A kinn eltöltött közel egyötöd évszázad alatt volt alkalmam rengeteg ételt megszeretni. Ezek egyike volt ez a hagymaleves, aminek az erőssége az egyszerűsége.
Egy fontos szabályt tanultam meg: nem szabad szétfőzni a hagymát, legyen kicsit roppanós a végére!
Mivel egyszerű étel, nem kell sok dolog hozzá kb. 2 liter leveshez:
- 4 közepes vereshagyma
- 1 lilahagyma
- 1 salottahagyma
- 1 arasznyi póréhagyma (ha van. Most nem volt.)
- 2 girizd fokhagyma
- 1 fakanál kacsa pecsenyezsír (vagy bármilyen más zsír vagy vaj)
- 1 csapott ek liszt
- 1 ek marhahúskivonat (2-3 erőleveskocka is megfelel)
A tálaláshoz:
- reszelt vagy szeletelt olvadós sajt (pl. Gouda, Trappista)
- pirítós kenyér
Az összes hagymát megpucoltam, feleztem, majd laskára vágtam. Még a fokhagymát is. A forró zsírra halmoztam, és pirítottam nagy lángon.
Még rendesen ropogott, de a lilahagyma színe már kifakult kicsit.
Belekevertem az evőkanálnyi marhahús alapot (Beef base). Ha erőleveskockát használsz, azt törd vagy vagdosd össze egész kicsire, és így add hozzá a hagymához. A zsírban gyorsan feloldódik és bevonja a hagymát. Ekkor szórtam rá a kis lisztet, ami a francia eredetre utal (az USA-ban nem tesznek bele lisztet) és azt is elkevertem (stauboltam).
Felöntöttem 1,5 liter vízzel és felforraltam. Éppen csak, hogy a liszt kiforrjon. A hagymát el ne főzzem, mert így ropogósan még a fiam is megeszi ...
Azonnal ennem kellett egy tányérral. Odakinn ezt mély és keskeny szájú cseréptálban vagy cipóban szolgálják fel, amire pirítósra sajtot reszelnek és grill alatt megpirítanak. Ez valóban különleges formája a fogyasztásának, de én most nem kívántam bele kenyeret (viszont sajtot azt sokat).
Daráltam bele friss borsot és bekanalaztam az adagot. Elég forró volt a leves, hogy a sajt megolvadjon.
Negyven perc alatt elkészült és meg is ettem az adagomat :)
A többit eltettem másnapra, amikor feleségemmel beebédeltünk belőle. Elővettem a kintről hozott hagymaleveses edényeket, valamint találtam Gouda sajtot a hűtőben, ami szépen olvad. Két-két kis szelet kenyeret is megpirítottam, és közel telimertem a "tányérokat" levessel.
Belesűlyesztettem először az egyik pirítóst, amire sajtszeletek kerültek, majd erre rátettem a másik pirítóst vastagabb sajtszeletekkel. Egy alufóliát helyeztem az edények alá a sütőben (ha netán kifutna), és rákapcsoltam a grillt 10 percre. Nem futott ki ...
A forró tálakat deszkán tálaltam fel magunknak.
Már csak ki kellett kanalazni a sajtos pirítóst a levessel együtt.