Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

2020 Első parajpüréje

2020.08.23. 07:00 Andrass9

Még a tavasszal főztem ...

Nem egy extra, de már nagyon hiányzik a friss zöld íz. Ez a spenót a harmadik vetés volt már, mire valami kikelt. A csuda érti mi történt, de semmi nem bújt ki a földből.

35.jpg

Sebaj, ezt az aszályos, ám meleg tavasznak rovom fel bűnéül! Én ugyan locsolgattam kannával, de hiába. Feleségem szerint beszántottam a már kikelt előző adagot ... sajnos előfordulhat, mert egyre rosszabbul látok.

Viszont ami kikelt, az a kedvenc amerikai magom: ez sokkal sötétebb és testesebb leveleket növeszt, mint a hazai Matador. Sokminden nem kell hozzá:

  • 75 dkg frissen szedett spenótlevél (akár szárastul)
  • 1 liter házi tej
  • 20 dkg zsemlemorzsa (tényleg zsemléből!)
  • 1 kis fej vereshagyma
  • 1 kis fej új fokhagyma
  • 5 girizd régi fokhagyma
  • 5 új fokhagymaszár
  • 2 ek liszt a rántáshoz
  • 2 ek disznózsír
  • 1 ek ghí (lehet vaj is)
  • rengeteg őrölt bors
  • 3 tojás

10.jpg

A ghít a legnagyobb serpenyőben hevítettem. A spenótleveleket alaposan sok vízben megmostam, mert azért kerül rá homok akkor is, ha nincs eső. A szára elég zsenge, azt nem szedtem le róla. Rátettem a forró ghíre és lefedtem, hogy saját gőzében puhuljon. Szépen össze is esett!

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A serpenyő alatt elzártam a gázt, és alátámasztottam, hogy a lé különváljon a megpárolt levelektől. Ezt a levet két kis műanyag dobozkában lefagyasztottam későbbi különleges ételek készítéséhez, amihez elég lesz a leve, nem kell a levél.

15.jpg

Megpucoltam a fokhagymaszárakat, hosszában fel is vágtam, és a forró disznózsírban megpirítottam, majd kivettem a zsírból. Az ízét átadta, a kiszedett szárakat meg elszopogattam ... Megaprítottam a fokhagymagirizdeket és a hagymát. A zsírba öntöttem a hagymát dinsztelni, amikor megpirult, ment bele a felaprított fokhagyma is.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A spenót harmadát levákumoztam, majd lefagyasztottam - jól jön majd valami rikottás ételhez. A többit viszont késsel összevagdostam apróra. Ekkor a hagymához adtam a lisztet, amivel hagymás rántást készítettem. A rántásba ment a spenót - gyors keverés és nem is lesz csomós. Elég mutatós lett.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Felöntöttem a friss tejjel, és felfőztem. Tekertem bele sok-sok borsot, mert úgy szeretem! A végén belereszeltem az új fokhagyma felét (kicsit nagyon fokhagymás lett, pont ahogy én szeretem). Végül belekevertem a prézli 2/3-át, mert annyi elégnek bizonyult.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Botmixerrel selymesre pürésítettem.

28.jpg

Gyorsan elcsaptam a három tojást, amit kidekoráltam egész borssal és pici rozmaringlevélkékkel egy serpenyőben. Kis lángon tükörtojást sütöttem belőle, amit egy lapos tányérkára kiszedtem.

29.jpg 30.jpg 31.jpg

Azok a fránya borsszemek elmászkáltak, mire tálaltam magamnak.

32.jpg

Felszeltem a tükörtojást, és beletettem a spenótpürébe. Miközben további rengeteg feketeborsot daráltam rá, csak sikerült az egyik tojás elkábítani ...

33.jpg 34.jpg

Meg is ettem izibe a nagy adagot.

Később már csak rájártam evőkanállal a hideg maradékra, mert úgy is finom ...

67 komment

Címkék: spenót tej tojás hagyma zsír fokhagyma bors liszt prézli ghí

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5315809310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.23. 11:20:35

@látjátok feleim szümtükkel:

Bocsi. Oltári jó akart lenni, de ha nem elég erősen ütöm ezt a hüje klaviatúrát, néha kimarad egy-két betű, és nem mindig veszem észre elküldés előtt.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.23. 11:54:00

@Andrass9:

Szerintem ilyen tükörtojással minden kisgyerek betolná a spenótot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.23. 14:54:34

@látjátok feleim szümtükkel: Remélem :) Szerencsére a mi gyerekeink szerették a spenótot!

süllőcske 2020.08.23. 19:39:45

@Andrass9: Tapsi hamcsi babának..:)
Félretéve, csodás a zöld, a tojással! Ízes, színes összhang.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.23. 20:15:35

@süllőcske: Mondjuk a szájat nem rozmaringból, hanem csiliből kellett volna csinálnom, de az épp nem volt kéznél...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.23. 22:34:06

Jól mutat így turmixolva, bár én nem szoktam ennyit vacakolni vele, ha kicsit darabos, majd harapjuk. A tükörtojás viszont tényleg jópofa.

2020.08.24. 00:27:45

Ezek a mosolygós tojglik...csodásak! :-D A spenót nálunk mindig kedvenc volt, pici gyerekként is boldogan toltam befele, a dédi annyi kedvességgel és gonddal (valamint rengeteg fokhagymával) készítette, hogy nem is lehetett másképp... bár nálunk a tojás bundás kenyér formájában figyelt a spenót körül. Ma is rajongok érte, nagykanállal eszem ájulásig, a dédi receptje mellé pedig belépett a délolasz párolt citromos változat, no meg a "ricotta e spinaci" sós pitében, ravioli töltelékeként. Az idei spenótvetés ugyanolyan komplikált volt, mint Andrásnál, az első vetést megette valami, utána nem kelt a Matador, az új-zélandi spenót-nemspenót húzott ki a végén a bajból, bár vóna valami nagylapi spenótmag, aminek egy szárán megterem az ebéd! Popeye nagyon ráérzett valamire, szóval éljen a spenót!! :-D :-D

Kumari aki Nilüfer 2020.08.24. 11:00:49

hASONLÓKÉPP:) sPENÓt SÓS VÍZBEN GYORSAN ÖSSZEesÉSIG, LESZŰR, FELAPRÍT, RUSZTIKUSAN HAGY.
lISzT, DE NEM BARNUL, INKÁBB BESAMELFORMA, TEJSZÍNNEL FELÖNTVE(30%OS LEGYEN, NEM VALAMI HÍG IZÉ) bocsánat, ezt lenyomigattam, nem ordítok, tényleg...szóval inkább besamel az a rántás,bele a rusztikus spenót, soook fokhgyma és sook bors, összerottyant, lehet tolni...sót is, de nem sokat. Esszük. Bármivel. Vereshagyma és zsemlecucc kimarad. Majd legközelebb:)

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.24. 12:03:22

@MadMary:

Most készíts elő egy darab földet, és majd szeptember közepe táján vess bele spenótot. Szüleim úgy csinálták, hogy felásták, mggereblyézték és elszórták rá a magot, hintve minden irányba, egy kicsit meggereblyézték a földet. Majd az esőtől ki fog kelni. Áttelel, és tavasszal korán megindul a növekedése. Matador fajta ezt a módszert kedvelte régen, szerintem most is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.24. 12:17:01

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem inkább szeptember vége felé. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Még akkor is tudsz novemberben kicsi baby spenótot szüretelni, és szépen telel a Matador most is :)
Márciusban már főzheted!

Fenchurch68 2020.08.24. 12:25:41

A spenót csodás, irigykedem, de magamnak nem állok neki. A tükörtojások kicsit ilyen "összeültek a kormánytanácsadók, Matolcsi és Schmidt Mária farkasszemet néznek" jellegű, de azért enném.

valkür 2020.08.24. 12:44:41

Miért is van olyan érzésem, hogy egy bors-fetisiszta szeánszon veszek részt? :-)

A spenót amúgy tényleg jó, minden formájában.
Istenem, a horvátok scampival töltött roston sült tintahala, párolt, fokhagymás spenóttal körítve.

Én a nagytestvért, a mángoldot is imádom. Ma is az lesz vacsorára, zabpelyhes-túrós-mángoldos gombóc sajtmártással - ha lesz kedve főzni. Ha nem lesz, akkor csak mikróban ráolvasztom a sajtot a gombócokra, jó lesz az úgyis :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.24. 13:07:52

@valkür: Tán mert a bors a fokhagyma és a spenót igazán jóbarátok??? :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.24. 13:54:01

@Andrass9:

Még kisiskolás voltam, és egy alkalommal kora tavasszal a szegedi egyetemről kijöttek hozzánk spenótért, mert valami kísélethez klorofillre volt szükségük, de még nem volt a fű sem kinőve, a mi spenótunk meg már szépen nőtt. Pedig akkoriban havas, hideg telek voltak.

2020.08.24. 18:56:03

@Kumari aki Nilüfer: Dédikém receptje! Tejszínes híg besamelbe ment a megvagdosott blansírozott spenót, rengeteg fokhagyma, némi bors, rotty, aztán bundáskenyérrel ájulásig... Továbbadtam a todományt a pótgyerekeimnek is, az anyjuk nem bírta beléjük diktálni a spenótot, egyszer én készítettem nekik a dédirecept szerint, attól kezdve imádták...
@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Köszönöm a jótanácsokat, mindenképp kipróbálom, mert élünk-halunk a spenótért! Az újzélandi kúszómászó szépen termett az idén, de jó volna némi "valódi" spinót is a fazékban... :-D
@valkür: Az idén először ültettem kísérletképp mángoldot, maradni fog a konyhakert repertoárján. :-)
@Fenchurch68: Nagyonröhögök.... :-D :-D

2020.08.24. 19:34:23

@NemNick: Az Index új szerkeszőségének felállásáig az Indamedia Group vezetőségénél kéretik reklamálni. Elérhetőségek:
ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK
Postai cím: 1357 Budapest, Pf. 6.
E-mail: miniszterelnok@mk.gov.hu
Honlap: www.miniszterelnok.hu

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.24. 20:00:31

@MadMary:

A mángold télen sem fagy ki, ezért ki ne szedd, hagyjd a helyén. Felmagzás után levágom, és új levekekkel hajt tovább.

Nekem most a körtefa tövén van egy csomó ánizskapor, közte meg 3 articsóka. Remélem itt nem rágja ki semmi, mint a virágzásban lévőt tavasszal.

vörösbor(de)minőségi 2020.08.24. 20:07:04

de most komolyan!
az utolsó képen tökéletes spenót-sóska fotó látható....

tréfás fényviszonyok miatt 2féle étel sikerült :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.24. 20:27:25

@vörösbor(de)minőségi: Csak sikerült a másodikat jobban kivilágosítani :)

2020.08.24. 20:27:43

@látjátok feleim szümtükkel: Éltemben először telepítettem mángoldot, az új-zélandi levélkék felturbózására használtam eddig, mert viszonylag későn kerültek ki a terepre a mángoldjaim, és nem nőttek látványosan nagyra, de amit eddig produkáltak, az remek és ízletes! Vigyázni fogok rájuk, mert tényleg pompás növénykék, köszönöm a tanácsot! :-)

2020.08.24. 20:29:26

@látjátok feleim szümtükkel: Az articsóka meghökkentően ízletes, emellett gyönyörű növény, s még emésztést segítő gyógyhatása is van. Drukkolok a túlélésükért!

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.24. 20:57:28

@MadMary:

Több fajta van, nekem a sötét zöld jött be legjobban, annak a leg ízesebb a levele. Van világos zöld, és van piros levelű is ( céklához hasonlító ), de azoknak az íze nem talát el.

2020.08.24. 21:44:00

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam világoszöld nőtt ki a földből, tudok a piros levelű létezéséről is, folytatom a kísérletezést. :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.25. 07:15:38

@NemNick: Nem fogod elhinni, de az új generáció előbb tud homárt főzni, mint spenótot..ha ezeket az egyszerű ételeket kell megfőzni, sírnak. Tőlem a köménymagleves receptjét kérte egy fiatal kolléga, de gondot okoz a zöldborsófőzelék is. Szóval ne fanyalogj, másrészt írjál jobbat, hátha rákattan valami kiváló hírportál. Ez egy kocsma ugyan, de kötekedni az ajtón kívül kell.

@MadMary: Amennyiben ismered a laboda nevű gyomnövényt, nos, annak a levele is pont jó spenótfőzeléknek.Esetleg csalánnal turbózva.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.25. 07:17:32

@látjátok feleim szümtükkel: Olasz kertekben láttam articsóka bokrokat, szépségesek, nekem soha nem sikerült egyet sem nevelni, pedig sokszor nekifutottam, míg kertészkedtem.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.25. 08:54:56

@NemNick:

Pedig egy jó spenót még a főoldaltól is többet ér. Lehet, hogy azindexesek már ettek a kocsmáros főztjéből?

Mellesleg nem értem, ha nem ér főoldalt, akkot téged miért evett ide a fene a spenótra?

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.25. 09:04:29

@Kumari aki Nilüfer:

Gyerekkoromban ( valamennyivel előtted ) a falunkban egy háznál neveltek több tövet, de akkor nem tudam mire való, és mindig izgatta a fantáziám, mi a fene lehet. Ezeknek volt csicsókájuk is, azt néha adtak egy-két gumót, és nyersen megettem.

Többször palántának neveltem, kiültettem, de egy sem maradt meg, pedig évelő. Remélem most sikerül. Néha lehet kapni olajba eltett grilezettet, szendvicsen nagyon jó.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.25. 09:56:44

@látjátok feleim szümtükkel: Az üvegest ismerem,a német négybetúsökben is, a madarasban is van Mindig van itthon egy üveggel, mindannyian szeretjük, és az a jó benne, hogy egészen korrekt az ára a németekben, nem luxus kategória.Ott veszek savanyított nagyon apró gyöngyhagymát, és hasonló finomságokat is üvegben, szeretjük.

valkür 2020.08.25. 11:01:50

@látjátok feleim szümtükkel: munkahelyemen pont most raktam össze a "hónap zöldsége/gyümölcse" ajánlatot. Októberben a csicsókát fogjuk ajánlani. Vagy egy nyers salátarecepttel, vagy egy csicsóka-zeller krémlevessel. Nagyon szeretem ezt az enyhén édeskés, napraforgó ízű kis gumót. Zellerrel iszonyú jó párost adnak ki. Egészben is szoktam sütni: olajban megforgatom, utána keményítőben, és sütőpapíron, lerben megsütöm. Jó kis cucc.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.25. 11:04:44

@Kumari aki Nilüfer: Nekem egyszer sikerült egyet felnevelni virágzásig valamikor régen. Annyi macera van vele, olyan sok helyet kér, hogy többször nem is kisérleteztem. Igaz, én kapok a boltban az USA-ban, ott kiélem a vágyaimat :) Ja, egyszer voltam Rómában, de ott is ettem egy olajban sült példányt ...

valkür 2020.08.25. 11:22:31

@Andrass9: A csicsóka? Most megleptél, nekem még sosem volt vele problémám. Igaz, mióta zöldségalapon élek, egyáltalán nincs ilyen bajom.
Általában a Corvin aluljárójában veszem egy bácsitól, ha moziba vagy MÜPA-ba megyek. Nagyon szép tiszta szokott lenni és sokáig ropogós marad. Remélem, az idén is ott lesz majd az öreg a kis zacskó csicsókákkal.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.25. 11:37:36

@NemNick: a kicsiszívem..na ez egy kicsit erős volt:D

Kumari aki Nilüfer 2020.08.25. 11:39:51

@valkür: Nálunk a csicsóka azért nem népszerű. mert erősen szeles, sokkal jobban, mint a bab..a gyerekeimnél emiatt van tiltólistán.Kár, mert egyébként finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.25. 13:17:47

@Kumari aki Nilüfer: "Kicsiszívem"-től elbúcsúztunk egy időre...

Kumari aki Nilüfer 2020.08.25. 13:32:07

@Andrass9: Nagyot nevettem:) Van egy gyanúm, ki lehetett, ez külön szórakoztat. Majd visszajön valami más néven:D

Kumari aki Nilüfer 2020.08.25. 13:34:49

@valkür: Amikor a gyökérzöldségeket említettem a sütőben sütve, akkor ott a csicsókát is értettem alatta, én szoktam enni,nekem jöbban bejön sülve, mint a batáta. De az egyik ismerősöm még kenyeret is süt belőle, Na, addig még nem mentem el.

2020.08.25. 14:18:09

@Kumari aki Nilüfer: Az articsóka tulajdonképp arisztokrata bogáncs, a virága (ha hagyjuk kinyílni) gyönyörű lila. Kacérkodtam a termesztésével, de óriási a helyigénye (mint András is megtapasztalta), így letettem róla. Olaszországban sokat ettem a szezonjában, különleges, kicsit kesernyés, nagyon gazdag aromájú zöldség (virág) olajban kisütve, vagy más módon elkészítve is.
Olaszéknál articsóka-gyógynövény likőr is létezik (Cynar), kifejezetten emésztést segítő gyomorkeserűként.
A csicsókával én is kísérleteztem, egy ismerős kertjében nőtt bőven - aztán sajnos nekem is meg kellett tapasztalnom azt, hogy nem mindenki emésztőrendszere tolerálja az ízletes gumókat. Vannak, akik ezt úgy értelmezik, hogy ha a csicsóka emésztési gondokat okoz, akkor ez a szervezeted súlyos mérgezettségi állapotára utal. Hm... nem vagyok kellően kvalifikált e kérdés megítélésére.
Viszont __nagyonnagyonnagyon_ örvendeztem, a tavasszal belehajítottam egy virágcserépnyi földbe egy darab gyömbért, ami megmaradt a téli gyömbértea-szezon után, nem csak hogy szép leveleket növesztett, de teljesen váratlanul megjelent egy szépségesen gyönyörű rózsaszín bimbó is a hajtványok között! Nevessetek ki, de nagyon, nagyon boldog vagyok... valami ilyesmi nő a cserépben:
www.easytogrowbulbs.com/products/ginger-zeodaria-pink-wonder?variant=31581623692

valkür 2020.08.25. 14:40:02

@MadMary: nahát! én is eldugtam egy darabka kirügyezett gyömbért. Nem virágzik, de alig várom, hogy arathassam :-)
Én rooibos teába szoktam gyömbért szeletelni. Meg elég sok kínai ihletésű ragut is főzök, abba is sokat használok

Más: a nokiás doboz be van töltve vasalózsinórral. Meg is van címezve és fel van aksztva az ajtókilincsre, hogy ha lesz időm kimenni, el ne felejtsem feladni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.25. 14:42:39

@Kumari aki Nilüfer: A személyeskedést nem nagyon tolerálom :)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.25. 14:43:23

@MadMary: ez nagyon szép növény:) csak úgy bedugtad a földbe? semmi előhajtatás, meg ilyen varázslat?

Kumari aki Nilüfer 2020.08.25. 14:44:04

@Andrass9: Én sem, de ez annyira jellemző megnyilvánulás volt..hogy még haragudni sem tudok:)

2020.08.25. 14:54:24

@valkür: Köszönöm. :-) :-) Kérlek gondolkodj a cserealapon is! :-D
@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: Ez döbbentett meg engem is, tényleg "ahogy esik úgy puffan" módon belehajítottam a gyömbért a cserépbe (pont azért, mert korábban más kényesnek gondolt növények hajtatásakor stopperrel mértem az időt, hogy a gumó pont 18:34 perckor kapjon 21,5 Celsiusra melegített, szigorúan 1,5 ezreléknél kevesebb kálciumot tartalmazó vizet, majd a locsolást követően 17,23 percig Bach Wohltemperiertes Klavier-sorozatából az Arpeggiót hallgassa), locsoltam, kiraktam a kert egy napos-félárnyékos sarkába, oszt tessék. :-D :-D

Kumari aki Nilüfer 2020.08.25. 15:08:14

@MadMary: Így tettem én a kobvásszal..méregeti a búbánat..szép.Illatos. Nő.

Az én gyómbérem meg óraműves volt, és kihalt..úgyhogy majd én is lökök egyet egy cserépbe, nagy veszteség nem érhet:)

2020.08.25. 15:30:01

@Kumari aki Nilüfer: Pontosan! Lehet, hogy ezek az Ázsiában petrezselyem-kapor szinten mozgó növények csak számunkra egzotikusak, hajíts egy egészséges gyömbérgumót egy jól előkészített laza talajú cserépbe (én nem ültettem nagyon mélyre, a föld épphogy elfedte a gumót), érje meleg, kapjon vizet, s majd meglátjuk. :-D :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.25. 15:36:27

@MadMary: Itt rontottad el!!! Mozartot kell a gyömbérnek játszani, az vidámabb :)

valkür 2020.08.25. 17:19:07

@Andrass9: :-D erről azért Don Giovanni vagy Don Alfonzo lehet, máshogy vélekedik :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.25. 17:33:53

@valkür: Na jó, akkor legyen egy Chopin nocturne :)

valkür 2020.08.25. 17:44:30

@Andrass9: :-) egy kis Vivaldi?
Nekem ők a legfrissebb szerelmeim. Tavaly ősszel majdnem elutaztam Szófiába a koncertjükre, de aztán láttam, hogy márciusban jönnek ide is. Lemondtam Bulgáriáról, vettem jegyet a Kongresszusiba.
Naná, hogy elmaradt és még elképzelés sincs a pótlásról :-(
www.youtube.com/watch?v=ACzLxkFjla0

2020.08.25. 17:58:52

@Andrass9: @valkür: Találtam egy komoly tudományos cikket arról, hogy az indiai körömvirág jobban növekedett az ezoterikus-meditatív indiai zenék hatására. :-) Aztán pedig leltem még egy forrást, ami szerint a jazz és a klasszikus zene hatására nőnek jobban a (nyugati) növények, azonban a forrás nem nevesítette Bachot, Chopint vagy Mozartot. Nagyonnagyon személyes véleményem szerint Chopin Nocturne-jének hatásaként a növénykéim inkább szelíden hortyogó alvásba szenderedtek volna, nem aktív növekedést produláltak volna, mint pölö Mozart Figarójának dallamaira. :-D Ja, és arra vonatkozóan is van már tudományos bizonyíték, hogy ha naponta kedvesen beszélsz növényeiddel, jobban növekednek. :-) Van még mit tanulnom, az idén a cukkinit nem dicsértem eléggé, mert katasztrofális volt a növekedése. :-/ :-) (És akkor még nem is említettem, hogy a zenehallgató tehenek relaxáltabbak, emiatt több tejet adnak. :-))

Kumari aki Nilüfer 2020.08.25. 18:04:06

@MadMary: Mondok mást:_a tárgyakhoz is beszélni kell, kedvesen, és nem romlanak el..tényleg:)

2020.08.25. 18:06:40

@valkür: Elképesztő professzionalizmus és technika, imádandó abszurd humorérzékkel... megkönyvjelzőztem, végignézem! :-D

2020.08.25. 18:23:45

@Kumari aki Nilüfer: Háztartási gépeimnek sokszor hálálkodok, a mosogatógép, sütő és tűzhely, valamint a mixer/robotgép 20 éves, a hűtő nagyjából 35, egyedül a 30 körüli mosógép adta meg magát két éve, azonban új helyettesének szintén meg szoktam köszönni a tiszta ruhákat. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.25. 19:16:03

@Kumari aki Nilüfer: @MadMary: Nálunk az ellentettje is bejön sajnos! Feleségem rengeteget szidja a gépeket, mert nincs hozzá érzéke. Aztán nekem kell mindig javítani ...

valkür 2020.08.25. 20:17:38

@Kumari aki Nilüfer: Én a munkahelyi kávéautomatához szoktam nagyon kedves lenni. Ha valaha visszatérek, lehet meg is ölelgetem majd - bár az itthoni kotyogós azért jobb kávét főz. nNilván azért, mert jó kávét teszek bele. Az a szegény automata meg ugye nem tehet arról, hogy az a gonosz, undok karbantartó mivel tölti fel.
@MadMary: Érdemes mindent végignézni tőlük, rengeteg felvételük van fent. A langaléta másodhegedűs még énekelni is tud, és Michael Jackson módjára táncolni. Mindezt a moonwalk dallamára, amit Mozart stilusában írtak át. Közben viszont annyira profin kezelik a hangszereket, hogy egy pillantig nincs az az érzésed, hogy csak népszerűsködni akarnak. Még jó, hogy szóba került, megnéztem a honlapjukat és októberen jönnek www.mozartgroup.net/calendar/action/show/month/10/year/2020
Remélem, nem marad el.
süti beállítások módosítása