Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tükörtojás a legkisebb öntöttvas serpenyőmben

2021.01.11. 07:00 Andrass9

Kaptam karácsonyra egy miniatűr öntöttvas tálaló edényt a kicsilyánytól.

16.jpg

Reggelire leteszteltem egy szem M-es tojással (nagyobbat nem mertem beletenni).

Kellett hozzá:

  • 1 M-es tojás
  • 1 tk kacsazsír
  • 3 szem bors
  • csipet só
  • szelet kenyér

10.jpg

A képen a többi alkatrész elbújt ...

A kacsazsírból (az esti sült kacsa fűszeres zsírja) egy kanálkányit tettem a forró öntöttvas serpenyőbe. A kép életlen lett, így nem publikálom, mert megszólnak. Ebbe beleütöttem a tojást. Dekoráltam 3 szem Lampong borssal (hátha sárga irígység szívatja meg a Fickót :). Megnéztem a spatulával, hogy mennyire sült le, de nem volt vészes.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Hopp - elfelejtettem a sót! Gyorsan meg is sóztam, mert a sótlan tojás nagyon szomorú dolog. Odakészítettem mellé a tálalóedény fa alját, hogy ide átemelem.

14.jpg 15.jpg

A fehérje eléggé könnyen kijött a serpenyőcskéből, a sárgáját kenyérrel tunkoltam.

17.jpg

A végére kitörölgettem az utolsó cseppig.

18.jpg

Csak a kicsit megégett kenyérhéj maradt utána.

19.jpg

Azt már nem dokumentáltam, hogy utána el is mosogattam mindent, ami buta ötlet volt az öntöttvasra nézve. Ha kicsit jobb idő lesz, akkor rendesen be kell avatni, mint minden öntöttvasat!

Nagyon aranyos eszköz, de még gondolkodnom kell, mire lesz igazán jó. Van valami ötletetek (a fűszerek pirításán túl)?

56 komment

Címkék: tojás kenyér bors kacsazsír Lampong bors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9316357184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.11. 08:29:47

Pl. Hamm burgerbe való húspogácsát lehet benne egyformára sütni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.11. 09:11:29

@látjátok feleim szümtükkel: Ha lenne itthon kaviár, akkor süthetnék benne blinit (miniatűr orosz palacsinták). Ahhoz viszont nehéz, hogy feldobva forgassam :)
Hamburgerrer nem nagyon élek (talán tízszer ettem életemben), de vendégnek valóban süthetnék benne.

valkür 2021.01.11. 10:03:11

Ennek semmi haszna nincs, ha nem az én konyhaszekrényemben van :-)
übercuki. Fedő van-e hozzá?

én is palacsintaféléket, lepénykéket, vakarót sütnék benne.
De használnám lefóliázott húsok lapitgatásához is, az a két mikiegér fülecske jól megmarkolható, szépen el lehet vele lapogatni egy karaj- vagy mellfilét.
Morzsát és szezámmagot, diófélét is pirítanék benne.
Nem tudom, lehet-e ekkora tortillákat kapni, ha igen, mexikói tacot is készítenék benne.
A fa alátétet simán használnám kínálónak.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.11. 15:09:25

Nekem van egy közel 90 éves, majdnem ekkora kis vaslábosom, a németektől hozta anno apám. Zománcos volt. Anyám rántás készítéshez használta, én meg amikor meghalt elhoztam, és most a konyha ablakpárkányán dísz.

kocsmagomba 2021.01.11. 15:41:21

Én imádom az ilyeneket. Talán egy adagra való lazac szeletet sütnék benne, mivel az amúgy is frissen tálalva jó. Azért egy szelet szalonna még odafért volna a tojás mellé.
Vagy ha már nosztalgiázunk: Vaczak (poczok) úr tejfölbe süllyesztett tükörtojása? Pont tegnap jutott ő eszembe, teljesen más miatt, de azt majd megírom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.11. 18:14:46

Igencsak fogas kérdés. Nem tudom. Egy evésre három tojást sütök, ha kerül bele valami (kolbász, szalonna, sajt), akkor kettőt. Esetleg kisebb chapati vagy naan, netán tortilla. Bolo del mel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.11. 23:18:59

@Waka: 3 tojás tán még elférne benne ...

kobold63 2021.01.11. 23:29:50

Vajat olvasztani, melegen tartani lobszter, rák mártogatásához. Esetleg brie sajtot sütni benne fokhagymával vagy áfonya salsával. Mi legalább is erre használjuk.

kocsmagomba 2021.01.12. 09:48:53

@kobold63: ez a melegen tartás tényleg jó ötlet. Nekem ilyen kicsike eszközből nagyon vastag alumínium, teflonos bevonatú van. Műanyag bevonatú nyéllel. Kicsi, kisebb és még kisebb kivitelben. Ez melegen tartásra nem alkalmas. Viszont ma reggelire is gomolya sajt szeletet sütöttem a közepesben. Ez a közepes nálam max. 2 tojásig jó. És ennél van kisebb.

@Andrass9: összehasonlítás miatt kérdezem, mekkora az átmérője?

kobold63 2021.01.12. 10:13:33

@kocsmagomba: A hozzá tartozó fa tálcika is arra utal, hogy ez az asztalra való tálalásra is szolgál, dekorativ.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.12. 10:45:20

@kocsmagomba: 5" azaz 12,5 cm. Pont akkora, mint a pici nyeles teflonom, amiben a fűszereket pirítgatom. Az utóbbi kb. 2mm vastag, a vas megvan tán 5mm is (jó nehéz).

trux77 2021.01.12. 11:11:50

Sziasztok kocsmatöltelékek, ezt most csak így itt hagyom, egy kis léleksimogatónak! :)
www.youtube.com/watch?v=B6bJ_vTslyo

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.12. 11:33:56

@trux77: Remek!!! Fermentálások minden mennyiségben, ráadásul tényleg léleksimogató:)
Köszönöm!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.12. 18:39:54

@trux77: Nagyon hangulatos, jó a zenei aláfestés. Abból a fura káposztából meg a retekből kéne magot szerezni. Mondjuk, jókora adagot főzött. :)
Nekem ez a répaszedő kislány jön be: www.youtube.com/watch?v=Jv444RhAWCQ

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.12. 19:16:30

@Waka: Izlések és pofonok :))) Nekem jobban tetszik az előző kislány! Viszont ennek a lyánynak óriásiak a répái!!! ....
Vastagabbak, mint egy párizsirúd!
Fantasztikus, ahogy azt az óriási bárdot forgatja! Millióféle formára tudja vágni vele a retket (és az oldalast is).
Az ételek amiket készit nagyon jónak tűnnek. Bár itthon is lenne ilyen alapanyag (Igaz, vettem már óriási daikon retket a madarasban).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.12. 19:33:32

@Andrass9: Egy tetőcserepet használ reszelőnek :) És végül valami tofuszerűség lesz belőle ...

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.12. 19:49:16

@Andrass9:

A video hozzászólásai közt nincs valahol olyan angol szöveg, amiből kideríthető? A növény nekem valahonnan ismerős, valami dísznövény rémlik, de név nem ugik be.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.12. 20:05:40

@valkür: Ha kijutnék az USA-ba, hoznék magokat. Ez egy darabig akadályba ütközik ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.12. 20:12:05

@látjátok feleim szümtükkel: en.wikipedia.org/wiki/Konjac
Amorphophallus konjac a latin neve.
Nekem nem ismerős, de te biztos ismered a kép alapján is.

kocsmagomba 2021.01.12. 20:13:59

@Waka: Nem ezt a lányt nézted te? Ahogy a gombát szedi? :D
www.youtube.com/watch?v=SCnIiPS6FSI

kocsmagomba 2021.01.12. 20:15:48

@Waka: Lemaradt a gombáról szóló kiváló timelaps video!
www.youtube.com/watch?v=cWmlr7jqXCM

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.12. 20:23:58

@látjátok feleim szümtükkel: A Fülöp szigeteken a növény szárát is eszik, nem csak a gumóját. Sőt, a fiatal leveleket megfőzve is eszik zöldségként.
Nagyjából ennyit szűrtem le az első ezer kommentből ...

kobold63 2021.01.12. 21:16:49

A konjac gumóból készült lisztet használják szénhidrálmentes "tészta" készítésére. Nem emésztődik, nem szivódik fel, segít a fogyásban. A keto étrend fontos segitője. Folyadékkal együtt zacskózzák, van spagetti, makaróni, laska, rizs alakú. Kicsit gumis hatású, bizony nem igazi pasta.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.12. 22:47:57

@Andrass9: Itt nekem is a retek jön be jobban, a másikban a kislány csinosabb. De vajon melyikük tud jobban kapálni?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.12. 23:02:07

@Andrass9: Ez az amorphophallus konjac rokona az amorphophallus titanium-nak, ami a világ legnagyobb virága, WR 2,94 m. Ja, és penetráns dögszagot áraszt.
@kocsmagomba: A leány ugyanaz, de nem a gomba miatt néztem.
@valkür: A linkelt videóban 12:10-nél a leányzó egy különös káposztafélét szed. Nem kínai kel.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.13. 05:14:45

@Andrass9:

Jól emlékeztem. Régen vettem valamelyik kertészettől kontyvirág gumót, az pont ilyen volt, csak kicsi volt a gumó, és a szára sem nőtt ekkorára. Évekig kihajtott, kint telelt, aztán eltünt. Virágja sosem volt, de ilyen formájúnak kellett vola lennie, mint amit a gugliban találtam a Amorphophallus konjac címszó alatt.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.13. 07:05:25

@kobold63: Most kapható az Aldiban, ezer Ft felett van egy 20 dekás csomag..lében úszó nulla kalóriás tészta.

kobold63 2021.01.13. 08:19:18

@Kumari aki Nilüfer: Én a családban lévő keto-t követőknek csinálok időnként, csirkemell olaszos szószban vagy kinai kajához. Meg lehet enni.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.13. 09:09:07

@kobold63: Annyiért inkább nem eszem .Ennyi pénzért a meg lehet enni kategória nekem nem jön be, pedig nem vagyok sóher.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.13. 09:10:57

@Kumari aki Nilüfer: Ja, a lével együtt 20 deka, szerintem nincs az a tésztaizé 10 deka sem, de mindegy, ha akármennyi..nem kérem:DDD

kocsmagomba 2021.01.13. 09:22:41

@Waka:

Na. Hát pont ezért asszociáltam a gombára!

Egyrészt a leányzó ugyanaz.
Másrészt a dögszagú világbajnok kontyvirág. Ez ugyanis nem véletlenül dögszagú: döglegyeket vonz magához és velük szállíttatja a pollent. Van belőle ugyanilyen kisebb is. A leírás megtalálható Attenboroughnál, a Növények magánélete című könyvben is. Amelyik fejezetet ki is fordította magyarra? :)))
Harmadrészt, és itt jön az asszociáció, az általam linkelt gomba. Amit ugyanaz a leányzó többféle módon elkészít a videóban. Egyik szebb étel, mint a másik. Ez a gomba egyrészt gyönyörű. Másik, hogy Európában sem ismeretlen fajai iszonyatos dögszagot árasztva csalják magukhoz a döglegyeket, és szállíttatják velük a spórát! Pedig ehető, nem mérgező gomba. Ugyanaz a stratégia, mint a kontyvirágnál.
Ez a gomba drágább Japánban, mint az összes saját termesztésű, életet a végtelenig meghosszabbító gyógygombájuk. Mert csak Kínából tudják behozni, ahol vadon él és termesztik is. Európában nem is tudunk róla, mert eladhatatlan. Hiába, hogy termeszthető is. A fejünkben hozzá társuló dögszag miatt. Én egyszer fogtam meg egy ilyet az erdőben, egy napig nem tudtam lemosni, egy hétig nem bírtam vargányára se nézni az undortól... Nyilván ez a gomba egy fallikus szimbólum, szerelmi kötést, házasságot és potenciát képzelnek hozzá, fogyasztása és drágasága ezért van.
Sehol nem találom viszont azt az információt, hogy a távol keleti faj ugyanolyan büdös-e, mint a mátrai? :) Bár abból, ahogy a leányzó gondosan eltávolítja a gomba egyes részeit, spóra réteg és alsó tojáshéj, sok minden következik.

Szóval aki látott, érzett ilyen magyarul "szömörcsög" nevű gombát, az kisebb hányingerrel nézi a kínai videót, hiába a lány, hiába a finom zene, és a szép ételek.

valkür 2021.01.13. 10:35:18

@Waka: Csak most néztem végig, az nem furi káposzta, az gyönyörű káposzta. Úgy néz ki, mint egy hatalmas virág.

Mondjuk ez a bájos kis nő olyan erővel csavarja ki a káposztákat meg a slátákat a földből, hogy az inkább beillene egy horror film kivégzési jelenetébe.

kobold63 2021.01.13. 11:27:25

@Kumari aki Nilüfer: Nem vesztettél semmit.)))
Szivart idézem :nem rossz, de a jó nem ilyen !

kocsmagomba 2021.01.13. 12:04:25

@trux77:

Kedvenc. Neki is van egy nagyon jó gombászós videója. Mégis inkább a disznótoros rész miatt szeretem!
A felfújt disznómáj és a töltött disznóláb miatt!
Egész hétre lesz itt néznivaló. :)

www.youtube.com/watch?v=qsouZwheabQ

valkür 2021.01.13. 13:12:58

@kocsmagomba: ez nem olyan, mint a mi erdei szömörcsögünk?

Mondjuk az a csipkegallér a kínai rokonon tényleg gyönyőrű.

kocsmagomba 2021.01.13. 13:25:17

@valkür: igen, pont az. Kicsit más faj. Nem írom, hogy "fajta", mert azért kikapok a mezőgazdász/gombászoktól. Mármint a sok(kevés) eszűektől.

valkür 2021.01.13. 16:14:23

@Waka: Brassica rapa var. rosularis annak a lótusz-szerű káposztának a neve. www.bulkseeds.es/100gr-Tatsoi-bok-choy-seeds-Brassica-rapa-var-rosularis
Igazán gyönyörű növény.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.13. 17:12:02

@valkür: Köszönöm. A Bok choi megvan amúgy, vetettem is párszor. Ennek is utánacsapok.
@trux77: Felírom hétvégére.
@kocsmagomba: Az biztos, hogy egészen másféle az ízlés arrafelé.

valkür 2021.01.13. 18:07:55

@Waka: mihelyst lesz kertem, én is. Szeretem ezeket a keleti káposztákat. Nagyon mutatós, és azt írja, hogy hidegtűrő, fagyálló növény, hó alól is szedhető. Ilyenkor meg jól jön minden friss zöld.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.13. 18:41:32

@valkür: Megszenveded te azt! A liszteskék fehérre burkolják a kel féléket!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.13. 20:33:09

@valkür: Köszönöm, már felfedeztem.
@Andrass9: Tavaly engem is megleptek. Elég volt egyetlen permetezés, Mospilan + Nonit tapadás fokozó. Levitt mindent, többet vissza sem jöttek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.13. 21:21:05

@Waka: Nem a legolcsóbb, viszont tényleg működik!!!
A káposztafélékhez kell a Nonit :)

valkür 2021.01.15. 12:07:43

Belefér ebbe ey szelet kenyér? mert akkor nagyon jól lehet használni vajban sült pirítóshoz, sajttal töltött bundáskenyérhez is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.15. 12:31:37

@valkür: Ahhoz ez kicsi. Szerintem. Még a gyári szeletelt csodakenyér se fér bele :)

valkür 2021.01.15. 12:57:06

@Andrass9: időnként csinálok karamellizált hajdinát. Egy evőkanál cukrot olvasztani kezdek, amikor folyékony, rászórok egy evőkanál megmosott és megszikkasztott hajdinát. Folyamatosan keverem, hogy ne égjen meg. A cukor karamellizálódik, a hajdina pirul Amikor késznek ítélem, kiöntöm egy darabka zsírpaprra és hagyom kihülni. Ha kihűlt, szemekre szétmorzsolom és kis üvegben beteszem a polcra. Ha valamihez ropogós édes morzsa kellene, akkor ezt használom. Isteni ropogós, nem túl édes, hosszan eláll és egészségesebb mint a kekszmorzsa. Nna, ahhoz is jó lehet ez a kis petit cukiság.

süllőcske 2021.01.24. 12:05:32

Ez kis kolbászsütő, személyi méret, tálaláshoz is, persze. A debreceni alá még egy toji üthető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.26. 12:47:45

@süllőcske: Hát, ha találok ilyen kicsi debrecenit, akkor kipróbálom vele :)
süti beállítások módosítása