Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Lekváros bab

2020.10.07. 07:00 Waka

Igen. Az. Hogyan? Hosszú sora van. 1990 nyarán, mikor a Kis-Balatonra mentünk halászni, Feri bácsi három alapvető fontosságú dolgot hozott magával. 20 liter saját termésű somlai bort, 2 liter pálinkát a hegymagasi szeszfőzdéből és egy szakácskönyvet. A szakácskönyv egy darabig parlagon hevert. Először is belaktunk halból. Ez nagyjából két hét alatt sikerült. Nem, mintha egyébként nem ehettünk volna halat, csak éppen már a könyökünkön jött ki a pisztráng. Tudom, válogatott probléma, de nekünk ez jutott. A hal után a vad jött, egy fél őzet ketten simán bedobtunk két evésre. Ezután már valami könnyebb ételre vágytunk, itt jött a képbe J, a halőr. J-nek gyönyörűen gondozott, buján zöldülő birtoka volt Alsópáhokon. Hogy hogy a cicába csinálta, azt nem tudom, mert szinte folyamatosan részeg volt. A szakadt Trabantjával vidáman tülkölve száguldozott fel-alá, egy fia rapsicot nem kapott el.
Egyik nap egy szatyor zsenge zöldbabbal állított be. Feri bácsi rögvest kifundálta, hogy bizony zöldbabfőzeléket fogunk főzni. Mondtam ugyan neki, hogy én még a büdös életbe' nem főztem olyat, de ez különösképpen nem zavarta. Kezembe nyomta a szakácskönyvet, keressem ki, aztán gyorsan írjam össze, mi kell hozzá a boltból, mert már indul is bevásárolni. Megkerestem a receptet. Liszt - az mondjuk éppen volt a halsütéshez -, tejföl, fokhagyma, baracklekvár. Igen, baracklekvár. Mondom Feri bácsinak, hogy ez kicsit meredek lesz. Biztosan kettőt lapoztál - közölte, aztán ő is megnézte. Tényleg ott volt. Vállat vont, aztán már söpört is elfele.
Míg odavolt - két óra, ebből 30 perc bevásárlás, ugyanennyi az út Alsópáhokra J-hez egy üveg lekvárért és egy fej fokhagymáért, meg egy óra a Zala-hídnál lévő büfékocsi látogatása -, a szakácskönyv instrukciói alapján megmostam a babot, levagdostam a végeit és felaprítottam.
Feri bácsi kicsit kapatosan beesett, én meg feltettem főni a babot. A fokhagymát összezúztam, összekevertem liszttel, tejföllel és két kanál lekvárral. Nagy gyakorlatom ebben sem volt, úgyhogy jó csomós lett az eredmény, viszont meglepően jó ízű. Igaz, a lekvárt nem nagyon éreztem.
Amikor a napokban Kistesó megjelent egy kis adag zöldbabbal, egyből ez a történet jutott eszembe. Másnap éppen a vizsgára készültem, pihenésképpen megfőztem. Épp olyan jó lett, mint akkoriban, csak most már nem volt csomós.

img_20200905_130345.jpg

Hozzávalók:
- 60 dkg zsenge zöldbab
- 1 pohár tejföl
- 2 evőkanál baracklekvár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt

A babot megmostam, levágtam a végeit és felaprítottam.

img_20200904_180006.jpgimg_20200904_182304.jpg

Sós vízben megfőztem. Alig 30 perc alatt megpuhult.

img_20200905_095337.jpgimg_20200905_105108.jpg

Amíg a bab főtt, összekevertem a lisztet a tejföllel, a lekvárral és a fokhagymával.

img_20200905_104705.jpgimg_20200905_104744.jpg

Behabartam a főzeléket és kiforraltam.

img_20200905_105320.jpgimg_20200905_105614.jpg

Éppen volt itthon egy kis debreceni, az volt a feltét.

img_20200905_130327.jpg

A lekvárt most sem éreztem, a fokhagyma elnyomott minden más ízt, de finom volt, és ami fontos, hamar kész lett, ülhettem vissza az MRP elemzéshez.

55 komment

Címkék: zöldbab baracklekvár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7516226676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.07. 08:48:05

Akkor jó, ha nem érzed benne a lekvárt, mert vagy nincs benne, vagy csak remek az íze, de nem tudod miért :) Én a vadasba rakott ribizlilekvárral vagyok pont így.
Ez visszavisz a reklamációkhoz, hogy miért teszek annyiféle fűszert egy-egy ételembe: lehet, hogy rengeteg féle, de összehangolt a mennyiség, így egyesével nem érzik ki, viszont összhatásában jó.

kocsmagomba 2020.10.07. 09:06:00

Pont nekem is eszembe jutott a vadas szószom, amibe én szilvalekvárt teszek, egyszerűen mert az van. Az összhatás dolog lényege.

Jó ez a bevezető történet, az eleje kicsit Rejtőre emlékeztet, ő írja valahol, hogy csak a legszükségesebb dolog volt a szobában: egy üveg pálinka. (majd a szakértők megtalálják, melyik könyvben is van ez pontosan) :)

Ezt hívják igazából gyorskajának!
Jó ez a Hasselback debreceni is. :)

süllőcske 2020.10.07. 09:27:45

@kocsmagomba: Ha jól emlékszem, a Nagy Bivaly szobája volt így bebútorozva. De lehet, hogy nem csak az övé. Máshol az őrült bakter pálinkás üveg, és sózott hering társaságában lakik. Kronométert nem használ, hiszen a korty indulása óramű pontossággal érkezik, már évek óta. Máshol Csomó Bill a hajótatban minden csomó siklás után farzsebből kiemelt édes pálinkát fogyaszt.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.07. 09:36:40

Én a tökfőzelék egyik változatába teszek baracklekvárt..

Kumari aki Nilüfer 2020.10.07. 09:38:53

@süllőcske: Ötös, leülhetsz:DD és tényleg:)

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.07. 10:35:59

Anyám tejföl nélkül főzte a zöldbabfőzeléket, amit apám megcukrozott és megecetezett.

süllőcske 2020.10.07. 11:43:35

@látjátok feleim szümtükkel: Egyszer ecetes szilva levével csináltam, nem is rossz.
A zöldbab édeskés-savanykás elkészítése érdekében mik meg nem történhetnek...:))
Anyám cukrozta-ecetezte, majd paprikás, fokhagymás rántásra tejfölt tett, azzal eresztette föl. Azt nem tudtam teljesen megszeretni. A zsír megjelent a tetején és elrontotta az ízét.
Örmény módon, mazsolával, kis borral is ki lehet próbálni. Ez esetben a lisztet vajjal kell összegyúrni, s a főzelékbe vetni a golyót, mely lassan beolvad.

kocsmagomba 2020.10.07. 12:08:40

@süllőcske: @látjátok feleim szümtükkel: nekem a tejföllel habart (nem rántott) verzió jön be, de én mindig tartom az általam nagyon kedvelt zöldbab-tejföl-majoranna vonalat. Ez lehet főzelék, vagy lazán odavetett szósz egy szelet tarja mellé, vagy akár a palócos leves. Ha zöldbab+tejföl, akkor mindenképpen majoranna. Édesanyámtól való íz.

kobold63 2020.10.07. 12:39:51

Sok petrezselyemmel, csipet pirospaprika adja meg az enyhe kis szint, pontosan olyat mint a képen lévő. Kedvencem.

süllőcske 2020.10.07. 13:27:57

@kocsmagomba: Igazi. Nálam kapor, tárkony, vagy csombor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.07. 13:36:32

@süllőcske: Zöldbab nálam churuttal van savanyítva - ezért is fogyott el az előző adag.
A mostani aludtejet teszteltem, és egy merőkanálnyi csodás sűrű krémmé főtt össze, nem csapta ki a hő. Vagyis elkészült - szerintem.
Szerencsémre a madarasban kaptam fél kiló petrezselyemlevelet vagy 600Ft-ért. Szép friss. Ha a tej kész, akkor még a héten be is főzöm, ha nem, akkor is eláll keddig a befőttesüvegnyi vízben a zöld.

süllőcske 2020.10.07. 13:52:05

@kocsmagomba: Tegnap remek tarját láttam meg, egy kilós volt. Négy erős szeletre vágtam, súly alatt előpirítottam, közben a lerben már mentek a fél batáták, négy fajtából. Fokhagyma-gyömbérrel vastagon megkentem a gumók puhuló tetejét, majd szelíden reájuk fektettem, a szép egyenes, vastag szeleteket, s gyönge tűzön tartogatva érlelgettem az ételt. A batáták nagyon meghálálták a reájuk szivárgó, zamatos nedveket, a húst alulról gőzölte a fűszeresség, kérges és vajpuha is lett.

süllőcske 2020.10.07. 13:59:23

@Andrass9: Ha nem ugrott össze, el van készülve.

kocsmagomba 2020.10.07. 15:04:25

@süllőcske: szép étel lehetett.
Én a tegnapi kacsacombokból sütöttem. Igen ám, de bolond módon nem hoztam haza semmi jóféle káposztát, se édeset, se savanyút, vagy céklát, sőt még krumplit se a baromfibolttal szomszédos piacról. Mindenből kifogytam. Mit tegyek? Találtam 3 db erős sárgarépát a hűtőben. Ezeket zöldséghámozóval vékony csíkokra szedtem. A kacsa zsírjában feltettem pirulni, majd oreganót adtam hozzá, sót, közben zöldborsot és rózsaborsot őröltem össze, és ezzel ízesítettem a répa vagdalékot. Ahogy zsírjára visszasült, kész is. Pár perc. Végül szárított, kurkumás zöldséggel csináltam rizst, és így vártam a "hazaéhezőt".

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.07. 15:22:39

@kocsmagomba: Hmmm - ez a répa vagdalék érdekelne! Én ugyanis imádom a sárgarépafőzeléket is :) Két jóízű borsot választottál, mindkettő barátja az édeskés ételnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.07. 15:27:47

Segítséget kérek (nem telefonosat)!
Nő a kertben egy illatos hófehér gomba. Szerintetek ehető? csak 3 szem van. Az utolsó kettő valószínű, hogy nem ehető ...
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/gyngyleves/60.jpg - tól
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/gyngyleves/64.jpg - ig

kocsmagomba 2020.10.07. 15:35:14

@Andrass9:

A 60.jpg nevű képen tarlógomba van, mindhárom. Elvileg ehető. Nagyon megoszlanak az ízlésbeli különbségek, van aki szereti, van aki utálja. Sajnos összetéveszthető mérgező galócával, de én biztos vagyok, hogy tarlógomba. Csakhogy! Képről gombát nem határozunk, tanácsot fogyasztásra nem adunk!
www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php?PPE_SID=&action=showKind&kindId=393&langOrder=hu&caller=bestmonth

A 64.jpg kép meghatározhatatlan ebből a képből!

süllőcske 2020.10.07. 15:38:40

@Andrass9: Három tarló őzlábgombát szedtél. Ehető, elég jóízű, tojással príma. Másik kép alkalmatlan az elemzésre.

süllőcske 2020.10.07. 15:41:57

@kocsmagomba: De mér utálják? Tök jó íze van.

kocsmagomba 2020.10.07. 15:52:04

@süllőcske: én sem tudom. Nekem is van a kertben, de mindig csak egy darab májusban.
Hidd el, az emberek ízérzékelése különböző! Például én bolondulok a májusi pereszke ízéért, de a feleségem nem bírja lenyelni, neki az ízével van valami baja. De itt a fiam. Én bírom a diót, de a fiam egyszerűen nem bír semmit a szájába venni, ami nyomokban dióízű. Kérdeztem: neki valami csípős ízt hoz ki a nyelvén, amit nekem nem. Orvos a gyerek, elemeztük már a dolgot.
El kell fogadni.
Gombáknál különösen előfordulhat az ilyesmi, nagyon direktben hozzák a különféle aromás vegyületeket.

süllőcske 2020.10.07. 16:09:10

@kocsmagomba: Rendi, csak azért kérdeztem, mert elég gyengéd aromája van. Alaktani szempontból csak az tegye kosárba, aki nagyon gyakorlott. Mivel képeket látunk, nem mondhatjuk senkinek, hogy fogyassza el, ha mégoly biztossan tudjuk is, miről készült a kép.
Kettő darab alaki jellemző van, ami egyértelműsíti a fehér gyilkostól való elkülönítést, a bocskor hiánya, és a gallér szerkezete, mely elmozdítható a tönkön. Ha mindkettő megfigyelhető a példányon, kizárt az összetévesztés.

kocsmagomba 2020.10.07. 16:14:08

@süllőcske: Bizony. Kicsit olyan ez a gomba, mintha a teremtő a csiperkék és az ehető őzlábgombák közé álmodta volna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.07. 16:52:02

@kocsmagomba: Ami érdekes, ugyanis tőlük kb 1 méterre egy letermett gombatrágya rakás hever már másfél éve. Abban valaha csiperke volt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.07. 16:53:41

@kocsmagomba: @süllőcske: Bár az egyedi azonosítói stimmelnek, inkább nem eszem meg.
Pedig olyan finom gomba illata van ...

Köszönöm a segítséget!

kocsmagomba 2020.10.07. 16:55:00

@Andrass9: a lényeg az, ha mi találjuk meg süllőcskével, akkor ütünk rá vagy 6 tojást, aztán elkísérjük egy nem túl savas rozé fröccsel, és már vidáman túl lennénk rajta, de mivel nem mi találtuk meg, neked nem tanácsolhatunk semmit.
Még ezt sem láttad, nem olvastad! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.07. 18:11:41

@kocsmagomba: Teljesen korrekt! Nem is főztem bele az amúgy olyan csípős Tom Yum levesembe, hogy az mindent sterilizál :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.07. 18:48:59

@látjátok feleim szümtükkel: Még ha balatoni ponty is, túl nagy, és így ősszel gyaníthatóan elég zsíros lehet. Egy tavasszal fogott 5-6 kilós, az igen. Amúgy 200K a nevezés a versenyre, és eszméletlen mennyiségű etetőanyagot szórnak be, nem éppen az olcsó fajtából.

süllőcske 2020.10.07. 20:37:10

@Waka: Az elmúlt napokban fogott 6-7 kilós tiszai potykáim nagyon finomak. De most egy kisebb árhullám átrendezte a terepet, várni kell, míg megtisztul a víz. A Maros pont odatolja a hordalékot. Lesz még fogás, és a süllők is jönni fognak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.07. 22:05:03

@süllőcske: Nem tudom, Szegeden vagy-e még. Szombaton átmegyünk rajta Gyula felé. Ha van kedved, meghívlak egy korai ebédre, de te választod az éttermet.
Úgy számolom 11-12 között érünk oda.

valkür 2020.10.08. 08:25:19

@süllőcske: Én annak idején egy szakács udvarlómtól kérdeztem, mit kell tenni a vadas mártásba. Azt mondta, hogy leveszöldséget, ecetet meg bármit. Én meg visszakérdeztem: Szilvabefőttet is?
Azt mondta: Azt is akár!

Nna, főzni már 9 éves korom óta főztem, de a napközis vadas nekem valami egészen egzotikus különlegességnek számított. A húst útáltam, rostos volt és rágós. A tésztát se szerettem, az a tipikus, tojást-sose-látott-de-jól-szétfőzzük típusu izé volt.
De a szósz!! Az az édeskés-savanykás mártás.... Azt imádtam!

Eltelt pár év -vagy tán évtized is- mire konyhám lett és magamnak főzhettem. A vadas az elsők között volt, úgy vettem az első szakácskönyvem, hogy az benne legyen. Rettenetesen meglepődtem, hogy az ex-udvarlóm rosszul tudta, mert sem ecet, sem szilvabefőtt nem volt a receptben.

Hiába no, a nagyüzemi étkeztetés világában sem akkor, sem most nem ismerik a citromlét.

A szilvabefőttet persze kipróbáltam, és nem tesz rosszat a vadasnak. Kiemeli az édeskes-savanykás aromáit. Csak hát nem szép, sötétebb lesz tőle a mártás.
Az ecetet azt nem, nem szeretem az ételben a fehér ecetet.

Hétfőn a hentesem szólt, hogy jön marhanyelv, tegyen-e félre nekem.
Naná, hogy.
Úgyhogy a hétvégén nálam marhanyelv lesz vadasan. :-)

valkür 2020.10.08. 08:26:50

@Andrass9: Én tuti a Lencsés-tóhoz mennék, haltepertőre. A legjobb amit eddig ettem. Rögtön utána a szolnoki Halász csárda. És mindenki más hosszan, hosszan lemaradva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.08. 09:03:05

@valkür: Javaslom, hogy használj ribizlilekvárt! Én se tudtam ezt a csavart, de Ínyesmestert olvasgatva bukkantam rá: "tégy belé egy kis pirosat" ajánlással :)
blogkocsma.blog.hu/2014/03/27/klasszikus_vadas_marhaszelet_zsemlegomboccal_nehany_kis_csavarral

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.08. 09:12:22

@valkür: Erre gondolsz?
www.jobbmintotthonkisvendeglo.hu/
Diák koromban nagyon ritkán mentem étterembe. Tán a Hági, ami megmaradt, de a Lencsés tóról nem is hallottam! Pedig 5 évet eltöltöttem Szegeden :)

süllőcske 2020.10.08. 09:49:42

@Andrass9: Ráérek szombaton. Örülnék nagyon.
Hogy hová? Rengeteg hely van. Ki is adtak egy jó könyvet most Szeged mai gasztronómiájáról. Mikor nekiindultak, száz jó hely volt a listájukon.
Ha nagyon hagyományosat szeretnétek, ki kell egyezni azzal, hogy kiemelkedően nem főznek sem a Lencsésnél, sem a Kiskőrösyben, viszont nagyon hangulatos helyek. Olyan megülősek, legalábbis nem villámlátogatás karakterűek.
Ahol választék is van, kicsit lazább hely, és tudnak főzni, az pl az Oldies az Oroszlán utcában.
Esetleg kipróbálható a szerb grillétterem is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.08. 09:54:31

@süllőcske: Jó, akkor legyen Oldies, szombat 12 órakor. Tetszik a menüje, valamint nem akarunk egész nap ott ülni - menni kell tovább Gyulára. Foglalsz asztalt, vagy foglaljak én (ez esetben hányan jössz :)

süllőcske 2020.10.08. 10:36:10

@Andrass9: Egyedül leszek. Foglalod, akkor? Szép idő lesz, húsz foknál is langyosabb, kint is lehet ülni.

valkür 2020.10.08. 10:56:10

@Andrass9: Erre, igen. Utolsó nap találtam rá. Előételnek kértem egy haltepertőt, de akkora adag volt, hogy már nem fért rá a halászlé. Tettem két kört a horgásztó körül, másfél óra múlva visszamentem és ettem egy halászlét. A pincérnek a szeme sem rebbent :-)
Amúgy egy ipari park kellős közepén van, nem is értem, hogy élnek meg ott, nem egy munkahelyi menza. De sokan voltak, pedig ősszel voltam, egy pénteken. Kellemes, vízparti hely. Tényleg olyan megülős.

süllőcske 2020.10.08. 11:16:42

@valkür:Épp ezért él meg. Horgásztatnak, családok mennek, elég jó haluk van. Napijegyár, halat kifizetve elviheti a horgász, ehet is egy jót.
Egy ízben porig leégett a vendéglő, de újra tudott támadni.

süllőcske 2020.10.08. 19:28:49

@Andrass9: Rendi, köszi. Bocs, hogy rádhagytam az asztalt, csak átmenetileg nem tudtam telefonálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.08. 19:43:19

@süllőcske: Semmi gond, nekem ingyen van a telefonálás :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.08. 19:46:41

A churutom már csak a kúpocskák megformázására vár. Egy nagy kazal zöldet főztem bele, és süllőcskének egy kisüvegbe tettem félre, mivel addig nem szárad meg, míg lemegyünk :)
Nagyon tetszik az íllata és az íze - a feleségemnek kevésbé ... igencsak megosztó fűszer ez!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.08. 21:02:47

@süllőcske: A sodrásban lemozogja a felesleges zsírt. a tóban nincs ilyen kihívás. 6-7 kilós és többes számban, ez bizony vérlázító. :D
@valkür: A napközis vadasban a hús rémálom volt. Emlékszem, mikor a felügyelő tanár vizslató szemeinek kereszttűzében tíz percig rágtam a falatot, alig várva, hogy elforduljon és kiköphessem végre, mert lenyelni nem tudtam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.08. 21:14:16

@Andrass9: Megformáztam a kúpokat is :) Lassan átmegyek szobrásznak ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.08. 21:17:54

@Waka: Valamiért nálunk a menzán annyira megfőzték a marhát, hogy szálakra esett szét. Biztos volt idejük rá ...
Annyit beszéltek a vadasról, hogy a jövő héten mindenképpen csinálok - feleségem ellenkezése ide vagy oda :) Legfeljebb a szomszédasszonnyal esszük meg. Van remek szárított kenyérkockám saját sütésből, abból lesz remek zsemlegombóc (kenyérgombóc). Van is egy darab hátszín a csodahüttőben, azt fogom elhasználni!

valkür 2020.10.08. 21:54:05

@Andrass9: bibibiiii, én kaptam marhanyelvet. Már meg is főztem, két telekonferencia között bedobtam a fazékba babérral, citromhéjjal, teáskanálnyi szemes fekete borssal, két szem szegfűborssal, egy bogyiszlói csumájával. Csak meg kéne hámozni és felszeletelni. De ma megint dráma volt és még csak most végeztem. Nem hiszem, hogy ébren ki tudom várni, amig kezelhetőre hűl a nyelv.
Holnap a mártás készül hozzá, rápából, paszternákból, petrezselyem gyökeréből és kevés zellerből. Megfogadom a tanácsod, a citrom mellé dobok bele egy almát és pár kanál savanykás piros lekvárt.
A gombócot pedig a karanténidőszakban feltalált kifli-csipszből (értsd felkarikázott, zörgősre szárított kifli) fogom elkészíteni.
De már csak hol... sszzz.. ssz..sszzssz

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.08. 23:46:59

@Andrass9: Rostélyosból volt egyszer, na az igen finom lett.

kocsmagomba 2020.10.09. 08:08:55

@valkür: Ébresztő!!! Kihűlt a marhanyelv! :)

@Waka: Ha kapsz valahol úgynevezett puhahátszínt, abból isteni. Régi jó henteseknél volt.
Segítség:
gasztroabc.hu/lexikon/alapanyagok/hus/2049_marha-puhahatszin/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.09. 09:23:16

@kocsmagomba:
A hiperekben is árulnak puha hátszínt, de az hosszú csíkokra van vágva és két bőnyeg között van. Tényleg finom hús, de nem tudom elképzelni, hogyan vágják ki a linken látható húsból.

Boar. 2020.10.09. 09:46:22

@Andrass9: A "puha hátszín" az gyakorlatilag a "dagadó" megfelelője, egy elég nagy testtáj amiben többféle szerkezetű hús is megtalálható. A fölső részéből egész konkrét húsdarabokat lehet kiszedni. Kolbásztöltéshez vettem párszor de ha nem voltam ott amikor válogatták akkor simán átbasztak a gyökér hentesek és csontozott oldalast is tettek közé a maga hártyáival, faggyújával. Ez a babócsai határőr zrt. bolhói vágópontja, elméletileg egész jó áron lehet náluk mindenféle marhahúst venni, gyakorlatilag meg amit már levákumozva kap az ember azt nyugodtan ott is hagyhatja mert minden esetben átverik...

kocsmagomba 2020.10.09. 10:03:13

@Andrass9: @Boar.:

Oké, akkor rendesen fogalmazok. Boar jól ismeri, ez lényegében "marha dagadó". De. Ahogy a sertésnél is, nagyon szépen szétszedhető az a hús, változatos formákra és különféle állagú részekre. Nyilván jól le kell hártyázni, nagyon finom színhús darabok vannak benne. Ízletes, puhára párolható, de akár lassan süthető is (bbq)
A hülyeség, amikor hosszú csíkokra vágják, jó hártyásan, és az már tényleg csak levesnek jó. Ezért mondtam, hogy rendes hentesek ismerik. Én utoljára 10 éve jártam olyan henteshez, ahol szépen lehártyázott darabokat lehetett kapni. Sajnos az akkor is már 200 kg körüli mestert elvitte a súlya és a rettenetes nagy jó szíve, ahogy ezeket a dolgokat csinálta. :(
Igen, az ilyen netes képekkel vigyázni kell, nem mindig stimmel a szöveggel. Ahogy nézem, ez se, csak gyorsan linkeltem, én a szöveget néztem csak. (lásd, amikor a töltöttkáposztás képeimet ellopták innen, és egy pirospaprikás recept mellé tették, pedig csak paradicsomos volt az étel...)
Találtam rossz példát és jót:
Rossz: ez hosszú csíkokra vágja és levesnek ajánlja
www.youtube.com/watch?v=dIbY8bXQIBA
Jó: pl. BBQ itt jobban látszik a hús
www.youtube.com/watch?v=5QGy4KYK0I4

Persze nincs rossz és jó, a cél dönti el.
Sertésnél a dagadó részt egy az egyben darálom töltöttkáposztába. Ellenben lehártyázva darálom a színhúst fasírtba (kolbászba is)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.09. 18:15:30

@kocsmagomba: @Andrass9: @Boar.: Az udvari szállítómnál le van adva a rendelés egy egész marhaszegyre. Házi vágásból, flat és point egyben. Nem vadas lesz belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.09. 19:32:23

@Waka: Húúúúú!!!!! Ezért megesz a sárga irígység :)))
Lassan kellene már egy jó hentest szerválnom a környéken nekem is ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.11. 11:07:29

@Andrass9: Ez már a harmadik hentes. Elkanászodtak.
süti beállítások módosítása