Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Vadas karanténban

2020.07.27. 07:00 Waka

Mikor kitört a koronavírus, a népek megrohanták a boltokat, és pillanatok alatt kifosztották a húspultot. Ekkor esett le nekem is, hogy bizony a fagyasztó kong az ürességtől. Egyik nap munka után bementem a hazafelé útba eső boltba, megszemlélendő a hentes kínálatát. Nem volt nagy. Egészen pontosan igen kicsi volt. Nagyjából öt csomag zsugortasakba csomagolt marhanyak volt a teljes repertoár. 1700 volt kilója, egy adag nagyjából két kiló volt. Vettem egyet, a nagyobbik részéből készült is egy vörösboros marha. A kisebbik adag egy zsírral szépen átszőtt darabka volt, ez a hidegben várta a feltámadást. Egy hónap múlva eljött annak is az ideje. A vadas voltaképpen azért jött létre, mert eszembe jutott a kelt zsemlegombóc, amit még soha nem főztem, de izgalmasan hangzott, viszont magában elég unalmas lett volna. Szóval, megfőztem a vadast, hogy ehessek gombócot.
Nyilván mindenkinek megvan a maga vadas-receptje, ami sokkal jobb, mint ez, de én már csak így szoktam.

img_20200328_112255.jpg

Hozzávalók:
- 80 dkg marhanyak
- 3 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 kis zellergumó fele
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 citrom leve
- 10-12 szem fekete bors
- 3 borókabogyó
- 3 babérlevél
- sertészsír
- mustár
- 150 g 20 %-os tejföl
- kristálycukor

A gombóchoz:
- 4 zsemle
- 2 egész tojás
- 1 dkg élesztő
- tej
- 30 dkg liszt
- só

img_20200321_105944.jpgimg_20200326_182756.jpg

A húst két nappal elébb pácoltam be. A zöldségeket felaprítottam, hozzáadtam a fűszereket, belecsavartam a citromlét, a héját is utánadobtam. Felöntöttem vízzel, és felforraltam. Kihűtöttem, kidobtam a citromhajat és a babérlevelet, és beletuszkoltam a hússzeleteket.

img_20200326_183842.jpgimg_20200326_194530.jpgimg_20200326_202959.jpg

Két nap után leszűrtem az egészet (a lét természetesen nem öntöttem ki), kiszedtem a húst, lecsepegtettem és leszárítottam.

img_20200328_065846.jpg

A húst megsóztam és kanálnyi zsíron minden oldalán megpirítottam a szeleteket.

img_20200328_071458.jpg

Hozzáadtam a leszűrt zöldséget, öntöttem alá a pácléből és kis lángon, lefedve párolni kezdtem.

img_20200328_072951.jpg

Míg a hús rotyogott összeállítottam a gombócot. A zsemléket felkockáztam és egy serpenyőben megpirítottam.

img_20200327_142641.jpgimg_20200328_075512.jpg

Az élesztőt elkevertem 2 dl langyos tejjel és ráöntöttem a zsemlére. Öntöttem még utána annyi tejet, amennyit gondoltam, hogy fel fog szívni. Fel is szívta.

img_20200328_075745.jpg

Megsóztam, ráütöttem két tojást, majd a lisztet apránként hozzáadva kikevertem a tésztát. Lefedve egy órát hagytam kelni. Valamennyire feljött.

img_20200328_081726.jpgimg_20200328_083556.jpg

Lobogó sós vízben kifőztem a gombócot. Azaz nem gombócot. A tészta túl lágy lett ahhoz, hogy kézzel formázni lehessen, több lisztet viszont nem akartam beletenni. Maradt hát a kanál, azzal szaggattam a tésztát. Kicsit szétfőttek, de igen jó puhák lettek.

img_20200328_091957.jpg

Kevés olajjal óvatosan összeforgattam a "gombócokat", hogy ne tapadjanak egymáshoz.

img_20200328_095023.jpg

Időközben a hús is megpuhult, kiszedegettem a zöldség közül.

img_20200328_103248.jpgimg_20200328_103417.jpg

A zöldségekhez öntöttem némi páclét, majd botmixerrel pürésítettem.

img_20200328_104932.jpg

Egy másik lábasban a cukrot karamellizáltam. Felöntöttem kevés pácléve, és mikor a cukor elolvedt, hozzáadtam a pürét. Tettem bele egy kanál erdélyi mustárt, meg ugyanannyi boltit is.

img_20200328_105454.jpgimg_20200328_110059.jpg

Folyamatosan kevergetve tovább melegítettem, belekevertem a tejfölt és kiforraltam.

img_20200328_110603.jpgimg_20200328_111437.jpg

Eltakarítottam a romokat (lett bőven), aztán szedtem egy jó tányérral és leettem magam a sárga földig.

img_20200328_112314.jpg

Pont olyan lett, amilyet szerettem volna. A gombóc hihetetlen könnyű volt, szinte rágni sem kellett. A mártás kellemesen pikánsra sikerült, kicsit kesernyés lett az erdélyi mustártól.

18 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma sárgarépa citromlé babérlevél borókabogyó petrezselyemgyökér zellergumó marhanyak vadasmarha erdélyi mustár kelt zsemlegombóc

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3616006216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.27. 09:01:48

Ez finom! Én nyugodtan adtam volna még kis lisztet a tésztához, megengedő az az élesztő, keményebb tésztát is felhoz :)
Azért, ha küldesz belőle, nem fogok tiltakozni, csak egy kis ribizlilekvárt is keverek a mártáshoz ...

valkür 2020.07.27. 12:49:11

Éhes lettem :-)
Egyszer érdemes kipróbálni a vadast marhanyelvből. Finom, krémes, olvad.
A petrezselyemgyökér helyett pedig próbáljátok ki a paszternákot.
Ha valahol belefutok a piacon, azonnal megveszem, és utána megyek a hentesemhez, udvaroltatok kicsit magamnak és közben elhintem, hogy a hétvégére kéne egy szép marhanyelv.
Kicsit komplikáltnak tűnik a beszerzés -az is egyébként- de megéri.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.27. 13:31:57

@valkür: :(
Unfair! Először is marhanyelv nem kapható. Ezeket a módszereket én hiába vetném be ...
Amúgy az USA-ban töltött 20+ év alatt hiába kerestem petrezselyemgyökeret - csak paszternákot kaptam, ami bizony nem nyerte el a család tetszését pl. húslevesben ...

Kumari aki Nilüfer 2020.07.27. 17:38:48

A paszternák teljesen más, mint a petrezselyem, még csak nem is hasonlít az íze, Én ugyan teszek a húslevesbe, ha éppen van itthon, de max. egy szálat, intenzív, nekünk édeskés, nem jön be. Viszont a vegán vejem csinál krumplipürét, amihez vagy zellert, vagy pasztinákot főz hozzá, és a főzőlevével töri össze, fűszerezi, na úgy igen!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.27. 18:29:59

@Andrass9: Talán majd legközelebb bátrabb leszek.
@valkür: @Kumari aki Nilüfer: Ami a paszternákot illeti, nagy kedvenc. Idén sajna nem lesz sok, vacakul kelt. A poszt elején belinkelt vörösboros marhához épp ilyen püré készült.

süllőcske 2020.07.27. 18:50:46

@Waka: Vadas marhád minden körülmények között áhított, finom.A körülmény, amelybe belefőztél, kérdi, mi az, ami megmentő? Hát, az egység, a folyamatosság, a gördület, ahogy a pácoló mellékletből mély mártás lesz. A gombóc pillanat kérdése, ebben a percben repülőgombóc, lágy, erős ízhez illő.

süllőcske 2020.07.27. 19:11:16

@Kumari aki Nilüfer:Azaz! Csucsu. Fölfedeztem még valamit, de ezt
poszt formában szeretném ábrázolni. :)

süllőcske 2020.07.27. 19:15:10

@Waka: Amíg jó anyámnak ereje volt, olyan pasztinákot nevelt, hogy azt hittem, a jurában vagyok, mindennek őrült nagynak kell lennie.. :))

süllőcske 2020.07.27. 19:19:53

@Andrass9: Ajj, nem kapni, pedig az csucsu. A marhanyelv. Amúgy a kenyeres posztomban, a gőzgombóc mellett, savanyú nyelv tartózdkodik.

süllőcske 2020.07.27. 19:22:03

@Waka: Az erdélyi mustárdot csináltad, vagy kaptad?

valkür 2020.07.27. 20:26:28

@süllőcske: ha netán pesti lennél, akkor az újpesti piacon fel a mozgólépcsővel az emeletre. Pont szemben van a lépcsővel a hentes, ahol tartanak marhanyelvet. Nem minden nap, de lehet érdeklődni és majd megmondják hogy csütörtökön vagy szombaton érkezik.
Jah, két mozgólépcső van, a templom felőli oldalon menj be, akkor nem tévesztheted el.

Van egy kazah tanoncunk, egyszer meglátta, hogy azt vittem ebédre. Majdnem elsírta magát, mert az náluk ünnepi eledel, a család legidősebbjét vagy a vendéget tisztelik meg vele. Eddig azt hitte hogy nálunk kidobják, mert 4 éve tanul itt, de még soha, sehol nem látott marhanyelvet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.27. 21:07:24

@valkür: Az a baj, hogy én sem láttam sehol :( Pedig szeretem igencsak!

MadMary 2020.07.27. 22:50:06

Rajongok a vadasért, a husika ritka szép márványos darab, én is elfalatoztam volna belőle! :-) A zsömlegombóc élesztővel való lazítása érdekes ötlet, nekem eszembe nem jutott volna, mondjuk nem is vagyok profi zsömigombóc-készítő... és ne utáljatok meg nagyon, de a kedvenc kis hentesemnél bizony van borjúnyelv, meg füstölt disznónyelv is. =:-O

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.27. 23:02:03

@süllőcske: Tavaly nálam is bitang nagyra nőtt, csaknem eltört az ásó nyele, mire kiügyeskedtem valahogy a földből. (Mert, ugye, egy farkincányit sem szerettem volna benne hagyni.)
Az erdélyi mustár saját készítés. Hogy mennyire az, nem tudom, de annak hívom. A mostani már tisztán mustármaglisztből készült, nem került bele durvára őrölt fekete mustármag, de a recept maradt a megszokott. blogkocsma.blog.hu/2014/11/11/mustar_277

MadMary 2020.07.28. 13:34:44

Jöttem megint lelkendezni és hencegni... a piacon annyi a gomba, hogy majd' utánaddobják, megint volt őzláb, immár több árusnál, de most ellenálltam a kalapok hívogató suttogásának, merthogy szert tettem egy gyönyörű pöfetegre! Egy árusnál volt több, kiválasztottam egy hófehér sértetlen (!!!) kb. 15 centi átmérőjű gombócot, most papírtörlőbe tekerve pihen a hűtőben, holnap rántott pöfeteg lesz az ebéd! :-) :-)

süllőcske 2020.07.28. 15:36:02

@MadMary: Az olyan, mintha rántott velőt ennénk. A kisebbfajtákat
pedig kivájni szoktam, aprít, fűszerszámoz, juhtúró hozzá, visszatölt, azután a bunda.

MadMary 2020.07.28. 17:02:01

@süllőcske: Mmmmmm, bizony! :-) Apróbb pöfikékkel viszont sose találkoztam a piacon, egyrészt örültem, mert (vélhetőleg) nem fosztották ki a lelőhelyet, másrészt így sose fogom tudni megtapasztalni a töltött pöfeteg szépségeit... Több jószág is volt az árus asszonynál, a legnagyobb majdem kis focilabdányi, amit magunknak sokallottam (no meg az érettsége kapcsán is voltak gyanúim), illetve voltak a csigák által már alaposan megrágcsált felületű rücskös nagy gombócok. Amit én hoztam el, az volt a legszebb. :-) :-)

MadMary 2020.07.29. 10:14:27

@süllőcske: Lám, milyen az élet... nem hagyott nyugodni a töltött pöf gondolata, visszakalandoztam a piacra, s mit ad Isten, az egyik árusnál volt kisebb gombóc is. :-D Vettem hármat, máma rántott pöfeteg, holnap/holnapután töltött gyönyörűség!
S hogy tovább hencegjek: évek óta piszkálja a fantáziámat a rózsalekvár/rózsazselé, most van másodvirágzásban egy rózsaszín futórózsánk, kerestem receptet - hogy rövidre fogjam, most van három kis üvegnyi csodás színű ("fáradt rózsaszín" :-D) és illatú rózsazselém!