Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Francia hagymaleves, ahogy az USA-ban készül

2020.08.08. 07:00 Andrass9

A kinn eltöltött közel egyötöd évszázad alatt volt alkalmam rengeteg ételt megszeretni. Ezek egyike volt ez a hagymaleves, aminek az erőssége az egyszerűsége.

26.jpg

Egy fontos szabályt tanultam meg: nem szabad szétfőzni a hagymát, legyen kicsit roppanós a végére!

Mivel egyszerű étel, nem kell sok dolog hozzá kb. 2 liter leveshez:

  • 4 közepes vereshagyma
  • 1 lilahagyma
  • 1 salottahagyma
  • 1 arasznyi póréhagyma (ha van. Most nem volt.)
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 fakanál kacsa pecsenyezsír (vagy bármilyen más zsír vagy vaj)
  • 1 csapott ek liszt
  • 1 ek marhahúskivonat (2-3 erőleveskocka is megfelel)

  A tálaláshoz:

  • reszelt vagy szeletelt olvadós sajt (pl. Gouda, Trappista)
  • pirítós kenyér

10.jpg

Az összes hagymát megpucoltam, feleztem, majd laskára vágtam. Még a fokhagymát is. A forró zsírra halmoztam, és pirítottam nagy lángon.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Még rendesen ropogott, de a lilahagyma színe már kifakult kicsit.

15.jpg

Belekevertem az evőkanálnyi marhahús alapot (Beef base). Ha erőleveskockát használsz, azt törd vagy vagdosd össze egész kicsire, és így add hozzá a hagymához. A zsírban gyorsan feloldódik és bevonja a hagymát. Ekkor szórtam rá a kis lisztet, ami a francia eredetre utal (az USA-ban nem tesznek bele lisztet) és azt is elkevertem (stauboltam).

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Felöntöttem 1,5 liter vízzel és felforraltam. Éppen csak, hogy a liszt kiforrjon. A hagymát el ne főzzem, mert így ropogósan még a fiam is megeszi ...

20.jpg

Azonnal ennem kellett egy tányérral. Odakinn ezt mély és keskeny szájú cseréptálban vagy cipóban szolgálják fel, amire pirítósra sajtot reszelnek és grill alatt megpirítanak. Ez valóban különleges formája a fogyasztásának, de én most nem kívántam bele kenyeret (viszont sajtot azt sokat).

21.jpg

Daráltam bele friss borsot és bekanalaztam az adagot. Elég forró volt a leves, hogy a sajt megolvadjon.

24.jpg

Negyven perc alatt elkészült és meg is ettem az adagomat :)

A többit eltettem másnapra, amikor feleségemmel beebédeltünk belőle. Elővettem a kintről hozott hagymaleveses edényeket, valamint találtam Gouda sajtot a hűtőben, ami szépen olvad. Két-két kis szelet kenyeret is megpirítottam, és közel telimertem a "tányérokat" levessel.

27.jpg

Belesűlyesztettem először az egyik pirítóst, amire sajtszeletek kerültek, majd erre rátettem a másik pirítóst vastagabb sajtszeletekkel. Egy alufóliát helyeztem az  edények alá a sütőben (ha netán kifutna), és rákapcsoltam a grillt 10 percre. Nem futott ki ...

28.jpg 29.jpg

A forró tálakat deszkán tálaltam fel magunknak.

30.jpg

Már csak ki kellett kanalazni a sajtos pirítóst a levessel együtt.

32.jpg

35 komment

Címkék: hagyma fokhagyma póréhagyma bors kacsazsír lilahagyma liszt salotta mogyoróhagyma marha kivonat erőleves kocka

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9515465366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.08.08. 08:37:45

Szeretjük a hagymalevest, azonban ég agyonfózöm:) Azt olvastam valamelyik régebbi akárhol, hogy a jó hagymaleves titka, ha sokáig lassan fő a sokféle hagyma. Így aztán kipróbáltam, amilyen hagyma csak van itthon, mindenből vágok, sokat,egy kis zsiradékin átforgatom, só, bors, és hosszan főzöm.Érdekes módon nem lesz pépes, igaz, roppanós sem, de valahogy sokkal teltebb lesz az íze, ha illik ilyet mondani.Ez kevés vízben történik, mert utána én is lisztezem, de nyilván előtte kikavarom a lisztet tejjel és ha úgy adódóik, némi tejföllel, hogy ne csomósodjon, aztán felöntöm.:Ezután a kellő mennyiségre kipótolom, ekkor jön bele még só meg egyebek, bors, ha van hús alaplé, az játszik, de a csak zöldséglé is jó, urambocsá' egy leveskocka feloldva, Na ezt a levest vagy sajtos pirítósra tálalom, vagy pirítós a leves mellé, és a sajt a forró leves tetejére, vagy sajtgombócokkal, picikékkel, attól függ, ki eszi,( a gombóc akkor jó, ha marad, és melegíteni kell, nem kell újra a pirítós-sajt játék) ezt persze vegán változatban is meg lehet csinálni, tej nélkül, vagy növényi cuccokkal, akkor nyilván a sajt felejtős,fetával még nem próbáltam.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.08. 09:07:23

Bevallom, én még nem ettem soha hagymalevest, talán már nem is fogok, de ez a második tálalás nagyon helyén van.
Régen, amikor még ettem a hagymákokat, akkor megálltam volna ott, hogy "Még rendesen ropogott, de a lilahagyma színe már kifakult kicsit.", és kiszedtem volna egy óriási szelet kenyérre a hagymákokat, megsóztam volna, és utána a többit már mindenki képzeletére bízom.

Gyerek koromban a pörkölt főzéskor el voltam mindig tiltva a konyhától, mert nem volt annyi hagyma termésünk, hogy nekem is jusson. De a saját konyhánkban sokszor volt egy-egy szelet kenyér reggelire, jól megrakva hagymával. Mindenki szerette.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.08. 09:16:47

@Kumari aki Nilüfer: Egyszer azért próbáld meg roppanósra hagyni a hagymákat. Óriási különbség! Amúgy én is előszeretettel rakok bele mindenféle hagymát, amit lelek idehaza :)

Boar. 2020.08.08. 13:25:16

@látjátok feleim szümtükkel: Ha az ember társaságnak főz, mindig megjelennek a bogrács mellett a "potyalesők" akik egy kis sült hagymát ennének kenyéren.
Nem győzök a kezükre csapni... :-)
Megoldás az, hogy a szükségesnél mindig egy fejjel több hagymát kell pirítani...

Congeria 2020.08.08. 14:28:17

A klasszikus francia szerint csinálom, vajon karamelizált hagyma, marhahús erőleves, kakukfű és babérlevél, egy kis bort sem sajnálok tőle.......sem.

süllőcske 2020.08.08. 15:11:51

@látjátok feleim szümtükkel: Hogy a gyermekkor is benne legyen, én hosszan főzöm, de:Amikor kopogós, teszek belőle pirítósra, amit fetával, vagy brindzával hintek. Azzal esszük, s jó. Remekül jönnek ki az állagok, a sós íz is szépen fejezi be a szimfóniát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.08. 15:38:02

@Congeria: Állítólag konyakkal kell felütni a franciát. Én már csak maradok az amerikai változatnál ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.08. 15:41:05

@süllőcske:

Ha ropogósra sült, akkor sárgaborsó főzelékre, vagy babfőzlékre raktuk.

süllőcske 2020.08.08. 15:53:48

@látjátok feleim szümtükkel: Úgy értettem, amikor még kopogós, vagyis könnyedebben dinsztelődött.

süllőcske 2020.08.08. 15:57:06

@Andrass9: A többféle hagyma nagyon fontos. :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.08. 20:09:27

@süllőcske:

Ja, az felénk még a roppanós kategória. A kopogós a ressre sült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.08. 20:27:57

@látjátok feleim szümtükkel: Mifelénk a kopogós inkább a még sületlen hagyma. A roppanós tartozik a feltétnek sütött hagymakarikához :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.09. 10:14:15

@süllőcske:

Anyám, de az apám is más részen szocializálódott, mint te, meg Andrass9, arra pedig sok mindent másként neveztek. Egyik homoki volt, a másik a Lázár birtok elődjén nőt fel, majd a Dunán túl is cselédkedett, no meg arra felétek a nagyvárosban is. Sok konyhai trükk ragadt rá, nem a csak a zsír. Apám félárva volt, egyetlen fiú, és neki is sokat kellett a családba segíteni, többek közt főzni is megtanult sok ételt.

süllőcske 2020.08.09. 11:43:20

@látjátok feleim szümtükkel: Ez a nagyon szép, a vidékek sokszínű természete. Nagyon is tisztelem.
Van egy bátyám, mi is félárván surjantunk. Bátyóm is pecázik, meg ilyesmi. Nagyon jól, tecnikásan főz. Oda van a folklórért, remek régiség gyűjteménye van. Nemrégiben kaptam tőle egy nagy Sziráki halasbicskát. El is ríttam magam.
Neki is van holtágparti kertje, gyönyörű. Épített egy szép udvari kemencét, és meg is tanult benne készíteni jó, népies ételeket.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.09. 12:46:05

Ajánlom minden cukkini szerető figyelmébe a gömb alakút, mert sokkal ízesebb, mint a hosszú.

A legutóbbi esővel sikerült kettőnek szép nagyra nőni, és mielőtt megvénültek volna, tegnap gyorsan leszedtem.
Egyikből lett egy csudás rakottas, a másikat fokhagymával olivaolajon megpároltam, kissé megsóztam, majd ma reggel kenyérszeletet jól megrakva kissé megmikróztam, és betoltam. Nagyon jó reggeli volt.

A rakottas hirtelen ötletből jött. Volt a fagyóban darabolt csirkemell, azt kiolvasztva ledaráltam, és fokhagymán egy kissé átpároltam, kevés vegetával sóztam. A lehéjazott cukkini gömböt
kereszte is elvágtam ( elég jó nagy volt, és még a magja sem fejlődött ki ), majd kb. centi vastag szeletekre vágtam. Egy tepsit beolajoztam, megszórtam zsemlemorzsával, és arra raktam egy sort, majd kissé megsózva tördeltem rá kétszersült szeleteket ( ezt én kétszersültem zsúrkenyérből ), erre ráterítettem a darálthúst, és újabb szelet cukkinikkel befedtem, ezt is kisssé megsóztam. Alufólia alatt egy ideig sütöttem, majd levettem a fóliát, majd megszórtam zsemlemorzsával és reszelt trapp pistával ( ez tényéleg a legolcsóbb volt, de nem rossz az íze ), és szép pirosra sütöttem. Nem tudom elmondani milyen jó lett ( magamat nem dícsérem klasszikus idézettel :D ). Melegen és hidegen is ehető.

Egyébként sokáig gondoltam arra, hogy tejfölt is teszek rá, de kis tepsivel kezdtem, arra a nem fért. Szerencsére, mert az már nem ez lett volna.

Arra viszont ügyelni kell, hogy mennyi magot vetün egy bokorba, mert én háromszor három magot vetettem. Egyből kikelt három, egyből kettő, egyből egy mag.
Eddig összesen öt darab jött le, a többit lerúgták, de csak a három magos tőről tudtam eddig szedni.

MadMary 2020.08.09. 14:17:19

Jaj de szeretem a hagymalevest... sokféle hagymából, vajon félpuhára párolva, húslevessel feleresztve, konyakkal felütve, sajtos pirítóssal. :-D :-D Másik változatában tejszínnel, konyak nélkül, de valami ropogós rágcsával, sajtcsipsszel, kenyérkockával. Mily igaza volt Schneider úrnak, a hagymát is hagymával, néha úgy harapom a zsenge lilahagymát, mint az almát, a kora tavaszi újhagymát pedig (holland megfigyelések szerint... :-)) úgy tolom az arcomba, mint a nyuszi. :-D
@látjátok feleim szümtükkel: Évekkel ezelőtt vetettem gömböc cukkinit, még Olaszországból hoztam a magot, amikor itthon maga a cukkini sem volt ismert, nem hogy a gombócforma. Ontani fogja a növény a pici gömböket, gondoltam én, majd karalábé módjára kivájom s megtöltöm, mint olaszéknál tanultam. Hát nem sikerült... vagy két, orvul hatalmasra nőtt termést szüretelhettem, a héjuk üvegkeményre fejlődött, a belükben megerősödött a mag, én pedig a továbbiakban maradtam a tradicionális tökalakú cukkiniknél. Viszont még mindig newm halt ki belőlem a vágyakozás a pici, gömbalakú, tölteni valú cukkancsok után. Minden tavasszal nézegetem a gazdaboltban a gömbcukkini-magokat. Talán jövőre. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.09. 15:04:29

@MadMary:

Több ( sok ) éve a gyerekem a németektől hozott nagyon jó gömbcukkini magot, az sokat termett. Sok évig szedtem, és vetettem a magját. Aztán elkurvult, mert szexuális pihetőt tartott termés helyett.

Félárnyékos helre vesd, mert a tűző napot nem szereti.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.09. 15:45:07

@MadMary: Nagyon fontos a tök-uborka-paprika-paradicsom féléknél (egy család), hogy azonnal le kell szedni, ha szerinted ehető méretű, mert ez inspirálja a további termésre!

MadMary 2020.08.09. 16:14:51

@látjátok feleim szümtükkel: Oly régen történt, hogy nem emlékszem már pontosan a gömbcukkini-kaland minden részletére, csak arra, hogy a "rendes" cukkini tömegesen termett, a zsenge picikéket szüreteltem, s nem hagytam spárgatök-méretűre megnőni. A gömbikét ugyanúgy vetettem, mint a "rendes" cukkinit, de vagy elhanyagolhattam, vagy valami más történhetett - csak arra a csalódásra emlékszem, mikor megtöltöttem a nagyobbik gömböt, majd a sütőből kivéve a puhán hersenő megszokott cukkinihéj helyett szó szerint üvegkeményen pattant a cukkinigömb héja. :-/ Jövőre újra próbálom.
@Andrass9: Szerencsétlen vagyok az idén a cukkinivel, vetettem saját palántákat, amiket kiültetés után megevett valami, vészintézkedésként vettem pár palántát a piacon, azokat meg babusgathatom, mégse dógoznak rendesen. A saját (heccből) vetett patisszon óriási, csak az a baj, hogy a csigák is tudják, így versenyt futunk velük a tenyérnyi (kiválóan rántható) patiért. Ó, szenvedelmes kertész, és a te elátkozott kerti kártevőid!

MadMary 2020.08.09. 18:21:02

@Andrass9: Capek forever... tán 14 voltam, mikor édesapám a kezembe adta A szenvedelmes kertészt, először kamaszként azon röhögtem, hogy ez pont az apukámról szól, felnőttként meg azon röhögök, hogy rólam szól a mese. :-D Érünk, bölcsesedünk, mint a kerti vetemény. :-D :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.09. 19:43:50

@MadMary: Hacsak nem valami elrontott hibridet kapunk ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.09. 21:18:48

Nálam a fontos szabály, hogy nem szabad a hagymával spórolni. Múltkor beleszaladtam, mentségemre legyen mondva, akkor debütáltam az ilyesfélével. blogkocsma.blog.hu/2020/06/05/magyaros_hagymaleves_tejfolosen
Nekem a puhára főtt verzió bejött, igaz, másképpen még nem próbáltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.09. 21:37:59

@Waka: @süllőcske: Pont itt lép be a képbe, hogy mennyire főzzük szét! Ha tényleg érezni akarjuk a sokféle hagyma saját ízét, akkor bizony nem szabad elfőzni, mert akkor beleolvad a lébe, és nem érezzük (tapasztalat). És valóban, a hagyma mennyisége is kritikus:)
Nagyon gyakran főzzük - különösen, amikor semmi ötletünk nincs, milyen levest csináljuk: ez a Jolly Joker :) Viszont mivel mi leves nélkül nem működünk, hát ezt használjuk létfenntartásra...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.09. 22:22:50

@Andrass9: Meg rengeteg csontból készült csontlevest :)

Kumari aki Nilüfer 2020.08.10. 07:42:48

@Andrass9: Férjecsem a hús vagy csontlevest enné állandóan

Kumari aki Nilüfer 2020.08.10. 07:45:51

@Waka: Pont erre esküszöm, rengeteg sokféle hagyma, sokáig főzve. A ropogósra hagyott nekem nyers, De ez ízlés dolga( tudni kell, nekem a nyers hagymától brutális fejfájásom támad)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.10. 07:48:34

@Kumari aki Nilüfer: Hát ez bizony objektív akadály:( Sajnállak miatta!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.10. 19:11:17

@Kumari aki Nilüfer: Most beszélgettem egy jóbaráttal: neki a nagyon erős húslevestől lesz irdatlan fejfájása!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.08.10. 21:51:27

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: Nem tudok ítéletet mondani, ki kell próbálnom a roppanós változatot is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.10. 22:15:05

@Waka: Legközelebb, ha erre jársz, főzök neked egyet!

Kumari aki Nilüfer 2020.08.11. 09:01:42

@Andrass9: Na az nagyobb baj, a hagymalevest még csak-csak lehet olvadósra főzni, de a húslevest...hát, mondjuk lehet kevés hússal hígra..de minek??:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.08.11. 09:10:17

@Kumari aki Nilüfer: Ez jogos :) Inkább arra gyanakszom, hogy a mamája valami olyan fűszert használ, amit nem bir a fiú. Majd ki is kérdezem!

Kumari aki Nilüfer 2020.08.11. 13:57:12

@Andrass9: Nyilvánvalónak tűnik, bár ki tudja, mik vannak..és hogy kell vigyázni...:DD