Megint meglódult a fantáziám. Ebédnél az ételekről és a főzésről csevegtünk, közben azon járt az eszem, hogy mi a fenét főzzek hétvégére. Valami olyan kell, amire rájárhatok hétvégén, esetleg még hétfő ebédre is marad belőle valami. Az egyik kollegina éppen a kelt tésztát, konkrétan a túrós batyut emlegette. Nem olyan rossz ötlet, kiadós fogás, de csak másodiknak való, kell még valami leves is mellé. Valami olyasmi kéne, ami önmagában is megállja a helyét.
Ekkor ugrott be: a batyu remek, de tölteléknek valami húsos kell bele. Ugyanakkor a tésztát meghagynám hasonló édesnek, legyen egy kis kontraszt. És lőn húsos batyu.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg búzafinomliszt
- 20 dkg sertészsír
- 5 dkg élesztő
- 4-5 dl tej
- 2 egész tojás
- 6 evőkanál + 1 teáskanál cukor
- 2 dkg só
A töltelékhez:
- 60 dkg darált sertéshús
- 5 dkg füstölt kolozsvári szalonna
- 10 dkg füstölt kolbász
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kis doboz paradicsompüré
- só
- pirospaprika
- őrölt fekete bors
- őrölt köménymag
Elsőként a tésztát dagasztottam meg. Az egy teáskanál cukrot elkevertem 2 dl langyos tejjel, és belemorzsoltam az élesztőt. Az átszitált liszthez kevertem a sót. Hozzáadtam a zsírt, és összemorzsoltam, aztán belekevertem a cukrot is. Beleütöttem a két tojást, és ráöntöttem a felfuttatott élesztőt.
További tej hozzáadásával puha tésztát dagasztottam. A fél liter tejből alig maradt.
Míg a tészta kelt összeállítottam a tölteléket. Az apróra vágott szalonnát a bőrkével együtt kisütöttem, majd kiszedtem a lábosból és félretettem.
A zsírban megpirítottam a felkockázott vöröshagymát. Hozzáadtam a darált hús és fehéredésig sütöttem.
Megszórtam pirospaprikával, összeforgattam, majd hozzáadtam a paradicsompürét, a lereszelt fokhagymát, sóztam, borsoztam, köménnyel fűszereztem, és a kisült szalonnát is visszatettem.
Kevés víz hozzáadásával fedő alatt megpároltam. Mikor már csaknem megpuhult, beletettem a hosszában négybe vágott és felszeletelt füstölt kolbászt.
Készre főztem és a fedőt levéve elpárologtattam a lé nagyját.
Az időközben megkelt tésztát kétfelé osztottam, és kinyújtottam, amennyire csak a deszka engedte.
Nagyjából 15 centis négyzetekre vágtam. Minden négyzetre raktam egy kanálnyi tölteléket.
A négyzetek sarkát felhajtottam és erősen összecsíptem, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam. A tűzhely tetején még egy fél órát kelesztettem.
Hármas fokozaton nagyjából 45 perc alatt pirosra sütöttem.
Mikor kihűlt, egy tálcára halmoztam.
Megint jól főztek nálunk.
Készült egy villakép is, az ötágú villával.
Elégedett vagyok a végeredménnyel. A magyaros-fűszeres, füstös hús és a kissé édeskés tészta remekül passzolt, és kiadós adag lett. Ez a tészta szinte követeli, hogy valami másféle töltelékkel is kipróbáljam. Egy mártogatós talán elkélt volna mellé, mert harmadnap azért már kicsit fujtós volt.