Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (51) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (57) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (326) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (12) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (34) citromlé (43) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (25) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (12) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (145) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (6) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (43) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (54) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (451) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (15) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (94) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (340) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (21) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (4) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (53) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (93) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (34) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (82) köménymag (25) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (159) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (60) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (123) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (98) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (77) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (132) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (61) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (30) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (129) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (148) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (6) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (37) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (79) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (171) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (332) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (38) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (53) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (39) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (92) tejfel (66) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (218) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (7) tyúk (3) uborka (24) újhagyma (45) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (231) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (2) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (45) zellerlevél (38) zellerszár (29) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (41) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (77) zöldség (3) zöldségalaplé (8) zsálya (44) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (72) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Leveles fejes káposzta

2020.10.19. 07:00 Waka

A szakállas ember tavaly is hozott Karácsonyra mindenféle magot. Volt köztük egy fura káposztaféle. Százados asszonnyal - aki nagy kertész - nézegettük, végül arra jutottunk, hogy afféle leveles fejes káposzta lehet. Tehát olyan fejes káposzta, ami nem fejesedik. Gondoltam, egy próbát megér, vetettem pár magot egy ládába, aztán a palántákat kiültettem. Elég csenevészek voltak, de mind megeredt. Nyáron öntözgettem néha, ahogy arra jártam, de hamar leárnyékolták maguk körül a földet, úgyhogy kevés vízzel is beérték. Szeptemberre aztán szépen megnőttek, ideje volt kezdeni velük valamit.

img_20200831_171158.jpg

A levelek elég vastagok és szívósak, így meg sem fordult a fejemben, hogy valamit beletöltsek. Maradt hát a főzelék.

img_20200903_204828.jpg

Hozzávalók:
- káposztalevél
- krumpli
- fokhagyma
- só
- sertészsír
- liszt
- köménymag
Nem írok mennyiséget, mert nem méregettem, olyan gondolomformán adtam hozzá mindent.

img_20200901_161457.jpg

A levelekből először kivágtam az eret, utána mostam meg. Az érrel együtt olyan merevek voltak, hogy nem bírtam velük. A megmosott leveleket laskára vágtam.

img_20200901_162518.jpgimg_20200901_163333.jpg

A megpucolt és felkockázott krumplival együtt sós, köményes vízben feltettem főni. Először nemigen akart beleférni a lábasba, de aztán a meleg hatására kicsit összeesett, így már meg tudtam keverni.

img_20200901_164643.jpgimg_20200901_181931.jpg

Aztán csak főztem feszt, de a káposzta nemigen akart puhulni. Mikor a krumpli már kezdett szétfőni, nem vártam tovább, berántottam.

img_20200901_181941.jpg

Készítettem egy jó adag fokhagymás, paprikás rántást.

img_20200901_182515.jpgimg_20200901_182818.jpg

Berántottam a főzeléket és alaposan kiforraltam.

img_20200901_183035.jpgimg_20200901_184156.jpg

Feltétnek virsli volt. Felkarikázva sütöttem meg, mert így nagyobb felületen pirul meg, és minden kanál főzelékhez jut egy falat.

img_20200903_204729.jpgimg_20200903_204806.jpg

Tulajdonképpen egészen ehető lett. A káposzta kicsit harapható lett, de a csípős íz elfőtt belőle.

75 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1416240714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.19. 08:05:42

Ettől jobb a fodros kel, bár az is elég kemény levelű.
Szerintem ezt a káposztát elő kell párolni kevés vízben, és amikor már kezd puhulni, akkor hozá tenni a krumplit. Ízre biztosan nem lehet rossz, mert a képoszta alapból jó.Gondolom bírni fogja a téli hideget is. Talán még fagyasztóba is tehető.
Ki kellen próbálni a kovászolását.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.19. 08:17:07

Biztos finom, ..arra gondoltam, a káposztát külön kellett volna főzni, és később adni a krumplihoz, és azzal együtt új vízben főzni..akkor hátha jobban megpuhul, Sok zöldséget szeretek roppanósan, de a kelt nem.
Nálunk mindenki szereti a hagyományos kelkáposztafőzeléket, csak olyan csúnya..:DD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.19. 09:21:43

@Kumari aki Nilüfer: Nekem meg egyenesen kedvenc ételem csúnya, vagy se :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.19. 11:44:38

@Kumari aki Nilüfer:

Szoktak egy késhegnyi szódabikarbónát tenni a főzővízbe, attól szép zöld marad a kelkáposzta színe.

Én ezt a káposztát hússal főztem vola össze, úgy több ideje lett volna megfőni.

kocsmagomba 2020.10.19. 12:32:46

Én kecskére bíztam volna ezt a káposztát.
Azután pedig a kecskét hasznosítanám a konyhában... a krumplival és a fokhagymával, vagy akár a köménnyel is.
:)))

valkür 2020.10.19. 13:12:56

Én ehhez a zöldséghez Maangchinál keresnék kale receptet. Mondjuk ezt: www.youtube.com/watch?v=GH65gpXg2Ig vagy ezt www.youtube.com/watch?v=Lwgc0ZKx_X0

Vagy valami oroszos levest, 1/3 káposzta, 1/3 savanyú káposzta, 1/3 cékla - mondjuk - én is csak marékra szoktam mérni az ilyesmit.

@kocsmagomba: Ez is egy elég jó ötlet, csak kissé időigényes kivárni, amig a kecske konyhakész állapotba kerül :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.19. 14:32:10

@valkür: Wakának van beszállítója kecskére :)

Kumari aki Nilüfer 2020.10.19. 16:04:00

@Andrass9: dehát én is szeretem!!! :) Annak dacára, hogy csúnya:D( Fűszeres Eszter éppen erről írt egy facebook bejegyzést..

Kumari aki Nilüfer 2020.10.19. 16:05:05

@kocsmagomba: akkor te a kelkáposzta kecskében c receptet használod:DDDD

valkür 2020.10.19. 17:27:13

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem meg ez inkább a "káposzta is elfogy és a kecske sem éli túl" recept :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.19. 18:18:13

@Kumari aki Nilüfer: @valkür: Szerintem meg leginkább a "kecske a kelkáposztában" receptet preferáljátok!

Kumari aki Nilüfer 2020.10.19. 18:36:29

@Andrass9: saaajnos, a kecskének kecske íze van, a birkával együtt nem szeretem....bár ettem már olyat, ami végül is ízlett.de inkább nem választom:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.19. 19:32:09

@Kumari aki Nilüfer: Miért? Mekegett???? - jó, jó, nem akartalak bántani...

valkür 2020.10.19. 20:05:24

Szombaton nyűgös voltam, lusta és éhes. Gondoltam, eszem valamit a piaci kifőzdékben.
Nem szoktam ilyet csinálni, nem igazán szeretem az ottani kínálatot. Fél évente egyszer bírok enni reggel kisütött és egész nap lámpa alatt melengetett rántott sajtot olajban áztatott "grill" zöldséggel. Most meg azt is kénytelen voltam észrevenni, hogy az összes büfés tokára tolt szájmaszkban dolgozik.

Az egyetlen kifőzdés, akin rendesen viselte a szájmaszkot és HAJHÁLÓT!!!, a vietnami büfés volt.
Úgyhogy vietnámi disznósajtot ebédeltem sárgarépa salátával és csípős szósszal. Meglepően semleges fűszerezésű étel, de alapvetően ízlett. yummyvietnam.net/exclusive-vietnamese-head-cheese-recipe/ Néha, 2 évente egyszer, amikor már reggelente kotkodácsolva ébredek a sok csirkétől és marhanyelvet sem sikerül szereznem, valami hasonlót csinálok magamnak, csak kevesebb tokasalonnával, több füllel és fokhagymával és persze gomba nélkül. Hát jövőre már lehet, gombát is teszek bele :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.19. 20:11:02

@valkür: Ugyan a gomba nem alapvető összetevője a disznósajtnak, viszont remekül kiegészíti! Szóval jövőre vállalj be egy kis gombát is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.19. 20:13:33

A szakállas embernek van egy rossz híre: Idén a korona miatt nem tud utazni, a légitársaság törölte a járatát. Így magot is csak módjával tud küldeni :(

kocsmagomba 2020.10.19. 21:03:33

@Andrass9: @valkür: a recept a fafül gombát említi, ami magyarul júdásfüle gomba, az isten is disznósajtba teremtette, ha úgy nézzük. Tavaly mázsányi mennyiséget lehetett valamiért szedni, vannak ilyen évek. Sőt már azon is gondolkodtam, miféle töltelékbe lehetne még helyezni. Sajnos a gondolatnál tovább nem jutottam.

Egy részeg rénszarvast esetleg kölcsönbe valahonnan a lappoktól, a repülőjárat helyett? :)

valkür 2020.10.19. 21:06:17

@Andrass9: Simán! a disznósajtot is csak akkor szeretem, ha sok porcogós fül és kevesebb zsíros van benne. Meg krémes sertésnyelv és egy szív is, hogy minél márványosabb legyen a vágás. A gomba ehhez extra ízt és egy másfajta ropogósságot ad, szóval pont nekem való kombináció.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.19. 21:30:58

@valkür: Pont ezért remek a fafülgomba hozzá!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.19. 21:42:58

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Így utólag már én is okosabb vagyok. A telet majd meglátjuk, azt a darabot tavasszal tervezem felásni.
@kocsmagomba: Ezt az ötletet is kipróbálom. Kecskével jó lehet a káposzta, majd megvívnak az életben maradásért. :D
@valkür: Maangchi nagy kedvenc, főztem már tőle pár étket. Utánajárok ennek is.
@Andrass9: Az anyja köcsögit a beste koronának. :( Megpróbálok a meglévő készletekkel gazdálkodni. Hiszen van mag rogyásig, éppen a technológián kell változtatni. Jövőre előcsíráztatok minden paprikamagot, hogy biztosan kikeljen. Elhagyom az összes bizonytalan kimenetelű fajtát, nem kísérletezem, csak ami tuti, abból lesz palánta.
Ma is megjött az udvari szállítóm, 80 dekás füstölt tehénsajt vár a frizsiderben. Remek reggelim lesz holnap. Holnapután is. :D

Kumari aki Nilüfer 2020.10.20. 06:16:27

@Andrass9: :DD Neeem:D De pl. őzet sem tudtam enni sokáig, meg házi nyulat, mert úgy éreztem, szőrös..pedig dehogy volt, csak ugye azok olyan cukik..a kecske meg kecskeszagú, a birka meg birkaszagú. Nyilván nem lehet rózsabimbó illata, de mondjuk azért a rózsavizes revani sütit inkább eszem, mint a birkapörit:DDDD

valkür 2020.10.20. 11:06:58

@Kumari aki Nilüfer: nahát. Rózsavízzel is sütnek sütit? És tényleg! www.yummly.com/recipes/rose-water-cookies Eddig csak egy narancsvirág vízzel készült olasz fordtott ananász ortát ismertem.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.20. 11:13:46

@valkür: Nekem igazi török receptem van, egy joghurtos-grízes cucc, amit a végén citromos, vagy rózsavizes vagy narancsvirágvizes sziruppal kell meglocsolni.Mondjuk a nyerő nálunk a citromos, a lányaim szerint a rózsavíz olyan, mintha kölnibe mártották volna:DDD A törökök gyakran használják a rózsavizet az édességekhez.Én olykor löttyintek egy picit a kelt tésztákhoz is, amikor dagasztok, pl, a fahéjas tekercshez, mikor a vegánoknak sütök, mégis, legyen valami izgalom is a sütiben:)(ja, és alma vagy narancslével dagasztok olyankor.)

valkür 2020.10.20. 12:16:57

@Kumari aki Nilüfer: Hát, a törökök nagyon szeretnek elmenni a gejl irányba. egyik-másik édességük gyakorlatilag szirupból meg némi így-úgy kezelt liszt-hártyából áll. Azért alkalomadtán megoszthatnád azt a joghurtos cuccot, a citromos irány engem is érdekelne.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.20. 15:05:03

@Kumari aki Nilüfer:

Namost, van arra rendelet, hogy őzpöribe nem szabad rózsavizet önteni?:D

Kumari aki Nilüfer 2020.10.20. 16:42:31

@valkür: ok..és igen, nekem -bár szeretem az édességet. a török cuccok túl édesek.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.20. 16:54:34

Revani:3 tojás. egy vizespohár porcukor,egy vizespohár joghurt( én a joghurtos poharat használta, bevált),egy vizespohár olaj

Egy sűtőpor,egy citrom reszelt héja,egy pohár liszt, egy pohár gríz

Száraz kever, nedves kever, a kettőt összekever.Állni hagy, duzzadjon a gríz.

Süt.

Szirup: 3 pohár cukor, másfél pohár víz ( itt lehet a rózsa vagy más szagos keverve a vízzel), és citromlé. fél citromot ír, de én a cukrot visszaveszem, a citromot meg ízlés szerint.
Ezt összeforralni,

A frissen kisült forró tésztára önteni a langyos szurupot.

Mi szeretjük:) Magam fordítottam, a török barátnőm receptje,

valkür 2020.10.20. 18:00:11

@Kumari aki Nilüfer: Jézusmáriám, 4 pohár cukor 2 pohár liszthez-grízhez? :-)
huhúúú, el is hiszem, hogy szeretitek :-)
Nagyon köszi, tuti kipróbálom - legfeljebb felezem a cukrot hozzá :-).
Ennél durvább már csak a legutóbbi royal esküvői torta volt. Állítólag bodzás, de nekem erről csak a cukor jön át:livforcake.com/lemon-elderflower-cake/ itt 3 bögre liszthez jár összesen 5 bögre cukor + a végén a szirup. Már csak attól cukkorsokkot kaptam, hogy elolvastam a receptet.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.20. 18:08:15

@valkür: :) csökkentett cukorral is elég édes:)Ez a szirup, az szinte nyúlik a cukortól, ha benne van az összes cukor

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.20. 20:14:48

@valkür: @Kumari aki Nilüfer: Szerintem nem kéne megijedni a mennyiségektől! Ha nem akarsz ilyet enni, ne is olvasd el a receptet :)
Én ritkán tiltakozom egy baklava fogyasztására, de ritkán is eszem!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.20. 20:37:48

@Andrass9: Hát, mit tudok tenni. Majd úgy leszek vele, mint az orosz az esővel. Hagyom esni.
@Kumari aki Nilüfer: Simán cukorbaj, de ezt éppen erre találták ki. Mentem!

Kumari aki Nilüfer 2020.10.21. 08:00:42

@Andrass9: Én nem ijedtam meg, ÉN sütöm:DD Nekem nagyon nem ajánlott, de azért megkóstolom, és vjkon honnan tudom, hogy a török(arab) sütik naggyon édesek??:DDD / az úúúgy vaaaan, hogy néha nyálcsorgásig megkívánok egy ilyet, vagy pl, valami nagyon csokis, nagyon krémes tortát, aztán hetekig-hónapokig nem/

kocsmagomba 2020.10.21. 17:00:47

@Kumari aki Nilüfer: Én maradok a rántott őzlábnál ma este. Át kellett megint autóznom munkaügyben a 24-esen a Mátrán, Megálltam pár őzlábnál, amit már a kocsiból megláttam. Fél kosárnyi dobverőt összekapkodtam gyorsan. A kinyílt kalapokat ott is hagytam. Nem gombásztam, csak gyorsan összekapkodtam valamennyit 15 perc alatt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.21. 17:38:42

@kocsmagomba: Az remek fogás, csak kicsit kevés rajta a hús. Meg osztán szegény párák hogyan fognak odébb menni? Nem sivalkodtak, mikor lenyiszáltad a lábukat? :D
Ma elkezdtem az ásást. Bő négy óra munkálkodás volt, meghordtam komposzttal, cirka 30-35 négyzetméter a penzum. Holnap innen folytatom.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.21. 17:49:52

@kocsmagomba: N is mondj ilyet, én meg itt nézegetem a bóti csiperkét.....de legalább barna, és bio.(ez van ráírva)

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.21. 17:55:29

@kocsmagomba:

Biztos, hogy gomba volt az út szélén?;D

kocsmagomba 2020.10.21. 18:25:46

@Waka: Ez most nem olyan volt, mint a múltkori őzláb, nyáron, amikor egyszerre volt négy és mind egyirányban elszaladt. Ezek pisszenés nélkül megvártak. Sokan.
@Kumari aki Nilüfer: már kész is lett azóta, felét be is faltuk. Szeretjük ilyen frissen kirántva. A múltkoriból, 2 naposan, már főleg "krémet" csináltam, a krém egy része pirítósra ment, más része palacsintába töltve várja a szebb jövőt a fagyasztóban. Én is kíváncsi vagyok rá, milyen lesz.
@látjátok feleim szümtükkel: hát, sok minden van az út szélén, de ahhoz inkább Gyöngyös-Kápolna irányába kell menni, a régi hármas úton. Ott vannak ilyen barna, bio, "csiperkék", amiket fel lehet szedni. :)

valkür 2020.10.21. 18:48:30

@Kumari aki Nilüfer: Vettem grízt :-) Joghurt mindig van itthon, citrom is. Cukor nincs annyi, mint a recept ír, de nekem biztos nem is kell. Cukorból soha nem teszek többet mint a szárazanyagok negyede.
Lehet, szirup helyett megpróbálom befőttlével eláztatni.
majd beszámolok.
köszi a receptet.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.21. 18:54:58

@valkür: Szívesen! És igen, a recept nem szentírás, a befőttlé jó ötlet.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.21. 20:09:09

Prémium minőségű almát vettem 350 forint/ kiló áron egy helyi termelőtől.
Válogatni lehetett, mert a sérült, vagy más okból hibás almákból gyümölcslevet, lekvárt készítenek, így semmi nem megy kárba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.21. 20:35:36

@látjátok feleim szümtükkel: Én meg megszívtam a szomszéd birsalmájával! Adott vagy 4 kilót, amit feldolgoztam, de olyan szottyosra főtt, hogy nem is merem neki odaadni ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.21. 21:01:36

@Andrass9:

Alakítsd át lekvárrá, és már nem is baj, hogy szottyos.

kobold63 2020.10.21. 21:24:25

@Andrass9:

A dehydrator-ban talán ki tudod sikeríteni.

kocsmagomba 2020.10.22. 10:11:24

@Andrass9: nem tudom mitől függ ez, de legutóbb nekem is szétesett az egész. Elfogyott kenyérre kenve. Frissen, csak úgy hűtőből. Máskor pedig jó harapható kompót lesz belőle. Nem igazán értem. Biztos több fajta ez is, mint a krumplinál az A és a C közötti különbség. Vagy egyéb tényezők?

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.22. 10:23:00

@kocsmagomba:

Régen sokszor főztem kacsa aprólékból levest bírssel. Tapasztalásom szerint függ a szétesés a nedvesség fokától, és az érettség mértékétől. Amelyik sokáig áll a kamrába, nem szokott szétesni. A friss bírset pedig nem célszerű sokáig főzni, az gyakrabban szétesik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.22. 10:26:28

@kocsmagomba: Ebből a fajtából idén ez a második főzés, ez a szomszédasszony birse. A miénk az birskörte, és olyan kukacos-rücskös, hogy azzal ilyesmit meg se próbálunk.
A befőzött gyümölcs rendesen érett, a héja rajta van. Viszont a gond (szerintünk), hogy mindkét alkalommal egyszerre túl sokat főztünk föl, ezért mire felforr, már szottyos is. Elég lett volna a felöntőlevét forralni, és úgy ráönteni az üvegben, majd kidunsztolni mikróban. Én meg ráadásul 10 percig kislángon forraltam is ...

kocsmagomba 2020.10.22. 11:20:51

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Aha. Kezdem már sejteni, hogy is csinálta apósom azt a lokálisan világhírű befőttet. Összerakjuk még ezt valahogy. Lassan 5. éve áll üresen a háza, halála után, de még találtam egy kis elfekvő készletet, amit a jószándékú rokonság nem hordott szét, valami csoda, amit csinált az öreg.

valkür 2020.10.22. 12:28:42

@Andrass9: keverd össze pürésített sült tökkel és főzz belőle sűrű lekvárt. fahéj, szerecsendió, szegfűszeg opcionális. ha nem elég a sav benne, némi jonatálma vagy narancslé besegít.

kocsmagomba 2020.10.22. 12:53:21

Találtam a spájzban, nagy éhségemben egy 4 éve lejárt eredeti litván gyártású olajos szardínia konzervet. Bazmeg (bocsánat!) ez mindent visz, megettem, most meg fogok halni???? Ilyen íz, ilyen minőség a világon nincs, csak a Balti tengeren.
Utoljára 4 éve lejárt májkonzervet a hadseregben bontottunk fel, az konkrétan felrobbant, ahogy belevágtunk. Talán titkos fegyver volt az imperialisták ellen.
Ez viszont pont olyan, mint 5-6 éve, amikor észrevettem és megvettem a boltban. Ízre. De attól még meg fogok tőle dögleni? :) Nem baj, akkor is megérte...

Kumari aki Nilüfer 2020.10.22. 13:22:50

@kocsmagomba: Dehogy döglesz meg! Minden valamire való disztópia történetben megtalálnak egy-egy romok alatti raktárt/boltot/éttermet/bármit, és falják a halkonzervet...érdekes, MINDIG olajos halat találnak:DDDD Ja, nem találnak még szárított élemiszert, mer zacskós levest is, és eszik..de pl, hol lehet venni most szárított marhahúst?? Spájzolnék a világvége végett:D

Na, jó egyelőre ez irodalom, nincs kipróbálva, csak monduk négy éves távlatban.

valkür 2020.10.22. 13:53:24

@látjátok feleim szümtükkel: ha a libanyak behelyettesthető kacsaapróléknak, érdekelne az a leves :-)

valkür 2020.10.22. 15:51:57

@Kumari aki Nilüfer: DIY www.allrecipes.com/recipe/241555/homemade-beef-jerky/
Pár éve valaki 25 éves sprotnit kóstolt. Arra jutott, finomabb, mint a friss.

kocsmagomba 2020.10.22. 17:08:23

@Kumari aki Nilüfer: Szárított marha? Hááát, nem tudom. Mivel kutyakajaként simán beszerezhető, ezért az emberi fogyasztásra szánt csomagokkal óvatos lennék kishazánkban!
Volt egy jó kis sorozat a TV-ben, Depardieu felfalja Európát vagy valami ilyen hülye címen futott Magyarországon. Abban volt marokkói rész is, vagy tunéziai, nem tudom, mindenesetre szárították a marhát, méghozzá napon. Azután készült belőle hatalmas kondérban étel. Azt bevállaltam volna. Ha ugye Depardieu az előkóstoló...

Világvégére inkább száraz szemes terményeket spájzolnék.
A hangulatom megvan hozzá. :( Nézegetem is a szárított vargányát a spájzban, meg ne romoljon nekem.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.22. 19:06:34

@kocsmagomba: Ne jöjjön el, de el tudok képzelni olyat, hogy a szárított marha kutyakaja is jó lenne....

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.22. 19:48:27

@kocsmagomba: A nyolcvanas években úgy tanultuk töriórán, hogy eleink megszárították a húst - hogy milyet, nem szólt róla a fáma -, aztán megőrölték, és így vitték magukkal. Ha éppen megéheztek, vizet forraltak, belévetettek egy adag húsport, kicsit forraltak rajta, és már készen is volt a fogás.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.22. 19:51:06

@valkür:

Próbáld ki, de szerintem annak más az íze mint a kacsának. Rossz biztosan nem lesz.

Rendes zöldséges, erős ( nem paprikától ) húslevest kell készíteni, majd amikor már majdnem kész, akkor kell beletenni a darabolt héjas birsalmát, és addig főzni, míg puha nem lesz. Ekkor leszedjük a zsírt ( sok rajta ami kifő a kacsából vagy a libából ), és a leves mennyiségének függvényében tejfölt kikeverünk kevés liszttel, amit temperálva a levesbe öntünk, kiforraljuk.
Igazán egy fél nap állás után, vagy másnap a legjobb, mert addig a birs kiadja az ízét.

kocsmagomba 2020.10.22. 20:47:04

@Waka: Ez most is így van. Különféle gyúrótermekbe járó honfitársaink ilyen porokat, "turmixokat" isznak felvizezve, ez azóta nem ment ki a divatból. :D
Halálosan komolyan ismerek olyan családot, akik ezen ÉLNEK. Hiába minden felvilágosító munka. Ismerek olyan értelmes embert, akinek a fél veséje már odavan, de időnként csak-csak megissza, igaz, hogy lefutja a maratont, de megéri? Miért kell lefutnia a maratont? Jönnek a perzsák? (ja, igen jönnek, de azért már nem kéne annyit futni...) De ez egy szubkultúra, sőt lassan uralkodó kultúra.
Szemben azzal az izomzattal, ami annak van, aki felássa évről évre kézzel a kertjét!!! :D

M.d.p. 2020.10.23. 05:45:15

@Waka: Tiszteletem,a Kocsma kedves látogatóinak ! Régóta vagyok olvasója,és rengeteg,remek receptet találtam,amiért,külön köszönetemet szeretném kifejezni.Valóban,ez honfoglalás korára datált,szárítási-tartósítási recept,szinte minden történelemkönyvben szerepelt,viszont,sajnálatomra,azt elfelejtették hozzáírni,hogy a fenti módszert,még a XIX.század vége felé is használták,a gulyások.A lényege,hogy a vöröshagyma nélkül,csak paprikával és sóval készített marhapörköltet addig főzték a bográcsban,míg minden leve el nem párolgott.Ezután,egy suba bőrös oldalára szétborították és a napra tették.A kisbojtár dolga volt,a legyek távoltartása.Amikor zörgősre száradt,összetörték,majd bőrzacskóban tárolták.Általában krumplihoz vagy tarhonyához alkalmazták,kb. személy/marék arányban.Elnézést kérek az alkalmatlankodásért.Ps.: meg kell említsem,különösen tetszik,a kezdő idézet,a piros tányérról ! A régi vicc jut róla eszembe,ami szerint,milyen a szovjet paradicsomleves ? Két deci meleg víz,egy piros mélytányérban.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.23. 07:41:18

@Waka: Ezt még eddig nem sikerült a régészeknek bizonyítani, a többség szerint legenda..vagy csak megették, és nincs mit kiásni.de akkor honnan tudjuk??:DDD

Kumari aki Nilüfer 2020.10.23. 07:43:02

@M.d.p.: Hoppá..bocsánat, eddig nem jutottam el, mikor kommenteltem..ámbár itt a Hortobágy töviben erről soha nem hallottam.de az ember mindig tanul/hall valami újat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.23. 08:12:19

@M.d.p.: Mindig tanul az ember valami újat. Köszönjük a leírást!
A vicc pedig tetszik, és passzol is a bloghoz. Tán - ha már kifogyok az ötletekből - ezt is érdemes lenne posztolni a zsíroskenyér előtt :)

M.d.p. 2020.10.24. 05:45:41

Köszönöm szépen,az elismerő szavakat.Azonban el kell mondjam,hogy nem magamtól vagyok ilyen okos,hanem,az 1943-ban,Ballai Károly szerkesztésében megjelent,"A magyar vendéglátóipar története" című,két kötetes kiadványban találtam,de emellett,Kiss Lajos néprajzkutató is említi,aki,a két háború között,még beszélt olyan idős emberekkel,akik emlékeztek erre az eljárásra.Tisztelettel üdv !

kocsmagomba 2020.10.24. 08:30:26

@M.d.p.:

"...milyen a szovjet paradicsomleves ? Két deci meleg víz,egy piros mélytányérban. "

Cirill betűtésztával pedig már a párttitkári változat. :)

Zolf 2021.04.04. 16:45:28

Úristen! Nem hittem volna hogy találok olyan magyar blogot, ahol valaki KOMOLYAN foglalkozik a leveles káposztával.

Engem már régóta érdekel ez a növény, ugyanúgy, ahogy a LEVELES KEL.

Az USA-ban egyébként nagy hagyománya van mindkettőnek. A leveles káposztát "Collard"-nak hívják, míg a leveles kelt "Kale"-nek. (Ott egyébként nagyon nem is ismerik a "fejes" változatot. Amúgy a leveles káposzta áll igazából a legközelebbi rokonságban a vad káposztával - Brassica oleracea.)

hu.qaz.wiki/wiki/Collard_(plant)

hu.strephonsays.com/what-is-the-difference-between-kale-and-collard-greens

A "fejes" változattal ellentétben ezzel jóval könnyebb dolgozni, hiszen a levelek egyformaságának és azonos állagának köszönhetően azonos módon is lehet azokat felhasználni, ráadásul a levelekből elég néhány darabot vásárolni az igények szerint. Ellentétben a fejes káposztával, aholis a levelek szerkezete és állaga változik - ahogy haladunk a fej középpontja, azaz "torzsa" felé, ráadásul nem minden esetben tudjuk a mennyiséget szabályozni, ugyanis ha csak fél kg-ra lenne szükségünk, azonban csupán 1 kg-s fejekhez jutunk hozzá, akkor a másik féllel lehet hogy adott esetben "nem tudunk mit kezdeni".

Amúgy hálás vagyok ennek a blognak a szerkesztőjének, ugyanis Magyarországon a fejes káposztának s a kelnek a leveles változata annyira (sőt, semennyire) nem ismert, hogy - ezt a blogot kivéve - egyáltalán semmilyen magyar forrással nem találkoztam idáig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.04. 16:51:51

@Zolf: Fodros kelt épp a napokban vettünk, de mivel már posztoltam én is a receptet, csak megettük - fotózás nélkül :)
blogkocsma.blog.hu/2017/02/26/zuppa_toscana_ahogy_a_nagylyany_fozi
Egy nagyon finom recept a fodros kelre (kale) :)
Amúgy a boltban rendszeresen elhozzuk a mások által leszedett külső leveleit a kelkáposztának, amit én nagyon szeretek a főzelékbe!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.04. 16:54:41

@Zolf: Amúgy ezen a blogon valószínűleg mindent megeszünk, ami ehető! Sőt ...
A filozófiánk, hogy ha valahol eszik, akkor az biztos ehető is, és senkit se beszélünk le róla, mégha pont a szerkesztők nem ennék meg :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.04. 20:12:07

@Zolf:

Én évekig tartottam fodros kelt kertben, vöröset és zöldet. A zöld jobb volt, főleg húslevesbe megfőzve.
Hagytam minden évben magba szökni, és a leesett mag ott is kelt ki, követező évben mindig volt zsenge. De a nagyra nőtt kel áttelel, és tavasszal új hajtásokat nevel. Nagyon hálás növény. Sajnos egy évben meglepte a liszteske, és akkor hagytam kipusztulni. Kerestem boltban magot, de mostanában nem árulják felénk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.04. 20:32:00

@látjátok feleim szümtükkel: Ha idén kijutok, akkor hozok neked magot!!! A repjegyem legalábbis megvan, viszont az útlevelem lejárt ...

Zolf 2021.04.08. 18:52:12

Egyébként - hogy az előzőekre reagálljak - fodros kellel már jómagam is találkoztam a Teszkóban (műanyag csomagban volt, de eléggé meg volt fonnyadva).

Viszont engem inkább jobban érdekelne a Collard greens (azaz leveles káposzta). Ott van mondjuk a pak choi - amit lehet kapni néhány általam ismert ázsiai boltban - és ami kinézetre a leginkább hasonlít a leveles káposztára, de állagra és ízre inkább a kínai kelhez áll közelebb.

Zolf 2021.04.08. 19:00:56

Mondjuk valaki mondhatja erre azt is hogy ott van a "mángold" ami kinézetre nagyon hasonlít a leveles káposztához. Csak a gond az, hogy az előbbinek valójában semmi köze sincsen a káposztához ugyanis amíg az előbbi a disznóparéjfélék (Amaranthaceae), addig az utóbbi a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozik, ráadásul ízre és állagra is teljesen más a két növény.
süti beállítások módosítása