Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Rongyos leves és gyors steak

2020.02.27. 07:00 Andrass9

Besötétedett, én meg megéheztem. Nem főztem már vagy egy éve rántáslevest (alias köménymagleves), pedig anyósommal az volt mindig a kedvencünk. Senki más nem ette a családban, csak mi ketten!

19.jpg

Össze is szedtem a hozzávalókat, de kéne valami tartalmas is utána. A napokban vettem egy gyönyörű borjú diót, amit felszeleteltem, hogy lesz majd borjúbécsi belőle. Az apróbb darabokat viszont kiklopfoltam, kevés fűszerrel megszórtam, és hidegre tettem. Ezt most megsüthetem, igy egy kis sóba-vízbe krumplival: gyorsan elkészülő vacsora lesz belőle.

Egy nagyobb sütnivaló sárgakrumplit meghámoztam és felkockáztam. Sós vízben feltettem főni, hogy épp elkészül, mire megeszem a levest. A levesbe most egy tojást is tettem, kell a fehérje!

  • 1 tk köménymag
  • 1 fakanál szalonnazsír
  • 1 ek liszt
  • 1 mk pirospaprika
  • 1 mk só

10.jpg

A köménymagot a sóval kipattogtattam egy literes jénaiban. Belekanalaztam a szalonnazsírt, hevítettem, míg picit füstölni kezdett. Ekkor beletettem a lisztet, amit kavargattam, hogy sötét rántás alapot kapjak. Ekkor hozzáadtam a pici pirospaprikát is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Felöntöttem egy liter hideg vízzel, és kiforraltam a rántást. Isteni köménymag aroma lengte be a konyhát! Jó alaposan felkevertem a lét, hogy örvény alakuljon ki, és belecsurgattam a tojást. Kevergettem, míg a tojás megfőtt benne.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Mivel a leves még forró volt, gyorsan előkészítettem a húst.

21.jpg

Megkenegettem kis mustárral, ghít tettem egy serpenyőbe, és 6 perc alatt kisütöttem a teraszon.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

A krumpli is megfőtt, lehet hát vacsorázni. A leves - mint mindig - csodás volt. Így tojással még jobban szeretem, mint magában, de hát ez már a dőzsölés esete!

20.jpg

A tányéromra tettem két szelet húst, szűrőkanállal mertem kis krumplit, amire vajdarabkákat szórtam (én még a vajhoz is vajat eszem!). A gyorsan elolvadó vajat összetörtem a krumplival, kvázi krumplipürének.

26.jpg

Parádés vacsora kevesebb, mint 30 perc alatt - igaz, csak egy főre készült!

130 komment

Címkék: tojás krumpli zsír mustár liszt köménymag pirospaprika rántás szalonnazsír ghí szték fűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4015481748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.02.28. 19:15:29

@kobold63: Hmmmmm... azt hiszem, újra kell értékelnem az ujjas takarómat. :-/ A párnám és paplanom egyaránt libatoll, sajnos a paplan rögzítővarrásai már nem tartanak tökéletesen, így lehet, hogy a tollak vándorolnak az éjszakai mocorgásomnak megfelelően. :-( Költői kérdés, nem tudom, létezik-e még tolltisztító Magyarországon - gyerekkoromban anyukám rendszeresen vitte hozzájuk a libatollas paplant-párnát tisztítani, új anginba tölteni, nekem is erre volna szükségem. :-/ :-((

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.28. 20:05:11

@Andrass9:

Mindenre lehet, hogy jó, de Káslerre nem az.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.28. 20:15:12

@MadMary:

Abba a 4 betűs norvég vagy milyen multiban lehet kapni időnként 1,2 kg súlyú, olcsó tollpaplant. Abból egy derékaljnak, egy takarónak, mint a két évszakos műszálasak, csak ezeken nincs patent. Mosható és nagyon kellemes a használata. Régen a parasztok derékaljat használtak, alól-felül toll a legjobb takaró. De nem rosz a hálózsák sem, főleg, ha jó minőségűt sikerül találni. Nem műszálast, mert abba bele lehet főni. Nekünk pamut matracvédőink vannak, az jól szigetel.
Nem régen írtam is valahol, hogy van egy kispárnám, amit a saját vadkacsáink tollából gyüjtöttem. Egyszóval nállunk lehet menni a tollasbálba.:)

2020.02.28. 20:18:43

@látjátok feleim szümtükkel: Figyelni fogom, köszönöm! Liba/kacsatollban aludtam gyerekkorom óta, műszálas és egyéb izét sikerrel tartottam távol az ágyunktól, remélem ez folytatódni fog. Még egyszer köszönöm!

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.28. 20:19:19

@MadMary:

Léteznek, keress a neten a környezetedben. Nálunk van egy, ott készítettek az öröklött 10 kg-os dunnából 4 paplant, 4 félpárnát, és 4 kispárnát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.28. 21:13:55

Elmentem ma suli előtt a Csarnokba a megbízható bioboltba lisztet venni. A Szabó Malom termékeit árulja. Nem volt egy fia liszt sem. Nem is ígértek neki, csak a jövő hétre pár kilót. Mondjuk, már tegnap gyanús volt a Coop-ban, hogy alig van liszt, szerencsére akkor még sikerült megcsípni az utolsó kiló Gyermelyi kenyérliszt. Azt mondja a bioboltos, hogy a népek nyakló nélkül visznek mindent. Konkrétan a doboz (!) élesztőt egyben megvették, mikor kirakta a pultba. Ahogy az ismerősökkel csevegtem, kiderült, hogy több városszéli ötbetűst is kifosztottak a héten. Most körülnéztem a spájzban, hát, elég siralmas a helyzet, kenyeret éppen tudok sütni két hétre, de finomliszt csak egy kevéske árválkodik a dobozban. Éppen nem terveztem vele, de tudja az ördög. Azt hiszem, a kereskedők most bitang nagyot kaszálnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.28. 21:14:00

@MadMary: Létezik, mi is használjuk! Valahogy egy tollpaplant időnként fel kell újítani :)
Most vett nekem egy új paplant a feleségem. Hát ... Rohadt nehéz, és a huzatból furcsán kibújik . Nem tudom. Megpróbálom megszokni, mert úgy örült neki, amikor megvette.
Sajnos fázom alatta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.28. 21:35:22

@Waka: Háát! Én egy 5 dekás élesztőt akartam venni, de az se volt a helyi 4 betűsben ...
Nem tudom mi van, hogy ennyire megszállták a boltokat, hisz ... nos, nem értem.
Nekem mindig van itthon 3-4 kiló liszt, mert abból sok fogy. A gyermelyi kenyérlisztet még ki kell próbálnom, hisz 13% a fehérjetartalma. Emiatt van itthon 1 azaz egy kiló.
Átnéztem, miből van itthon hiány, és nem nagyon találtam. Rizsből van 2 kiló - az elég, míg megöregszem. Tésztát gyúrtam sokat, azt se kell venni.
Ha tényleg beüt a krach, akkor én legfeljebb húshiányban fogok szenvedni, de az meg annyi van a csodahüttőben, hogy 2 hónapra elég. Zöldség szintén van bőven - és annyi csirkemell van, hogy öregkoromra is elég lesz :)))
Szóval nem igazán értem, de ez lehet az én bajom.

kobold63 2020.02.28. 23:47:47

@látjátok feleim szümtükkel:
Ősszel vettem új pehelypaplant itt, az egyik legdrágábbat, magyar liba pehellyel töltve. A régi paplan ment a matracra, a lepedő alá. Az alatt meg az otthonról hozott cserge van, tökéletes levegőzést biztosítva.

kobold63 2020.02.28. 23:51:09

@Andrass9: A Kinából jövő képeken mindenki WC papirt cipel.

élhetetlen 2020.02.29. 02:25:50

@kobold63: “Kelkáposzta főzelék” Jaj, most baleset ért. Mikor még lejártam a piacra, akkor vehettem fél fej kelkáposztát. Most, hogy a Tesco szállít házhoz, és darabra adja, akkorát kaptam, ami nagyobb volt, mint a fejem. A takarító nő nem igazán akart kelkáposztát, de egy negyedet rásóztam. A másik negyedből lett egy fazék leves, egy sárga, és egy fehér répával, és egy szem krumplival, nem rántással, nem habarva, hanem legírozva. Nagyon jó volt, csak, én du. 2 körül ébredek, akkor nem levest kívánok, eszem valamit, és este, ha eszem egy tányér levest, akkor arra már nem fér semmi, így a leves eltartott majd egy hétig. A fél káposztából főzött főzelékből két litert tudtam besuvasztani a fagyóba, holnap derül ki, hogy ami kint maradt, az bírta-e a hűtőben. Na, ez csak helyzetleírás volt.

élhetetlen 2020.02.29. 02:54:53

@kobold63: Gyermekoromban dunyha/dunna volt tollal. Utáltam, mert ha fordultam kettőt, már csak két réteg textil volt rajtam, a toll a két szélén mellettem. Aztán anyu varratott toll paplant, vastag volt, nem simult a testemre. Édesem elvitte, kiszedette a fele tollat, így sem szerettem. Aztán beláttam, hogy utálom a tollat, és jókat alszom a szintetikus takaróimban, amin 100 % pamut huzat van. A gyapjú ugyanez, kötöttem hosszú kabátot belőle, de, hogy a bőrömhöz érjen, na, azt ne.

kobold63 2020.02.29. 05:10:32

@élhetetlen: Minden változott gyerekkorunk óta. Pihekönnyű paplanok vannak, egy most divatos "pufajka" mellényem,
pehellyel töltve, kis paperback nagyságúra lehet összenyomni, táskába tenni. A finom, pihe cashmir pullóver is messze van a viszketős, nehéz kötött kendő vagy kabáttól.

Hasonló az életritmusunk, én is éjjszakai bagoly vagyok, egész életemben az voltam, nem csak öregségemre. Élvezem a csöndet, olvasok, netezek. Reggeli menüvel kezdem a napot, du. 3-4 között. Tea, tojás és hasonló. No carb.

jegeskaveee. 2020.02.29. 07:01:41

@Andrass9: Az van, hogy a koronavírustól megőrültek a népek. Konzervtől kezdve mindent felvásárolnak. A média akkora felhajtást csinál ebből az egészből, hogy már erről szól minden. Mondjuk azt is hírül adták, hogy különösen figyel arra a hatóság(na persze...), hogy ne emeljék meg az árakat.
Nálam egy-két kiló lisztnél, rizsnél jó ideje nincs több, azt is először pár napig a hűtőben tartom.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.29. 07:52:46

Túltermelés van a világban, néha kell egy kis pánik, hogy elfoggyon mielőtt lejár a szavatoság.

Kumari aki Nilüfer 2020.02.29. 10:29:19

@MadMary: Nyírbátorban van. Láttam a hirdetést , mikor áthajtottunk a városon

Kumari aki Nilüfer 2020.02.29. 10:34:23

Én zsugorral veszem a tartós élelmiszert mindig( nem rohangálok egy kiló lisztért a boltba) .Pechemre éppen aktuális lenne a pótlás, illetve nem tudom, Debrecent is elérte-e a bősz felvásárló láz, egy hete még nem volt ennek jele.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.29. 11:47:46

Úgy tűnik csak az árufeltöltők sztrájkoltak. Ma már volt minden, kivéve az élesztőt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.29. 11:54:55

@Waka: Azt az 1 kockát én vettem meg előled :)

élhetetlen 2020.02.29. 19:45:31

@kobold63: “Pihekönnyű paplanok vannak”. Ez nem minőség kérdése, hanem a hülyeségemé. Nem kell toll, nem kell gyapjú. Van gyönyörű cashmir sálam, de csak dekoráció, a télikabátjaim magas nyakúak, a sál a vállamon, és csak a kabáttal érintkezik. Sokan szeretik a selyem vagy flanel ágyneműt is. Nekem a selyem túl csúszós, a flanel túl tapadós. Marad a kicsit merev pamut, azt imádom. Az ember megszokja a saját hülyeségeit.

2020.02.29. 20:14:59

@Kumari aki Nilüfer: @Waka: @Andrass9: Na, megindult a keleti végeken is a felvásárlás... liszt-száraztészta-étolaj szentháromság, üres vagy pár darab híján üres polcok, mögöttük felzárkózófélben a cukor. :-/ A pizza- és kenyérliszt eltűnt, süteménylisztet találtam pár kilót - pogácsát akartam volna készíteni, meg esetleg palacsintát jövő hét elején, és nagyon kifogytam a lisztből. Az ételkonzerves polcokat direkt kerültem el, márminthogy munkált bennem a perverz kíváncsiság, hogy üresek-e, aztán elkanyarodtam a pénztárak irányába. :-// Az újságárusnál pedig egy jól öltözött hatvanas hölgy kétségbeesve kérdezte az eladót, van-e olyan főzőújságja, amiben leírják, hogyan kell kenyeret sütni (nem volt), megkönyörültem a hölgyön, megadtam neki a Lima*** honlap címét, nem győzött hálálkodni. *sóhajt*

Kumari aki Nilüfer 2020.02.29. 20:22:06

@MadMary: Na, szééép----hétfőn, rögtön a szoboszlói kezelés után készülünk a földalattiba, készletezni, mert pont most időszerű...de mint megtudtam, Józsán a kisboltokban nincs baj, legalábbis a helyi facebook csoport szerint:) Éhen tán nem halunk.Tudni kell, hogy én a készleteket akkor töltöm fel, mikor 2/3-nál állok, tehát kibírnánk pár hétig így is.

2020.02.29. 20:28:55

@Kumari aki Nilüfer: Valamelyik blogon írta valaki, hogy ez a felvásárlási téboly az egyébként "normális" módon élőket is beleszorítja az őrületbe. Hiába az a szokásod, hogy hetente veszel egy vekni kenyeret és kéthetente egy fél kilós tésztacsomagot - ha azt látod, hogy a polcok kiürülnek, te is elkezdesz felhalmozni, mert félsz attól (vagy már beleszaladtál abba), hogy a tömeghisztéria miatt nem fogod tudni követni a megszokott kényelmes nemfelhalmozós vásárlási ütemedet.

jegeskaveee. 2020.02.29. 20:59:54

@Kumari aki Nilüfer: A kisboltokban -szerintem- azért nincs baj, mert ott eleve drágábban adják az élelmiszert. Itt nálunk például a legócskább 1,5%-os Dini-tej 300 Ft.

jegeskaveee. 2020.02.29. 21:06:51

@MadMary: Én lementem az itteni Sparba tejet venni. Kíváncsiságból szétnéztem, olcsó liszt nem volt, "Nagyi titka" kenyérliszt pár zacskó, rétesliszt, és búzadara volt, cukor is.

2020.02.29. 21:12:28

@jegeskaveee.: Optimista (menthetetlenül naiv...) felem reméli, hogy előbb-utóbb győz a józanság, és megáll az őrület. Pesszimista (realista) felem pedig valahol igen mélyen és zsigerileg sejti, hogy lesz ez még sokkal rosszabb is. :-( Optimista lélekrészemnek drukkolok, de nem tudom elhallgattatni a pesszimista-kesernyés részt sem. :-(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.29. 22:06:12

@MadMary: @Kumari aki Nilüfer: Bár alapvetően optimisták vagyunk, néhányan látták már, milyen mennyiségű élelmiszer van a két kamránkban feltornyozva. Ezek ráadásul saját eltevések. A Csodahüttő meg vagy 4 hónapig tud etetni minket :)
Egyedült lisztet kellett venni, mert a feleségem sajtost süt, és persze a liszt az elfogyott (nem tartunk sokat, félünk a molyoktól).
Az itteni kis Sparban nem láttam üres polcokat. Éppen töltötték a lisztest is, de volt vagy négyféle liszt (129-ért is). A felvágottas pultnál egy hölgy 4 pár csabai kolbászt, 3 kiló vastag hátaszalonnát és azt hiszem 2 kiló főtt császárt vett ...

Kumari aki Nilüfer 2020.03.01. 08:11:00

@MadMary: az a baj, hogy ( mint sokszor írtam) én normális időkben is előre halmozok, biztosan valami atavizmus ez, az alkatom is ezt sugallja, raktározom a zsírt, úgyhogy egészen biztosan fel fogom tölteni a raktárt.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.01. 08:15:52

@Andrass9: Kolbászból, füstöltből mi is sokat szoktunk venni, fóleg ha Vállajon járunk, igazi sváb ízek, míg elég hűs az idő, kinn lógnak a kisházban, aztán a hűtóben( nem éppen ideális, de máshol csepeg).Főtt császárt is fagyasztottam már, ha nagyon szépet láttam.Ha átpakolom kicsit a fagyasztót, hús is szóba jöhet:)

jegeskaveee. 2020.03.01. 09:13:01

"A felvágottas pultnál egy hölgy 4 pár csabai kolbászt, 3 kiló vastag hátaszalonnát és azt hiszem 2 kiló főtt császárt vett ..."

Lehet csak éhes volt... .)))

Az a Spar nem is olyan kicsi -legalábbis a miénkhez képest-, ha felvágottas pultja is volt.:D

jegeskaveee. 2020.03.01. 09:13:43

@Andrass9: Bocsi, az előbbit neked küldtem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.01. 09:25:38

@jegeskaveee.: Node ennyire????? Van melegétel, húspult és sajtospult is. Ez volt a legelegánsabb CBA Gourmet (most Óbudára költözött), mert itt lakik a Baldauf, aki a CBA tulajdonosa volt. Ebbe költözött a Spar. Az egész szerintem nem több, mint 200 m2, van is benne rendesen kupleráj. Viszont a hús és a felvágott nagyon jó, tiszta és friss. Tejtermék is rendben van. A mirelit nagyon pici, a borok katasztrofálisak.

kobold63 2020.03.01. 10:34:02

Ez a COVID19 nagyon egy troll, Kinában az új évükre jött és okozott járványt, a másik nagy góc Irán, ott 3 hét múlva lesz a szintén nagyon ünnepelt új év, a keresztény(?) Európában meg húsvétkor fog tetőzni?

vörösbor(de)minőségi 2020.03.01. 13:01:45

nagyon igy néz ki,mert még a csúcspontját sem értük el,ahonnan már lefelé haladnának a betegek száma.

2020.03.01. 14:02:26

@Kumari aki Nilüfer: Részben atavizmus, részben tanult viselkedés, azt hiszem. A dédim túlélt két világháborút és '56-ot, a szüleim csak egy háborút plusz '56-ot, én is úgy nőttem fel, hogy legyen otthon vésztartalék - és tartok is készletet, csak nem tíz kilónyit mindenből... ha tekintetbe veszem a különböző lekvárokat, ezt-azt, ami a kamrában lapul, egész jól ellennénk életem értelmével jó három hétig-egy hónapig, sőt talán tovább is, mindenféle boltba járás nélkül. Azt nem mondom, hogy minden fogás Michelin-csillagot nyerne, de hogy nem halnánk éhen, az fix. :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.03.01. 14:17:58

@MadMary: Igazad lehet ebben is..és azt gondolom, az utolsó generáció vagyok, aki még otthon sütött kenyeret evett, és meg is tanultuk, hogy kell(befőzés, savanyítás, füstölés, pácolás,stb) . Szóval mi még meglehetősen jó eséllyel élnénk meg nomád helyzetben, én mondjuk a lányaimat sem félteném, de az unokák generációja..na, ők azért bajban lennének..adja az ég, hogy soha ne kelljen ezt kipróbálni, sem vírusok, sem háborúk kapcsán.

2020.03.01. 15:03:39

@Kumari aki Nilüfer: Nagyon-nagyon egyetértek Veled, különösen ami az utolsó gondolataidat illeti. Tényleg adja az ég. :-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.01. 15:07:39

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk az unokák még igencsak kicsik, de ennek ellenére lelkesen tanulnak főzni és sütni. Nem tömjük a fejüket sem politikával, sem mással - csak finom ételekkel :)

Kumari aki Nilüfer 2020.03.01. 18:04:09

@Andrass9: Itt nem a főzésról van szó, hanem a túléléshez szükséges ismeretről...

2020.03.01. 18:04:26

@Andrass9: ... de azért azt se feledd, hogy a konyhaművészethez és az étkezéshez való viszonyulásotok messze nem az úgynevezett "átlagemberé". Nem hiszem, hogy a gyerekek születésnapját McDonald's menüvel ünnepeltétek, és nem adtatok nekik pénzt minden másod-harmadnap azzal, hogy "Rendejjé' má' pizzát"...

2020.03.01. 18:05:40

@Andrass9: Ja, és időközben @Kumari aki Nilüfer: bizony rátapintott arra a lényegre, amiről én is derpegtem a fentiekben. :-/ :-)

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.01. 19:19:05

@kobold63:

Húsvétkor semmi nem fog tetőzni mert már rájöttek, hogy a szenteltvíz sem használ ellene. Nem tesznek vizet a tartókba az olaszoknál.:D
Ma egyébként is kihírdette a miniszterelnök főokosa, hogy a migráncsok hozzák a vírust. Csak az a szép eddig egy migráncsról sem hallottuk hogy megvírusolt volna.
Inkább az fog tetőzni, hogy nem lesz a boltokban sonka, vagy ha lesz, akkor nagyon drágán.

Ma a tescoban nem volt már a déli órákban csak drága liszt. Lehet, hogy a raktárban volt, de gondolom a vasárnapi foglalkoztatási szabályok miatt nem volt bent dolgozó, aki behordja, és kirakja.

kobold63 2020.03.01. 19:32:17

@Kumari aki Nilüfer: @MadMary:
Utolsó generáció aki még emlékszik a plasztik nélküli világra, aki emlékszik a bevásárló kosárra, üveg pohárra a szódavízhez, igazi szalma szívószálra amit papírhüvelybe csomagolva hozztak ki mellé és alapvetően a minimális hulladékra, amit termeltünk.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.01. 19:40:26

@kobold63: Pontosan. és még annyit: falun nőttem fel, Volt trágyadomb a kertben, de nekünk nem volt szemetesünk, és szemetünk sem.A konyhai hulladékot az állatok ették meg, egyéb meg..az a kevés papir, szinte ritkaságként ment begyújtani,sőt, vécépapirnak.. üvegeket befözésre használtuk..műanyag nem is volt.Mai fejjel hihetetlen....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.01. 20:07:10

@Kumari aki Nilüfer: @MadMary: Szerintem nem árt megtanítani a piciket főzni: az is segít a túlélésben.
Ha belegondolok, mennyit tanultam nagyanyáimtól ... Úgy kell majd engem is agyonverni a végén :)))

kobold63 2020.03.01. 20:09:20

@látjátok feleim szümtükkel:
Nem a "fekete halál", hanem egy felső légúti fertőzést okozó vírus vonul át a világon. Sok idős, krónikusan beteg ember meg fog halni, mint mindig általában. Az az eképesztő hisztéria, amit a media és a politikusok provokálnak, több kárt tesz az országnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.01. 20:12:06

@Kumari aki Nilüfer: Rózsadombi gyerekként nőttem fel értelmiségi szülőkkel, ha ez jelent valamit.
Most 6 komposztáló van a kertünkben, átlagban 3 hetente teszem ki a kukát és 3 havonta a szelektívet. És nem azért, mert ilyen környezettudatosak vagyunk, csak egyszerűen nem gyártunk több szemetet. Viszont a veteményes csodás fekete földben van ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.01. 20:13:23

@kobold63: Te még mindég nem tanultad meg, hogy a Tízparancsolat mindenre orvosság????? Ejnye bejnye

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.01. 20:16:26

@MadMary: Nem fogod elhinni: Életemben SOHA nem rendeltünk (feleségemmel) pizzát, vagy bármilyen házhoz szállított ételt! Ha jól tudom, akkor a gyerekeink se nagyon ...

kobold63 2020.03.01. 20:19:26

@látjátok feleim szümtükkel:
Mit tudsz a "migráncs" egészségügyi helyzetről, hogy nem tudsz a "megvírusolt" helyzetükről? Egyéb más betegségeikről, amit az összezártság, az alapvető higénia hiánya, a klima és földrajzi helyzet adott népbetegségei, tetü, rüh, tbc, hogy csak néhányat emlegessek. Ez a blog nem erre való, sorry.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.01. 20:34:44

@kobold63: Én is ritkán, de akkor keményen :)

2020.03.01. 21:24:46

@Andrass9: Mit mondjak, nem leptél meg ezzel, valahogy így képzeltem. :-D

Fenchurch68 2020.03.01. 21:45:16

@Andrass9: Egyre gyakrabban gondolkodom el azon, hogy a kölkeink alter oktatására áldozott rengeteg pénz és energia lehet, hogy ilyen téren is hasznosnak bizonyul majd :( az, hogy megtanultak a suliban kenyeret sütni, kötni, horgolni, varrni, szőni, fát, fémet megmunkálni, ehető vadon termő növényeket felismerni... nem azt mondom, hogy profik mindebben, és napi szinten használnák, de ha úgy hozza a helyzet, nem nulláról indulnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.01. 21:58:23

@Fenchurch68: talán nekem is sokat segitett a gimiben, hogy autoszerelés volt a politechnika tárgya A lányok Szabás varrást tanultak. Ezzel olyan gyakorlatra tettünk szert, amit ma is használunk . A mi gyerekeink nem voltak ilyen szerencsések, igy mi adtuk át azt a tudást nekik, amit mi tanultunk.
Úgy tűnik működik!!!

kobold63 2020.03.02. 02:57:26

@Andrass9:
Rosszul értelmezed az egészségvédelmet és a Tízparancsolatot. A megelőzés és a gyógyítás között irtó nagy különbség van.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.02. 06:11:52

@Andrass9: Persze!! Ez nem kérdés:) A 12 éves unokám is főz:)de nem fog tudni egy csomó olyan hétköznepi praktikát, amit mi még folyamatosan megtanultunk a felnőttek mellett, a malacetetéstől a melegágy készítésig..legalábbis falun.

@Fenchurch68: Igen. Volt technika óra még gimiben is, gyakorlati dolgokkal( stoppolás-ma kiröhögnek, de azért nem árt tudni- elsősegély . egyszerűbb főzés, kertművelés. stb)Persze, amit lehetett, átadtam, de egyre kevesebbet adnak tovább, se idő, se olyan életmód nincs, hogy ezt szükségesnek tartaná bárki.És azt ne higgyétek, hogy az otthon főzés annyira általános..mi kritikát kapok én, hogy inkább rendelnék,ne pazaroljam a drága időmet a konyhában ácsorgásra...

@kobold63: :DD A Tízparancsolat erkölcsi szabályok gyűjteménye.ha már megelőzés, akkor inkább az Ószövetségből az étkezési szabályok..meg a tisztálkodásiak.Ez nem baj, akkor gáz, ha ezt az eü miniszter is rosszul értelmezi. de én sem politizálok, főleg, hogy nekem tilos is .

jegeskaveee. 2020.03.02. 10:35:44

@Fenchurch68: A mi gyerekeink tanultak meg mindent a suliban?

jegeskaveee. 2020.03.02. 10:44:40

@Kumari aki Nilüfer: Lehet rosszul gondolom, de az, amit mi az általános iskolában a gyakorlati ismeretek órán tanultunk, azzal nem sokra mennénk. Mert a bádog hamutartó, a faragott virágkaró az nem sokat segített a gyakorlati ismeretek elsajátításában. A stoppolásra emlékszem, talán egy órán valamit (palacsintát?) főztünk, kertápolást meg nem tanultunk.

kobold63 2020.03.02. 11:26:44

@Kumari aki Nilüfer:
Nem emlékszem, hogy mit tanultunk általánosban, de Édesanyám tanított stoppolni, kézimunkázni, főzni, Édesapám a kirándulások-barangolások során a természet ismeretére, gombák-növények felismerésére. Kertgondozást a sok tévedés kijavításával, számtalan könyv és újságcikk elolvasásával saját káromon tulajdonitottam el. Mindent kipróbáltam, amit lehetett. Építkezést, renoválást, varrást, kerámiázást.,utazást, tanulást...konyhaművészetet..családteremtést. Mindehhez az anyagiakat előteremtettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.02. 15:08:33

@kobold63: Én például nagyon fontos dolgokat tanultam meg az általános iskolában, és emlékszem is rá.
Például énekelni (szólóban, vagy kórusban - Kodály Zoltántól). Furulyázni (most is tudok). Zongorázni (csináltam is magamnak villanyorgonát a gimiben a zenekarnak) - ezt azért már elfelejtettem, mert nincs itthon zongora. Táncolni - 17 éven át aktív néptáncos voltam az egész KGST blokkon belül. Tán emiatt is vágtam bele tavaly tavasszal a társastáncba, és váltam boogie-woogie megszállottá.
Az már apróság, hogy házat építettem magunknak, tudok karosszérát hegeszteni, megterveztem vagy ötven számítógépet és írtam 4 operációs rendszert. Felneveltünk három gyereket valamint 9 USA és 7 EU szabadalmat is levédtem. Csak ezzel nem szoktam dicsekedni, mert ez jött magától...
Persze ezekkel az anyagiakat nem lehet előteremteni - arra maradt a szürkeállomány.

old forester 2020.03.02. 15:17:42

@kobold63: Igaz, hogy az alábbi idézet nem egy emberről szól, hanem általában az emberi lényről, de fogjuk rá, hogy ideillik.
"Az emberi lénynek ki kell tudnia cserélni egy pelenkát, megtervezni egy inváziót, kormányozni egy vitorlást, felhúzni egy épületet, írni egy szonettet, rendezni egy számlát, vigasztalást nyújtani a haldoklónak, utasításokat elfogadni vagy kiadni, együttműködni, vagy egyedül tevékenykedni, egyenleteket megoldani, elemezni egy új problémát, számítógépet programozni, főzni egy jó ételt, hatékonyan harcolni és becsülettel meghalni.
A specializáció a rovarok sajátossága.”
Robert A. Heinlein"

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.02. 15:26:38

@old forester:

No, a pelenka már megy, főleg külföldön történő dobálással.

Egyébként nagyon jó az idézeted.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.02. 15:33:15

Az kérem szépen nem politizálás, ha az ember a kocsmában beszélget az ivócimborákkal a mindennapi életről. Pl. arról, hogy nem volt a boltban élesztő, meg liszt.
A szezon sem fazon, a politizálás teljesen más tevékenység, mint az életünkről való beszélgetés.

A tíz parancsolatról meg majd akkor beszéljünk, ha az aki ajánlgatja, maga is aszerint él. Addig meg inkább igyunk, és énekeljük el, hogy ihaj-csuhaj, sose halunk meg. Legalább is nem fiatalon.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.02. 17:09:39

@kobold63: Persze..én is mindent csináltam otthon, mert az volt a természetes...én 56-ban születtem, ne feledjük, és a gyerekkoromat egy kis faluban töltöttem, tehát ahogy befogható voltam bármire, be is fogtak. Így akár szőnyeget is szövök(na nem, mert a felvetőfonalat nem tudom felmotollálni..illetve csak elméletben.Iskolában pl, olyan hímzést tanultunk, amit otthon nem. pl úrihímzés, minden mást anyutól, nagyanyámtól. ( kiválóan hímzek matyót, kalocsait, keresztszemest, úri hímzést, horgolok, de kötni nem tanultam meg rendesen)Volt iskolakert, ahol olyan dolgokat is termeltünk, ami ismeretlen volt, pl. a spárga..a mi falunkban és a hatvanas években nem tutajfaragás volt a technika óra..ja, a neve gyakorlati foglalkozás volt:)Minden mást a gyerekek megtanultak, mert elképzelhetetlen volt, hogy ne csináljanak semmit, ott gyomláltunk anyánkkal, és mostuk a belet, és én pl, apuval még vályogot is vetettem...Mielőtt jönnének a kövek, nem sírom én azt vissza, mert korántsem volt az annyira remek, de kétségtelen, hogy ha kikerülnék egy lakatlan szigetre , nem halnék éhen, miközben megfagyok:DDD ( természetesen azt kívánom, soha de soha ne kelljen a leszármazottainknak megküzdeni efféle kihívásokkal, de lássuk be, a mai gyerekek azért nem biztos, hogy feltalálnák magukat.

Kumari aki Nilüfer 2020.03.02. 17:13:19

@old forester: Köszönöm, Heinleint szeretem, mondjuk, annyi mindent azért nem tudnék:) de egy jó részét igen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.02. 17:31:37

@Kumari aki Nilüfer: Nem fagynál meg, hisz tüzet is tudsz rakni :)
Nagyon odavagyonk magunkért, hogy mi mennyi mindent megtanultunk, a gyerekeink meg nem.
Most őszintén: mindannyiunk tökéletesen kezeli a mobil telefont? Ismeri minden funkcióját? Érti, hogy működik a számítógép? 20 évvel ezelőtt be tudta programozni a videomagnót? Hát csak eszerint bíráljuk a gyerekek tudását.
Ma már nem az életbenmaradás a tét számukra.

2020.03.02. 17:47:04

@Andrass9: Jelenleg valóban nem az életben maradás a tét a számukra, de biztos-e, hogy öt-tíz-tizenöt éven belül a tét ugyanez marad? Miközben rajongok a technika újabb és újabb eredményeiért, gyakorlatilag a kezdet kezdete óta lógok az interneten, a hordozható számítógép a részemet képezi… egyre határozottabban formálódik bennem a kérdés: biztos, hogy a technikaközpontú-energiaközpontú, végtelenül pazarló életmódunkat képesek leszünk ad infinitum fenntartani? Etikus-e azt tanítani egy orvostanhallgatónak, hogy milliom diagnosztikai applikációt talál a neten, tehát ne tanuljon diagnosztikát, mert a net úgyis megmondja, mi a baja a betegének? És ha beüt a Nagy Áramszünet? Ha nem tudod megguglizni, hogy miként kell tüzet gyújtani? Ne adja a sors, hogy a pesszimista/realista kétségeim valaha is valósággá váljanak, de nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy a kőkemény gyakorlati ismereteimre (csirkebelezés, kenyérdagasztás, etc.) még az én életemben, nagyjából 20-30 éven belül újra átkozottul szükség lesz a mi fenemód fejlett Európánkban. (Abbafejeztem, no politizálás any more.)

Kumari aki Nilüfer 2020.03.02. 17:49:11

@Andrass9: Félreértettél..nem azzal van bajom, mit tudnak-és amit én nem-hanem HA beüt a gebasz, arra nem állnak készen.

2020.03.02. 17:53:12

@Kumari aki Nilüfer: High five... szomorú bölcs megértéssel. :-/

kobold63 2020.03.02. 19:31:20

@Kumari aki Nilüfer:
Te megértetted amit mondani akartam.
(BTW 5 tűvel is kötöttem, pl. kesztyűt, kalocsait-kis-és-nagy-írásosat sokat hímeztem, de horgolni sohasem.)

@MadMary: A velejére mentél, mint mindig.

@Andrass9: A beszélgetés fonalát nem vetted fel, csak belevágtál, kiragadva egy mondatot folytattad.

kobold63 2020.03.02. 20:12:08

@old forester: Ifjúságunk kedvelt írója.

kobold63 2020.03.10. 11:14:29

@látjátok feleim szümtükkel:

A Magyarországon lévő 12 COVID19 által fertőzött beteg közül a 8 iráni eléggé "megvírusolt" már véleményed szerint?

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.11. 14:39:08

@kobold63:

Valamit benéztél. A nyolc iráni nem migráncs, hanem legálisan itt tanuló diák. Ez ugy némi különbség. Ilyen alapon te is migráncsnak szítasz?

kobold63 2020.03.12. 11:46:07

@látjátok feleim szümtükkel:

Őrült különbség, valóban. Az a furfangos vírus kinézi, kinek van útlevele, vízuma Európába bejönni, azt megfertőzi, aki pedig minden regisztrálást, törvényt elutasítva akarja lerohanni az országokat, azt szegényt bántatlanul hagyja.

Még jó, hogy a "tanult diákok" annyira átérzik a járvány súlyosságát, hogy minden szempontból példamutatóan működnek közre a hatóságokkal, korházi protokollal. Ja, nem!

2020.03.12. 18:32:44

@kobold63: Módom volt/van közelről követni az ügyet. A magyar hatóságok és egészségügyi szervek eljárása gyalázatosan amatőr, a WHO által meghatározott protokollokat nagy ívben leköpő, és számos szempontból jogsértő volt. Az "engedetlenséget" pedig elsősorban az okozta, hogy csodálatosan káprázatos országunkban a hatóság képviselői nem beszélnek angolul, hanem magyar nyelven ordibálva próbálnak meg intézkedni, amit egy jogállamban (Svájc) felnőtt ember nem vesz jó néven (facebookon, bemutatkozás nélkül, primitív angol-magyar keveréknyelven utasítanak arra, hogy vonulj karanténba... aha). Miután kiderült, hogy miről van szó, a hallgatók engedelmeskedtek, aminek következtében fertőzésgyanúsakat és egészségeseket egy kórterembe zárták, majd amikor egyikőjükről kiderült, hogy fertőzött, nem különítették el, mert nem volt megfelelő hely az izolálására.
Nem az orbánisztáni propagandasajtó a legautentikusabb forrás arra nézve, hogy mi is történik itt.
hvg.hu/itthon/20200311_Irani_koronavirus_fertozott_Szent_Laszlo_korhaz_karanten
András, elnézést, abbafejeztem, de a plafonig ugrott a vérnyomásom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.12. 18:57:27

@MadMary: Semmi gond!
Én még csillapítgattam magam, mielőtt robbantok, de te pont leírtad, amit én is mondtam volna :)

2020.03.12. 19:44:00

@Andrass9: Köszönöm a megerősítést... egyben nagyon-nagyon-nagyon szomorú is vagyok. :-(((

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.12. 21:08:38

Én meg megszomorodtam, mert mindig itt éltem, olyan munkakörben, ahonnan sok mindenre ráláttam, bele láttam, de sajnos Kanadával nem vagyok tisztába.:(

2020.03.12. 21:27:14

@látjátok feleim szümtükkel: Kérlek, most olvastam a Breitbarton, hogy ezek a kanadaiak mindenféle kelet-európai népséget kritika nélkül beengednek, nyilván ha a Breitbart kritizálja a gyakorlatot, annak _muszáj_ igaznak lennie, ezek a komcsi utódállamból Kanadába kimászott kódis migráncsok csak rombolják a fejlett demokráciát, nem tanulnak meg rendesen angolul, élősködnek a rendszeren, és kóbászt tőtenek a sufniban...
Oh wait.
Tényleg abbafejeztem, fáradt és dühös vagyok, elmentem a fenébe aludni. :-(( :-((

2020.03.12. 21:32:48

Túl közelről érint a vírusmizéria, elnézést a bloggazdától a dührohamért, amúgy is rengeteg dolgom lesz emiatt a közeli napokban, kijelentkezem innen a fenébe egy időre. Take care.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.13. 09:50:15

@MadMary:

A düh, főleg ha rohamos, károsítja az egészséget. Türelemmel sokkal tovább él az ember.
Be kell kapni egy leszarom talettát, és mindjárt szebb az ég kékje.

Fenchurch68 2020.03.13. 18:33:23

@jegeskaveee.: Igen, az én gyerekeim nagyon sok hasznos, kétkezi dolgot megtanultak a suliban - tudom, hogy a többség nem ilyen szerencsés, ezért is írtam, amit írtam.

Fenchurch68 2020.03.13. 18:40:53

@jegeskaveee.: A gyerekeim a suliban megtanultak szőni, varrni kézzel és géppel, feldolgozni a gyapjút gyakorlatilag onnan, hogy levágjuk a birkáról addig, hogy megfonjuk fonalnak vagy megnemezeljük. Alap dolgokat főzni, kenyeret sütni. Eljutni a szántástól a búza elvetésén és learatásán át a kész kenyérig. Fát és fémet kézzel és egyszerűbb gépekkel megmunkálni (pedig lányok...) Tüzet rakni, bográcsban főzni, patakban mosdani, szabad ég alatt aludni. A két nyelvről 12. osztályra középfokú szinten már nem is beszélek, bár a mai világban az az egyik legfontosabb a túléléshez. És persze pénzbe került mindez, bár kb. annyiba, mint az "ingyenes" közoktatás, de átlagember számára is bőven akár három gyerekkel is vállalható összegbe. Szóval úgy tűnik, ez egész jó befektetés volt.

jegeskaveee. 2020.03.13. 19:19:32

@Fenchurch68: Általános iskola gyakorlati foglalkozás/technika óráin? Tényleg szerencsések a gyerekeid, de gondolom, hogy az ehhez kellő adottságok megvoltak. Azonkívül az iskolájuk meg is adta a lehetőséget ezeknek a megtanulására. Még nem is hallottam ilyenről, hogy ilyet oktattak volna általános iskolában.
A fiaméknál (80-90-es évek) talán olyan virágkarót mókoltak össze, mint amit még mi is csináltunk. VII-VIII.osztályban meg a technika órájuk keretében informatikát tanított egy olyan tanár, akinek köze nem volt az informatikához.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.14. 09:13:07

@jegeskaveee.: Általános iskola technika és testnevelés: orosz guggolós tánc és általában néptáncok tanulása :)
Mondhatnám igen hasznos, de inkább nem mondom ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.14. 09:57:46

Nekünk is volt technika óra, varrtunk, virágkarót faragtunk, hímeztünk, gyakorló kertbe jártunk, és főztünk is. Ott tanultam a rakott krumplit, és azt, hogy a tejföl tetejére vajdarabokat jó rakni.

Hasznos tevékenységek voltak, még a virágkaró faragás is, mert megtanította a rendes késhasználatot.

old forester 2020.03.14. 15:25:15

@látjátok feleim szümtükkel: De azért nyugtass meg minket, meg van még minden ujjad? Tövétől az ujjbegyig? És teljes keresztmetszetben?:-)
A jó asztalost pl. arról ismerni meg, hogy 30 éves korára 9 ujja van, 40-re 8, és igy tovább. A jó asztalosnak. A rossznak ennél kedvezőtlenebb az arány.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.14. 17:09:55

@old forester:

Nem voltam asztalos, és az egyetlen késes sztorim egy sonkához kötődik.

Suliból hazaérve, vágni akartam a kamrába felkötött sonkából egy szeletet, nem vastagot, olyan szép vékonyat. Ehhez anyám vékony pengéjű tésztavágó kését használtam, ami úgy gondolta, hogy a bal kezem hüvelyk ujjába jobban halad, és jól bele is szaladt, fentről lefelé. Ez önmagában elviselhető lett volna, ha nem a sonkából fut az ujjamba, mert istentelenül lassan gyógyult be.

old forester 2020.03.14. 20:36:41

@látjátok feleim szümtükkel: Érdekes(?) módon én mindig életlen késsel szoktam elvágni a kezem. Ugyanis ha érzi az ember, hogy már nem úgy fog, akkor erősebben nyomja, és ha ilyenkor megcsúszik akkor van baj. Az éles késsel lazán, könnyedén lehet vágni, nem kell erővel. Pl. a kenyér kemény héjába az éles kés simán belevág, de az életlen megcsúszhat rajta, és akkor következik a "vérszerződés" a kenyérrel.

old forester 2020.03.14. 20:44:41

Nem azért van kétszer mert én mindent kétszer mondok, erre már András adott szakszerű magyarázatot valahol. Úgyhogy légy oly kedves @Andrass9: gyomláld ki az egyiket, nehogy félreértés legyen. Köszi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.14. 20:54:04

@old forester: Azt hiszem, hogy a Lepcsánkparty blogon magyaráztam el az okot:
A komment küldő gomb megnyomása után 5-10 másodpercig semmi sem történik, ezért az ember automatikusan megnyomja újra. Ez viszont duplikálja a kommentet ...

jegeskaveee. 2020.03.14. 22:12:36

@old forester: A jó villanyszerelőt meg onnan, hogy nyugdíjas.

Fenchurch68 2020.03.15. 00:36:22

@jegeskaveee.: Waldorf iskolába járnak/tak, ezek 1 és 13. osztály között történtek. Mondjuk gimiben már inkább a famegmunkálás gépekkel (a középső lányomék csónakot építettek, és nem süllyedt el :D) meg a fémmegmunkálás volt, a többi még alsó- és középtagozatban. Nekem nagyon fura volt, mikor egyszer tartottunk a suliban egy olyan kézműves tábort, ahova külsős gyerekek is jöhettek, és a 10-12 éveseknek meg kellett tanítani, hogy kell a cérnát a tűbe fűzni... kérdeztem tőlük, hogy mit tanulnak gyakorlati órán, mesélte az egyik kislány, hogy most éppen a szabályozást és vezérlést. Hátttöööö... fontos az is, de egy csomót nem tud kötni a gyerek.

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.15. 06:52:58

@Fenchurch68:

Na, így futott lyukra a magyar oktatás. Mindent tanít, csak azt nem, ami az élethez alapból szükséges. De a legszomorúbb, hogy ezt a szülők sem tanítják. Persze miért is tanítanák, hiszen, ha leszakad a gomb, kidobják a ruhát, és vesznek másikat. A zipp zárt meg nem javítja már csak egy-két őskövület.
süti beállítások módosítása