Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Szuvidált sertés oldalas előnyei

2020.11.12. 07:00 Andrass9

Posztoltam már szuvidált oldalast, mert jónak itéltem. Belefutottam egy szép adagba a madarasban, amivel a csodahüttőt szándékoztam gazdagítani.

55.jpg

Egyben arra is alkalom adódott, hogy bemutassam Amatőr  olvasónknak, hogy miért érdemes ezt a főzési módszert alkalmazni. Ez persze nem jelenti azt, hogy az övé nem működne, csak azzal több a munka, mert csak egy alkalomra készül.

Kellett hozzá két lefagyasztható 4 személyes adaghoz (a szuvidálóm kétszer ennyivel is elbánna):

  • 1,6 kg csontra vágott szép húsos oldalas.
  • 3 nagyobb fej fokhagyma
  • 1 vereshagyma
  • 15 dkg sertészsír
  • 2 szál rozmaring
  • 1 tk köménymag
  • 1 tk majoranna
  • 1 ek só
  • 1,2 dl víz
  • 2 db 1,2 literes vákumzacskó

10.jpg

A fokhagymákat megpucoltam (és magamban szidtam Amatőr  kommentjét, hogy ilyen sokat használ). Egy Microplane reszelővel lereszeltem péppé. A húst alaposan megsóztam frissen darált Himalája sóval (az is csak só, nem?). Még egy kis kömény és majoranna, majd lehetett forditani a húson, és ugyanezt ott is végigcsinálni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A szeleteket megkenegettem a fokhagymapéppel mindkét oldalukon, majd a felkarikázott hagymával leburkoltam mind. A zsírt felolvasztottam meleg vízben.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Fele-fele arányban elosztottam a húst a két zacskó között. Mindkét zacskóba öntöttem 3-3 ek zsírt, majd 0,6 dl vizet. Kaptak 1-1 szép rozmaringszálat is. Végül kis ügyeskedéssel levákuumoztam, hogy a lé ne menjen a gépbe.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Már nem volt kedvem tovább piszmogni, betettem a lezárt zacskókat a hűtőszekrénybe. Másnapra se volt fokhagymaszag, jól zárnak ezek a zacskók.

Estére azután elővettem a szuvidáló fazekamat, ráhúztam a hőszigetelést (minek fűtsem a lakást). Beletöltöttem 6 liter ioncserélt vizet (hogy a vízmelegítő ne kövesedjen be), és beszereltem a szuvidáló masinát. Kivettem a hűtőből a zacskókat, amikben a zsír szépen kifagyott, majd a vízfürdőbe merítettem.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Rátettem a tetőszigetelést is. Beprogramoztam a masinát 77C fokra, de időt nem állítottam be. Ezen a hőfokon minimum 4, max 24 órát lehet készíteni. 12 óra múlva azután kikapcsoltam. A zacskókat hideg vízben lehűtöttem, majd mentek a csodahüttőbe.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Három nap múlva jelentkezet az egyik fele a gyerekseregnek, hogy jönnének ebédre. Itt az ideje, hogy elővegyem az egyik fagyott zacskót, és elkészítsem.

A körethez kellett:

  • 1 pohár jázmin rizs
  • 1 l besürített csontlé
  • 1 tk Zhoug fűszerkeverék, amit most kaptam a szomszédasszonytól
  • 0,6 l víz
  • 1 ek olivaolaj
  • 1,5 dkg só
  • 5 dkg pirított mandula

31.jpg

A vízbe merítettem a húslékockát, a sót és a mikróban összeforraltam. A lizst leöblítettem, a serpenyőbe olajat öntöttem.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

A pirított mandulát a késes aprítóval morzsává daráltam.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

A lemosott rizs ment a forró olajos serpenyőbe. Utánaborítottam a mandulát, végül megszórtam a Zhoug fűszerrel. Lepirítottam forróra a rizst.

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

Ezalatt a mikróban felforrósodott a csont alaplé is, amivel nyakonöntöttem a forró rizst. Ez rögtön fel is forrt, levettem hát alatta a lángot picire és rátettem a fedelet.

58.jpg 59.jpg

A szuvid oldalas kiolvadt a meleg vízben. A levét/szaftját egy kis jénaiba öntöttem, majd egy kicsi jénai tepsibe helyeztem a húsokat. A tetejére kanalaztam a szaft tetejéről némi zsírt is.

46.jpg 47.jpg 48.jpg 49.jpg

Mehetett a sütőbe a grill alá. 15 perc múlva megfordítottam.

50.jpg

A szaftot kislángon besürítettem.

51.jpg

A megpirult húst és a rizst feltálaltam.

52.jpg 53.jpg

Látszik, hogy nem hagyma úr kis h-val (RIP) terített: kifelé nézett a kés - bár már az is csoda, hogy jó oldalon van, mert a kicsilyány balkezes :)

54.jpg

Egyesek még meglocsolgatták a rizst a szafttal:

56.jpg

A maradékot becsomagolták, az utolsó csepp szaftot is rálocsolták a rizsre.

57.jpg

Nagyon jó lett a rizs a csontlével főzve és a mandulával ropogósítva! A hús kívül ropogós, a csontról viszont leomlik. Ráadásul még mindig van egy adag a csodahüttőben, amivel már csak 15 perc grillezés munka van!

Véleményem szerint érdemes volt előre szuvidálni az oldalast ...

83 komment

Címkék: hagyma víz zsír mandula fokhagyma majoranna rozmaring köménymag olivaolaj oldalas jázmin rizs sertésborda csontalaplé vákumzacskó Zhoug

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4416281456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isley 2020.11.12. 08:20:26

Csuda klassz! Szeretjük a sült oldalast, csak nálunk hagymás törtkrumpli jár hozzá.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.12. 09:58:46

a sült oldalas nálunk is kedvenc, sok fokhagymával, hasonlóképpen fűszerezve, illetve mikor mivel. De a fokhagyma, az alap:)
Nekem nincs szuvidálóm, viszont van sütózacskóm, Én a bepancsolt oldalast zacskóba teszem, nem teszek hozzá sem zsírt, sem vizet, és addig sütöm, míg a színe nem kezd változni, Érdekes módon a zacskóban is képes pirulni, pedig nem szoktam kilyukasztani, pont elég annyi, ami a zacskó száján ki tud jönni. Mindig nagy mennyiséget sütők ilyen módon, abban a reményben, hogy a maradék megy a fagyasztóba, de még soha nem volt rá példa, mert hidegen, zöldséggel és kenyérrel is erősen fogy, a zsírja meg szintén elkopik, akár valami ételbe, akár zsírosdeszka képében.
És igen, hagyna pirulva, krumpli főzne kockára, aztán leszürve a hagymán ( nem összetörve) megsütni..hagymás sült krumpli..és valami enyhén csípős savanyúság.

kocsmagomba 2020.11.12. 10:08:36

A mostani tányérkép tényleg versenyben van az évtized legrondább gasztrofotója versenyben. Akármerre néz is a kés éle. :)))
Csak én nem tudom, mi az a zug-fűszer, amit ilyen zug-kereskedelmi módszerekkel kapsz a szomszédasszonytól? Na jó, kiguglizom, biztos csíp mint állat és kínai...
Gratulálok a gravitáció hasznosításához a fiók segítségével! De a kedvemért nézd már meg, nem maradt egy harmadik csomag véletlenül abban a fiókban, mikor becsuktad? Ha maradt, postán kérem, köszi. :)

kocsmagomba 2020.11.12. 10:26:25

@kocsmagomba: aha, nem kínai, többi stimmel... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.12. 10:41:23

@kocsmagomba: Valóban randa, egyetértek. Sajnos másik nem készült.
A fiók teli van fakanalakkal, és nincs benne extra csomag :(
A zug nagyon ízletes fűszer - még a rizsnek is jót tett!

kocsmagomba 2020.11.12. 11:10:23

@Andrass9: nem gond, nem is a fotót nézzük, hanem amit ábrázol :) így is érezzük az ízeket, illatokat

valkür 2020.11.12. 13:24:01

szuvid vagy nem szuvid, aki jól és jót akar enni, annak mindenképpen érdemes nagyobb adagokat előfőzni és kiporciózva fagyasztani, ebben egészen biztos vagyok.
Nem vagyok egy nagy rizs kedvelő, de ezt a mandulás verziót ezt előjegyeztem a naptáramban.
Időnként mákkal csinálok hasonlót, még a Govinda étteremben ettem olyat, és nagyon megtetszett.

valkür 2020.11.12. 13:25:05

jah, villakép nincs?
az talán segítene ezen a ronda de biztos nagyon finom poszton :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.12. 13:26:20

@valkür: Sajnos nincs, mert már az evéssel voltam elfoglalva, és elfelejtettem a fotózást ...

Kumari aki Nilüfer 2020.11.12. 16:48:36

Jaj, ne mááár..nem is ronda, nem gasztrofoto oldal ez...

Kumari aki Nilüfer 2020.11.12. 16:51:35

Nekem annyi az észrevételem, hogy kevés:) Komolyan...ezt az öt szeletet mi ketten a szépemberrel egy evésre bepusziljuk..lehet, hogy sokat eszünk??????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.12. 16:58:12

@Kumari aki Nilüfer: Ez elég sok hús volt! Négyen jóllaktunk belőle, és még egy adagot el is vittek - pedig előtte vagy három órán át takarították a veteményesemet :)

Kumari aki Nilüfer 2020.11.12. 17:07:16

@Andrass9: Akkor mi vagyunk belesek....igaz, nálunk köretből fogy kevés, inkább sok saláta meg savanyúság.

valkür 2020.11.12. 17:09:12

@Kumari aki Nilüfer: ha visszaszámolom az anyaghányadot, az 20 dkg/adag. Az nem kevés, még akkor se, ha csontos.

Puskáztam, hogy-hogy nem lett zöld a rizs?
Zhoug seasoning is a dry version of the fragrant and spicy Middle Eastern chili pepper relish. It includes coriander leaves, parsley, green chili, garlic, cumin, onion, black pepper, malt vinegar powder, coriander, lemon, clove, cardamom, sugar, spinach, and sea salt.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.12. 17:12:01

@valkür: Nem méregetjük:) Nyers húst soha nem számolnék, a mai húsok igazán sokat vesztenek egy tisztességes sütés során. Meg aztán..mondom, mi szeretjük, egy oldalasszelet biztos, hogy nem elég....fóleg ha finom, és miért ne lenne finom??:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.12. 17:46:48

@valkür: Nem ételfestéket kaptam :)
A mennyiség nem elegendő ennyi rizs komoly megfestésére. A ronda tányérképen azért nem fehér az a rizs, az 53-as képen viszont túltoltam a kontrasztot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.12. 17:48:54

@Kumari aki Nilüfer: Nekem se lenne elég, de nem nagyétkű a család, meg ennyi volt csak :) A szuvidálásnál nem vész el a húsból a nedvesség, átköltözik a szaftba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.12. 17:50:58

@valkür: Ami viszont érdekes volt, hogy nem lett koriander íze sem. Lehet, hogy ez a por csak petrezselyemmel készült?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.12. 18:39:01

Finom falat lehet. Én talán egy kis zsályát adtam volna még neki, az a sertés nagy barátja.
@valkür: Igazi fűszertemető.
@kocsmagomba: Várd csak ki a lecsó fotómat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.12. 18:39:47

@Andrass9: Tán meg kéne próbálni, lehet, hogy szárítva más ízt ad a cilantro.

valkür 2020.11.12. 18:49:34

@Waka: a keresőben az első képek nem porról, hanem pasztáról készültek, kb egy pesztó állagú kence van rajtuk. Jó cucc lehet egyébként. A spenóton erősen csodálkozom, arról bármi eszembe jut, csak a fűszer nem. Feltételezem, hogy testességet és színt akarnak vele adni a fűszerpasztának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.12. 19:43:42

@Waka: Még nem szárítottam, így nem tudom. Zsályát a feleségem nem ehet, így az elmaradt - pedig szép nagy bokor van a veteményesben!

kocsmagomba 2020.11.12. 20:19:35

@Andrass9: láthatóan vörös az a szárított keverék, ne várjuk tőle, hogy zöldre váltson, mint a közlekedési lámpa! :D
Zhoug ízű, vagy jellegű fűszerkeverék. A friss zöldet hozzáadva lenne igazi Zhoug vagy minekhíják arrafelé.
A grillcsirke fűszerkeverék zacskójából se pattan elő végül egy egész csirke.
Ez így viszont keményen fűszerezte az oldalast. Ennyit róla. Zugkeverék. :)

kocsmagomba 2020.11.12. 20:22:41

A szuvidoláshoz meg tényleg semmit nem értek, ezért nem is tudok a lényeghez hozzászólni.

valkür 2020.11.12. 21:08:47

@kocsmagomba: Nem csak a szuvidolásról szól a poszt, hanem hogy milyen klassz nagyobb mennyiségben előre félig elkészített cuccokat lefagyasztani, amit szükség esetén előkapsz, rápirítasz, adsz neki valami szafot vagy nem, a lényeg, hogy pár perc alatt minőségi kaját tudsz tenni az asztalra.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.13. 08:11:59

@valkür: Na ezért fagyasztok én kész ételeket..mert azért elég gyakran marad,azért nem eszünk korlátlanul.

kocsmagomba 2020.11.13. 15:24:53

Megint a képről, és persze a tartalomról lesz szó.
Na.
Most megmutatom neked, hogyan kell ezt csinálni.
1. lépés: kitalálni a témát. Nem megfőzni, abból, ami van, hanem csak kitalálni. Ahogy valkür nagyon pontosan megírta, vagy főzünk, vagy posztolunk.
2. Kell csinálni egy ételfotót, ami közelítőleg úgy néz ki, mintha az lenne. Kötelező elemek: fa asztal lap. Kendő. Zöldek. Vagy száraz dizájn elemek. Vagy tégla berakású csempe, ősvasaló vagy talicska, vagy muskátli, mindegy. Mindjárt alább a képen látható két villa. Kés nélkül. Aha, szerelmes kaja ez. Lehetőleg minden villa fanyelű legyen. (ez utóbbit jól eltanultad, de ezzel be is fejeződik nálad pozitívum)
3. Kell egy szöveg. Minél rövidebb legyen, mert manapság az emberek három sornál többet nem olvasnak el. Logikai összefüggéseken nem gondolkodnak el. (köszönjük fészbuk) Ez így van, tapasztalat és szociológiai kutatások bizonyítják.
4. NEM baj, ha a recept szövege köszönő viszonyba sincs a kirakott egyetlen (fotósnak jól megfizetett képpel) Nem számít.

Mi következik ebből: rossz gasztroblogger vagy.

Mi meg ezért szeretünk és ezért járunk ide hozzád a kocsmádba. :D
Mert nekünk, dinoszauruszoknak kell még valami igazi, valami valódi. Nem a netes hazugság-gyár.

Íme a példám, de tudnék ennél rosszabbat is:
azotthonszepsege.blog.hu/2020/11/12/egyszeru_tepsis_krumpli

(inkább dobnád ki azt a favillát is késsel együtt...)

:D

valkür 2020.11.13. 16:47:27

@kocsmagomba: hát, ha lehet szavazni, én is inkább a ronda képekre adom a voksom.
Én az antik redőkbe szedett konyharuhákat emelném még ki. Ahol egy kockás konyharuhát úgy rendeznek el, mintha Apolló ágyékáról hullott volna le, nos, az nem az én helyem.

Isley 2020.11.13. 16:49:07

@kocsmagomba: Erre mondják, hogy: Mindenki jó valamire,ha másra nem, hát elrettentő példának... :))

Isley 2020.11.13. 16:50:38

@Isley: természetesen a linkelt fotóra gondoltam

kocsmagomba 2020.11.13. 17:05:50

@valkür: Apolló ágyéka... ezen elsírtam magam a röhögéstől, nagyon köszi! :)

valkür 2020.11.13. 17:14:43

@kocsmagomba: Nagyon szívesen.
Csak úgy kibukott, azt is csak most -hogy szóltál- vettem észre, hogy vicces.
De tényleg az, most én is nagyon röhögök! :-D

süllőcske 2020.11.13. 21:04:50

Hát, ez nagyon jó lehetett! Nagyon praktikus így előkészíteni, patent.
A fűszerelés szubjektum, ezen nem megyünk kardvasig. Az oldalas nagyonn szereti, ha környezi akármennyi fokhagyma. Lehet, hogy e pillanatban egyben tenném a zacskóba, majd nem sütném vele, hanem pépjével, szaftjával a végén kenném, de lehet, hogy holnap nem ezt választanám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.14. 00:05:13

@süllőcske: Kaptam a gyerekektől egy 2000-es vizes köszörűt! Szóval vigyázz, mert értek az élesítéshez :))))

süllőcske 2020.11.14. 15:03:44

@valkür: @Andrass9: !!!! Csucsu. Azért a germán bárdvasak, Apollón szobrok találkozása...
Tegnap, mély, szakadt part forgó vizébe vetettem a horgokat. Ilyenkor falkáznak némely keszegfajok, némileg kormoránbiztosabb helyeken. Itt is volt vagy 12 méter mély a Tisza. Pici, vékony pecával, jöttek is a formás bagolykeszegek, majd lassabb tempóban dévérek. Aztán hirtelen csönd. Egy pontyugrás, még egy, mondom magamnak, te lüke, egy szál picker bottal hitetlenkedsz, úgyse jön már potyka.. Ahogy végiggondolom, lassan bólogat a vékony botvég, persze, szürcsöli a kosárból a darát. De már görbíti perecre, megakasztom a Tisza fenekét, ami átmegy Orient expresszbe. Pfff, namindegy, valahogy kiügyetlenkedtem a tizennégyes madzaggal.
Kifele menet még gombák is jöttek szembe, úgyhogy pontypaprikás lett tőkegombával, nokedlivel, tejföllel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.14. 15:22:31

@süllőcske: Az a sárga irígység, ami ilyenkor emgem elővesz ...
Imádok horgászni, főzni. Ha másvalaki szed hozzá gombát, akkor a menyországban vagyok! Erre itt ülök a sötét borús időben, és csak az üres üvegeket viszem vissza :( Megpróbáltam a veszélyes hulladékot leadni, de mire a tele csomagtartóval odaértem, kiderült, hogy lefújták a mai akciót.
Nálam ökölszabály, hogy 30 üres üveg felett azt el kell vinni a szelektívbe, mert különben a ház szennycsatornája eldugul, és moshatom kívülről slaggal a csövet, majd terelgethetem a pincében felbuggyanó vizet vissza a csőbe.
Időben vittem el ma az üres üvegeket :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.14. 17:22:03

@Andrass9: Egy kollégám feljár Budapestre a Dunára jászkeszeget fogni.

valkür 2020.11.14. 18:18:00

@süllőcske: oh, hát én csak egy szegényes csilit főztem, darált pulykából, most hűl fagyasztóhoz. 3 adagot is felajánlanék egy tányér pontypaprikásért. Még a tejfölt sem kérem rá, az van itthon :-)

Vagy, ha ez nem megfelelő; holnap sertéskocsonyát főzök egy kis első csülökból, némi bőrkével, pár darab füllel és sertésnyelvvel. Azt is szívesen elbarterezem annak a tőkegombás pontynak egyetlen falatjáért.

valkür 2020.11.14. 18:20:55

@kocsmagomba: Most jött szembe egy hasonlóan színvonalas gasztromodorosság: "Japán palacsinta habos, remegős finomság ugyanolyan alapanyagokból készül, mint a hagyományos palacsinta, a különbség az alapanyagokban van, így a végeredmény teljesen más lesz, mint a megszokott."

Van itt olyan nyelvész, aki meg tudja mondani, hogy akkor most azok az alapanyagok hasonlóak vagy teljesen mások?

valkür 2020.11.14. 18:42:28

@Andrass9: mit szólnál visszaváltás helyett egy ilyenhez? www.youtube.com/watch?v=qdbUO5WxS6c&t=392s

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.14. 19:03:49

@valkür: Jesszus anyám! Ha én ennyit meginnék, már rég a föld alatt lennék (pedig de jó lenne...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.14. 19:04:28

@Andrass9: mármint meginni, ha esetleg félreértenétek ...

Kumari aki Nilüfer 2020.11.14. 19:39:06

@valkür: Ugyanolyan különböző alapanyagok..hol a probléma:??? Nem baj, ha értelmetlen, mert"" a végeredmény teljesen más":DDD
Én már kínomban csak röhögök az ilyeneken.....

AnnieDios 2020.12.18. 17:17:26

Sokat használom a szuvidálást, főleg húsokhoz (nekem is rúd szuvidáló készülékem van. A fazekat alufóliával szoktam lefedni, de a te megoldásod:a tetőszigetelés nagyon tetszik. Hogyan készült, leírnád? Házilag kivitelezhető?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.18. 17:50:13

@AnnieDios: Magam is házilag készítettem. A szigetelő anyag egy kb 5mm vastag relative kemény, de zártcellás hab (ez nem szív fel semmi vizet). Barkácsáruházban kapni - én nem emlékszem mennyit vettem, mert a padláson a légfőtő csöveket tekertem be vele. Azután jött a szuvid masina, és gondoltam, hogy olcsóbban megúszom, ha szigetelek. Egyszerűen ollóval méretre vágtam és szigszalaggal összeragasztottam (vagy duct tape-pel). A tetejének is kivágtam a kerek lapot, meg a lyukat a rúdnak. A m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/szvoldalas/28.jpg képen jól látszik. A tetejére általában kell egy nehezebb fakanál, mert hajlamos felkunkorodni kicsit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.18. 17:51:16

@AnnieDios: Láttam olyan megoldást is, ahol egy rakat pingponglabdát szórnak a tetejére, de az hasznos térfogatot foglal el az étel elől :)

Boar... 2020.12.19. 13:35:21

Ez egy olyan étel, ahol az égvilágon semmi értelme a szuvidálásnak...
Minek? Időt spórolsz vele? Nem. Először elpöfögteted órákig a fazékban tök fölöslegesen, aztán lefagyasztod és amikor fel akarod használni, a kiolvasztás ideje alatt frissen meg is süthetnéd, másfél-két óra alacsony hőfokon alufólia alatt aztán rápirítani és ennyi. A hús ugyanúgy leválik a csontról mégis megőrzi az eredeti textúráját, a fölös zsír kisül az oldalasból elhozván a pecsenyezsíros kenyerek ígéretét, de közben nem csináltál nylon szemetet, nem pazaroltad az áramot az "okosmerülőforralóval".
Szvsz. ez a szuvidálósdi kétféle embernek való. Az egyik a vendéglős aki így előkészíthet több adagot ami nem fog kiszáradni, avasodni, nem lesz hűtőíze stb.-a másik meg az, aki nem tud főzni, nem tud megsütni egy szelet húst vagy ilyesmit és táblázatokkal meg maghőmérővel helyettesíti a tapasztalatot.
Minden bántó szándék nélkül...

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.19. 14:45:05

@Boar...:

Minden bántó szándék nélkül.Ez nem értelmetlen.
Eddig én egyedül ettem amit főztem, de úgy tűnik ezután ketten esszük, ezért jó felkészülni rá. Szóval, szeretem a húsos csontból főtt levesből kienni a húst, már amennyi a csontokon van. De egy jó leveshez minimum eg kiló csont kell, ami nekem sok. Mármint a hús, ami ennyi csonton lenni szokott. Ezért a jó sok csontból főtt leves csontjairól lefaragtam amit le lehet, és kis adagokban befagyasztottam. Csont meg ment a kutyáknak levestől együtt.
Amikor a káposztát babot megkívántam, kivettem egy dobonyi húst, serpenyőben felolvasztottam, fűszereztem, és ráöntve ababkonzervet mennyei ételt rittyentettem fél óra alatt.

A szuvidálás meg azért okos dolog, mert nem fő szósszá a hús, megmarad az aromája, és nem kell ránézni sem amíg el nem készül, lehet közben mást csinálni.

Valamikor én is maradi voltam, aztán rájöttem, hogy hülye, aki lenézi a fejlődést a maradi elveivel. Rögtön vettünk is egy automata mosógépet.Azután meg sok egyéb okos eszközt.Már csak a házicseléd hiányzik, de sajnos az kilátástalan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.19. 14:57:48

@Boar...: A kommentedben benne van, miért nem értelmetlen:
"a kiolvasztás ideje alatt frissen meg is süthetnéd, másfél-két óra alacsony hőfokon alufólia alatt aztán rápirítani". Ez testvérek közt is minimum 3 óra. A felolvasztás kb. 10 perc, a kéreg rásütése a grill alatt pedig 12 perc.
Vagyis, ha hirtelen akarok oldalast enni, ez a legjobb megoldás. Persze mindenki másképp értékeli az idejét :)

Boar... 2020.12.19. 22:59:28

@Andrass9: 10 perces felolvasztás egy ilyen vastag húsnál?
Mikróban. Sem. De az megintcsak átrendezi a húst.
Nem licitálni vagy győzni akarok csak a véleményemet írtam le, és az elég lesújtó.

Boar... 2020.12.19. 23:06:45

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk öt főre készül a húsleves, húsos csontból. Jóformán az összes húst én eszem le róluk, a család leginkább csak csipeget. Ez persze azt eredményezi, hogy a második fogást már csak módjával fogyasztom, de a frissen főtt húst kár kihűlni hagyni, utána már nem az igazi.
Nem vitatom a szuvidálás érdemeit, előnyeit de vannak ételek amelyeket szerintem nem így kell elkészíteni. Ilyenek pl. azok a zsíros húsok amelyeknél a sütés folyamán sok zsír sül ki. Egy tisztességes oldalasból pedig jön bőven. A másik ilyen a csülök. Egyszerűen értelmetlennek tartom betenni a vákumzacskóba. Inkább alá egy kis savanyú káposzta, krumplikarikák és kevés sör, aztán puhára párolni a kacsasütőben majd rápirítani a bőrt oszt jónapot.

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.20. 06:41:25

@Boar...:

Majd ha még öregebb leszel, meg fog változni a vélményed, mert egyre kevesebb kedved lesz az időt konyhában tölteni. No majd akkor helyén értékeled a szuvidálást.

valkür 2020.12.20. 11:55:23

A szuvidálással kapcsolatban ez a műanyag kérdés engem is aggaszt.
A mérlegem egyik serpenyőjében ott vannak a húsban maradt levek és aromák, és persze a kényelem, hogy akár hetekre előre be lehet tárazni a fagyasztóba a félkész húsokat. Én ebben nagyon is látok fantáziát, és óriási előnynek tartom.
A másik serpenyőben viszont ott van, hogy kvázi műanyagban főzök, pláne lágyított műanyagban, aminek egy része akár a húsba is bekerülhet. De a szemétbe feltétlenül, és manapság már ez is #1 probléma.

Ha lehetne jól záródó jénai-, fém- vagy porcelán tégelyekben szuvidálni, azonnal vennék én is.

Mondjuk én ebből a szempontból iszonyat aggodalmaskodó vagyok, a mikróba is csak porcelánt vagy jénai üveget teszek be - már ha egyáltalán. Sokkal szívesebben melegítek tűzhelyen, kislábosban.
Pedig pont ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik tömegesen kezdett műanyag eszközöket használni, teljesen természetes volt a műanyag merőkanál, kistányér, pohár, salátás tál, ételes doboz.
Lehet, pont azért lettem ilyen finnyás, mert örökre beégett az agyamba a napközis teásbögre belseje. Meg volt barnulva, és fel volt szálkásodva a sok kavarástól.
Forró ételhez vagy italhoz sosem használok műanyagot, semmihez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.20. 19:21:28

@valkür: Az a gond a filozófiáddal, hogy nálad a "műanyag" egy általános jelző. ogy az milyen, azzal már nem foglalkozol. A szividálásnál használt műanyagok u.n. BPA mentesek, vagyis belőlük semmi káros anyag nem oldódik ki főzés közben (nem véletlen, hogy elég drágák).
Persze lehet jénaiban, vagy akár befőttes üvegben is szuvidálni - én már többször is csináltam. A lényeg, hogy színig legyen az anyaggal, ne maradjon benne oxigén! A név kötelez: sous vide - levegő nélkül vagy vákuumban.

Épp most ettünk meg egy szuvidált marhanyakat picit meggrillezve. Sok roast beef-et csináltam, de eleddig ez volt a legfinomabb. Ízre és állagra egyaránt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.20. 19:26:30

@Boar...: Nem használok mikrót kiolvasztásra. Arra ott a meleg csapvíz és a vájdling. Tényleg 10 perc!!!!
Ha közelebb laknál, meghívnálak egy ilyen ételre...
Azért azt is hozzátenném, hogy nálam ez a kütyü legfeljebb havonta egyszer van bekapcsolva (vagy ritkábban), mert én csak akkor használom, ha NAAGY adagot kell előkészítenem/feldolgoznom. Ezt azután kisebb adagokban fagyasztom le a szűkösebb napokra.
Nem vagyok egy szuvid reklámozó, mint a Fickó, nem tartom mindent megoldó eszköznek, de helyén használva igencsak kényelmes (és jó ízű). Amúgy neki köszönhetem, hogy kértem egy ilyen masinát a nagylyányól karácsonyra pár éve :)

Kumari aki Nilüfer 2020.12.20. 19:56:03

@valkür: Ha szuvidálni nem szeretnél, konfitálj! Az is remek, még fagyasztó sem kell a tároláshoz.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.20. 19:58:51

@Andrass9: Én egy dagasztógépet kértem , mert a kenyérsütéshez kell, bár egészen megedződött a karom:DDD le akartam én állni a sütéssel, de a férjem szerint jobb a kenyerem, mint a bolti.

valkür 2020.12.20. 20:15:41

@Andrass9: nem, ez nem filozófia, csak sima idegenkedés. Ellenérzés, ha úgy jobban tetszik. Nagyon erőltetnem kéne magam, hogy legyűrjem. Tudom, hogy vannak spéci műanyagok, de ez ösztönös. És miel annyi más van, amiből választani lehet, nem erőltetem magamra.

@Kumari aki Nilüfer: szeretem is :-) Éppen most tervezek kacsarilettet. Jó bő kacsazsírban konfitált kacsacombot szálaira cincálok, saját zsírjával összekeverem. Rozskenyérrel, salátával, hm, kiváló. A lefejtett bőrt meg ropogósra lehet sütni. Az egy nagyon jó cucc.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.20. 20:33:23

@valkür: Jézus!!! Te tényleg ennél ennyi zsírt??? Azt hittem itt csak én élek zsíron :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.20. 20:35:37

@Kumari aki Nilüfer: Ráadásul nincs különbség a két módszer között! Itthon konfitálásnak hívják, odakinn szuvidálásnak :) Tök azonos! A lényeg, hogy alacsony hőfokon oxigén nélkül főzzünk valamit. Csak a szuvidálás nagyon tetszik a sznoboknak ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.20. 20:47:06

@Kumari aki Nilüfer: Nekem egy KM32 Braun masinám van 1972-ből. Még most is kapható az eBayen, bár horribilis árért (250 font), viszont van pótalkatrész hozzá, és a világ egyik leghíresebb konyhagépe, mert már a NY-i Modern Múzeum of Arts-ban is ki van állítva 1972 óta :)
Véletlenül csaptam le rá egy garázsvásáron az USA-ban. A barátunk meg leejtette a tetejét, ami összetört, ezért műgyanta ragasztóval összeraktam. Itthon viszont vettem egy Európai 230 v-os változatot, meg további hozzávalókat.
2,7 kg kenyértésztát dagaszt ki 45 perc alatt. Kézzel sem tudnám annyi idő alatt megcsinálni! A legszebb tészta, valaha érintettem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.20. 20:49:21

@Kumari aki Nilüfer: Elég jó a Kenwood márka, de mindenkit lebeszélek a Kitchenaid-ről! Az egy katasztrófa!

valkür 2020.12.20. 23:23:14

@Andrass9: jah, látnod kéne azt a lavórnyi salátát, amit az ilyen zsíros cuccok mellé megeszek :-)

BOAR 2020.12.21. 09:06:06

@Andrass9: A konfitálás és a szuvidálás két teljesen különböző módszer...

BOAR 2020.12.21. 16:07:37

@Andrass9: Nem is érdemes. Az egyik egy zárt rendszer, a másik nyitott.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.21. 16:07:41

@Andrass9: Pillanatnyilag nem tudom, miféle a gép, mert majd a fa alatt bontom, ki, ha ugyan ...mert anyukámat, aki 83, ma vitte be a mentő Fehérgyarmatra a covid osztályra, rosszul lett, kiderült, hiogy ugyan pozitív a tesztje, de a cukra 17--soha nem volt baja a cukrával:(( Szóval, nem tudom, milyen karácsonyunk lesz

Kumari aki Nilüfer 2020.12.22. 12:35:44

@Andrass9: Jobban van, hálistennek.Covid tünete a pozitív tesztek ellenére nincs, de nagy valószínűséggel epe, és kapcsolódó dolog, ma lesz talán hasi UH, mert a covid osztályon valahogy furán mennek a dolgok, pedig van már orvos kontakt is..de sok a beteg, és nyolcvanon felül ugye járulékos veszteség:((((

kocsmagomba 2020.12.22. 13:31:39

@Kumari aki Nilüfer: PCR teszt volt már? Ez a lényeg.

Eljárási protokoll: Az a helyzet, hogy a mentősök, bevitel esetén kénytelenek Covid gyorstesztet(!) csinálni. Akármi is a panasz. Ha ez pozitív, akkor Covid osztályon kerül a beteg elhelyezésre. Ott azért ehhez a cukorhoz van elég belgyógyász és szükség esetén majd sebész. Amennyiben a PCR negatív, lépnek tovább. Sőt akkor is, ha pozitív, amennyiben életmentő beavatkozás kell: anyukád esetében hasnyálmirigyet záró epekőhulladék felmerül? Nincs járulékos veszteség.
Egy baj van:
A mentős gyorsteszt negatív, akkor negatív. Ha pozitív, akkor 50-50 % hogy tényleg vírusos vagy nem.

Fiam barátnőjének nagymamája pont ennyi idős, szívelégtelenséggel vitte be a mentő, Covid gyorsteszt pozitív volt, úgymond "Covid kórházba" került, de már kint van, és már nem Covidos, szívét is stabilizálták. Igaz, a Kenézyben.

8 percenként hal meg valaki Covidban Magyarországon. Örülni kell, hogy nincs Covidos tünet.
Ha kell sebészi beavatkozás, meg kell csinálni, egyébként mifelénk a háziorvos el szokott bánni egy ilyennel... :(

Kumari aki Nilüfer 2020.12.22. 21:00:39

@kocsmagomba: Anyukám ma háromkor meghalt, Délelőtt jobban volt, sokat beszélgettünk telefonon, aztán váratlanul meghalt, tegnapi negatív mellkasröntgen után mára kétoldali tüdőgyulladás, tünetek nélkül,se láz, se köhögés, se légszomj... ,keringése összeomlott egy újraélesztés után fél órával feladta:((( Másfél nap alatt elvitte..tegnapelőtt megfőzött az unokáknak, zakatolt..el sem hiszem, fel sem fogom, Rohadt egy vírus ez:(((((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.22. 23:46:37

@Kumari aki Nilüfer: Nagyon sajnálom, minden részvétem a tietek!!!

kobold63 2020.12.23. 01:13:23

@Kumari aki Nilüfer: Őszinte részvétem!
Ha egyáltalán van olyasmi, hogy vigasztalás, az az, hogy nem szenvedte végig a covid poklát.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.23. 06:17:14

@Andrass9: @kobold63: kKöszönöm, nem akartam rontani a hangulatot, de olyan sokszor az ő ételeit emlegettem...és igen, kegyes volt a sors, hogy gyorsan elment. Ez vigasztal.

Főzzetek jókat az emlékélre, ismeretlenül is..nagyon díjazná.

kocsmagomba 2020.12.23. 08:01:40

@Kumari aki Nilüfer: Részvétem. Ezek szerint hiába próbáltam egy kis reményt adni.
Sajnos nem egyedi a Covidnak ez a gyors lefolyása.
Azt hiszem pont Andrass9-nek írtam egy fickóról magánban. Hétfőn még könyörgött neki a háziorvos, hogy ne menjen most kivizsgáltatni magát sehová, csütörtökön még balhézott a beteg és kiabált az orvossal, hogy őt nem fogja senki "börtönbe zárni". Szombat délben már halott volt... sokkal fiatalabban, mint édesanyád.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.23. 18:35:54

@kocsmagomba: Veszedelmes. alattomos vírus ez:((((
süti beállítások módosítása