Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Magyaros bab

2020.06.21. 07:00 Waka

Megint babot főztem. A koncepció a szokásos volt: relatíve kevés nettó munkával kiadós, és bőséges ételt készíteni. Az, hogy netán még finom is, ugyancsak nem utolsó szempont volt. Készült már firenzei- és bostoni bab, babgulyás, a bablevesek számtalan változata. Most a magyaros vonalra mentem rá. Minden adott volt hozzá. Szárazbab volt dögivel, akadt még egy arasznyi a télen újított príma füstölt kolbászból. A kamra roskadozik a tavalyi paradicsomlétől (nem az ivólétől, mert az csont nélkül elfogyott december elejére). Hagymáért sem kellett a boltba szaladni, és ezzel tulajdonképpen majdnem minden hozzávalót el is soroltam.

img_20200416_113756.jpg

Azért a biztonság kedvéért a hozzávalók:
- 60 dkg száraz tarkabab
- 15 dkg füstölt kolbász
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1,25 l házi paradicsomlé
- só

A babot éjszakára beáztattam, majd sós, enyhén szódabikarbónás vízben puhára főztem.

img_20200412_100111.jpg

Míg a bab főtt, felkarikáztam a kolbászt és laskára vágtam a hagymát, no meg beraktam egy mosást.

img_20200412_101025.jpgimg_20200412_101704.jpg

A kerámia káposztás fazék aljára tettem a megfőtt bab felét.

img_20200412_101539.jpg

Erre jött a hagyma és a kolbász.

img_20200412_101737.jpg

Tetejére a maradék bab és egy liter paradicsomlé.

img_20200412_102036.jpg

Lefedve hármas fokozaton betettem a sütőbe. Aztán nekiálltam takarítani. Egy óra múlva megnéztem a babot. A paradicsomlé nagyját felszívta, azért ráöntöttem még egy negyed litert, és visszatettem a sütőbe.

img_20200412_110542.jpg

Újabb egy óra múlva megint ránéztem. Jól nézett ki. Kicsit sótlan volt, sóztam hát rajta egyet.

img_20200412_121238.jpg

A harmadik óra végén késznek ítéltem.

img_20200412_131137.jpg

Magvas kenyérrel és házi csilikrémmel ettem.

img_20200416_113721.jpg

Pontosan olyan lett, amilyet szerettem volna. Laktató, finom, és három nap múlva is volt még belőle. Munka alig volt vele, a holtidőben egy rakás dolgot el tudtam végezni.

34 komment

Címkék: vöröshagyma paradicsomlé füstölt kolbász tarkabab magyaros bab

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9315901550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.06.21. 08:04:09

Egy nem kóser sólet:) Kiváló!

süllőcske 2020.06.21. 08:13:29

Remekül összeérett, jól kinéző.

süllőcske 2020.06.21. 08:18:41

A főpont az edényé, a tizedik a maestro higgadt, praktikus taktikáját illeti.

látjátok feleim szümtükkel 2020.06.21. 09:17:33

@süllőcske:

Szerintem tíz pont a "relatíve kevés nettó munkával kiadós, és bőséges ételt készíteni." Minden más utána.

Én ezt még fokoztam volna azzal, hogy konzerv baból készítem, mert akkor még hamarabb kész. Igaz nálam a paradicsom nem jáccik, és a saját bab főzése sem jöhet szóba, mert nem veteményezek.

Egyébként klasszikussal élve, ez az étel csucsu.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.21. 10:27:41

60 deka szárazbab nekünk egy hétre elegendő a feleségemmel :)
Tetszik, hogy a babok közé rejtetted a hagymát és a kolbászt! Így szépen átadja alá-fölé az ízeket. A hagymát szeretem pirítás nélkül főzni, egész más íze van.
Szóval finom, de kiadós étel...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.21. 11:44:38

@süllőcske: Az az edény számos ételnél bevált már. Ha lassú főzés kell valaminek, kiválóan megfelel.
@látjátok feleim szümtükkel: A konzervre csak akkor fanyalodok, ha elfogy a kamrából a saját.
@Andrass9: Voltaképpen a bostoni bab adta az ötletet, ott is van egy réteg a babok közt.

süllőcske 2020.06.21. 12:28:22

Bugyog a bográcsban a hallé, benne egy ötkilós potyka. :)

MadMary 2020.06.21. 17:23:44

@süllőcske: Nálunk meg sátoros ünnep volt, ritka alkalom - kecsege került az asztalra. Kecses hosszúorrú vízijószág, szépen megköszöntem neki, hogy az én konyhámra küldte a Sors, illő tisztelettel megabáltam sok-sok kertből szedett zöldfűszerrel, készítettem a főzőlé egy részéből citromos-mustáros-tejszínes mártást, megettük áhítattal, koccintottunk hálaadásként jó száraz fehérborral. Azt hiszem, értem, hogy az ősök miért kérték a leölt vadállat szellemétől a megbocsátást, a kecsege (is) a Természet csodája.

MadMary 2020.06.21. 17:30:35

Azt a kerámia fazekat pedig irigylem... évek óta tervezem egy mázas agyagedény beszerzését, mázatlan római tálam van csak, én is elrotyogtatnám benne a babot-káposztát szép kényelmesen. Őszies az idő errefelé, elkanalazgatnám ezt a tréfli sóletet! :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.06.21. 17:52:17

@MadMary: Ó, megvan az a mázatlan agyagtálban is:) én abban hegesztem a sóletet,meg másféle dolgokat)(pl. karikázott krumplit félig-meddig megsütni, tarja szeleteket lisztbe forgatni, félig-meddig megsütni, hagymakarikákat dettó.Fűszerek a sorokra, ami krumpli-hús- hagyma, stb, tetején krumpli, és felönteni a húsig egy kis alaplével(húslevessel, zöldséglevessel, majdnem mindegy), aztán előbb lefedve a sütőbe,utána . amikor az egész megpuhlt kellően, fedő nélköl sütni, a teteje pirulhat.Igazán nem diétás, viszont eléggé finom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.21. 20:26:18

@süllőcske: Szépen lassan, de biztosan sárgulok az irigységtől. :)
@MadMary: A kecsege, bizony igen jó falat. A Tisza mentén volt szerencsém hozzá paprikás formájában. Hát, én is elrebegtem egy fohászt. Az edény valamelyik ötbetűsből érkezett pár éve, akciósan, kiváló befektetés volt.
@Kumari aki Nilüfer: Elindult a nyálelválasztás, megyek, szedek valamit a tányérra.

süllőcske 2020.06.21. 22:06:32

@MadMary: Ajjj.. Örülök, hogy ilyen tiszteletben részesült a víz ősi ékköve.

süllőcske 2020.06.21. 22:17:14

@Waka: Az egy érdekes dolog, hogy van nekem egy un. lassúfőzőm, ami az oldala felől melegít egy szuper, mázas, 6,5 literes kerámiaedényt. Magam ezt használom hosszú, alacsony hőfokon készítésre, és hihetetlen eredményt produkál igen problémásan készülő alapanyagoknál is. Ha még rá is szeretnék pirítani, úgy egyszerűen kiemelem az edényt, s lernibe vele.

Bébébé 2020.06.22. 08:12:58

Az érdekelne, hogy miert kell előre megfőzni a babot, ha utana meg ugyis fő harom orat!?

süllőcske 2020.06.22. 09:52:11

@Kumari aki Nilüfer: Szóval, afféle fejlesztett hagymás rostélyosféle áll össze a cserepedben. Király.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.22. 10:21:19

@Bébébé: Hamár úgyis be kell áztatni, akkor jobb előfőzni, hogy a puffasztó dolgokat csökkentse benne. Így kevésbé puffaszt. Ez az oka annak is, hogy a Boston double baked beans kétszer főtt/sült :)

Kumari aki Nilüfer 2020.06.22. 17:03:31

@süllőcske: Sajnos nem az én kútfejem, vagy 30 éve olvastam valami újságban, és kipróbáltam. Ízlett, így maradt a repertoárban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.06.22. 21:27:06

@süllőcske: Érdekes alkalmatosság lehet. el nem tudom képzelni, milyen lehet.

MadMary 2020.06.22. 22:50:30

@süllőcske: Régóta tervezem a beszerzését.

süllőcske 2020.06.23. 19:58:10

Rengetegsokk a gomba. Szegfűt, csiperkét, galambot, cafrangos galócát találtam, bőven. Finomak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.23. 21:44:44

@süllőcske: Irigylem, de én nem merek gombát szedni: vörösvak vagyok, így a színeket nem jól látom. Enni viszont imádom!

süllőcske 2020.06.26. 08:19:30

@Waka: Három fokozatot tud, amit megmértem, 65, 85, 100 C. Ebből látható, hogy prímán muzsikál konfitálás esetében, csinál olajos halat. Zsiradék, folyadék hiányában nem tud leégni benne semmi, mivel a drót oldalt van. A szilvalekvárt ebben csinálom, beleteszem a szilvát, kiveszem a lekvárt, hozzá se nyúlok. Még a churutot is, amit köztudottan állandóan, órákig kevergetni kell, egy éjjel besűriti, miközben nyugodtan húzom a lóbőrt. Azokat a husikat, amit szörnyű nehéz megcsinálni, nagyon ügyesen megoldja. Pl. Egy birkanyakat olyanra, hogy potyognak ki belőle a csigolyák, a gyöngytyúk vajpuha lesz, kakas szintén. És nedvdús minden. Nem mellesleg, ilyen jó, és jókora edényt ezen az áron be se lehetne szerezni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.26. 08:27:41

@süllőcske: A nagylyány kedvenc edénye a slow cooker. Most megjelent egy kuktásított változata, azt meg imádja. Mitzi-nek van olyan, és ő is boldog vele :)

süllőcske 2020.06.26. 08:51:55

@Andrass9: Azok kisrobotok. :) Egyébként ez, amit itt dícsértem, pont ellentéte a kuktának. Egyszerű mivoltával pont megfelel nekem, inkább, mint a huszonvalahány programos szerkentyűk. És, mint általában az ősdarabok, tartósnak látom, az edény is csúcsminőségű. Nyolcadik esztendejét tapossa.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.26. 08:54:14

@süllőcske: A kuktásat én nem szeretem, de a kerámiabetétesben nagyon sokat főztem anno, amikor kinn éltem, Az enyém volt vagy 25 éves, amikor vettem egy garázsvásáron :)

MadMary 2020.06.26. 14:54:22

@süllőcske: @Andrass9: Bölcs emberek, mi a véleményetek az alábbi modellről? Ketten volnánk rá, nem vagyunk nagyétkűek, a hat/négyliteres jószág eltúlzottnak tűnik számunkra.
www.mediamarkt.hu/hu/product/_russell-hobbs-22740-56-rh-c@h-lass%C3%BA-f%C5%91z%C5%91-1195420.html?rbtc=arg%7Cpf%7C1195420%7C%7Cp%7C%7C

süllőcske 2020.06.26. 21:12:46

@MadMary: Helyedben megnyomnám a kosárba gombot. Szombaton pedig elballagnék a henteshez, kinéznék egy rémes husidarabot, mondjuk marhaszegyet, vagy nyakat. Bepàcolnám só nélkül, majd mikor megérkezik az edénykéd, beletenném, Bekapcsolnám 100 fokra. Mellétennék valami gyökeret, gumót, lehet cékla, zeller, batáta, szóval olyan, amiből lehet pürét csinálni. Másfél óra múlva a husi kb 60 fokos, ki lehez venni a gumókat, esetleg egy fej fokhagymát is, ha szeretitek a pürében. A kapcsolót ezután nyolcvanöt fokra állítva, még két órát mehet. Közben elkészülhet a püré, vajjal, vagy joghurttal, és a ropogós sali.S írhatnál ide, milyen az edényke hatásfoka.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.26. 21:25:44

@süllőcske: Valahogy így kell használni :) Köszi szépen a magyarázatot!

MadMary 2020.06.26. 22:58:15

@süllőcske: @Andrass9: Nagyon szépen köszönöm, megnyomtam a gombot, a csodajószágot 1-5 munkanapon belül tudják szállítani. :-) A zöldséges krumplipüréért/tört krumpliért mindketten rajongunk, fokhagymából nincs nálunk olyan, hogy "sok" (na jó, lekváros piskótatekercsbe még nem tettem... :-)), izgalmas időknek nézünk elébe a konyhában! Feltétlenül beszámolok majd a tapasztalatokról!

MadMary 2020.06.27. 07:58:16

@MadMary: PS: evéssel kapcsolatos kérdésekről mindig konzultálok a hollandussal, a slow cooker kapcsán ezt nem tettem meg (ún. "meglepetés"), ma reggel meséltem el a dolgot, nagyon örült. :-)