Még a tavasszal főztem ...
Nem egy extra, de már nagyon hiányzik a friss zöld íz. Ez a spenót a harmadik vetés volt már, mire valami kikelt. A csuda érti mi történt, de semmi nem bújt ki a földből.
Sebaj, ezt az aszályos, ám meleg tavasznak rovom fel bűnéül! Én ugyan locsolgattam kannával, de hiába. Feleségem szerint beszántottam a már kikelt előző adagot ... sajnos előfordulhat, mert egyre rosszabbul látok.
Viszont ami kikelt, az a kedvenc amerikai magom: ez sokkal sötétebb és testesebb leveleket növeszt, mint a hazai Matador. Sokminden nem kell hozzá:
- 75 dkg frissen szedett spenótlevél (akár szárastul)
- 1 liter házi tej
- 20 dkg zsemlemorzsa (tényleg zsemléből!)
- 1 kis fej vereshagyma
- 1 kis fej új fokhagyma
- 5 girizd régi fokhagyma
- 5 új fokhagymaszár
- 2 ek liszt a rántáshoz
- 2 ek disznózsír
- 1 ek ghí (lehet vaj is)
- só
- rengeteg őrölt bors
- 3 tojás
A ghít a legnagyobb serpenyőben hevítettem. A spenótleveleket alaposan sok vízben megmostam, mert azért kerül rá homok akkor is, ha nincs eső. A szára elég zsenge, azt nem szedtem le róla. Rátettem a forró ghíre és lefedtem, hogy saját gőzében puhuljon. Szépen össze is esett!
A serpenyő alatt elzártam a gázt, és alátámasztottam, hogy a lé különváljon a megpárolt levelektől. Ezt a levet két kis műanyag dobozkában lefagyasztottam későbbi különleges ételek készítéséhez, amihez elég lesz a leve, nem kell a levél.
Megpucoltam a fokhagymaszárakat, hosszában fel is vágtam, és a forró disznózsírban megpirítottam, majd kivettem a zsírból. Az ízét átadta, a kiszedett szárakat meg elszopogattam ... Megaprítottam a fokhagymagirizdeket és a hagymát. A zsírba öntöttem a hagymát dinsztelni, amikor megpirult, ment bele a felaprított fokhagyma is.
A spenót harmadát levákumoztam, majd lefagyasztottam - jól jön majd valami rikottás ételhez. A többit viszont késsel összevagdostam apróra. Ekkor a hagymához adtam a lisztet, amivel hagymás rántást készítettem. A rántásba ment a spenót - gyors keverés és nem is lesz csomós. Elég mutatós lett.
Felöntöttem a friss tejjel, és felfőztem. Tekertem bele sok-sok borsot, mert úgy szeretem! A végén belereszeltem az új fokhagyma felét (kicsit nagyon fokhagymás lett, pont ahogy én szeretem). Végül belekevertem a prézli 2/3-át, mert annyi elégnek bizonyult.
Botmixerrel selymesre pürésítettem.
Gyorsan elcsaptam a három tojást, amit kidekoráltam egész borssal és pici rozmaringlevélkékkel egy serpenyőben. Kis lángon tükörtojást sütöttem belőle, amit egy lapos tányérkára kiszedtem.
Azok a fránya borsszemek elmászkáltak, mire tálaltam magamnak.
Felszeltem a tükörtojást, és beletettem a spenótpürébe. Miközben további rengeteg feketeborsot daráltam rá, csak sikerült az egyik tojás elkábítani ...
Meg is ettem izibe a nagy adagot.
Később már csak rájártam evőkanállal a hideg maradékra, mert úgy is finom ...