Kénytelenek voltunk elmenni a madarasba a karantén ellenére is, mert kinyúlt a mikrónk. 10-re már oda is értünk, van két óránk! Alig volt ember a boltban, mi is maszkban meg kesztyűben nézegettük a mikrosütőket. Szerencsére kaptam az eladótól mérőszalagot, mert azt elfelejtettem vinni.
A kiválasztott darab mérete az összes online adattól eltérően pont megegyezett a miénkkel. Figyelem: a méret, amit megadnak a csomagoló doboz mérete, és semmi köze a géphez! Ment is a kosárba izibe. Node a poszt levesről szól, nem az online kereskedés hibáiról ...
Hamár ott jártunk, nem tudtam megállni a hús részleg feltérképezését, és persze mindjárt lőttem egy szép nagy tálca kacsaaprólékot. Ráadásnak volt velőscsont is, meg két szép sertés lapocka és két csomag bőrös kacsaháj. Köröm viszont egy szál se, pedig ennék már körömpörköltet ...
Amikor így bevásárolok húsból, az első dolgom szétporciózni (ha kell), majd vákuumcsomagolásban a "csodahüttő" gondjaira bízni. A kacsaaprólékból kiloptam a szárnytöveket, amit az éppen készülő kacsacomb mellé küldtem a serpenyőbe, a hátat kettévágtam és a nyakakat elharmadoltam. Mivel zuza és szív csak 1-1 volt, azokat megfeleztem. Így lett is két 45 dekás csomagom, amit lefagyasztottam.
Miután ilyen hosszú lére eresztettem a mondanivalómat, tényleg ideje a tárgyra térni. Húslevesre éheztem, de csak kis adagra - ketten vagyunk csak. Elő is vettem az egyik lefagyasztott kacsaaprólék csomagot, amit kiolvasztottam és mellétettem az egyéb hozzávalókat:
- 45 dkg kacsaaprólék (hát, nyak, zuza, szív, püspökfalat)
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérgyökér
- 1 közepes vereshagyma (meglógott a képről)
- 3 kis girizd fokhagyma
- 1 cm gyömbér
- 1 kisebb szerecsendióvirág
- 1 mk feketebors
- 3 szem szegfübors
- 2 szem kardamom
- 2 liter víz
A húsokat egy alufólián betettem a grill alá, hogy kicsit megpiruljanak, úgy nem lesz zavaros a lé. A hagymát félbevágva száraz serpenyőben megpirítottam, a belső héját rajtahagyva, hogy sötétebb levet kapjak. A fűszerek egy teatojásba kerültek és a hagymával együtt a kis tottyos lábasba (2,5 literes). Végül kivettem a grill alól a megpirított húsokat.
Elhelyeztem a hagymák mellett a lábaskában. Meghámoztam a gyökérzöldeket és feldaraboltam kicsi hasábokra. A nagyobb sárgarépát félretettem, azt majd csak a főzés végefele teszem bele. A csodahüttő megajándékozott egy pirinyó zöldségalaplével ami megfelelt kb egy liternek. Azt is beletettem a lábasba, majd felöntöttem a vízzel. Ment is ki a teraszra az indukciósra két és fél órára kislángra, fedő alatt.
Ekkor beletettem a félretett sárgarépát ("bezöldségeltem" a levest:), amivel még 20 percet dolgozott a rezsó, ami alatt főztem egy kis házi cérnametéltet is hozzá. A kész levest egy kis házi csilipasztával csípősítve tálaltam magamnak (nyitókép). A zuzát és a szívet gavallérosan a feleségemnek adtam, én egy nyakdarabbal hadakoztam.
Nos, ennél egyszerűbben már ördöngősség lett volna levest főzni (bár a három óra főzés kicsit elodázza a fogyasztását). Remek íz, saját tészta. Két alkalomra ellátott minket.
Az utolsó 100 komment: