Az alapötlet cannellonira szólt, de csak ezt a rigatonit találtam idehaza. A cannelloni sokkal nagyobb átmérõjû, nyilván könnyebb lenne tölteni, cserébe a rigatoni recés, több szószt felvesz.
Épp beérett a spenót, ami engem mindig arra biztat, hogy ordával vagy rikottával keverjem, és csináljak valamilyen raviolit belõle. Most viszont elhatároztam, hogy megtöltöm vele magát a száraztésztát, aztán meglátjuk mi sül ki belõle.
Össze is pakoltam a hozzávalókat a vágódeszkára:
- 40 dkg friss spenót
- 35 dkg rigatoni tészta (recés csõtészta, 1cm átmérõ)
- 25 dkg ricotta
- 10 dkg Mackó krémsajt
- 1 tojás
- 3 dkg tokaszalonna
- 1 kis fej vereshagyma
- 1 kis fej fokhagyma
- 1/2 zöldpaprika
- 1 kis csokor oregano
- 1,2 liter hámozott lucullus paradicsom (saját)
- 1 csokor bazsalikom
- 1 pupos ek ghí
- szerecsendió
- õrölt fehérbors
- frissen őrölt feketebors
- só
A komposztos edény véletlenül maradt a képen ...
A szalonnából vágtam egy kicsit, amit azután fel is kockáztam és serpenyõben tûzre tettem. Amíg az pirult, felvágtam a zöldpaprikát és a hagymácskát. Megmostam az oreganot és letépkedtem a száráról a leveleket, valamint odakészítettem kis letépkedett bazsalikomot.
A legnagyobb serpenyóbe tettem a ghít feforrósítani, amíg megmostam a spenótot és szórtam rá egy ek sót. A forró ghí-re borítottam, majd reszeltem bele sok szerecsendiót. Megtetõztem egy kanálnyi fehérborssal.
Egy félliteres tálba borítottam a ricottát, hozzáadtam a felaprított zöldeket, végül belenyomtam a krémsajtot. Ezalatt a spenót is szépen összeesett.
Beleütöttem a tojást a sajtos keverékbe, segítsen összefogni a tölteléket. A spenótot késsel felaprítottam. Beletettem a töltelékbe és eldolgoztam.
A megpirított szalonnába beleaprítottam a fokhagymát és amikor megpirult, hozzáöntöttem a paradicsomokat. Ezt közepes lángon felforraltam.
Egy ziplock zacskóba kanalaztam a rikottás tölteléket, aminek a sarkára kis lyukat vágtam. A közepes jénai tepsimet kikentem valamennyi paradicsomszósszal, amit megszórtam kevéske bazsalikommal. Ezzel megágyaztam a tésztának, amiket egyesével megtöltöttem a zacskó segítségével. Mit mondjak, nem volt egy leányálom! Ráadásul még fotózni sem tudtam ... A töltött tésztácskákat a szószba fektettem. Amikor az elsõ réteg elkészült, arra paradicsomszószt kanalaztam. A második réteggel el is fogyott töltelék és tészta.
Ráöntöttem a maradék paradicsomszószt - lehet alufóliával letakarni.
45 perc a 180C fokos sütõben letakarva. A tészta megfőtt a paradicsomszószban és mutatós tepsit eredményezett, de keveseltem rajta a paradicsomszószt, ezért megkentem a tetejét egy kis passataval, nomeg szórtam rá kis parmezán sajtot.
Ezt betoltam a sütõbe grillre 3 percre - csak hogy a sajtot ráolvasszam, majd feldíszítettem pár csokor bazsalikommal.
Tálaltam egy kis további bazsalikom levéllel (nyitókép).
Persze a villakép se maradhat el,
és a tanulságra is szükség van:
- A töltelékbe sokkal kisebb darabokra kell vágni a dolgokat, mert nem fér át a habzsák lyukán.
- Két tojást is elviselt volna, mert teljesen eltûnt a töltelék a tésztacsövekbõl.
- Cannellonit kell használni, mert vékonyabb tészta, de nagyobb a lyuk rajta, ezért tudná a tölteléket tárolni.
- Valamivel hígabb paradicsomszószt kell hozzá készíteni.
Ezen apróságoktól eltekintve fantasztikusan finom étel!