Kedvenc négybetűsöm árult Black Angus Denver steaket, állítólag 30 napig érleltet. A kicsilyány csapott le rá, és hozott nekem is.
Ez a rostélyosnak a szíve az ötödik borda előtti szakaszból. Általában rendesen márványos hús, ideális hirtelen sütve.
Csak hármat kértem, mert a lányok nem rajonganak az angolosan elkészített húsokért. Szerencsére volt a csodahüttőben sirloin tips (karaj csúcs?), ami ideális szószban pácolva jól átsütve is.
Ezek adták ki a hús részét az ételnek.
A szines borsból szórtam 3 evőkanálnyit a fűszer pirító pici teflonomba, majd pirítás után a mozsárba, ahol durvára megtörtem, majd a húsokat ezzel a keverékkel bedörzsöltem.
Az apróhúst egy teriyaki-szójaszósz-csiliszósz-worchestershire szósz keverékével marináltam. A steaket csak kicsi Worchestershire szósszal kezeltem, és bedobozoltam egy órára.
Köretnek fél liter jázmin rizst készítettem répával, kukoricával, zöldborsóval, Palermo paprikával és petrezselyemmel.
A répát és a paprikát kis kockára vágtam, a kukoricát kinyitottam. A petrezselyem már felaprítva került a pultra :). A rizst csepp olajjal lepirítottam, amíg a mikróban felforrt a dupla mennyiségű víz (1 liter...). Ekkor felöntöttem vele a rizst, ami persze fortyogott, dehát ez volt a cél. 8 perc alatt közel az összes vizet felszívta.
Ekkor adtam a rizshez a répát és a paprikát, amit a maradék lével kicsit megfőztem (8 perc közepes lángon). Mehetett bele a fagyos zöldborsó és a kukorica: azoknak csak kis melegítés kell (8 perc kis lángon). A végén megszórtam a petrezselyemmel, és kész a köret!
A faszénparázs fölé tettem egy öntöttvas serpenyőt, amiben már sütöttem csirkét. A felforrósodás után az apróhús került bele. Ezt rendszeres kavargatással/forgatással 10 percig pirítottam, majd kiraktam egy tálra.
A serpenyőt félretettem és a parázs széle fölé helyeztem a három steaket. Itt 4 percig időzött a hús, majd megforgatva a grill közepére a magasabb hőfok fölé téve 3 percig sütöttem. Kanálpróba (a hátuljával megnyomni a húst) kellemes rugalmas állapotot jelzett, mehetett a tálra a többi hús mellé. 5 percre lefedtem alufóliával, hogy a szaftok szépen elrendeződjenek a szeletekben.
Lehetett is teríteni.
A nyitókép tanulsága szerint a szelet húsok tökéletesre sültek!
Az apróhúsok viszont katasztrofálisak lettek: avas volt a serpenyőben visszamaradó zsír, amit nem mostam ki belőle a legutolsó sütés óta. Azt hittem, ghível dolgoztam, ami nem avasodik, de az biz nem ghí volt :( Egy alapos öblítés állítólag ehetővé tette az apróhúst. Minden esetre újból beavattam a serpenyőmet ...
Vigaszdíjnak feleségem leszedte az éppen beérett fügéket:
16 kiló volt összesen!