Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Világevő BBQ vacsora a Terminál Étteremben

2015.08.30. 07:00 Andrass9

Véletlenül futottam bele Világevõ ajánlatába, hogy lehet egy jó BBQ-t enni egy kiváló séf, Serényi Zsolt készítésében. Régóta követem Zsoltot a TV Paprikán, mert tetszik a stílusa, jók a receptjei és mindig tud valami csavart tenni egy ételbe. Azt viszont csak itt tudtam meg, hogy a Terminál étterem fõszakácsa is. TV Paprikás filmjeiben nem láttam, hogy BBQ-t készített volna, de hát attól még nincs kizárva, hogy tud olyat készíteni. Mivel a menü egy igazi trakta volt, egyedi ételfotó helyett azzal nyitom a posztot.

14.jpg

Az egyes fogások bemutatásakor a fogás neve mellett feltüntetem, mennyi ideig volt az étel a füstölõben.

Beneveztem hát a vacsorára, ahova regisztálni kellett, mert ezt csak annyi vendégnek készítik, ahányan elférnek egyszerre az étteremben. Feleségem most nem jött el, még mindig kísértette a Füredi StreetFood fesztivál mézédes BBQ marhája ... Buszra, villamosra, gyalogútra keltem (a Moszkva tér továbbra se járható). El is tévedtem, mert nem találtam a metró bejáratát. Mentem hát egy megállót a 4-6-os villamossal, ahonnan felfedeztem. Csavargás, tévelygés ide meg oda, 65 perc alatt beértem Pesthidegkútról a lakásból az Erzsébet térre a volt autóbusz terminálhoz.

Falun (Hidegkút) nem vagyunk köztéri órákhoz szokva. A Kalefról is elvitte egy gyûjtõ az órát, ami alatt randiztunk. Itt viszont óra óra hátán:

10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg

Mindegyiken más idõ volt, az utolsó pedig a Terminál Étterem és Bár logója, bár náluk mindig egy óra van. Szerencsére volt karórám, így tudtam, hogy alig 25 perccel a kezdés elõtt érkeztem. Gondoltam, kényelmesen leülök. Könyvet hoztam magamra, mert egyedül ücsörögve valahogy el kell tölteni a fogások közti idõt. Szerencsémre egy nyitott, majdnem földig érõ ablak elõtt megláttam Világevõt, Jókuti Andrást. Akkor már nem fogok elveszni, kérdeztem is a drusza jogán, hogy igazítson már el, hova ülhetek, de neki errõl halvány dunsztja sem volt :) Szerencsére voltah helyes hostess lányok, akik megpróbálták kitalálni, mi a teendõ.

Kicsit zûrzavaros volt a rendezés, de legalább addig is bámészkodhattam az étteremben. Hatalmas bárpult, rengeteg itallal.

15.jpg

Ha innék, akkor itt a paradicsomban érezhettem volna magam :) Az épületet igen jól ismertem, hisz egész gyerekkoromban innen indultak a távolsági buszok (például Dömösre is). Rendes átalakításon esett át! Most egy Bauhaus stílus tette rá kézjegyét a berendezésre és a dekorációra. Az étterem se titkolja, hogy ez a stílusvilág határozza meg az ételeiket is. Amennyire Zsolt munkásságát ismerem, elõszeretettel alakít át hagyományos recepteket úgy, hogy azok nem vesztik el tradícionális mivoltukat. Ez a fúziós gondolkodásmód köszön vissza az étlapon is.

Lassan elkezdtek szállingózni a vendégek, a hostessek is magukra találtak, így végül kaptam egy kétszemélyes asztalt, ahonnan közvetlenül a nagy füstölõre láttam rá. Ez a jószág legalább 24 füstölõpolcot tartalmaz, amik gombnyomásra az ajtóhoz húzhatók töltés vagy ürítés céljából. A mai vacsora MINDEN eleme ebben a dobozban készült, amit 3 évig szárított tiszta bükkfával fûtenek, garantálva a tökéletes füst ízét. Mivel az összes étel itt készült, 120C fokra volt állítva a doboz minden ételhez. Ennek késõbb lesz majd jelentõsége. A képen a séf éppen kezdi a vendégfogadó fogás összetevõinek kivadászását.

16.jpg

Megcsodáltam közelrõl a bárpult gyöngyszemét, de a tartalma nem derült ki számomra (a tábla a túloldalán volt, amit csak az utcáról láthattam volna).

17.jpg

Az asztalom két személyre volt megterítve, bár szóltam, hogy egyedül vagyok. A rendezvény elve szerint, ha telt ház van, ültethetnek mást is az asztalomhoz, amivel nem volt gondom, de az a szék mindvégig üres maradt, hiába telt meg az egész étterem. A logó szimpatikus, az asztal tán kicsit kicsi lenne két személynek.

18.jpg

Serényi Zsolt adagolta ki a vendégeknek a Welcome Falatokat (2 1/4 óra), mivel ez a fogás önkiszolgáló jellegû volt. A fogás egy marhahúsból készült vastag bélbe töltött bajor/lengyel fûszerezésû kolbász karika, valamint egy BBG csirkeszárny darabka volt édes bajor mustárral. Ez utóbbit én nem kértem: ilyen kis mennyiségnél a hús ízére voltam kíváncsi, bármennyire is passzol hozzá a mustár.

19.jpg

Kaptam is helyette egy másik tányért mustár nélkül. A pici sasliknyárs igencsak ismerõs volt: az összes magról nevelt palántám cserepébe ilyeneket szúrtam, mert erre filctollal rá tudtam írni egy azonosító számot, és bambusz lévén nem fog elkorhadni, amikor kiültetem :)

20.jpg

Egy darabig tûnõdtem, mivel fûszerezték a kolbászt, de leginkább kardamom, szegfübors, gyömbér és szerecsendióra szavaztam magamban. Nagyon kellemes, ízes kolbász, hasonlit az USA-ban népszerû Polska Kielbasa-ra.

21.jpg

A kolbász párja a csirkeszárny közepe, ami a kedvenc részem a csirkeszárnyból. Valószínûleg sokan szeretik ezt az édes BBQ szósszal pácolt és készített csirkeszárnyat, de az én csípõs receptjeim ezt kenterbe veri (legalábbis azok körében, akik megkóstolták). Igazság szerint legalább 4 alapváltozata van, melyek közül az USA-ban a Buffalo Wings a legmenõbb, amibe szerintem beleborítottak több üveg ecetet és csíp mint ördög, sokan preferálják ezt az édes szószos húst, azután van még forró olajban sült szárny kicsit fûszerezve kéksajt mártogatóssal vagy más körítéssel, melyek már nem tartoznak a BBQ fogalma alá.

22.jpg

Míg a kolbászt eszegettük, Világevõ bemutatta Serényi Zsoltot, aki adott némi információt az egyes ételekrõl, illetve azoknak a füstölõben eltöltött idejérõl, valamint megpróbálta elmagyarázni, mi a BBQ és miért nem grill, de ez nem nagyon sikerült. Ez a kétféle módszer alapjaiban tér el egymástól.

A BBQ szigorúan alacsony hõfokon hosszú ideig tartó (részben vagy egészében) meleg füstölés. A hõfok nem haladhatja meg a 120C-t, de leginkább 100C alatt dolgoznak a nagy füstölõk. Ha belegondolunk, ez leginkább az abálás (konfitálás) és a sous vide módszerek hõfokán, de általában sok füsttel végrehajtott fõzés. Az idõtartamok 6 perctõl 9,5 óra között voltak a menû elemeinél, de egy jobb texasi vagy akár minneapolisi BBQ helyen 14-18 óráig is tarthat. A lényeg, hogy a fehérje lassan csapódjon ki, a nedvesség ne hagyja el a húst, és nem utolsó sorban a füst is bejusson a hús belsejébe. Nem véletlen, hogy a magyar konyha a füstölt szárazárut hidegfüstön készíti: ott az elsõdleges cél a húsáru tartósítása, a gombák és baktériumok számára elfogadhatatlanná tétele. A BBQ inkább arra törekszik, hogy az így elkészült hús olyan puha és szaftos legyen, hogy ne kelljen hozzá evõeszköz :)

A grillezésnél a magas hõfokon való rövid idejű kezelés a cél. Itt persze vannak oldalhajtások, amikor nem közvetlenül a parázs fölé pakol a szakács, hanem oldalra, mint amikor a spóron a kémény mellé tették a melegvizes fazekat. A grillen belül füstölni lehet ugyan, de vajmi kevés hatása van a húsra, hisz beszívódni nem tud, csupán a kérget illatosítja. Jó az, de nem BBQ! Azért akad néhány grill berendezés, ami alkalmas BBQ készítésre (p. a töltényfüstölõk - bullet smoker), de ahhoz majdnem milliomosnak kell lenni. Csak akkor érdemes beruházni, ha nagyon sokszor használja az ember. Itt viszont elengedhetetlen a jó szték kés és egy villa, hogy az étel fogyasztható legyen.

Zsolt szerint otthon is elõállíthatóak ezek a BBQ ételek, de én ezzel nem értek egyet. Lehet finomat otthon is készíteni, de a 10 órás füstölgetés nem egy tipikus házgyári lakás konyhájába való. Persze a BBQ párolás része történhet a konyhai sütõben minimum hõfokon és lefedve, a füst és a kéreg hozzáadása pedig ezután a grillen, de azért az akkor is egy más mûfaj.

Elfogyott az kolbász, vége lett Zsolt bemutakozásának. Erre megjelenik egy pincér egy újabb tányér Welcome Falatokkal, mivel az elõzõ pincér már elvitte az üres tányéromat az evõeszközökkel. Nem kiabáltam utána, hogy nem kérem ... A mustár is jó volt a kolbászhoz :)

23.jpg

Megjött a Füstölt Libamáj Terrine (6 perc!), ami számomra az est fénypontja volt. A libamájnak nem kell hosszú sütési idõ, tényleg elég volt 6 percig füstölni. Szabályosan szétolvadt a számban! A hagymalekvár édessége remekül kiegészítette a máj erõteljes ízét. Érdekes ötlet volt pirított kaláccsal felszolgálni.

24.jpg

Zsolt figyelmeztette a vendégeket, hogy mindenki úgy egyen, hogy a tervezett ételmennyiség messze több egy kiadós vacsoránál, tehát hagyjunk helyet mindennek. Azért én megkóstoltam a májat a kaláccsal és látám, hogy jó!

25.jpg

Csendes várakozással telt az idõ a leves megérkeztéig. Ilyen eseményekre mindenképpen érdemesebb társaságban menni, akkor nem kell kitölteni az üresjáratot olvasással. Mivel én elsõsorban a beszámoló megírása miatt mentem, jobban jártam, hogy nincs társaságom, ami elvonhatta volna a figyelmem az ételrõl, a kiszolgálásról, az eseményrõl. (A L`ecso-ban is egyedül volt az étteremkritikus :)

Sült kukorica krémleves, füstölt fokhagyma (3 óra a kukoricának). A füstölt fokhagyma nagyon felkapott francia dolog volt nem is oly rég. Én magam is füstöltem, és úgy találtam, hogy bizony vannak ételek, ahol van létjogosultsága: mint például ez a kukoricaleves.

26.jpg

Feltételezem, hogy mindenki kapott a tányérjába egy-egy füstölt fokhagymát, de nekem legalábbis jutott. A krémleves finom selyme, a kukorica édessége dominálja és remek a csiliolajos dekoráció, amivel csípõsséget is csempésztek ebbe a mexikói ihletésû levesbe. Csak a fokhagyma nem állt a helyzet magaslatán. Valahogy semmi különleges nem volt benne, legkevésbé füst, ahogy én éreztem. Igaz, én 48 óráig füstölöm, és hideg füstön, több szakaszban. De a gondolat jó, csak így tovább!

27.jpg

Idõnként remek illatok lengedeztek, mint kiderült, egy kisebb füstölõ (vagy melegen tartó?) felõl, ami a kikészítõ pult mögött volt. A beállított hõfok elég magas volt, lehet, hogy egy sütő?

29.jpg

Valami fura sutráló fémes hang zavart meg többször is, mig meg nem találtam a forrását: Serpenyõben pirítják a zöldségeket a következõ fogáshoz, és ahogy rázzák, nem emelik fel a vas platniról a serpenyõt, ez a okozója. Vajon mennyi idő alatt kopik el a serpenyő?

28.jpg

Ideje megjegyeznem, hogy az étterem összes pincére rendkívül profi módon látta el a feladatát. A 6 fogáshoz legalább 5 villát kellett felszolgálni, valamint késeket is, és ezek minden alkalommal észrevétlenül megérkeztek az újabb fogás elõtt az asztalra. Minden alkalommal érdeklõdtek, van-e valamire szükségem, kérek-e repetát, stb. Jó iskolájuk lehetett!

Elült a zaj és megérkezett a Smokerben sült filézett lazac, ZÖLD-ség, koriander, lime (20 perc). A koriander nagyon megosztó fûszernövény. Aki gyerekkorában evett már mezeipoloska által megmászott málnát, az garantáltan gyûlöli, de a világ másik fele meg imádja. Én az elõbbiekhez tartozom, félrekotortam hát a felvágott leveleket a halról. A lazaccal sem vagy jóban, bár szeretem a halat. Ez nem tántorított el attól, hogy megegyem a fogást.

30.jpg

A hal szétomlott, könnyû volt, bár elég erõteljesen halszagú (ez lazac specialitás) és enyhén kesernyés, amit a koriandernek rovok fel. A zöldség fantasztikus keveréke a zöldbab, zöldborsó, cukkíni, zöldpaprika, koriander, pok choi, hagyma, stb. serpenyõben roppanósra párolt összességének. Tán még annyit, hogy az asztalon nincs só és bors (tipikus mesteszakács allûr: én tudom jobban mennyi fûszer kell az ételhez). Valóban nem is hiányzott, kivéve ezt a fogást, ahol a lazac kifejezetten sótlan volt.

31.jpg

Nem is baj, hogy volt rajta koriander, hátha lassan megkedvelem :) Kihasználva a füstölõ közelségét, meglestem, mi történik a füstrõl levett marhanagy marhákkal. Zsírpapírban csomagolva pihennek legalább 20 percet, hogy a szaftjuk jobban eloszoljon belül. Kértem is Zsoltot, megkaphatnék-e egy ilyen darabot, de azt mondta, csak karácsonyi ajándéknak adja, addig viszont melegen kell tartani ...

32.jpg 33.jpg 34.jpg

Közeleg a NAGY BBQ fogás. Késnek csak a szokványos éttermi késeket adják, ez NEM szték! Irány az elõkészítõ pult, lássuk mi történik a nagy húsokkal. Sokat nem tudtam belõle elkapni, pedig egy csinos lány is segített jó fotózási helyet találni, de azért elég világos volt, hogy most szeleteli fel Zsolt az egyes adagokhoz a húst. Ez nem könnyû feladat, hisz az oldalasok csontosak, a csontokat meg nem nagyon lehet elvágni.

35.jpg 36.jpg 37.jpg

Befut a coleslaw, az amerikaiak kedvenc káposztasalátája. Nekem is a kedvencem, de nem ez, ami sajnos nem más, mint egy nagyon olajos majonézzel leöntött gyalult káposzta. Annyira rossz volt, hogy a kóstoláson túl nem tudtam többet enni belõle. Hiányzott a légiesség és a pikánsság belõle, amitõl az amerikai eredetije olyan finom és társa a nehéz ételeknek.

38.jpg

Az est fõfogása: OLDALAS & SZEGY & OLDALAS, coleslaw, jacket potato, Piedone bab (9,5 óra) BBQ szósszal leöntve. Kezdjük tán a körettel. A káposztáról már beszámoltam, de essen szó viszont a Piedone bab-ról. Beszélgettünk Világevõvel, akinek rémlik valami, hogy amikor a Bud Spencer filmeket szinkronizálták, Magyarországon még ismeretlen volt a csilis bab, ezért hagymás babnak fordították. Egyetértettünk, mert ez valójában egy finom csilis bab volt!

39.jpg

Az elsõ villával a babot és a sertés oldalast kóstoltam meg. Az oldalas olyan részébõl kaptam, ahol sok volt a hús, kevés széle jutott. A ropogós hússzélt nem nevezném sótlannak, de nagyon jó íze volt. Talán a sertés zsírossága óvta meg a kiszáradástól, tényleg csak egy vékony réteg volt keménykés. Szaftos a hús, szétesik szálaira. Gondolom csinálnak belõle Pulled Pork-ot is (villával szétcincált BBQ sertés).

40.jpg

Másodjára a marha oldalast kóstoltam, ezúttal köret nélkül. Bár a fotón nem látszik, elég vastag volt a kifejezetten kemény széle a húsnak, és olyan sós volt, hogy az még nekem is sok. A belseje viszont tökéletes, és pont elegendõen sós.

41.jpg

Végére hagytam a tesztnek a marhaszegyet, mert az a kedvencem! Abból nem kaptam kemény szélét, vagy csak az elsõ lendület a cupákhoz vitt, de nem volt túlsózva. Remek onlós, és zsíros. be is vettem azonnal a biztonság okáért magammal vitt Dipankrin tablettát, mert ezt én megeszem az utolsó szemig, addig éljek!

42.jpg

Ezután szép komótosan elfogyasztottam mindent. A töltött sültkrumpli kellemes meglepetés. Ha jól emlékszem, ez Zsolt saját receptje. A hajában sült krumpli belsejét kivájta, és krémsajtos kukoricával töltve átsütötte (gondolom én, nem kérdeztem meg a receptet). Nagyon a helyén volt! Sajna befutott a szegynek is a szegélye, ami szintén kemény és sós volt.

43.jpg

Már csak a desszert volt hátra: Máktorta, citrom curd (0 perc - ez nem volt füstön:).

45.jpg

Maga a máksüti felejtõs, mert én nem vagyok süteményes. A szomszéd asztaloknál lelkesen dícsérték. Rengeteget javított rajta viszont a kifejezetten savanyú citrompuding, és a pár szem ribizli! Ettõl még nekem is kedvem támadt mind megenni!

46.jpg

Osztok, szorzok: remek vacsora volt! A számla rendezése után elmeséltem Világevõnek a problémáimat az ételekkel, aki rögtön hívta Serényi Zsoltot, hogy inkább vele osszam meg.

Kellemes meglepetés volt, ahogy láthatóan figyelemmel meghallgatta a BBQ problémákat, amiket találtam, és amik egyértelműen technológiai okai lehetnek, mert mindhárom húsnál előjöttek. Mivel relatíve új ebben a mûfajban, megköszönte a tanácsokat:

  • több nedvességet a füstölõtérben,
  • tizedannyi só a rubban, mert kiszárítja a hosszú idõ alatt a húst,
  • esetleg félidõben letakarni fóliával,
  • Levenni a hõfokot 120-ról 100 vagy az alá, amit jelen esetben a nagy mennyiség miatt nem lehetett megtenni.

Nem vagyok BBQ szakács, de az elmúlt 27 év alatt Amerikában nagyon sok BBQ helyet látogattam Texastól Minneapolisig, sok húst ettem. Ezért vettem a bátorságot, hogy megjegyzésekkel éljek.

A hibák kijavítására túl sok jó tanáccsal nem tudok élni, én fõleg eszem a BBQ-t, míg Zsolt fõzi, de remélem, hogy hasznosnak tartotta a beszélgetés. A coleslaw annyira feledhetõ volt, hogy elfelejtett említeni is neki. Szerintem Zsolt van olyan jó szakács, hogy az említett problémákat hamar megoldja. Csak további fél tonna marhát kell addig megfüstölni :)

Köszönöm a lehetõséget, hogy megismerhettem egy kiváló szakácsot!

38 komment

Címkék: lazac hagymalekvár csirkeszárny koriander libamáj kukorica oldalas marhaszegy füstölt fokhagyma BBQ coleslaw BBQ szósz fehér kolbász

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr667742172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.08.30. 11:20:50

Huuuuuu
Tobb szempontbol is irigykedem!!!!l

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.30. 11:22:16

Én is, pedig én nem szeretem a marhát. Illetve nem szerettem, de egyik szombaton kaptam 500 forintért húsos marhacsontot, és abból a bordvégektet levágtam, majd megpároltam fokhagymával és borssal. Olyan finom húst már régen nem ettem. Lehet, hogy a jövőben marhahúsevővé válok?:D

Isley 2015.08.30. 11:41:05

Jól néz ki...

Eddig csak a főzős csatornákon láttam egyben füstölt félmarhákat. Szuper hogy most már meg is kóstolhatom

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.30. 12:00:06

@látjátok feleim szümtükkel: Jó áron kaptad! Én sokszor látok 8-900-ért, de annyiért már veszek inkább oldalast. A csont melletti húsok amúgy a legfinomabbak. Ha erre jársz, készítek neked finom marhahúsokat, mert nekem meg az a kedvencem!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.30. 13:53:21

cask 2 -3 aprosag
hat ilyen degusztacios menut nem fuznek fel bbq-ra, de ettol ettem volna az egesz menut mint gep
/polska kolbasza maximum paprikaskrumpliba megy/
north carolinaban is nagy a hagyomanya a bbq-nak
kb 10 percre van egy perfekt perfekt bbq kisvendeglo
naponta jarok el Mellette kocsival
a fusttol jol lakok
hat ilyen jellegu jellegu rendezvenyre ketten kell menni
egyreszt ki kell beszelni a fogasokat, masreszt job fotokat lehet csinalni:)
evi 3-4 szer elmegyunk degusztalni
meg van a filingje
legutoljara nyolcan ultunk 1 asztalnal / 4 vadidegen:)hazaspar/ es jol kibeszeltunk mindent
jobb, mint a konyv
szoval franko a poszt, a menut is ennem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.30. 14:13:55

ja es nem esett szo az italokrol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.30. 16:43:40

@Andrass9: nem egeszseges:)
cask sima vizet iszok
ahol legutoljara voltunk, minden fogashoz megfelelo /nek tartott/ kis borocskat szolgaltak fel
tenyleg kicsit
a shef elmondta a kajat
valaki meg a bort
mondjuk ehez a menuhoz doszt eleg let volna a sor:)
az edesseghez kis desszertbor
/igen degusztacion, nincs so bors, kv stb.
ez mas kvhaz/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.30. 17:16:30

@hagyma: Hát nem tudom ... Libamájhoz nem innék sört, a BBQ-hoz is inkább veresbort.
Hoztak ki itallapot, volt sommelier is, csak megbeszéltem velük, hogy nem kérek alkoholt. Gondolkodtam a szokásos egy liter paradicsomlén, de akkor garantáltan nem fért volna belém az összes étel :)
A szóda segít a tömény ételek emésztéseben kicsit, amúgy én is a síma hidegvíz pártján állok. Ráadásul szerencsések is vagyunk, első osztályú a csapvíz a lakásban. Vettem a WalMart-ban egy 2 gallonos lapos víztartályt, ami pont belesimul a hútő szélébe. Van rajta csap, csak fel kell párnaponta (ezt most vajon szabad-e egybe ízni az új heJesírás szerint?) tölteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.30. 17:22:44

@hagyma: Ma este ide viszek 3 barátot Amerikából vacsorázni:
hovamenjek.hu/budapest-xiii-kerulet/pozsonyi-kisvendeglo

A pasast mát vittem ide 2007-ben, most explicite kérte, hogy ide menjünk. Itt aztán van minden, amitől egy amerikai rosszul lehet (velőscsont, pacal, borjáláb, szalontüdő, csülök, grenadírmars) :)
Poszt nem lesz belőle ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.30. 17:24:56

@Andrass9: libamajhoz en se, ezert mondtam, fogasonkent mas borocskat illene felszolgalni, de mivel bbq-ra let felfuzve, testes sorok is megteszik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.30. 17:28:13

@Andrass9: hat ja
ilyen "baromsagokat" itt nem nagyon esznek
ahol ilyen hosszu az etlap ott mindig fenntartasaim vannak
amugy laktam a Karpat utcaban
de az reg volt
ami kozel van a pozsonyihoz:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.30. 21:10:36

Köszönök szépen!
Hát én is csak nyeldeklem. Nagyon kipróbálnék valami ilyesmit, de nem merem.
Piszkosul elfáradtam ma is. Ástam ebben a kuka melegben, krumplit, körtét, almát, mogyorót szedtem, kutyagoltam mellé vagy öt kilométert.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.30. 22:15:55

@Waka: vasarnap pihizni kell:)
/en teljesen veletlenul nyertem ma 1000 dolcsit, mellenyultam a gomboknak, mondjuk az irasomon is latszik ez a problema:)/
halistennek felenk nagyon jo bbq-s helyek vannak, igy eszembe sem junta ilyennel tokolni, de lehet egyszer kiprobalom, ha meg less hozza a lehetoseg/
egyszer

Benikuty 2015.08.31. 06:08:15

@Waka: aki szereti csinálni, nem tud megülni a scheggén :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.31. 08:24:41

@Waka: Tegnap reggel komposzt forgatás közben megroppant egy csigolyám:( Nem tudom mikor tudom befejezni ...
Ráadásul majdnem kész voltam, indulhatott volna a kiürített komposztos az új hulladékkal. Megyek az orvoshoz, de nem hiszem, hogy sokat tudnak vele csinálni.

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.31. 13:04:30

@Andrass9:

Nem a szomszédasszony ablakjából urgottál kifelé?:D

Kutyaharapást szőrével szokták volt régen gyógyítani, majd a dokitól visszatérve lapátolj egy keveset.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.31. 14:05:29

@Andrass9: ha nem szodavizen elnel, nem ernenek ilyen balasetek
meg kevesebbet kell komposztalni

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.31. 14:35:57

@hagyma:

Igaz, igaz, még a mondás is azt mondja, hogy az iszogatós ember a Mária kötényébe szokott esni.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.31. 20:09:49

@látjátok feleim szümtükkel: @hagyma: Megreparált a doki, legalábbis most sokkal jobban vagyok. Teleszurkálta a gerincem környékét egy tűvel, nem is fájt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.31. 20:50:00

@Andrass9: akkor lehet komposztalni, de meg nem teged
neha en is vendegesedek egy chiropaktornal

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.31. 21:36:20

@hagyma: Én ma szerettem volna pihenni az irodában, de sajnos a helyzet fokozódik.
@Benikuty: Majd télen. Novembertől csak ülök itthon és henyélek.
@Andrass9: Veszélyes üzem basszus, remélem, hamar helyrejön. Vigyázz magadra!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.31. 22:06:03

@Waka: Jó hogy mondod! Fizetéskiegészítést kérek rá :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.31. 22:07:03

@hagyma: :)
Sajna én már nem csak "néha" látogatom...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.31. 22:52:11

@Andrass9: toltott csirket eszek sweet potatosszal
mar akartem kerdezni, ez tulajdonkeppen sutotok?
mert izre total ugyanaz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.01. 11:12:09

@hagyma: Nem, a sweet potato az gumó, nálunk azt hiszem nem terem, bár lassan megjelenik a boltokban. Ízre valóban hasonlít a sütőtökre.

Boar... 2015.09.01. 18:03:43

@Andrass9: Megterem nálunk is. Kapni általában lehet, tecsóban is szoktam látni.
(Második szomszédom unokája híresneves bodybuilder és az Ő speciális diétájához kell az édeskrumpli, a nagymamájától származnak az információk. Palántát lehet venni a termesztéshez.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.01. 18:33:06

@Boar...: Köszönöm az infót. Mivel én nem rajongok érte (már az USA-ban sem sikerült megszeretni az obligát hálaadáskori édeskrumplipürét), ezért nem is néztem, hogy termeszthető-e idehazam. Tudom, önző vagyok! De a rendelkezésemre álló 40 m2-en kell mindent megtermelnem, amit szeretek :)

©________ 2015.09.01. 18:48:08

@hagyma: úgy terem, mint a krumpli.
van három fészkem, kíváncsi avgyok, lesz-e belőle valami:)

©________ 2015.09.01. 18:49:28

@Boar...: fölösleges. veszel egy gumót, berakod földbe, locsolod, majd a kibújó hajtásokat letöröd és földbe dugod gyökerezni.
olyan könnyű, hogy nekem elsőre sikerült.

©________ 2015.09.01. 18:50:31

@Andrass9: hát nem figyeltél a veteményesben?:) (~nek csúfolt ....izében?:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.01. 20:00:29

@Bajor Gizi: Most, hogy mondod, emlékszem, de már akkor sem szerettem, így nem is jegyeztem meg :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.09.01. 20:18:16

@Andrass9:

Terem nálunk is, Ásotthalom környékén.

©________ 2015.09.01. 20:39:17

@Andrass9: de megjegyezted, hogy nem szereted, emlekszem:-):-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.01. 21:00:53

@Bajor Gizi: Ilyen az emberi memória: a rosszra nem emlékszik :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.01. 23:02:26

@Andrass9: @Bajor Gizi: tudom,, hogy krumpli es nem tok, de nekem igy megsutve...
behunyott szemmel elhiitem volna hogy sult sutotok
regen nem kedveltem
az edes babbal, meg az edes krumplival ki lehetett volna uldozni amerikabol
a marshmallowsos valtozata meg tovabbra sem mukodik
süti beállítások módosítása