Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Lazac- és tonhalsült rizottóval

2020.09.25. 07:00 Andrass9

Kicsilyány nagyon megkívánta a lazacsültet, de ebben a hőségben nem akarja a lakásában megsütni - fél napig is halszag lenne!

40.jpg

Na jó, akkor hozza ide, megsütöm neki. Én a lazac jó barátja vagyok: míg ő engem nem esz meg, én se bántom ... viszont találtam két szép tonhalsztéket a csodahüttőben.

Már csak a körítés van hátra, ami közös megegyezéssel egy zöldborsós rizottó lesz. Mindkettőhöz összeszedtem a tartozékokat.

A halhoz:

  • 2 szelet bőrös lazacfilé
  • 2 szelet sárgaúszójú tonhalszelet
  • 3 dkg vaj
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tk lime lereszelt héja
  • 1 ek durva szemű só
  • 1 tk Jamaikai Jerk fűszerkeverék
  • 1 ek Cajun Blackened fűszerkeverék
  • pár tekerés feketebors

12.jpg

A rizottóhoz:

  • 30 dkg rizottó rizs
  • 5 dl csípős zöldségalaplé
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 3 ek olivaolaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1 kis vereshagyma
  • 20 dkg zöldborsó (mirelit)
  • 2 dkg parmezán

11.jpg

A borsó nincs a képen, mert még fagyoskodik...

A leírást a rizottóval kezdem, mert annak kell kis idő, míg megfő. A két fagyasztott alaplevet egy liter vízben feloldottam és felforraltam a mikróban. A hagymát apróra vágtam és az oliván megdinszteltem. A hagymához öntöttem a rizst (lemosás nélkül, mert kell a keményítő) és pirítgattam, míg kifehéredtek a szemek. Ekkor felöntöttem a borral.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

Amíg a bort beszívta a rizs, megsóztam a halszeleteket, majd megszórtam a fűszerekkel. A lazac bőrét kicsit bevagdostam. A rizs felitta a bort, elkezdtem a rizottókészítés monoton folyamatát. Hozzáadtam egy merőkanál forró alaplevet.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Elkevertem a rizst. Ekkor felszabadult egy kis időm, bedörzsöltem a halakba a sót és erre az oldalra is adtam a két fűszerkeverékből. Csavartam rájuk citromlét is. A rizs felitta levét, pótolni kellett!

22.jpg 21.jpg 23.jpg 24.jpg

Most gyorsan reszeltem lime héjat a halszeletekre. Adtam volna kaprot is, de azt nem kért a kicsilyány. Kellett még citromlé a hal másik oldalára is. A rizottót meg folyamatosan kavartam, meg utánlocsoltam. Ekkorra épp elfogyott az alaplé is, a rizsszemek már rághatóak voltak.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Beleszórtam a fagyos borsót a rizsbe és felöntöttem egy kis - húsleveskockából főzött - alaplével, mivel a zöldséglé elfogyott. Ezt addig forraltam, míg a rizs felitta mind, amikoris ráreszeltem a kis parmezán sajtot az umami kedvéért.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

A serpenyővel, halakkal kivonultam a teraszra az indukciós rezsóhoz. A vajat felolvasztottam sercegésig és beletettem a két lazacszeletet bőrével lefelé. Hogy a bőr ne kunkorodjon fel, rájuk tettem a húsvasalót, amit a rezsón felforrósítottam kicsit. 3 perc múlva levettem a vasalót, és valóban nem pöndörödött fel a bőrös oldal! 4 perc telt el, biztos jó már, ezért meg is fordítottam. Már szép fekete volt a bőr.

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

A megfordított halakat is kivasaltam kicsit, és kapott 2 percet. Ekkor helyet cseréltek a lazacok a tonhalakkal. A tonhalat mindössze 90-90 másodpercig sütöttem mindkét oldalán, így a közepe még rozé maradt és a vasaló sem kellett (én így szeretem).

37.jpg 38.jpg 39.jpg

Már csak a tálalás volt hátra. A gyerekek nem tudták kivárni, amíg fotóznám a tányért, de az enyémet sikerült elkapni.

41.jpg

Szerintem ez a tonhal szelet tökéletes volt:

42.jpg

A fekete Cajun fűszer a kevéske Jerkkel keverve nagyon jól passzolt mindkét halhoz, a rizottó pedig tökéletes lett.

49 komment

Címkék: lazac hagyma parmezán tonhal bors fehérbor vaj zöldborsó citromlé olivaolaj zöldségalaplé arborio rizs rizottó rizs blackened durva só Jerk fűszerkeverék lime héj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8216192492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.25. 11:00:58

Szép!

Bevásároltunk tegnap húsból, halat és marhát nem vettem mág. A marhahús elképesztően drága lett, de most látok egy akciót növendék húsra, rá kéne repülni.

Akárhogy nézem, nem jön be a belül nyers hús...hal sem..bocsánat, mondjuk, a fotó remek:)

kocsmagomba 2020.09.25. 11:06:50

Az valami nagyon friss, badacsonyi bor lehet, bár csak az üveg nyakát látni. Vagy tévedek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.25. 13:19:46

@Kumari aki Nilüfer: Nem erőszak a disznótor :) Én meg az agyonsült hústól kapok lábrázást!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.25. 13:21:02

@kocsmagomba: Tavalyi bb Chardonnay. A többit megittam :)

kocsmagomba 2020.09.25. 15:16:02

@Andrass9: értem, akkor a lapos oldalról származik a bor, én azt hittem, a még laposabbról :)

valkür 2020.09.25. 15:20:00

Halat bármikor, bármennyit, naponta háromszor tudnék enni.
Egy ilyen vasalót pedig egyszer veszek magamnak. Megfogadtam pedig hogy nem vasalok, hacsak nem az életem múlik rajta.
De ez a vasaló más, ezt azért kézbefognám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.25. 16:25:28

@valkür: Nekem a L...-ben vette a feleségem, amikor akciós volt egy öntöttvas serpenyővel együtt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.25. 16:27:30

@kocsmagomba: Speciel Laposáéktól a borász lyányt jól ismerjük, sokat vendégeskedett nálunk :) A boruk ihatóságának is jót tett, hogy beállt a gyártásba.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.25. 17:54:56

@Andrass9: Akkor ne költözzünk össze:DDDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.25. 18:00:01

@Kumari aki Nilüfer: Jó! Bár a feleségem is ilyen, de ő még pluszban iszonyú válogatós ...

valkür 2020.09.25. 18:58:31

@Kumari aki Nilüfer: Már mérne'? Mibe kerül az egyik szelet húst öt perccel hamarabb kivenni a serpenyőből, mint a másikat?

Én, ha a tesómnál vagyok és tojást sütünk reggelire, neki háttal ülve eszek. Merthogy én enyhén folyósan szeretem a tojássárgáját, ő meg rosszul van a látványtól. Csak úgy hajlandó megenni, ha porszáraz a sárgája. És tényleg rosszul van a kicsorranó tojássárga látványától.
Szóval beütöm a 4 tojást a serpenybe. Amikor jó, én kiveszem a saját adagomat, hátat fordítok neki és eszem úgy, ahogy én szeretem. Ő meg átveszi a falapátot és azt csinál a hátam mögött a tükörtojásaival, amit akar :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.09.25. 20:07:28

Príma a rizottó! Hal jöhet, szinte bármelyik, bármennyi. A húsvasaló príma dolog, már spekuláltam rajta, hogyan lehetne a gázon összehozni az öntöttvas serpenyővel. Valami vastagabb szelet hús hirtelen sütéséhez ideális lenne.
@Kumari aki Nilüfer: A halnál valamiért nekem sem jön be a rózsaszín. Legyen jól átsütve, vagy teljesen nyers.
@valkür: Kistesó nálam aludt pár hete, tojásrántottát kért vacsorára. Magamnak lepénynek sütöm meg, mikor már csaknem jó, félbehajtom, és kicsit pirítok még rajta. Neki csak az összehabart rántotta felelt meg. Igencsak erőt kellett venni magamon.

valkür 2020.09.25. 20:33:41

@Waka: A jól átsütött halról mindig a munkahelyi menza méregdrágán árult lazac-steak-je jut az eszembe.
Egy elég nagy, tenyérnyi szelet hal jól átfőve. Nem sütve, bár grillezettnek hívják, de pörzsanyagnak nyoma sincs raj. Szárazra párolják, szinte porlik a hús, alig lehet lenyelni, annyira fojtós. Köretnek a klasszik tegnapi sültkrumpli újramelegtve / szikkadt rizibizi 3 szem borsóval örökzöldek mellett lehet párolt zöldséget is választani.
Egyszer vízben főtt, fagyasztott mexikói zöldségkeveréket, máskor fagyasztott, vízben főtt brokkolis zöldségkeveréket. Ha a sárgarépakockára ráteszed a villát, szétmálik. Jah, és a halon van egy hajszálvékony szelet rajtasült citrom. Meg szárított petrezselyem. Télen-nyáron, mindig szárított petrezselyem.

Egyszer rárepültem, 2.400 Ft böskeutalvánnyal nem olyan sok, még akkor se, ha barna tálcáról kell enni. De aztán soha többet.
A büfésnek meg szent meggyőződése, hogy nálunk senkit nem érdekel az egészséges táplálkozás, kár is próbálkoznia.

Hát mit ne mondjak, igaza van: neki tényleg kár próbálkozni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.25. 21:07:27

@valkür: Nagyon nehéz a közétkeztetésben halat készíteni!
Most akkor átsüssem, vagy legyen szaftos? Köretnek mit adjak? Mennyi citromot visel el a vendég a hal hasában? Kaprot ne tegyek bele, mert azt nem értik...
Ezek nagyon nehéz kérdések egy olyan országban, ahol nem esznek halat az emberek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.25. 21:09:56

@valkür: Én szerencsére megtanultam kezelni a kis-NAGY családomat! Ezért azután mindenki olyat kap, amit szeret, és ez engem nem bánt! (Jó, leginkább sírnék, amikor egy szép sztéket agyon kell sütni, dehát ha így szeretik?) Ami bántana, ha nem szeretnék, amit főzök ... Még nem reklamáltak, pedig vannak néhányan :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.25. 21:11:48

@Waka: A vasaló remekül szerepel a tűzhelyen is! Lehet magában a közepes lángon forrósítani, aztán csak csinálja a dolgát :) Arra is rájöttem, hogy az indukcióson is melegíthetem, ami nekem bónusz!

kocsmagomba 2020.09.26. 08:51:54

@Andrass9: Hm. Ez a vasaló nagyon tetszik nekem is. Ha hozzájutok veszek, csak ne az a PerfectHome klón legyen, ezt a kínai vackot borzasztóan utálom. Tisztítani főleg.
Esetleg megpróbálok régi faszenes vasalót keresni valahol. Gondolom működik az faszén nélkül is, gázon felmelegítve!

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.26. 09:37:26

@kocsmagomba:

Persze, hogy működik. Nem volt mindig pénz faszénre, ezért amikor főztek, akkor vasaltak is, a sparhelten melegedett a vasaló.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.26. 10:03:48

@Andrass9: Nálunk is van mindenféle, írtam már, és van, aki véresen szereti a sztéket, meg 3 perces báránybordát eszik..egye..ez nem gond, csak nekem ne kelljen:( Tolerálom, meg is csinálom, de magamnak nem, És ez így jó.

@látjátok feleim szümtükkel: Jut eszembe, a gyerekeim megtalálták anno a faszenes felnyithatós vasalót anyuéknál a padláson, jöttek le lelesen, hogy "mama, de szuper egérfogótok van". Nem kicsit röhögtünk:D

kocsmagomba 2020.09.26. 11:10:06

A tonhal még csak elmegy, de ennél a lazacnál többre becsülöm a pisztrángot is. Szilvásváradit, még akkor is, ha Győrben nevelik esetleg.

Boar. 2020.09.26. 11:17:44

Ez most nem tetszik...
Kívül megégett, belül nyers, agyon van fűszerezve. Azok a halak jobbat érdemeltek volna.
Szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.26. 13:08:16

@Boar.: "Senki sem lehet tökéletes..." (Ez a "Van aki forrón szereti" utolsó mondata)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.09.26. 21:24:47

@valkür: @Andrass9: Nálunk a halászlét készítik oly módon, hogy a sűrítményt feleresztik vízzel, aztán a pároló-sütőben megpárolt halszeletet beleteszik. Nyilván egyszerűbb, a szelet nem törik szét, viszont egy rakás szar az egész. Ráadásul, nem tudom mi a nyavalyáért, de az rögzült a fejekben, hogy a halászlének olyan sűrűnek kell lennie, hogy megálljon benne a kanál. Szóval, odacsapnak eléd egy halfőzeléket párolt hallal. 2013 óta nem ettem nálunk a csumiban. Ez persze túlzás, de évente legfeljebb 10 alkalommal eszem ott.
Át lehet sütni azt a halat persze, csak az ember ne bízza egy kontárra.
Ma sikerült behoznom a lemaradás egy részét. Halomra állt a paradicsom és a csili a frizsiderben, meg kellett volna már valami emberi étel a gyönge testemnek. 5 liter paradicsomlé, 4 kiló csilikrém készült, no meg 10 liter húsleves 3,5 kiló pulykanyakból, 1,5 kiló bordacsontból, 4 kiló leveszöldségből és pár csepp vízből. Holnap még egy nekirugaszkodás a háztartásban, és egyenesben vagyok.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.09.26. 21:26:25

@kocsmagomba: Faszenes vasalóm éppen volna, csak vasaló alakú serpenyőm nincs.

süllőcske 2020.09.27. 09:45:44

Faszenes vasalóm van, de azt faszenes grill esetében használom, feltöltve. Halhoz azonban ez túl nehéz. Szerintem a serpenyőben óvatos leszorítás jó, és csak pár másodpercig. Különben nem piros lesz a hal.
Sehogy sem tudom rávenni magam, hogy fagyasztott halat belül rózsásra süssek. Lehet, hogy túl óvatos vagyok? Ugyanakkor tudom, hogy ha a tont, lazacot kifehérítjük, úgy szénaszecskát is tálalhatnánk helyette.
Szép dévéreket fogtam tegnap, a legnagyobbat, egy kétkilósat sütöttem meg, most filézve, ilyen sepenyősen. Joooó:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.27. 11:16:02

@süllőcske: A tonhalat frissen vettem, nem kiolvasztottat a Vörös Homárnál. Persze így ára is volt rendesen, a csodahüttőm meg 5 perc alatt -24C-ra hűtötte, szóval abban a halban én megbízom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.27. 11:21:52

@Waka: Irigykedem a jó termésedre - nekem sokkal gyengébben teljesített az a 40 m2 veteményes :( A paradicsomnak lassan vége, a poloska is megjelent rajta. A csilik most lendültek bel, mire lehült az idő. A szösz tudja mi lesz belőle. Leszedtem kb 1,5 kilónyi poblano tipusút, lesz belőle mole alap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.27. 16:08:50

@Waka: Apropó paradicsom! Azt mondják az okosok, hogy nem szabad hűtőben tárolni a paradicsomot, mert elveszti a jó ízét. És valóban - erre mi is rájöttünk már pár éve. Jobban eláll a nappaliban egy szellős tálon, mint a hűtőben, csak azt kell figyelni, ne penészedjem magányában...
Az íze meg sokkal jobb lesz!

kocsmagomba 2020.09.27. 16:20:50

@Andrass9:

A paradicsom legjobb:
- forró nyári napon,
- frissen szedve,
- nagyapám őszibarackos kertjében,
- sült szalonna mellé,
- gyerekkoromban.
Ez így együtt, logikai ÉS kapcsolattal. Minden más csak utánzat lehet!

süllőcske 2020.09.27. 17:48:13

@Andrass9: Akkor jó! :)
Paradicsomot kivettem a fóliából, kint még vannak, poloska inkább a paprikákat bántja. Fóliába viszont vetek retket, zőldhagymát, matador spencit, àttelelő salit, pórét, petrezselymet, kaprot.

süllőcske 2020.09.27. 17:56:11

@kocsmagomba: Ahogy matatok a kertben, mindég az tart meg, csemegézni a frissen pirult paradicsomból, csodás savak, édes zamatok, ásványos ízek. Minden vacsinkat felemeli, ha ott a tálon, s mind lehamarább fogy el .

süllőcske 2020.09.27. 18:13:34

@Waka: Nagyon jól állod a sarat, és gratula az erősítésedhez, a képzéshez. A kert se maradt atyja nélkül. Nagyon jó lenne egyszer halászlevet főznünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.27. 20:32:02

@süllőcske: Kapor először nőtt majdnem embör magasságra! De legalábbis hüvelyknyi vastag szárra :)
Ide szántam a spenótot, de várom, míg lefagyaszthatom a kaprot ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.27. 20:33:09

@kocsmagomba: A gond ezzel a logikai ÉS kapcsolattal, hogy egy része az axiómáknak nem teljesíthető másutt ...
Amúgy egyetértek :)))

Boar. 2020.09.29. 10:01:47

@Andrass9: A kaprot embertelenül csomagold be a fagyasztáshoz mert különben az egész fagyasztódnak kaporíze lesz. Már megjártam vele, még a vákumozós idők előtt.
Aztán kipusztult és az újravetés is csak mérsékelten lett sikeres, annyi épp akad amennyi a kovászos uborkába kell de egy jó kapormártásra valót rég tudtam összecsipegetni.

kocsmagomba 2020.09.29. 10:37:16

@Boar.: A kaprot jól záródó műanyag dobozban szoktam fagyasztani. Belenyomom, ami fér, azután amikor felhasználom, egy villával kaparom meg a tetejét, úgy szórom az ételbe, aztán visszazár. Nagyon jól fagyasztható így, akár évekig is, és nem szagosít maga körül.
Nekem a vargányával van bajom. :) Van külön vargánya szagú fagyasztóm! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.29. 10:57:59

@Boar.: Köszi a tanácsot! Szerencsére a vákuumzacskók, amiket vettem, elég vastagok, nem ment még át rajtuk a kaporszag, pedig van már 5 zacskó lefagyasztva. Nekem se akart működni az újravetés, ezért mintegy hónappal ezelőtt dühömben kiszórtam egy egész zacskó magot. A feleségem meg összevissza gereblyézte ... Most elég szépen nő :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.29. 10:59:40

@kocsmagomba: A vargánya nálam nem szaglik - lehet, nem is vargánya volt?
A villás kapirgálást pedig a lefagyasztott töménytelen reszelt citromhéjjal szoktam előadni. Amikor akciós a biocitrom, akkor fagyasztok belőle bőven.

kocsmagomba 2020.09.29. 13:08:11

@Andrass9: biztos vargánya volt, csak lehet, hogy nem volt 5-6 kiló. :)))

kocsmagomba 2020.10.02. 11:01:36

Találtam ilyen húsvasalót a MediaMarkt-nál, de nem ez az érdekes, hanem a hozzá fűzött vélemény. :) Senki nem olvassa át ezeket? :) Linkelem. Bekereteztem pirossal, remélem olvasható normál monitoron.

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26779065-b7ac7b9f/user

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.02. 12:12:02

@kocsmagomba: Jót találtál :) Mi a L...-ben vettük, mert olcsó volt az akción, és néha jól jön.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.02. 12:57:38

@kocsmagomba:

Egyszerűbb rákeresi az oldalra, ott meg a kereső pillanatok alatt beadja.

A kölföldről behozott műszai cikkek használati utasításait nem szakemberek, hanem nyelvet tudók pl, bölcsészek fordítják. Ezért olyanok, amilyenek.

valkür 2020.10.02. 16:30:10

@kocsmagomba: :-) engem speciel meggyőzőtt a Tibi, bár eléggé meg kellett dolgoztatni a fantáziámat hogy megértsem, miért is dobta ki a húsdarálóját :-D
De a végére összeállt a kép. Szerintem a kettőből az egyiket megrendelem.

valkür 2020.10.02. 16:57:15

Hm, ha már rendelek, régóta vágyom egy remoskára, vagy valami ahhoz hasonlóra.

Ha nagyon meleg van, kiraknám az ablakpárkányra. Mondjuk kocsonyafőzésnél magára is hagynám, hogy csak gyöngyöztesse a matériát én meg addig akármit csinálok. Időnként sütnék benne csirkét vagy valami nagyobb darab húst, esetleg valami egyszerű kevert süteményt.

Van valakinek ezekkel tapasztalata?

www.mediamarkt.hu/hu/product/_orion-omc-1804-18-funkci%C3%B3s-elektromos-f%C5%91z%C5%91ed%C3%A9ny-1271723.html

www.mediamarkt.hu/hu/product/_concept-multifunkci%C3%B3s-f%C5%91z%C5%91ed%C3%A9ny-s%C3%BCt%C5%91form%C3%A1val-1308175.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.02. 21:07:19

@valkür: A leírások alapján én biztos nem venném meg egyiket sem. Bocsi!

Vyc21 2020.11.26. 01:12:20

@Andrass9: En is pont igy keszitem a lazacot, bar nem szoktam kivasalni :)
Viszont a halat es a sertest felig atsutve nem tudom megenni. Azoknak well done kell lenni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.26. 08:46:04

@Vyc21: Gondolni fogok erre, ha neked főzök :) Sertést én sem szeretem rózsaszínűen.
süti beállítások módosítása