Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kovászkák...

2020.07.24. 07:00 süllőcske

Csöppség voltam, mikor Baranyában nagyanyó kovászát megillatozhattam, láttam a morzsoltkákat, a hatalmas dagasztótekenőt, a füstöskonyhát kemencével. Az esti bekészítést, a reggeli sütést.

Mia Madre sosem tért át az élesztős kenyérre, anyám viszont kenyeret egyáltalán nem sütött már, bár minden mást folytatott, amit a régi konyhában megtanult.

59.jpg

A Képzőre jártam, s szobrászmesterem, nagy, erős öregember, rámkérdezett:

„András, mondja, tud-e ladikkal, egy evezővel sodrásnak fölfelé haladni?” Persze, nem tudhatta viselt dolgaimat, a sok csavargást, tutajozást, pícézést. Mégis, alig tudtam kinyögni: „ Mester, próbáltam már..” Ijedtségemnek az volt a kiváltója, hogy egy lány hallgató, a minap félve bekopogtatott a Maestro műtermébe, valamely üggyel. Az ajtó kivágódott, megjelent az elfoglalt szobrász egyik kezében mintázófával, másikban telefonnal, bölényhangon ráhurrogott az ijedt növendékre:-„Aranyom, tud maga kenyeret sütni?...Nem? Akkor tanuljon meg!”, s ezzel betette az ajtót. Szegény lány, fogvacogva tért vissza közénk.

Mikor fiatal házas voltam, a kovászt kerestem, de nem értettem. Született egy komlóskorpa, amit pár- élesztőnek is neveztek. Tiszaparton szedtem vadkomlóvirágot, megszárítottam, megabáltam, korpával tésztát csináltam a vizéből, ezt is megszárítottam. Sültek a kenyérkék, valamilyenek voltak, de soha nem lettek nagyszerűek. Nagyobb tudomány ez annál, mint hamm, cipó, bekaplak.

31.jpg

32.jpg

Később variációk lettek a dagasztással, kelesztéssel. Ez itt egy dagasztás nélküli, kicsi kenyér. Komlós kovásszal.

33.jpg

Joghurtos kovászunk első sütése. Előtésztás, hajtott, melegben kelesztett kemény tésztából.

34.jpg

35.jpg

Teljes búzás vadkovásszal, aszalt paradicsomos teljes lisztes búzakenyér.

36.jpg

37.jpg

Vadkovászból készült morzsoltkát másfél év pihenés után felélesztettünk, ezzel fehér kenyér készült.

38.jpg

39.jpg

Ő is morzsoltkával készült, pirított mák, kemény szilvalekvár belehajtogatással.

40.jpg

41.jpg

Nagyon nedves kenyér, joghurtos kovásszal, 6-7 órás hajtás, konyhás kelesztés. Nagyszakállú, angyalhelyes.

42.jpg

43.jpg

Gyümölcsvizes kenyér, nagyra növő, puha, kalácsos béllel.

44.jpg

Teljes tönkölylisztes, hűtős kelesztésű, darált diós, kis barna cukorral.

45.jpg

Durumlisztes, dagasztás nélküli, egy napot hűtőben érlelt, bagettforma, és minikenyér.

46.jpg

Szendvicspárna, előtészta nélkül, fiatal vadkovásszal.

47.jpg

Morzsoltkával , kifli.

48.jpg

Gőzgombóc, joghurtos kovásszal.

49.jpg

Mákos guba, vadkovászos kifliből.

50.jpg

Lángos, hosszan, hűtőben érlelt.

51.jpg

Foccaccia, lágy tészta, hosszan érlelt.

52.jpg

53.jpg

Pizza, tönköly vadkovásszal, két napos érleléssel.

54.jpg

Fánk, sokáig hűtőben érlelt.

55.jpg

56.jpg

Almás pite, éjszakai hűtős kelesztéssel.

57.jpg

58.jpg

Dagasztást mindig kézzel, hittel. Remény még él, hogy egyszer kisül egy ötkilós, igazi, amelyre haloványan emlékszem.

92 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4516008224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2020.07.24. 07:09:13

Gyönyörű képek, fantasztikus kelesztmények! Az utolsó mondat manifesztumai. Nem tudom melyik indította meg jobban a nyálelválasztásom. Csucsu.

turósmácsik 2020.07.24. 07:26:05

Lehet, hogy kétszer megy be a méltatás, mert az első hsz-t benyelte a netszörny. De akkor is. Gyönyörű képek, és fantasztikus kelesztmények! Élvezet volt nézni, olvasni, elképzelni az ízeket, roppanásokat! Az utolsó előtti mondat manifesztumai.

kávé23 2020.07.24. 07:50:01

Gratulálok, profi vagy! Élmény volt végignézni. :)

MadMary 2020.07.24. 09:12:26

Annak idején Winkler Róbert írta az erdélyi kopóról kb. azt, hogy egy erdélyi kopó a világ legszebb kutyája, két erdélyi kopó együtt pedig annyira lenyűgöző, hogy megtekintésük csak szülői felügyelettel ajánlott... hát ezeknek a képeknek a megtekintéséhez nemhogy szülői, de nagyszülői felügyelet is kell, káprázatosak!!

kobold63 2020.07.24. 10:43:48

Az élet több területén vagy Maestro!

Nem volt semmi kenyérsütési emlékem gyerekkorból, bótit ettünk mindig. Amikor ebbe a világba kerültem, itt a vattakenyér dívott, de sikerült megtalálni azt magyar pékséget, ahol kiváló kovászosat sütöttek. Miután bezárt, addigra már itt is divatba kerültek az artizán pékségek, méregdrágán és messze.
Így vettem rá magam a kenyérsütésre. Sok könyvet elolvastam, amerikai, olasz, francia pékektől.
Az egyik ilyen írta, hogy amikor olaszban tanulta a szakmát, ott a kertben lévő káposztalevél áztató vízével csinált kovászt, visszavitte az US-ba, évekig azt használta.
Vadkovászt használok, sok mindent kipróbáltam már. Izgalmas téma!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.24. 15:19:21

@kobold63: Különösen, hogy "olaszban" volt ... Tényleg izgalmas lehetett!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.24. 15:29:10

Remek poszt! Tizedennyi kovászt sem használtam életemben, de sajnos nem volt kitől tanulnom!
Saját tapasztalat alapján készültek a kovászaim. Végül a legjobbak (nekem) a tk rozsliszttel készültek lettek. Valaogy az adja a legsavanyúbb ízt, ami remekül harmonizál a sóval :) (Én sót ennék sóval, ha lehetne.)
Most leginkább azon dolgozom, hogy megtartsa a formáját a kenyérke, amiben a 3 cm vastag samott kő igazán sokat segít. Ha eléggé felmelegítem :))) Ebben nagyon sokat segített szivar blogja, ahol részletesen leírta a kenyér összes állapotát. Aki rendszeresen süt, ebből nagyon sokat tanulhat.

szivarosfrici.blog.hu/2020/07/13/a_kelesztesrol

süllőcske 2020.07.24. 16:45:13

@Andrass9: Ezen a kelesztéselemzésen érdemes sokat töprengeni, és konstruktív próbákat tenni saját gyakorlatban.

süllőcske 2020.07.24. 16:55:26

@kobold63: Izgulok is, mindig, igénybe veszi az egész idegrendszerem, szenzoros zsongás a kovásszal élni.

süllőcske 2020.07.24. 16:59:38

@turósmácsik: Köszönet, hogy jót talál.

süllőcske 2020.07.24. 17:04:42

@MadMary: Teljes körív, közepén a kenyér.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.24. 22:14:01

Igazából nyikkanni sem tudok ismét. Hihetetlen sok kísérletezés, affinitás, tapasztalat. No meg idő, és nyilván nem egy 60K forintos gáztűzhely. Derék munka!

süllőcske 2020.07.24. 23:38:29

@Waka: Kösz, remélem, lesz mit kisütni. Hogy áll a kertek?
Itt szépen jő a paradicsom, paprikák is, akad tök, ma szedtem három szép padlizsánt. Lett vacsira ájult imám, habár került bele vagdalt csirke felsőcomb, és a tölteményt bulgurral foglaltam össze.

Kumari aki Nilüfer 2020.07.25. 12:14:11

Eszméleten.Bámulatos. Csak kullogok hátul--pedig jó a kenyerem, a család szerint.

süllőcske 2020.07.25. 15:26:39

@Kumari aki Nilüfer: Az a csodás eredmény, ha otthon ízlik. Nekem pl ritkán sikerül anyámat elvarázsolni a sült halammal, pedig abban tényleg nem vagyok kezdő. Mindég hiányol valami eredetiséget, ami megvan a fejében. Az biztos, az ízeket, illatokat nem lehet elfelejteni.

süllőcske 2020.07.25. 15:35:05

@Andrass9: Nyár van! Egészségetekre! Az ájult imám is egyfajta lecsókompozíció, bár sokan esküsznek lecsószabályokra, törvényekre, ultimátumokra, regulákra. Az ő kedvükért nyitva hagyom e témát.

MadMary 2020.07.25. 18:40:49

Ma rántott őzlábgomba-kalapok tették tiszteletüket ebédre, krumplicska és joghurtos saláta kíséretében. Ez a fura nyár egy dologra jó: nő a gomba, mint a gomba :-), a piacon garmadában áll a sok szépség, s az áruk is méltányos. Több üveggel savanyítottam már télire rókagombát, némi vargányát is, ettük mindenféle módon, de ez az őzike... szintén gyerekkori ízemlék, mikor édesapám erdőjáró barátjától kaptunk hatalmas kalapokat, édesanyám pedig azonnal panírozta és sütötte. De jó volt megint rántott kalapot harapni... derék hollandusomnak is ízlett, bevallása szerint azért, mert picit a rántott halra emlékeztette. Hiába, javíthatatlan tengerparti népség a drágám. :-)
Lecsó pedig holnap lesz. :-D

MadMary 2020.07.25. 18:42:45

Az ájuldozó imám elkészítését már tervezem egy ideje, padlizsán kell hozzá, tavaly csúfos kudarcot vallottam a padlizsánneveléssel, piacira szorulok, most indul a szezonja... tán jövő hétre beiktatom a menübe.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.25. 19:58:23

@süllőcske:

Kíváncsi lennék a véleményedre. Miért nem birom megenni a kenyeret, csak kéttszersültként?
Érdekes módon pl. croissant meg tudom elnni, meg a leveles tésztás süteményeket is, pl. rétest.
Jó, tudom nem orvos vagy, de azért van már sok ismereted a kenyér lényegéről, gondolom az emészthetőségéről is.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.25. 20:01:34

@MadMary:

Nálunk hiába volt eddig sok eső, nem nőtt a gomba. Mostani esőtől viszont megint megjelent a pirost tinoru, meg valami kemény húsú pereszke féle is. Igaz ők csak díszei az udvarunknak, de biztosan ehetők, mert egyet megettek a csigák. Gondolom ha galóca lenne azt kikerülték volna.:D

süllőcske 2020.07.25. 20:14:54

@MadMary: Hú, az jó! Nálunk holnap lesz kalapos, mert reggel erdőre megyek, aztán lecizellálom Gizella királynőt. Ma pari-mozi-bazsi lesz mindjárt.
Van egyébként halas ízű gomba,pl a téli fülőke, annak kifejezetten heringes aromája van. Ennek megfelelően nyersen, vagy ecetes lében blansírozva, hagymával, salátának adjuk. Pácolthalas jellegű, finom. Erősebb kenyérrel, vagy főtt krumplival.

süllőcske 2020.07.25. 20:22:29

@látjátok feleim szümtükkel: Nem akarok butaságot mondani.. Lehet, hogy ketogén üzemmódban vagy, esetleg annak határán. A vajas croissant, lehet, ezért jó, nem tudom. Mi úgy tapasztaltuk, a kovászos dolgok jól emészthetők, sosincs belpanasz. De az se mindenkinek ilyen.

süllőcske 2020.07.25. 20:29:48

@látjátok feleim szümtükkel: A kétszersültet pedig alaposan rágni kell, s a közben képződő ptyalin elindítja keményítő lebontását.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.25. 20:32:13

Éppen tesszük el az őszibarackból a nagyon éretteket szörpnek. Ami nehezen hámozható, azt forrázzuk. Érdekes módon tömény Shitakee gomba illata van?????
Lett kb. ötven kiló a fáról. Igen szép, de idén inkább elosztogatjuk a barátainknak, még sok van a kamrában tavalyról.

MadMary 2020.07.25. 20:38:38

@látjátok feleim szümtükkel: Érdekes, nálunk is pereszkeféle költözött be az udvarba, csak lila. Sajnos még nem termett annyit, hogy kijönne belőle bármiféle értékelhető ennivaló, no meg a kert egyéb lakói általában gyorsabbak nálunk, felfalják még növőfélben. Arra pedig nem mernék esküdni, hogy a csiguszok békén hagyják akár a galócát is, nincs olyan fejlett idegrendszerük, egyéb szerveik, amiben a gomba kárt tehetne. Találtam is egy képet, amin csiga csemegézik galócán.
hu.wikipedia.org/wiki/Gyilkos_gal%C3%B3ca#/media/F%C3%A1jl:Amaphal.JPG

MadMary 2020.07.25. 20:51:52

@süllőcske: A fülőkefélék létezéséről tudok, sajnos azonban az életben még nemigen találkoztam velük. A piacra azt a pár gombafélét hordják, amiről biztosan tudják, hogy elfogy: ez a szekfű, a róka és a vargánya. Míg ott lelkendeztem az árusnál, hogy van őzlábja, mellettem már kérdezősködött egy nő, hogy miféle is ez a gomba, merthogy sose látott ilyet... nemigen ismerik az emberek a vadgombákat. Egy idősebb férfinél volt keserűgomba, azzal meg az a bajom, hogy nem tudom, hogyan kellene jól elkészíteni. Évekkel ezelőtt hozott egy gombászó óriásra nőtt pöfeteget, úgy nézett ki, mint a hófehér krémtúró, vajban sütöttem meg szeletekre vágva, csodás volt... Mennyi kincs nő erdőn-mezőn, jó volna többet barangolni, rendesen kitanulni a gombákat.

MadMary 2020.07.25. 20:55:57

@Andrass9: Bárcsak működne a fénypostám... az idén még nem is vettem barackot, bolond drága minden, a pogácsabarack-fácska meg nő, ágazik, de gyümölcsöt nem tudom, hogy mikor fog teremni. Türelmesnek kell lennem, a fene egye meg. :-)

süllőcske 2020.07.25. 20:59:31

@MadMary: A keserűgombát rácson, vagy platnin kell sütni, lemezével felfelé, sózva. Ha majdnem kész, juhtúrót érdemes a lemezekre kenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.25. 21:16:39

@süllőcske: Az egyetlen gomba, amit ismerek, és sokat szedtem gyerekkoromban a Rám szakadékban, Dömösön. Nagyon finom volt. Úgy tanított az ácsmester, hogy forrázzam le, akkor elmegy a keserű íze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.25. 21:18:19

@MadMary: Küldenék, de itt is elromlott a teleportáló :(
Nekem most hoz 4 szem barackot a Champion, amire Pizzaszeletvágó beszélt rá még 2015-ben. Nagyjából a derakmig ér a fácska :)))

MadMary 2020.07.25. 22:24:07

@süllőcske: Óóóó... köszönöm, ez pompás, igen szeretem a juhtúrót, a legközelebbi piacozáskor veszek keserűgombát, ha lesz megint a gombászó bácsinál!

MadMary 2020.07.25. 22:28:15

@Andrass9: Ezekhez a fácskákhoz képest egész jól állsz, no meg időd is van várakozni. :-) :-)
www.bonsaiempire.com/inspiration/top-10/oldest-bonsai-trees

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.25. 22:49:20

@süllőcske: Vegyes a kép. A paradicsomok szépen alakulnak, bár az egyik fajtánál megjelent a csúcsrothadás a kalciumos lombtrágyázás ellenére. Ettől függetlenül pár fajta már kezd érni, lassan szedegetem. A paprikák igen szépen teljesítenek, ami érett, igencsak csíp. A sárgarépa, paszternák, cékla, mángold nagyon szép. A petrezselyem gyökerén, egészen a végén apró, zöldesszürke levéltetűhöz hasonló valamik nyüzsögnek. Adtam nekik felszívódó rovarölőt, remélem, végez velük. A hagyma helyére vetett kései karalábé és tarlórépa hat nap alatt prímán kikelt, a hetedik napon meg lezabálták a földibolhák. Utólag permeteztem, de félek, már nem sokat segít. A kelkáposztán szintén a földibolhák garmadája tenyészik. Amúgy minden frankó. :)
@MadMary: A téli fülőke mifelénk gyakran előfordul, főként a tarra vágott akácfák tönkjén. Mással nehezen összetéveszthető, (főleg decemberben), jó ízű, kicsit nyálkás gomba. Paprikásnak elsőrangú.

süllőcske 2020.07.25. 23:16:24

@Waka: juj, bocsi! A paszternák nagy kincs, és amúgy is príma növényeid vannak. A cékla itt is szuper, csemegekukori, tök szépen fejlődik . A paradicsomokra vagyok nagyon büszke, sok is van, szép is, és mindent korábban kezdtem, korábban is hoz.
Karórépát én is szeretnék, neked miként alakult vele a tapasztalat?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.26. 12:18:39

@süllőcske: Karórépám még nem volt, de már morfondíroztam rajta.

MadMary 2020.07.26. 12:22:22

@látjátok feleim szümtükkel: Borzalmas növény, pár éve már megfújták a riadót ellene, de úgy tűnik, hogy még nem volt elég baleset ahhoz, hogy _igazán_ vigyázzunk vele. :-(

MadMary 2020.07.26. 12:25:35

@Waka: Ami nagyon piszkálja a csőrömet, az a feketegyökér - a bajom annyi, hogy nagyon finom, morzsalékos, mélyen megmunkált talaj kell hozzá, az pedig nálunk még csak alakulófélben van.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.26. 12:48:16

@MadMary:

Nekem két vödörben nő, csak még nem csináltam belőle, mert nem tudom mit kell vele kezdeni. A vödörben neki való puha talaj van. Kint abban át is telelt.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.26. 12:51:19

@Waka:

Dehogynem volt, én küldtem neked magot is, termeled is(?), tarlórépa, kerekrépa ismerős? Mind egy fajta, csak más a fizimiskája. Nekem sajnos nem sikerül, kemény a föld.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.26. 12:55:30

@MadMary:

Ki nőtt három piros tinoru gomba az udvaron a fűben, wikin nézzétek meg, mert nagyon szép. Egyszer nagyon sok volt, de nem ettük meg, mert annyira szép volt tőlük az udvar.

MadMary 2020.07.26. 13:56:29

@látjátok feleim szümtükkel: Óriási ötlet! Nekem ültetőzsákom van, egy épp üres, a leírások szerint ősszel is lehet vetni a magját - lehet, hogy elkezdek kísérletezni. :-)
Felhasználáshoz csak egy tipp:
www.buvosszakacs.com/2008/12/09/feketegyoker/

A piros tinóru pedig gyönyörű, meggugliztam, nem csoda, hogy nem volt lelketek leszedni. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.26. 14:00:05

@látjátok feleim szümtükkel: Vicces egy faj: tarlórépa és vadkáposzta kereszteződése (ennél csak a repce viccesebb, ami mustár és vadkáposzta keveréke)!
hu.wikipedia.org/wiki/Kar%C3%B3r%C3%A9pa

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.26. 14:03:28

18 üveg őszibarack szörp keletkezett, a többi barack már kiporciózva a barátoknak és üzletfeleknek.

süllőcske 2020.07.26. 15:11:46

@látjátok feleim szümtükkel: Nem is nagyon ajánlatos szedni, mert ritka. Nagyon szép gomba.
Erdőszélen annyi szúnyog fogadott, hogy inkább megelégedtem kint a szegfűgombákkal

Őshonos 2020.07.26. 17:14:50

Csodásak ezek a kenyerek. A fánk, a lángos és az almáspite nem az én elképzeléseim szerinti, de a kenyereidre nincs jobb szó: beszarás. Amikor ilyeneket látok, mindig az jut eszembe, hogy bzmg az emberek meg megveszik a teszkóba’ 99forintért azt a szart, meg a szevendéjsz kroászont, aztán csodálkoznak, hogy milyen a JÓ kenyér.

Fájdalom, hogy lisztérzékenyként pont a búza-árpa-rozs az, amitől el vagyok tiltva, így ezekre is csak csorgatom a nyálam.

(Ja és egy apróság: az orrunkkal végzett érzékelés magyar neve SZAGLÁS, ennek igealakja a SZAGOL. Az “illatol” egy modoroskodás, az nem magyar szó. És ha valaminek jó a szaga, akkor mondjuk, hogy illata van, sőt a friss kenyereid illatoznak, de te nem illatolod azokat, hanem megszagolod őket, vagy beszívod az illatukat.)

Még egyszer is: csodásak a kenyereid!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.26. 18:31:08

@süllőcske: 70 kiló meggy, 50 kiló sárgabarack, 50 kiló őszibarack, 50 liternyi bodzaszörp ... Dolgoztunk egy keveset :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.26. 18:33:20

Felénk az időkép alig mutat felhőt, de pont most szakad le az ég.:(

MadMary 2020.07.26. 20:15:51

@Andrass9: Az idén nem főztem/zök be sárgabarackot... 1000 forint kilója, ha egyáltalán még van. Majd takarékosan bánok a tavalyi terméssel. *sóhajt*

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.26. 20:22:34

@MadMary: 750-ért kaptunk a helyi terményboltban csodaszépet, valamint egy hálás szomszédtól tíz kiló igazi lekvárbarackot!
Mi se szándékoztunk befőzni, de a meggy olyan szép volt 650-ért, hogy azt nem lehetett otthagyni, és a saját őszibarackunk se volt kutya, abból feldolgoztuk, amit nem osztogattunk el :)

MadMary 2020.07.26. 20:45:34

@Andrass9: Tíz kiló meggyet én is igen méltányos áron kaptam, lett is belőle rumos meggy, meggylikőr, meggydzsem. :-) A sárgabarack... bárcsak vóna errefelé is teféle terménybolt, merthogy itt a nagyipiacon (=őstermelők) sem volt 1000 forint alatt sárgabarack, alig volt árusító, s akinél volt barack, attól elkapkodták a nálam tehetősebb befőzők. Lehet hogy idén az őszibarackra kellene fókuszálnom...? Illetve háborús receptgyűjteményekben láttam hamis őszilekvárt spárgatökből és görögdinnye zöld beléből, cukrozva/melaszozva. Ó, dédikék-nagyikák végtelen fantáziája az étkezés terén!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.26. 20:53:47

@MadMary: Sem az időjárás, sem a korona nem tett jót a gyümölcsnek idén. Minden rettentő drága!
Nekem épp megszakadni készülnek az almafák és a körte is.
Ma mindent megpermeteztem Kálcium és Kálium levéltrágyával - hátha segít a fáknak (meg a paradicsomoknak)...

MadMary 2020.07.26. 21:03:10

@Andrass9: Kérlek szurkolj a százéves körtefánknak, roskadásig van - egyelőre zöld - gyümölccsel, ha beérik, lesz belőle szirupos körte, körtelikőr, körtekompót, körtetorta, körtekörte... I'm crossing all my fingers and toes. A növekvő húsparadicsom-bandáért is! :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.26. 21:31:27

@MadMary: Még a lábujjaimat is keresztbe tettem!!!
A mi körténk csak 25-28 éves, de már elkezdtem alátámasztani az ágakat karókkal. Valahogy muszáj neki segíteni.
Viszont nagyon ritkán főzzük be. Elsősorban aszalt gyümölcs lesz belőle, de idén lehet, hogy próbálok szörpöt is eltenni. Villámgyorsan megérik, nem lehet télire feltenni a szekrény tetejére a tisztaszobában.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.26. 21:33:32

@MadMary: Egyszer próbáltam, de annyira érzékeny, hogyha megvágod kiszedéskor, elfolyik a tejnedv, és oda az egész.
@látjátok feleim szümtükkel: Ismerős, de karórépáról van szó. Az egy másik növény. Mindenesetre szívesen kipróbálnám.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.26. 21:44:18

@Waka:

A karórépa csak a formája, a neve és a színe miatt más.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.26. 21:47:41

@MadMary:

Köszi a linket, ki fogom próbálni, az egyik vödörben már szépen növöget a zöldje, miután a virágzatát régebben levágtam.
Olcsó 100 forintos régi műanyag vödör alja kiluggatva, abban nagyon jó el van.

MadMary 2020.07.26. 21:57:22

@Waka: Hisztis egy zőccség, viszont - állítólag - nagyon finom, a spárgával vetekszik, a felszedéssel valóban nagyon kell vigyázni, ahogy írtad. :-/
@látjátok feleim szümtükkel: Vödrözni fogok én is, aztán meglátjuk, lesz-e belőle valami. :-)

MadMary 2020.07.26. 22:00:44

@Andrass9: Köszönöm a keresztezéseket, majd beszámolok az eredményről. :-)) Ez a körte pedig valóban nem a nagyikaszekrényén üldögélő jószág, az az úgynevezett "bőrkörte" vagy téli körte, a gyorsan érő császár/vilmoskörtét vagy felfaljuk, vagy feldolgozzuk, tertium non datur.

süllőcske 2020.07.26. 22:10:08

Őszi még nem érik a kertben, most a kemény szilvával vagyok elfoglalva, borecetesen teszem el, husikhoz. Tökök, azok nagyon szépen nyúlnak, tökös történetek jönnek. Paradicsom, az csodás, azt is eltevésileg kezdem nézni, dugigra ettük magunkat belőlük.

süllőcske 2020.07.26. 22:18:18

@Andrass9: Hja, én is lombtrágyáztam ma, kell segíteni a drágáknak.

süllőcske 2020.07.26. 22:21:32

@Waka: Próbáljuk meg azt a répát, kíváncsi vagyok, mit tud a konyhán.

MadMary 2020.07.26. 23:01:22

@süllőcske: Elképesztő öregúr/nagyasszony, már akkor hatalmas volt, amikor én még pelenkában totyogtam fél évszázada, most is hozza a friss hajtásokat a majd' félméteres átmérőjű mohos ágakon, körte lóg mindenütt, néhány ág aládúcolva, mókus dorbézol és raktároz az ágvillában... külön kis univerzum ez az ősöreg fa. Moha nő a legvénebb karjain, a mohában apró gombácskák, mint valami tündérföldön, a gombák azonban kártékonyak is lehetnek, nagy ijedtséget okozott a tapló, ami megtelepedett az egyik odúban, vakartuk-fertőtlenítettük, talán sikerült megmentenünk őméltóságát. Nem tudom elképzelni a kertet, és magamat sem, e matuzsálem nélkül.

MadMary 2020.07.26. 23:07:10

@süllőcske: Az ecetes szilva a félkezemenmegszámolhatnám fiaskóim egyike, édesanyám rakta el annak idején garmadával magvalva ecetesen-cukrosan, télen hús-krumpli mellé szervírozta savanyúságként... sose tanultam meg a módszerét, félig gyerek voltam akkor, amikor váratlanul meghalt, ki gondolta volna, hogy nem lesz időm tanulni, receptet lejegyezni. Mégis sok receptjét sikerült utólag rekornstruálnom, de ez a fránya szilva, ez kifogott rajtam. Túl szottyos, túl puha, nem találom el a roppanósságot az édes-savanyú ízkavalkáddal egyidejűleg. Te hogyan csinálod, ó Mester? :-)

süllőcske 2020.07.26. 23:43:03

@MadMary: Megértem a fához kötődésed. Én is, ahol járok, megkeresem a legöregebb fát, és megölelem. Eltöltök vele időt, meggondolok pár dolgot. Vén fákat rajzolni, mindig hívás volt.
A szilvához tulajdonképpen egy forralt bort készítek, vörösborral, arányos fűszerezéssel. Ebben blansírozom a fél szilvákat, ezután borecettel savasítom a levet, bekóstolva, hogy jó legyen az íz. Amíg újra beforralom a levet, a szilvát üvegekbe teszem, s rá a levet.

Topy 2020.07.27. 10:49:37

Erre nincsenek szavak... :O

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.27. 21:51:30

@látjátok feleim szümtükkel: @süllőcske: Nosza. A tarlórépával (kerekrépa, kerékrépa) már van tapasztalatom, pár fogásban egészen ehető. András készített egy gratine-t belőle, abban a sajt, a tejszín és a fűszerek elviszik a hátukon. Nekem a saláta jött be, igaz, ahhoz is temérdek markáns ízű hozzávaló kell.

süllőcske 2020.07.28. 15:40:28

@Őshonos: Nagyon köszönjük szenvedélyes hozzászólásodat, jót mondasz.

süllőcske 2020.07.28. 19:09:35

@Topy: Habet saporem, odorem et colorem. Mondás. De ehhez csatlakozik a kenyér hangja. Mikor is kivesszük, pattog, csicsereg, csemcseg, helyezkedik, születik.

MadMary 2020.07.28. 19:40:53

@süllőcske: Habet saporem, odorem, colorem canoremque panis. :-) :-)

valkür 2020.07.29. 00:19:35

@MadMary: Sárgadinnyéből és az apró szemű, sárga fosatószilvából elég kellemes, aromás, sárgalekvárt lehet főzni. A sárgadinnye adja a muskotályos aromákat, a szilva meg a savasságot és a sűrűséget. Vadon terem, kirándulás közben szoktam szedni egy-egy szatyorral olyan években, amikor drága a sárgabarack.

Ősszel-télen lehet majd sütőtökből és birsalmából is sárgalekvárt főzni. Az nagyon finom, ott is a sült tök hozza az édességet és némi karamelles beütést, a birsalma pedig a savasságot és az aromákat. Minden évben csinálok, lusta vasárnap reggeleken üvegből tolom kanállal, mint más a nutellát.

Mondjuk a sárgabarack az a gyümölcs, ami 3-4 évente piszok drága, a köztes időben pedig van 1-2 bőtermő év, amikor a piacon zárás előtt féláron adják, csak nehogy a nyakukon maradjon. Olyankor kell lekvárt főzni, 2-3 évre évre valót. A szűk esztendőkben meg elég csak pár szemet venni, kóstolóba.

MadMary 2020.07.29. 10:22:58

@valkür: Ezek óriási ötletek, kopipésztelem a receptgyűjteményembe. :-) Sajnos a klasszikus "fosatószilva" errefelé már kuriózum, de a sütőtök-birsalma kombó nagyon tetszik, ősszel előszedem, mindkét terményt nagyon szeretjük. A Sors iróniája egyébként, hogy mostanra az egyik piaci árushoz keveredett nagyon szép sárgabarack, 650 forintért adta kilóját, vettem ötöt, lesz a gyerekeknek lekvár mégis. :-)
@süllőcske: Vettem kemény szilvát, kémiai kísérletezés indul! :-D Házi hollandusomnak elmeséltem a szilvasztorit, nagyon szereti az édes-savanyú-pikáns ízkombinációkat, ő is érdeklődve várja a végeredményt.

MadMary 2020.07.29. 10:26:52

@valkür: Volt egy hatalmas sárgabarackfánk, az ablakom előtt ágaskodott évtizedekig, aztán fiatal felnőttkoromra elérte a sárgabarackok végzete, gutaütést kapott és ki kellett vágni - de az emlékeim alapján megerősíthetem, hogy tényleg ciklikusan termett, a bőtermő években a szüleim nem győztek befőzni, aztán a sanyarúbb években a régebbi lekvárból éltünk, a gyengécske termést felfaltuk amúgy nyersen, vagy anyukám süteményt sütött belőle. Jó évben az egyetlen óriásfa terméséből lett lekvár, édesapámnak pedig pár liter barackpálinka is... nagyon hiányzik a monstrum még mindig, a helyén hársfa nő, a mérete stimmel, de atermése nagyon nem...

valkür 2020.07.29. 11:33:19

@MadMary: Hát, azért májusban-júniusban egy hársfa sem rossz :-) itt a környéken van két utca hársfával beültetve. Arra járok dolgozni, virágzás idején van, hogy kétszer is visszafordulok, csak hogy minél tovább érezzem az illatot :-)

Az egyik kollégám éppen most sirat egy öreg barackfát. Isteni, illatos gyümölcsöt termett, valami rég elfeledett fajta lehetett. Sajnos lejár az idejük nekik is. Az ember szerencséje, hogy ezeknek a jótermő fáknak a génjeit oltványozással át lehet menteni - már ha valakinek eszébe jut, hogy oltványozza.

MadMary 2020.07.29. 22:21:36

@valkür: Ó, a hársfa csodás illatú, van a kertben vagy három, csak a fránya termése ne lenne olyan icipici. :-D És nagyon együttérzek a kollégáddal, a mi barackfánk is valami ősöreg jószág volt, az oltványozás meg senki eszébe nem jutott, bár nem is tudom, technikailag hogy lehetett volna végrehajtani... óriási fa volt, a törzse alsó hangon egy méter átmérőjű. Nem is tudom, árusítanak-e mostanában ilyen jellegű barackfákat egyáltalán. Helikopter vagy drón kellene a megfelelő szürethez. :-/

Topy 2020.07.31. 10:55:15

@MadMary: ezeknek a békebeli hatalmas fáknak volt egy nagy előnye: sosem volt konfliktus a madarakkal :)
alulról mi szedtük, az elérhetetlen részeken meg nyugodtan garázdálkodhattak a madarak, mindenkinek jutott bőven
nagyszüleimnek voltak ilyen gyönyörű, nagy, koros gyümölcsfái;
hatalmas cseresznyefák, koraitól kései érésűig, körtefák a búzával érőtől a kései, elálló, köves fajtákig, nyári alma, fontos alma, rétesalma, barackfák a legkorábbitól (ez picike fa volt, kifejezetten kesernyés ízű, apró barackokat termett, én nagyon szerettem) a kései érésűig, zamatos kajszi...
klasszikus parasztgazdaság maradványának egy része volt ez, eredetileg úgy válogatták össze a gyümölcsfákat, hogy mindig legyen ami frissen terem, meg legyenek eltartható fajták is, téli eltevésre; tizenhárman voltak testvérek, sok kéz volt a művelésre; tizenkét fiútestvére pár évre kiment Kanadába dolgozni, amit megkerestek mind hazahozták, befektették a családi gazdaságba; meg is lett az "eredménye" :( - kuláklistára kerültek, szinte mindent elvettek tőlük, két kis darab szőlőt, egy csík kaszálót gyümölcsfákkal meg egy lucernást kaptak vissza végül :(
annyi szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy szülei még "régivágásúan" ültették a gyümölcsfákat, a fajtákat nem koncentrálták egy helyre (nem volt külön almás, körtés stb.), így a kaszálón sok fajta gyümölcs volt, a szőlő északi szélén is állt pár gyümölcsfa (dupla haszon, árnyat is adott délidőben az ebédhez, némi szundikáláshoz); prakikusan gondolkodott a parasztember, akkoriban még az út mellé is gyümölcsfákat ültettek, a mezsgyehatárokat is gyümölcsfákkal jelölték

MadMary 2020.07.31. 13:51:45

@Topy: Egek... ezekért a keserédes történetekért (is) járok ide oly szívesen. Bizony, a madarakkal mi is osztkozkodunk, épp tegnap garázdálkodott egy szajkó a körtefa tetején, no meg a rigók is felfedezték a termést, de - ahogy írod - úgyse tudnánk leszedni a csúcsgallyakról a termést, még hosszú póznára kötött szedőkosárral sem, úgy hogy élvezkedjenek a tollasok a tizenvalahány méter magasan fityegő körtén, mi beérjük az alacsonyabb gallyakkal. :-)
Ami meg a gyümölcsös mezsgyét illeti, történetileg mindennek igencsak ősi gyökerei (ha-ha.. szóvicc!) vannak, már Mózes törvényei is előírták, hogy a mezgerelés a szegények joga, a kerítésen nyilvános területre kilógó gallyakról, vagy a közterületen álló gyümölcsfáról pedig bárki (=a rászoruló) szükségleteinek (!!!) megfelelően szedhet, mint András útra lógó cseresznyegallyairól. Nálunk is szüreteltek hajléktalanok az utcára kilógó körtegallyakról, előtte becsengettek, engedélyt kértek, mi meg segítettünk a szedésben.

süllőcske 2020.07.31. 15:14:10

@Topy: @MadMary: Újszegeden, valaha bolgárkertészkedés dívott. később, mikor telket mértek, érdekes ősgyümölcsösök maradványai menekedtek meg a villák területén. Ezek a fák éppolyanok, vagy ugyanaz fajok, mint amelyekről ilyen ízzel beszéltek.
Ha már íz, annak a fáramászó kis bitangnak, aki voltam, jutott bőven emlékül. Madárkák, jól voltak, szintén.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.31. 15:58:14

@Topy:

Úgy tartotta a mondás, hogy az alsó rész a gazdáé, a fa teteje a madaraké.

MadMary 2020.07.31. 20:03:52

@süllőcske: Bizony, a régi villák kertjeiben nőttek ezek az érdekes fák... Miskolcon pedig még mindig külön városrész a Bulgárföld, ahol hajdanán a bolgár származású kertészek növesztettek csodásabbnál csodásabb zöldségeket az - akkor még különlegesnek minősülő - öntözéses technikájukkal.

ron · http://trebitsch.blog.hu 2020.08.16. 18:44:35

A szendvicspárna receptjét szeretném elkérni, ha lehet. Kezdő kenyérsütő vagyok. Előre is köszönöm!

süllőcske 2020.08.18. 23:34:34

@ron: Este megetettem a teljes tönköly vadkovászt, reggel savóval, mégannyi liszttel, melynek negyede volt teljes liszt, a többi fehér, bekevertem, fél óra múlva kidagasztottam. Kigombócolva kelesztettem másfél órát. Ezután hajtogatással formáztam szegletesre, majd még húsz percig pihent, megszórva ment sütőpapírral bevont forró tepsibe.