Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (69) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (4) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (38) babérlevél (38) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (51) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (266) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (53) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (25) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (131) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (56) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (23) fehérbors (47) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (97) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (396) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (49) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (81) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (290) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (2) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (43) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (80) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (25) kenyérlepény (2) kenyérliszt (19) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (72) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (15) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (143) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (106) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (83) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (20) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (50) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (137) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (41) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (68) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (149) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (12) snidling (20) (263) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (43) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (62) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (57) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (20) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (200) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (22) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (207) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (17) vörösbor (20) vöröshagyma (114) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (39) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (56) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Parasztvacsora (avagy parasztreggeli a karanténban)

2020.03.31. 07:00 Andrass9

Legutóbbi krumplisütési sikeremen felbuzdulva vacsorára is elkészítettem a "megégett" krumplimat .

26.jpg

Persze nem tudtam megállni, hogy egy csavar ne kerüljön bele: parasztreggeliként készítettem el, de vacsorára...

Parasztreggelit gyakran készítek, ha marad hajában főtt krumpli másnapra. Csak rádobom egy kis zsírban pirított hagymára és kap pár tojást. Igazán kiadós reggeli, és nagyon szeretem.

Most viszont az alapokból kellett indulnom, amihez a hozzávalók még a karanténban is megtalálhatók a kamrában.

  • 4 közepes méretű krumpli (hogy legyen azért több adag is)
  • 1 nagy vereshagyma
  • 1 kicsi lilahagyma
  • 6 girizd fokhagyma
  • 1 lilahagymacsíra (csak nem dobom ki)
  • 6 vékony szelet csemegeszalonna
  • 1 mk őrölt kömény
  • 10 tekerés bors
  • 10 tekerés só
  • 2 XL-es tojás
  • 2 szép nagy retek

10.jpg

A szalonnából leszeltem 6 vékony szeletet, amit egy nagy serpenyőbe tettem. Laskára vágtam a két hagymát, apróra a hagymacsírát. A fokhagymát csak elfelezgettem. Mivel elég sok a krumpli, meg a hagyma is, adtam még egy fakanálnyi libazsírt is a szalonnához. A krumplit meghámoztam és nagyobb kockákra daraboltam, megsóztam és rászórtam a köményt is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Egy tálban összeráztam a krumplit, hogy mindenhol bevonja a fűszer. A teraszon a rezsón lesütöttem a szalonnát, míg kifehéredett. Ekkor beleborítottam a hagymaféléket és a forró zsíron megpirítottam kicsit, majd hozzáadtam a krumplit. Jól felráztam/átforgattam, és lefedtem egy nagy tetővel, hogy a krumpli megpuhuljon a saját levében.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Néha megráztam és amikor már nem hallottam a lé sercegését, megnéztem.

19.jpg

Jó ez, de még kellene neki kis pirulás fedő nélkül. Végül csak sikerült a multkori színt elérni.

20.jpg

Ennyit nem eszem meg egyszerre, feleségem meg nem is kér belőle, hogy ez túl nehéz étel az ő gyomrának. Kivettem hát egy adagot egy kisebb serpenyőbe, ahol beleütöttem két nagy tojást, picit még sóztam és tekertem rá borsot. Lassú kevergetéssel átsütöttem a tojást.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Elkészült hát a parasztreggeli - immáron nyers krumplival kezdve. Tálaltam is magamnak két szép retekkel, hogy ne kapjak gyomorrontást :)

25.jpg

A villakép nem túl fotogén, de a retek is remek volt!

27.jpg

69 komment

Címkék: tojás krumpli hagyma fokhagyma szalonna lilahagyma libazsír feketebors őrölt kömény

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2215545040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.31. 10:47:42

Jó ez parasztebédnek is. Leves helyett meg egy jó pohár gyülcslé kell mellé.

Már néhány éve óta nem spájzolunk kruplit, most összel vettünk 50 kilót, és néha-néha 3-5 kilót amikor a multi leárazva árulta. Kitart az újig. Lehet, hogy ráéreztem jól jöhet egy jó kis tartalék?

Úgy látom intézi a fagy az idei termést.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.31. 11:08:18

@látjátok feleim szümtükkel: Én csak az őszibaracknak drukkoltam! Nem is nyitotta ki a virágait :) A többi még nem is rózsaszínű ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.31. 11:22:44

A messzi kertben a ságabarack már két hete kinyílt, vélhetőleg a körte is, talán marad belőle. Itthon a sárgabarckkinyílt, a körte nagyon erőlködik, de a virág még nincs szétnyilva, talán túlélik a hetet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.31. 17:02:35

@látjátok feleim szümtükkel: A hétvégére már huszonfokokat igérnek - és tartósan. Igaz, azt is igérik, hogy nem lesz itt baj ...

jegeskaveee. 2020.03.31. 17:19:19

@Andrass9: Három nappal ezelőtt az Indexen még jelentős lehűlést ígértek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.31. 17:39:13

@jegeskaveee.: A lehűlés most van! A meleget a jövő hét végére igérik, elnézést :)

Oliver Garcha 2020.03.31. 18:28:03

A jó pohár gyümölcslé előtte kell ;).

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.31. 18:32:29

@Oliver Garcha:

Reggeli meg vacsora előtt, de délben a magyar ember levessel kezdi. A te gyümölcsleved nem leves, csak folyékony gyümölcslé.:D

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.31. 18:34:28

@Andrass9:

Ahogy elnézem az udvaron a védett helyen lévő kiwit, igen csak megbarnulnak rajta a levelek, és lefagyott egy jácint virágzatának a felső része is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.31. 19:40:00

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk csak a vadtulipán szomorodott el, nárcisz, jácint, hunyor, hérics, egyebek mind virítanak.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.01. 10:21:49

@Andrass9:

Ma is?

Úgy nézem ez az éjszaka igen csak eligazította az idei gyümölcstermést országosan.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.01. 15:06:18

@látjátok feleim szümtükkel: Csak a tulipán konyult le. A gyümölcsfák még várnak a melegre :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.01. 19:04:01

Köszönök szépen!
A jövő héten még itthon kell lennem, ki fogom próbálni. Mondjuk kolbásszal, a szalonnával ellentétben az van.
Még nem mertem szétnézni a kertben, a szeder miatt aggódom, már jó ötcentis hajtások voltak rajta.
@Andrass9: Ez az előnye, hogy olyan hűs vidéken élsz.

jegeskaveee. 2020.04.01. 19:34:43

Ma lemerészkedtem célirányosan 13:00 óra körül az Újbuda Tescóba. Nem volt létfontosságú, de a húspultjukban szokott lenni időnként ez-az árcsökkentve, és vettem volna hypót.

A húspultnál a filézett csirkemell 750 Ft/kg volt, abból bevásároltam, de hypó nincs. Mondjuk nem is számítottam, hogy lesz.
A másik, amit vettem volna, az a búzadara. Liszt is alig, de búzadara végképp nem. Bementem a szomszéd Sparba, ott rákérdeztem a helyettestől, azt mondta ne is keressem, mert nincs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.01. 20:00:54

@jegeskaveee.: Két hete én is néztem a grízt, de nem volt akkor sem (a Sparban).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.01. 20:20:49

@Waka: Hátránya, hogy nem kelt ki a spenót ... Így ma vetettem két sort, meg egy sor borsót sicher ist sicher. Meg is locsoltam, de a vízcsapok még zárva vannak, így bentről hoztam kannában a vizet. Ugyan csak -2C-t jósolnak, de nem birizgálom a vízszerelő bajuszát!
Ástam is egy kis ágyást. Most néztem, valamelyik 4 betűs árul magaságyást de a gatyám rámenne. Maradok a térgyeplésnél :)
A bazsalikomok kicsíráztak, gyorsan vetettem egy-egy cserépnyi majorannát, petrezslymet, salátalevelű bazsalikomot, zellert és koriandert is (bár azt nem szeretjük, de muszáj kísérletezni). Ez mind ment a műnap alá :)

Kumari aki Nilüfer 2020.04.02. 08:08:54

@jegeskaveee.: Lidl, Aldi..ott nézzétek, ott a közelmultban is volt élesztő kivételével minden, gríz is, liszt is, legalábbis Hajdúböszörményben.

Tegnap gezemiceleves volt grízgaluskával nálunk..vicc, biztosan van 10 éve, hogy nem csináltam grízgaluskát, de ez a gríztéma annyira belémégett, hogy az elmúlt időkben többször sütöttem is grízes sütit. Ez valami tömegpszichózis lehet:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.02. 08:41:19

@Kumari aki Nilüfer: Nekem is eszembe jutott, de még van egy kilós zacskó a kamrában, az elég lesz, ha nem főzök minden nap tejbegrízt :)
Grízgaluskát csak én eszem, ezért azt zacskóslevesben veszem magamhoz néha ... lehet megkövezni érte!
Túrógombóchoz is elég lenne, de a kicsilyány nem jöhet hozzánk (ő elkapta a koronát, most lábadozik).
Szóval nincs gríz gondunk.

Topy 2020.04.02. 08:49:08

@Kumari aki Nilüfer: élesztőből nosztalgia van, ahol lehet kapni, ott félkilós-kilós kiszerelésben van, kimérve adják, mint gyerekkoromban

jegeskaveee. 2020.04.02. 09:06:37

@Andrass9: A zacskós levesek közül a daragaluskás ízlik nekem igazán. Bár ha ráéhezek, akkor hamar megvan, leveskockát teszek vízbe, bekeverem a grízt, és kész is. Úgysem a lé a fontos.:)))
Lehet, hogy Lidlizek egyet délután. Az a szerencsém, hogy Spar van itt a ház mellett, az is az egyik leggyengébb boltjuk lehet, így nem érzek még kísértést sem, hogy lemenjek.

A lányodnak hogy sikerült elkapni a koronát?

jegeskaveee. 2020.04.02. 09:18:52

@Kumari aki Nilüfer: Tényleg tömegpszichózis lesz, mert az ember ilyenkor hajlamos olyat vásárolni, amit máskor nem gyakran szokott.
Lidli lesz belőle, az Aldit nem szeretem, bár a két üzlet választéka majdnem ugyanaz. A friss pékárujuk szokott ellenállhatatlan lenni, ennem kell előtte, ha lildlizek.:) Meg a téliszalámi jellegű szalámik ott a legolcsóbbak. A Pick-termékek árát nagyon megemelték.

Élesztő van itthon, a budafokit pont akkor vettem, amikor éppen volt a Sparban. Porélesztő pedig még mindig van a hűtőben, fogalmam sincs mióta.

jegeskaveee. 2020.04.02. 09:22:13

@Topy: Hol? Még nem is hallottam, hogy valamikor lehetett nagyobb kiszerelésben kapni.

Topy 2020.04.02. 09:55:21

@jegeskaveee.: Újpesti piacon is így árulják, anyámmal beszéltem tegnap, náluk (Sárospatakon) is a nagy kiszerelés van a boltban
gyerekként ha élesztőt kellett hoznom a boltból, akkor tömbből vágták le, papírba csomagolva adták
aztán lehet, hogy Budapesten régen is volt kis kiszerelésben, felénk vidéken akkoriban még a kimérős módi járta :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.02. 10:00:37

@Andrass9: Én a paprikával vagyok lekvárban, fele nem kelt ki. Múlt vasárnap újra vetettem, de még nem látszik.

jegeskaveee. 2020.04.02. 10:26:00

@Topy: Hazudozok itt össze-vissza...
Tényleg volt a '60-as években kimérve, ugyanúgy, mint a hitlerszalonna. Arra emlékeztek még? Én a vegyes gyümölcsöset szerettem jobban, azt szinte a pult alól lehetett kapni. A buktát is olyannal töltötték, mindig körbeettem a lekvárt, hogy az maradjon a végére.:)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.02. 11:30:42

@jegeskaveee.: A hitlerszalonnára emlékszem, az még a nyolcvanas években is létezett. Fadobozban érkezett a boltba.

jegeskaveee. 2020.04.02. 12:47:42

@Waka: Én papírdobozra emlékeztem. Most is lehet a Sparban sütésálló lekvárként szilva, és barackízben kapni, de még csak nem is hasonlít a régire. A régi jobb volt, és nem az emlékek szépítik meg.

Fenchurch68 2020.04.02. 13:55:14

@jegeskaveee.: Itt a sarki coopban van vegyesgyümölcsös hitlerszalonna, és az egész jó, hozza a gyerekkori emlékeket :)

jegeskaveee. 2020.04.02. 14:22:12

@Fenchurch68: Hűha, az tényleg jó lehet, olyat nagyon régen nem láttam, csak a sparos vackot ismerem.:)
Nem tudom honnan szerezheti be. Ez olyan, mint a konzervdobozos szovjet cukrozott tej. A húgom a mai napig be tudja szerezni valami nagykeren keresztül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.02. 19:09:42

@jegeskaveee.: porélesztőt nem kell hűtőben tárolni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.02. 19:12:50

@Fenchurch68: Errefelé nincs Coop, így nem tudom. Pedig én is szeretem!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.02. 19:15:18

@Topy: Én tömbösre emlékeszem, amióta vásárolni küldtek. Stikában mindig lecsíptem belőle hazafelé, mert az élesztő finom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.02. 19:16:30

@Waka: A paprikával én is bajban vagyok. Már párat újravetettem, azok szépen kijöttek!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.04.02. 19:24:34

@Andrass9: Pár nekem is bújik. A Tihanyban vett török csiliről nem gondoltam volna, de száz százalékban kikelt. Kérdés, hogy mi lesz belőle.

élhetetlen 2020.04.02. 20:19:06

@Kumari aki Nilüfer: Nem kell ehhez tömegpszichózis. A mézes krémes is attól jó, hogy nem tömény vajkrém (margarinkrém?) van benne, hanem a krém fel van lazítva a tejbegrízzel. Túrógombóc? Ami jó, az jó.

élhetetlen 2020.04.02. 20:33:17

@Andrass9: “mert az élesztő finom!”. Kinek mi finom. Erről eszembe jutott a harmincas kollégám, aki mondta, hogy a bolti leveles tésztából mindig dupla adagot kell venni, mert a felesége, és a három gyerek egy adagot elcsipegetnek nyersen. Mindezt amellett, hogy a feleség istenien süt, kelt tésztát, pogácsát, bármit. De ez valami extra nasi nekik. Brrr…

Kumari aki Nilüfer 2020.04.02. 20:39:00

@jegeskaveee.: Konzervdobozos cukros tej van az auchanban, a nemzetközi részlegen.Láttam:)

@Andrass9: Ma tömbös élesztőből vettem, kimérték, 5 dekás adagokba,,hármat vette, kettőt anyunak adtam:) Mindez Vállajon volt, a sváb húsboltban, ahol átvettük a fantasztikus házi sváb füstölt sonkát, amit kicsontozva , szívsonka, illetve terített sonka alakban készítettek el, és február óta volt sóban-pácban, majd füstön, szagolgatni is öröm Hoztunk még kolbászt és szalonnát is, és valami csudaszép oldalast..anyunak házizsírt, magunknak egy doboz kacsa-libazsírt...maszk, kesztyű plusz a bejáratnál kézfertőtlenítő, csak 2 ember mehetett be vásárolni, és kifelé is fertőtlenítés..ilyet Debrecenben eddig nem láttam, Úgy látszik, kisebb helyen nagyobb a fegyelem-

@élhetetlen: ÁÁÁ.. mézes krémes...na, jó lesz a hatlapos szalalkális is, ha rászánom magam:D Régebben lehetett kapni kész mézeslapot a mézes embernél, de nem jön a piacra már...

Kumari aki Nilüfer 2020.04.02. 20:40:33

@jegeskaveee.: Hitlerszalonna!!! hogy az milyen jó volt a buktába..a legjobb:)

Kumari aki Nilüfer 2020.04.02. 20:41:39

@jegeskaveee.: de én kizárólag a vegyes gyümőlcsösről tudok..volt másféle???

élhetetlen 2020.04.02. 20:51:49

@Andrass9: Ez csak vicc. Nem gazdálkodom, mert a teraszon csupa haszontalan gazt tartok, leándert, rózsát, tuját, fűzfát, nyárfát. De van pár haszonnövény is, lestyán, rozmaring, babér, stb. Valamikor, talán tíz éve, bazsalikomot akartam vetni, de nem kell sok, gondoltam, ha már szállíttatok, megkérdezem a kollégákat, kinek mi kell még, körbe küldem a listát. Aztán két estén keresztül csomagoltam névre az öt szem csilimagokat, ráírva a fajtát, és kis 5x7-es zárócsíkos zacskókba rakva ráírtam, hogy kié. Elég sok hülyeségre hajlandó voltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.02. 21:15:32

Elegünk lett a döglődő mikro sütőből! A Start gombot az elmúlt két évben mindenféle különös irányolban kellett megnyomni, hogy elinduljon. 4 Napja már csak kanállal nyomva indult néha el. Eldöntöttük, veszünk újat - 5 perc múlva bárhogy is értünk a start gombhoz, elindult :) Azóta is megy!
Ennek ellenére vettünk egy pont ugyani

élhetetlen 2020.04.02. 21:16:36

@Kumari aki Nilüfer: “kész mézeslap”. Ez a sztori is vicc, pedig komoly. Az unokatesóm lánya tíz éve Angliában él, és anya csak egy van, képes kiküldeni a mézeslapot, ami általában összetörik, de hát a darabok összerakhatók. A lánygyermek csak a tölteléket csinálja. Pedig nem bonyolult a tészta, egyetlen trükkje van, ha kihűl, nagyon nehezen nyújtható. Az egyszerűbb megoldás, öt gombóc van, ugye, míg az elsőt nyújtod (az még langyos), addig a másik négyet egy melegvizes lábas felett egy tálban tartod, hogy ne hűljön ki. A flancosabb, a meleg vízzel is tölthető sodrófa, (nem vettem, kaptam), ezzel a hideg gombóc is nyújtható És egy tepsi fenekén tíz perc alatt megsül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.02. 21:16:45

@Andrass9: ugyanilyet, ami kicsit más, de szerintem szolgálni fog további 8 évet, mint az elődje. A régit megtartom pótalkatrésznek :)

élhetetlen 2020.04.02. 21:25:04

@Andrass9: Hát ez az, amitől meg tudok őrülni. Nem működik valami technika. Két hétig agitálom a barátnőm férjét, nézze már meg. Eljön, a kütyü működik. Elmegy, nem működik. Pedig ugyanúgy próbálom használni. A kütyük lázadása!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.02. 22:04:28

@élhetetlen: Nálunk nem melengetik a mézeslapot. A tésztát a hűtőből veszik elő, és azonnal nyújtják. Lesz belőle disz, mézeskalácsház és mézeslap torta az obligát grízes töltelékkel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.02. 22:07:03

@élhetetlen: Ez nem lázadás! Úgy hívják, hogy bemutatási effektus! Engem is hívtak már javítani, oszt soha nem volt baja a szerkentyűnek. Ezt én úgy hívom, hogy a berendezésnek felhasználói 1010T hibája van :) A felhasználót meg nem javítom ...

élhetetlen 2020.04.02. 22:29:26

@Kumari aki Nilüfer: “Konzervdobozos cukros tej van az auchanban”. Nosztalgia, vagy több? Orosz áru. A cukros tejet soha nem kóstoltam, nem is hiányzik. Ami viszont igen, a tintahal sós lében, csak át kellett sütni egy csipet vajon (17 ft volt), ráktörmelék konzerv, (felismerhető darabok,csak eltörtek hámozásnál), egy kanálka tejfől, só, bors, mehetett a pirítósra. (17 ft), a 24 ft 5 dekás kaviár, ami nem ez a mák volt, ami most elérhető áron van. (a párizsi 4,60 volt, inkább beosztottam a kaviárt négy reggeli vajas kenyérre). Ezen éltem huszonévesen. Most az Arbatban is csak surimi kapható rák helyett, azt meg egyék meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.02. 22:46:19

@élhetetlen: A konzervdobozos cukros tej tökéletes alapanyag egy remek karamellnek! Csak főzd a lezárt dobozt vízben 20 percig, és szép karamell lesz a jutalmad.
Ezt a mondatodat gondolom nem így szántad: "az Arbatban is csak surimi kapható rák helyett". Más boltban nem jártál rákért? Ugyanis lehet kapni. A mondatodban az "is" nem helyes, mert a kontextusban azt jelenti, hogy másutt is csak surimi van ...

élhetetlen 2020.04.02. 23:46:11

@Andrass9: Másról beszélünk. Ez most hosszú lesz, írok két receptet.
Mézes krémes
45 dkg liszt ( 3 tele pohár), 1 kávéskanál szódabikarbóna.
15 dkg cukor (ua. pohár, egy újnyira a peremétől) , 5dkg vaj, 5 evőkanál tej, 2 evőkanál méz, gőzben 3- 5 percig forralni, belekeverni 1 tojást, majd hozzáönteni a liszthez, és összegyúrni.
Négy-öt részre osztva a tepsi jól megzsírozott hátán lapokat sütünk, és az alábbi krémmel töltjük:
25 dkg vajat 20 dkg porcukorral és 2 vaníliás cukorral habosra keverünk, közben 2,5 dl tejben 2 evőkanál grízt puhára főzünk, és kihűlve a krémhez adjuk.
A lapokat megtöltve enyhén lepréseljük néhány órára
EZT A TÉSZTÁT KELL LANGYOSAN TARTANI, különben férfierő kell a kinyújtásához.
Karácsonyi mézes
125 g méz,
60 g kristálycukor,
50 g margarin,
1 tojás
250 g liszt
1 zacskó sütőpor,
1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió,
A mézet, cukrot és a margarint egy lábasban addig forrósítjuk, míg a cukor elolvad. Az edényt hidegvízbe állítva a keveréket kihűtjük, beleütjük a tojást, a liszthez adjuk a sütőport, és a fűszerkeveréket, hozzáadjuk a mézes keveréket, majd lisztezett deszkára szedjük, összegyúrjuk, és fóliába csomagolva legalább öt órára hidegre tesszük. a nyújtás, sütés, dekor már mindegy.
EZT KELL HŰTENI, de annyira, hogy a formák kivágása utáni maradékot is azonnal gombóccá kell formázni, és vissza a hűtőbe, különben kezelhetetlen lesz.
Pedig nagyjából egyforma tészták. Mindkettőt sütöm negyven éve.

jegeskaveee. 2020.04.03. 00:00:12

Akkor tényleg nincs kérdésem...

A fiam a Wesselényi utcában dolgozik. Napi szinten jár a 4-6-os vonalán. Nem nyugodt a környék.

jegeskaveee. 2020.04.03. 00:01:08

@Andrass9: Ott legalább megtalálom.:)

jegeskaveee. 2020.04.03. 00:03:31

@Kumari aki Nilüfer: Sűrített? Olyan, mint a régi szovjet?

jegeskaveee. 2020.04.03. 00:12:33

@Kumari aki Nilüfer: Volt másféle, barackízű, sárga. Ha elkapkodták a vegyes gyümölcsöst, jó volt az is.
Fentebb írtam, hogy a Sparban lehet kapni szilva, és barackízben sütésálló lekvárként, olyan téglalap alakú átlátszó műanyag dobozban, mint a 1/2 kg-os Rama margarint.
A szilvás még elmegy, a barackos az borzasztó.

élhetetlen 2020.04.03. 00:17:23

@Andrass9: Na, jól állunk. “A felhasználót meg nem javítom ...”. Arról beszéltem, mikor jön a mester, és az akármi működik, amíg itt van, én is kikapcs, bekapcs, működik. Aztán a mester el, és megint nem működik. Véletlen, ha nem stabil a hiba. A sart gombod két évig nem működött rendesen, de mikor vettél egy újat megjavult. Nem misztifikálok, véletlen, de bosszantó. Amikor jól jön, volt valahol egy csőtörés, ilyenkor utána trutyi folyik a csapból, és néha beakad valami szmötyi. Durván csöpög a csap. Ameddig tudtam, szétszedtem, már kevésbé csöpög. Várom a mestert, nem jön, a csap kiköhögte a szmötyijét, most tökéletesen működik. És ennek nem sok köze van a felhasználóhoz.

élhetetlen 2020.04.03. 00:51:37

@Andrass9: “A mondatodban az "is" nem helyes, mert a kontextusban azt jelenti, hogy másutt is csak surimi van ...”. Nem azt jelenti, jelentheti azt is, hogy még ott is csak az van, ahol reméltem, hogy van még a régi, negyven éven keresztül gyártott termék, mert máshol nem is várom el, hogy legyen, az a konzervdobozból kenyérre rakható áru. Árnyaljunk.
Igen tudom hogy lehet venni rákot, kicsit, nagyot. Az utolsó kalandom az volt, hogy az egyik barátnőm mondta, nem tudja hogyan kell megtisztítani a pici scampikat. Bevállaltam, fél kiló nekem, egy kiló neki. Mindegyik peterakás előtt állt. Ha van cérnám, ennyi ikrából kaviárt is csinálhattam volna, de nem volt. Mire a másfél kilót meghámoztam, és kibeleztem, megfogadtam, hogy már csak készet, ehetőt veszek. Ilyen a körtálcás, néha kapható. A fagyasztott mini koktélráknál azt sem látod, hogy kibelezték-e.
Ja, a karamellt meg nem szeretem, túl édes nekem.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.03. 07:57:41

@élhetetlen: Azt gondolom, az a sűrített cukros, jellegzetes ízű tej lehet, a nemzetközi polcoknál kapható, ott van egyéb orosz áru is, főleg konzerv halak, némelyik igazán finom, de van pl erdei gomba sós lében, vagy olajosban..a sós lében lévőt szoktam venni, leöblítve remek, nagyon ízletes gombák vannak benne.
Több orosz ismerősöm-barátnőm- van, ők ezt a sűrített tejet tortákhoz használják, jellegzetes ízt ad a krémeknek, ők odáig vannak érte, én azért mindenbe nem tenném:)
Rákkonzervet is láttam, régebben vettem, de mi annyira nem vagyunk oda érte. A füstölt sprotni, ami átlátszó tetejű dobozban van, na az nagyon finom:)meg az a pici üveges, nagyságrendekkel jobb a fémbobozosnál.
Kagylót is kizárólag konzervest vagy üvegest veszek, az is van a nemzetközi részen, mikor hol, de elgutóbb a halkonzerves részlegen is láttam a madarasban is, a Metróban is

A Metróban rendszeresen van tisztított rák, többféle, sajnos, nyersen egészen féreg formájuk van, én nem veszek...kész ételben megeszem, de annak idején hiányzott a neveltetésemből, így nem lesz soha a kedvencem, mint a birkapörkölt sem.

Kaviárt az ukrán barátnőmtől kaptam, igaz, az is konzerv, de nagyszemű rózsaszínű kaviár..na az is egy másik világ, még a vegetáriánusok is ették.(na, jó a vegánok azt sem)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.03. 09:10:05

@Kumari aki Nilüfer: Nekem is kellett vagy 40 év, hogy elfogadjam a rákot, azóta viszont hús helyett is azt enném :)
Az oroszoknak vannak finom konzervjei.

jegeskaveee. 2020.04.03. 09:33:17

@Kumari aki Nilüfer: Rájöttem, hogy az orosz cukrozott sűrített tej olyan, mint a fehér csokoládé. Ez a felfedezés azért jó, mert a fehér csoki tovább tart, nem zabálom fel két nap alatt, mint a sűrített tejet...

élhetetlen 2020.04.03. 18:50:17

@Kumari aki Nilüfer: Kösz, ez az Auchan tipp jó. Ugyan sohasem jártam az Auchanban, viszont évek óta rendelek tőlük. Ezek nagybevásárlások (nekem), tej, kenyér, krumpli, zöldségek, hús, tészták, stb, és eszembe sem jutott ott keresni rákot. (Arbattal és hasonlókkal szórakoztam). A kommented után benéztem az online-ba, még a körtálcásom is van. Már nálam az infó. Most van egy havi készletem, utána, ha helyreáll a rend, és megint lesz időpont is, már tudni fogom, hogy rák is van. A konzerv készletüket meg átnézetem egyik barátnőmmel, hátha talál tintahalat is. Más, az a nagy szemű rózsaszín kaviár azért nem férne bele a nyugdíjamba reggelente, pedig megenném. :)

Kumari aki Nilüfer 2020.04.03. 19:08:18

@élhetetlen: Örülök, hogy segíthettem:) Láttam én tintahalat is, fagyasztva, és konzervben is, csak keresgélni kell, vagy a nemzetközi konyha részen, vagy simán a konzervesen.
Rózsaszínű és másféle hatalmas szemű kaviárt én is akkor ettem, mikor kaptunk, meg sok évvel ezelőtt VIP vendégként Ukrajnában..hú, ott aztán volt minden, egyben sült malac, kaviárok hekatombái, és amit csak el lehet képzelni...na, olyan sem lesz ott sem soha többé ( ez még az antivilágban volt), nekem is az egyetlen volt az életemben.
Igazi kaviárt mi sem vásárolunk..nem is értem, miért( ja, de..az a fránya pénz:DD)

élhetetlen 2020.04.03. 20:36:25

@Kumari aki Nilüfer: Ez már csak anekdotázás. Igen, az antivilágban, 8 hétig dolgoztam Moszkvában. A napidíjba belefért a reggeli kaviár a szállodában (Ukrajna szálló, toronyszoba, teljes luxus). (A kaviár vajas kenyéren, a fekete a jobb, de az Arbatban már az sincs, két éve még volt, és híg feketekávéval, nem citrommal). Ez volt 5 hét, aztán haza kellett jönnöm, és mikor egy hét múlva visszamentem, akkor egy nagyon-nagyon külvárosi szálló jutott csak (központi szállodaelosztó, és vagy rossz éjszakája volt a pasinak, vagy tényleg tele volt az összes szálloda, ezt már nem fogom megtudni), és egy étterem volt csak a környéken. Ott egy kávét csak úgy kaptál, ha ételt is rendeltél. Ahhoz elég jól beszéltem oroszul, hogy a munkahelyen és az utcán megéljek, de egy étlap már kifogott rajtam. A szomszéd asztalnál egy tengerész tiszt, és a partnere. Lapos pillantás a nő kajájára, ki kéne találni, mi az. Észrevette, levágott egy falatot, megkínált. Halkocsonya volt. A pasas közben úgy döntött, hogy meghív bennünket az asztalukhoz. Szabadkoztunk, de erőltette, átültünk, aztán jött minden. Vacsora, vodka, közé kaviár, és amit csak kitalált, hogy meg kell kóstolnunk. Hiába mondtuk, hogy ezt nem tudjuk viszonozni, csak legyintett, pedig nem VIP vendégek voltunk, csak két hülye idegen.
Vissza. A 24 forintos kaviár sem volt nagy szemű, de nagyobb szemű volt, mint ez a most 500 körül kapható mák, még szétpattant a szádban. Holnap meg jön egy barátnőm, aki szokott az Auchanba járni, rábeszélem a tintahal és rák konzerv keresésre.

Anicamárnemtrollkodik 2020.04.06. 15:35:08

@jegeskaveee.: @Kumari aki Nilüfer:@Topy: érdemes esetleg megkérdezni pékségben, nálunk ott lehet venni kicsomagolva 5 dkg-os kiszerelésben és nagyobb tételben is.

Vigyázzatok magatokra mindannyian!

Kumari aki Nilüfer 2020.04.06. 16:16:09

@Anicamárnemtrollkodik: Ha az élesztöre gondoltál, köszönöm, már több helyről is van, mostmár fagyasztom:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.06. 17:11:38

@Anicamárnemtrollkodik: Köszi az ötletet! Amúgy mi most a Lidl-ben vettünk 4 kockát: azzal kihúzzuk jóideig.
Pláne, hogy kaptam valam kovászszerűséget, amit megpróbálok igazi kovásszá alakítani.

látjátok feleim szümtükkel 2020.04.07. 12:14:13

@Andrass9:

Boltostól kapott tipp:
fél kilo élesztőt ( iylen adagokat lehet néhl kapni ) adagokra osztva fóliába becsomagolni, majd üvegbe zárva fagyasztani, Tobább eláll, mint ha csak főliába tesszük a fagyasztóba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.04.07. 17:42:23

@látjátok feleim szümtükkel: Annyi kovászom van, hogy kifutott a literes üvegből! De azért köszi a tanácsot.