Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Szárnyas batyu

2020.05.12. 07:00 Waka

Rossz híreket hoztunk ó nagy batyukám.
Megint a batyuval kísérleteztem. Igaz, elsőként gombócnak indult, aztán menet közben módosítani kellet a koncepción.
Ismét a töltelékkel variáltam. A darált hús sem volt rossz, de kicsit fujtós lett, valami szaftosabbra vágytam. A közelmúltban potom pénzért kínálták a városszéli ötbetűsben a csirkeszárnyat. Megmostam, megtisztogattam, a tövét és a közepét valamit a végeket külön-külön csomagokban lefagyasztottam. Ebből került most elő egy kilónyi, no meg a végek. Ez utóbbiból egy alaplevet terveztem főzni, amely a fagyasztóban várná a sorát, valami jóféle fogást gazdagítva. Ez sem éppen így lett. No, de vágjunk bele.

img_20200410_140652.jpg

Hozzávalók:
- 1 kg csirkeszárnytő és közép
- 60 dkg liszt
- 12+8 dkg sertészsír
- 2,5 dkg élesztő
- 2 evőkanál + 1 teáskanál kristálycukor
- 1 egész tojás
- 2-3 dl tej
- só
- bors
- pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 friss csili

Első körben kicsontoztam a csirkeszárnyakat. Kezdetben nem tűnt egyszerűnek a mutatvány, de aztán a borotvaélesre fent Tramontina kiskéssel percek alatt megvoltam.

img_20200409_090211.jpg

Itt jött a galiba. A csontokhoz hozzácsaptam a szárnyvégeket, hogy abból főzzem az alaplét, de igen keveselltem. Leugrottam a boltba valami dúsításért. Olyan szép csirkeláb jött velem szemben, hogy csak lestem. Vaskos, hófehér, hibátlan, sehol egy seb vagy forradás. Legott vettem is 60 dekát. (Később belegondolva, vehettem volna még belőle, jó lett volna máskor is.) Gyorsan összeszedtem még némi zöldséget, mivel az alapléhez csak minimális mennyiséggel számoltam, és főztem egy jó gazdag csirkelevest.

img_20200409_094909.jpg

A kicsontozott szárnyakra reszeltem a fokhagymát, sóztam, borsoztam, paprikáztam. Az egészet összeforgattam és másnapig a hűtőbe tettem.

img_20200409_095206.jpgimg_20200409_095441.jpg

Reggel egy tepsibe tettem egy jó kanál zsírt, rászeltem a vöröshagymát, elegyengettem rajta a szárnyakat és rájuk szórtam a felkarikázott csilit. Úgy okoskodtam, hogy a kelt tésztában a szárnyak nem biztos, hogy teljesen megsülnek. Mindenesetre nem akartam kockáztatni. Lángos tésztában, igen bő, forró olajban sütve nyilván más lenne a helyzet.

img_20200409_103902.jpg

Előmelegített sütőben, fólia alatt 40 percig sütöttem, után levettem a fóliát és tíz perc alatt elpárologtattam a szaft nagy részét.

img_20200409_111728.jpg

Míg a hús sült, összeállítottam a tésztát. Nem volt egy nagy durranás, pikk-pakk megvolt, utána félretettem egy órára kelni.

img_20200410_085053.jpgimg_20200410_085633.jpgimg_20200410_095648.jpg

A tésztát két részre osztottam és kinyújtottam. Nagyjából tíz centis négyzetekre vágtam. A tésztára raktam egy-egy szárnyat, mellé kevés sült hagymát és csilit. Megpróbáltam gombócot formálni belőle, de tartottam tőle, hogy sülés közben kifolyik a szaft, úgyhogy hanyatt fordítottam a tésztákat.

img_20200410_095909.jpgimg_20200410_100801.jpgimg_20200410_102350.jpg

40 perc kelés után tojássárgával kevert tejjel megkentem a batyukat és hármas fokozaton, 50 perc alatt megsütöttem.

img_20200410_111141.jpgimg_20200410_115335.jpgimg_20200410_115345.jpg

Szép adag lett belőle, a levessel együtt éppen kitett egy kiadós étkezést.

img_20200410_124222.jpg

Tanulva a múltkoriból, tejföllel tálaltam, de igazán nem szorult rá a kenésre.

img_20200410_140606.jpg

Kiadós, kicsit munkás, de jóízű étel lett. Másnap, mikróban melegítve is finom volt. Most törhetem a fejem, mit lehetne még batyuba tölteni.

43 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl csirkeszárny csili kelt tészta batyu feketebors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8315682186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.12. 08:37:16

Teljesen pirog mániás lettél.:D

Ez azért nekem is nagyon teccik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.12. 09:33:39

Nekem is tetszik!!!
Tölts bele párolt káposztát és teleportáld nekem :)

Kumari aki Nilüfer 2020.05.12. 15:03:38

Jó cucc..ámbár erősen agyaltam, hogy lett szárnya a batyunak, de aztán megvilágosodtam.:D

Fenchurch68 2020.05.12. 17:23:14

@Kumari aki Nilüfer: Én is arra vártam, hogy majd olyan lesz, mint a Harry Potterben a cikesz :D

Egyébként meg szerintem bármit bele lehet tölteni, ami nem szalad gyorsabban, mint te, vagy nincs lebetonozva :) nemrég maradék pizzatésztába töltöttem bukta-szerűen kb. hatféle maradékot (nem összekeverve, külön-külön) - bolognai szószt, tojáskrémet, pirított laskagombát, karfiollevesből maradt karfiolt, fél doboz szardíniát, mind ehető lett.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.12. 18:17:12

@látjátok feleim szümtükkel: Imádok kelt tésztával dolgozni.
@Andrass9: Nem is rossz ötlet, de én inkább egy kis bajor káposztát tennék a szárnyak mellé. blogkocsma.blog.hu/2015/02/19/sult_csaszar_bajor_kaposztaval
@Kumari aki Nilüfer: :D
@Fenchurch68: Na ugye.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.12. 19:37:52

@Waka:

Tudpm, hogy régi mániád a kelt tészta. Nekem is az lenne, régen sokat csináltam, de már valamiért nem birom enni, így csak itt irigykedek.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.12. 19:40:11

Mellesleg ivott már valaki mák likört? Mert ha megerőszakoljuk az üveget, akarom mondani kitekerjük a nyakát, akkor mi hamarosan fogunk inni ilyet. Olyan kék, mint a felvizetett tinta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.12. 21:54:22

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem olyan étel nincs, amiből valami italt ne lehetne főzni :)

MadMary 2020.05.12. 21:58:20

@Kumari aki Nilüfer: @Fenchurch68: Az én fejemben is pont ez mozgott, hogy madárformájú a batyu, kétoldalt kilógó tésztaszárnyacskákkal. :-)
Aranygaluskát kéne sütni, ha már kelt tészta... ez a kósza gondolatom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.12. 22:19:55

@MadMary: Az más - az hizlal :) A szárnyacskás batyu legalább tornázik ...

MadMary 2020.05.12. 22:23:26

@Andrass9: Fel-le, fel-le, helyben ugrálás, hopp-hopp. Az aranygaluska meg csak gubbaszt, mint a dodó. Meggyőztél. :-)

MadMary 2020.05.12. 22:34:55

@Andrass9: Életem értelme akár egy tepsinyi aranygaluskát is felfalhatna hízás nélkül, én már nem mondhatom el magamról mindezt, szóval éljen a tornázó szárnyacskás batyu... és még szerencse, hogy nagyon-nagyon szeretem a salátát. :-)

jegeskaveee. 2020.05.12. 22:39:21

@látjátok feleim szümtükkel: Egyszer ittam, már, de lehet az se az volt.:)))

jegeskaveee. 2020.05.12. 22:40:29

@MadMary: Az aranygaluskás salátát?

MadMary 2020.05.12. 22:47:50

@jegeskaveee.: Mindkettőnknek szárnyas batyu, életem értelmének a nagyobb adag, nekem a kisebbik, sok salátával... bár végülis miért ne lehetne az aranygaluskából is salátát képezni? Megszikkasztott galus, croutonra vágva, friss zöldségmixre rászórva, és senki nem szidhat minket, hogy pazaroljuk az ételt. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.12. 23:18:03

@MadMary: És van ember aki azt megeszi???????

MadMary 2020.05.13. 04:07:32

@jegeskaveee.: @Andrass9: Még nem teszteltem... :-) :-) de elvileg a kővé száradt aranygaluskából lehetne croutont csinálni, a dió a salátáknak is jó fűszere, tegnap épp házi pestót csináltam, fenyőmag helyett dióval... elvileg, ha csinálnék aranygaluskát, és maradna maradék, és hagynám megszáradni, és kipróbálnám salátára... azt hiszem, fáradt vagyok. :-)

Topy 2020.05.13. 08:51:24

@látjátok feleim szümtükkel: Ópium? Nagyon jó mákos ízű/illatú, de szerintem még a likőr műfajban is kifejezetten édes

szivar 2020.05.13. 09:27:40

Esetleg még csilis babbal is meg lehet tölteni... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.13. 09:40:10

@szivar: Nem is rossz gondolat!!! Úgyis kéne már csilisbabot főzni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.13. 09:40:54

@MadMary: Szerintem hajnali négykor már ne nagyon ötletelj :)))

szivar 2020.05.13. 10:56:19

@Andrass9: Ilyet már ettem, de az bolti leveles tésztába volt csomagolva - nem én készítettem, így meg is lehetett enni.

Sok egyéb más mellett felmerült bennem annak a gondolata is, hogy két bundáskenyér közé babfőzelék tükörtojással... Esetleg babbal töltött káposzta bundában, desszertnek banánturmix... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.13. 12:31:22

@szivar: Jézus Anyám! Már a gondolatától is híztam 5 kilót :)))
Habár most készült el a körömpörköltem - azzal is meg lehetne tölteni (kicsontozva) ...

Kumari aki Nilüfer 2020.05.13. 17:57:17

@Andrass9: Uramatyám..utoljára az öcsém főzött körömpörkoltet..előbb a tűzhelyen majdnem készre, majd bográcsban fejezte be..szerinte akkor jó, ha a könyökünkön folyik a szaft..illetve szerinte így VOLT jó..két éve meghalt:( De fogok is főzni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.13. 19:25:25

@Kumari aki Nilüfer: Egyetértek az öcséddel! Én most nem bográcsoltam, de a teraszon főtt :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.13. 19:34:10

@látjátok feleim szümtükkel: Kár! Máklikőrt még nem ittam, szeretem a mákot, nem lehet rossz az sem.
@Andrass9: Bögrés krémleves rántott sertésbordából. :)
@MadMary: Szándékos volt a cím, bevonzza az olvasókat. :D
@szivar: Édes pitetésztából muffin formában kis kosárkák, megtölteni akármivel, ami sós és fűszeres, esetleg kicsiny sajt a tetejére. Megsüt, befal.
@Kumari aki Nilüfer: Egyetértek. Körömpörkölthöz még külön jó a bajusz és/vagy szakáll, az felfogja a lecsöpögő szaft.

Kumari aki Nilüfer 2020.05.13. 19:45:48

@Waka: A körömpörkölt az, (meg a kapaRópürkölt), Amit kizárólag otthon, stűk családi körben szabad enni, mert kulturáltan nem lehet(lehet, de nem illik lecuppogtatni, márpedig anélkül kár is enni)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.13. 20:12:08

@Waka: @Kumari aki Nilüfer: Most toltam be a második adagot - igencsak jóllaktam :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.13. 23:17:39

@Kumari aki Nilüfer: Kizárólag olyan körben eszem ilyesmit, ahol nem számít. Itthon nincs, ki megszóljon, a barátok meg tudják.
@Andrass9: Váljék kedves egészségedre!

Kumari aki Nilüfer 2020.05.14. 08:02:09

@Waka: mi is így..egyszer üzemi konyhán adtak egy egész körmöt, sárgaborsófőzelékkel..botrányos volt, a köröm nem volt nyers, de nem is volt rendesen puhára főzve, belesüppedt a borsóba..sose jöjjön elő álmomban sem!

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.14. 09:46:24

@Andrass9:

Aztán meg csudálkozik, hogy nem bír aludni, mert kergetik bikák.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.14. 11:37:31

@Kumari aki Nilüfer: A nem eléggé megfőtt köröm nagyon szomorú tud lenni, és tényleg felesüppedne a borsóba! Én az enyémet most tökfőzelékben próbáltam: ott nem sűlyedt el :)

MadMary 2020.05.14. 13:55:54

@Waka: A muffinformában készülő sós töltött kosárka gondolatával már nagyon régóta játszom, csak levelestészta alappal. Hajdani fogadásokon és puccos büfévacsorákon láttam-ettem hasonlót, nagyon "csucsu". :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.14. 15:57:25

@MadMary: Tegnap a feleségem diós csigát csinált vaníliapuding burkolattal. Ajánlgattam neki a muffinformát, mert panaszkodott a csigákra (én meg azt hittem érdekli a segítségem). Válasz: Minek. Különben sincs muffin formánk.
Erre varrj gombot! Legalább ötöt hoztunk haza az USA-ból (itthon akkor még nem volt).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.14. 16:03:15

Megüt a laposguta! Már megint csak @látjátok feleim szümtükkel: kapja az esőt! Nálam az áprilisi az 0 mm, a májusi 4,5 mm eddig :(

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.14. 17:17:09

@Andrass9:

Ne üttesd magad, alig esett annyi, hogy ne lehesen tőle semmit csinálni. Itt a faleveleket üti a guta, mert ha nem csepereg, akkor fúj, így nem lehet permetezni. A levéltetű meg röhögve szaporodik.

MadMary 2020.05.14. 17:58:01

Hát ezt a napot felírom a kéménybe korommal... március közepe óta először van a boltban sárga csomagolású budafoki élesztő (pontosabban én csak a hűlt helyét láttam, akármikor is mentem bótba), a fél kilós szlovák import pedig, amit korábban szintén elkapkodtak, ott ül mellette 50%-kal leárazva. :-) :-)
Vettem egy kicsi kocka budafokit, dagasztok valamit a hét végén!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.14. 19:10:48

@látjátok feleim szümtükkel: Mivel errefelé nem esik, gomba ellen nem nagyon kell permeteznem. Minimális tetvesedés jelentkezett az almán, de a szél itt is fú a szél...
A spenótomat rendszeresen locsolom - már majdnem szedhető. Mellette váratlanul kikelt némi kapor is! Az ágyás szélén meg a zöldborsó ücsörög, nagyon lassan növekszik az is.
Belocsoltam a fontos gyümölcsfákat, mert rengeteg pici alma és körte van rajtuk. Az őszi az kicsit visszafogta magát, a birs az próbálkozik.
A ribizlin rengeteg lesz, de azt is locsolnom kell, mert víz nélkül nincs gyümölcs. A fügén rengeteg óriási gyümölcs van, azt is locsoltam :) A májusi cseresznyét nem locsoltam, viszont már pirosodik (látom a sok gyereket megállni a fa alatt...)
Előkerült az emeleti téli virágosból vagy 30 kiló három éves dió. Egyelőre csak egy fél kilót törtem meg, aminek a fele kuka (tele van diómollyal), de a másik fele diónak látszó tárgy. Amint a derekam üzemképes lesz, török még sokat belőle.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.14. 20:39:29

@Kumari aki Nilüfer: Az tényleg elég szörnyű lehetett. Nem is tudom hogy mertek belevágni, jó esélye volt, hogy ebédig ne fő meg. A köröm csak vajpuhán jó.
@MadMary: Leveles tésztát nincs cérnám készíteni, a boltit meg drágállom. Egy jó omlós pitetésztával sem lehet rossz.
@Andrass9: Délután elkészült az első 30 lyuk a paradicsomnak. A palántákat összekészítettem két ládába, reggel jön a kolléga, elfuvaroz a kertbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.14. 21:08:46

@Waka: Nekem szombaton jönnek a kicsilyányék ültetni - ráérek holnap előkészülni :)