Ilyen is volt már egyszer. A kertben és az erkélyen most virítanak legszebben a fűszernövények, kellett valami könnyű, friss étel, amibe beletehettem őket.
Rikotta lett volna az ideális választás az alacsony zsír és fehérjetartalmával. Csak hát... A Gici rikotta eltűnt mostanában, a Csarnokban lévő tejboltban meg aranyárban mérik. Vérlázító, hogy a túró/sajtgyártás melléktermékéből nyert végtermékért ilyen összegeket mernek kérni. Persze érthető, a temérdek főzős műsornak és csatornának köszönhetően divat lett, a megnövekedett kereslet pedig feltornászta az árakat. Majd bolondok lennének olcsóbban adni, ha egyszer drágán is megveszik. Azért persze menjenek a cicába. Száz szónak is egy a vége, maradtam a túrónál. A születésnapi epres-túrós pitéből maradt egy fél zacskóval, vettem hozzá még egyet.
Hozzávalók:
- 70 dkg tehéntúró
- 330 g natúr joghurt
- egy csokor friss zöld fűszer ízlés szerint (jelen esetben citromfű, bazsalikom, oregánó került bele)
- 1-2 gerezd idei fokhagyma
- 1 friss zöld csili
- 1 közepes fel kicsírázott vöröshagyma
- ízlés szerint friss zöldségek (kígyóuborka, sárgarépa, zöldpaprika)
- só
Az elkészítése végtelenül egyszerű. A joghurtot egy éjszaka alatt lecsepegtettem. Ahogy máskor is, mintegy 55 százalék savó folyt ki belőle.
A túrót villával összetörtem, megsóztam és összekevertem a joghurttal.
Hozzáadtam a felaprított zöld fűszereket és elkevertem.
Beletettem a finomra vágott hagymát és fokhagymát, valamint a felkarikázott csilit, és megint jól elkevertem. Betettem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Amíg az ízek értek, megmostam, megtisztítottam és csíkokra illetve hasábokra vágtam a zöldségeket.
Munkába vittem belőle.
Jó kis könnyű nyári ebéd lett belőle. A fűszereket sikerült úgy adagolni, hogy egyik sem volt túl harsány, de azért mindet lehetett érezni. Az állaga lehetett volna hígabb is, mert elég nehéz volt a zöldségekkel mártogatni. De sebaj, megettem kiskanállal. Egy-két szelet pirítós persze került mellé a szénhidrák végett.