Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Teljeskiőrlésű rozskenyér kovásszal

2020.05.24. 07:00 Andrass9

Néhány hete ápolgatom már a kovászomat: hátha nem lesz a megszokott kenyerem (amit reggel 9-ig kéne megvennem, mert akkorra elfogy, a korom miatt viszont akkor nem vásárolhatok). Egy félkilós rozsos kenyeret 8 napig eszem, és most sikerült úgy elfogyasztanom, hogy hétvége jött és hirtelen nem találtam valaki fiatalt, aki reggel hajlandó felkelni nekem egy kenyérért.

40.jpg

Elővettem hát a pihenő kovászt, és kiadósan megetettem. Nekem a rozslisztes kovász vált be igazán, az kellemesen savanykás és szépen felfut.

Délutánra fel is futott, így nekiálltam a kenyérnek. A hozzávalók:

  • 25 dkg tk rozsliszt (RL190)
  • 25 dkg fehér búzakenyérliszt (BL80)
  • 25 dkg rozskovász
  • 3,5 dl víz
  • 5 dkg búzasikér (a rozslisztben nemigen találni)
  • 5 dkg lenmag
  • 5 dkg szezámmag
  • 2,5 dkg só

10.jpg

Beleszitáltam a liszteket és a sikért a keverőtálba, kimértem a magokat (így a feleségem is eszik belőle). Beleöntöttem a kovászt a lisztbe és feltettem a magokat egy serpenyőben a gázra pirulni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Elindítottam a robotgépet a dagasztószárral és beleöntöttem a vizet is. Az enyhén megpirult magokhoz öntöttem fél decinyi vizet, hogy ne a kenyérből szívják el. Kicsit össze is állt, de azért kezelhető maradt.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Amikor már szépen összeállt a tészta, belekanalaztam a magokat és a sót is.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Addig dagasztottam, míg megjelentek a sikérszálak a tésztán (kb 15 perc volt). Ekkor kivettem a keverőszárat és kicsi olajat öntöttem a tésztára. Spatulával rásegítve az oldalára is juttattam, hogy ne ragadjon bele a tálba. 80 percig hagytam kelni, majd kiborítottam a belisztezett szilikon gyúrólapra. Itt kinyújtottam ujjnyi vastagra, majd meghajtogattam a tésztát vagy négyszer.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Akárhogy kerestem, nem leltem a szakajtómat (pedig volt, hisz sok kenyeret sütöttem már), így elővettem a nagy szűrőt, amit konyharuhával kibélelve használhatok szakajtónak is. Jól megliszteztem az egyik konyharuhát, ráfektettem a megformázott kenyeret és beemeltem a szűrőbe, ahol megliszteztem a kenyeret.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Leterítettem egy másik konyharuhával és áttettem egy napos székre az egészet: melegítse fel a nap egy kicsit. Újabb 80 perc, és megkeltnek itéltem a tésztát.

31.jpg 32.jpg

Ezalatt beraktam a 220C fokos sütőbe (csak ennyit tud a tűzhelyem) az ovális fedeles jénai tepsimet és teljesen felforrósítottam. Egy sütőpapírt beleigazgattam, és a papírra tettem a tésztát. Kicsit megvagdostam a tetejét.

33.jpg

Megspricceltem a tetejét vízzel, rátettem a forró fedelét és vissza a sütőbe. 50 perc múlva megnéztem, de még eléggé hóka színe volt. Még egy kis spriccelés és további 35 perc, majd levett tetővel még 15 perc sütés. Hiába - ezt a sütőt nem kenyérsütésre tervezték ...

34.jpg 35.jpg 36.jpg 37.jpg

Kiraktam egy hűtőrácsra a kész kenyeret. Rendesen kopogott alja-teteje ennek biz lesz kérge rendesen!

38.jpg

Fél órát vártam, hogy valamennyire meghüljön, és akkor megvágtam. Tényleg kiadós kérge lett - alig vitte a kenyérkés!

39.jpg

Már csak meózni kellett egy kis vajjal (nyitókép). A friss meleg kenyér még jobb volt vajjal ÉS tejfellel ...

41.jpg

Amikor teljesen kihült, akkor papírzacskóba tettem, majd mehetett a hűtőbe. Volt is kenyerem bő egy hétig úgy, hogy feleségem is rájárt, mert szerinte ez még jobb lett, mint a Jókenyér 3 magos rozskenyere!

Elfogyott az utolsó szemig. Továbbra se vagyok magos kenyér párti, de nem panaszkodtam.

90 komment

Címkék: víz kovász szezámmag rozsliszt lenmag kenyérliszt sikér

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5015673932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.05.24. 09:17:06

Szép! én a harmadik kovászost sütöttem, az első kettő lapos lett, a harmadik szép magas, ellenben kirepedt az oldala..de megettük, Két befőttesüveg kovászom van, a szomszédasszony sajnálta az övét kidobni, amikor túltermelt..most itt állok két működő kovásszal, és ha akarok, ha nem, sütnöm kell, mert én is sajnálom kidobni....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.24. 10:01:43

@Kumari aki Nilüfer: Hűtőben 3 hétig is elvan. Akkor kell egyszer megetetni és másnap mehet is vissza.

Isley 2020.05.24. 10:56:28

Mostanában én is próbálkozom különböző kovászos kenyerekkel (rozsos, krumplis, tönkölyös). A család esküszik, hogy jobb mint a bolti, de én még nem vagyok elégedett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.24. 12:27:33

@Isley: Az előző kenyérsütős periódusomban volt néhány nagyon jó próbálkozásom. A legjobb a csupacsücsök kenyér volt :)
blogkocsma.blog.hu/2016/05/20/sokserclis_kenyer

Aztán eltörtem a bokámat (tán 3 éve?), meghalt a kovászom és azóta ez az első működő kisérletem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.24. 12:44:17

"...ezeket a magokat én meghagyom a madaraknak." Kitől is származnak ezek a szavak? :D No de nem akarlak ekézni. Látom, azért vékonyan megvajaztad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.24. 15:54:38

@Waka: Biztos, hogy tőlem, mert továbbra sem szeretem a magos kenyereket. Muszájból megettem, mert korona fennforgás volt - sikeresen álcáztam a magokat kis vajjal :)

Kumari aki Nilüfer 2020.05.24. 16:41:57

@Andrass9: Egy hétig max..utána kezd visszaesni, akkor etetni kell.Vagy rosszul csinálom, Így is kevesebb vizet adok neki, ha több @Waka: a víz, kevesebb ideig bírja
Mondjuk..bevallom, én szemre etetek, nem méricskélek:D

Én is azt hittem, egy fetasajt van rajta.....

Kumari aki Nilüfer 2020.05.24. 16:42:48

@Kumari aki Nilüfer: Waka megjegyzésére írtam, a vékony vajazáshoz:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.24. 18:25:13

@Kumari aki Nilüfer: Ahogy Waka szénhidrátfüggő, úgy én nagykanállal eszem a vajat :)
Az a fetasajtnak látszó tárgy pedig egy kanálka tejfel ...

süllőcske 2020.05.24. 19:04:57

Szép és jó estét! Izmos egy kovászka lehet, hogy sok alvás után eszik, S már süt is. A kenyérke príma.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.24. 19:17:02

@süllőcske: Hát Isten hozott újra nálunk!!! Már nagyon hiányoltunk (még a feleségem is rádkérdezett a napokban).

MadMary 2020.05.24. 19:20:35

@süllőcske: Bölcs és szeretetreméltó művészember, remélem Anahitáddal együtt nagy megpróbáltatások nélkül élitek az életet. Régóta nem hallottuk a szavadat, de majd a bloggazda kellően örvendeni fog mindannyiunk nevében. Jómagam kenyérkét még nem, csak kőttest fogok sütni, tán holnap. Örülök, hogy ismét itt vagy.

süllőcske 2020.05.24. 19:43:52

@Andrass9: @MadMary: Tisztelettel kérek egy falatkát a kenyérből, csipet sóval.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.24. 19:56:12

@süllőcske: Vendégfogadó kenyeret természetesen megsózzuk :)

süllőcske 2020.05.24. 19:56:13

@látjátok feleim szümtükkel: Hahó! Babits szerint a jelen a régi, és még egy kicsi új.

MadMary 2020.05.24. 19:58:34

@süllőcske: A szívesen látott vizitálónak kenyérke, só, és egy pohár bor mindig készen áll.

süllőcske 2020.05.24. 20:10:46

@MadMary: Köszönettel. De nem szeretnék üres kézzel jönni.

MadMary 2020.05.24. 20:23:36

@süllőcske: Bizony ám, mit tapasztaltál, mit tanultál, hogy állnak az agyag sütőedények, a Természet miféle adományait fedeztétek fel a közelmúltban?

süllőcske 2020.05.24. 20:30:56

@Andrass9: Ebben a böjt is benne volt, általában az elálló dolgokat, eltevéseket, gyökereket, fogtam halakat, én is sütöttem kenyérféléket, húsvétra pasztramit, tojástrükköket, jöttek a kert első dolgai, a levelesek, retkek stb

süllőcske 2020.05.24. 20:38:26

@MadMary: Van sok minden. Pl lányom hazajött Törökországból, s most azon iparkodik, hogy összehozzon egy Szöszölde nevű természetadta alapanyagokból készült termékkollekciót, ami nagyon izgalmas, és én is segítek neki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.24. 20:39:32

@süllőcske: Akkor te se lazsáltál :) Waka és én is sokat kertészkedtünk. Mondjuk én a nehezét a gyerekeimre bíztam: elültetni vagy 100 palántát. Már vannak kis paprikák és a paradicsom is virágzik :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.24. 20:40:58

@süllőcske: Sikerült a fermentált paprika receptjét kitalálnod? Azóta is várok rá ...

süllőcske 2020.05.24. 20:58:27

@Andrass9:Ujj! Nem próbáltam ki, de felírtuk valahová, megkeresem, de jó, hogy mondod! Itt is van 150 paradicsom. 70 paprika féle ,lévén a kert 1600 nm, van hely, bőven. Alatta egy holtág kanyarodik, S kissé lejtős. Nagyon jó ott kertészkedni, de hogy olyan legyen, mint szeretnénk, még jó sok tennivaló.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.24. 21:03:24

@süllőcske: Légy üdvöz minálunk, rég nem jártál erre.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.24. 21:04:41

@Kumari aki Nilüfer: Mink már csak így vagyunk, András a vajjal, én a szénhidrákkal. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.24. 21:16:57

@süllőcske: Itt csak 1000m2 minusz a ház és a virágosok :) Viszont most készül a veteményes (ami 40 m2) duplázása! Már kinőttem, hisz arra vár még 30 csili, hogy a fokhagymát felszedjem ...

süllőcske 2020.05.24. 21:23:30

@Andrass9: Csucsu! Megpróbáltam követni remekbe szabott chili pasztáidat, nagyon jók.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.24. 21:29:27

@süllőcske: Nagy sikere van! Sokféle aroma, illat és mindig új, hisz nagyon sok fajtát termesztek, sok új fajtával. Van egy dobozka a konyhában, ahol a 25 kedvenc csilikrémünk van, minden ételhez másféle.
A legjobb ajándék is egyben!

süllőcske 2020.05.24. 22:00:23

@Andrass9: Magam is a legjobb ajándéknak vettem.

süllőcske 2020.05.24. 22:06:33

@Andrass9: Ha jól emlékszem, egy se romlott el, két évig is elvolt az utolsó darabban lévő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.24. 22:31:37

@süllőcske: Egy pici NátriumBenzoát csodákat művel ... Egyszer felejtettem el egy sárga Habaneronál, meg is forrt mind, pedig sterilizálom és dunsztolom is a kisüvegeket!

szivar 2020.05.25. 10:05:03

@Andrass9: Minálunk felé meg mostanában csak le van darálva (piros vagy zöld, mindegy is) a csili, és egy kiló cucchoz hozzácsapok negyed kiló sót, jól összegyúrom*, aztán megy az üvegekbe. Anyám először aggódott, hogy ezzel el lesz sózva a kaja, de megnyugtattam, hogy ha ezzel elsózza azt úgy sem lehet majd megenni, mert annyira erős lesz az étek... Kettő évig biztosan kihúzza a paprika, mármint emigyen tartósítva - kicsit megfakul, de a kénsavval leöntött láván kívül más mellékíze nincs. :)

*Ekkor tapasztaltam meg, hogy a víz és a szappan nem segít akkor, ha rájön az emberre a vizelhetnék... Élmény volt. Nem jó élmény, de élmény. :S

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.25. 17:40:10

@szivar:

Ezt a régi kokocsmajárók már tudják. Ha te is hamarébb kezdtél volna kocsmázni, akkor régóta tudnád.:D

CleanYourRoom 2020.05.25. 17:44:50

A lenmagot nem pirítani, inkább forró vízbe szokták beáztatni úgy hallottam.

süllőcske 2020.05.25. 20:10:02

@CleanYourRoom: a madáreleségek közös jellemzője, hogy nem embereleség, ha nincs feltárva. Ha pirítjuk, részlegesen kipattog, ami már jobb, de a leghatékonyabb a könnyed mozsarazás, és azonnali beépítés az ételbe. Ízszempontból a pirítás-törés a csucsu. Tárulj fel, szezám!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.25. 21:01:59

@CleanYourRoom: Én meg sokmindent hallottam, de azért megpróbáltam egy lehetőséget :) Azt kell mondanom, hogy ez a pirítás és párolás igencsak jó lett!!! Természetesen tévedhetek, hisz nem vagyok mindent megoldó :(

süllőcske 2020.05.25. 22:12:26

@szivar: Mindig leég a kezem, és a gumikesztyűn keresztül is ugyanaz a végeredmény. Tud valaki chilibiztos kesztyűt?

szivar 2020.05.25. 22:35:44

@süllőcske: Hát izé... A dolog végeztével (mindeközben nem használ) a 96%-os szesz némileg segít. Kivéve a darálón, amin anyám 'darálós süteményt' készített másnap. Elég pikáns íze lett a sütinek. :]

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.25. 22:47:52

@süllőcske: Nekem a Sperian DexPure vált be, azzal még a Carolina Reaper sem bírt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.25. 22:54:47

@süllőcske: Nem is tudom! Nekem nagyon ritkán ég el a kezem, pedig erős paprikákkal dolgozom! Tény, hogy általában vajjal( VAJJAL) kenem be a kezem, mielőtty nekifogok. Dehát ezt Waka elég nehezen viseli, pedig, ha tudná, hogy szénhidrákkal nem lehet a kapszaicint legyőzni ...

szivar 2020.05.26. 02:04:04

@Andrass9: Meglepetés sütemény. Aki az elején készültekre harap, az alaposan meglepődik. De a hab a tortán az az 'időzítő' - húsz-harminc másodpercig semmi feltűnő, de utána felrobban az ízbomba.

Hmmm. Lehet, hogy készítek faszagyerek sütit. Mert mindig csak a másikkal való kibaszás jár az eszemben... :D

süllőcske 2020.05.26. 09:17:02

@Andrass9: Hja..:)) És mi a helyzet azzal a személlyel, aki krémsajtból tartana pajzsot? Megvan még?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.26. 09:48:29

@süllőcske: Ha Vaczak/Poczok úrra gondolsz, őt rég nem láttuk.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.26. 10:25:48

@süllőcske:

Igen az én kezeim. Nekem nem csípi a kezem a csili. Igaz, a lábos fülének a hőjét sem érzem, és bizony néha meg is süt.:)

A szemem viszont nem szereti a csili gőzét.

MadMary 2020.05.26. 10:53:31

@szivar: Nagyon szeretem a csilis csokoládét, megkóstoltam volna anyukád művét... de van még itthon pár darab keserűcsokoládéba mártott ancho chili is, csemegének. :-)

MadMary 2020.05.26. 10:55:05

Chilit télre savanyítani vastag "mosogatós" gumikesztyűben szoktam, amit az angol "marigolds"-nak hív. A gőz ellen még nem tudok megfelelő módon védekezni. :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.26. 10:59:58

@MadMary: Búvárszemüveg? :)
A szememet nem bántja, viszont a tüdőmet annál inkább, így próbálom korlátozni a lélegzést, amíg főzöm.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.26. 12:13:20

Ma kze,be került egy 1987-ben kiadott könyvecske, alcíme nevető gasztronómia.
Aki nem iszik eleget, annak büntetésből időnként küldök egy kis történetet. Sajnos Sajdik Ferenc illusztrációit nem tudom prezentálni.

Mai a kocsmárosé.

" A spájzból eltűnik másfél kiló vaj. A háziasszony a macskát gyanúsítja. Rálllítja a mérlegre, a mutató egy kiló 50 dekára ugrik. Na, mondja a nő, a vaj már megvan. De hol a macska?"/ Iszlai Zoltán- A fehér asztaltól a sárga földig /

Fenchurch68 2020.05.26. 12:45:43

Na jó, itt újra jövök azzal a már többször elsütött poénnal, hogy a rajzfilmesek miért mosnak kezet evés után és pisilés előtt?
(Hogy ne legyen zsíros a pausz, és grafitos a cerka.) Lehet, hogy ez a paprika-feldolgozásra is érvényes némi változtatással :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.26. 12:55:46

@látjátok feleim szümtükkel: Én is felálltam a mérlegre, de még a vaj felét se találtam meg ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.26. 15:15:16

@Andrass9:

Már nem is érdkel az eltünt vaj, mert kiderült, hogy az articsókámnak a töve tünt el, valaki kirágta. Eddig úgy tudtam a vakond nem eszik zöldséggyökeret, de talán rosszul tudtam. Kiszedtem a lyukból szegény növényt, és az alsó leveleket leszedve betettem egy vödör vízbe, hátha gyökeret ereszt. Vigasztal, hogy a friss vetés szépen növöget.

szivar 2020.05.26. 15:22:29

@MadMary: Furcsa egy ízlésed van. :D De nem szóllak meg ezért, mert az egyik kedvenc nasim a trappista sajt baracklekvárral megkenve...

MadMary 2020.05.26. 15:49:50

@szivar: A trappista sajt baracklekvárral/hecsedlivel megkenve hajdani boldogult anyukám, valamint saját magam egyik kedvenc nasiját képezi ma is. :-D :-D Én sem szóllak meg furcsa egy ízlésedért. :-D :-D

süllőcske 2020.05.26. 16:12:55

@látjátok feleim szümtükkel: A kertben legfeljebb mosolygunk, de a konyhában, (és a kocsmában is) mindig van nevetnivaló.

süllőcske 2020.05.26. 16:17:05

@MadMary: Fura volna ezt a nasit nem értékelni :)

jegeskaveee. 2020.05.26. 16:56:05

@MadMary: Egésségetekre!:)))

Erről jutott eszembe,hogy tegnap kaptam e-mailben hírt egy mélységesen igaz hazai tudományos kutatás eredményéről:
"Magyar tudósok megállapították, hogy napi fél deci pálinka nem csak egészséges, hanem kevés is."

Most jöttem a Lidliből, vettem két csomag spárgát (fehéret is, zöldet is) csak azt nem tudom, mit csináljak belőle.

jegeskaveee. 2020.05.26. 16:57:16

@Andrass9: Biztos ráálltál a vajra, azért nem találtad.:)

MadMary 2020.05.26. 17:43:41

@süllőcske: Ennél már csak egy csodálatosabb fokozat van: a hecsedlivel megkent sajtos szendvicset pár pillanatra belökjük abba a bizonyos alamónijum keletnémet szendvicssütő grillizébe, megvárjuk, míg a sajt megolvad és elkezd bugyborogni, majd befaljuk a végeredményt. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.26. 18:06:48

@süllőcske:

Előferdülhet. Kivettem a földből, és kiderült, hogy alatta egy lyuk van, gyökér lerágva. Szegény növényt betettem egy vödör vízbe, hátha valami csuda folytán meggyökeredzik.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.26. 18:07:52

@látjátok feleim szümtükkel:

Ja, már ezt egyszer leírtam. No nem baj, mert ismétlés a tudás akármije.

Kumari aki Nilüfer 2020.05.26. 20:37:19

A legkisebb lányom vagy 3 éves lehetett, mikor először hallott az articsókáról, az öcsém bolondította, hogy az egy veszedelmes karmos állat. Egy jó idő múlva szólt a szomszédasszony, hogy van a piacon articsóka, (hihetetlen volt, ennek vagy 24 éve, addig nem is láttam igazit), mondtam is, hogy megyek, veszek. Mire a lányom: jó, vegyél, de csak ölve!
Azóta nálunk az articsókához hozzátesszük-ölve:DDD

szivar 2020.05.26. 21:11:11

@MadMary: Oroszkrémtorta rántott hússal és majonézzel megvolt már? :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.26. 21:35:59

@Andrass9: Túrót! Legyen bármilyen enyhe is az az erős paprika, ha puszta kézzel bánsz vele, abból kalamitás lészen. Én meg majd bolond lennék vajjal kenegetni a mancsom, aztán csusszanna ki mind a kezem ügyéből a paprika, ahogy bánnék véle.
@süllőcske: Nosza.
@látjátok feleim szümtükkel: Mikor jön a szezon, felfogadlak paprikát csumázni. :)
@Fenchurch68: :)
@szivar: Sólet tejszínhabbal és aranygaluska forró fokhagymás libazsírral. (Moldova)

süllőcske 2020.05.26. 23:06:10

@szivar: Megtörtént események alapján: Kecskepörkölt kézben tartott rántotthússal kanalazva.

szivar 2020.05.27. 03:25:42

@Andrass9: Pedig szendvicsnek is finom. Csak tudnám, hogy miért néztek olyan furcsán a lagziban. :)

@süllőcske: Valamiért a kecskepörköltről a bogrács ugrott be, arról meg az ismerőseim. Elmentek sátorozni, kitalálták, hogy készítenek bográcsgulyást. Tudni kell róluk azt, hogy hatan vittek tizenkettő zsugor sört kettő napra, meg egy demizson gyorsítót, tehát addigra már nem volt sivatagi a buli... Voltak vagy hatan. Mindenki jött azzal a mondattal, hogy "nálunk szoktak belerakni x dolgot is." Hát raktak bele. A végeredmény annyira finomra sikerült, hogy pálinkás kenyér lett a vacsora. Járt arra egy kóbor eb, lerakták neki az egész bográcsot, mejd az megeszi. Reggelre megtalálták a bográcsot, a tartalmával együtt - a kutya betemette...

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.27. 11:25:55

@szivar:

Ezek szerint jó minőségű volt a gyorsító.

süllőcske 2020.05.27. 12:37:51

@szivar: A katalizátor arányával szinkronban szokott lenni az ilyen irányba tartó evolúció mértéke.:))

szivar 2020.05.27. 14:18:06

@süllőcske: Hát igen, néha az amúgy sem magas IQ-n még csökkent is valamennyit az elfogyasztott ital. Mint amikor a kőmérgesek kitalálták, hogy most pedig szalonnát fognak sütni tábortűz felett. Nem akart lángra kapni a tűzrevaló, így egy gázolajos ronggyal gyújtották be... Az is nagyon finom lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.27. 14:25:51

@szivar: Úgy tűnik, gyűlik a lista egy poszthoz:
Mit NE csináljunk, ha ételt akarunk készíteni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.27. 17:49:17

@MadMary: Atyaúristen! Ha én minden bakimat posztolnám, űberelném ezeket a kezdőket :)

szivar 2020.05.28. 14:33:04

@Andrass9: Te is égettél már oda főtt tojást? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.28. 15:27:56

@szivar: Mondjuk azt még nem, de rengeteg dolog vált szénné, amikor be akartam süríteni :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.28. 20:34:55

@Andrass9: Most megúsztam a szenesedést :)
Nálunk egy hagyomány, hogy gyakorlatilag minden leveses vagy szaftos dologba kerül paprikacsuma. Egyrészt gyűlöljük kidobni, hisz étel, másrészt sok keletkezik belőle (lásd lecsó, töltött paprika) Reggeli mellé én megeszem a csumát is, az nem tartozik ebbe a kategóriába.
Most is lecsó volt az ebéd, 10 paprika esett bele a lábasba. A csumákból van már elég lefagyasztva, ezért ebből is "alaplé" készült. Feltettem főni 3 dl vízben, majd másfél óra múlva kivettem a csumákat (leszopogattam róla a magokat) és besürítettem a levet 2x2 cl-re. Ezt lefagyasztom, majd négyre törve műanyagba csomagolom. Így lesz akkor is csuma íz, amikor nincs friss paprika!