Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy tökéletes porchetta - feltekert császárhús

2020.07.09. 07:00 Andrass9

A barátnőnk, akinek dílere van meglepett egy szép nagy császárhússal. A hentese zseniálisan felvágta neki, nem tudván, hogy nekem lesz :) Én meg lusta módon, azonnal lefagyasztottam...

49.jpg

A napokban láttam Serényi Zsoltot, aki porchettát készített többféleképpen is. Neki nem volt olyan szépen kinyitva a hasaalja szalonna, mint az enyém, de nem féltettem, mert remek szakács. Még azt a gondomat is megoldotta, hogy kell-e valami az édeskömény helyett bele, mert az a feleségem nem szereti!

Így karanténidőkben nem gyakran készítek nagy ételt, mert nem tudunk társaságban enni, de most úgy döntöttem, hogy a gyerekek is kapnak belőle, meg a barátnőnk is, ezért kivettem a mélyhűtőből a szép tekercset. Lementem a veteménybe, és gyűjtöttem némi zöldfűszert hozzá:

  • 3 kg hasaalja (másnéven császárhús)
  • 2 fej új fokhagyma és a szára
  • 1 Ancho csili
  • 1 Anaheim csili
  • nagyobb marék oregano
  • 2 ágacska rozmaring
  • 1 marék felmagzott petrezselyem levele
  • 1 ágacska zsálya
  • 3 lestyánlevél
  • 2 nagyobb ág kakukkfü
  • 1 ek koriandermag
  • 1 tk csilipehely
  • 1 ek római kömény
  • 1 ek feketebors
  • 2 ek olivaolaj
  • 5 ek só
  • 1 tk szódabikarbóna
  • pár méter fehér pamutspárga

10.jpg

A szárazfűszereket a pici teflonomban feltettem pirulni. A zöldfűszereket a késes aprítóba tettem. A csiliket kimagoztam - elég erős a csilipehely magában. A fokhagymaszárat is felkarikáztam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Felaprítottam a megmosott oreganot, megpucoltam a fokhagymát és az aprítóba ment az is. Nagyon szépen felaprította - nem lett belőle pép! Hogy kenhetőbb legyen, adtam hozzá még olivaolajat, és azzal is összevágtam.

15.jpg 16.jpg 21.jpg
22.jpg 23.jpg 24.jpg

A megpirított száraz fűszereket a mozsárba tettem. Megzúztam, majd hozzáadtam 3 ek sót és azt is belekevertem.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Kiterítettem a csodaszép hús a nagy vágódeszkára. Aztán visszahajtottam, mert a borda közötti húsokat ki kell belőle vagdosni (lehet belőle darált húst csinálni), hogy sima legyen a felület. Ezután átlósan bekockáztam a belső felületet a filézőkéssel.

25.jpg 26.jpg 27.jpg

Megszórtam a sós szárazfűszerekkel, amit belemasszíroztam a bevágásokba is. Rátettem az olajos zöldfűszert és szép lassan felcsavartam - lehetőleg szorosan - a húst.

28.jpg 29.jpg 30.jpg

A fazonírozáshoz az is hozzátartozott, hogy a bőr végén el kell vékonyítani a szalonna részt, szebben simul fel a bőr a tekercsre. A spárgából levágtam akkora darabokat, amik egy-egy átkötéshez elegendőek. Valahogy én komfortosabb vagyok így kötözni, mint egyetlen, hosszú spárgával (nem vagyon én az ördög a cérnájával, maradok a szabólegény ... :) Mintegy 2 centinként körbehurkoltam, jó feszesen megkötöztem a tekercset. A végekkel kezdtem, hogy ne nyomódjon ki a fűszertöltelék a kötözés alatt.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Szép kötözött tekercs lett belőle! Húztam még hosszában is jópár kötést, így a belseje sem türemkedik ki annyira. A végén összekevertem 2 ek sót a pupos teáskanál szódabikarbónával, és alaposan bedörzsöltem a bőrét vele (ez FONTOS!).

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Az egészet letakarás nélkül (hogy száradjon kicsit!) betettem a hűtőbe 11 órára. Ha tovább akarjuk pácolni, azért egy csöpp pácsót keverjünk a fűszeres sóhoz (nem fog megmérgezni, de szebb színe lesz a húsnak, és kevésbé valószínű, hogy megbuggyan az étel).

39.jpg

Másnap reggel azután elővettem az óriás tepsimet (aminek a foggantyúit le kellett flexelnem, hogy beférjen a sütőnkbe). Ehhez jött egy remek V alakú rács, amibe belefektettem a tekercset. Így nem ér bele a szaftba, mindenhol relatíve egyenletesen sül. Beleböktem a maghőmérőt, hogy túl ne süssem. A cél az 78-80C fok. Öntöttem egy liternyi vizet is a tepsibe, hogy ne égjen le a lecsöpögő szaft. A sütőt maximumra állítottam (ez nálam 215-220C körül van).

40.jpg

Innen aután félóránkén a saját szaftjával locsolgattam. (Nem, nincs fénykép minden locsolásról!)

41.jpg 42.jpg

Három óra alatt maghőfok elérte a 78C fokot, a bőre szépen felhabosodott, ezért megfordítottam és a grill alatt megpirítottam a bőr nélküli részt is. Végül levettem róla a spárgákat.

43.jpg 44.jpg 45.jpg

Alufóliába csomagolva pihentettem egy órát.

46.jpg

Tálaltam a húst, miután kicsit lekapirgáltam róla a grill alatt véletlenül megégett bőröket.

47.jpg

Eredetileg recés kést ajánlottak hozzá, de ez olyan habos lett, hogy a kenyérkés simán elvágta.

48.jpg

Petrezselymes krumplival és vegyes zöldsalátával tálaltuk (nyitókép). Nem álltam meg ismét, hogy ne legyen villakép ...

50.jpg

A barátnőnk, akinek dílere van el volt ájulva tőle, bár neki kicsit sok volt a fokhagyma :) Jutott még otthonra is a gyerekeknek.

A trükk a habos bőrhöz a szódabikarbónás só, és a szellőzés. A rettentő erős csípést szépen kimosta a szalonna zsírja a szaftba, jó lesz majd kenyérre kenve.

 

92 komment

Címkék: fokhagyma zsálya bors szódabikarbóna római kömény rozmaring oregano olivaolaj petrezselyem lestyán császárhús koriandermag csilipehely kakukkfü Anaheim Ancho Gigantea hasaalja szalonna pamut spárga

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9615903512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MadMary 2020.07.09. 14:53:37

Ez tényleg lenyűgöző!! Oly szívesen kanyarítottam volna belőle magamnak pár szeletet, csak én olasz császárzsemlébe tettem volna, mint ahogy életemben először ettem Róma mellett egy kisvárosi "búcsúban" porchettát... Puff, most meg csorog a nyálam. :-) :-)
www.streetfood42.com/cibodistrada/zia-rosetta-roma/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.09. 20:57:34

@MadMary: Én Rómában a piacon (Campo di Fiore - remélem jól emlékszem) ettem először ilyet. Azóta is szeretném elkészíteni! Ez a mostani eléggé hasonlít ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.09. 21:47:45

Ez durva jó. A zsálya különösen jó barátja a sertésnek. Egy ideig kacérkodtam - na jó, mostanában is eszembe jut - egy malacból készült hasonló fogással, ahol a karaj része kerül a közepére. Néha lehet kapni a csarnokban 40-50 kilós malacból vágott részeket, olyankor beindul a fantáziám.

MadMary 2020.07.09. 21:51:08

@Andrass9: Campo dei Fiori... :-) És igen, már ránézésre is hasonlít, nagyon szép göngyöleg, csak a malacfej hiányzik az elejéről (viccvót... Olaszországon kívül ritkán látni ilyen csinos malactekercset!) :-D

valkür 2020.07.09. 23:24:35

Hhát, a nyálam csorog, de én ezt a receptet elteszem szeptemberre. Nincs az a hatalom, ami miatt bekapcsolnám a sütőt. Még a tökfőzeléket is csak aprítóban, főzés nélkül csinálom :-)
Jó lenne pedig hozzá egy ilyen szép szelet, omlós császárhús.
Nna, de majd az ősszel.

MadMary 2020.07.10. 01:38:41

@Andrass9: .. és csak most esett le a tantusz, hogy a tetovált séfet emlegetted! :-) Egyszer részt vettem egy bemutató grilles vacsoráján, a lábujjaimat is lenyalogattam utána.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 07:34:29

@MadMary: Van Domonyvölgyben egy Malackert nevű étterem - én ott láttam sok szép malacot nyárson! Finomak is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 07:35:28

@Waka: A mozdonyban tán el is férne, bár oda kisebbet tennék - van kb 1 méter parázs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 07:37:40

@valkür: Én sem a kánikulában csináltam, hanem a karanténban :)
Az anyagot egy Fény utcai hentes állította elő, de hogy melyik, azt nem árulja el a barátunk (akinek ilyen dílere is van).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 07:59:42

@MadMary: Egyszer találkoztam vele személyesen egy nagy BBQ vacsorán, amit a Terminál étteremben tartott (akkor ő volt a tulaj). Nagyon tud főzni, és a kritikát is jól viselte :)))

blogkocsma.blog.hu/2015/08/30/vilagevo_bbq_vacsora_a_terminal_etteremben

MadMary 2020.07.10. 08:22:45

@Andrass9: Most nagyon-nagyon elkezdesz majd nevetni... én is a Terminálban voltam nála vacsorán, csak januárban. :-D :-D

MadMary 2020.07.10. 08:23:45

@Andrass9: Márminthogy szintén a Világevő szervezésében. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 10:15:44

@MadMary: Apropos... Horvátországban az autópálya mellett mindenfelé ilyeneket sütögettek. Néha bárány, néha kecske, de leginkább malac. Nem próbáltuk, így nem tudom, milyen volt az íze :)

MadMary 2020.07.10. 10:53:12

@Andrass9: Finom. :-) Én kecskét ettem, és külön imádni való volt, hogy ha az étterem egy kis patak vagy folyócska partján volt, akkor a nyársat egy kis vízikerék forgatta. :-) Sok friss hagymával, házi kenyérrel, paradicsommal ettük a parázs felett sült husikát, de jó is volt... :-D
A vízikerék valahogy így nézett ki:
www.youtube.com/watch?v=u-EKNxdG_LM
6:00-tól látni a lényeget.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 11:02:23

@MadMary: A franc! Valami ebédet kéne csinálni, de meggyulladunk a lakásban! Viszont ezek a mozik felébresztették bennem a húsevőt :) (Fiam mondta pici korában: Én egy nagy húsevő állat vagyok!)

MadMary 2020.07.10. 11:07:46

@Andrass9: Fiad.. :-D :-D Ilyen csodamozdonyos apa mellett aligha lehet vegetáriánus. Nálunk két libacomb pihen a slow cookerben, minden ablak elsötétítve, _nagyon_ meleg lesz máma.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 11:12:08

@MadMary: Egy töltött paprika merült fel, mint lehetőség. Azt meg lehet főzni odakinn az indukcióson is!

MadMary 2020.07.10. 11:29:02

@Andrass9: Töltött paprika! Megvan a holnapi ebéd! :-D

valkür 2020.07.10. 12:51:59

@Andrass9: ha bírod az ilyesmit, én egy hideg kefíres tökfőzeléket javaslok, főzés nélkül. Feldarabolod a zsenge tököt vagy cukkinit és enyhén besózód. Csak addig hagyod fonnyadni a sóban, amig megpucolsz és valahogy pürésítesz 1-2-3 gerezd fokhagymát és felaprítasz egy csokor zsenge kaprot. Jah, meg előveszed a hűtőből a kefírt. Ráöntöd a besózott tökre, belenyomod a fokhagymát és pár másodpercre elmeríted benne a botmixert. Addig járatod, amig el nem éred a kívánt állagot - darabostól a sima krémig terjed a skála, kinek mi tetszik. Rászórod a kaprot és jól behűtöd. Joghurttal is működik.

MadMary 2020.07.10. 13:10:05

@valkür: Ez tulajdonképp egy főétellé előrukkolt tzatzikivariáns! :-) Klassz ötlet, amúgy evőkanállal szoktam magamba tömni az elvileg salátaöntet tzatzikit, akár saláta nélkül is... ezt is ki kéne próbálni, csak sajnos még nem terem a cukkini. :-/

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.10. 13:44:57

Szép, és biztosan jó is volt ez a tekergetett hús, de én ha éhes vagyok erre a fajtára ( hasaaljára ), akkor fokhagymával nyomás egy lábosba, fűszerek még mehetnek, főként frissen, félig megpárolom, és megy a sütőbe pirosra sülni. Ha nem elég zsíros, akkor valami baromfi zsiradékkal megsegítem. Közben krumplipüré készül mellé, esetleg ha van éppen friss sóska, akkor egy mártás is.
Nem érek rá ha éhes vagyok, mert enni akarok, és azt, amit megkívánok. Lehet, hogy mire a hűtőben megpácolódik, már nem is akarok olyat enni. Ez fiatal korom óta van így, nem véletlenül, de az okát megtartom magamnak, mert még majd valaki holivudinak gondolja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 14:27:04

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt azért mások is észrevették már nálad :) Nem gond az, hisz van, aki csak azért eszik, hogy éljen ... Én meg azért élek, hogy egyek :) Persze, nem tudom, meddig bírom, de szerencsére lassan csökken a testsúlyom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 14:29:34

@valkür: Persze hogy persze! Azért én sok kovászos uborka levet is adok hozzá, mert savanykásan szeretem.
Tököt bármikor bármilyen mennyiségben!!! (Sok kaporral - a fokhagymát meg kipróbálom vele, még nem ettem úgy). Azért én megállok a darabos állagnál - az a kedvencem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 14:30:29

@MadMary: Azt hiszem, még nem ettem tzatzikit ... (szégyenkezve balra el)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 14:32:52

@MadMary: Nálunk viszont elmaradt belviszály miatt. Ha én főzném, én húslevesben főzöm meg a paprikákokat. Feleségem szerint az meg parasztvakítás és neki arra nincs ideje.
Így azután a töltött paprika helyett felolvasztok egy adag körömpörköltet magamnak ... Abban van elég zsír és fehérje, meg kollagén :)

süllőcske 2020.07.10. 14:40:18

Nagyon szépen van megcsinálva, a malacbőr fantasztikus jól néz ki.
Ezt a göngyölt húst többféle módon lehet ízesíteni, az olaszok, akik nem nagyon szeretik bonyolítani a dolgokat, meglehetősen összetett tölteléket is használnak. Andris porchettája igen gazdag ízesítőkben, és remélem nem baj, ha elmondom, én miként fűszerezném. Szóval, megelégednék fokhagyma-zsálya-rozmaring bőkezű használatával. A friss csilit én is megmutatnám a malackának.Száraz fűszernek bors, koriander. A bekockázással nem törném meg a spiraloid szerkezetet. Petrezselymet a krumpliköreten elégnek gondolnám, a salin bazsalikomot használnék.

süllőcske 2020.07.10. 14:48:05

@MadMary: Láttam a fészkekben, cuki, arasznyi cukkiniket.
Tzaziki pirosra sült hal mellett büszke saláta.

süllőcske 2020.07.10. 14:50:55

@Andrass9: Pediglen a töltött paprika kánikulai emlékeket hoz fel. Esedékes.

valkür 2020.07.10. 16:03:03

@Andrass9: abszolut, kovászos uborka leve mehet bele bőven. Csak akkor már leves lesz, nem főzelék. Vagy még inkább ivólé :-) Tökmindegy, nagyon szeretem mind a kétfélét.

valkür 2020.07.10. 16:15:33

@MadMary: Így is fel lehet fogni, igen. A tzatziki is közeli rokon, csak az jóval sűrűbb joghurttal készül, és én teszek bele citromlét és római köményt is.
Tényleg, csak most jövök rá, hogy a legfőbb különbség, hogy a hideg töklevesbe nem teszek római köményt.
Igaziból a bolgárok uborkalevese ihlette nálam ezt a hideg töklevest vagy főzeléket - mikor hogy sikerül.
Most is ez volt ebédre, hentesnél vett sült hekkel.
Holnap is ez lesz, csak kovászos uborka levével levessé hígítom, másodiknak szintén hentesnél vett grillcsirke, salátával.

35 fokban, vizsga előtt egy héttel főzzön az, akinek két körösztanyja van. Vagy legalábbis egy nyári konyhája :-)

valkür 2020.07.10. 16:24:12

@Andrass9: tejfölös uborkasaláta, kicsit más fűszerezéssel :-)
Én kicsavarom a lereszelt uborkát. A sűrű joghurtba kerül citromlé, pici só, római kömény, apróra vágott petrezselyem és kapor. Külön-külön behűteni őket. Fogyasztás előtt 5-10 perccel keverem csak össze, különben levet ereszt.
Bármilyen sült mellé kiváló. Emellé a porchetta mellé is isteni lenne, csurog a nyálam, ha csak elképzelem.

Vannak, akik apróra vágott mentát is kevernek bele.

süllőcske 2020.07.10. 17:18:09

@valkür: Én is a mentások közé számítom magamat.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 17:20:47

@süllőcske: Az eredeti olasz fűszerezés nagy mennyiségű ánizst használ a belsőben! Ezt a feleségem ki nem állhatja, ezért másként képzeltem el :) Ilyenre sikeredett!
A bekockázás pedig hozzá tartozik ehhez az ételhez - legalábbis az olaszok szerint, akik ezt kitalálták :)) Sokkal mélyebbre diffundálódik a fűszer.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 17:26:13

@valkür: Vétek az uborkát kicsavarni :) Olyan isteni a saját leve!!!

valkür 2020.07.10. 17:27:48

@süllőcske: nna, akkor jövő tavasszal próbáld ki medvehagymával! Olyankor csak kígyóuborka van, de a medvehagymás tzatziki megéri azt a kis áldozatot. A görög tengerpart, a mecseki erdők és a holland fóliasátrak szerelemgyereke, ahh.

valkür 2020.07.10. 17:34:13

@Andrass9: nem azt mondtam, hogy kiöntöm, hanem hogy kicsavarom :-)
A sós uborkalét paradicsom kikapart levével keverem össze, szódával megspriccelem és megiszom. Szűz bloody mary :-) Ha nem vagyok szomjas, akkor valami páclébe vagy levesbe öntöm bele. De ilyen melegben általában szomjas vagyok.

A tzatziki akkor jó, ha sűrű, szinte kenyérre kenhető. Tehát jobb, ha ki van az ubi csavarva, mert különben nagyon leveses lesz a saláta. Azért szokták a joghurtot is lecsepegtetni hozzá. A lidis görög joghurt elég jó alapanyag, azt nem kell csepegtetni.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.10. 18:23:47

@valkür:

A nyári konyhában is meleg van. Ilyenkor kinn, az eresz alatt a legjobb főzni.

MadMary 2020.07.10. 18:51:41

@Andrass9: András, a semi di finocchio nem ánizs! Édeskömény-mag, ami helyettesíthető görögszéna-maggal (ez utóbbi állítólag a cukorbetegek számára is jó hatású).
biogo.hu/thymos-edeskomenymag-20g?gclid=EAIaIQobChMIiuLB447D6gIVitKyCh36bQowEAQYAiABEgKpMfD_BwE
A töltött paprika körüli csatát pedig sajnálom... én félkészre szoktam párolni a darálthúst, félkészre a rizst, összekeverem, tojással megkötöm, paprikába gyömöszölöm, és híg paradicsomlében főzöm addig, míg megpuhul. A paradicsomlét viszont kicsit zöldségesre fűszerezem - hogy Néked is igazságod legyen. :-)
@süllőcske: A porchetta fűszereit a Mediterráneum adja: ami megél a nyár közepén a szárazságban, az mehet a malackába is, rozmaring, kakukkfű, fokhagyma, zsálya mind igen jó. Az icipici cukkini, amin még rajta van a virág, az ínyenc olaszok kedvelt csemegéje. Életem hollandusával sokat nevetünk azon, hogy a pinduri diónagyságú újkrumpli itt a kutyának se kell ("Mert ollllyan sok vele a munka, aki jól él, az naaaggy krumplit vesz!"), Hollandiában pedig drága kincs - így van ez az ujjnyi cukkinivel is, amit épp hogy meg kell futtatni vajon, vagy még azt sem, nyersen is csodás koranyári étek.
@valkür: Bibibí, nálam a kertben szőnyeg módjára nő a macihajma... :-) Még gyerek voltam, mikor véletlenül behurcoltuk valami vadnövénnyel, most áldom a sorsot, hogy mindez így alakult. Tavasszal tobzódunk, medvehagyma-pestós nokedli az abszolút sztár, de észben fogom tartani a tzatzikis ötletedet is. Mennyi kerti kincs! Annak pedig külön örülök, hogy (végre!) valaki ismeri és használja a római köményt is. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 18:54:40

@MadMary: Ebből is látszik, hogy nem használom itthon :) A feleségem meg van győződve róla, hogy az ánizs, ezért ő utálja. Én meg hű szolgaként kihagyom a menüből :)

Kumari aki Nilüfer 2020.07.10. 18:54:56

@valkür: Lehet a török (vagy arab,) boltban venni török joghurtot, az eleve sűrű. És igen jó az íze, jeges vízzel, sóval csodás ayran készíthető belőle, de jó a tzatzikire is.

MadMary 2020.07.10. 19:10:28

@Andrass9: Az ánizs számomra is mumus, azon nagyon ritka ennivalók egyike, amit nagyon nem szeretek - ebben osztozunk feleségeddel. :-) Egyszer viszont érdemes volna venned egy kis római köményt vagy görögszéna-magot, csak szagolgatni. Talán megihlet az illat valamire. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 19:33:04

@MadMary: Római köményt többet fogyasztok, mint koriandermagot :) Alap fűszer nagyon sok konyhában!
Görögszénamagot a napokban hozott a fiam, mert az Ázsia Bt-ben járt, és kértem.
Én a Fennel-t gondolom ánizsnak: az ánizskapor magját.

süllőcske 2020.07.10. 19:48:05

@Kumari aki Nilüfer: Éppen ma készítettem be négy liter tejet joghurtnak. Holnap ayran is lesz. Jól ismerem Törökországból, odavagyok érte..

süllőcske 2020.07.10. 19:50:01

@Andrass9: Csodás lett! Csak meséltem, hogy csinálnám.

süllőcske 2020.07.10. 19:53:06

@MadMary: A csillagánizs viszont roppant figyelemreméltó fűszer.

süllőcske 2020.07.10. 19:59:11

@Andrass9: Az ánizsmagot egyedül a régi gyümölcslevesekből ismerem pozitívan, na és a halaknak való etetőanyagba szoktam őrölni, ők szeretik, halra váltom tehát:))

valkür 2020.07.10. 20:21:26

@MadMary: Bébicukkini, ahh. Az idén vettem egy cukkinipalántát, beültettem egy nagy cserépbe. Annyi tápanyaghoz nem jut szegény, hogy megnőjön rajta a cukkini, de virágot azt hoz. Így életemben először végre megkóstolhattam a rikottával töltött cukkinivirágot. Cserépben nevelt friss bazsalikom és pár szál zöldagyma zöldje apróra vágva kerül a friss, krémes túróba (járjon rikotta után az, akinek erre van ideje, én csak a piacig jutok el, ott van kimérős túró)
Szóval az apróra vágott zöldeket belekeverem a túróba és kiskanállal óvatosan megtöltöm a virágokat. Tényleg óvatosan, könnyen szakadnak a szirmok. Fehér borral és némi szódával egy sűrű palacsinatatésztát készítek, belemártom a töltött virágokat és forró olajban kisütöm.
Isteni lett. Különösen a kislány virágok, amiken rajta hagytam a kisujjnyi méretű cukkini petesejtet.
Ha marad töltelék, akkor a cukkini zsengébb leveleit is be lehet tölteni. Kicsit szőrös, szúrós, de ha bemártod forró vízbe akkor megszelídül és nagyon jól hajtogathatóvá válik. Egy kanál fűszeres túró a közepére, lapos kis csomagot kell hajtogatni belőle és mehet a boros palacsintatásztába aztán az olajba.
Hát igen, jó lenne egy kis kert.
Cserépben kínozni a tököt, ezért még egyszer megbűnhődök.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 20:28:46

@MadMary: Amúgy 42 receptben szerepel legalább a római kömény a cimkefelhő szerint - abból azért néhány biztosan az enyém volt :)

valkür 2020.07.10. 20:30:08

@MadMary: a római kömény nagy kedvencem. A közelkeleti és indiai ihletettségű kajákhoz elég sokat használok. Hummusz, tzatzki, joghurtos padlizsán, marokkói citromos csirke, curryk, vöröslencse vagy csicseri alapú akármik, ezeknél mindig előkerül.
Mondhatni, többet használom mint a sima köményt, ami ugye egy jó gulyásban vagy egy kiadós oldalason érvényesül a legjobban - azok meg viszonylag ritkán kerülnek a tányéromra.
A görögszénamagot még nem próbáltam, de felírtam, ha olyan helyen járok, veszek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 20:31:30

@valkür: A piacon kérj ordát a tejestől ricotta helyett :) Én is a kispiacon veszem.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.10. 21:02:27

@valkür:

Rántott levest sem rontotta el a római kömény. Sőt szerintem jobb lett ( összekevertem a tárolókat,így került a levesbe ).

süllőcske 2020.07.10. 21:25:26

@valkür: Erdélyben a kaszálókon szoktam szedni vadköményt, az is szép színfolt. És a kapormag sem megvetendő, ha már a köményes íznél járunk.

süllőcske 2020.07.10. 21:47:42

Egyszer a Hargita lábánál pisztrángsütésre készültünk. A helyi geográfus srác mutatja, hogy szokta ő. Körülünk nődögéltek a különféle füvek. Pistám szárastól leszakajtott egy kazallal, villámgyorsan betekerte a halat, s parázsra vele. Úgy emlékszem, volt abban oregano, vadmajoranna, és még sokan. A hal egyrészt párolódott, egyrészt füstölődőtt, másrészt a végén pirult is. Azt mondta István, hogy kemencébe is így teszi, néha plusz tormalevélbe is tekeri.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.10. 21:51:17

@süllőcske: A zellermag is remek - ha hozzájutsz. Tavaly termesztettem vagy fél kilót, hogy Waka boldog legyen :) Idén a szárzellert hagytam felmagzani: abból is sok lesz.

süllőcske 2020.07.10. 23:15:56

Vajon hogy sikerülhetett a lassan silt libacomb?

süllőcske 2020.07.10. 23:24:55

@valkür: Juujj, már kipróbáltam medvehagymával! De te is próbáld meg a kígyóubit kígyóhagymával!

süllőcske 2020.07.10. 23:39:55

@valkür: És esetleg uborka helyett borágólevéllel.

MadMary 2020.07.11. 10:52:32

@Andrass9: Így már értem, a fennel valóban az édeskömény vagy ánizskapor magja, az "ánizs" nekem az aniseed, vagyis csillagánizs. A római kömény miatt pedig megkövetlek, tényleg ismered és használod, factfinding helyett megelőlegezve morogtam az ismeretlensége miatt, helytelenül. :-)
@valkür: Bizony, a töltött cukkinivirág is megbecsült csemege, kora tavasszal kötegben árulják az olasz piacokon a sárga virágokat.
@süllőcske: A csillagánizst nézegetni szeretem, gyönyörű a természet által létrehozott szimmetrikus mestermű, az illatától viszont felfordul a gyomrom... Kisgyerekként sokat voltam beteg, hajdani orvosságok szagemlékét idézi az ánizs, nem tehetek róla. :-( A libacombik viszont csodálatosan sikerültek, 12 órát üdültek a fazékban (sötét húsú, öreg jószágból származónak tűntek, már emiatt is rászántam az időt), az én mediterrán fűszerkeverékem és só került fűszerként rájuk, pár kanálnyi vízzel indultak, aztán a saját zsírjukban pöszögtek tovább, az utolsó 2-3 órára fokhagyma-gerezdeket is dobtam melléjük. Egyszerű vízben főtt rizzsel, uborkasalátával tálaltam, omlós volt a hús de mégis volt tartása, utána csak pihegni tudtunk megint. :-) Borágót meg elfelejtettem vetni az idén, a fene a lukas memóriámat. :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.11. 14:23:37

@MadMary: A csillagánizst idehaza főleg pho készítésénél használom. Nagyon szép növény! Mindig csodálom a csillogó magocskákat a kehelyben!
Fennelem viszont még nem volt, de azt hiszem most kaptam azt is apák napjára :)
Kaptam, és ánizsnak hívják :) Enyhe ánizs illata van valóban, de messze a csillagánizsétől.

süllőcske 2020.07.11. 17:33:37

@Andrass9: Húslevesekben nagyon jó. Olvastam továbbá arról, hogy a pörköltesekben, a hagymával együtt párolásnál remek ízegyütthatást kelt. Többek között, a bolognai ragu indításánál történelmi tény a használata. Ki is próbáltam, és meg is erősíthetem jóságát.

süllőcske 2020.07.11. 17:48:34

@látjátok feleim szümtükkel: Rendesen! Igen várjuk az estet. Vacsira harcsa-cukkini kocka kisnyársakat terveztem, paradicsom, uborka salit, ayrant.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.11. 17:59:54

@süllőcske:

Nekem párolt káposzta és párolt csikrk mell. Kellemesen narancsos, nem melegítem, csak meglangyosítom.

MadMary 2020.07.11. 18:30:21

@látjátok feleim szümtükkel: Itt épp nagyon fura az idő, erős szél, fekete felhők a láthatáron, de süt a nap is - nem tudom, lesz-e ebből a látványos égi cirkuszból eső. Vacsorázni valószínűleg egy szelet vajas-sajtos kenyeret fogunk, füstölt házisajttal, és rittyentek mellé saját termésű paradicsomból salátát. Délben "dahl" volt, mert találtam egy zacskó vöröslencsét, került bele sárgarépa, hagyma és karfiol, nem kívántunk többet a melegben.

süllőcske 2020.07.11. 18:32:33

@látjátok feleim szümtükkel: Szelíd, hűsítő. Marék ribizlivel, jostával, ilyesmivel, akár pikáns.

MadMary 2020.07.11. 18:36:03

@süllőcske: A hargitai pisztrángsütés apropóján meg eszembe jutott, hogy én a csodakecsegét pároltam rengeteg kertből szakajtott zöldfűszeren csak addig, amíg a bőrét lehúzhattam, s utána készült a leszűrt párolóléből mint alapból a citromos-tejfölös mártás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.11. 19:01:38

@látjátok feleim szümtükkel: Itt 20C és erősz szél van. De pár órája még csepegett rólam a felesleges zsír ...
Bedugtam a sous vide masinába 3 kg csirkeszárnyat. Hétfőre jön néhány gyerek. Tatárt csinálok még hozzá: szülinap lesz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.11. 19:03:13

@MadMary: Az időkép radarja elég jó tájékoztató, hogy merre mennyi jön. Szerintem.

süllőcske 2020.07.11. 19:23:41

@MadMary: Az kecsegét pedig abárold illatos füveken. Majd mikor bőre lehúzatván, csinálj alá lévet írós vajjal, téjföllel, metélj sós citromot is belé, úgy jó lészen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.11. 20:34:27

@süllőcske: Tudnál hozzá egy kis kecsegét hozni nekem??? :))))
Kedvencem, mert porcos hal!

MadMary 2020.07.11. 20:36:05

@süllőcske: Bizony jó lészen ám így, s ezzel Bornemisza nagyasszony s Rézi nénje is bólogatva egyetért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.11. 20:36:10

@süllőcske: Ezt a vihart is hozzátervezted? Mert persze pont akkor szakadt le az ég, amikor befejeztem a paradicsom rézzel való permetezését ...

MadMary 2020.07.11. 20:40:41

@Andrass9: Vicces módon valahogy úgy alakult, hogy életem értelme az "időjárásfelelős", ő nézi az időkép radarját, s ha tudni akarom, mi várható, őt kérdezem. :-D Néha azonban - különösen nyáron - olyan összevissza módon közlekednek az esőfelhők, hogy nem lehet teljes bizonyossággal tudni, hogy mi lesz, az Időkép jóslata néha bizony nem jön be.

süllőcske 2020.07.11. 21:30:13

@Andrass9: Még csak fuvallatok vannak itt. Tilalomfa van a kecsegézésen. Tenyésztése felfutóban,ám senki ne várjon kérésszel élő, aranyhúsút.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.11. 21:49:38

@MadMary: Nálunk ez az én reszortom, és biz gyakran tévedek ...
Pedig jól tudok extrapolálni a radarképből, de az a gyanúm, hogy az nem eléggé pontos. A legnagyobb gondom pedig, hogy túl nagy a késleltetés!

Most is lejött már 6 mm, pedig annyit nem is terveztek :)

Hogy a permet megfog-e, nem hiszem, ezért holnap reggel megismétlem. Szerencsére 10 perc alatt megvan az egész!

Az uborkán már 6 cm-es ubik vannak! Lassan elkezdhetjük enni - olyan finom 1ze van, hogy csuda, amikor ilyen fiatal. Később meg tökéletes kovászos uborka alapanyag. Általában kiszolgál minket a 10 tő a szezonban. Persze felfuttatom 3m magas hálóra, mert nincs annyi terület, hogy a földön legyen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.11. 21:50:54

@süllőcske: Akkor nem értem, hogy lehet, hogy egyes éttermek kínálják ...
Dehát én is főztem császárgombával, amíg nem tudtam, hogy tilos :)

BOAR 2020.07.11. 21:59:02

Nem tudom, mennyire "hasalja" ez a hús, én csontozott oldalasnak nézem a dagadóval.
De ez így jobb, húsosabb mint a valódi hasalja.

süllőcske 2020.07.11. 22:00:38

@Andrass9:Medencés halak azok, esetleg importok. Ez azért is érdekes, mert őshonossága jól határolható. Mai halgazdálkodás ennek nem kedvez.

süllőcske 2020.07.11. 22:11:56

@BOAR: Ugyan a bordasáv le lett faragva, elvetemült olaszok azt vagdalva visszaadják a töltelékbe. A magam részéről csak fehéres, bőrös résznek ebben az értelemben hozzá sem kezdenék.

BOAR 2020.07.11. 22:17:59

A kiterített húst ábrázoló második képen az egy kicsontozott oldalas, a bordákat kiszedték, a porcok maradtak. A disznócska legízletesebb része.

BOAR 2020.07.11. 22:21:22

@süllőcske: Kétszer ettem életemben kecsegét. Először kb. negyven éve, Szegeden egy halászcsárdában, azzal mondjuk simán átbasztak bennünket, a gyökér pincér mindenkire tukmálta mert valószínűleg rájuk romlott. A szomszéd asztalnál sem tudták megenni, mi sem.
Másodszor halboltban vettem(cseréltem) mélyhűtött, nyilván tenyésztett kecsegét, nem ütötte meg a mércét az sem, egy kárászt többre becsülök.

süllőcske 2020.07.11. 22:41:11

@BOAR: Igen, egyszer már beszéltünk erről. Kár, hogy régent nem jöttünk össze egy tarhonyás kecsegére. Ami a malac részeit illeti, a mélységi izmok a csucsuk. Ide jönnek a bordaközi izmok, és a medencéhez érkező, lábemelők, bizonyos rózsaszínűek, melyeket a szabdalási konvenciók nem különítenek. De saját bontásból úgy találtam, erre több figyelem kell, legyen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.12. 00:03:13

@BOAR: Sajnos nem én vásároltam a húst, így nem is tudtam megvitatni a hentessel, hogy mit ad. Szerintem is inkább oldalas, de a rózsaszínű felhőcskék inkább hasaaljára utaltak. Minden esetre a borda közti húsok egyértelműen benne voltak!
A lényeg viszont, hogy baromi jó lett :)))))

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.12. 00:35:18

@Andrass9:

Látom már miért nem tudsz reggel korán kelni.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.12. 00:36:36

@látjátok feleim szümtükkel: Dolgozom!!!! éppen egy szuvidált csirkeszárnyat készítek elő egy ünnepeltnek, ami mostanra jutott el a nyugállományba :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.12. 00:37:23

@látjátok feleim szümtükkel: Különben is: bosszankodom, mert lemosta az eső a permetet a paradicsomrül ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.12. 08:53:00

@Andrass9:

Nálunk meg a káli szappanos permetet, amit az este nyomtam ki a szőlőre. Ma, ha már nem esik, lehet újra kezdeni.