Kicsilyány nagyon megkívánta a lazacsültet, de ebben a hőségben nem akarja a lakásában megsütni - fél napig is halszag lenne!
Na jó, akkor hozza ide, megsütöm neki. Én a lazac jó barátja vagyok: míg ő engem nem esz meg, én se bántom ... viszont találtam két szép tonhalsztéket a csodahüttőben.
Már csak a körítés van hátra, ami közös megegyezéssel egy zöldborsós rizottó lesz. Mindkettőhöz összeszedtem a tartozékokat.
A halhoz:
- 2 szelet bőrös lazacfilé
- 2 szelet sárgaúszójú tonhalszelet
- 3 dkg vaj
- 1/2 citrom leve
- 1 tk lime lereszelt héja
- 1 ek durva szemű só
- 1 tk Jamaikai Jerk fűszerkeverék
- 1 ek Cajun Blackened fűszerkeverék
- pár tekerés feketebors
A rizottóhoz:
- 30 dkg rizottó rizs
- 5 dl csípős zöldségalaplé
- 5 dl zöldségalaplé
- 3 ek olivaolaj
- 1 dl fehérbor
- 1 kis vereshagyma
- 20 dkg zöldborsó (mirelit)
- só
- 2 dkg parmezán
A borsó nincs a képen, mert még fagyoskodik...
A leírást a rizottóval kezdem, mert annak kell kis idő, míg megfő. A két fagyasztott alaplevet egy liter vízben feloldottam és felforraltam a mikróban. A hagymát apróra vágtam és az oliván megdinszteltem. A hagymához öntöttem a rizst (lemosás nélkül, mert kell a keményítő) és pirítgattam, míg kifehéredtek a szemek. Ekkor felöntöttem a borral.
Amíg a bort beszívta a rizs, megsóztam a halszeleteket, majd megszórtam a fűszerekkel. A lazac bőrét kicsit bevagdostam. A rizs felitta a bort, elkezdtem a rizottókészítés monoton folyamatát. Hozzáadtam egy merőkanál forró alaplevet.
Elkevertem a rizst. Ekkor felszabadult egy kis időm, bedörzsöltem a halakba a sót és erre az oldalra is adtam a két fűszerkeverékből. Csavartam rájuk citromlét is. A rizs felitta levét, pótolni kellett!
Most gyorsan reszeltem lime héjat a halszeletekre. Adtam volna kaprot is, de azt nem kért a kicsilyány. Kellett még citromlé a hal másik oldalára is. A rizottót meg folyamatosan kavartam, meg utánlocsoltam. Ekkorra épp elfogyott az alaplé is, a rizsszemek már rághatóak voltak.
Beleszórtam a fagyos borsót a rizsbe és felöntöttem egy kis - húsleveskockából főzött - alaplével, mivel a zöldséglé elfogyott. Ezt addig forraltam, míg a rizs felitta mind, amikoris ráreszeltem a kis parmezán sajtot az umami kedvéért.
A serpenyővel, halakkal kivonultam a teraszra az indukciós rezsóhoz. A vajat felolvasztottam sercegésig és beletettem a két lazacszeletet bőrével lefelé. Hogy a bőr ne kunkorodjon fel, rájuk tettem a húsvasalót, amit a rezsón felforrósítottam kicsit. 3 perc múlva levettem a vasalót, és valóban nem pöndörödött fel a bőrös oldal! 4 perc telt el, biztos jó már, ezért meg is fordítottam. Már szép fekete volt a bőr.
A megfordított halakat is kivasaltam kicsit, és kapott 2 percet. Ekkor helyet cseréltek a lazacok a tonhalakkal. A tonhalat mindössze 90-90 másodpercig sütöttem mindkét oldalán, így a közepe még rozé maradt és a vasaló sem kellett (én így szeretem).
Már csak a tálalás volt hátra. A gyerekek nem tudták kivárni, amíg fotóznám a tányért, de az enyémet sikerült elkapni.
Szerintem ez a tonhal szelet tökéletes volt:
A fekete Cajun fűszer a kevéske Jerkkel keverve nagyon jól passzolt mindkét halhoz, a rizottó pedig tökéletes lett.