Posztoltam már szuvidált oldalast, mert jónak itéltem. Belefutottam egy szép adagba a madarasban, amivel a csodahüttőt szándékoztam gazdagítani.
Egyben arra is alkalom adódott, hogy bemutassam Amatőr olvasónknak, hogy miért érdemes ezt a főzési módszert alkalmazni. Ez persze nem jelenti azt, hogy az övé nem működne, csak azzal több a munka, mert csak egy alkalomra készül.
Kellett hozzá két lefagyasztható 4 személyes adaghoz (a szuvidálóm kétszer ennyivel is elbánna):
- 1,6 kg csontra vágott szép húsos oldalas.
- 3 nagyobb fej fokhagyma
- 1 vereshagyma
- 15 dkg sertészsír
- 2 szál rozmaring
- 1 tk köménymag
- 1 tk majoranna
- 1 ek só
- 1,2 dl víz
- 2 db 1,2 literes vákumzacskó
A fokhagymákat megpucoltam (és magamban szidtam Amatőr kommentjét, hogy ilyen sokat használ). Egy Microplane reszelővel lereszeltem péppé. A húst alaposan megsóztam frissen darált Himalája sóval (az is csak só, nem?). Még egy kis kömény és majoranna, majd lehetett forditani a húson, és ugyanezt ott is végigcsinálni.
A szeleteket megkenegettem a fokhagymapéppel mindkét oldalukon, majd a felkarikázott hagymával leburkoltam mind. A zsírt felolvasztottam meleg vízben.
Fele-fele arányban elosztottam a húst a két zacskó között. Mindkét zacskóba öntöttem 3-3 ek zsírt, majd 0,6 dl vizet. Kaptak 1-1 szép rozmaringszálat is. Végül kis ügyeskedéssel levákuumoztam, hogy a lé ne menjen a gépbe.
Már nem volt kedvem tovább piszmogni, betettem a lezárt zacskókat a hűtőszekrénybe. Másnapra se volt fokhagymaszag, jól zárnak ezek a zacskók.
Estére azután elővettem a szuvidáló fazekamat, ráhúztam a hőszigetelést (minek fűtsem a lakást). Beletöltöttem 6 liter ioncserélt vizet (hogy a vízmelegítő ne kövesedjen be), és beszereltem a szuvidáló masinát. Kivettem a hűtőből a zacskókat, amikben a zsír szépen kifagyott, majd a vízfürdőbe merítettem.
Rátettem a tetőszigetelést is. Beprogramoztam a masinát 77C fokra, de időt nem állítottam be. Ezen a hőfokon minimum 4, max 24 órát lehet készíteni. 12 óra múlva azután kikapcsoltam. A zacskókat hideg vízben lehűtöttem, majd mentek a csodahüttőbe.
Három nap múlva jelentkezet az egyik fele a gyerekseregnek, hogy jönnének ebédre. Itt az ideje, hogy elővegyem az egyik fagyott zacskót, és elkészítsem.
A körethez kellett:
- 1 pohár jázmin rizs
- 1 l besürített csontlé
- 1 tk Zhoug fűszerkeverék, amit most kaptam a szomszédasszonytól
- 0,6 l víz
- 1 ek olivaolaj
- 1,5 dkg só
- 5 dkg pirított mandula
A vízbe merítettem a húslékockát, a sót és a mikróban összeforraltam. A lizst leöblítettem, a serpenyőbe olajat öntöttem.
A pirított mandulát a késes aprítóval morzsává daráltam.
A lemosott rizs ment a forró olajos serpenyőbe. Utánaborítottam a mandulát, végül megszórtam a Zhoug fűszerrel. Lepirítottam forróra a rizst.
Ezalatt a mikróban felforrósodott a csont alaplé is, amivel nyakonöntöttem a forró rizst. Ez rögtön fel is forrt, levettem hát alatta a lángot picire és rátettem a fedelet.
A szuvid oldalas kiolvadt a meleg vízben. A levét/szaftját egy kis jénaiba öntöttem, majd egy kicsi jénai tepsibe helyeztem a húsokat. A tetejére kanalaztam a szaft tetejéről némi zsírt is.
Mehetett a sütőbe a grill alá. 15 perc múlva megfordítottam.
A szaftot kislángon besürítettem.
A megpirult húst és a rizst feltálaltam.
Látszik, hogy nem hagyma úr kis h-val (RIP) terített: kifelé nézett a kés - bár már az is csoda, hogy jó oldalon van, mert a kicsilyány balkezes :)
Egyesek még meglocsolgatták a rizst a szafttal:
A maradékot becsomagolták, az utolsó csepp szaftot is rálocsolták a rizsre.
Nagyon jó lett a rizs a csontlével főzve és a mandulával ropogósítva! A hús kívül ropogós, a csontról viszont leomlik. Ráadásul még mindig van egy adag a csodahüttőben, amivel már csak 15 perc grillezés munka van!
Véleményem szerint érdemes volt előre szuvidálni az oldalast ...