Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kelkáposztafőzelék

2016.07.15. 07:00 Andrass9

Ha lehet, ne kövezzetek meg érte! Amikor az elsõ új kelkáposztát meglátom a boltban, nem tudok neki ellenállni, és gyorsan hazaviszem.

29.jpg

Otthon azután megkérem a feleségemet, hogy fõzze meg. De most nem így történt, mert itthon se volt, ezért magam álltam neki a megfõzésének.

Roppant kevés dologgal csodás fõzeléket lehet rittyenteni, ami szétomló krumplival és még roppanós káposztával büszkélkedik.

  • 1 kis fej kelkáposzta (most 75 dkg)
  • 1 nagy öregkrumpli
  • 1 fej vereshagyma
  • 5-6 girizd fokhagyma
  • 2 fonnyadó koktélparadicsom
  • 2 paprikacsuma
  • 1 ek liszt
  • 2 dkg szalonna a rántáshoz
  • 1 tk köménymag
  • 1 tk majoranna
  • 1 kk pirospaprika
  • 5 virsli (opcionális)
  • õrölt bors (sok, mert úgy szeretem)

10.jpg

Egy bõ liter vizet tettem a lábasba, amiben a behasított hagymát, a megtisztított fokhagymákat, a paradicsomot és a paprikacsumákat elkezdtem fõzni. A káposzta sötét, külsõ leveleit alaposan megmostam (néha liszteskével van tele, akkor kidobom). A fejbõl kivágtam a torzsáját, (ha édes, megeszegetem), majd feldaraboltam a fejet 3-5 cm-es darabokra. Meghámoztam a krumplit, és azt is felkockáztam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A krumplit és a köményt is beletettem a felforrt lébe. Felkockáztam a setét leveleket is, majd a vastagabb levélereket tartalmazó néhány darabot is a lébe dobtam. Azok elbírnak kis extra fõzést, bár én szeretem, ha roppan a fogam alatt. Végül a lábasba halmoztam az összes káposztát. Kicsit kidagadt, de majd összébb esik.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Gyorsan daráltam rá 20 tekerésnyi feketeborsot, meg megszórtam a majorannával, és lefedtem az edényt, hadd párolódjon a levél. A szalonnát pici kockákra vágva zsírjára pirítottam, majd kieszegettem a zsírból. Helyére tettem a kis lisztet, és egy nagyon vékony rántást készítettem.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Amikor a lisztnek kezdett már színe lenni a zsírban, akkor belekevertem a pirospaprikát, és azonnal hideg vízbe tettem a rántásos edényt, hogy lehûtsem. A lehült zsírba kevertem langyos vizet, így soha nem lesz nekem csomós a rántásom.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A káposztából kihalásztam a hagymát, annak csak az íze kell a főzelékbe. A fokhagyma meg el is tűnik a főzés alatt a léből... A kel 10 perc alatt már összeesett, ekkor beletettem a virslit, ami kimaradt egy lecsóból, és összefõztem õket.

27.jpg

Máris lehet tálalni, amihez magamnak mindig kiteszem a borsdarálót, mert frissen is szeretek beletekerni néhányat.

28.jpg

Ezt az adagot most szinte csak egyedül ettem. El is verte a kelkáposztaéhségemet egy időre :)

Annyira nem lett finom, mintha a feleségem fõzné, de most már legalább tudom, hogy én is képes vagyok az elkészítésére!

53 komment

Címkék: krumpli hagyma paradicsom fokhagyma bors majoranna szalonna liszt kelkáposzta kömény paprikacsuma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr698868802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.15. 07:19:06

jo
de megint a virsli..
es ha mar virsli,akkkor miert nem karikazod bele?
mondjuk en fustoltkolbasszal ennem ezt is
vagy jo kis sertesporivel a tetejen

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.15. 08:14:14

@hagyma: A virsli azért került bele, mert még maradt ez a pár darab a cseh szerzeményünkből a lecsó után, és nem akartam, hogy tönkremenjen. Nem egy durranás, de ételt nem dobunk ki!
A karikázást meg a fogyasztóra bíztam - a káposzta elég ízes volt enmagában is :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.15. 13:31:47

@Andrass9: nincs baj a virslivel, cask kicsit unom:)
talan amerika tette ezt velem
nahat ha valaki kidob etelt , az tenyleg nem mi vagyunk
na so, en akkoris fe;larikazva tettem volna bele, hamar virsli
sot esetleg elotte kicsit megsutve /karikasan/
szeretem a kelkaposztat
felenk is van de nem mondanam tul nepszerunek ebben a formaban
amugy sem egy fozelekes nepseg ez

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.15. 13:40:45

7 vegere lehet fozok is egyet
vagy paprikaskrumplit...
meg van 19 db uj cimem a hazhoz
Biltmore lake es Burnsville a legujjabb celpontok
meg van egy 50 dolcsis ajandekutalvanyom a corner stoneba

es ajandekutalvanyt sem dobunk ki:)
szoval mozgalmas 7 vege lesz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.15. 13:45:16

a fajdalom pedig..
meghalt eletem meghatarozo iroja es embere

ma egesz nap Esterhazyt olvasok
a HC kozvetlenul a Biblia mellett van az agy melletti kis asztalkan

Fenchurch68 2016.07.15. 17:36:41

@hagyma: Hogy klasszikustól idézzek: "Nem találunk szavakat."
(Termelési regény)

Topy 2016.07.15. 20:02:07

ha már krumpli is van benne: lányaim reklamálnak, hogy rég volt rakott krumpli; viszont kicsit tartok még az idei krumplitól, hogy túl vizes és szottyos lesz a végeredmény
vélemény, tapasztalat? :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.15. 20:48:25

Köszönök szépen!
Imádom a pulutykát. Jó harsány zöld kelkáposztából az igazi. Feltétnek jöhet bármi, de akár üresen is megeszem. No, egy karéj kenyeret azért elmajszolnék mellé. :)
R.I.P. E.P.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.15. 21:07:27

@Topy: Ha sikerül valamilyen korai fajtát venned, az már érett. Az Impala ugyan szétfőlő fajta, de héjában főzve alkalmas a célra. Sárga héjú, hosszúkás krumpli, sok helyen kapni. Mostanára jó a Chérie is, az kimondottan salátaburgonya.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.15. 21:25:50

@Topy: Egyetértek Wakával!
Voltam a Hufi húsban, mert borjúlábat keresek. Nost az nem volt nekik, de adtak tanácsot, hogy a Bálnában vegyek???? Mióta van a Bálnában mészárszék? Az rendben van, hogy Metró. Azt meg is nézem, de a Bálnát akkor sem értem.
Volt gyönyörű óriási marhaszegy darab 8 cm vastag szelet. Abból lehetne igazi BBQ marhát csinálni, csak nem ilyen időben :) A csodahüttő meg kitette a megtelt táblát.
Hamár arra jártam, vettem Búzasikért és panírozott tőkehalat a Valódi Étkek Boltjában, majd kimentem az Igazi Olivát megnézni Pomázon. Háááát!!!! Az egy csodabolt! Roppantul értik, amit csinálnak. Megkóstoltam vagy 8 féle olivát, végül vettem egy nagyon aromásat salátához. Vettem még Hangafü Mézet is, azt imádom!!
Szóval hosszú volt a nap. Kupakot nem kaptam a befőttesüvegre :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.15. 21:26:57

@Waka: Én is a setétzöld leveleket szeretem a legjobban benne :) Az esetek 98%-ban feltét nélkül eszem, csak egy kis kenyérrel - vagy az sem.

Boar... 2016.07.15. 21:51:34

Nálunk(mifelénk) nincs "feltét" a kelkáposztafőzelékhez-lévén az benne fő. Zsírosabb sertéshúst szoktunk belefőzni afféle egytálétel gyanánt.
Amikor a vaddisznót porciózom, a vékonyabb oldalasok, az első pár borda szegycsonttal a "káposztába" feliratot kapják, ezekből lesz aztán a húsos káposzta vagy a kelkáposztafőzelék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.15. 21:57:50

@Boar...: Kicsordult a nyálam ...
Viszont hússal nem készül el 25 perc alatt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.15. 22:24:56

@Andrass9: annal sokkal tobb volt, mint egy iro

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.15. 22:26:14

en is szeretem feltet nelkul is feltetlenul
cask ha mar virsli, akkor inkabb fustolt kolbasz legyek az:)

Topy 2016.07.15. 22:33:59

@Waka: @Andrass9: köszi a tippeket!
a Bálna elvileg kereskedelmi centrum is, van neki egy piac szintje - ott nyithatott ezek szerint valaki valamilyen jobb húsboltot

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.15. 22:40:33

@Topy: Én még messziről se láttam a Bálnát :(

Topy 2016.07.15. 22:43:56

@Andrass9: mondjuk itt egy szóval nem említik: www.balnabudapest.hu/uzletek

elvileg: www.facebook.com/%C3%9Cll%C5%91parti-%C3%96kotanya-B%C3%A1lna-Budapest-348030605341706/
de annyira nincs semmi hír rajta/róla, hogy én csak telefonos érdeklődés után mernék elindulni, ha elindulnék :)

Topy 2016.07.15. 22:45:05

@Andrass9: Belga Sörfesztivált azért érdemes legalább egyszer meglátogatni! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.15. 22:52:39

@Topy: A hentes is csak azt mondta, hogy onnan rendelt egyszer 2 darabot, mert ő amúgy nem tud beszerezni. Az éttermek lábon viszik el a lábat ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.15. 22:53:40

@Topy: Egy sörfesztivál jó tud lenni. Egy Belga meg tökéletes :) Köszi az utánjárást!

Ez vagyok 2016.07.16. 07:33:19

A rántást én a főzelék forró levével engedem fel. Lényeg, hogy nagy merőkanállal és gyorsan merjünk rá olyan 5 kanálnyit, gyors keverés és beleöntés. Nem baj, ha picit csomós a főzelékben keverve eloszlik.
Ezt a módszert például mirelit spenótnál nem tudom alkalmazni, de a darabos zöldségesnél lehet.

Ez vagyok 2016.07.16. 07:35:12

@hagyma: A főzeléket mi is sertés-, csirkepörkölttel, vagy fasírttal szeretjük.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.16. 10:46:45

Most fújta be a szél az ablakon. Van valakinek ötlete, hogyan tartósítsam?
kepfeltoltes.hu/view/160716/2016071617972_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.16. 10:59:29

@Waka: Állítólag jó a mélyhűtés, de leforgácsolva olivaolajban is el lehet tenni. Akkor lesz bónusz szarvasgombás (hogy mások is rájöjjenek, mi az a földcsomó a képen) olivád. Én olajban tettem el, de viszont nem szeretem, tehát csak ott áll a kamrában.
De ne aggódj, majd jön A Fickó és megmondja a tutit - ez az ő területe :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.16. 11:02:29

Látom, mindenki meg lesz ma locsolva! Nálunk eddig csak 20 mm esett, és a radar szerint kifelé menőben az eső.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.16. 11:36:40

@Andrass9: Szezámolajra gondoltam. Itt ez a harmadik nagy eső az elmúlt pár napban, szerintem 50+ eddig. Szerda este igen nagy eső volt, a parton elvert mindent a jég. Csütörtök reggel is leszakadt az ég.

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.16. 13:07:44

@Andrass9:

Én ma a tescoban vettem görög füstölt zöld, és fekete olivát, tasakos, nagyon jó áron, mert a hónap végén lejár ( nem fog megromlani ). Füstöltet még sosem vettem, igaz nem is láttam.

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.16. 13:14:15

@Waka:

Semleges olajba tedd, mondjuk olivába, a szezám olaj zamatos magában is.

Akkora eső volt az éjjel, hogy a paprikáim lefeküdtek, mert a felázott talajon elhúzta őket a rajtuk lévő paprika. Ez a boltba vett paprika magjából kelt, eddig zölden úgy néz ki, mint a vásárolt piros. Ha meg tudom rendesen karózni, akkor kiderülhet tényleg olyan-e.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.16. 13:37:36

@látjátok feleim szümtükkel: Közben leszaladtam a boltba, vettem olívaolajat meg vajat. Lesz ilyen-olyan. Itt most is vigasztalanul szakad, apró szemű, sűrű eső, mellé szél.

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.16. 14:38:11

Mi láttunk egy kis napsütést, de elunta itt magát és elbújt.

Nem szeretem a szarvasgombát, és ráadásul az illatát sem érzem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.16. 14:43:41

@Waka: Nálam ma reggel óta 32mm esett, előtte meg 30, szóval 62-nél tartok. A füves rész már "csicseg", a tegnap vetett bab még nem úszott fel :)
A csili, paradicsom, uborka boldogan iszik. Az uborka már 2,5m magasa tört (mászik az uborkafára?).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.16. 14:45:24

@látjátok feleim szümtükkel: Olajat vagy bogyót vettél? A "tasakos"-ból ítélve inkább bogyót. Számolj majd be a füstöltről, arra kiváncsi volnék. Ha jó, akkor télen én is füstölök kicsit!

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.16. 15:39:33

@Andrass9:

Olivát írtam, az nálam a bogyót jelenti.:D
A tasakon át érezni a füstölt illatát.

vörösbor(de)minőségi 2016.07.16. 15:45:12

reggel egy krumplistészta kívánás volt,a meglévő kovászos tüneménységhez passzolóan-muszáj volt megcsinálni.
az idő is kiváló ehhez,és itt reggel óta megállás nélkül esik.nem cseperegve.ráadásul az előző napok fejhasogató edzéshangja ami napokon keresztül szólt hangosan-ugye elmarad az időjárás miatt maga az esemény.
mondjuk ezt én intéztem,szó se róla igy nem reklamálok csak kárörvendek.
:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.16. 17:37:44

@vörösbor(de)minőségi: Nekem nem hiányzik :) Szerencsére idáig már el se tudnak jönni!!!
A krumplistészta jó gondolat, holnap tán meg is főzöm ...

A fickó 2016.07.16. 22:40:55

@Waka: Én egész véletlenül a piacunkon háztáji Hópehely krumplit vettem. Gazda panaszkodott, hogy nem volt rá eső, én meg örültem, olyan koncentrált íze volt, az amúgy is magas szárazanyag tartalmú krumplinak, hogy ropogós sültkrumplit is tudtam belőle készíteni. Kitűnő ízű ez a krumpli egyébként.

A fickó 2016.07.16. 22:45:33

@Ez vagyok: Én liszt/rántás nélkül így készítem, általában nem csicsókával, csak ebben a posztban és a kápi maradjon szép zöld.

afickofakanallal.blog.hu/2013/03/26/csicsokas_kelkaposzta_fozelek_paprikas_csirkeraguval

A fickó 2016.07.16. 23:14:54

@Andrass9: Csak egyféle olajat vettél. :O Minimum kell egy olcsóbb főzésre, egy kevésbé gyümölcsös pl. süti sütéshez, stb. és egy kifejezett kedvenc. Én 4-5 üveggel veszek fél évente. Jók az olajbogyók is náluk. :)

A fickó 2016.07.16. 23:18:01

@látjátok feleim szümtükkel: Az jó olívaolaj, minden csak nem semleges. Javaslok egy Pomázi kirándulást. :) Ilyen célra ott a szőlőmagolaj, na az igazán semleges.

A fickó 2016.07.16. 23:23:18

@Andrass9: A sima ubim nekem is fen van 2,5 méteren, de white wonder, konsa azok nem. Most csináltam először fehér ubiból kovászost, baromi jó lett, extrém ropogós és a white wonder alapból ízes is.:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.17. 00:51:14

qrwa jo marhaporkoltet foztem:)

Ez vagyok 2016.07.17. 10:14:32

@A fickó: A kelkáposzta, tök, cukkini főzeléket én leggyakrabban krumplival sürítem, ritkábban vékony rántással. A káposztatorzsát nyersen megettem eddig, de kipróbálom a recepted szerint készíteni. Sajnos a tejérzékenységem miatt ecetekkel vagy citrommal savanyítom.
Mint írtam már, hogy a csirke bőrét, zsírját leszedem még nyersen és kidobom, megpróbálok jus-t készíteni. Jó ötleteket találtam mindkét receptben, köszönöm.

Fenchurch68 2016.07.17. 11:02:21

Kelkáposzta volt nálunk is, csak nem főzelék. Annak indult, de le volt óccsózva a csont nélküli karaj, úgyhogy "zsebeket" vagdostam bele, az egyik felét sonkával és sajttal tuszkoltam tele, a másikat füstölt szalonnával, hagymakarikákkal és csípős paprikával. A kelkáposztát meg cikkekre vágtam, bedobáltam a hús mellé a tepsibe, a biztonság kedvéért megszórtam egy marék szalonnakockával. Mondta az ember ebéd után, hogy tőle a hús akár el is maradhatott volna, olyan jó lett a káposzta. (Pedig először morgott, mert ő nagyon szereti a kelkáposzta-főzeléket.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.17. 11:04:10

@A fickó: Csicsókából elég volt tavaly. Egy életre. A hópehely jó, ki kéne próbálnom, de 50 tővel nem akarok kísérletezni, kevesebbet meg nem adnak.

A fickó 2016.07.17. 11:19:26

@Ez vagyok: A legtöbb főzelék alapanyag önmagában is jó sűrítő. A káposzta vaskosabb részei is jól használhatók ilyen célra, ráadásul ezek lassabban puhulnak. Mire megpuhulnak, a levél többi része szottyossá válik zöld színe kifakul. Zsiradék, pedig a selymes emulzió kialakulásához elengedhetetlen.
Zöld színű zöldségek legnagyobb ellensége ha hosszú ideig főzik, illetve a sav. Előbbi esetben a magnézium kiszabadul a klorofillmolekulákból, utóbbi esetben, pedig a sav ad nekik. Ráadásul, ilyenkor a zöldségek íze sem előnyükre változik. Én ezt "szalmaíznek" hívom. Mindenesetre minél frissebb a zöldség, annál stabilabbak a bennük lévő klorofill és jobb esélyekkel indulunk a szebb zöld színért vívott csatában. :) Nekem vesszőparipám a zöldségek zöld színének, friss ízének megőrzése. :)
A sóska az szívás, mert 40 C° fölött vége a dalnak. :D

A fickó 2016.07.17. 11:26:00

@Waka: Az ország szerintem legjobb krumplija, mondom én, aki kóstolt már pár igazán jó krumplit életében. :D Müllertől, minden évben kétszer rendelek a krumpli nevű csúcs-csucsor féléből. :D Szóval az 50 tő, ne tartson vissza. :)

Ez vagyok 2016.07.17. 11:38:38

@A fickó: Én sem főzöm agyon a zöldségeket.
Az egyébként mások által tejföllel készített főzelékekbe a végén teszek ecetet vagy citromlét. Nem igazán veszem észre a színváltozást, kivéve a lilakáposztánál, amely savval piros színt ad :) Ebből nem is főzeléket, hanem pároltat készítek.
Lehet, hogy jövőre kipróbálom a hópehely krumplit.
A mogyoróhagymám nagyon szép lett, azzal is idén próbálkoztam először.

A fickó 2016.07.17. 12:20:02

@Ez vagyok: Mert már nem főzöd tovább, de hidd el előbb-utóbb az is kifakul, ez egyszerű kémia. Az ecetes lében felejtett saláta milyen undorító ízűvé és színűvé válik egy-két óra múlva. Ha hőt is közölnél vele, ez pár perc sem lenne, a lényeg, hogy roncsolódjon a klorofill. :)
süti beállítások módosítása