Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Churut - az örmények és a székelyek ősi leveskockája

2020.12.12. 07:00 Andrass9

Ők nagyon szeretik a savanyú leveseket, főzelékeket (csorba vagy annak mindenféle nyelven való hivatkozása). Ehhez viszont szükség van valami savanyítóanyagra és zöldfűszerre, ami lehet korpacibere, de a legjobb a churut. Ez az örményektől jött a székelyekhez a bevándorlással.

63.jpg

Felfedezték, hogy a hosszú ideig erjesztett tej iszonyú savanyú! Hát még, ha el is párologtatják belőle a nedvességet! Ha még a zöldfűszereket is beledolgozzák a szárítás előtt, akkor a végeredmény egy koncentrált ízbomba. Eredetileg Süllőcske posztolt róla, én meg kipróbáltam. Mivel tetszett, most nagyobb tételben reprodukáltam.

A hozzávalók kevesen vannak, de ennél a receptnél nem is lehet egyszerre az asztalra készíteni, mivel a fele kiszáradna, mire belekerül az edénybe. Így először a tejjel foglalkozom, a fűszerek majd később jönnek:

  • 4 liter friss házi tej (UHT vagy hasonló huncutság nem jó, abból aludtejet se tudsz készíteni)
  • egy 5 literes befőttes üveg
  • rengeteg türelem

10.jpg

A tej felét a kis tottyosban közel forralásig melegítettem, majd hideg vízben lehűtöttem. Ennek a forralásnak nem találtam sehol magyarázatát, de az első reprodukcióm messze nem volt ilyen jó, mint a mostani.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A másik felét a befőttes üvegbe töltöttem. A lehűtött tejet is beleöntöttem, jól összekavartam őket. Gézzel lekötöttem az üveget, és most a napos virágablakot néztem ki neki az érleléshez.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Minden nap-másnap alaposan fel kell keverni, hogy ne keseredjen meg a tetejére felúszó tejszín. Nagyon vicces, ahogy a savó egyre magasabbra tör a fehérje és a zsír között. Ezt egyes receptek szerint 6 hétig kell csinálni, de gondolom, az hidegebb helyen készül. Amikor már a tetején volt a savó, illetve eltűnt, elkezdtem kóstolgani, de már annyira savanyú volt, hogy a citrom ahhoz képest méznek tűnik. Tettem is egy próbát, hogy összeugrik-e ha felforralom, de nem, ezért kezdhetem feldolgozni. A lényeg, hogy a tejsavas erjedés teljesen feldolgozza a cukrokat. 20 nap alatt teljesen besavanyodott.

20.jpg

Irány a kert a fűszerekért:

  • 1 kg petrezselyemlevél (nem hiba, tényleg kilóban mértem)
  • 25 dkg zellerlevél
  • 4 szál zsálya
  • 2 szál lestyán
  • pici csombort is találtam

32.jpg

Feltettem az indukciósra a teraszon a tejet főni. Ez hosszú munka lesz, és igencsak penetráns szaga van. Az első pár óra alatt arra is jutott az időből, hogy a zöldeket felaprítsam kézzel/késes aprítóval. Azért ez elég sok zöldség :)

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg
37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

A tisztított és felaprított zöldek 1,4 kg-ot tettek ki. A tej már eléggé besűrűsödött, mehet bele a sok zöld.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

A petrezselyem szárát nagyjából egyenletesre vágtam, és kitettem egy tálcára száradni. Jó lesz az levesbe bármikor! A zöld tejpépet rendszeresen kavargattam - sürűsödjön! 3,5 óra, és még csak most kezd meglátszani a fazék alja ...

45.jpg 46.jpg 47.jpg 48.jpg

További két óra kavargatás, és nagyjából formázható halmazállapotot kaptam. Kivettem egy üvegcsével Süllőcskének, mert neki van helye a hűtőjében, a többit meg egy szilikon lapra kapartam.

49.jpg 50.jpg 51.jpg 52.jpg

Folpackkal letakarva kb 6mm vastagra kilapítottam, amiből kúpocskákat formáztam úgy, hogy cikkelyt vágtam a lapból, és kézben és egy deszkán formáztam meg (nekem nincs meg Süllőcske szobrászi tehetsége).

55.jpg 58.jpg 59.jpg 57.jpg

Tizennégy kiskatona álldogált egy deszkán száradásra várva. Először ment a garázsba egy hónapra. Innen bejött a műhelybe egy ventillátor elé, ahol amúgy a birsalmasajt is száradt. Egy újabb hónap után már a külseje reszelhető lett ...

60.jpg 61.jpg 62.jpg

Jöhet a teszt: eredetileg a tányérba tejfelt tesznek, arra reszelnek egy kanálnyit a churutból, majd felöntik például a zöldbablevessel. Ezt végül lelkesen bekanalazzák.

64.jpg 65.jpg 66.jpg 67.jpg

Nekem így izlett a legjobban, de sokszor nem tejfelezem a bablevest, csak savanyítom vele. A fűszerek íze szépen árnyalt, egyik sem burjánzik el az ételben.

68.jpg

Ez az adag elég lesz nekünk néhány évre, mert csak én használom ...

68 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4016320166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2020.12.12. 14:22:48

Hű, de megkóstolnám!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.12. 15:08:40

@David Bowman: Nagyon megosztó fűszer, de szerintem nincs is kellemetlen szaga. Ha erre jársz, kaphatsz egy kis darabot belőle :)

karoly_4 2020.12.12. 16:10:10

na, most kell megtudnom, hogy leveskocka-nagyhatalom is lehettünk volna, de ezt is elqrtuk. pedig hörög-churut néven biztos sikere lett volna!:)

a shorba egyébként hindiül levest jelent. lehet, hogy a cigányok hozták be.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.12. 17:10:58

Amikor Gyergyószentmiklóson az örmény templomban jártam, majdbőnem sírva könyörögtem a kulcsos néninek, hogy adjon, neki nem volt, a piac meg már bezárt..azóta sem sikerült szereznem:((((

Kedélyes Paraszt 2020.12.12. 18:22:22

engem sokkal jobban izgatnak a paradicsomok a hatterben :)
Mondjuk nem néz ki rosszul, ráadásul biztos finom is. Én szeretem a tejfolos jellegű habarásokat, betéteket.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.12. 19:24:20

Amit valamikor adtál, én is tejfölös zöldbabhoz használtam fel. Jó volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.12. 20:21:42

@Kedélyes Paraszt: Mindig elérhető a háttérben látható paradicsom :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.12. 20:22:09

Krumplilevesben, ragulevesben is jó.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.13. 08:18:38

@Andrass9: nagyon kedves vagy, de a barátságot ne keverjük az üzlettel:) Tényleg rendelni fogok, ha eljön az ideje, mégpedig dedikálva kérem majd!!!! Igen népes a családom, és a december húzós,/annyit mondok, hogy a férjecsem legújabb karácsonyi pipája 60 ezer, és akkor az csak egy pipa:DDD plusz a 3 lány, a csatolt részeik, az unoka,az anyám, az özvegy sógornőm, aki házvásárlásba kezdett, a két gyerek, akinek rajtam és anyun kívül más nem maradt, szóval most ki vagyok centizve/ de januárban krőzus leszek...:)

Ma káposztás paszuly fő. Luca macskáját kéne sütni, míg a gyerekek itthon voltak, ez volt a Luca-napi program, ma kettőnkért ben fogok bele..ámbár..vigyem a szomszédoknak?? na, ezen még agyalgok.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.13. 08:19:48

Ja,
és akkor majd a könyvvel kérek egy kis churutot, igen!!!!!!

Kumari aki Nilüfer 2020.12.13. 08:21:36

@Andrass9: Nem szeretem én ezt a válaszolós izét, soha nem tudom, mire jött a válasz..szóval igen, churutot kérek, és majd a könyvvel együtt légy kedves, de csak egy keveset...

kocsmagomba 2020.12.13. 11:40:29

@Kumari aki Nilüfer: Van már annyi pipája, mint Maigret felügyelőnek? :)

kocsmagomba 2020.12.13. 11:41:52

@Andrass9: Szeretném kérdezni, hogy milyen vastag a könyv? Van itt egy konyha asztal, nagyon billeg a lába... :)))

Kumari aki Nilüfer 2020.12.13. 11:58:02

@kocsmagomba: azt nem tudom, a felügyelőnek mennyi van, de ez a szegény ember karácsonyra mindig kap:DD Az a baj, hogy a szűlinapja dec. 5, arra ellövöm az ötleteket, karácsonyra meg az utolsó pillanatban, más gondolat híján kap egy pipát:D Meg könyveket,azt mindenki kap.Idén tajtékpipában gondolkodtam, de az jóval 100 ezer felett lett volna..inkább le kéne szoktatni, nem ennyit belefeccölni...maradt egy Lorenzo pipa.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.13. 15:33:16

@Waka: Lehet, Két helyről próbáltam rendelni, de nem lehetett, sem regisztrálni, sem pedig anélkül..ezen az egy helyen volt internetes lehetőség magyar oldalról, ezen belül szabtam egy határt értékben..annyira vacak ez sem lehet, az árát elnézve..
Megrendelt termékek:
1 x Lorenzo pipa Hand Cut 980 Moscato Bent Brandy - 57.990Ft
Cikkszám: L-1023

Kumari aki Nilüfer 2020.12.13. 15:36:20

@Waka: Megnéztem újra: ez is bruyere

Kumari aki Nilüfer 2020.12.13. 15:43:29

@Waka: Vagy úgy érted, a tajtéknál jobb??? Mondom, utálom, hiogy nem tudom, mire jön a válasz..folyton fáziskésésben vagyok.
Volt egy tajtékpipája, Isztambulban vettük, (vagy Antalyában vagy Sidében), azt nagyon szerette, de én azt itthon már a megfizethetetlen kategóriába sorolom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.13. 17:21:12

@Kumari aki Nilüfer: Ha ráklikkelsz a @-os névre a kommentben, akkor odavisz, amire válaszolt valaki. A visszanyílra klikkeléssel visszajutsz oda, ahonnan idejöttél.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.13. 19:11:45

@Andrass9: Igen, de nálam ha a névre klikkelek, a névjegy jön be, nem az előzmény.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.13. 19:14:52

Kicsit más.

Virágzik a majomkenyérfám. Igaz, már sok éves. Eddig egyszer láttam egy virágzó tövet vagy 30 évvel ezelőtt.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.14. 08:06:33

@Andrass9: na igen..mert nem jól csináltam:DDD Mostmár mégis jó. Komolyan, néha nem is értem, mennyire béna vagyok:D Ugyanis nem a szövegben lévőre kattintoittam, hanem a felső névre...

trux77 2020.12.14. 10:00:10

Kedves András, a könyved alatti email cím az élő? Mert írnék levelet könyvrendelés kapcsán, és a gmail nem ismeri fel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.14. 10:07:30

@trux77: A szóközöket ki kell hagyni, hogy rendes cím legyen belőle. Vannak email címeket gyűjtő robotok - ezzel a trükkel kevesebb szemétlevél érkezik :)
Persze a blog üzenetküldését is használhatod :)

trux77 2020.12.14. 12:12:09

Igen, azzal kezdtem hogy kihagytam, de sajna nem ment így sem. De akkor küldök innen üzit :)

kocsmagomba 2020.12.14. 14:52:03

@trux77: A Gmail összedőlt, több szolgáltatással együtt állítólag, lehet csak annak estél áldozatul? Gondolom gyorsan javítják, és már megy, de leállt a világon több helyen. Amikor ezt a hozzászólást írtad, pont gond volt még.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.14. 17:34:57

Amikor elkezdtem pipázni a 90's években (aztán egy idő múlva felhagytam vele), először elolvastam egy könyvet a tárgyban. Robin Crole A pipa. Hát rendesen leszedte a keresztvizet a tajtékról, a kerámiáról, a fémről meg aztán végképp. Ezután vettem egy görög Amadeus pipát. Megvettem a komplett felszerelést, a csőkefe a mai napig jól szolgál, az AK-63/D gázátömlő furatának tisztítására kiváló. Kaptam minden ismerőstől dohányt, volt aki hozott egy egész szatyor pár grammos próbacsomagot. Akkoriba iskolába jártam, az esti tanulásnál jól jött, de aztán végeztem a sulival, és nem volt többé türelmem hozzá.

kocsmagomba 2020.12.14. 18:47:54

@Waka: @Kumari aki Nilüfer: Nekem Huck Finn pipája tetszik. Amit Tomnak és Joenak csinált. Kukorica csutkából. :)

Kumari aki Nilüfer 2020.12.14. 19:11:53

@Waka: A szépember meg éppen azért műveli, mert elbabrál vele, nyugtatja

süllőcske 2020.12.14. 19:20:51

@kocsmagomba: Egy őszön a Maty-érre mentem, már novembert írtunk. Meg szokott lenni a ritus, hogy amint bé vannak vetve a pícék, sodrok egyet, lehiggadok, rágyújtok egy fázisjelzőre.
Ezen a napon dohányt találtam az iszákban, papirusz sehol.
A tározó mellett abban az évben kukorica termett, így körülnéztem kicsit, s találtam csutkákat. Elő a halasbicsakot, megszabtam, kifúrtam erről is, arról is. Nád volt elég. Beszabtam egy vastagabb csonkot, belé egy vékony szárat, rá újabb vaskos szipkát, amibe a szűrő pont belement. Fertályóra sem telt, pipáltam, mint Huck a hordója előtt.
A mai napig megvan, cuki, működik, nagyon is jól.

kocsmagomba 2020.12.14. 19:27:07

@süllőcske: Akkor ebbe beletrafáltam! :)

süllőcske 2020.12.14. 19:35:41

@Andrass9: Churutod príma, s ma is levest tuningolt.:)

kocsmagomba 2020.12.14. 19:42:53

@Waka: A kert és a pipázás se zárja ki egymást.
József Attila: Kertész leszek
;)

@süllőcske: Amíg dohányoztam, én is magamnak készítettem egy időben a cigarettát. Voltak különféle dohányaim, volt cigaretta papírom és hozzá egy kis ügyes sodró eszközöm is, illetve volt hűzlim is (aki nem ismeri: füstszűrős üres papír) amibe a saját keveréket töltöttem szintén. Aztán egyszer csak leszoktam...
Pipám is volt, egyik megvan még valahol.

süllőcske 2020.12.14. 20:02:12

@kocsmagomba: Kisázsiában elmentem egy tajtékmúzeumba, látványos faragászatok voltak. De láttam ott vitrinben alapanyagot is, s eltökéltem, szerzek. Lánykám tolmácsolásában el is hangzott a kérésem. A vén janicsárok roppant fontoskódó, de megtisztelt képet vágtak, nagy sokára bevezettek egy hátsó szobába, ahol eredeti, ravasz törökös alku után hozzájutottam szép tajtékkövekhez.
Azóta faragtam hölgyeimnek medált, fülbevalót. Szuper anyag. Tudtátok, hogy úszik a vízen? És szemezrk egy darabbal, egy jó pipa erejéig?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.14. 20:30:32

@trux77: @kocsmagomba: szerencsére van sok másik is :)
@Kumari aki Nilüfer: Én is szerettem vele vacakolni! Elég sok éven át pipáztam valamikor a hetvenes években :)
Tajtékpipára mindig vágytam, de nem volt. Sikerült viszont rózsagyökér pipát szereznem. Viszont akkoriban nem érdekelt milyen márka, csak jól szeleljen, és ne szürcsögjön :))) Dohányban az Amfora volt akkor a kedvenc.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.14. 20:33:08

@trux77: @kocsmagomba: Kipróbáltam, és kocsmának lehet igaza, mert akkorra már működött. Most viszont kaptál levelet arról a címről, próbálj meg válaszolni rá - akkor kiderül, hogy jó-e. Ezt az email címet most csináltam, de ez nem okozhat fennakadást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.14. 20:36:30

@kocsmagomba: A fiamék maguk sodorják már évek óta. Én csak párszor próbáltam, nem jött be. Remélem idővel ők is abbahagyják (rablóból lesz a legjobb pandúr)...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.14. 20:37:37

@süllőcske: Örülök, hogy izlett. Kihallott belőle a lestyán?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.14. 20:47:50

@süllőcske: Arrafelé alku nélkül nem is tudnál vásárolni!
Ma életünk leggyorsabb karácsonyfavásárát bonyolítottuk le a feleségemmel. Jön haza, hogy ugyan menjünk el már fát venni, mert elfogy! De nekem jelenésem van a fogorvosnál varratszedésre. De akkor is, legalább nézzünk körül. Na jó, ki a házból a kocsival. Le a fenyőárus sorra (igen - Solymár és Hidegkút között van vagy 12 árus). Mondom: beugrunk innen az elsőbe (mert odafelé könnyű, de vissza csak az utolsó állomás lenne). Három kocsi a parkolóban, mindegyikben rokonszenves kissebségiek. Kiszállunk, jönnek ők is (hideg volna kinn állni a fák között). Egy fát kiszúrt a feleségem. Mutatják: szép. Ezt elvisszük. 11-et kértek, mondom elviszem 10-ért. Kis gondolkodás, majd behálózták, és betolták a kocsiba. Szűkösen, de befért - magas fa volt.
Tokkal-vonóval 900 méter autóút oda vissza, 7 perc időtöltés és egy nagyon szép Nordmann fenyő. A többi árust meg se néztük :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.14. 20:49:27

@kocsmagomba: Nem is tudtam, hogy József Attila kertész volt ... én költőnek ismertem! (Az egyetlennek, akit tényleg szerettem is.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.14. 20:49:58

Na akkor most bedugulok - elnézést mindekitől!

valkür 2020.12.14. 22:53:21

Phiii, de vastag füst lett ebben a kocsmában! kinyithatom egy kicsit az ablakot?

Hm. Szakácskönyvem van egy csomó, de 1-2 db még elfér a polcon. Hátha lesz még áramszünet, vagy kihagy a net, akkor se kellessen leszakadnom a főzős pornóról. Churutot még sosem ettem. Lehet a könyv mellé bónusznak egy darabkát kérni ebből a leves-savanyítóból?

valkür 2020.12.14. 22:54:06

@valkür: Izé, eh, nem szemtelenkedni akarok, csak nagyon kíváncsi vagyok az ízére. És hát szeretem a savanyított leveseket, amik nem ecettel készülnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.15. 09:00:47

@valkür: Megnézem, hogy el tudom-e vágni, mert eddig csak reszeltem :)

valkür 2020.12.15. 12:05:13

@Andrass9: :-) Ok, este küldöm a rendelést.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.15. 13:20:44

@Andrass9: Pontosan! Rózsagyökér pipa, fémdobozos Amfóra..így kezdte ez a jó ember is.Szegeden, a Vörös Csillag mozi mögötti utcában volt egy trafik, csak ott volt fémdobozos Amfóra.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.15. 13:22:50

@Andrass9: Nálunk is megvan a nordmann, kb 170 cm, és majd 16 ezer volt, de hazahozták!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.15. 13:33:25

@Kumari aki Nilüfer: Itt is hazahozták volna, dehát a szomszédban lakunk ... Rendesen felment a fenyő ára, ráadásul állítólag nem lesz elég.
Egyszer 24-ig halogattam a favásárlást. Végül valami teherautó nyomába szegődtem, ahol kaptam két fél fát, amit összekötözhettem egy fának. Ezalatt odahaza már azt tervezgette a család, hogy feldíszítik a kertben a cukorsüveg fenyőt, ha nem kapok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.15. 13:34:18

@Kumari aki Nilüfer: Nekem jó volt a zacskós Amfora is - főleg a vaníliaillatút szerettem!

valkür 2020.12.15. 16:35:06

@Andrass9: "Ezalatt odahaza már azt tervezgette a család, hogy feldíszítik a kertben a cukorsüveg fenyőt..."

Ezt hívják madárkarácsonynak. Cinkegolyót, ásványvizes üvegből faragott kosárkában napraforgó magot, faggyúból olvasztott gombócokat, félbevágott almákat lehet kiakasztani a kertbe. Nagyon menő, az itt telelő madarak imádják, és meg is hálálják, mert nyáron is vissza fognak járni.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.15. 16:43:01

@valkür: Nálunk késő ősztől madárkarácsony van, tavaszig..tele etető, cinkegolyók, magvas tálak, madárfürdő

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.15. 19:28:23

@valkür: A MTE szerinte idén nem nagyon lesznek a madáretetőnél madarak.
1, Meleg van
2, Elrepültek
3, Nincs hó
4, Ők sem értik ...

Nekem van egy csomó faggyúgolyóm, azokat kiakasztom. Vannak cinkék, rengeteg őszapó, a vadszőlő feketéllik a rigóktól :)
Kevés a varjú és a szarka (hál istennek), néhány szajkó (majdcsak eltűnnek). A rozsdafarkút már sok éve nem látjuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.15. 19:30:25

@valkür: Ja, és az almafákon fennhagytunk jópárat, amit szépen kicsipkedtek azóta.
Az a régi emlék nem a madarak etetéséről szólt, hanem a karácsonyfa helyettesítéséről - biztos nem jól fogalmaztam.

valkür 2020.12.15. 22:13:37

@Kumari aki Nilüfer: szuper. Köszönöm a madarak nevében :-)

@Andrass9: jól fogalmaztál Te, csak nekem meg a cukorsüveg fenyőről jutott az eszembe, hogy az is elég meghitt lehet. Mig kutyám volt, becsomagoltunk jó vastagon melegszendvicseket, termoszba forralt bort, teát, szatyorba madáreleséget, zsebbe felkarikázott virslit és kimentünk az ártéri erdőbe fát díszíteni. Megettük a szendvicseket, megittuk a forralt bort, a kutyák kaptak virslit, jó volt. Aztán utána egész télen hétköznapokon feltváltva jártunk ki hajnalonta, az etetőket feltölteni. Hétvégén meg együtt, bandázva. Szerettem.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.16. 11:08:46

@Andrass9: Ezt tapasztaljuk, tényleg sokkal kevesebben vannak, mint tavaly.
süti beállítások módosítása