Ilyet még soha nem ettem, sőt! A fodroskellel sem találkoztam. A nagylyány akart egy egyszerű vacsorát főzni, mondta, hogy készít toszkán levest.
Rendben - én meg fotózom közben, hogy poszt is legyen belőle, ne csak vacsora. Nem minden volt otthon, azokat helyettesítette mással.
Összeszedte a hozzávalókat:
- 45 dkg nyers Olasz kolbász (helyett darált marhahús)
- 2 nagy sütnivaló krumpli
- 1 nagy vagy 2 kisebb vereshagyma
- 3 girizd fokhagyma
- 50 g bacon szalonna (helyett vaj)
- 2 pohárnyi felvágott fodroskel vagy mángold (a színes - vegyesen - különösen mutatós)
- 5 dl alaplé
- 5 dl liter víz
- 1 pohár habtejszín (helyett teljes tej)
- csili vagy hasonló csípős fűszerkeverék, só
A levesesfazékba süssük ki a bacont, vagy olvasszuk fel a vajat. A darálthúst (vagy ha van nyers kolbászunk, akkor az abból kinyomott húskeveréket) tegyük a forró zsiradékra. Zúzzuk rá a fokhagymát, szórjunk bele a csípős fűszerből izlés szerint, és barnítsuk meg az összetört húskeveréket a forró zsiradékon.
Adjuk hozzá a feldarabolt hagymát, az elfelezett, majd a 6-8mm vastag félkarikákra vágott krumplit héjastól, és öntsük fel az alaplével és a vízzel. Forraljuk fel, és főzzük kb 15 percig, vagy amíg a krumpli megpuhul, meg még 10 percig. Ekkor még sózzuk izlés szerint.
Eközben mossuk meg a fodroskelt, vágjuk ki a kemény szárát, és csepegtessük le. Deszkán nagyobb laskára vágjuk. A megfőtt krumplis/húsos léhez adjuk a tejszínt, vagy a tejet (ekkor a vizet el is hagyhatjuk, és értelemszerűen több tejet adunk hozzá. Lényeg, hogy a lé szép fehér legyen.
Zúdítsuk bele a leveles zöldeket, rottyantsunk rajta egyet vagy kettőt, és lehet felszolgálni.
A levelek picit roppanósak lesznek, és megőrzik színüket, mint az a nyitóképen is látható. Nem tudom, miért hívják levesnek, mikor sűrű, mint egy főzelék ...
Tálalóképet persze elfelejtettem készíteni, mert sürgős szappanbuborékfújási feladatom támadt :)
Ha darálthúsból készítjük, nagyobb a szabadságunk a fűszerezés terén, míg a kolbászhús eléggé meghatározza az ízeket. Készíthetjük friss spenótból is!