Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @szivar: Sajnos muszáj. Kell neki plusz egy év, hogy a növekedésgátló anyagok lebomoljanak. De ez ... (2021.10.18. 19:29) "Biovegeta" avagy leves lelke
  • látjátok feleim szümtükkel: @bouquet: Jó étvágyat hozzá! Gyerekkoromban a vadnyulat fürdették olyan pácban, mint amit írtál... (2021.10.18. 11:11) Egy nagyobb adag vadas marha zsemlegombóccal
  • Andrass9: @kariapa: Csak nem a solti híd előtt lévő halászcsárdára gondolsz? Mert akkor ne bánkódj, hogy nem... (2021.10.17. 11:12) Káposztás cvekedli
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Front van? Nem vitáztam, csak elmondtam, hogy én miként szoktam. (2021.10.12. 15:18) Szárnyas káposzta
  • süllőcske: @Andrass9: :) Ebben a gondolatban persze, nem is a borotválkozás a lényeg. (2021.10.10. 14:10) Parajpüré a "csodahüttőből"
  • gigabursch: @szivar: Előkerestem neked a videót (az egyiket) www.youtube.com/watch?v=BYFKVO_mhd8 Őtőle van (... (2021.10.07. 21:13) Béla

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (56) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (340) borsikafü (6) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (37) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (16) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (11) cukor (148) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (461) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (13) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (99) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (350) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (56) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (25) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (130) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (81) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (135) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (34) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (12) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (39) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (52) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (177) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (346) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (68) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (223) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (243) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (48) zellerlevél (41) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (12) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (74) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A legegyszerűbb köret: a sóba-vízbe krumpli, folyománya a dödölle

2020.12.18. 07:00 Andrass9

Nagyon sok étel mellé kell valamilyen köret, amivel annak levét felitatjuk, illetve laktatóbbá tesszük.

16.jpg

Nálunk ez a sós vízben főtt krumpli. Általában szűrőkanállal vesszük ki a tányérra, ahol azután az esetek nagy részében villával összetörjük.

Nem is illene posztolni olyan egyszerű étel:

  • 2-3 nagyobb krumpli (sárga vagy piros is jó, salátakrumplival nem érdemes)
  • 1 tk só
  • 1 kk kömény - őrölt vagy egész (opcionális)
  • víz

Kép nem is készült róla. A krumplikat meghámozzuk, és alkalmazástól függően feldaraboljuk. Körömpörkölthöz például csak negyedelem, de töltött paprikához kisebb kockákra vágom. Most egy kicsit nagyobbra vágtam.

Egy kis lábasba teszem, ahol annyi vízzel öntöm fel, amennyi ellepi. Ekkor sózom, és a köményt is beleteszem (én majdnem mindig köményesre csinálom).

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Ezután közepes lángon forrásig melegítem (ez kb 3-6 percig tart, mennyiségtől függően), majd picire veszem a lángot a főzéshez. Max 30 perc alatt a legnagyobbra vágott is átfő, de általában 15 perc elég neki. Villával vagy kanállal ellenőrzöm, széttörik-e már: akkor kész van.

14.jpg 15.jpg

Frissen kiszedve vajjal és tejfellel vagy tejjel remek gyors krumplipüré. Liszttel és tojással összedolgozva pl. kruplikrokett... Hidegen tartva eláll akár egy hétig is. A levéből és maradékából remek tejes krumplilevest lehet készíteni.

Hogy ne legyen ennyire szegényes a poszt, a legutóbbi krumpliból gánicát készítettem (más néven dödölle, ganca, krumpligánica, cinke), mert elfogyott a töltött paprika, amihez főztem.

34.jpg

Kellett hozzá még:

  • 7-8 szem közepes krumpli (sárga jobb lenne, de ez is jó volt)
  • 10 dkg liszt
  • 3-4 ek disznózsír
  • 1 közepes vereshagyma
  • 10 cm póréhagyma (mert találtam a spájzban)

10.jpg

Az előkészítés, mint a fenti köret. Amíg fő, felaprítottam kis kockára a hagymát, negyedeltem a vékonka pórét, és azt is felvágtam. 2 nagy kanál zsírban pirítottam egy serpenyőben. Ezalatt meg ráértem a forró krumplit összetörni a saját levében a kislángon, amint főtt.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Az se baj, ha benne van a kömény, ez a kása így még finomabb. Még a lángon volt a kása, amikor beleszórtam a lisztet, és kikevertem. A liszt mennyisége a főzővíz mennyiségétől és a krumplitól függ - nekem kb 10 dekányi volt elég ahhoz, hogy nagyon sűrű masszát kapjak.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A hagyma kicsit lassan pirulgatott - kapott még egy kanál zsírt is, de végül szép színe lett. 2 evőkanállal - amit meg-meg mártogattam a hagymás zsírban - gombóckákat formáztam, és beletettem a zsírba.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

A második adaghoz kellett még egy kis zsírt tenni a serpenyőbe, mert biz a tészta sokat felvesz ...

33.jpg

Remek étel ez, ha nem bánod, hogy kicsit nehéz. Friss tejfellel az igazi:

35.jpg

Sõt! Még hagymás krumplit is készítettem belõle egy konfitált kacsacombhoz!

  • 2 kacsacomb a konfitáló zsírból kilopva
  • 4 ek kacsazsír ugyanonnan
  • 1 nagyobb fej vereshagyma
  • 2 nagyobb krumpli sóba-vízbe csepp köménnyel

40.jpg

A hagymát felkockáztam, a krumpli levét leöntöttem (és fõzés közben meg is ittam). A kacsákat lepirítottam a zsírban, majd tányérra kerültek. A zsírba viszont a feldarabolt hagyma ugrott be piríttatni magát.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

Ugyanebben a serpenyõben átsütöttem 4 szelet mustáros disznóhúst a feleségemnek, de a lepirult mustárt nem adtam oda neki... Jól felforrósítottam a hagymás zsírt és beleborítottam a fõtt krumplit. 15 perc alatt nagylángon pirítva el is készült.

45.jpg 46.jpg 47.jpg 48.jpg

Tökéletes köret a tökéletes kacsához!

49.jpg

Még villaképe is lett ...

50.jpg

78 komment

Címkék: krumpli hagyma póréhagyma liszt köménymag sóba vízbe krumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1416314792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.18. 10:17:59

Ez szuper jó poszt lett, de a kis piros fazekamat visza lehet adni.;D

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.18. 10:19:18

Legközlebb lelakatolom, mint paraszt bácsi a biciklijét a parlamentnél.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.18. 10:51:52

@látjátok feleim szümtükkel: Ott én is lelakatolnám :)))
A kis piros fazekamat meg nem adom!!
Tán 20 éve szerettünk bele a pici piros fazekakba egy étteremben, ahol abban adták a gazdag húslevest. Van itt Solymáron egy vegyesbolt, ott vettünk háromfélét is. Ez a legnagyobb, a legkisebb meg tán 3 decis lehet. Rendszeresen használatban vannak.

valkür 2020.12.18. 10:55:49

Nekem is tetszik a poszt. Most kimegyek, veszek egy üveg bort. Este visszajövök, és minden alkalommal, amikor azt olvasom hogy "zsír", megiszok egy pohárral. Jó buli lesz :-)

Ajjjh, alig várom, hogy vége legyen a napnak.

Hanem, maradék főtt krumpli felhasználáshoz javaslom még hogy vegyétek fel a repertoárba a tortillát, a spanyol omlettet.
A főtt kruplit felkarikázod, kis olajon (vagy zsíron, hukk, jajj, hukk) átsütöd, hogy legyenek rajta kis pirult foltok. Ráborítod az enyhén sózott, borsozott felhabart tojást, lassúra álltod a lángot és békén hagyod amig a tojás megszilárdul. Egy tányérra csúsztatod, átfordítod és a másik oldalát is sütöd kicsit. Éppen csak szilárduljon meg, nem kell barnára sütni.
Egyszerű, nagyszerű. Mindenféle saláta és savanyúság passzol hozzá.

Rovábbfejlesztett változata, amikor
májusban picit előfőzött spárgákat is keverek a krumpliba. Ilyenkor reszelek bele lehelletnyi szerecsendiót, csak ha éppen arra járna egy ételkóstoló, érezze a micselin szinvonalat.
nyáron, kora ősszel a mángold apróra vágott szárát párolom meg és keverem a krumplihoz
tél végén, kora tavasszal pedig leforrázott spenótot adok hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.18. 11:06:21

@valkür: Nálam nem marad főtt krumpli, mert megeszem jéghideg vajjal és sóval :)

kocsmagomba 2020.12.18. 11:58:21

@valkür: egyetértek, tortilla, nem is csak maradékból

Dödölle nagy kedvenc. Az egyetlen jó zalai emlékem.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.18. 12:10:56

Emberek! Mi lenne velünk krumpli nélkül?? Hogy lehetett élni krumpli nélkül? ( A kérdés költői, de azért..na)

valkür 2020.12.18. 12:15:56

@Kumari aki Nilüfer: valósznűleg pár kilóval kevesebb lenne az átlagos testsúly.

Bár, az sem biztos.

@kocsmagomba: én Sárváron ettem dödöllét, ízlett. Ha jól meggondolom, ha nem lenne lisztes, főzném is, mert tényleg jó étel.

kobold63 2020.12.18. 12:16:57

Nem tudtam, hogy ez a neve, azokban a nyomoruságos években amikor a Mikulásra kapott almára csodálkoztunk, hogyan lehet ez decemberben, mi csak krumplikásának neveztük, sok ropogósrasült hagymakarikával ettük.
A mostani fenenagy jólétben (azokhoz az évekhez viszonyítva) könnyen elfeledkezünk ezekről az egyszerű étkekről. Magam részéről elélnék krumplin, sajnos nem PC már a nutrition világában.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.18. 12:24:23

@valkür: semmivel sem hízlal jobban, mint a sütótök, meg a kukorica, kicsit plafonon vagyok már-kövérként- ha a súllyal jönnek. Ugyanazt eszem, mint az egyszál bél férjem,kivéve a vacsorát, míg én valami akármit, ő 45 éve, mióta ismerem, szalonnát, kolbászt vacsorázik sok kenyérrel, mert azzal lakik jól, és a krumpli-hús az étel, a többi csak ehető. de ezzel a téma részemről lezárva.

A cinke a mi vidékünkön a kásának hagyott krumpli..vagyis egészen lágyra, főzelékszerűre hagyott liszttel átfőzött, sürített tört krumpli. Erre jött a sült szalonna, vagy a sült hagyma, vagy a hideg tej, hasonlóan a puliszkához.Ha kiszaggatták, az a ganca-

valkür 2020.12.18. 13:36:58

@Kumari aki Nilüfer: Elnézést, nem bántásiból írtam.
A krumpli egy jó alapanyag, nagyon fontos, hogy együk.

A baj inkább ott van, hogy a nagy átlagot tekintve elbillent a táplálkozásunk az olcsó és gyorsan felszívódó szénhidrátok felé.
Erről egész tanulmányok születtek, hogy az olcsó, könnyen hozzáférhető és magas glikémiás indexű ételek nagyban hozzájárulnak a tömeges elhízáshoz. Nincs semmi baj se a krumplival, se a tésztával, se a prézlivel, ha nem a tányérunk 3/4-én van, hanem mondjuk csak kb 1/3-án. A többi pedig kevésbé kalóriadús, viszont rostban gazdag zöldség és persze fehérje.
Ha pedig sok zsír is van benne, akkor még kevesebb szénhidrát kéne hogy legyen a tányéron. Kb mint az előző posztban a bab és a káposzta aránya. Az szinte tökéletes, tányéronként 23-30 gramm szénhidrát bőven elég egy olyan zsíros hús mellé. Telítsen a káposzta, a magas élelmi rosttartalmával. Meg is teszi egyébként, aligha hiszem, hogy aki benyom egy olyan tányér káposztát, másfél óra múlva a hűtőt nyitogatja valami nasiért.

Az átlag magyar tányéron sajnos más a helyzet, nálunk az olajban sült krumplit púposan rakják, és mellé tesznek egy vékonyka szelet húst vastag, szintén olajban sült panirban.
Önmagában se a krumpli, se az olaj, se a prézli nem hibás, csak az arányuk rossz. És ez sajna megjelenik a statisztikában. Sok szénhidrát, sok zsír, kevés fehérje, nagyon kevés rost, ez a fő baj.

kocsmagomba 2020.12.18. 14:30:21

@valkür: Azért az alkohol áldásos hatását se felejtsük el. A magyarság tömegének növelésében és egyed számának csökkentésében kimagasló szerepet játszik.

kocsmagomba 2020.12.18. 14:39:43

@Kumari aki Nilüfer: Cinke, ez az. Nem kiszaggatva. Pontosan úgy, ahogy feleségem nagyapja szerette: sült hagymás, paprikás zsírral megcsorgatva, vacsorára. Mivel egész nap szenet lapátolt a mozdonyon, szabad idejében kertet művelt, nem hízott el az öreg.

valkür 2020.12.18. 15:22:59

@Kumari aki Nilüfer: jah, hogy mit ettünk a krumpli előtt
hirtelen ezt találtam: biroszabolcs.blog.hu/2018/03/04/igy_ettunk_a_kozepkorban
A szegények meg jobbára gabonakásákat, kerti zöldséget, gyümölcsöt, fehérjének tejet és származékait.
van egy részletesebb cikk iswww.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/MagyarNeprajz-magyar-neprajz-2/iv-eletmod-41AA/taplalkozaskultura-495D/a-valtozas-szakaszai-a-magyar-taplalkozaskultura-korszakai-4967/a-keso-kozepkori-taplalkozaskultura-13001500-496B/ .
És az itt letiltott portálon is van egy érdekesnek tűnő cikk, https://www.o_énekesmadár.hu/tafelspicc/20160629-matyas-kiraly-hatszazeves-ebedje-megerdemli-a-michelin-csillagot-visegrad.html

valkür 2020.12.18. 15:24:53

@valkür: Bocs a csapostól, de nem bírom megállni, hogy néha ne rázzam meg azt a pofonfát :-)

valkür 2020.12.18. 15:37:28

Jut eszembe a főtt krumpliról. Még a '80-as évek közepe felé, az akkori leendő volt vőlegényem Nagykőrösön szolgált. Meglátogattam, kapott kimenőt is, egy közeli kifőzdébe mentünk ebédelni.
Ő pacalt evett, és ott láttam először -és utóljára is- hogy a krumpli főzővizébe zellerzöldet tettek.
Nagyon finom lett vele a krumpli, érdemes kipróbálni. Én nagyon ritkán főzök köretnek sóba-vízbe krumplit, de ha igen és pont van is itthon, dobok bele pár zellerlevelet.
Fogalmam sincs, hogy ez helyi sajátosság vagy csak annak a konkrét kifőzdésnek volt a saját találmánya, de finom volt nagyon.

kocsmagomba 2020.12.18. 15:56:29

@valkür: Hohohó! Létezik, hogy nem ismeri itt valaki a zelleres krumplilevest? Még ugyancsak zeller zöldjével! A kutyafáját, ideje főznöm egy adagot. (igaz, a mai székelykáposzta kitart 3 napig is, utána meg jönnek a karácsonyi és szilveszteri kötelező gyakorlatok, de majd utána)

kocsmagomba 2020.12.18. 16:26:43

@Andrass9: Bocsánat a közbevetőleges kérdésért, de mai napon, nem tegnap, kaptál tőlem e-mailt? Írtam, de én nem látom az elküldöttek között, pedig fontos lenne, hogy megkapd. Lenyelte a blogmanó, vagy megvan valahol?

Kumari aki Nilüfer 2020.12.18. 17:29:03

@valkür: Írtam, hogy a kérdés költői..na mindegy:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.18. 17:41:15

@kocsmagomba: Kaptam, de semmi olyan releváns dolog nem volt benne, amit sürgősen meg kéne válaszolni :)

kocsmagomba 2020.12.18. 19:36:49

@Andrass9: nem is azért kérdeztem, hanem, mert nem látszik nálam az elküldöttben, így semmi visszajelzésem nem volt. köszi.

@Kumari aki Nilüfer: én krumpli nélkül éltem az életem első 25 évét, ezt biztosan állíthatom. Mindet félretoltam a tányéron. Azóta kaptam rá, mióta megtanultam kicsit bonyolultabb köreteket csinálni belőle, mint ez a dödölle, ganca, röszti, krumpligombóc, sárgakrumpli kacsazsírral sütve, satöbbi. Feleségem, ezzel szemben, ha egy nap nem ehet krumplit, éhen hal. Hiszen ő is szabolcsi származású lány. :)

kobold63 2020.12.18. 19:43:56

@kocsmagomba: tervezek szabolcsi töltöttkáposztát csinálni. Sok különböző receptet olvastam, tudnál egy jól beváltat ajánlani?

Kumari aki Nilüfer 2020.12.18. 19:51:38

@kobold63: Ugyan nem engem kérdeztél, de én mindig olyat főzök, lévén szatmári:DD Nagykároly közelebb van a szülőfalumhoz, mint Mátészalka.,Legfeljebb választhatsz.

Édeskáposztát veszek, lehetőleg egészen vékony levelűt, van egy csúcsos alakú, de ez nem szentírás.
Darált sertéshúst veszek, lehetőleg nem soványat, vagy ha sovány, kell hozzá darálni egy kis zsíros dolgok, szalonnát, vagy kell hozzá zsiradékot tenni. egy kiló húshot teszek két közepes fej hagymát, pár gerezd fokhagymát, darálva vagy nagyon apróra vágva,

Kumari aki Nilüfer 2020.12.18. 20:02:25

Folytatás? teszek hozzá a hús mennyiségéhez mérve egyharmad annyi rozst, amit megmosok, de nem főzöm meg, aztán ízlés szerint só, bors, és őrölt paprika, ezeket nagyon alaposan keverem, én esküszöm, hogy kézzel a legjobb , legalaposabb
A káposztából kivágom a torzsát, és az egész fejet egy nagy fazékba teszem, és elkezdem lassú túzön forralni,sós vízben. Ahogy puhul, rétegről rétegre szedem le a leveleket, ha elég hajlékony, kiveszem a forró vízből, így szedegetem végig, a közepe, ahol már zsugorodott, megmarad

A levelekból kivágom a középsó vastag eret, és legalább kettévágom, és ezelbe a lapukba csavarom a tölteléket, én kis csücskösre tekerem, mint régen a staniclit a boltban
Egy nagy fazék aljára teszek füstölt szalonna szeleteket, vagy ha nincs, akkor bőrt, ha az sincs, akkor némi zsiradékot, erre jön a közéren marad káposzta apróra vágva, utána szépen szabályosan a töltelékek körbe-körbe Soronként teszek egy kis füstölt valamit, hol kolbászkarikákat, hol egy kis sonkát, de ha semmi sincs, úgy is jó, A végén felöntöm paradicsomlével, van házi, de jó a bolti is.Jól lepje el, legalább kétujjnyira, mert nyers a rizs, sokat beszív.
Tesuek rá egy kistányért a fazékba, mert hajlamos felúszni.
Aztán lefedem, felforralom, de utána nagyon lassan főzöm, sokáig.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.18. 20:03:56

Teszek még zöldpaprikát is , ha van itthon egy egészet feldarabolok, és a sorok közé rejtem.

Mi tejföllel esszök, de kaporral is nagyon jó

kobold63 2020.12.18. 21:08:09

@Kumari aki Nilüfer: Köszönöm a receptet!
Valószínüleg elütéd a rozst, mert késöbb rizset írsz. Csináltam mát friss, főzött káposztalevelekből az üveges savanyúkáposztához, idén viszont van saját savanyításum. Ezt csak azért említem, hogy lássad, ismert vagyok a töltött káposzta készítésben. Csináltam már a fagyasztóbol kivett és megpuhult fejről lefejtett levelekből is.
Errefelé a nagyon szines etnik lakosság miatt mindenféle zöldség kapható még télen is,így a lapos taiwani káposzta is, azzal fogom kipróbálni.

Szoktál savanyúkáposztából is csinálni, vagy mindig ezt a szabolcsit? Én az itt említhetetlen PK-t is szeretem, biztosan ez is ízleni fog.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.18. 21:30:20

RIZS:) igen, sok elütésem van, sajnos, nem olvasom vissza..

Kumari aki Nilüfer 2020.12.18. 21:32:29

@kobold63: Savanyúból is csináltam ezt, de jól kiáztattam..de ha savanyú, akkor errefele Debrecenben azt csak vízben főzik meg,és sok aprókáposztát is raknak a töltelékek mellé. és beránják, az se rossz, csak más.

kobold63 2020.12.18. 21:47:40

@Kumari aki Nilüfer: Én ezt a savanyúkáposzta változatot szoktam csinálni, amit emlitsz, sonkalével öntöm fel és nem rántom be. Multkor csináltam keto változatot is, rizs helyett dinsztelt gombát és összevágott aprókáposztát tettem a töltelékbe. Úgy is finom volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.18. 22:11:36

@Kumari aki Nilüfer: Ne aggódj, a társalkodó partnered is félreüt, mégse szabadkozik ...

Sunny Days 2020.12.18. 23:11:16

ha már töltött káposzta, az én receptem a legegyszerűbb
fazék aljára vékony füstölt szalonna szeletek, rá apró savanyú káposzta és negyed bögre gersli, rá jönnek a töltelékek (fél kiló darált hús, bele kevés darált szalonna esetleg zsír, só, bors, tört fokhagyma és egy fél bögre nyers gersli amit előtte kicsit beáztatok), tetejére újra savanyú káposzta, rászórok még egy negyed bögre gerslit és egy nagy fej durvára vágott vöröshagymát, meghintem pirospaprikával és óvatosan felengedem annyi vízzel hogy kissé ellepje, lassú tűzön főzöm és ügyelek, hogy le ne apadjon a lé alóla mert akkor leég
a tölteléket vagy savanyú káposzta lapuba csomagolom, vagy egy-egy szelet bacon-be de van hogy csak gombócot csinálok belőle, a gersli egyben tartja, nem fő szét, 8 db jön ki belőle
tejföllel, friss fehér kenyérrel az igazi
rántás nem kell rá

Kumari aki Nilüfer 2020.12.19. 08:01:58

A töltött káposzta olyan, mint a lecsó, mindenkinek megvan a maga változata:)és feltehetően mond finom.
A paradicsomos.édeskáposztás a szatmári részen szokásos, a szabolcsiak régebben.nyilván a szegénység miatt. kukoricakásával csinálták, de azt már ott sem lehet találni, a hajdúk meg savanyút töltenek. Hol tesznek bele füstöltet, hol nem, Gyerekkoromban soha nem tettünk rá tejfelt, eszünkbe sem jutott.
Töltöttük tavasszal tormalevélbe, szólólevélbe, karalábélevélbe.(Én is szoktam, főleg ha tavasszal a friss leveles karalábét hazahozom, a levél szára főzelékbe, a leveleket leforrázom, fagyasztom, bármikor meg lehet tölteni)
Szőlőlevél konzev általában van itthon, mert a vegán töltött káp..vagyis szőlőlevél finom:)De hagyományos töltelékkel is, ha nincs itthon káposzta. Színes világ ez:)

kocsmagomba 2020.12.19. 10:54:44

@kobold63: De hiszen itt van a kocsmában. Nekem ez a recept vált be legjobban.

blogkocsma.blog.hu/2014/05/12/szabolcsi_toltott_kaposzta_488

Igaz vitatott recept és kiderült, hogy inkább szatmári, mint szabolcsi.
Nyugodtan, gondolkodás nélkül elkészítheted savanyított levelekből is!!!
Ha a kukoricát rizsre cseréled: szabolcsi lesz.

Gratulálok az általad említett gombás, aprókáposztás változathoz! Én is tervezem már egy ideje, és van is gomba hozzá elég a fagyasztóban, alkalomadtán belevágok.

@Kumari aki Nilüfer: te is ismered jól. ;)

kobold63 2020.12.19. 12:36:07

@kocsmagomba: Igen, rémlett,hogy már olvastam azt a postodat, de most nem találtam. Köszönöm, ez még az én időm elött íródott. Különben, a savanyúkáposzta is a te recepted alapján készült. Príma lett.

Most variálhatom, van sok füstölt hús, édes káposzta is, minden hónapban másmilyet főzök.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.19. 12:37:22

Apósomék falujában-vidékén ( régen, még az ötvenees években is ) voltak akik a káposzta levelet apró képosztával vagy kukorica kásával főzték, mert szerintük ettől nem lettek túl vérmesek az asszonyok.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.19. 12:49:39

Egyszer készítettem dödöllét, de olyan zsíros lett, hogy napokig égett utána a gyomrom. Lassan tán megint meg kellene próbálni, kicsit óvatosabban.
Töltött káposzta idén savanyúból lesz, savanyított levélbe töltve, füstölt csülökkel. Egy kis bőrös-inas valamit még talán teszek bele, jövő héten megyek bevásárolni, addig megfontolom.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.19. 12:49:48

@kocsmagomba: Ez a poszt még akkor született, mikor én nem kocsmáztam, de teljesen jó!
Igen a fokhagyma megosztó..gyerekkoromban nem tett anyu bele, én egy gerezdet szoktam, anyósom meg anno sokat..más ízt ad, de szerintem sem szabad a paradicsomosból kiérezni, az az egy cikk csak zamatot ad neki.

Anyukám az öreg, hatalmas kakas mellehúsát is ledarálta, azt is betöltötte, mert másképp nem ettük volna meg, nagyon parázs nús volt az..de hol vannak ma már az öt-hat kilós, több éves, kapirgáló kakas urak???? Pedig micsoda kakaspörköltek, levesek főttek azokból....

Meg azok a kerti fiatal kacsák..nem úsztak a zsírban, de a csontjukat is el lehetett rágcsálni...

Az első idei rántott csirkék, petrezselymes újkrumplival, uborkasalátával...

( mi a fene, vesztemet érzem, hogy elragadott a nosztalgia???)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.19. 12:51:15

Ami a krumplit illeti, nálam alapvető élelmiszer, minden formában. Az idén termett 40+ kiló Impala fajtából talán még 5-6 kiló van, lassan vennem kell egy zsákkal valahol.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.19. 13:22:05

@Waka: Nálunk is sok fogy, és sok hagyma is..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.19. 15:19:44

@Waka: Nálunk soha nem volt dödölle, én is akkor készítettem először, amikor láttam a Bódi Margót a TVPaprikán. Szerencsére még jól bírom a zsírokat (vajakat, stb.) - most is belaktam alaposan :)
Krumpli itt is rengeteg fogy, meg hagyma is. 10 kilós adagokban vesszük mindkettőt ... A fokhagymát úgy tűnik megtermeltem a tavaszon, mert van még bőven, idén viszont nem vetettem újat, mert nem volt hely a veteményesben.

kocsmagomba 2020.12.19. 15:28:53

@Sunny Days: Ez sem rossz étel. Múltkor én is gerslis apró savanyúkáposztát főztem, de azt oldalas darabokkal, Waka féle méretre vágva a csontokat. Gombócokkal is elképzelhető, akkor inkább jobban szeretem a levélbe göngyölteket, de nem tiltakoznék, ha csak simán gombócozva tálalnák elém.

kocsmagomba 2020.12.19. 15:36:45

@kobold63: Úgy a jó. Én is mindig variálok. Most Karácsonyra savanyított levélből lesz, sertésből, beledarált füstölt kolozsvárival, alá tett szalonnabőrrel, apró káposztával, ami közé rejtek még pár darabka nyers oldalast is, de mindezt fehéren követem el, nem lesz benne piros őrölt paprika egyáltalán, vagy csak kevés a töltelékben. A rétegek közé pedig kaprot szórok fagyasztóból, végén egy nagyon vékony, csak jelzés értékű rántással megcsorgatom. Döntöttem. Pont. :)

kobold63 2020.12.19. 16:13:59

@kocsmagomba: Csináltad már csomborral? Erdélyben ettem, nagyon jó volt.

kocsmagomba 2020.12.19. 16:49:50

@kobold63: "Láttam is, ettem is", ahogy a székely vicc mondja. :) Én a kapros fűszerezést szeretem jobban. Hazai íz. Sok mindent meghatároz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.19. 17:36:40

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: Hagyma idén nem sok lett, nem fogok belefúlni, mint tavasszal. Tavaly a Stuttgarti hagyma igen nagyra nőtt, meg sokat is ültettem, az ment a sárgarépa, petrezselyem és a paszternák közé is sorjelölőnek. Jól érezte magát. Idén makói és Sturon volt, ami a makóiból lett nemesítve, és állítólag jobban bírja a tárolást. Hát, ez utóbbi elég vacak lett, a makói sem túl nagy, de igen jóízű. Jövőre makói és Stuttgarti lesz felesben. Fokhagymából három jókora csokorral lóg az erkélyen, de még azt eszem, ami kicsit vacakabb lett, és nem lehetett felfűzni, meg a belső gerezdeket, ami az őszi ültetésnél maradt.
@kocsmagomba: Nem szoktam berántani, ellenben megy alá-közé egy jó lecsós, haragos-piros pörköltalap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.19. 19:42:28

@Waka: Lassan kialakul, ki milyen alappal indít egy ételt :)
Te alapból lecsós alappal indulsz (ami valójában paradicsom és paprika - slussz).
@kocsmagomba: preferálja a kaprot - amit megértek!
@Kumari aki Nilüfer: Pont úgy pusztítja a hagymát és a krumplit, mint én, valamint nem kell félteni az ízesítéssel :)
@Sunny Days: Úgy döntött, hogy gerslit eszik káposztával ...
@kobold63: meg elfelejtette, hogy az interneten keresni is lehet ...
Szóval színes az Isten állatkertje, csak a kerítés túl alacsony :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.20. 10:09:17

@Andrass9: Magamat kihagytam: Nagy adag vajjal, sok hagymával és krumplival már boldog vagyok :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.20. 10:33:07

@Andrass9: Mivel lecsóS, ezért nem kizárólag az általad citált két összetevőt tartalmazza. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.20. 11:52:34

@Waka: Ha az általad a napokban posztoltat olvasztod ki ...

valkür 2020.12.20. 12:26:01

@Andrass9: + valkür nyáron édeskáposztába töltött darált baromfit (pulykamedaliont) főz kovászos uborka levében. Juci néni féle recept, egy régi házinénim főzte így a töltött káposztát. Azt hiszem, saját találmánya volt az öreglánynak, a takarékosság jegyében. Finoman fogalmaztam, a templom egere krőzus volt hozzá(nk) képest.

Nem vagyok 100%-ig biztos abban, hogy töltött (kel)káposztának számít, de éppen most toltam be egy kistányér szójás-gyömbéres pácban készült oldalast csípős kimcsibe csomagolva. Nagyon finom volt.

A mi vidékünkön a savanyúkáposztás töltelék számított hagyományosnak, de azt hiszem, megjött a kedvem a szabolcsi változathoz.

Csomborral már főztem húsos káposztalevest. Finom volt nagyon, jó szívvel ajánlom kipróbálásra.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.20. 14:02:27

Borsikafű mellett még egy voks: anyukám egyetlen savanyúságot sem rak el nélküle, hol sokat, hol csak egy picike ágat tesz bele. és hallatlanul finom tőle mindenféle savanyúság, persze, hogy melyikbe mennyit, azt nem tudom, ő sem, érzésre rakja, mindig tökéletes.De a töltött káposztába soha. Mellesleg mifelénk vasfűnek hívják a csombort, avagy a borsikafüvet.

old forester 2020.12.20. 16:48:22

@Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Ha esetleg valaki még nem hallott róla, a parlagfű-allergiásoknak vannak nem ajánlott élelmiszerek, amik keresztallergiát okoznak . És vannak ajánlottak, amelyek nem okoznak keresztallergiát. Ezek közül a zöldségeknél elsők között említik a krumpli, hagyma, káposzta hármast, más egyebek mellett. Tehát akinek ez a kedvence, két legyet üt egy csapásra, mert azt eszi amit szeret, plusz még az allergiás tünetek sem erősödnek.
Évek óta tudom ezt, de nem mindig volt kedvem szigorúan betartani. Idén komolyan vettem, júl-aug.-ban az étrendem 70-80%-át ezek az alapanyagok tették ki. Régebben volt, amikor nyáron két hónapig folyt a taknyom-nyálam, most max. két hétig, és az is elég szolidan.
Persze a szkeptikusok erre azt mondták, hogy nem ettől volt kevesebb a tünet, hanem azért mert maszkot kellett hordani, ami a polleneket is megszűrte. Hát nem tudom, de biztos hogy nem ártott.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.20. 17:59:27

@old forester: Köszönöm, van a családban és a szomszédban erősen allergiás, javasolni fogom nekik, ártani nem árthat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.20. 18:10:28

@old forester: @Kumari aki Nilüfer: A hasonló tünetekben szenvedő kollegina a paradicsom és a parlagfű kapcsolatát szokta emlegetni.
Azért az a maszk főképpen nem a viselőjét védi, hanem másokat. Befelé nem sokat számít, kifelé viszont a cseppet megszűri.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.20. 19:14:06

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk nő a veteményben, mint a dudva! Ősszel fogok magot róla, de elfelejtem tavasszal elvetni. Ez őt nem érdekli, mindenütt kikel :)))
Amúgy sokat szárítok, mert szeretem az illatát - így van egész évben!
A töltött káposztába már késő belerakni :) azt akkor kell, amikor savanyítjuk a káposztát. Szerintem.

old forester 2020.12.20. 19:53:56

@Kumari aki Nilüfer: Ez azért egy hosszabb lista, mármint az ajánlott és nem ajánlott ételek listája. A guglin a "parlagfű-allergiások diétája" címszó alatt lehet megtalálni.
@Waka: A paradicsom valóban ott van az első ötben a nem ajánlottak között.
Ha a maszk rajtad van, és a levegőt normál erővel beszívva behorpad, akkor szűr kintről is. Ha kifújva a levegőt kidomborodik, akkor bentről is. Találkoztam olyannal az elmúlt 8 hónapban ami egyik irányban sem mozdult el. Ki is dobtam azonnal.

1kutya 2020.12.20. 21:01:53

@kobold63: kombinálhatod is (ez speciel a beregi verzió):
1 kiló zsírosabb darált (vagy apróra vágott) húshoz 1 csésze rizs, egy fej apróra vágott vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, paprika ízlés szerint.
az édeskáposztát sós vízben abálni, rétegenként lehúzva a leveleket.
az abált levelekből az ereket kivágni (nem kidobni!!!), felezni a nagyobb leveleket és úgy megtölteni (egyik vége csúcsos, másik végét jól benyomkodni)
vágott savanyúkáposztából és az erekből "ágyat" csinálni a lábas alján, erre mehetnek körkörösen, szorosan a töltelékek, közé lehet füstölt szalonna, sonka vagy kolbász szeleteket dobálni.
vízzel felönteni, fedő alatt elkezdeni főzni. ha felforrt, a fedőt kicsit lehúzni (tudjon párologni a főzővíz), majd ha kb 1/3-át elfőtte, paradicsomlével pótolni és készre főzni.
Anyám a kistányér helyett meghagy mindíg 3-4 abált káposztalevelet és betakarja vele a töltött káposztákat, jól benyomkodva a szélein.
Egészségedre!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.20. 21:34:34

@1kutya: Ez is egy jó TK :)
Tényleg jó, hogy annyiféle van, mint ahányan vagyunk! (Meg még egy)

valkür 2020.12.20. 23:26:04

@1kutya: ez az egyik vége csúcsos technika azt jelentené, hogy enm párhuzamosan hengergetjuk a tölteléket, hanem tölcsért csavarunk a káposztalevélből, abba megy a töltelék és ráhajtogatjuk a tölcsér száját?

vagy valami hasonló?

kobold63 2020.12.21. 04:35:14

@1kutya: Köszönöm a receptet, különösen Anyád speciális trükkjét. Még sose csináltam paradicsomosat, most a bőség zavarában vagyok, olyan sokat kaptam, melyikkel kezdjem. Megyek sorban, az a legjobb.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.21. 08:30:07

Nekem volt egy debrecenből származó szomszédom, ő főzött paradicsomos töltöttkáposztát, és nagyon jónak ítéltetett, mind elfogyott. Megjegyzem nagyon finoman volt paradicsomozva, nem annak íze volt a döntő.

kocsmagomba 2020.12.21. 11:53:52

@valkür: Igen. Azok csinálják, akik szabad kézből töltik a káposztát, nem deszkára fektetve, mint én. Egy tenyérből könnyebb ilyen fagyitölcsért tekerni, ráadásul kicsiket. Ügyesen. Azután ezt szorosan állítják (!) körbe a fazékban, egymáshoz nyomva tele az egészet, így nem nyílik ki.

@1kutya: Szia kutya! :) Hogy van az, hogy az avatar képed semmit sem öregszik??? :D
Múltkor láttam valahol ezt a "takart" káposztát, ahogy anyukád is csinálja. Azóta én is úgy csinálom, plusz még a tányér fedés is. Még jobb lett.

kocsmagomba 2020.12.21. 12:13:05

@kobold63:

Én mindenképpen javaslom, ha újat kívánsz, a kukorica/füstölthús/paradicsom ízvonalat. Hogy aztán ez apró savanya káposztával vagy csepp ecetezéssel savanyodik, részletkérdés. A töltelékre ügyelni: nem tojásos és elég lágy legyen. Sikert! :)

kocsmagomba 2020.12.21. 12:17:11

@old forester: nem néztem rá most semmilyen listára, de parlagfű allergia esetén a dinnye van még emlékem szerint tiltólistán

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.21. 14:12:41

@kocsmagomba:

Anyám aprókáposztával takarta a szármákat.

süllőcske 2020.12.21. 17:40:02

Andorásom jól mondta, akkor tedd a fűszerszámot a szármának szánthoz, amikor savanyítasz. Akár csombordról van szó, akár más illatos fűről. A nyírségi, kúpos,édesbe töltés, paradicsomhasználattal, a legjobb háromban van. Tény. Csudajó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.21. 18:49:50

@1kutya: Hogy azt a paradicsomlét nem tudjátok belőle kihagyni :)))))))))
Jó étvágyat hozzá!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.21. 18:51:36

@kocsmagomba: Én szabadkézből/tenyérből töltök - még soha nem lett tölcséres :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.21. 18:52:16

@kocsmagomba: A kukorica nekem nagyon bejött a TK-ban!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.21. 18:53:39

@süllőcske: Valahogy én is így gondoltam - különösen, amikor a sajátot savanyítottam!

1kutya 2020.12.21. 23:29:52

@kobold63: próbáld ki, legjobb, fúziós ;)

1kutya 2020.12.21. 23:31:15

@látjátok feleim szümtükkel: ezért kezdi anyám sima vízben főzni, majd amikor a harmada elforrt, akkor önti utána paradicsomlével

1kutya 2020.12.21. 23:45:11

@Andrass9: és akkor még nem említettem, hogy a beregben volt még vagy 5 version:
- a süllőcske által említett szárma, mikor ugyanazon metódussal, de a télire eltett savanyúkáposztába csempésztek egész káposztafejeket és abból csinálták
- tőtike1: ugyanezen recepié tormalevélben...
- tőtike2: szőlőlevélben
- töltelékben rizs helyettesítése kukoricadarával (anyám a kalapácsos darálóban ledarált tiszta kukoricát kirostálta és a nagyobb darabokat a töltelék bekeverése előtt kissé megabálta, mert nem úgy fő mint a rizs)
stb... stb... stb...

a lényeg, hogy a főzés elején sós vízben ázott az anyag, majd mikor 1/3-át elfőtte a lé, akkor sűrűre főzött, házi paradicsomlével pótolta

vörösbor(de)minőségi 2020.12.24. 06:55:17

@valkür: ha szereted a kaprot akkor a svédeknél is élveznéd ezt a krumplifőzési módszert,de ott kaprot dobnak a főzővízbe-nem keveset.
mesésen finom,sokszor csak ezt ettem a szintén nagyon finom vajukkal,hogy kibírjam a rengeteg halas élvezkedést körülöttem,és mégse tempósan szaladjak el az ebédlőasztal mellől,mert okát nem tudom de még a szagától is irtózom.megmagyarázhatatlan mert szülők ettek halat,ha nem is napi rendszerességgel de láthattam otthon ezt az ételt.
ha a kaportól nem irtózol-sokan erős fűszernek tartják-akkor próbáld ki.

valkür 2020.12.25. 15:12:52

@vörösbor(de)minőségi: a kaprot leginkább nyersen szeretem. Még a tökfőzelékbe is az utolsó pillanatban dobom bele, át sem forralom, csak belekeverem és hagyom, hogy fogyasztható hőmérsékletre hűljön.
süti beállítások módosítása