Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Spenótos-ricottás töltött rigatoni

2020.06.27. 07:00 Andrass9

Az alapötlet cannellonira szólt, de csak ezt a rigatonit találtam idehaza. A cannelloni sokkal nagyobb átmérõjû, nyilván könnyebb lenne tölteni, cserébe a rigatoni recés, több szószt felvesz.

42.jpg

Épp beérett a spenót, ami engem mindig arra biztat, hogy ordával vagy rikottával keverjem, és csináljak valamilyen raviolit belõle. Most viszont elhatároztam, hogy megtöltöm vele magát a száraztésztát, aztán meglátjuk mi sül ki belõle.

Össze is pakoltam a hozzávalókat a vágódeszkára:

  • 40 dkg friss spenót
  • 35 dkg rigatoni tészta (recés csõtészta, 1cm átmérõ)
  • 25 dkg ricotta
  • 10 dkg Mackó krémsajt
  • 1 tojás
  • 3 dkg tokaszalonna
  • 1 kis fej vereshagyma
  • 1 kis fej fokhagyma
  • 1/2 zöldpaprika
  • 1 kis csokor oregano
  • 1,2 liter hámozott lucullus paradicsom (saját)
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 pupos ek ghí
  • szerecsendió
  • õrölt fehérbors
  • frissen őrölt feketebors

A komposztos edény véletlenül maradt a képen ...

10.jpg

A szalonnából vágtam egy kicsit, amit azután fel is kockáztam és serpenyõben tûzre tettem. Amíg az pirult, felvágtam a zöldpaprikát és a hagymácskát. Megmostam az oreganot és letépkedtem a száráról a leveleket, valamint odakészítettem kis letépkedett bazsalikomot.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A legnagyobb serpenyóbe tettem a ghít feforrósítani, amíg megmostam a spenótot és szórtam rá egy ek sót. A forró ghí-re borítottam, majd reszeltem bele sok szerecsendiót. Megtetõztem egy kanálnyi fehérborssal.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 19.jpg

Egy félliteres tálba borítottam a ricottát, hozzáadtam a felaprított zöldeket, végül belenyomtam a krémsajtot. Ezalatt a spenót is szépen összeesett.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Beleütöttem a tojást a sajtos keverékbe, segítsen összefogni a tölteléket. A spenótot késsel felaprítottam. Beletettem a töltelékbe és eldolgoztam.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

A megpirított szalonnába beleaprítottam a fokhagymát és amikor megpirult, hozzáöntöttem a paradicsomokat. Ezt közepes lángon felforraltam.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Egy ziplock zacskóba kanalaztam a rikottás tölteléket, aminek a sarkára kis lyukat vágtam. A közepes jénai tepsimet kikentem valamennyi paradicsomszósszal, amit megszórtam kevéske bazsalikommal. Ezzel megágyaztam a tésztának, amiket egyesével megtöltöttem a zacskó segítségével. Mit mondjak, nem volt egy leányálom! Ráadásul még fotózni sem tudtam ... A töltött tésztácskákat a szószba fektettem. Amikor az elsõ réteg elkészült, arra paradicsomszószt kanalaztam. A második réteggel el is fogyott töltelék és tészta.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Ráöntöttem a maradék paradicsomszószt - lehet alufóliával letakarni.

36.jpg

45 perc a 180C fokos sütõben letakarva. A tészta megfőtt a paradicsomszószban és mutatós tepsit eredményezett, de keveseltem rajta a paradicsomszószt, ezért megkentem a tetejét egy kis passataval, nomeg szórtam rá kis parmezán sajtot.

38.jpg 39.jpg 40.jpg

Ezt betoltam a sütõbe grillre 3 percre - csak hogy a sajtot ráolvasszam, majd feldíszítettem pár csokor bazsalikommal.

41.jpg

Tálaltam egy kis további bazsalikom levéllel (nyitókép).

Persze a villakép se maradhat el,

43.jpg

és a tanulságra is szükség van:

  •  A töltelékbe sokkal kisebb darabokra kell vágni a dolgokat, mert nem fér át a habzsák lyukán.
  •  Két tojást is elviselt volna, mert teljesen eltûnt a töltelék a tésztacsövekbõl.
  •  Cannellonit kell használni, mert vékonyabb tészta, de nagyobb a lyuk rajta, ezért tudná a tölteléket tárolni.
  •  Valamivel hígabb paradicsomszószt kell hozzá készíteni.

Ezen apróságoktól eltekintve fantasztikusan finom étel!

96 komment

Címkék: spenót tojás hagyma fokhagyma ricotta bazsalikom bors cannelloni hámozott paradicsom fehérbors oregano tokaszalonna krémsajt szerecsendió zöldpaprika rigatoni ghí

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9315804712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.27. 08:40:38

Leszögezem, én nem értek hozzá, de lehet, hogy a töltelékbe nem krémsajtot, hanem valami reszelt száraz sajtot lenne célszerű keverni?

süllőcske 2020.06.27. 09:46:32

Ennek a haminak jó ízét érezni. A tésztákat függőlegesen nyomkodva a mártásba ,viszonylag szorosan, koppanásig, kicsit púposra töltve, szépen oszlatja a szószt, s tölti is benne marad.

2020.06.27. 09:55:24

András, az alkotásod a fúziós konyha iskolapéldája, egyesítettél két pompás receptet, a ricottás-spenótos klasszikus cannellonit és (részben) a bolognai lasagnét. :-) A cannellonit eredetileg fokhagymával-sóval-borssal fűszerezett, blansírozott spenótból és ricottából álló krémmel töltik, amibe megy némi reszelt parmezán (Szümtükkel kommenttárs jól ráérzett erre), és tojással fogják össze a keveréket. A tepsibe fektetett cannellonira híg besamelt öntenek, az abból származó nedvességben fog megfőni a tészta.
Ha pedig legközelebb makarónit akarnál megtölteni (viccvót… csak jóindulatúan gonoszkodom kicsit…:-)), ne tedd – viszont figyelmedbe ajánlom a conchiglionit, itthon is lehet kapni. Az alábbi videóban ráadásul paradicsomszószban fődögélnek az óriáskagylók, a Te recepted szerint.
www.youtube.com/watch?v=MsuLJ4lRr0I

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.27. 10:01:22

@süllőcske: A függélyeshez nagyon magas tepsi kéne, mert a tésztának a szósz alá kell merülnie, hogy megfőjön. Csak belülről nem hiszem, hogy sikerülne, mert elég vastag tészta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.27. 10:04:49

@MadMary: A nagy kagylók ismerősek, ám most a cső piszkálta a fantáziámat. A parmezán valóban elfért volna benne, ahogy @látjátok feleim szümtükkel: is javasolja, de ráesett a szemem a tubus sajtra és Vaczak aka Poczok úr jutott eszembe, aki szerint krémsajt mindenbe jó :) Tojás volt, de elfért volna még egy. A makaróni sokkal közelebb áll a rigatonihoz, mint a cannelloni :) Azért azzal nem fogok kisérletezni ...

2020.06.27. 10:08:57

@Andrass9: _Tudtam_, hogy Vaczak úr szelleme sugallta az ötletet!! :-) :-)

2020.06.27. 10:10:15

@Andrass9: A nagy kagylók ismeretéért pedig kijár Neked az olasz Farfalle-rend középkeresztje az aranyozott makarónikkal. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.27. 11:36:30

@MadMary: Az amerikai Mac and Cheese óta hadilábon állok a makarónival - az valahogy nekem nem jött be, bár a gyerekek kétpofára tömték.
Az olasz konyhát nagyon szeretem, legalábbis azt a részét, amit már megismertem, de mindig hajlandó vagyok más recepteket is kipróbálni. Szicília, Róma, Cinque Terre (ahol majdnem meglincseltek, amikor jeget kértem a meleg borba), Velence, Garda tó az eddigi tapasztalatvilágom :)

2020.06.27. 15:12:42

@Andrass9: A Mac and Cheese egy külön univerzum... azon pedig nem csodálkozom, hogy felháborodtak a derék lokálpatrióták Liguriában. :-) Bort nem szentségtelenítünk meg vízzel, pláne jégkockával a filozófiájuk szerint; mondjuk igaz, hogy ha fehérborról volt szó, azt rendesen behűthették volna. Az olasz kulináris tapasztalataid pedig eddig igen jók. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.27. 17:44:16

@MadMary: Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy kell bort inni :) Ez pedig vörösbor volt, amit lehet melegebben fogyasztani. Ráadásul oly kis olasztudással rendelkeztünk, hogy alig bírtuk megmagyarázni a jeget!!!
Mostani ésszel és tapasztalattal már megértem a lokálpatrióták felháborodását.

süllőcske 2020.06.28. 09:03:01

@Andrass9: Egy történetileg hiteles regényben olvastam, hogy egy római nemes Michelangelot sajttal, körtével, fügével, és hideg vörösborral kínálja.
Ez persze, a reneszánsz kora.
Amúgy más ételek is felbukkannak a könyvben, elsősorban toszkán dolgok. Cseppet sem hasonlítanak az olasz konyháról alkotott képünkre, ellenben baromi jók.

2020.06.28. 10:08:40

@süllőcske: Tényleg csak "okoskodásból" írom ide, amit szerintem amúgy is tudtok, de "olasz konyha" nincs. Regionálisan változnak az alapanyagok még ma is, pláne így volt ez a reneszánsz kor széttagolt Itáliájában. Toszkána mindig is gazdag vidék volt, húst esznek hússal, a különböző töltelékáruk a magyarnál százszor változatosabbak... ehhez képest a szegény nápolyi pár szem paradicsomból, száraz kenyérből, bazsalikomból, csipet sóból, kanálnyi olivaolajból készít laktató ételt. *Okosság vége* :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.28. 17:21:05

@MadMary:

Miét ne lenne olasz konyha? Már nem abban az idősíkban nézzük, amikor kialakult egyes vidékek étkezési kultúrája. Nyilván a tengerpaton a tenger biztosított a húst, hegyekben meg a vaddisznó. Azóta sok minden megváltozott, és ami tésztával kezdődik, és paradicsommal fejeződik be, az olasz étel.:D

Nálunk sem volt egységes magyar konyha, és úgy tűnik mostanában is erős változásokon esik át. Már sokan nem is tudják pl., hogy mi az a krumplis tarhonya, vagy a sertépörkölt galuskával.
Birkapörit sem ettek még sokan, mert éttermekben nem egy elit étel, otthon meg egy kilóból nem lehet igazán jót főzni, ezért még nem is kóstolhatták.

Minden nép kultúrájának része volt mindig is az étkezés, amit ugye erősen befolyásolt az, hogy hol és mit tudtak termeszteni. No, de ma már avokádót reggelizünk, banánt csemegézünk. A kertben pedig már szépen elindult futni az édesburgonyám, amiről nem olyan régen még azt sem tudtam, hogy van ilyen növény.

2020.06.28. 17:59:49

@látjátok feleim szümtükkel: Igazad van, a "magyar" konyha is változott-változik tájegységenként, de mondjuk Zala és Szabolcs között nincs olyan óriási különbség, mint pl. Velence és Firenze vagy Nápoly között. "Olaszország" tulajdonképpen csak 1861-ben jött létre a korábbi grófságokból-királyságokból (sőt Friuli-Venezia-Giulia 1918-ban lett Olaszo. része), és ez a mozaikosság a mai napig megmaradt. A bolzanóiak osztráknak vallják magukat, a toszkánok szerint Róma alatt kezdődik Afrika, Szicíliában bőven találkozhatsz vörös hajú és fehér bőrű őslakosokkal, akik még mindig a normann ük-ük-ükpapára vagy -mamára hasonlítanak. Egységes Olaszország sincs, nemhogy egységes olasz konyha... szerintem. :-) :-)
Ami meg a távoli földekről idekerült zöldséget-gyümölcsöt illeti... tényleg meglehet, hogy száz év múlva a burgonya már csak Norvégiában fog nőni, a magyar slambucot pedig édesburgonyából és kuszkuszból fogja készíteni a magyar háziasszony.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.28. 21:16:03

@MadMary: Ez a slambuc ötlett kicsit sokkolt :)
Amúgy egyetértek a sokszínűséggel: jóval nagyobbak a különbségek, mint nálunk! Akárhol jártam, minden másképp volt - amit viszont imádtam!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.28. 22:06:22

Remek fogás, kár, hogy nem a terveknek megfelelően alakult. Palacsintával követtem el hajdan hasonlót. A ricotta lassan luxuscikk lesz. A Gici ricotta teljesen eltűnt a boltokból, más fajtát, amit kapni, arany árban mérik. Egy sajtgyártás melléktermékéből készült melléktermék esetében ez vérlázító.
Már kacérkodtam hasonló fogással, de nem voltam benne biztos, hogy mennyi paradicsomlében párolódik meg a tészta tökéletesen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.28. 22:15:04

@Waka: Nos erre már itt a magyarázat :) Én ricottát nem használnék, ha volna a tejes csajnál a kispiacon orda. Az sokkal finomabb!

süllőcske 2020.06.28. 23:31:58

@Andrass9:Egyszer desszert volt a célkeresztben. Lett egy túrógombóc torta. Annak az a lényege, hogy a lime-os, mézes túróhabba,még túrógombócok, panírozva, bele vannak rakosgatva. De mivel Erdélyből hoztam ordát, abból lett a gombóc, belé áfonyaszemek a Hargitától, vajasmorzsába forgatva.

süllőcske 2020.06.28. 23:51:50

Olasz, vagy magyar konyha, van is és nincs is. Az ellentmondás a kronológiával oldható. A toszkánokról egyébként a reneszánszban inkább a takarékosságról való anekdoták, közmondások adnak hírt. Nem így volt őseik, az etruszkok idején, a Tirrén-tenger uraiként, számosan hozták a messzi földek kincseit, valóban gazdagság volt. Etruria, a latinok szorításában még egyszer fellendült, a föld kincseit kiaknázva, s lett Róma alapja. Ha a toszkán nép méricskélőbb is volt később, nem volt ez igaz Bolognára, Emilia-Romagna fővárosára. Kövér Bolognának is nevezték, vagy Itália hasának. A konyhatudomány itt valóban nemzwtközi volt

süllőcske 2020.06.28. 23:58:52

@süllőcske: köszönhetően a híres egyetemnek, ugyanakkor elkezdődött a Pó völgyének hiteles gasztroarculata. Ma is igen nagy csoda. Sok régió, réteges konglomerátum jellemzi az olasz konyhát. A magyart is, de tömbösebben.

süllőcske 2020.06.29. 09:23:11

@látjátok feleim szümtükkel: Megkérdezhetem, hogy az édesburgonyának milyen titka van, milyen körülményt kedvel, hogy szaporítod? Volna kedvem megpróbálkozni vele.

2020.06.29. 10:21:27

@Andrass9: Emlékszel a krumpli európai történetének kezdeteire? :-)) És olvasgass régi (XVI-XVII. századi) szakácskönyveket, falnak mész a receptektől... amilyen tempóban változik a klíma, három-négy-öt évtized múlva a (déd)onokákon lesz a sor, hogy a falnak menjenek az ősök receptjeitől. "Burgonya? Az a fura rózsaszín lisztes gumó, amit trondheimi módra csinálnak a norvégok?" :-( :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.29. 10:36:13

@süllőcske:

Ott termelik a közeledben, Ásotthalmon. A vásárhelyi piacon vettem már belőle.

Érdekes növény, mert a gumó azon végét le lehet kb. két centi vastagon vágni, amelyiken a rügyek vannak, és azt nedves alapra téve meg lehet gyökreztetni. Aztán a zöld hajtás végét is levágni, vízben szintén lehet gyökereztetni.
Most két kisebb gumó nem fogyott el, azért szépen rügyezni kezdtek az év elején. Nájlon zacsekba tettem, de nem kötöttem be, és szépen elkezdett hajtani. Néha egy kis vizet öntöttem rá, de nem sokat, nehogy berothadjon. Hűvös, de világos helyen voltak, és a hideg elmultával, már az esők idején kiültettem a kertbe. Egyszerűen ástam nekik egy sekélyebb kis gödröt, és beerakva betakartam, a zöld hajtásrész maradt ki. Nagyon gyorsan beindult, és az esők hatásárra bokrosodni kezdett. Fut, tehát kiváló talajtakaró, de sajnos a kabóca fiókák nagyon szertnek benne megbújni. Viszont kárt nem tettek benne, legalább is tavaly nem észleltem. Minden esetre a laza talajt kedveli, hogy a gumók nőni tudjanak.
Egy hajtásvéget az ősszel vízben meggyökereztettem, majd cserépben átteleltettem, és nem nőtt, csak túlélt, most a kertben már az is szépen hajt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.29. 10:58:43

@MadMary: :))))
Nagyon változik még a mi rövid életünk alatt is!

süllőcske 2020.06.29. 11:59:54

@látjátok feleim szümtükkel:Köszönöm! Szóval, ha Ásottthalom, akkor homok. A kert felső része homokos, ki fogom próbálni.:)

süllőcske 2020.06.29. 12:19:27

@MadMary: Hja, először rácsudálkoztak, próbálkoztak. Még édes tortát is csináltak a földi almából. Később búzaszükségben megsegéllő szaporítóanyagnak tekintették, laska, kenyér stb.
Volt itt szójaőrület is, mindent beleláttak, csak éppen a szóját nem vették észre.
A Netflixen néztem egy perui szakácsot, aki egész országát bejárta, hogy személyes felfedezést tegyen, összefüggéseket találjon. Egy ízben egy Andokbeli családnál látta, hogy a csudakínézetű krumplikat termő földön felszedik a termést, a szedéskor keletkező száraz rögökből kupola formájú mini kemencét emelnek. Száraz krumliszárral begyújtanak, mikor beforrósodik, bevetik a gumókat, majd a kemencét ráomlasztják. Mennek dolgozni. Mikor megéhülnek, kiszedik, hajazzák, eszik. No, ez egy krumpliétel.

2020.06.29. 13:39:06

@süllőcske: Legelőször a krumplivirágot tűzték gomblyukukba az angol urak, a zöld-keserű bogyóról pár élet árán megtudták, hogy mérgező... jóval később jött a felfedezés, hogy az igazi, ehető lényeg bizony a föld alatt lapul. Édes krumplitorta-receptem nagyanyámról maradt rám, piskótájának-krémjének is alapja a vízben főtt krumpli, számomra különlegesen finom csemege. Peruban nem is tudom, hányféle burgonyát termesztenek (szívesen végigkóstolnám...), az ilyesfajta földikemence pedig a legősibb sütőmódok egyike. Gyerekkoromban rajongtam a Világjárók című útikönyv-sorozatért, tán Pápua-Új Guineában járt antropológus írta le, hogyan süttek egyben vadmalacot - ástak a földbe egy mélyedést, rengeteg nagyméretű követ tettek bele, tüzeltek fölötte pár órát, aztán a kövek egy részét kiemelték, az üregben maradt kövekre banánleveleket terítettek, rá a malacka, arra banánlevelek jó sűrűn, rá a forró kövek maradéka és a parázs, a legtetejére vastag földréteg, amit kiástak az üreg készítésekor. Délelőtt bekészítették, este malacünnepet ült a törzs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.29. 14:23:54

@MadMary: Volt itt egy blogger, akit sikerült elüldöznöm. Ő németországból rendelte a krumpli, nem ám a szomszéd boltból, vagy a piacról. Mondjuk őt nem zavarta, hogy a gatyáját ráfizeti, de tudott vele dicsekedni ...
www.kartoffel-mueller.de/
Mondjuk eléggé eltűnt a blogoszférából.
Valóban vannak érdekes krumplik, szinesek, meg extra textúrájúak, de én ezért nem fizetnék százezreket. Hacsak nem az lenne a fontos, hogy villantsak vele :))))

süllőcske 2020.06.29. 14:50:42

@MadMary: Azaz! A legnagyobb teret aztán a krumlistésztafélék nyerték, a dödöllétől a százféléig.
A polinéz módit én is megfigyeltem, amit én láttam, ott gumók, levelesek, gyümölcsök képeztek újabb rétegeket, kiterített malackával váltva. Igen meglepödtem, mert a nagyhaminál a nők, gyermekek ették a növényeket, a harcosok beérték a malaccal..

2020.06.29. 16:10:33

@Andrass9: Igen, emlékszem rá, engem inkább mulattatott, mint bosszantott... :-) És bár igen szeretem és értékelem a minőségi alapanyagokat és étkeket, egy bizonyos határon túl én sem költök ilyesmire. Egyszerűen nem _annyira_ fontos az ügy. Azért kíváncsiságból vettem egy kevés tellicherry borsot, és bár a zöld- fekete- és fehérbors közötti ízkülönbséget jól érzékelem (nem beszélve a rózsaborsról:-)), bevallom, nem akadtam (még) rá a tellicherry különlegességére... :-))
A krumplik sokszínűségét én is hiányolom a magyar piacról, szintén _egy bizonyos_ szintig. A krumplisalátához maradjon egyben a krumplicska, tört krumplihoz omoljon, a sült krumpli legyen ízes és parázs, ne essen könnyű áldozatául vírusnak-bogárnak, de hogy aztán a rózsaszín vagy a lila milyen különböző árnyalataiban pompázzon még ezen túl... hát, itt már igénytelen vagyok. :-D

süllőcske 2020.06.29. 16:21:10

@látjátok feleim szümtükkel:Tanár kollégám bűvészkedett a gyökereztetéssel, nem igazán figyeltem meg, arra emlékszem, hogy a képgrafika műhelyben növekedtek a növevények.. Aztán az újszegedi kemény agyagba ültette. Később mesélte, hogy szedéskor, olyan kis, körömnyi batáták csilingeltek a gyökereken.:))

süllőcske 2020.06.29. 16:22:46

@látjátok feleim szümtükkel:Tanár kollégám bűvészkedett a gyökereztetéssel, nem igazán figyeltem meg, arra emlékszem, hogy a képgrafika műhelyben növekedtek a növevények.. Aztán az újszegedi kemény agyagba ültette. Később mesélte, hogy szedéskor, olyan kis, körömnyi batáták csilingeltek a gyökereken.:))

2020.06.29. 16:34:32

@süllőcske: Elszállt a a korábbi kommentem... szóval bizony, a malackát gyakorta kísérte a batáta! Ami pedig az osztozkodást illeti, lehet, hogy amögött a hétköznapi tapasztalatra rétegződő animizmus is lapulhatott: a földművelő asszonyok és gyerekek élvezzék a derűt-nyugodtságot hozó földgyümölcse szénhidrátokat, a vaddisznócska fehérjeforrás húsa pedig erősítse a malac után rohanó, agyar elől ugráló férfinépet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.29. 16:59:54

@Andrass9: Úgy tudtam az orda a préselt ricotta. Van amúgy a piacon, de valamiért csak ízesített, azt meg annyira nem kedvelem.

2020.06.29. 17:06:38

@Waka: Igazad van:
hazisajtkeszites.hu/sajtetelek/ricotta-vagy-orda
A "ricotta" szó szerint "újrafőzött"-et jelent, amikor a visszmaradt savót újra feolmelegítik, és varázsolnak belőle újabb dolgot.

2020.06.29. 17:17:35

Bocs, hogy így évek múltán beleugatok, de ez egy eléggé félresikerült kísérlet volt.
A rigatoni tészta nem töltésre való, hanem darabosabb ragukhoz.
Mint te is rájöttél, tölteni vékonyabb, cannelloni-típusú tészták a megfelelőek.
Spenót és paradicsom vagy szósz ... nagyon nem összeillő ízek ... a spenót fémes-földes íze a paradicsommal nem ad jó ízhatást. Ahogy spárgát sem kombinálsz paradicsommal. Okkal. Sajt ide vagy oda.
Bocs.

2020.06.29. 17:24:38

@Waka: Teljesen más .... a ricotta más liga, mint az orda. A ricotta egy tök krémes édes túrókrém. Az ordán -ha jó helyen veszed.akkor még érzed az "állatot", ami a tejet adta. És kevésbé krémes, mint a ricotta, és kevésbé édes is.

süllőcske 2020.06.29. 18:23:48

@Pink Petsch: A habos juhordát, a zsendicét szeretem a legjobban, frissen.

süllőcske 2020.06.29. 18:42:02

@Pink Petsch: Ki kell viszont állnom a spenót-paradicsom- sajt mellett. Szeretem a nyers spenótot pizzára tenni, reá paradicsomot, sütve, vagy szószként, sajt még tetejezésnek.

2020.06.29. 20:15:05

@süllőcske: Azt én is .. utoljára olyan 20 éve ettem, amikor Csíkszeredában voltam a nagybátyámnál. A bivaly-mozerella sem múlja felül!

2020.06.29. 20:23:46

@süllőcske: Csak nyugodtan :). Szakácsként sokat kísérletezem a különböző íz-párosításokkal. Persze, nem a menüben, hanem "szerencsétlen" kollégákon a személyzeti menüben. Próbáltam a földes-fémes ízeket összehozni a savasakkal ... Nem jött be ... bár mindig akadt 1-2 hozzád hasonló "weirdo", akinek bejött, de erre nem lehet menüt építeni ;)
Viszont, ha neked ízlik, magasról tégy minden de-ennek-nem-kellene-működnie szarságra.
Csak élvezd, baszod! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.29. 23:23:41

@Pink Petsch: Semmi gond - soha nem bántódom meg segítő kritikán. Viszont azt sem állítom, mogy mindig megfogadom :)
Én például a spenótot nagyon gyakran adom hozzá paradicsomos ételhez. Nekem (és a vendégeimnek) izlik! Nem értek a "földes" és "fémes" ízekhez (tán COVID ferőzött vagyok?), csak ahhoz, hogy tetszik-e egy kombináció, vagy nem.
Nem vagyok szakács, de imádok a konyhában alkotni valami. Bizony előfordul, hogy elrontom, nem jól választok alapanyagot vagy ízeket, de ezt el is ismerem, és legközelébb nem követem el.
Szerintem ez nem is olyan rossz egy matematikustól, nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.29. 23:30:26

Feleségem befutott délben 40 kiló gyönyörű meggyel (650Ft/kg)!
6 óra körül kihívta a fiunkat a barátnőjével, hogy kettőnknek ez azért egy kicsit sok (pedig akkorra már 1400 szem meggyet kimagoztam, az egészt pedig valahol 6500 darab körül lehet) :)
Most végeztünk, elmosogattam, aminek kell, már üvegben van (kompót, rumosmeggy). Még vagy 30 kiló várja a szörp és lekvár transzformációt. Csütörtökig végeznem kell vele!
Azért most egy évig megint nem veszünk meggyet!

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.30. 10:03:56

@Pink Petsch:

Én meg nem akarok túl szemtelen lenni, de földes íze csak annak a zöldségnek van, amit nem mosnak meg a sártól.;D

Ugyan akkor agyon rendes vagy, és ezt egy másik blogban kedves társunknak írtakért kapod.:D
Sajnos ide mostanában ritkán jár.

Viszont nehány tíz éve ahol laktunk ott a menzán főztek tejfölös paradicsomlevest, itt ahol most lakunk, étteremben meg édes spenót főzeléket ( nagyon jó volt ).

Tudod ha kipróbálnád a spenótos-paraicsomos-sajtos töltött tésztát, lehet, hogy mindig ilyet szeretnél enni. Kóstolás nélkül az ember csak sejtheti az ízeket, mint a kutya az esőt. Az étel lényege a kóstolás, mondja valamelyik nagy neves szakács ( tv műsorában ), de meg ne merd kérdezni ki ő, mert csak az étele érdekelt, nem a neve.

2020.06.30. 12:42:17

@Andrass9: Mély tisztelettel meghajlok előttetek, én csak 10 kilót dolgoztam fel szombaton, lett meggylikőr, rumos meggy és meggydzsem... a következő körben próbálok némi málnát szerezni. Azt nem köll magvalni ugyanis. :-) :-)

2020.06.30. 12:47:03

... a sütőben pedig ott figyel egy kis tepsi "lasagne verdi", a saját kertben termett spenótból. :-)

vörösbor(de)minőségi 2020.06.30. 15:52:49

@MadMary: ella krumplit nagyon szerettem,később már csak elvétve egy-egy piaci árusnál lehetett kapni,majd szépen csendben eltünt-és ez sem ma történt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.30. 18:41:56

@MadMary: Nekem a spenót jolly joker :) Mindenhez tudom használni. Nem vitatkozom @Pink Petsch: véleményével, hisz ő sokkal több kuncsaftot etett meg már életében, mint én, így nyilván jobban tudja, mik a vendégek szerint összeillő alapanyagok. Az a "lasagne verdi" is spenót és paradicsom pározítása, ha jól emlékszem. Felmerül mág spenótos ravioli paradicsomszósszal. Többet nem akarok a témán rugózni: elfogadom a szakember véleményét (csak nem követem) :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.30. 18:43:02

@MadMary: Nekem még hátra van a 25 kiló felfőzése és üvegbe rejtése, valamint a szörp kinyerése belőle ...

2020.06.30. 19:32:57

@vörösbor(de)minőségi: Gyerekkoromból még én is emlékszem az Ellára, aztán arra, hogy anyukám panaszkodott: már nem talál a piacon. :-/
@Andrass9: A "lasagne verdi" rétegei tészta, ricottás spenótpüré és besamelmártás mozzarellasajttal, paradicsom egyáltalán nincs benne. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.30. 21:08:50

@MadMary: Revideálom magamat! Bár a családom épp megjegyezte, hogy a szines lasagne tartalmaz spenótot ÉS paradicsomot: attól szines :)

2020.06.30. 21:17:35

@Andrass9: Táplálkozási szakértők nagyjából egyetértenek abban, hogy fontos a minél többféle és minél színesebb zöldség fogyasztása, Te ezt egyszerre valósítottad meg a receptben... nem beszélve arról, hogy a piros-fehér-zöld az olasz nemzeti lobogó színhármasa is. :-) :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.01. 09:21:55

@MadMary: Vagy a magyar? Éljen az megbonthatatlan olasz-magyar színegység!

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.01. 16:18:38

@MadMary:

Beindult a kerti cukkini szezon, jön hozzá a paradicsom, lehet színezni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.01. 18:56:22

@látjátok feleim szümtükkel: Mi nem szineztünk :) Kirántottam egy nagy patisszont (meg 5 karajszeletet a feleségemnek). A tök remek volt!!!
Befejeztem a meggyet: mind a 40 kiló el van rakva télire. Van rumosmeggy, meggykompót, meggyszörp és darabos meggy dzsem. Összesen 104 üveg ...
A derekam majd leszakadt, amíg levittem a kamrába :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.01. 18:57:27

@látjátok feleim szümtükkel: Szeretem a cukkínit! A paradicsom viszont még nem érik ... (nálunk).

2020.07.01. 19:13:39

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Nálunk az első (pár szemből álló) paradicsomszüret holnap-holnapután esedékes, a cukkinivel viszont nagyon le vagyunk maradva, az általam nevelt palántákat megette valami, a piacon vett utánpótlás pedig még kicsike.. :-( Kénytelen leszek várni a saját termelésű piros-fehér-zöld étkekkel, hacsak a bazsalikom nem számít zöldnek, mert az már van. :-) :-)

2020.07.01. 19:16:32

@Andrass9: Szentséges ég... :-D Én is nagy befőzőmániás vagyok, de nem tudom, hogy _összesen_ van-e 104 üvegnyi mindenfélém a kamrában. Na jó, talán van, de az tényleg mindenféle, a lecsótól a savanyított gombáig. A patisszonnal meg szerencsésebb voltam, mint a cukkinivel, tele van virággal, és az első kis bébipatisszonok is szépen növekednek. Pár hét, és saját termést rántunk, alig várom már. :-D

Kumari aki Nilüfer 2020.07.01. 20:56:21

@Andrass9: Kaptam egy nagy főzőtököt, amiről kiderült, hogy egy cukkini..nem baj, pont úgy lesz belőle főzelék, paradicsomos-tejfölös-kapros.( nem tudom, mi illik mihez, mi ezt így nagyon szeretjük)

Kész a hordós savanyúság leve, mostmár jó lenne vagy 10 kg uborka, meg vagy 10 fej karfiol, kis patiszon, kisdinnye, hagyma, cecei paprika, meg majd a zöld paradicsom, ha kifogyna, mehet bele télire sárgarépa, káposzta. Ez olyan, hogy két hét után ehető, és folyamatosan pótolható a cucc.
Járni kéne már a piacra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.02. 18:00:12

@MadMary: Nem azért, hogy piszkáljalak :) Kiváncsiságból összeszámoltam a csilikrémes teli üvegjeimet: 239 :)
Akkor még a sült paradicsom, az almaszósz, az őszibarack .... nem is ragozom tovább. 5m hosszú és 1,2m széles a lenti élelmiszertároló, ahol szerintem ezer felett van a megtöltött üvegek száma. Mindig is mondom, hogy ez egy olyanra sikerült ház, ami együtt dagad a beletöltött élelmiszerekkel :)
Ha atomtámadás lenne, 6 hónapot BIZTOS kihúznánk csak a befőzött dolgokkal ...

2020.07.03. 07:28:25

@szpidigonzálesz: Tudod, Beni, tapasztalataim szerint az ilyen mélyen becsípődött gyűlölködést valami – szintén igen mélyen becsípődött – szexuális frusztráció szokta okozni: általában az a gondolat, hogy egy férfinek alapból jár a szex, csak azért, mert férfi, és ha ebben a meggyőződésében frusztrálják (i.e. egy _nagyon_ megkívánt nő visszautasítja), az egész átfordulhat huffnágelpisti/incel jellegű fröcsögésbe, különösen, ha mindezzel valamiféle álságos moralitás is párosul. Ami meg a többit illeti, véleményem szerint a skandináv országok kezelik jól a helyzetet: mivel a kínálatot a _kereslet_ generálja, a „kliens”-eket büntetik.
Most pedig elkezdek gondolkodni a mai menün.

Kumari aki Nilüfer 2020.07.03. 08:27:59

@MadMary: Ma grízgaluskás laskagombaleves, mustáros borsos tarja saját szószával, rizs, krumpli, tiramisu.( Itt az unoka.Fejlődő szervezet:D ) Plusz sül egy kilós kenyér, igaz, hogy kirepedt, de gyönyörűen megemelkedett, szépen barnul, illata pazar.

2020.07.03. 08:55:37

@Kumari aki Nilüfer: A mustáros-borsos tarjával nagyon beletaláltál a gondolataimba, valami ilyesmit fontolgattam én is, merthogy megérkezett a slow cooker, de sajnos kecskehusi nem landolt melléje. Asziszem előveszem a kerékpárt és elgurulok a henteshez. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.03. 10:25:45

@MadMary: Hmmm - raguként készítenéd a tarját a slow cookerben? Mert azt remekül csinálja :)

2020.07.03. 11:30:44

@Andrass9: Szereztem négy szelet gyönyörű tarját, a házi hollandus pedig bejelentkezett szakácsnak, merthogy - mint kiderült - nagy tapasztalata van már a slow cookerrel, és elsőnek ő akarja kipróbálni a szerkentyűt. :-) Holland módra készült tarja lesz tehát, utána pedig a határ a csillagos ég, jöhet a mustáros, a ragu, a párolt gumós zöldségek... minő új horizont nyílt meg előttem! :-D

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.03. 11:33:29

@MadMary:

Na, erre a megnyílt horizonra kíváncsi vagyok. Remélem képekkel is tágítod majd a látóhatárunkat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.03. 11:36:34

@MadMary: Hajrá!!! Remek eszköz - majdnem szuvidálás ...
Örülök, hogy a hollandusod lecsapott rá, így lesz neked is pár könnyebb napod :)

2020.07.03. 11:40:42

@látjátok feleim szümtükkel: Katasztrofális vagyok gasztrobloggernek, elkezdek főzni, és amikor már tálalom a (rendszerint nagyon jól sikerült) ennivalót, akkor nyilall belém, hogy _már megint nem_ fényképeztem... Kaotikusan főzök ugyanis, nem készítem össze olyan szépen a hozzávalókat, mint András, hanem úgy szedem össze a dolgokat lépésről lépésre, ahogy kellenek az ételhez. Próbálom megemberelni magam, de lehet, hogy csak egy "villafotóra" fogja futni a végén. :-)

2020.07.03. 12:21:14

@látjátok feleim szümtükkel: Igyekezni fogok. :-) Tényleg bosszant, hogy hány poszt tudtam volna már küldeni, ha nem a hűtő-kamra-konyhapolc között cikázva rakom össze az ételeket, hanem szép-rendesen organizálva dolgozok...

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.03. 13:05:25

@MadMary:

Hsz-ben is jó az.

Én pl. tegnap felfedeztem a tűzhelyi száraz dunsztolást. Kell hozzá egy fazék, abba két régteg törlőpapír, rá háron üveg málnaszörp, meg egy akkora lábos, ami pont a fazékkal azonos méretű. Oszt meg lehet alatta gyújtani a lángot, kicsire állítva.

Talán ez volt a szerencse. Közben megemelgettem a lábost, és megtapogattam az üvegeket, hogy átmelegedtek-e már. Egy idő után valami égett szag kezdett a konyhában terjengeni, de ha bekapcsoltam az elszívót, akkor megszünt. No amikor az üveg elég melegnek tűnt, elzártam a gázt, és othagtam kihülni.

Ma ki akarom venni az üvegeket a vízből, és egyből megtudtam az égett szag okát. Elfelejtettem vizet önteni a fazékba.

Hiába, a jó pap is holtig tanul, én meg pap sem vagyok, miért ne tanulnék?:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.03. 14:12:43

@látjátok feleim szümtükkel: Szuper mázlista vagy :)
Én szoktam tűzhelyi szárazdunsztolni: Beteszem az üvegeket a sütőbe egy sötőlapra, vagy csak a rácsra. Legkisebb láng és fakanállal nyitott ajtó.

2020.07.03. 19:53:38

@látjátok feleim szümtükkel: Így dunsztolni én is szoktam, csak vízzel. :-) Egyébként @Andrass9:-nak nagyon igaza van, őrült szerencse, hogy az üvegek nem robbantak szét, és a tartalmuk nem ment tönkre. On the other hand, András fenti sütős módszerét én is kipróbáltam tavaly pár üveg baracklekvárral, sajnos teljes volt a kudarc, felfőtt-megégett az üvegek tartalma, valószínűleg azért, mert nem a minimum 50 fokra, hanem a víz forrási hőmérsékletére állítottam a sütőt. :-( Én is tanultam belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.03. 21:03:15

@MadMary: 75C - 80C teljesen elegendő a sterilizáláshoz, viszont úgy nem forr fel (és nem fut ki).

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.03. 21:58:10

@Andrass9:

Én vizben dunsztoltam eddig mindig, csak most sikerült feltalálni a spanyol viaszkot.:)
Üveg lábosba, majdnem nyakáig hideg víz, leborítva az edény, és nagyon kis lángon addig melegítve, amíg a fedő süti a kezem. Ekkor kikapcsolom a gázt, és a vízben hül ki. Tartósítószer nélkül évekig elállnak a befőttjeim.

Lekvárt is hasonlóan szoktam, csak akkor langyos vízet öntök alá, a többi úgy, mint minden másnál.

2020.07.03. 21:59:08

@Andrass9: A következő lekvárfőzésnél kipróbálom... bár nem tudom, hogy 800 forintos sárgabarackból akarok-e az idén lekvárt készíteni. :-/

süllőcske 2020.07.03. 22:25:32

@MadMary: Vadringlóból csináltatok már? Az ingyen van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.04. 08:14:27

@MadMary: Az egy kicsit húzós ár! Viszont, ha üres a kamra, sajnos kell bele tenni, mert baracklekvárnak kell otthon lennie :(
A befőttesüvegek hőfokmérésére jók ezek az érintés nélküli hőmérők.
www.aliexpress.com/item/4000411357024.html
Ez egy nagyon lassan szállított példa, de ebben az ártartományban vannak.

2020.07.04. 08:44:24

@süllőcske: Oly szívesen tennék el vadringlót, erdei málnát - ha tudnám, merre nőnek. Megváltozott, "civilizálódott" az erdő, ahol gyerekkoromban rengeteget kirándultunk, nem ismerek többé lelőhelyeket. :-/

2020.07.04. 08:46:07

@Andrass9: Köszönöm szépen a tippet, nem is tudtam, hogy kapható ilyesféle hőmérő! Megkönyvjelzőztem, nem felejtem el. :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.07.04. 08:54:40

@MadMary: Ezt a tarját én is elküldtenettem volna, nagyon jól nézett ki. ( a tarját sóztsm, borsoztam, bőven mustároztam, enyhén paprikás lisztbe forgattam, hirtelen megkapattam mindkét oldalát.Utána kevés vizet öntöttem alá, mármint a lepirult cuccra (alaplevem nem volt, utólag elgondoltam, tán egy kis leveskockát kellett volna belemorzsolni, de így is remek lett), és igen lassan, ebben a felpiszkált fúszeres zsíros minilében, a pörkölős zsírban( ami majdcsak eltúnt, felvette a lisztes borítás)egy ezer éves diszkoszban pároltam, Az eredmény egy omlós,kellemesen pikáns nagyon jó ízű, kellemes halvány színű, mártás jellegű szósszal borított hús lett, szépen egyben maradt,lehetett látványosan tálalni.Találtam egy üveg mini pepperónit, enyhén csípős, ropogós volt( valami négybetúsból, vagy A vagy L, fene sem emlékszik, de igen jó vétel volt)
Délutánra az idei első kukoricát is megfőztem, gyönyörű, tömött cső,igen tekintélyes méret, és valami kiváló édes íz....nagyon régen nem ettünk ennyire finomat, az igaz, aranyárban mérik..300Ft/ cső

Kumari aki Nilüfer 2020.07.04. 09:04:23

@süllőcske: Az a Mirebella, vagy ahogy erre hívják: mórabóra? Mi főztünk abból lekvárt..nem, sajnos, nem közelíti meg a sárgabarackot, de cefrébe igen kiváló.Kivágtuk a fát, cefre nem kell, enni pár szem kéne, a többi lepotyogott, kb tízezer ki is kel, alig bírjuk irtani a kis növéseket.

2020.07.04. 09:51:10

@Kumari aki Nilüfer: Hű te... ezt elmentettem, fenomenális. :-) :-)

süllőcske 2020.07.04. 11:19:20

@Kumari aki Nilüfer: Príma a husi. A vadszilva tényleg nem kertbe való.. Azokra gondoltam, amik erdőszélen nőnek. Erre sok van, és azért érdekes, mert minden fán más ízű terem. Van muskotályos, nagyon savas, piros, sárga, fekete. Olyan is van, ami októberben érik. Megkóstolom,, melyik finom,, és keverem őket, úgy elég jó lekvár lesz. A sárgabarackot nem érheti utol, de nem is rossz.

Kumari aki Nilüfer 2020.07.04. 12:07:08

@MadMary: Köszönöm, ezt tényleg magam kreáltam, hirtelen felindulásból..annyira szép tarjaszeleteket kaptam a madarasban, hogy -bár fullon a fagyasztó- kénytelen voltam megvenni és valamit alkotni( az unoka kétszer szedett, ez azért jelent valamit:DD)

valkür 2020.07.30. 22:22:16

Pont a múlt heti hűvösebb napokon főztem hasonlót, csak spenót helyett mángolddal, és paradicsomszósz helyett enyhén fokhagymás tejföllel kentem meg. Jó sok sajt a tetejére, isteni lett.
Nagyon ritkán készítek canellonit, pláne ritkán kapcsolom be a sütőt (nyáron szinte soha), de ez a spenót(féleség) és túró(féleség) egy harapható, testes tésztában nagyon jó kombináció.
süti beállítások módosítása