Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kreol Párizsban

2020.11.21. 07:00 Waka

A cím természetesen szokás szerint megtévesztő. Voltaképpen palacsintatésztában sült, kreol fűszerrel ízesített, kicsontozott csirkecomb. Hogy a csontozás hogyan jutott eszembe, nem tudom, de jó ötlet volt. Amúgy is volt vele munka, hiszen farrésszel együtt vettem. Eltettem későbbre a leeső részeket a fagyasztóba, jó lesz egy csirkealapléhez. A kreol fűszerezés meg úgy jött, hogy a szakállas ember hozott Karácsonyra Louisiana Creole Seasoning-ot. Használtam jó pár különféle fogáshoz, és igencsak ízlett. Az Interneten számos recept lelhető fel. Érdekes módon, a creole és a cajun fűszerkeverékek összetétele számos helyen megegyezik. Ha felkötnek, sem tudom, melyik volt végül is a befutó, mivel csak egy cetlire jegyzeteltem le az összetevőket. Jó eséllyel az arányok sem stimmelnek, a fűszer mindenesetre jó lett. Egy darabig szünetelt a projekt, mivel vöröshagyma port az Istenért nem tudtam szerezni, de aztán az udvari szállítom hozott valahonnan egy tasakkal. Bevallom, az összeállításnál csaltam egy kicsit, mert a koriandermag nem szerepel az autentikus receptekben - már, ha van ilyen -, de valahogy úgy éreztem, passzol hozzá.
Aztán jött a püré. Tavasszal már készült egy hasonló, de akkor tarlórépa (kerekrépa, kerékrépa) nem áll rendelkezésemre. Na most már volt az is. Idén végre viszonylag jól termett a tarlórépa. Igaz, az első vetés katasztrofális volt. Akár, mint valami morbid Bibliában, hat nap alatt gyönyörűen kikelt a mag, aztán a hetedik napon lezabálták a földi bolhák. Csumáig. A következő vetés alkalmával már résen voltam. Először is lepermeteztem felszívódó rovarölő szerrel az összes káposztafélét a kertben, plusz kapott a torma is, mert a nyavalyások azt is szeretik. Aztán a vetés után három nappal bekevertem még egy adagot, és odakészítettem a kertbe. Amint kidugták a fejüket az első sziklevelek, már mentem is nekik a permetezővel, háromszor oda-vissza a soron, tocsogósra áztattam. Na ez már használt. Igaz, az elvesztegetett két hét és az igencsak kevés csapadék miatt (az öntözés éppen csak életben tartotta a növényeket) nem lettek kapitális példányok, de a java jó alma nagyságúra nőtt.
Szóval, már csak el kellett készíteni az ételt.

img_20201107_130212.jpg

Hozzávalók a fűszerkeverékhez:
- oregánó
- kakukkfű
- bazsalikom
- fekete bors
- édesnemes pirospaprika
- fokhagyma granulátum
- vöröshagymapor
- őrölt csili
- só

img_20201106_185631.jpg

A püréhez:
- burgonya
- tarlórépa
- zeller
- paszternák
- tej
- vaj
- tejföl
- só

A tésztához:
- liszt
- tojás
- só
- tej
- szódabikarbóna

A húshoz:
- hús

Aztán gyí.

Levágtam a farrészt, kettévágtam a combokat és kicsontoztam.

img_20201106_182813.jpg

Megőröltem és összekevertem a fűszereket.

img_20201106_190737.jpg

Befűszereztem a húst, és egy éjszakára a hűtőbe tettem.

img_20201106_191840.jpg

A püréhez való zöldségeket meghámoztam, és megmostam.

img_20201106_201314.jpg

A palacsintatésztát kikevertem.

img_20201107_095522.jpg

A húst meghempergettem a lisztben és megmártottam a palacsintatésztában.

img_20201107_100536.jpgimg_20201107_100907.jpg

A combokat bő, forró olajban kisütöttem.

img_20201107_101024.jpgimg_20201107_101503.jpgimg_20201107_102452.jpgimg_20201107_113354.jpg

Közben a felaprított zöldséget jól megsózott vízben megfőztem.

img_20201107_110417.jpg

Leszűrtem, beletettem a vajat és a tejfölt, és felöntöttem tejjel és jól megsóztam.

img_20201107_115059.jpg

Először a kézi krumplitörővel nagyjából összetörtem, aztán a botmixerrel pürésítettem.

img_20201107_115413.jpgimg_20201107_115834.jpg

A maradék palacsintatésztába kevertem egy evőkanál cukrot és ugyanannyi olajat, majd kisütöttem. Fahéjas és kakaós porcukorral töltöttem. Az kreol fűszer kicsit érződött rajta, de nem rontotta el. Lett egy kis desszert ebéd utánra.

img_20201107_123957.jpg

Aztán tálaltam, és jól belaktam.

img_20201107_130156.jpg

Minden príma volt. A hús ízes, szaftos és puha, a püré édeskés, krémes és zamatos. A palacsinta már csak hab volt a tortán, kicsit be is tett a fogyókúrámnak. Szerencsére még akadt kis munka a kertben, ledolgoztam.

66 komment

Címkék: krumpli zeller vaj paszternák tarlórépa csirkecomb filé creole fűszerkeverék párizsi módra

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6216289116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.21. 09:04:27

Régen volt rántott csirke, ez tetszik. Szoktam ízesíteni ert a párizsias panirt, de nem pont így.Van egy derék adag párolt karfiolrózsám is a fagyasztóban, nem tudom, ahhoz is illene?

Még soha nem jutott eszembe, hogy a maradék tésztát palacsintává alakítsam..érdekes ötlet, most nehezen tudom az ízét elképzelni,de elhiszem, hogy jó lett.

A madarasban szokott lenni (Debrecenben legalábbis gyakran) akár felső , akár egész csirkecomb filé. Szoktam venni, mert itt a bőr a macskáké, a csontot összegyűjtöm, gezemice levesbe megy, vagy a húslevesben landol, de a filével nincs macera, annyival meg nem drágább,hogy ne érné meg.

A minap 499 Ft volt az egész comb az egyik helyi húsboltban, a kacsa szárnytó(hízott, húsos. hájas) meg 599..spájzoltam,meg láttam bagóért mellcsontot,szépen maradt rajta hús, na azt is szeretem ezekbe a gyors zöldséges gezemice levesekbe, de már nem fér a fagyasztóba semmi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.21. 14:57:16

Tetszik! Amúgy is palacsintamániás vagyok, ha valamit azzal lehet készíteni, azt szeretem. Ráadásul a creole fűszer az egyik kedvencem :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.21. 16:54:39

@Kumari aki Nilüfer: Itt is volt szánytő, de olyan tokos volt, mint a nyavalya.
@Andrass9: Egy időben szinte mindent abban sütöttem. Cukkini, hús, hagymaszeletek, más köret nem is kellett hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.21. 17:03:55

@Waka: Tokos - tokos ... jobb helyeken kihuzkodják :)

Kumari aki Nilüfer 2020.11.21. 17:15:57

@Waka: Ennyiért..tokos.De nem vészes, másrészt vessetek a mókusok elé ha nagyon tokos, azt a részt levágom...ha leves lenne, akkor úgyis leszedem az összes hájat, mert nem zsírlevest fózök, ha sütöm. akkor jut is, marad is( na, jó, többnyire kiszedem, de akkor is a nagy hájakat levágom, kisütöm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.21. 17:25:03

@Kumari aki Nilüfer: Ha láttam volna ennyiért, megvenném! Majd káromkodom, amikor tokozom, de imádom az ízét!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.21. 17:28:21

@Andrass9: Egyszer nekiveselkedtem. Egy óra kínlódás után elvittem az egészet a haver kutyáinak.
@Kumari aki Nilüfer: A lenyiszálás megfontolandó. Többnyire sütöm, így két legyet ütök egy csapásra.

old forester 2020.11.21. 17:34:47

@Kumari aki Nilüfer: Nekem egy baromfis mondta egyszer (amikor nem akartam megvenni a bőrös hájat mert nagyon tokos ), hogy ő úgy csinálja, hogy elkezdi sütni, és amikor megduzzad a bőr, akkor nagyon könnyű kiszedni. Kipróbáltam, működik, de nem csináltam belőle rendszert, mert elég macerás a forró húsdarabokkal dolgozni.

Kumari 2020.11.21. 18:26:45

@old forester: Így igaz! kijön de forró.Marad a nyúzás vagy előtte a szemöldökcsipesz, vagy a levagdosás

valkür 2020.11.21. 19:16:49

Huu. ez a zöldségüré, ez nagyon tetszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.22. 11:23:56

@old forester: @Kumari: Én, ha biztosra akarok menni, 3 percre forró vízbe teszem, majd visszahűtöm. Úgy már könnyen kijön a tok!

süllőcske 2020.11.22. 15:26:04

Roppant logikus, finom étel. Annyira szeretem az így rántott combfilét, és a püré is fantasztikus. Ügyes a palacsinta másodfordulat, az ilyet sós töltelékűre venném, vagy tökös, batátás jellegűre, esetleg füstölthalasra, netán zöldfűszeres rikottásra, ordásra.
Tudom, hogy minden étkünk alkalomszerű, és nem is kritikának szánom azt, hogy e két elem mellé szívesen tennék még valami sziporkát, chimichurri féleséget, finom savassággal, vagy aiolit, esetleg zöld salit ugyanilyen célból.

süllőcske 2020.11.22. 15:46:05

Ma kicsit durvábbat alkotok, csülkös, pacalos bablevesst. A csülök több formában is szerepel benne, természetesen lefaragott füstölt csont az alaplé kormányzója, szárnysegéde füstölt bőr, tábornagy uram pacal, és vannak tehetséges, fiatal tisztek bőrös vagy sem, füstölt avagy nem szakaszok élén.

süllőcske 2020.11.22. 15:54:10

Csodás bakhátakat létesítettem a kertben, teli humuszképző matériákkal, jól megtrágyázva,szalmával bétakarva.
Ezekből kimentettem sok, oda nem való gyermekláncfű gyökeret. Ezek most a sütőben karamellizálódnak, igyekszem pitypang kávét készíteni, és kísérletet teszek egy pörkölt gyökérből, valamint barnára sütött csilimagból készült csilisbab fűszer megalkotására.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.22. 16:17:28

@süllőcske: Az a helyzet, hogy egy bajor jellegű káposztát terveztem mellé. Kolozsvári szalonna megpirítva, hozzá laskára vágott hagyma, aztán reá a kicsit kifacsart és megvágott savanyú káposzta. De túlzásnak éreztem, mert elég nagy mennyiségű lett az étel. Szokás szerint túlzásba estem a körettel. Éppenséggel felbonthattam volna egy üveg ecetes csilit hozzá.
Abba a bakhátba érdemes lenne eldugni pár rózsakrumplit korai újkrumplinak. Egyszer kísérleteztem őszi krumplival - télen némi trágya fűtötte -, egészen szép lett. Ezek a pitypang receptek teljesen ismeretlenek számomra.
A diófa végre elszánta magát, hogy eldobálja a leveleit, ma összeszedtem, aztán kiürítettem és felfordítottam a vizes hordókat. Volt még kis időm, válogattam és tisztogattam olasznádat a méhecskehotelhez. No meg szedtem egy zacskó kerekrépát jövő hétre a reggeli mellé.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.22. 16:20:28

@süllőcske: Pár közkatona azért legyen, különben nem lesz kinek parancsolni. :)

kocsmagomba 2020.11.22. 16:34:36

@süllőcske: @Waka:

Tiszta Pál utcai leves! Közkatona nélkül.
Avagy egy közkatonával: Nemecsek.
Rossz szóviccel: én nemecsek belőle! :)

süllőcske 2020.11.22. 17:09:25

@Waka: hja, tettem belé babot is. :))

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.22. 19:38:23

@kocsmagomba:

Naná, hoyg ott.:D

Hajdanában az átni időkben volt Szegeden két tejivó. Mindekettőnek a túrógombóc a cégére. Hatalmas, majd kétöklömnyi nagyságú volt, kisétkűnek egy bőven elverte az éhségét. Ha jól emlékszem kis adag, és nagy adag formában árulták, talán kettőt adtak a nagy adagba. Nem pirított, hanem síma száraz morzsát hintettek rá és cukros tejfölel lelocsolták. Mennyi volt. A tejívóban minden féle tejes dolgot árultak, riszt, grízt, kakaót, túrós, sajtos tésztát, és talán még rántotta is volt, de ez nem biztos. Annyia régen volt, hogy csak a túrógombóc biztos emlék, mert én azért jártam oda.

süllőcske 2020.11.22. 20:14:54

@kocsmagomba: Ez itt van, szinte a műteremlakásom alatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.22. 20:15:44

@látjátok feleim szümtükkel: A Somogyi utcaiba jártam nagyon sokat. Ott rekordot is javítottam az 50 túrós palacsinta és 1,5 l tej ebédemmel, amit fogadásból ettem. Megettem, nem lettem rosszul!
Ehhez tudni kell, hogy az akkori versenysúlyom vasággyal 48 kiló volt ...

süllőcske 2020.11.22. 20:16:59

@látjátok feleim szümtükkel: A Somogyi tejivóban volt rántotta is, és tényleg a gombócok voltak, amiért oda jártunk a gimi alatt.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.23. 05:47:56

@Andrass9: Mi is oda jártunk, és nem, soha nem tudtam OLYAN túrógombócot csinálni..pedig szoktam, szeretjük, de nem olyan.(Mármint a Somogyiba jártunk:)

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.23. 10:04:00

@Kumari aki Nilüfer:

Na, ez az, soha nem tudtam én sem olyat főzni, pedig nagyon jó receptet kaptam egy idő házinénitől.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.23. 10:21:00

Ja, még a poszthoz nem is szóltam. Én nagyon gyerekkorom óta szeretem a párizsi bundázású sülteket ( nem mindig volt zsemlemorzsa otthon, ehhez meg volt minden alapanyag ) de sok zsiradékot vesz magába, és ezért mellőzöm. Kukorica szedéskor a még apró zöld takarmánytököt így rátotta ki anyám, sajnos már nincs lehetőségem ilyen faját kapni, pedig az íz teljesen más, mint a főzőtöknek, vagy cukkininak.
Ez a kreol párizsi nagyon jó lehetett, már maga a kép is megindítja az emésztőnedveket.

valkür 2020.11.23. 10:21:41

Én egész konkrétan a múlt héten főztem egy jó sűrű túrógombóc levest. Nem igazán fűlött hozzá a fogam, ezért leszűrtem, kevertem hozzá egy kanál zabpelyhet és úgy egy órás pihentetés után sütöttem belőle túróval könnyített császármorzsát.
Ribizlilekvárral elég fogyasztható lett.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.23. 10:21:56

El is felejtettem megkérdezni, megittátok reggel az alapvető élelmiszert?

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.23. 10:23:51

@valkür:

Nem tudni miként készítetted, de pulykahúsból tejfölös ragulevesbe szoknak erre felénk apró túrógombócokat főzni, nem sokat, mert ugyé hús is van benne.

valkür 2020.11.23. 10:31:25

@látjátok feleim szümtükkel: Ahogy kell. Villával jól áttörtem a túrót, csipet sóval, tojással, fele grízzel, fele zabpehellyel kikevertem és egy órát pihenni hagytam. Utána tojásnyi gombócokat formáltam belőle és lassan a zubogó sós vízbe engedtem. Nem kavargattam, csak vártam, hogy feljöjjenek a gombócok a felszínre. Fel is jöttek, csak akkor már nem volt gombóc formájuk.
De kösz a tippet legközelebb ragulevessé alakítom a keletkező masszát :-)

valkür 2020.11.23. 10:36:38

@látjátok feleim szümtükkel: meg hát. kettőt is, gyors egymásutánban. Cukor nélkül, kevés tejjel. Rettenetesen kopott, de tojáshéj vékonyságú, antik porceláncsészéből. 200 Ft-ért vettem az ócskapiacon, mert a kopott, megfeketedett ezüstözés alatt senki nem vette észre a finoman kidolgozott porcelánt.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.23. 11:06:09

@valkür:

Szerintem zabpehely nékül keverd a masszát. Én nem szoktam pihentetni, még is jó mindig. 2-3 tojásból 2 evésre elég a massza. A tojást felverem jó habosra, és kanalaként teszem bele a túrót, majd a grízt. Jól elkeverem és amikor már elég sűrű, de még kissé híg, akkor teszek bele egy kevéske lisztet. Azzal is kavarom, és amikor a masszának húzása van ( valahogy úgy, mint a galuska tésztának ) , akkor kész. Azért kell a liszt, mert azt vettem észre, hogy a mostani gríznek ninsc elég
sikér tartalma, és lassabban alakul ki a kötés benne.

Szoktam néha egy kiskanál zsírt is keverni bele, de ez opcionális. Ekkor teszek fel vizet forrni, és amikor zubog, akkor bele szaggatom a masszát kanállal, nem gömbölygetem. Mikor mind benne van, és feljött a víz tetejére, akkor kis lángon addig főzőm, amíg a közepe is megfőtt.

Majd előkeresem a házi néni túrógombóc receptjét, és beírom. Garantált siker.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.23. 11:11:37

@látjátok feleim szümtükkel: Ez pont olyan, ahogy én készítem!
Van is a blogon néhány :)

kocsmagomba 2020.11.23. 11:35:10

@valkür: @látjátok feleim szümtükkel:

Én minden héten csinálok túrógombócot! Ez olyan nálunk, mint 2-3 naponta egy tepsi zsömle. Mindig van itthon.
Laktózérzékenység miatt erősen behatárolt ugyanis a desszertek köre, ezért készítem, mindig laktózmentes túróból. Az olyan amilyen, de abból most a Nádudvari laktózmentes tuttira laktózmentes. (csak kicsit vizes, azt leitatom, vagy kicsöpögtetem)
Na. De. A lényeg. Egyszer megtanultam, azóta soha nem esik szét, és azóta így készítem. Azt hiszem talán Bodrogi Gyulával volt valami főzés a TV-ben, jó régen, de mostanában Lázár séfet is láttam így készíteni.

50 dkg túró, nagyjából széttörve. 8 dkg gríz (9 még elcsúszik, ha nagyobb a tojás, de 10 már biztosan sok). Csipet só, kis evőkanál cukor (desszert lesz ez). 2db tojás, szétválasztva! Fehérje habbá verve.
Előbb a túróhoz adom a grízt, sót, cukrot, kicsit átkeverem villával. Utána hozzáadom a tojássárgáját, ezt alaposan átkeverem. Annyira átkeverem, hogy sehol ne lássak fehéret! A két kis sárgája egyenletesen vonja csak be az egész túrót. Ezután jöhet a fehérjehab. Ezt is megtöröm, nem lazán forgatom bele, hanem inkább erősebben, hiszen ez fogja a kellő nedvességet átadni a gríznek. Ezután hűtőbe teszem, és elfelejtkezek róla. Általában reggel keverem be, és utána leghamarabb este főzöm meg. Van, hogy 24 óra múlva, ha úgy jön ki a lépés. Addigra teljesen egynemű. Végeredmény: légiesen könnyű gombócok! Pirított morzsába forognak, rá a lekvár, oszt jóccakát. :)

kocsmagomba 2020.11.23. 11:58:52

@valkür: @látjátok feleim szümtükkel:

Még eszembe jutottak a tippek trükkök, túrógombóc készítéshez: Akármilyen édesszájúak lennénk, ne adjunk a masszához több cukrot, inkább kevesebbet, tudományosan nem engedi dolgozni a ragasztót, a glutént. Inkább cukrozzunk utána: szórással, lekvárral, édes mártással, és akkor biztosabban egyben marad a gombóc. Azután, a formázást nedves kézzel tegyük, ne ragadjon a kezünkhöz a massza, én 2-3 gombóconként öblítek, így nem húzom meg az anyagot, hanem egybe gyúrom. Következő: én szárazon pirítom meg a zsemlemorzsát, így nagyobb adagot el tudok tárolni egy dobozban, és nem kell minden gombóc készítésnél pirítással is foglalkoznom, a szárazon pirult morzsa nem olyan könnyen avasodik, ugye.
Tippek, trükkök rovatunkat olvasták, tartsanak velünk máskor is! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.23. 12:14:56

@kocsmagomba: Stimmt, csak a morzsa helyett nálunk citromos-cukros tejfel a feltét :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.23. 12:15:22

A poszthoz: volt már rá példa, hogy a panírozott húst nagyon kevés olajon addig sütöttem serpenyőbe, amíg a panír megkeményedett rajta, majd a húst zsiradék nélkül tepsiben betettem a sütőbe és puhára sütöttem. Nem volt rossz. Talán ezt a kreolt ( kissé szelídebb fűszerezéssel ) kipróbálom.

kocsmagomba 2020.11.23. 12:34:37

@Andrass9: hát ez az. Én most fellelkesedtem. Mivel az alap gombócot elég jól tudom csinálni, eszembe jutott sokféle variáció. Amibe hempergethetjük. Vagy amilyen szószocskát adhatunk még mellé. Jó, a mákos verziót már láttam, de nem ragadott meg, szerintem nem jó irány. Ezzel szemben a különféle magok apróra darálva: mandula, pisztácia, vagy akár tökmag? Valamint illő mártások, édesen vagy sósan.
A variációk meglepőek, zöldfűszerek felé is kinézve.
Köret, desszert vagy főétel? Hm.

valkür 2020.11.23. 12:57:59

@kocsmagomba: Leginkább desszertnek szeretném - ha meg tudnám csinálni - darált dióba forgatva, saját lekvárból készült mártással. Nekem a mákos verzió is bejön.
A lisztes dolgoktól sajnos néha rossz lesz a közérzetem, azért szoktam zabpehellyel készíteni.És van, amikor sikerül, csak még nem jöttem rá, milyen peremfeltételek kellenek hozzá.
A múlt héten nem jött össze. Nem nagy tragédia, mert a császármorzsa-szerűséget is szeretem. A ragulevessé lényegítés meg fel is keltette az érdeklődésem.
De köszi a tippeket, a szétválasztott tojást feltétlenül kipróbálom.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.23. 13:12:31

@kocsmagomba:

A mákos verzió nagyon jó irány, főleg a meggyszósszal. Valamikor Kecskeméten ettem palacsintát, amit pirított mákkal, meggyszósszal és madulaforgáccsal tálaltak vanilia fagylalt kísértében. Nagyon jó ízkombináció volt.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.23. 13:36:49

@valkür: Mákos verziót a szentendrei skanzenben ettem-volna, de nem jutott, az unokám falta be, megnyugtatott, hogy "nagyon finom ez, mama" Megnyugodtam:DDD

kocsmagomba 2020.11.23. 13:45:37

@valkür: én nem teszek bele lisztet, csak grízt.

valkür 2020.11.23. 15:14:13

@Kumari aki Nilüfer: :) Az unokák már csak ilyenek :-)
Ha odajutsz, a darált mákot forrázd le egy kis cukros-vaniliás tejjel. És igen meggylekvár megy hozzá a legjobban, vagy az énfajta 5 pirosbogyós lekvár (földieper, meggy, cseresznye, málna, ribizli)

@kocsmagomba: Az a baj, hogy a gríz is búzából van. Nagyon keveset tudok csak enni belőle, és még nem sikerült kitapasztalni, hogy mit lehet enni mellé és mit nem. Mert van, amikor semmi bajom, és van amikor nagyon kellemetlenül vagyok.

kocsmagomba 2020.11.23. 16:55:27

@valkür: ez nagyobb baj, mint a laktóz :(

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.23. 16:59:46

@valkür:

Olyan vagy, mint a tyúkjaim, kacsáim, gyöngyöseim. Tavaly vettünk búzát, ami még nem fogyott el, mert egyszerűen nem eszik meg. Feltehetőleg fuzáriumos lehet. Előző években a búza hamarabb elfogyott, mint most. Idén nem is vettünk csak kukoricát, és az idei tyúkok nem is kapnak a búzából. Tojnak is, 12 tyúk napi 6-8-10 tojást ad.
Én nem eszek csak nagyon ritkán kenyeret, illetve eszek, csak kétszersültként. Nem tudom miért, ettől nincs bajom, a síma kenyér meg nem jó. Lehet, hogy nem jól tudom, de mintha egyszer azt olvastam volna, hogy a fuzárium a sütéssel, főzésel nem enyészik el a lisztből és lehet, hogy a grízből sem. Persze nem biztos, hogy ez így van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.23. 17:26:18

@süllőcske: Megnyugodtam. :)
@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon bő, nagyon forró olajban, vö nagykonyhai fritőz, hamar kéreg sül a tésztára, és úgy nem szív be annyi olajat.

valkür 2020.11.23. 18:06:26

@kocsmagomba: Annyira nem vészes, pár falatnyi fehér kenyeret, galuskát, péksüteményt tudok tolerálni. Tésztából csak durumbúzát veszek, kutya bajom tőle. Kenyérből csak a legmagasabb rozs-tartalmút, azt is bírom. A vastag rántást meg a panírozást otthon nem csinálom, nem is hiányzk. Jobb szeretem a szószós-zöldséges egytálételeket. Hüvelyeseket alaposan beáztatom, kutya bajom tőlük.

valkür 2020.11.23. 18:20:21

(árul-ja már el valaki, mijafa-szbaja van a blog-motornak a fenti-ekkel, hogy arra kér, fogal-mazzam újra, mert til-tott kifeje-zés van a hozzász-ólás-omban?)

valkür 2020.11.23. 18:24:41

hm. a blogmotor bekaphassa.
Ezzel szívat, pedig tök normális hozzászólást próbálok beírni.
"Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!"

valkür 2020.11.23. 18:33:51

Ha vendég-ségben csak kenyér van vagy főtt tész-ta vagy lisz-tes rántás, egy-egy ét-kezést még el tudok lógni, hogy ne vegyék észre. Ha több napos a vendégség, na, akkor bajban vagyok. Rend-szeres menzán evés sem jöhet szóba, de profi dobozo-lóssá fejlődtem, az se gond.

Egyedül tán a zseml-egombóc hiány-zik, de érde-kes módon a pászka-gombóc nem prob-lémás. Egyéb-ként puffasz-tott durum-búzából és zab-pehelylisztből is elég jó gombó-cot lehet csinál-ni a vadas-hoz.
Szó-val kis odafi-gyeléssel semmi bajom, minden é-telt ki tudok élvezni.

Őszintén együtt érzek azokkal, akik-nél ez komolyabb, mert borza_sztó kel_lemetlen lehet.

(árul-ja már el valaki, mijafa-szbaja van a blog-motornak a fenti-ekkel, hogy arra kér, fogal-mazzam újra, mert til-tott kifeje-zés van a hozzász-ólás-omban?)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.23. 18:34:20

@valkür: a faszt le kellett tiltanom amiatt a troll miatt.
Most már kivettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.23. 18:36:09

@valkür: A puffasztott szó volt a bűnös :)

valkür 2020.11.23. 18:46:35

@Andrass9: ohhh, ártatlan vagyok, nem bűnös, nem bűnös!

Asszem most jól esne egy kupica alapélelmiszer. Az a fajta, amelyikbe nem kell tej.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.23. 18:47:01

@Andrass9: Azért a blogmotor monnyon le egy ilyen buta keresővel!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.23. 18:47:48

@valkür: Nekem is jól jönne! reggel óta izzadok a hálózati beállításokkal

kocsmagomba 2020.11.23. 18:50:11

@Andrass9: én azt hittem a hüvelyesekkel van a gond... :)

valkür 2020.11.23. 19:01:22

@látjátok feleim szümtükkel: lehet ez valami adalékanyag is. A byáron egy cukrászdában bekóstoltam az év tortáját, két napig rosszul voltam utána. Nna, abban volt egy olyan "tejszínes" krém, amitől Kocsmagomba frászt kapna. Egébként én is. Ragadt fel a szájpadlásomra, köze nem volt a tejszínhez. De ez csak a legfeltűnőbb rossz volt, dunsztom sincs, a többi rétegben mit dughattak el - birsalmát nem, az biztos. Egy alig kétujjnyi szeletecske volt, gyakorlatilag aprósütemény. Napokig nagyon szarul voltam utána.

Amikor tavasszal újranyitott a vendéglátás, masszőrhöz menet beültem egy amerikai kávézóba egy kapucsínóra. Nem szeretem az XXXL-es méretű amerikai kávékat, de szép idő volt, akkor már hónapok óta be voltunk zárva, kerül amibe kerül, kiültem a teraszukra egy kapucsínóra.
Fél órán belül olyan beteg lettem, hogy a masszőrt meg kellett kérni, ne tegye a kezét a derekamra, mert a legkisebb érintésre is alul-felül szivárgott belőlem a kapucsínó valamelyik összetevője.

Pedig kis adagokban rendszeresen eszem tejes dolgokat és teljesen jól bírom. A négy decis "small" kapucsinó meg úgy kikészített, hogy napokig nyögtem.
Mondjuk itthon két decis üveggel járok a tejeshez, és az 4 napig elég :-)

valkür 2020.11.23. 19:04:13

@kocsmagomba: én is :-D a puffasztott nem esett le.

Tetszettünk volna inkább az inkáktól vagy a kilencszer csavarodott szíriusziaktól származni, azoknak már nyilván fejlettebb nyelvi szűrőprogramjaik vannak :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.23. 20:11:25

@valkür:

Laktóz tabletta nem jáccik? Én ha tejeset eszek, akkor szoktam alkalmazni.

Egyébként nem iszok tejet, tejszínt nem eszek csak ételbe főzve, de most felfeldeztem egy viszonylag jó áru mandulatejet. Főzni még nem próbáltam velee, meginni kellemes. Van cukrozott és nem cukros változata.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.23. 20:15:44

@Andrass9:

Nekem egyszer a szarvast tiltotta le. Lehet, hogy túl szagos volt neki?:D

kocsmagomba 2020.11.23. 21:14:29

@látjátok feleim szümtükkel: erről eszembe jutott, hogy írnom kell Andrass9-nek! Csak megint a spam mappában fogja megtalálni! :)

kocsmagomba 2020.11.23. 21:21:24

@Andrass9: küldtem valamit, nézd a Spamet....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.23. 22:05:42

@kocsmagomba: Nem spam :) Írtam választ is (nézd meg a spamjeidet :)

valkür 2020.11.24. 09:44:18

@látjátok feleim szümtükkel: Nem, mert nem mindig van baj a tejjel, nem a laktózra vagyok érzékeny. Legvalósznűbb, hogy a szorbit vagy valami hasonló okozza a bajt. Legalábbis nagyon hasonlóak a tünetek ahhoz, amikor egyszer szorbittal édesített torokfertőtlenítőt vettem. Az ellen meg nincs tabletta, csak kikerülni lehet. Azt meg elég nehéz, rengeteg élelmiszerben használják.
süti beállítások módosítása