Rikotta. Rikotta a túrót! Túró. Nem kaptam abban a nyomorult boltban, pedig pénteken még annyi volt, hogy gombosvillával forgatták a hűtőpultban. Este negyed nyolckor, a kertből fáradtan hazaporoszkálva már nem volt erőm másik üzletbe menni.
A fűszernövények a kertben és a réten most a legjobbak. Ilyenkor, virágzás előtt zsengék, frissek, telve vannak ízzel, muszáj valamit összeütni. A recepthez felhasznált fűszerek listája természetesen nincs kőbe vésve, bátran használhatjuk, amit szeretünk, de ügyelni kell arra, hogy ne tegyünk bele egyikből sem túl sokat, mert elnyomják a többi ízét.
Rikottából lett volna az igazi - zsírszegény, alacsony fehérjetartalmú krém egy könnyű vacsorára, esetleg pár szelet pirítóssal reggeli gyanánt -, de a hazai élelmiszer kiskereskedelem kibabrált velem. Azért a félzsíros tehéntúró sem rossz alapanyag, de azt használva valamivel gazdagabb lett az étel.
Hozzávalók a krémhez:
25 dkg rikotta
150 g natúr joghurt
csipet só
egy kis csokor friss zöldfűszer (Az általam használtak: oreganó, kakukkfű, rozmaring, citromfű, kapor, tárkony)
egy újhagyma fele
egy-két vékony szál új fokhagyma
Mártogatáshoz:
Hasábokra vágott sárgarépa, uborka és paprika. Használhatunk ízlés szerint más zöldségeket, például jégcsapretket vagy céklát is.
A fűszereket alaposan megmostam, és lecsepegtettem, törlőruhán le is szárítottam.
Leveleiket leszedtem, és finomra vágtam. A hagymát és fokhagymát kevés zöld szárával együtt szintén felaprítottam.
A joghurtot összekevertem a túróval, beleszórtam a fűszereket és a hagymákat, sóztam, majd alaposan elkevertem.
A zöldségeket megmostam, és megtisztítottam, majd kb. 1 centi széles hasábokra vágtam.
Reggelire fogyasztottam - a zöldségek segítségével kimártogatva - két szelet pirítós kíséretében. Nagyon finom, könnyű krém lett, a fűszerek mindegyike érezhető volt, a körém sereglő siserahad alig hagyott belőle nekem.