Kértem a kicsilyányt, hogy vegyen egy adag akciós csontot - tudnék belőle alaplevet készíteni. Eredetileg húsos csont néven árulták.
Amikor meghozta, rögtön láttam, hogy ebből valami más is lesz, mert bőven volt rajta hús - több, mint a csont. Így azután poszt is lett belőle ...
Mivel volt abban sertésfaroktól az oldalasig minden, ezért egy nagyobb adag sertésleves és egy kétszemélyes sült oldalas lett belőle.
Kellett a leveshez:
- 50 dkg sertés gerinccsont és kis farok
- 1 fej vereshagyma
- 1/3 friss karaláb
- 1 szál fehérgyökér
- 1 szál sárgarépa
- 1/8 zellergumó
- szerecsendióvirág, bors,só
Fetöltöttem 3 liter vízzel a fazekat és felforraltam, de sót csak nagyon keveset tettem bele, mert azt a felhasználáskor is adhatok az ételekhez.. Kislángon forralgattam és lehaboztam - sok a fehérje, habzott rendesen (én meg lusta voltam előtte meggrillezni, ami ezt megakadályozta volna). Amikor elmúlt a habzás, kiköltöztettem a teraszra a rezsóra, ahol szép lassan - de jó sokáig - főztem.
Másnap azután leszűrtem, és beforraltam. Az utóbbi időben rendszeresen leégetem a beforralást, mert elfeledkezem róla. Most viszont eszembe jutott, hogy a telefonom tud jelezni, ha kész (és azt nagyon hangosan), így sikeresen besürítettem a 3 litert 2 decire. Ment is a csodahüttőbe későbbi felhasználásra (felcimkézve!).
Az oldalasdarabokat pedig megsütöm:
- 40 dkg húsos oldalas
- 5 dkg csemegeszalonna
- 2 vereshagyma
- 3 girizd fokhagyma
- 1 szál kakukkfü
- 1 kis szál rozmaring
- 1 doboz sör
- 1 tk köménymag
- 1 tk szárított kakukkfü
A kis jénait kikentem a szalonnával, majd megágyaztam a húsnak a felkarikázott hagymákkal. Két pici darab szalonna is került az aljára, nomeg a fokhagymák és a fűszerek egy része. A száraz fűszerrel megszórtam a húst, alaposan meg is sóztam, majd beékeltem pár hagymakarikával a jénaiba. Tetejébe ment a maradék fokhagyma és a felszeletelt szalonna. Hogy ne szomjazzon, aláöntöttem egy fél doboz sört.
Alufóliával lezártam, és betettem a sütőbe 180C fokra.
Egy óra múltán kiluggattam a fóliát és még másfél órára visszatettem.
A levét szépen elpárologtatta, lesült zsírra a hús. Még kapott kis sört, és azt is elpároltam most már fóliatakarás nélkül.
Csodás lett, ki is vittem az asztalra.
Volt kis rizs tegnapról, azzal tálaltam.
Hogy közelebbről is megmutassam:
Nagyon kiadós alapanyag volt! Elvileg a levesből is ehettünk volna, de inkább eltettem alaplének későbbre.
Van néha valami jó is ebben a karanténban ...