Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Székelyföldi anziksz

2013.07.31. 07:00 süllőcske

Vannak székely őseim is. De az aranyszálak valójában akkor kötődtek, amikor tizenhárom évvel ezelőtt először láttam meg a Hargita kéklő csúcsait, a széles fennsíkokat, a völgyekben megbúvó régies falvakat, léptem faragott kapuk mögé, először ültem remek gondolkodású, szíves emberek asztalához. Tálaik telve voltak szeretettel, hagyománnyal, leleménnyel.
Mindent, ami nyughatatlan lényem széttagoltságából negatívan következett, Székelyföld tette rendbe, boglyába. Valójában tényleg kerestem valamit, amit úgy láttam, meg is találtam.

Csakhogy nem lehet ilyen forrón puliszkát enni. Sok idő és sok rendforgatás, míg az illatos széna hijuba kerül.
Egy alkotótábor körvonalazódott, hála Szombathelyi Árpád barátomnak, és szerencsémnek, hogy elvállaltam ennek szakmai terelgetését. Erős szövetség jött létre vendéglátóink, elsődlegesen a Magyar Örökség Díjas szentegyházai Gyermekfilharmónia, Haáz Sándor tanár úr és csapata, valamint a mi társaságunkat képező, alföldi föstőcskék között.
Már tizenhárom éve tart ez a kapcsolódás, termékeny és jó. Igaz csak egy szám, de ez idő alatt több mint kétezer képet festettünk odakint. Én egyébként szobrász vagyok,de a gyönyörűséges látványok belőlem is kihozták a néha felvillanó festőt.Az első kint készült képemmel váratlanul országos festészeti díjat nyertem és azóta is rendszeresen látják indokoltnak a táborban készült munkáim bemutatását a rangos Hódmezővásárhelyi Őszi Tárlaton.
Tudom, hogy piktori ténykedésem nem mérhető a nagy alkotók remekeihez. Viszont számomra olyan nagy erőt, élménygazdagságot ad, olyannyira nevel az éberségre, érzékenységre, hogy úgy áhítozom rá, mint a Hargita testéből fakadó forrásvízre.
A Hegy, mint Cézanne Monte Sainte Victoire-ja, méltósággal, szelídséggel tornyosul a 800 méteren fekvő nagy falu fölé.Szőts István, Tamási Áron hegye, egy igazi legenda. Örök változásban rezgő, hatalmas tér és anyagtömeg. A légkört hihetetlen mértékben befolyásolja, képezi a párát, füstöl a hegy, néha teljesen eltűnik a szem elől, néha ragyog a fényben.

1.jpg

Van, amikor félelmetes. Soha nem látott méretű felhőtornyok, a semmiből villámgyorsan érkező felhőszakadások, rohanó árnyékok. Ennek a kétméteres képemnek címe: Fellegajtó.

2.JPG

A székely tárgykultúra csodálatos, évekig csak az épített környezetet festettem.

3.jpg

Az ember és élettere, épp csak megkezdett témám.

4.jpg

Mostanság a derék jószágok közt csatangolok a festőállványommal.Mennyire társas lények! Annyi humán érzületet vélek mozgásukban, viselkedésükben felfedezni!

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

Ezeket azonban meglátni,megcsinálni nem könnyű. Valóban, olyan sok idő és szemlélődés, hogy a mondott puliszka még ki is hűlhet, mielőtt kiérdemelnénk.Az se baj, majd szénen megpirítjuk. Ha a dolgos székely ebédje elkészül, annál egyszerűbb nemigen van. De ez az egyszerű nagyon kifinomult. Mindegy hogy káposztasavanyítás, kolbászkészítés, sajt, vagy leves, húsos tokány, vagy gomba, letisztult, nagy hagyományú étel lesz az. Az alapanyagok, háziállat, tejtermék, hal, zöldféle,paszuly, gyógyfű, zöldfüszer, mind kiváló és tiszta. Az étel egyszerű ugyan, de a történelmi Erdély több nemzet gasztronómiai alapjait felhasználja, rengeteg ügyes étel van, és még többet fenyeget a feledés veszélye. Kincsesbányája egyik szenvedélyemnek, a gasztrokutatásnak.Sikerült elcsípnem még a gölődört, a kiszit, a bivalybálmost,az angadsaburt, a churutot, és még jónéhány ritkaságot, mind közreadom egyszer.

Ide, a Kocsmába, most egy kis patakparti ebédet hoztam.

Anahitával ezen a nyáron, a fennsíkokra kicsapott jószágok után barangolva, erdőn, mezőn, füveket, gombát gyűjtögettünk.
Pisztrángot vettünk az egyik tenyészetnél, és a patak felső folyásánál elkészítettük.

Míg célszerű tüzet rakom, Andi halat tisztít.

13.JPG

Halunk, kenyerünk, keserűgombánk van.A fűszer só és helyben szedett vadcsombor, mártásnak muzsdéjt keverünk. Ez fokhagyma,ecet, tejföl, juhtúró keveréke.Y alakú mogyorónyársakat faragok, ez kitűnő tűzési módot eredményez.

14.JPG

Vadcsombor megy a hal hasába, sózom.

15.JPG

A gombákat a forró köveken sütjük. Ez a tejelőgomba kesernyés, csípős levet enged, ezt kövön kíméletesen ki lehet sütni belőle.

16.JPG

Íme, az ebédünk.

17.JPG

18.JPG

24 komment

Címkék: pisztráng alkotótábor csombor muzsdély keserűgomba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr455433664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.31. 08:15:18

Szépet írtál Andris! Képeid közül a kedvencem a legelő lovak - szinte kirobban az izmuk a bőrük alatt!
A pisztráng is jó, de mit tettél a gombára?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.31. 08:19:02

Tetszik a Felleghajtó is, ahol a fellegek árnyéka hegyen-völgyön átvetül.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.31. 09:37:16

Ez nagyon jó!
Köszönjük Süllőcske!

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.31. 10:34:25

Süllőcske! Megittam ennek a posztnak a tiszteletére egy pohárka eperpálinkát. Élj - sokáig - hajtsd a felleget!

Mellesleg fotósnak sem vagy te olyan rossz.:)

süllőcske 2013.07.31. 11:01:25

Köszönöm, egészségetekre!
Valójában a képcímmel a hasonló értelmű szépséges népdalra gondoltam.
"Én vagyok az, aki nem jó,
fellegajtó nyitogató"
A keserűgombára a sülés végén juhtúrót szoktak kenni, vagy ezt a muzsdéjt, amit én is használtam.

susztertangó 2013.07.31. 13:09:43

www.youtube.com/watch?v=xCEiSJFWGks
-------------------------------------------------

youtube.com/watch?v=xCEiSJFWGks
-------------------------------------------------

(Az egyik csak bekékül.Az ellenőrzésnél mindkettő.)

1kutya 2013.07.31. 16:41:06

@süllőcske: azért elég jól sikerült megfestened a szegedi laktanyát is, sohasem felejtem el azt a döbbenetet az illető arcán! örök hála érte és megyek eggyel! :)

a pisztráng meg csodálatos, már érzem is az illatát...

youlopukku 2013.07.31. 18:48:06

van olyan nap amikor unatkozol?....

medvedr 2013.07.31. 19:18:09

A képek nekem tetszenek. Erdély ellen engem beoltottak, úgy látszik, valahogy nem hat rám. A burgerlandi vidék pld. Fraknó jobban tetszik. Ez a magánügyem tudom, de csak itt merem bevállalni. (Gyáva cenk vagyok,ezt is tudomásul veszem ha kell):) Az állatokban az állati érzületet érdemes figyelni. A pisztráng jó, csak egyszer sütöttem szabadtűzön frissen fogottat (Szilvásváradon), de azt máig nem felejtettem el.

Negotiator 2013.07.31. 20:46:51

@süllőcske:
ritkán szólok, de ha igen oka van. ritkán osztok meg valamit a netről, csak barátnak csak értékeset. ezt elolvastam és megosztottam. köszönöm!
Mondom ezt azzal együtt, hogy medvedr mellé állok a Burgenland jobban tetszik kérdésben - mondjuk olyan osztrák vezetéknévvel mint az enyém nem csoda. Ezzel együtt Erdély szép, fantasztikus tárgyi kultúrája van, és örülök amikor van egy Kós Károly az öreg Saarinen vagy az Arts& Crafts mellett-

süllőcske 2013.07.31. 22:04:55

A földkerekségen számtalan hely szép és eredeti.
A lényeg, hogyan bánunk értékeivel.
Erdéllyel én így vagyok, ezt osztottam meg.
Egyébként ma szép, nyolckilós harcsát fogtam, még konyhánkra ítéltem szegényt. Az ilyen méretű halnál viszont már figyelni kell, mely részei , mire is valók. Hogy mire is, majd beszámolok róla.

süllőcske 2013.07.31. 22:22:46

@youlopukku: Az állandóság sem unalmas, sőt ritka kincs.

süllőcske 2013.07.31. 22:25:51

@Negotiator: Köszönöm, hogy ez az anziksz másfelé is eljut.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.31. 23:46:57

@süllőcske: Májából resztelt májat :) Azt szeressem!
Nagyon szeretem, hogy ennyire megosztod érzéseidet, gondolataidat. Ez nyilván a művészi életed alapfeltétele, hiszen képet, szobrot enélkül nem is érdemes készíteni.
Az én családom zenész, nyelvész vonal - ezek nem annyira kommunikatív művészetek, mint a tied, illetve sokkal absztraktabb, nehezebben követhetők.
Azért nem panaszkodom, csak örülök neked!!!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.01. 11:33:17

Gyönyörűek a képek és az étek is! Én nemcsak a pisztráng illatát éreztem, hanem a kis rohanó patak partján a buja növényzet páráját is! :)

Érdekes ez a muzsdéj. Én erdélyi ismerősöktől sörbe aprított foghajmaként láttam, flékenyhez használták.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.02. 16:51:26

Nem is tudom ezen a videon mire kell figyelni, az állati, vagy az emberi érzületre-é? Miután az emberben ( talán? ) előbb volt az állat, mint az ember. :) Vagy talán mindkettő egy forrásból fakad? :):):)

nol.hu/mozaik/pancsolo_kiselefant_-_video

Pinka-Panka 2013.08.05. 21:05:10

Hát én most csak ámulok e művészeted előtt Süllőcske! Szívemhez, lelkemhez közel áll a székely emberek sorsa, életmódja, kultúrája. Neked köszönhetően tudhatunk is belőle sok csodát. Nagyon köszönöm ezt a szép írást, amiből süt a szeretet és az alapos munka.

Hidd el, ahogy Ti éltek az a csoda, az a kevesebb, s nagyon lehet tanulni belőle.
Süllőcske, a képeid is gyönyörűek akár a szobrok, amit formáltál, s láttunk már.
Tetszik, hogy a képekhez nem kell különösebb magyarázat, mert látni mit szeretnél ábrázolni és tudtára adni a nézelődőnek. Én ezt a művészetet kedvelem.

Most nem a remek étel készítésed fogott meg elsősorban, hanem a képek és a leírás színes, életteli szépsége.Hogy a kocsma most üres az, a nagy nyári szabadságolásnak köszönhető, én amondó vagyok, hogy ezt a "kiállitást" megnyitni szükséges a hidegebb, borongósabb napokon, amikor többen jövünk ide egy jó szóra, egy itókára, melegedni és ámulni, hogy vannak és léteznek csodák, a szürke hétköznapokban.

Nagyon köszönöm!

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.09. 17:28:12

@medvedr:

Farknó vára tényleg frankó, főleg a konyha, nekem az tetszett a legjobban. Na ott lehetett tárcsán meg szabadtűzön sütögetni.:)

Ez meg egy gazdagabb konyha, és nem lehetett rossz a maga idejében.
index.hu/x.php?id=inxbkc&url=http%3A%2F%2Fcsalamadeesegyebfinomsagok.blog.hu%2F2013%2F08%2F08%2Fii_lajos_konyhaja_a_neuswanstein_kastelyban

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.09. 20:10:17

@látjátok feleim szümtükkel:
Hát lássátok? Szegény Fraknót így el---írni.:)

2013.08.09. 20:41:58

@látjátok feleim szümtükkel:

jé, tényleg elírtad, és fel sem tűnt!
:)
süti beállítások módosítása