Amikor megjelenik a fejes saláta a piacon, az biztos jele a tavasz közeledtének. Én magam kicsit fordítva működöm: amikor tavaszodik, akkor elkezdek salátát keresni :)
Láttam a szórólapon, hogy van akciósan saláta, dehát önkéntesen karanténba vonultam - nem akarom elkapni a vírust. A feleségem viszont járt a boltban (enni azért kell), és hozott is salátát!
A jutalma: főzök vajas nokedlit simát is, mert imádja, én meg ritkán készítek csak. Nemsok minden kell hozzá:
- 60 dkg liszt
- 1 nagy fej fejessaláta
- 3+5 tojás
- 20 dkg vaj
- 1+2+1/2 tk só
- 3 ek cukor
- 2 ek ecet 20%-os
A 3 tojást kis liszttel összekevertem habosra, majd beleöntöttem a felolvasztott vaj felét.
Ezután belekevertem a maradék lisztet és annyi vizet, hogy középkemény tésztát kapjak.
A tésztafőzőben felforraltam sós vizet, majd a nokedliszaggatóval egy adagot beleszaggattam. A felfőzés után most kivételesen leöblítettem a tésztát. Máskor ilyet még nem csináltam, de most nem bántam meg - nem ragadtak össze. Egy nagy serpenyőben felforrósítottam a vaj maradékát, és ebbe beleöntöttem a leöblített galuskákat.
Ekkor egy másik keverőtálban az 5 tojást a 2 kanálka sóval odaadtam a robotgépnek, hogy kavarja össze. A kavarás alatt egy újabb adag tésztát kiszaggattam, amit félretettem egy jénaiban a feleségem pörköltjéhez. Még két adag tésztám volt, amit kifőzve a nagy serpenyőbe tettem. Nagyon nagy lángon kicsit lepirítottam a nokedlit a serpenyőben, majd beleborítottam a felvert tojást.
A tűzről levettem, már elég meleg volt a tészta is. Teflonkanállal átkevertem, hogy egy kicsit még selymes maradjon rajta a tojás. Ezt a hőfokot a legnehezebb eltalálni ...
A saláta ecetes levéhez egy bögrébe kanalaztam pici sót és a cukrot, majd 1/3-ig megtöltöttem vízzel. Betettem a mikróban, ahol összeforraltam (a hideg vízben nagyon lassan oldódik fel a cukor). Nagyobb tálba öntöttem a szirupot, kapott két kanál ecetet, meg 3 pohár vizet. Beletettem 6 jégkockát, hogy visszahűtsem a lét, meg persze kóstolással beállítottam a savanyúságát is.
A salátafejet szétszedtem leveleire, hideg víz alatt lemostam és salátacentrifugával kicsit leszárítottam. Egynéhány levelet mindjárt bele is tettem az öntetbe.
Gyorsan terítettem a teraszon, ahol a serpenyő felét betermeltük ebédre ...
Ötujjú villával a legjobb:
Nagyon jó étel ez - minden tavasszal megállapítom, csak azt nem tudom, miért készítem olyan ritkán.