Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy igazi klasszikus: a cigánypecsenye

2020.03.19. 07:00 Andrass9

Az úgy történt, hogy a boltokat járva megakadt a szemem 3 szép szelet tarján. Tán a legszaftosabb hús, ezt haza kell vinni. Tűnődtem, hogy mit készítsek belőle, merthogy nem volt sok - mindössze fél kiló.

36.jpg

Végül a cigánypecsenye mellett döntöttem, mert már száz éve nem főztem (na jó, 5 éve ...), és nagyon kevés étteremben lehet jót kapni, így nem is ettem.

Emlékezetem felfrissítésére a nethez folyamodtam. Itt megtaláltam pontosan azt , amiképp én is készítettem anno a pecsenyét. Mivel motoroskonyhája leírt mindent arról, hogy hogyan lehet elrontani, ezért nekem már csak a reprodukció és annak bemutatása a feladatom.

Kellett hozzá (2-3 adag):

  • 3 szelet kisujjnyi vastagságú sertéstarja (állítólag a mangalica a legjobb, de nekem olyan nem jutott)
  • 3 vastagabb szelet finom füstölt szalonna
  • 4-5 girizd fokhagyma
  • 4 ek olaj (akár oliva is lehet)
  • 2 ek mustár (kétféle: dijoni és magos)
  • 1 tk majoranna
  • 1 tk oregano
  • 1 tk fűszeres só
  • 8 tekerés bors
  • 2 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 tk Aji Cristal csilipaszta (csípős, a képről lemaradt)
  • 2 nagyobb krumpli a köretnek
  • 1 kisebb vereshagyma
  • 1 nagy fakanál kacsazsír

10.jpg

Kicsit sok a fűszer, de ebből jut majd a krumplira is, meg a húst is pácolom.

Először is belekanalazom az olajat egy mélyebb tálkába. Ráreszelem a fokhagymát, hozzáadom a mustárokat, a paprikát és a majorannaféléket. Tekerek rá borsot és a köményes sóból is bőven. Ezt a kulimászt alaposan összekeverem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Elkezdem a húsokra kanalazni a pácot - nem takarékos módon. Egy pontméretű jól záródó műanyag doboz alját is megkenem, majd ebbe a dobozba rétegezem a szeleteket.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A szalonnát kb félcentis szeletekre vágom és beirdalom, hogy szépen ki tudjon sülni. Mivel nem ma fejezem be az elkészítést, ideiglenesen a húsos dobozba teszem a szalonát is. Ment is a lezárt doboz a hűtőbe pihenni másnap délelőttig.

19.jpg

Eljő a másnap - történik semmi. Még három napig a hűtőben pácolódott (mert elfeledkeztem róla), mire a húst kivettem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre felmelegedjen. Ideje nekilátni a köretnek, ami kockára vágott krumpli és aprított hagyma keveréke lesz fűszerezve és zsíron megpirítva (ilyen kis mennyiséget tepsiben nem szívesen sütök, bár az finomabb).

20.jpg

A kacsazsírból egy nagy fakanálnyit egy serpenyőbe tettem. A kockázott és enyhén fűszerezett krumplit a forró zsírban pirítottam a teraszon. Amikor már volt pirosbarna oldala némely kockának, hozzákevertem a kis felkockázott hagymát is. Szépen meg is pirult minden!

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Csak arra nem számítottam, hogy míg magára hagytam a serpenyőt, az alja kicsit odapirul.

25.jpg

A maradék zsírba tettem a szalonna szeleteket - nem árt annak a krumpli fűszeres zsírja. Amikor a szeletek kitekeredtek kakastaréjnak, megfordítottam. A végén tányérra szedtem a szalonnát.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

A fennmaradó forró zsírba tettem két szeletet a húsból (pont elfértek), amit 3 percig nagylángon sütöttem. Megfordítottam, és újabb 3 perc elég volt, hiszen ez pecsenye lesz, nem rántott karaj! Kiraktam a két szeletet a szalonna mellé, majd a harmadik szelet is hasonlóan készült el.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

Feltálaltam magamnak a pecsenyét egy paprikázott kakastaréjjal és egy nagykanál pirított krumplival. Ezt a képet azért szégyeltem volna nyitóképként a posztba illeszteni :(

34.jpg

Krumpli és hús, szalonna és ecetes uborka falatokat vágtam és seperc alatt megettem.

35.jpg

A maradékot eltettem estére, meg másnapra. Akkor is tökéletes volt!

Nem ártott meg a húsnak a soknapi pácolás ...

78 komment

Címkék: olaj krumpli hagyma mustár fokhagyma bors majoranna szalonna tarja kacsazsír oregano pirospaprika sertéstarja csilipaszta Farkas András Aji Crystal fűszeres só

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3115529902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.19. 11:04:09

Sőt a lepirulás sem a krumplinak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.19. 11:22:58

@látjátok feleim szümtükkel: Én is szeretem, ha lepirul, de elég csúnyán nézett ki :(

Fenchurch68 2020.03.19. 12:16:41

@Andrass9: Csúnyán?! Ha lenne itthon krumpli, a fotó miatt most azonnal nekiállnék ilyen csúnyára készíteni :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.03.19. 16:59:10

Az a krumpli éppen jó lett, kell neki a pirulás (aka. a szégyenlős patikus). Nem tehetek róla, de nekem a cigánypecsenyéről mindig PA legendás videója ugrik be. Úgy tűnik, mélyen belém égett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.19. 17:19:30

@Waka: Én már elfelejtettem PA-t (szerencsémre) ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.19. 17:23:04

Fontos karanténkaját készítettem feleségemnek és az összes szomszédnak: Sütöttem egy vagonnyi palacsintát :)
Mosogatógépben 90C fokon sterilizált tányérokra ment a palacsinta, főzéskor sterilizált lekvárral, majd kapott folpack lezárást.
Nagyon örültek neki :)

Topy 2020.03.19. 17:25:09

fotó alapján az a krumpli nem szenes, úgyhogy pont jó! :)
tavaly nyáron ettem utoljára cigánypecsenyét, szerencsére kifejezetten jó is volt! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.19. 19:43:57

@Topy: Jöhettél volna a harmadik szeletre, de túl fiatal vagy :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.19. 19:46:35

További 14 csilipaprikát tettem át cserépbe, viszont elfogyott a palántaföldem :(

MACISAJT 2020.03.20. 07:57:55

Csak ránézve híztam 2 kilót...

Kopasz Szuzukis 2020.03.20. 08:47:10

Köze sincs ennek a valódi cigánypecsenyéhez! Ez amolyan vendéglői gyorskivitel.

motoroskonyhaja 2020.03.20. 09:01:42

@Kopasz Szuzukis: Szeretném idézni egy régi kommentemet: "kb. 70 cigány családot kérdeztem meg (Szekszárd, Tolna, Bogyiszló, Veszprém, Ajka, Devecser, Győr), ők 90%-ban így készítik, ezért is így írtam meg... (a cigány kifejezést pedig azért használom, mert ők magukat így hívják, nem pedig romázzák, azt ki nem állhatják). Lehet van eredetibb, vagy sokkal jobb, de én azt szerettem volna megírni, ahogy a gyűjtésem alapján a cigányok készítik."

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.20. 09:11:49

@Kopasz Szuzukis: Szívesen olvasnám, hogy szerinted hogy kell "valódi" cigánypecsenyét sütni. Előre is köszönöm a leírásodat!

jegeskaveee. 2020.03.20. 09:14:23

@Andrass9: Engem nem zavarna, hogy csúnyán néz ki, legfeljebb becsuknám a szememet.:)

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.20. 09:19:25

@Kopasz Szuzukis:

Nagyon tévedsz. A vendéglői gyorskivitel a következő. Kiklopfolják jó vékonyra a húst, gyengén sózzák, és hirtelen mindkét oldalán zsiradékon megsütik, majd megszórják préselt fokhagymával, pirospaprikával, meg darált borssal.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.20. 09:19:59

@jegeskaveee.:

Ja, aztán meg a fülebe raknád a kaját?

jegeskaveee. 2020.03.20. 09:20:49

@Andrass9: Én meg túl öreg...
Mijaza PA? Gyanítom, hogy nem PK.

jegeskaveee. 2020.03.20. 09:23:41

@Andrass9: Aligha lesz mit megköszönni, legközelebb akkor látod viszont, ha megint címlapra kerül a poszt.

jegeskaveee. 2020.03.20. 09:25:36

@látjátok feleim szümtükkel: Oda nem férne be, a szám pedig elég nagy.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.20. 09:48:08

@jegeskaveee.: PA a Malackaraj nevű blog adminisztrátora, majd az Origón a Táfelspicc szerkesztője, ha jól sejtem (ez utóbbit nem olvasom).

jegeskaveee. 2020.03.20. 13:35:17

@Andrass9: Köszönöm a választ, sejtettem, hogy ilyesféle dolog van a háttérben.

Egyébként nagy fájdalmamra visszamondtam a hajdúszoboszlói foglalást. Ma két vendég van,hétfőn én lettem volna az egyedüli vendég,keddre jött volna még valaki. 180 fős a szálloda saját medencékkel, konyhával. És a tulaj még nem záratta be...
Még jó, hogy lemondtam, marha jó lett volna egyedül kolbászolni az épületben. Ráadásul a szerencsétlen túlfizetett alkalmazottak takaríthatták volna miattam az egész épületet.

Most kuksolhatok itthon (eddig is azt tettem), legfeljebb a piacra mehetek pálinkáért, vagy a kínaihoz alkoholos kézfertőtlenítőért... :)))

mentorosh lecsó 2020.03.20. 13:38:16

Mabel után szabadon: "Már nem is emlékszem, mikor ettem utoljára jó cigánypecsenyét..." :))))

Szerintem ez egy kellemesen jól elkészített kaja ! :P

Jómagam, az elhunyt faterom mondását követem mindig IS(!):
"A szervezetbe a megfelelő mennyiségű szenet be kell vinni!" :))))

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.20. 13:47:10

@mentorosh lecsó:

Igaza volt, de azt egy tabletta is megteszi. A kissé megsült krumpli íze a lényeg. Tudod, mint az ecceri ember feleségének a főztje is jobb volt, mint a másodiké, mindaddig amíg egyszer sikerült lekozmálni neki is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.20. 14:36:27

@mentorosh lecsó: Köszönöm szépen! Most, hogy mondod, tényleg kell a szén! Így legálabb krumpliízesítéssel vesszük be :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.20. 14:39:23

@jegeskaveee.: Nagyon jól tetted, hogy lemondtad! Inkább sétálj a házatok előtt egy kicsit (hamár kutyád nincs, hogy sétáltasd), mielőtt kijárási tilalom lesz. Ne feledd a lépcsőházi kilincsek kesztyűs kézzel való használatát és vigyázz magadra!!!

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.03.20. 15:18:14

1: egy jó tanács a poszternek: ha ételt fotózol, sose kapcsold be a gép vakuját! Attól lesz ugyanis ilyen nagyon amatőr/gagyi a fotó. Tedd az ételt az ablak elé tolt asztalra, s az ablakból beeső fényben fotózd az ételt (ha kel, állványra helyezve a gépet, és egy darab fehér/ezüst lappal a gép felől az ételre tükrözve az ablakból beeső fényt). Sokkal szebb és ínycsiklandozóbb lesz a fotón az étel.

2: @motoroskonyhaja: Éppen azt akartam írni, hogy szerintem egyetlen cigány család sem készíti így, napokig pácolva a cigánypecsenyét, így csodálkozom, hogy szerinted mégis. Tényleg, ez megy aarrafelé? Így bekeverik a szószt, aztán ebben áll sokáig a hús? Vagy inkább egyből kisütik? (Igen, a cigány az cigány, ez a helyes magyar kifejezés. A németeket sem hívjuk dajcsoknak,csak mert ők magukat így nevezik. Egyébként sem az elnevezéstől függ az adott nép/ember/csoport megítélése.)

3: A krumpli szerintem is így lett jó. ;)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.03.20. 15:19:37

Jav.: ...ha kell, állványra helyezve a gépet... (szóval, ne várd meg, míg kel az étel! ;))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.20. 16:39:40

Nagyon gusztusos, beleértve a sült krumplit is. Nekem kicsit meglepő volt az oregánó, én csak paradicsomlevesbe vagy paradicsomos ételekbe, szószokba szoktam tenni. Sebaj, legközelebb kipróbálom a romapecsenyét (ez így píszí! :DDD) így is.

scsaba1 2020.03.20. 17:53:34

@motoroskonyhaja:

Oregáno? Kétféle mustár? Oliva olaj? Fűszeres só?

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.20. 17:54:16

Az a mondás, hogy a veréb is madár. Ebből az írásból meg kitűnk, hogy lassan az ember is veréb sorsára jutva, verébbé lesz?:(

index.hu/techtud/2020/03/20/vereb_vilagnap_miert_tunnek_el_hazi_verebek_orban_zoltan_madartani_egyesulet/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.20. 17:57:38

@Fotósképző: Köszönöm a tanácsokat. Csak egy gond van velük: Én alapvetően a főzéssel foglalkozom. Örülök, ha eszembe jut fotózni :)
Javaslom, próbálj meg egy munkaigényes ételt megfőzni, és közben fotózni. Meg fogsz érteni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.20. 18:00:00

@scsaba1: Igen, ilyen igényes ez a remek étel!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.20. 18:02:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én nagyon liberálisan használom a kertben fellelhető fűszereket :) Nagyon jó tud lenni egy magyar (cigány) ételnél is az oregano, hisz ezt idehaza szurokfűnek hívjuk, és vadon terem (lévén vadmajoranna is a neve) mindenfelé. Az aromája meg belefér a pecsenyébe!

motoroskonyhaja 2020.03.20. 18:50:41

@scsaba1: az én eredeti receptemet olvastad? Hát nem. Plusz infó estére: Oregánó=szurokfű...

motoroskonyhaja 2020.03.20. 18:53:21

@Fotósképző: Hát Te sem az én receptemet olvastad, pedig Andrass9 rendesen megjelölte (köszönet érte!) többször is a poszt elején :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.20. 19:54:25

@motoroskonyhaja: Ne köszönd! Ez természetes, ha más tollával ékeskedem :)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.03.20. 19:58:28

@Andrass9: Szoktam főzni, de ételfotózáskor inkább a "szakács főz + én meg fotózom" megoldást szoktam alkalmazni. ;)
Egyébként szándékosan a legegyszerűbb megoldást írtam le, nem pedig a 6 vaku + tárgyasztal + derítőlap + 2 asszisztencia + 3 irányból fényképezés kombót. ;) Ha előre felkészülsz és van rá helyed, a javasolt mód gyors és egyszerű. Olyan lesz a fotó, mint a linkelt @motoroskonyhaja: blogban az 1. és utolsó fotó. ;)

@motoroskonyhaja: Igen, most elolvastam és választ kaptam a kérdésemre, de egyébként is el akartam olvasni, csak gyors voltam az előbb. ;)
Persze, ki is fogom próbálni, mert magam is igazi cigánypecsenye rajongó vagyok. A köreted is tökéletesnek tűnik. Ja, és jók az ételfotók is (az első és utolsó kép az igazi)!

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.20. 20:34:29

@Fotósképző:

Jó, hogy ennyire igényes vagy a fotókra, de ez a blogkocsma már hetedik éve ilyen képekkel dolgozik, és még senki nem reklamált. Nem muszáj a képeket nézegetned, ha bátja a szemed. Általában az ételt tartjuk fontosnak, a kép a kiegészítő, ami lehet gyenge is. Legfeljebb iszunk rá egyet. Vagy kettőt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.20. 20:42:01

@látjátok feleim szümtükkel:

Ne húzd már fel magad, jó szándékkal írta, amit írt, és csöppet sem kioktató vagy bántó, sértő hangon. Ha tudod, megfogadod a tanácsát, ha nem tudod, akkor nem fogadod meg. De nem szégyen tanulni attól, aki valamihez jobban ért. Hiszen én is azért olvasom a főzős blogokat, mert a blogger jobban ért a főzéshez, mint én.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.03.20. 21:01:17

@látjátok feleim szümtükkel: Segítek az értelmezéshez: az "egy jó tanács a poszternek" mondatommal is egyértelműen jeleztem, hogy _segíteni_ akarok. Nem pedig "reklamálni".

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.20. 21:13:23

@Fotósképző: Akkor fogalmazom másként: Én szoktam fotózni, de elsősorban főzök. Ételfotózás nem a hobbim, nem is művelem. Elsősorban a készítés fázisait illusztrálom vele, amihez ez a minőség is tökéletesen megfelel... Sok évig voltam profi fotós, de most inkább profi szakács lettem. A kettőt együtt nem lehet egyszerre csinálni, ahogy te is elismered: "de ételfotózáskor inkább a "szakács főz + én meg fotózom" megoldást szoktam alkalmazni."
Nálam nincs másik, aki fotózzon. Kaptam a kicsilyánytól bevilágító dobozt, hátterek, stb. Azt hiszem két nagyon bonyolult posztnál használtam: a Nyugdíjas Leves-nél és tán egy spárgakrémlevesnél. Rettenetesen kényelmetlen a használata (rengeteg lámpa, meg miegymás) és senki nem lelkesedett, hogy mennyivel jobb lett a poszt.
Majd, ha szerzel nekem egy csillagot, felveszlek fotósnak - igérem!
Ismételten köszönöm a jószándékodat, kár, hogy nem tudok vele élni.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.20. 21:27:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

No látod, ezért főzős ez a blog, és nem fotós.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.03.20. 22:07:39

@Andrass9: Neked is csak annyit tudok írni, hogy segíteni akartam, ennyi (már sok gasztroblogban megtettem). Nyilván, ha nem alkalmazod a tanácsaimat, akkor nem alkalmazod. Nem a fotókról szól a blogod, azok csak kiegészítések. Magam, mivel fotós vagyok, a vizuális szempontokat is fontosnak tartom, ezért írtam le azt, amit. (Az biztos, hogy amit leírtam, úgy egyszerűen lehet szebb ételfotókat kászíteni. Ha van rá időd és energiád, érdemes kipróbálni.)
Csillagot meg tudok szerezni, csak mondd meg, milyen kell! Mislen? Vagy elég, ha magam kivágom alufóliából? ;)

scsaba1 2020.03.20. 22:50:06

@motoroskonyhaja:

Ha már ilyen kioktató stílusra váltottál akkor: ez a recept egy remek pácolt flekken, mehet a grillrácsra, de nem cigánypecsenye. Maximum a cigánypecsenye 21. századi újragondolása, kibővítése, bármennyi cigánycsaládot és kérdeztél meg.
Az étel eredete homályba veszik, de valahonnan onnan épül fel, hogy a vándorló cigányok az innen-onnan szerzett húst, zsírszalonnát néhány könnyen beszerezhető, hétköznapi alapfűszerrel ízesítették (só,fokhagyma, pirospaprika), majd vaslapon vagy felhevített kövön hirtelen kisütötték, és mint egy csomó egyszerű étel pont ettől zseniális, bár azt jól érzed, hogy alapanyag-érzékeny. Tehát gagyi pirospaprikával, kínai keserű fokhagymával inkább neki se fogjon az ember. Viszont hétkurvaszentség, hogy nem kentek rá dijoni mustárt vagy olíva olajat. Egyébként ajánlom egyszer, hogy próbáld ki szabad tűzön, tárcsán sütve...

motoroskonyhaja 2020.03.20. 23:49:42

@scsaba1: Kioktató stílus? Hmmmm. Ezek szerint még mindig NEM olvastad az én receptemet..

BOAR 2020.03.21. 01:39:20

@scsaba1: Az elnevezés nem feltétlenül fedi az eredetet. Soroljam? Brassói, palócgulyás..
Amúgy a logikád már ott bukik, hogy pl. a pirospaprika egyrészt nem annyira régi, másrészt egyáltalán nem "könnyen beszerezhető" fűszer volt, legalábbis a vadon termő fűszernövényekhez képest. Lényegesen egyszerűbb volt kakukkfüvet, csombort, szurokfüvet szedni mint őrölt paprikához jutni.
De a vándorló "cigánycsaládnak" ennél is nehezebb volt cigánypecsenyének való húst "szerezni", egyszerűbb volt tyúkot lopni.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.21. 11:57:32

Na most engem hidegen hagy, hogy ez cigánypecsenye, vagy sülthús, vagy mifene, egy adag áll a pácban:DDD Holnap pediglen elfogyasztjuk , légyen ő bármi...idei újkrumplival!!(nem szakadt ránk a bank, de a szépember -aki 64 múlt- a piacon, két méter távolságot tartva, maszkban egyszerűen nem bírt ellenállni, vett hat szemet, mert egyszer élünk....
Ma pedig frankfurti leves készült, elégedett vagyok magammal( és rántotthús..három szem újkrumplival:DD) és céklasaláta.

Nem megyünk az utcára! (de én, kedden, mert dolgoznom kell)

jegeskaveee. 2020.03.21. 14:16:18

@Kumari aki Nilüfer: És hogy vette át az újkrumplit? Odadobálta neki az eladó? :)))

Kumari aki Nilüfer 2020.03.21. 14:19:05

@jegeskaveee.: a vásárlók közt volt 2 méter, az eladó s vevő közt csak a pult...:DDD

jegeskaveee. 2020.03.21. 17:08:53

@Kumari aki Nilüfer: Az mindjárt más! Mert vizuálisan elképzeltem, hogy nézhet ki, amikor dobálják egymásnak az újkrumplit.:)))

trux77 2020.03.21. 18:21:25

@jegeskaveee.: Nagyon nevetek :DDDDD

krumpliágyú :DDDDDD

vörösbor(de)minőségi 2020.03.21. 19:49:59

@Andrass9: nem ez nem nézett ki csúnyán ez álomszépen néz ki.pontosan igy a szép.
nem ételfotóra gyúrunk-az egy másik szakma,és a látványra helyezi a hangsulyt-de megenni nem tudnád,mert a szilikonon át a megannyi látványelem az nem fogyasztható-ám szép képeket lehet csinálni velük.
szóval ez a krumpli igy ahogy van-tökéletes.hus nélkül azonnal enném-hus sem hiányzik ehhez :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.21. 19:50:22

110 csilipaprika palánta cserépben! Még 60 vár a sorsára :)
Kimostam 150 cserepet meg 24 tálcát, mielőtt elkezd havazni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.21. 19:51:54

@vörösbor(de)minőségi: Adtál nekem egy vacsora ötletet :) Sütök egy kis krumplit kacsamájas kacsazsírban, mint a posztban. Hús most nekem se kell hozzá!

jegeskaveee. 2020.03.21. 20:35:13

@Andrass9: Az nekem se kéne, ha van kacsamáj:)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.03.21. 21:23:28

@Andrass9: Gondoltam, egyetértek mindenkivel, ne legyen sértődés. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.21. 21:57:04

@vörösbor(de)minőségi: Meg is főztem, csak még el kell neveznem valahogy :) Nagyon izlett!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.21. 21:58:07

@jegeskaveee.: Még van kacsamáj - küldök neked, csak nyisd az ablakot, be ne törje!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.21. 21:59:07

@Waka: Ezért nem kommentelek "NEM"-et :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.21. 22:00:35

@Andrass9: Ja, kacsazsir helyett 6 vékony szelet szalonnát tettem alá. Lesz belőle poszt is!

vörösbor(de)minőségi 2020.03.22. 08:18:30

@Andrass9: valami vicces pikáns nevet adj neki-hadd nevesünk!

vörösbor(de)minőségi 2020.03.22. 08:19:32

neveSSünk-természetesen igy szerettem volna leírni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.22. 09:40:17

@vörösbor(de)minőségi: I'm fluent in typos :)
A neve is megvan már ...

vörösbor(de)minőségi 2020.03.22. 14:26:57

@Andrass9: sóskaügyileg a türelmedet kérem,és kérem sziveskedjék deponálni a továbbiakban amennyiben 22x12x6cm elhelyezése még nem okoz feszültséget a háztartásában kedves uram.
a méretezés lehet hibás:))

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.23. 15:13:33

@Andrass9:

Ham (magyarul értendő! ) bekaplak! Elég jó név?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.23. 18:23:17

@látjátok feleim szümtükkel: Jó név, de kicsit mást adtam neki. De majd meglátod, mert a poszt is megírtam!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.23. 18:29:40

@Andrass9: A tálcák ecetes vize megfagyott. Alig bírtam kivarázsolni a jégből őket. 138 csili és 38 paradicsom palánta cserepekben. Még 24 van tőzegkorongban, amihez előkészítettem a cserepeket. Éppen elfér a világítás alatt a keltető farmban :)
Sajnos a led világításban gyakran döglik ki 1-1, amitől persze le kell szerelni az egész rudat. Túlmelegszik 1-2 led, amitől persze kialszik egy egész csík.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.24. 07:40:04

@jegeskaveee.:

Felthetőleg a vízkövet akarta leoldani a tálcákról.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.24. 09:51:25

@jegeskaveee.: @látjátok feleim szümtükkel: Talált, sűllyed :) Köszönöm.
Évek óta használom ugyanazokat a tálcákat és műanyag cserepeket. Ezt az új felhasználás előtt kimosom és fertőtlenítem.

jegeskaveee. 2020.03.24. 13:48:16

@látjátok feleim szümtükkel: Jaaaa, azt hittem, valami újfajta módszert talál ki @Andrass9: a csilipaprikák keltetésére.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.24. 15:44:27

@jegeskaveee.:

Kocsmába nem hinni, hanem inni szoknak.;D
süti beállítások módosítása