Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Akciós csontoshús

2020.05.06. 07:00 Andrass9

Kértem a kicsilyányt, hogy vegyen egy adag akciós csontot - tudnék belőle alaplevet készíteni. Eredetileg húsos csont néven árulták.

10.jpg

Amikor meghozta, rögtön láttam, hogy ebből valami más is lesz, mert bőven volt rajta hús - több, mint a csont. Így azután poszt is lett belőle ...

Mivel volt abban sertésfaroktól az oldalasig minden, ezért egy nagyobb adag sertésleves és egy kétszemélyes sült oldalas lett belőle.

Kellett a leveshez:

  • 50 dkg sertés gerinccsont és kis farok
  • 1 fej vereshagyma
  • 1/3 friss karaláb
  • 1 szál fehérgyökér
  • 1 szál sárgarépa
  • 1/8 zellergumó
  • szerecsendióvirág, bors,só

11.jpg

Fetöltöttem 3 liter vízzel a fazekat és felforraltam, de sót csak nagyon keveset tettem bele, mert azt a felhasználáskor is adhatok az ételekhez.. Kislángon forralgattam és lehaboztam - sok a fehérje, habzott rendesen (én meg lusta voltam előtte meggrillezni, ami ezt megakadályozta volna). Amikor elmúlt a habzás, kiköltöztettem a teraszra a rezsóra, ahol szép lassan - de jó sokáig - főztem.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Másnap azután leszűrtem, és beforraltam. Az utóbbi időben rendszeresen leégetem a beforralást, mert elfeledkezem róla. Most viszont eszembe jutott, hogy a telefonom tud jelezni, ha kész (és azt nagyon hangosan), így sikeresen besürítettem a 3 litert 2 decire. Ment is a csodahüttőbe későbbi felhasználásra (felcimkézve!).

29.jpg

Az oldalasdarabokat pedig megsütöm:

  • 40 dkg húsos oldalas
  • 5 dkg csemegeszalonna
  • 2 vereshagyma
  • 3 girizd fokhagyma
  • 1 szál kakukkfü
  • 1 kis szál rozmaring
  • 1 doboz sör
  • 1 tk köménymag
  • 1 tk szárított kakukkfü

16.jpg

A kis jénait kikentem a szalonnával, majd megágyaztam a húsnak a felkarikázott hagymákkal. Két pici darab szalonna is került az aljára, nomeg a fokhagymák és a fűszerek egy része. A száraz fűszerrel megszórtam a húst, alaposan meg is sóztam, majd beékeltem pár hagymakarikával a jénaiba. Tetejébe ment a maradék fokhagyma és a felszeletelt szalonna. Hogy ne szomjazzon, aláöntöttem egy fél doboz sört.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Alufóliával lezártam, és betettem a sütőbe 180C fokra.

21.jpg

Egy óra múltán kiluggattam a fóliát és még másfél órára visszatettem.

22.jpg

A levét szépen elpárologtatta, lesült zsírra a hús. Még kapott kis sört, és azt is elpároltam most már fóliatakarás nélkül.

23.jpg 24.jpg

Csodás lett, ki is vittem az asztalra.

25.jpg

Volt kis rizs tegnapról, azzal tálaltam.

26.jpg

Hogy közelebbről is megmutassam:

27.jpg

Nagyon kiadós alapanyag volt! Elvileg a levesből is ehettünk volna, de inkább eltettem alaplének későbbre.

Van néha valami jó is ebben a karanténban ...

 

93 komment

Címkék: sör hagyma fokhagyma zeller bors rozmaring szalonna sárgarépa gyökér kömény karaláb szerecsendióvirág kakukkfü húsos csont

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6715661378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.06. 09:43:55

Én ezt az alapanyagot káposztába főztem volna meg. De így is nagyon ötletes, és a sült biztosan finom volt.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.06. 09:47:10

Erre tegnp estefelé esett, és fogtunk gy ázptt fiók verebet. A többi madár mellett szépen felszáradt, és reggel kiengedtük, a mentés sikerült.

MadMary 2020.05.06. 12:14:33

@Andrass9: Nagyon szeretjük a sült oldalast, a képen látható jénait felkaptam volna és elrohantam volna vele jó messzire. :-)
@látjátok feleim szümtükkel: A veréb lassan már drága kincs, nem tömegmadár, ahogy erről a minap csevegtünk is... szép munka volt a verébmentés!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.06. 12:30:37

@MadMary: Utoljára a madarasban vettünk ilyet, megy egy kisebbet is. Rápattintós, jól záró műanyag teteje van (az viszont nem sütőálló).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.06. 14:34:37

@Andrass9: Jellemző, el se hittem volna, hogy a kaja érdekelt ... Mégha jegeskááávvvéééé mondaná :)

MadMary 2020.05.06. 19:45:38

@Andrass9: Höhö, NEM a jénai miatt rohantam volna el a cuccal, hanem a tartalma miatt... a jénai (fedéllel vagy fedél nélkül) puszta bónusz lett volna a husika mellett. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.06. 19:51:55

@MadMary: Lásd milyen béna vagyok: fel sem tételeztem volna, hogy más is megkívánja ezt az egyszerű oldalas darabot :)
Amúgy tényleg finom volt! A sörben párolás meg külön plusz ...

Kumari aki Nilüfer 2020.05.06. 20:02:40

Nekem csak egy bajom van..kevés:) Az ilyenből sok kell:)

MadMary 2020.05.06. 21:05:13

@Andrass9: Az oldalas az egyik legzamatosabb hús (számunkra), sörrel-hagymával-fokhagymával-szalonnával párolva és sütve pedig mmmmmmmm... én sütőzacskóban szoktam készíteni fűszerekkel, így egy csepp sem vész el a szaftból, de legközelebb sört is töltök a zsákba!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.06. 21:29:33

@MadMary: Nem lesz úgy túl leveses? A zacskót nehéz lesütni zsírjára :)
Nekem is az egyik kedvenc húsom az oldalas! Ennél jobban tán csak a marha oldalast szeretem, de olyat nagyon rég láttam. Még az egyetlen munkahelyemen annó régen a büféscsaj főzött néha marhaoldalast. Eszméletlen finom, rajta a vajpuhára főtt inakkal, bőnyeggel. Adott mellé mustárt meg friss puha kenyeret. Mondjuk akkor még csak 45 kiló voltam (vasággyal), ehettem, ami belefér :) Az a baj, hogy nagyon ritkán látok ilyen húst a hentesnél. A blogon van valamikor régebbről egy poszt sütőben párolva. Megvan:
blogkocsma.blog.hu/2017/03/06/marha_oldalas_tepsiben_sutve
Nemis! Ez volt a jobb:
blogkocsma.blog.hu/2016/10/25/lassan_sult_marha_oldalas_hercegnoburgonyaval

MadMary 2020.05.06. 21:32:11

@Andrass9: A zsacskót is könnyű lesütni a zsírjára, ha vágsz a tetején pár apró lyukat, amin keresztül a vízgőz távozik. :-) Én rengeteget használom a sütőzsákot, mert praktikus, nem piszkolódik a tepsi, nem szökik az aroma, szóval a fél doboz sör vizes része nagyjából akkorra párolog el, mire az oldalas omlóssá válik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.06. 21:34:34

@MadMary: Fura, de zacskóban utoljára kora huszonéves koromban sütöttem: barna papírzacskó beolajozva és bele a csirke jól megsózva. Akkoriban nem volt műanyag zacskó, amit sütni lehet. Később meg kibékültem a mosogatással :)))

MadMary 2020.05.06. 21:39:05

@Andrass9: ... és hogy hencegjek, múlt héten borjúoldalas volt nálunk (szintén sütőzacskóban elkészítve), a húshoz egy kosárközösségen keresztül jutok, nem tíz fillér, viszont a minőség pompás, ünnepi lakoma. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.06. 21:42:40

@MadMary: Nyálam csorog ... Node én holnap rozsdás marhát készítek! A húshoz a csodahüttő által jutok :))
TEtszenek ezek a konyhaközösségek, kacérkodtam velük, de annyi alapanyag van itthon, hogy nem tudnám rendszeresen használni, ami kell ahhoz, hogy kiismerjem. Ráadásul mostanság nem járok ki, feleségem vásárol, akinek a brokkolikrémleves a fontos ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.05.06. 21:48:41

@Andrass9: Az a lé a hagymával együtt éppen jó lenne egy adag tört krumplihoz.

Kumari aki Nilüfer 2020.05.07. 08:34:47

@MadMary: Pont így! Még a töltött csirkét is..piros ropogós, csak időben fel kell vágni a zacskót:)

jegeskaveee. 2020.05.07. 08:43:11

@Andrass9: De nem mondom.:)))
Egyrészt mert oldalast magam miatt sosem sütöttem, másrészt meg azt gondolom, ha csak annyit tudok hozzátenni a posztokhoz, hogy "de megenném", semmi egyebet, akkor az már másoknak unalmas lehet.

MadMary 2020.05.07. 10:59:47

@Kumari aki Nilüfer: Igennn! :-D Pont tegnap akadt a horgomra egy leértékelt tanyasi csirke, sütőzacskóba taszítottam mézes-csípős csirkeszárny-fűszerkeverékkel bedörzsölve, olyan lett, hogy még a lábujjunkat is megnyaltuk utána. Ma a maradékot fogjuk enni szendvics formájában. :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.05.07. 18:06:24

@MadMary: majd a kecsapos mézest is próbáld meg, az is brutáj jó, lehet csípősre is

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.07. 19:32:29

@Kumari aki Nilüfer: Nem mondhatod komolyan!!!!
geee .... Ketchupos mézes ...? Ez komoly? Na jó! megyek aludni mielőtt beteg leszek :)

MadMary 2020.05.07. 20:20:22

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9:
Életem értelme imádja a kínai édes-savanyú-csípős szószokat, de azzal sose sütöttem semmit, mert nem vagyok benne biztos hogy jól reagálna a hőre, úgy hogy legfeljebb a kész étel mellé plattyant pár kanállal. A mézes-ketchupos variációról hallottam már, sose próbáltam... de végülis miért ne lehetne egy első pillantásra őrült recept a valóságban igencsak finom?

MadMary 2020.05.07. 20:28:04

@Andrass9: Drága András, akkor még nem hallottál a kólában főtt csirkéről, valamint a Mirinda szeletről....? ˃˃:-))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.07. 20:28:51

@MadMary: Tkp igazad van! Nem is tudom, miért akadtam ki annyira rajta :) ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.07. 21:06:48

@MadMary: Hallottam, de valahogy nem nyerte meg a tetszésemet :)))
Életemben legfeljebb 2 doboz kólát ittam az elmúlt 68 évben :)

Kumari aki Nilüfer 2020.05.08. 08:17:08

@MadMary: Az unokám szereti a mézes mustárost, a kecsapos mézest, az édes csípőst..miatta próbáltam ki, meglepően finom.Komolyan.

Kumari aki Nilüfer 2020.05.08. 08:18:14

@Andrass9: Van, aki a sonkát is kólában főzi. Komolyan.

Topy 2020.05.08. 08:54:59

@Andrass9: @MadMary: Akkor próbálkozzunk a Soproni Óvatos Duhaj IPA szelettel :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.08. 09:28:35

@Topy: Az egy jó sör, van egy tálcával itthon :) Használom főzésre is ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.08. 09:35:57

@Kumari aki Nilüfer: Láttam már ilyen recepteket, de valahogy nem vonz. Ahogy a mézes sonka (Honey Baked Ham) sem, pedig azt kóstoltam is többször.

MadMary 2020.05.08. 10:45:01

@Topy: Sütöttem már Guinness-tortát, nagyobb társaságnak. Nagyjából 15 percig tartott, néhány barna morzsa maradt a tálcán. :-)
@Kumari aki Nilüfer: Én is szeretem a "furcsa" ízkombinációkat, sóskaramellás csokoládé, édes-savanyú-csípős szósz a csirkéhez, szilvalekvár (vagy inkább cibere) hagymával és chilipaprikával, a mézes-mustáros párosítás is favorit. Elkezdek kísérletezni a ketchuppal is. :-D

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.08. 11:08:23

@MadMary:
Nagyon régen, még a rendszerváltás előtti időkben olvastam egy ananászos oldalasos receptet a régi nőklapja nevű kidványban. Mondjuk lehet nyugodtan újságnak, lapnak is nevezni, mert az volt.
Lényege, hogy a darabolt ( de egyben is maradhat ), jól befűszerezett oldalast anaszász kockákkal kell betenni egy tepsibe, és fólia alatt puhára párolni, majd a ananász levét kecsappal kikeverni, és bekenni vele az oldalast, majd szép pirosra sütni.

MadMary 2020.05.08. 12:02:01

@látjátok feleim szümtükkel: Anyukám minden héten vette a Nők Lapját, és a megfelelőnek talált recepteket szertartásosan kivágta az előző heti számból, ha az új megjelent. A padláson egy nagy dobozban még mindig megvan a kivagdosott receptgyűjteménye... A legrégebbi barátnőm anyukája ugyanezt csinálta, csak egyszer valami olyan süteményt sütött meg a Nők Lapja receptje alapján, ami rettenetesre sikeredett, a férje évekig emlegette, így ő abbahagyta a receptgyűjtést.
Az ananászt kedvelem szószba, de nem oldalas mellé, hanem csirkéhez. :-D

Kumari aki Nilüfer 2020.05.08. 12:14:17

@MadMary: Az én tökéletes flódni és Luca macskája receptem egy kb 36 éve megjelent Nők Lapjából van. Manapság a netről nyomtatok, ha nincs 3 ezer, egy sem:DD jellemzően max 20, amit ténylegesen beemeltem a konyhámba

jegeskaveee. 2020.05.08. 12:15:50

@MadMary: Nem néztem utána, így csak az emlékeimre hagyatkozom: akkoriban a Nők Lapja recept-rovatát egy valóban nagy tudású, több szakácskönyvet kiadott hölgy vezette.
Egy bajom volt vele, de ez nyilvánvalóan az én hibám: olyan különleges ételek receptjei szerepeltek a rovatban, amelyeknek az alapanyagaihoz vagy egyáltalán nem lehetett hozzájutni, vagy ha igen, akkor meglehetősen drágák voltak. És elkészíteni sem volt egyszerű őket.

MadMary 2020.05.08. 12:36:30

@jegeskaveee.: F. Nagy Angéla, ha jól emlékszem. :-) Anyukám vadászta a különlegességeket, szenvedélyesen kísérletezett, Nők Lapjából csinált "kínai" édes-savanyú csirkét a 80-as évek elején, és még folytathatnám...
@Kumari aki Nilüfer: Az internetet ne is emlegesd, szárnyakat adott a konyhámnak, holland oldalakról főzöm életem értelmének kedvenceit, a tradicionális délolasz konyha majdnem elfelejtett dolgait is megtaláltam, határ a csillagos ég (no meg az egzotikus alapanyagok elérhetősége, no meg főleg a felülről korlátos konyhai költségvetés... :-D)

jegeskaveee. 2020.05.08. 12:49:32

@MadMary: Te jól emlékszel, tényleg ő volt az, én viszont meggyanúsítottam Frank Júliát:)))

Valóban különleges recepteket alkotott, de nem a "hétköznapi" alkalmakra való volt a Nők Lapjában közölt receptjeinek a nagy része.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.08. 13:24:50

@jegeskaveee.:

Én ettől régebbi lapokból főzött, sütött ételeket is ettem, anyám sokszor sütött, főzött belőlük. Nem volt azokkal soha baj.

Sőt még a francia kuglóf is csodás volt.
Egyet sajnálok, egyszer csinált eg linzer tésztás tortát, rumos meggyel, de a recept valahol elkavarodott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.08. 13:36:20

Feleségem (és anyósom) szintén ollózott! Fiókokat töltöttek meg a kivágott receptek, emiatt persze használhatatlan volt a gyűjtemény. Jónéhány (18) évvel ezelőtt nekiálltam bescannelni a fecniket, szövegfelismerővel szöveggé alakítani és a végén adatbázisba illeszteni. 3500 recept képekkel - 35GByte anyag. Sajnos akkoriban a feleségem még gyűlölte a számítógépet, így sohase használta. Néha megkért, hogy nyomtassak ki 1-1 receptet amire emlékezett ...
Azért megérte, mert megtanultam adatbázist kezelni, OCR-t automatizálni, stb. Most is megvan az egész - néha nem ártana belenéznem :)))

old forester 2020.05.08. 13:41:15

@jegeskaveee.: Ja, hát Frank Júlia. Van szakácskönyvem tőle, meg egy csomó recept innen-onnan. Egyik régebbi feleségem gyűjtötte hasonlóan, és az osztozkodásnál gálánsan nekem adta.(Vagy inkább ott felejtette). Csináltam több ételt a receptjeiből, volt ami sikerült, volt ami nem. Pedig akkor még nagyon akkurátusan betartottam a leírtakat, de valahogy az ízek nem jöttek össze. Betudtam annak, hogy valószínűleg az ízlésünk nem egyezik.
Egyszer aztán beszélgettem valakivel és megemlítettem ezt, mire azt mondja, ezen ne csodálkozzam, mert F.J. bevallotta egy interjúban, hogy a receptjei nagy részét csak fejben főzte meg.
Úgyhogy ismeretlenül is kézcsókom a Frank Júliának, azóta is használom a receptjeit, de ha nem haragszik meg, mielőtt hozzá fogok előtte én is elkészítem fejben, és ha fejben összejön, utána állok neki a főzésnek.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.08. 14:02:35

Nekem sok szakácskönyvem, meg kivágott receptem van, anyám harmincas évekből írt receptjei is, de nagyon régóta fejből főzök, ja és közben kóstolok.

A fejből főzést én a következőként értem: benézek ahová kell, hol, mit látok, abból mi az ami most a fogamra való lenne, aztán összeszedem a szükséges anyagokat, és megfőzök valamit. Százból 99 jó szokott lenni. Mióta kocsmázok, megtanultam a keleti fűszerek ízét is, és nem ázsiai-keleti ételekhez is használom, de még egy étel sem reklamált érte.

Nagy sátoros ünnepekkor reggel általában még nem tudom, hogy mi lesz az ebéd, vagy vacsora. Készülni csak akkor szoktam, ha vendéget várok, és az ő kedvéért készül az étel.

Most egyet tudok, idén nem eszek friss zöldborsóból főtt levest, mert 1.700 ft kilója. Lehet, hogy a spárga is kimarad. Viszont tegnap rántott gévagombát ettem. Csucsu volt.

old forester 2020.05.08. 14:18:03

@látjátok feleim szümtükkel: A fejben főzést úgy értette F.J., hogy a receptet nem próbálta ki, csak a "fejében" készült el az étel. Az hogy főzés előtt az ember fejben megtervezi a dolgokat az természetes.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.08. 14:33:55

@old forester:

Értettem elsőre is amit írtál, és nem is találom furcsának. Aki sokat főzött már életében, annak nem nagyon kell kipróbálnia sem az alapanyagokat, sem a fűszereket ahhoz, hogy fejből is tudja, mi jöhet ki a lábosból a végén.
Én viszont sokszor mág akkor sem gondolkodok azon, mi lesz a vége, amikor elkezdek főzni. Majd menet közben kialakul.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.08. 15:04:16

Koboldot nem látta valahol valaki? Március eleje óta hallgat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.08. 15:15:32

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem valamelyik vírus úgy döntött, hogy ő egy indiai migráns ... :)

MadMary 2020.05.08. 17:47:28

@látjátok feleim szümtükkel: Kicsit bayerosan vélekedett az iráni diákok és a koronavírus kapcsolatáról, engem éktelenül felbőszített (mert történetesen igencsak közelről ismertem a _valódi_ helyzetet), és ugyanolyan stílusban írtam egy kommentet, hogy a Breitbart szerint a kelet-európai voltkomcsi bevándorlók mit művelnek a felsőbbrendű Nyugaton. Azt hiszem, nem tetszett neki a szempontváltás... sorry.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.08. 18:21:13

Na, akkor igyunk eg jó pohárral. Kamillateát.:D

MadMary 2020.05.08. 19:06:55

@látjátok feleim szümtükkel: Nem lehetne valami jóféle ókonyakot vagy whiskyt inkább...? :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.08. 20:25:05

@MadMary:

Nem, mert az nem népnemzeti gyógyszer, de jóféle kisüsti nagyüstben főzve lehet.

MadMary 2020.05.08. 20:42:57

@látjátok feleim szümtükkel: Akkó' jöjjön az üst meg a tartalma... :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.08. 20:44:33

@MadMary: Arra én is ivó lennék :))
Kedvenc italaim, amit kiválasztott NER vezetőink révén fogyasztok.

kobold63 2020.05.12. 02:53:59

@MadMary: Te viszont bangóné/szabótimea/tordaibence szintű és stílusú hisztériás, felhúzott lagybagolással remekeltél.
A kelet-európiai posztkomunista bevándorlók iránt is érzel hasonló sajnálatot mint az azóta kitoloncolt irániak iránt? Humanitás? Keep taking your medication!

MadMary 2020.05.12. 06:51:05

A nagyjából 1956 és 1989 között „disszidált” magyarok legtöbbje politikai okból ment Nyugatra. Volt, aki szökött, volt, akit inkább kiengedett a politikai vezetés, hogy ne itthon okozzon bajt, és voltak (kevesen), akiknek sikerült a szaktudásuk miatt legálisan álláshoz jutniuk Nyugaton. A szököttek-kergetettek valahol érthető módon gyűlölték-gyűlölik a „komcsikat”, közülük most sokan imádják az „antikommunista” orbánt a migránsellenességével együtt, általában egy jómódú nyugat-európai vagy amerikai-kanadai egzisztenciából. 1989 után megindult a valódi gazdasági kivándorlás, az első hullámban jellegzetesen két csoport indult neki, az eladható szaktudással rendelkezők (hogy Nyugaton sokkal jobban éljenek, mint Mo-n), illetve akiknek nem volt túl sok vesztenivalójuk (hogy Nyugaton próbáljanak meg sokkal jobban élni, mint Mo-n). Ez utóbbi kategóriába tartozók közül egyébként sokan elhíresültek bűnözői körökben, jellegzetes szakterületük a prostitúció, Angliában-Olaszországban-Svájcban stb. havi rendszerességgel lepleződnek le a lányokat futtató magyar-erdélyi bűnbandák. És van abban valami sajátosan bájos kognitív disszonancia, amikor a magyar gazdasági „migráncsok”, akik egy gazdagabb életért hagyták el Mo-t, habzó szájjal gyűlölik a többi gazdasági „migráncsot”, akik egy más országot hagytak el azért, hogy jobban éljenek Nyugaton vagy éppen Mo-n… nem beszélve azokról a „migráncsokról”, akiknek az országában történetesen ágyúval-rakétával lőnek olykor-olykor. Az orbánista „migráncsgyűlölők” sajátos alkategóriája egyébként az az idősebb ember, akinek legtöbb gyereke-rokona Nyugatra ment szerencsét próbálni, ahonnan néha küld apukának-anyukának száz ojró apanázst, de Mo-ra ne jöjjön egy „migráncs” se, és éljenorbánviktor, aki megvéd, amúgy meg jujdeszomorú, Manyikám, hogy a drága onokát csak szkájpon látjuk, és Bettyke vagy Johnnyka alig tud magyarul, de a Dönci már vett nekem jegyet a vizerre, két hét múlva indulok Londonba unokázni... Persze ahogy Mo-ról is kivándoroltak bűnöző gazemberek, a nyugati szociális ellátórendszeren élősködők és mások, úgy más országokból is jöttek-jönnek bűnöző gazemberek és élősködők, de a gazdasági migránsok kognitív disszonanciája… no az priceless. Szerintem.
Ebédre pedig majorannás csirkecombot fogok sütni.

Kumari aki Nilüfer 2020.05.12. 06:59:32

@MadMary: Pont így. De itt rántva lesz a csirkecomb:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.12. 09:42:52

@MadMary: Ha ezt tudom, előrehozom a legutóbbi majorannás csirkecombot, mert még csak privát poszt állapotban van a blog.hu-n. Nagyon finom étel - feleségem kedvence! Érdemes legalább 2 órára 6%-os sóoldatba áztatni, ha van rá időd :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.12. 09:46:15

@MadMary: Ami a "gazdasági migránsok kognitív disszonanciáját" illeti: Mi hazaköltöztünk :) Igaz, hogy nem is lettem milliomos, viszont szakmailag elég jó nevet sikerült szereznem (nem mintha az nekem fontos lenne, de az egy kutatónak elég fontos) ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.12. 09:49:21

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk meg saját füstölt csülköcske maradékából és saját babból lesz bableves. Olyan klasszikus!
Tegnap spárgadőzs volt: 1 kiló zöldspárga finom besamel mártással és gouda sajttal megsütve. Ketten megettük egy ülésre :)
Most a feleségem elszaladt a piacra, hátha kap spárgacsúcsot. Azt szoktuk lefagyasztani egész évre, mert nem szálkás, olcsó és finom...

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.12. 10:32:19

Azét szerencse, hogy amikor a Föld kialakult, nem határokkal jött létre, tehát a határ nem örök. Csak az emberi butaság.

Bódult emberi nem, hát szabad létedre
Mért vertél zárbékót tulajdon kezedre?
Tiéd volt ez a főld, tiéd volt egészen,
Melyből most a kevély s fösvény dézmát vészen.
Mért szabtál hát határt önfiaid között;
Ládd-é már egymástól mind megkülönözött.
Az enyim, a tied mennyi lármát szűle,
Miolta a miénk nevezet elűle.
Hajdan a termő főld, míg birtokká nem vált,
Per és lárma nélkűl annyi embert táplált,
S többet: mert még akkor a had és veszettség
Mérgétől nem veszett annyi sok nemzetség.
Nem volt még koldúsa akkor a törvénynek,
Nem született senki gazdagnak, szegénynek.
Az igazságtévő határkő és halom,
A másét bántani nem hagyó tilalom
Nem adott még okot annyi sok lármára,
Mert az elégség volt mindennek határa.
Nem állott volt még ki a kevély uraság,
Hogy törvényt hallgasson tőle a szolgaság;
S rozskenyérhéjból is karácsonyja legyen,
Hogy az úr tortátát s pástétomot egyen.
Nem bírt még a király húsz, harminc milliót,
Nem csikart ki tőlük dézmát és porciót,
Melyből boldogokká tudja őket tenni,
Azaz tonkin fészket legyen miből venni.
Nem bújt el a fösvény több embertársától,
Hogy ment legyen pénze a haramiától,
Akit tán tolvajjá a tolvaj világ tett,
Mert gonosz erkőlccsel senki sem született.
Nem is csuda, mert már a rétek árkolva,
És a mezők körűl vagynak barázdolva;
Az erdők tilalmas korlát közt állanak,
Hogy bennek az urak vadjai lakjanak;
A vizek a szegény emberekre nézve
Tőlök munkált fákkal el vagynak pécézve.
Te vagy még egyedűl, óh arany holdvilág,
Melyet árendába nem ád még a világ.
Te vagy még, éltető levegő! amelyen
Indzsenéri duktus nem járt semmi helyen.
Téged még, óh legszebb hangú szimfónia,
Ingyen is hallgathat minden emberfia:
S titeket, óh édes erdei hangzások,
Hallhatnak a szegény pásztorok s munkások:
Mikor a mesterség gyáva hangjainál
A kényes nagyvilág fárasztó bált csinál.
Óh, áldott természet! óh csak te vagy nékem
Az a tetőled nyert birtokom s vidékem,
Melynek én örökös főldesura lettem,
Mihelyt teáltalad embernek születtem.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.12. 10:52:36

Jönnek az első fiókák az etetőhöz, még nagyon ügyetlenkék, de igyekeznek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.12. 12:18:33

@látjátok feleim szümtükkel: Ha szó szerint idézel, illik a forrást megjelölni, különben megschmidtelődsz :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.12. 12:20:59

@Andrass9:

Verset nem szoktunk idézőjelbe tenni. De ha gondolod tehetek.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.12. 16:08:16

@Andrass9:

Forrást keresse meg akit érdekel a vers. Valami szórakozás nektek is kell.:D

kobold63 2020.05.12. 21:08:25

@látjátok feleim szümtükkel:
Csokonai most is igaz.

Határt minden élőlény felállít a maga és faja védelmében. A legkezdetményesebbektől az emberig. Fizikai, kémiai fegyverekkel, szervezéssel, ideológiával, erőszakkal. E nélkül nincs túlélés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.12. 21:12:12

@látjátok feleim szümtükkel: Ja. Schmitt Pali is erre gondolt, amikor szakdolgozatot írt ...
Én például roppant ideges lennék, ha valaki a saját neve alatt idézné a szabadalmaimat saját gondolataiként.

MadMary 2020.05.12. 21:25:57

@Andrass9: Te eleve nem szenvedsz ("mekk") a gazdasági migránsok kognitív disszonanciájában, ezért mertem bepötyögni a ma hajnali gondolataimat ide. :-)
@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: A csirkecombból a végén friss kakukkfüves-oregánós csirkecomb lett, mert a majoránna még zsengélkedik, a többi fűszer viszont burjánzik. Sütőzsacskóba tettem olajjal és némi sóval, mellette a másik zsacskóban apró újkrumpli sült szintén pici olajjal-sóval... és nagyon-nagyon sajnálom, de felfaltuk az egészet egy fej salátával. Legközelebb gondolok rátok, félrerakok egy combit a fénypostához. :-) :-)
A spárga még drága, meg büdöset pisil tőle az ember, de egyszerűen kell... nem tavasz a tavasz spárga nélkül.

MadMary 2020.05.12. 21:42:50

@látjátok feleim szümtükkel: A modern "nyugati" környezetetikában létezik az úgynevezett "lifeboat ethics", amit a white supremacist és kvázifasiszta Garret Hardin propagált. Eszerint a világ országai mentőcsónakként hánykolódnak a (globális felmelegedéstől, túlnépesedéstől stb. sújtott) világ tengerén, a gazdag országok mentőcsónakjai nagyobbak, a szegény országoké kisebbek, a gazdag országok mentőcsónakjai pedig úgy tudnak megmenekülni, ha a hamarabb süllyedni kezdő szegény országok mentőcsónakjaiból vízbe eső fuldoklókat kíméletlenül elverik a saját csónakjuktól, hogy pusztuljanak. Ezzel szemben létezik a "Spaceship Earth" elképzelés, miszerint a Föld egy zárt rendszerű űrhajó, amelyben mindenki együtt utazik a világűrben, véges forrásokkal, és csak úgy élhetjük túl a kozmikus utat, ha együttműködünk. A gazdag országok mérséklik a mohóságukat, a szegény országok visszafogják a szaporodást. Szegény Csokonai ugyanúgy visszavágyott az ártatlan természetesség állapotába, mint előtte annyian - nekünk az marad, hogy eldöntsük, mentőcsónak vagy űrhajó. Meglátjuk, mi lesz...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.12. 21:58:34

@MadMary: Nálad nincs Fény utcai piac :) A feleségem ma hozott 3 kiló csodás, fehér, és vastag spárgacsúcsot.
1000Ft/kg. Ja és kaptam 2 kiló sertéskörmöt is. Most fő a körömpörkölt ...

MadMary 2020.05.12. 22:04:33

@Andrass9: Ha nem volna "home office", akkor a Fény utcai piac környékén szimatolnék, és úgy lecsapnék a spárgára, mint a huzat... de jön még kutyára úthenger, lesz még nekem csodálatos spárgám aprópénzért (ja, ha elmegyek a barkácsboltba). :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.12. 22:24:15

@MadMary: Sajna nincs ember, aki felszedje a spárgát, így aztán nem tudni, mennyi lesz az ára. Ezt az 1k/kg árat már megszoktuk - évek óta ennyiért adják. Szerintem reális ár - legalábbis nekünk megéri.
Ilyenkor szoktuk a kicsilyány udvarlovait elűzni, mert MINDIG spárga volt ebédre :)))))
Ez a mostani egy tartósabb darabnak tűnik: szereti a spárgát :)

MadMary 2020.05.12. 22:31:47

@Andrass9: Én is olvastam a spárgaválságról... egyébként brutális munka lehet, kettégörnyedve bökdösni a homokból felépített bakhátakat napi 10-12 órában. :-(( A legnagyobb spárgatermelő országokban nem is nagyon találnak helyi munkaerőt, a vírus elintézte a vándorló alkalmi kelet-európai munkavállalást, szóval lehet, hogy én tényleg egy gombolyag madzagot fogok nézegetni a spárgaszezonban. :-( :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.12. 23:33:45

@MadMary: Sokszor gondoltam, hogy vetek én is, oszt milyen jó lesz, de aztán leesett, hogy kell 3 év, mielőtt termőre folrdul, nagy területen érdemes csak csinálni, mert még egy család igényét sem lehet kiskertben megoldani, valamint igazán macerás egy termény :(

Kumari aki Nilüfer 2020.05.13. 07:09:35

@MadMary: Űrhajóra szavazok, de ki foglalkozik ezzel--(

@Andrass9:
Ha én egyszer spárgacsúcsot kapnék, hát szerintem 10 kg-ot vennék..egyszer istenesen szeretnék jóllakni spárgával, nem csak csemegézni:D

Kumari aki Nilüfer 2020.05.13. 07:12:25

@MadMary: Egyszer soksok éve úgy hozta a sors, hogy Németország Hollandia úton voltunk májusban, Én annyi fantasztikusan gyönyörűséges spárgát életemben nem láttam, mint ott, főleg a hollandoknál.Volt fehér, vajszínű, rózsaszín, és a zöld több árnyalata. Eszméletlen, alig bírtam eljönni a piacról.

MadMary 2020.05.13. 08:12:38

@Kumari aki Nilüfer: A hollandussal akartunk menni most tavasszal látogatóba, belepökött a vírus. :-(( Nekem egyébként az olasz (délolasz) zöldségpiac a világon a legcsodálatosabb, de kezd felzárkózni a holland is, mert rájöttem, mennyi hidegálló, ízletes, nálunk alig-alig ismert zöldféléjük van: egy nagyon fura kinézetű fodroskel, endívia, cikória, lóbab, sikerült magokat szereznem, kíváncsian várom a végeredményt... Mikor nálunk már rég lement az eperszezon, náluk akkor kezdődik, és hát a spárga... Beállnék veled abba a sorba, ahol spárgacsúcsot lehetne kapni, minimum 10 kilót vennék én is. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.13. 09:37:14

@Kumari aki Nilüfer: @MadMary: Én se értettem, miért csak 3 kilót vett a feleségem :))) Bár nem nagyon van hely a fagyasztóban ...

Kumari aki Nilüfer 2020.05.13. 18:04:57

@MadMary: És Isten bocsássa meg, az az eper finom! Én évek óta nem ettem igazán finom epret, illetve csak itthon a kertben van pár elvadult tő, na az eperízű, már visszanemtelenedett, ezért apró, és mivel nincs növényvédelem, megrágják az állatok.Mostanában vettünk almát, valami elképesztően lédús, ropogós, illatos, friss, igaz, majd 600 Ft egy kiló, de május második fele van.Osztrák alma, Mellette a magyar, foltos, kicsit aszalt, fonnyadt, 400-ért...eszembe jut sokszor, hogy valamikor lemaradtunk, vagy csak én nem találok sok zöldségből gyümölcsből igazán jó hazait. még drágán sem.Ha a kistermelői piacra kimegyek, ott van azért, de tömegáruként nincs.(vagy rossz helyekre járok, megengedem..)

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.13. 19:26:16

@Kumari aki Nilüfer:

Ültess földiepret virágládába, és tartsd a ládát télen-nyáron a fal tövén, ahol jó védett helye van. Nekem már szép nagy szemek vannak. Évek óta 4 ládában nevelünk, és nekünk ennyi pont elég.

Kumari aki Nilüfer 2020.05.14. 15:55:45

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem lestél:) éppen egy hete ültettem két ládába, a kertben elvadulva nó, ott is maradt bőven, de 7 tövet beládáztam. Ha beindulnak, akkor ketten pont csemegézünk belőle, de az elvadultakat is hagyjuk, így lesz, ha hagynak a kerti eperevők.A szomszéd gyerekek szerint a békák harapdálják:D

Kumari aki Nilüfer 2020.05.14. 15:58:35

Kapott a szépember vegyes husit(bőröst, csontost, porcost)..holnap megint toroskáposzta, mert savanyú káposztát is kapott.

MadMary 2020.05.14. 17:54:39

@Kumari aki Nilüfer: Mi is most telepítettünk epret, virágoznak, hízelgek nekik és árgus szemmel figyelem, képződnek-e a bogyók. És pár tövet én is ládába ültettem, a házi hollandus kérésére. :-) :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.14. 18:56:12

@Kumari aki Nilüfer:

Cciga, és a feketerigó is szereti az epret. Nekünk folyton termő fajta van, és a fagyokig akad rajta mindig egy-két finom szem.

látjátok feleim szümtükkel 2020.05.14. 19:00:54

A ládában lévőt rendszeresen kaccsozzátok, mert ha túlszaporodik, szétnyomja a ládát. Néha majd az öreg tövek helyett lehet hagyni fiatalt, vagy új ládába ültetni friss töveket. Én ezt úgy oldom meg, hogy a hajtásra teszek egy kis földet, és így a vége legyökeresedik, a feleslegeseket meg levágom. Már sok éve ugyan azokban a ládákban élnek, és néha a kapnak talaj frissítést is.