Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Boltostól kapott tipp: fél kilo élesztőt ( iylen adagokat lehet néhl kapni ) adagokr... (2020.04.07. 12:14) Parasztvacsora (avagy parasztreggeli a karanténban)
  • Fenchurch68: @Waka: Hason ló, bár se szejtánt, se rizst nem tartalmaz nyomokban sem :) (2020.04.07. 00:26) Sült töltött kelkáposzta
  • Topy: @Waka: esetleg piac? nálunk a piaci magosnál vöröslencse is van, jól megfér a madáreleségekkel :) (2020.04.06. 10:01) Neked írom a dahl-t
  • Andrass9: @Fenchurch68: Ha lenne még hely a csodahüttőben ... Teleraktam WC papírral, mert állítólag azt kel... (2020.04.02. 23:09) Kelt túrós batyu hirtelen felindulásból
  • BOAR: @Andrass9: Hiába no, ebbe a kocsmahivatalba művelt alkoholisták járnak... :-) (2020.03.28. 19:56) Laci bácsi kiflije
  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: A füstölt marha még a Globus sóletkonzervből vándorolt át a gondolataimban a ... (2020.03.25. 08:42) Babosgulyás

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (36) babérlevél (37) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bőr (2) bor (21) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (258) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (66) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (38) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (51) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (25) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (20) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (127) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (54) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (22) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (2) feketebors (95) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (387) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (47) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (79) gyömbér (107) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (285) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (42) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (77) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (25) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (71) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (143) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (19) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (15) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (18) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (103) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (81) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (65) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (15) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (116) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (50) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (75) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (41) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (66) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (146) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (255) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (42) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (59) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (32) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (43) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (20) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (83) tejfel (57) tejföl (82) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (196) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (30) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (205) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (16) vörösbor (19) vöröshagyma (112) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (50) zellergumó (36) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (39) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (56) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs

2020.02.09. 07:00 Andrass9

A vietnámi nyári tekercs óta keresem, hogy tudnék roppanós tavaszi tekercset készíteni anélkül, hogy bebuszozzak az Ázsia Bt-be csomagoló tésztáért,

61.jpg

valamint, hogy milyen is annak a tölteléke, mert az nem nyers zöldség volt, az hétszentség. Érdemes volt napokig nyaggatni a guglit, mert összejött a fogás!

Először is meg kellett tanulnom a tökéletes tészta elkészítését. Sok kisérlet és kidobott tészta kisért az utamon, de célbaértem!

Lássuk, mi kell a tökéletes wrap tésztához:

  • 1 pohár liszt
  • 1 pohár víz
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 1 tk só

Hát ez igencsak kevés, de az arányok fontosak.

10.jpg

A lisztet egy tálba tettem. Hozzáadtam a keményítőt meg a sót és habverővel összekevertem a száraz alapanyagokat. Ezután beleöntöttem a vizet, amivel csomómentesre kevertem az egészet. Körülbelül sűrű palacsintatészta sűrűséget kaptam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Jött a neheze: megpróbáltam palacsintasütőben, de az túl vékony lett és szétszakadt. Próbáltam ecsettel felvinni, de az meg lyukas lett. Sőt! Száraz és kemény is. Elővettem hát a teflon serpenyőmet, mert az öntöttvas túl vastag ehhez.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A tésztát a langyos-középmeleg (ghí-s papírral kicsit megkent) serpenyőben oszlattam szét, majd felvettem a lángot közepesre. Érdekes volt, ahogy áttetszővé vált a lap! Azután, amikor felpenderedett a széle körben, már csuszkált is a serpenyőben! A sült oldalával felfelé deszkára fektettem, majd megszórtam pirinyó keményítővel.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

Szóval így kell ezt csinálni! Az egymás után készített lapokat nem szabad egymásra tenni, míg teljesen ki nem hűlnek, mert összeragadnak! Ha már belejöttem az ecsettel felvitt és a kanállal belelapátolt tészták készítésébe, gyorsan megfőztem kis rizstésztát a nyers tavaszi tekercshez.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

A ropogós tavaszi tekercs húsos, előfőzött tölteléket kap. Ehhez találtam a csodahüttőmben egy szép darab felszeletelt BBQ tarja darabot, amit kiolvasztás után csak szét kellett cincálni.

  • 20 dkg BBQ tarja apróra vagdosva
  • 2+2 dkg ghi
  • 1 marék vékonyra vágott káposzta
  • 2 marék apróra darabolt sárgarépa
  • 1 marék apróra vagdosott jégcsapretek
  • 1 ek Thai halszósz (sózáshoz és umaminak)
  • 2 ek félszáraz fehérbor (Szürkebarát)

Kép nincs, mert nem készült róla.

Először egy kanál ghín megpirítottam a szétcincált tarját, amit azután kiraktam egy tálba.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Felvagdostam egy kis káposztát vékonyra, amit megpirítottam a második kanál ghín. Utána küldtem a sárgarépát és a jégcsapretket is párolódni. Egy kis halszósszal megsóztam a zöldségeket.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

Kell hozzá nedvesség, ezért a borral öntöttem fel a serpenyőt. Amikor már megpuhult benne a zöldség, hozzákevertem a megpirított tarját is.

34.jpg 35.jpg 36.jpg

Lett is egy szép nagy serpenyőnyi töltelékem!

37.jpg

Mivel a répa és a retek szeletelésénél azért ennél többet készítettem, azokból kevéske nyers tekercset készítettem. Kipróbáltam a nagy négyzetes rizspapírt, amivel igencsak csinos tekercsek készültek. Sokkal könnyebb feltekerni, mint a kisebb, kerek rizslapokat!

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

Ideje néhány sült tekercset is elkészíteni. Amikor a töltelék már benne van a lapban, keményítős vizes ecsettel kell megkenni a lap fennmaradó részét, hogy szépen összeragadjanak: nem akarjuk, hogy az olaj, amiben sül, beszivárogjon a belsejébe!

44.jpg 45.jpg 46.jpg 47.jpg

Első kísérlet: SIKER!

48.jpg

A gyerekek pillanatok alatt betermelték a próbadarabokat, amiket egy ízesített szójaszószos tálkába mártogattak.

49.jpg

A mártogatósba tettem:

  • 4 ek édes csiliszósz
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 girizd fokhagyma lereszelve
  • 1 cm gyömbér lereszelve
  • 1/2 lime leve kifacsarva
  • 1 tk cukor

Ez nagyon sikeres mártogatós lett, kellett még csinálnom, mert a nyers tekercseket is ebbe mártogatták.

A roppanós tekercsek íze kiemelkedő volt, köszönhetően a BBQ tarjának. Nem vártam volna ilyen erős ízhatást az amúgy is karakteres szójaszósz mellé.

50.jpg

Gyorsan készíteni kellett a többit is. Most legalább látható, hogy megkentem a lapokat 1 ek keményítő és 1 ek víz keverékével. És még egyet, és még egyet ...

51.jpg 52.jpg 53.jpg 54.jpg

Gyorsan ment is a forró olajba, mert éhes volt a sereg:

55.jpg

A mártogatóson nem változtattam, az így volt jó, ahogy elkészült.

56.jpg

Volt még egy seregnyi lap, amit fel kéne használni. Ezek több sütihűtő rácson várták a sorsukat. Érdekes módon nem száradtak ki, pedig jópár órája sültek.

57.jpg

Gyorsan újabb tíz példányt készítettem. Hamár megvan a módszer, igazán gyorsan készül.

58.jpg 59.jpg 60.jpg

Ezek is kisültek.

61.jpg

Majd lassan el is fogytak.

62.jpg

Mivel a készítés során nem minden fázist tudtam egyértelműen dokumentálni, ezért most szövegesen írom le, mik a trükkök, illetve mire kell ügyelni.

Első a wrap (csomagoló) lapok készítése. Elvileg palacsintasütőben is készíthető, de ideálisnak egy közepes teflonserpenyő bizonyult. Zsírozni nem nagyon kell - én egy darab ghís papírtörlővel töröltem ki minden alkalommal a serpenyőt.

A serpenyőt hagyjuk lehülni (vagy kis vízzel hűtsük le a hátát) minden lap után, mielőtt a következő adag tésztát belemerjük, vagy belekenjük ecsettel, különben nagyon vastag lesz, hisz azonnal megsülne.

Egyenletesen terítsük el a tésztát a serpenyőben, majd vegyük fel a lángot közepesre, és addig süssük, míg a lap áttetszővé válik és a szegélye felpenderedik a serpenyőben.

Ekkor tegyük sült oldalával felfelé egy hűtőrácsra, vagy hasonlóra, ahol kihülhet. Kiszáradni nem fog, attól ne féljünk. A kihűlt lapokat vékonyan szórjuk meg keményítővel, és ezután egymásra tehetjük - nem fog összeragadni.

A feltekeréshez egy tálkában keverjünk össze 1 ek kukoricakeményítőt 1 ek vízzel. Ezt a keveréket minden lapon ecsettel vigyük fel, mint tapétaragasztót, hogy a feltekert tészta légmentesen zárt darabot alkosson, amivel megakadályozzuk az olaj beszivárgását a tekercsbe.

A töltelék a ropogós tavaszi tekercsben lehet sertés vagy csirke vagy akár garnéla is nagyon apróra vágva, majd vajon megpirítva. Adjunk hozzá aprított sárgarépát, káposztát és jégcsapretket (esetleg újhagymát is). Ezt a keveréket meg kell párolni, amihez kis extra folyadék kell, például fehérbor. Fűszerezni tetszés szerint lehet, én csak halszószt használtam.

88 komment

Címkék: olaj káposzta halszósz fehérbor rizstészta sárgarépa tarja liszt jégcsapretek kukoricakeményítő BBQ ghí rizstészta lap

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8315429260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.09. 09:38:44

@jegeskaveee.:

Kárpótoltam magam.
Tegnap kocsonyát főztem, és a bőrt ( mert minden csomagban egy fél kabátra való bőr is van ) egy szögletes dobozba tettem lé nélkül. Mára szépen egybe állt, szeletelni lehet. Ezért a reggelim aszpikos kétszersült szelet, tetejjén póréból, sárgarépából, krumpliból fözött ízes pürével. Nem volt rossz. Még lesz egy-két uzsonna belőle.
Ráadásul jól kiszúrnak a vevővel. Régebben másfél kilós kocsonya csomagot árultak, most már két kilósat, igaz van benne keresztben feldarabolt első csülök.

Kumari aki Nilüfer 2020.02.09. 09:48:23

Ez nagyon pöpec..de hogy én nem sütök ilyen lapokat, az biztos:)
van egy tibeti momó nevű cucc, Steiner Kristóf oldaláról szedtem le még ezer éve, azt csináltam régebben elég gyakran, Mostanában elő is kell bennem, mert az vegán, így mindenki eheti...az alapkoncepció hasonló, de nem sütni kell, hanem gőzölni, illetne-.vessetek a mókusok elé-én kifőztem..és ízlett!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.09. 09:49:01

@látjátok feleim szümtükkel: Én nem panaszkodom! Olyan szép 1,5 kg-os csomagot kaptam két csánkkal, hogy csuda (beg egy bomberdzsekire elég bőrrel). Már megírtam a posztot, de ezt a mostanit érdekesebbnek tartottam...

Kumari aki Nilüfer 2020.02.09. 09:57:10

@Andrass9: És valóban..bár a Kristófé más töltelékkel, és ízesítéssel, a tésztája meg.emlékeim szerint liszt és olíva. de mérget most nem vennék rá..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.09. 09:58:44

@Kumari aki Nilüfer: Nincs két egyforma momo a világon :) a tésztába meg nem kell olaj - ezt az indiaiak és a kínaiak tanították nekem, mert voltam ilyen tanfolyamokon.

Kumari aki Nilüfer 2020.02.09. 10:01:49

@látjátok feleim szümtükkel: Én két kiló bordaporcot vettem, abból lsz kocsonya hamarosan:) (hétévégén kacsaleves készült, meg toros káposzta, na abba is tettem fél kilónyit ilyen porcból,( több más húsféle, mint bórös csülök, farok, kevés lapocka) én szeretem , ha kellően megpuhult, márpedig ez kellően megpuhult..nem azért, de nagyon jó kis toros lett. Úgy 6 liternyi..:) egy része megy a fagyasztóba, szűkebb napokra.

Kumari aki Nilüfer 2020.02.09. 10:02:43

@Andrass9: Bizonyára úgy is jó, ez az olajos olyan vékonyra nyújtható, mint a hártya,

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.09. 10:12:37

@Andrass9: A kínai batyutanfolyamon használt tésztában van vaj vagy szezamolaj (arrafelé nem nagyon van olivaolaj). Kristóf jó szakács, de vannak fura ötletei néha ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.09. 10:47:48

@Kumari aki Nilüfer: Kacsaaprólékot vettem én is, hogy lesz kacsaleves, de a pénztárnál fura szag csapta meg az orrom. Oda is adtam a pénztárosnak ...

Kumari aki Nilüfer 2020.02.09. 10:55:35

@Andrass9: húha..én is egy aprólék kacsa csomagot vettem, volt benne vagy 4 nagy zúza, 4 nyak, és far-hát darabok..szerencsére nem volt büdös.de futottam bele én is szagos csomagba. Mivel éppen feltöltés volt, friss dolgokat sikerült zsákmányolni, aztán itthon megy a fagysztóba

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.09. 11:11:54

@látjátok feleim szümtükkel: Azt is.
@Kumari aki Nilüfer: Ez viszont leárazott volt (szombat), tán ezért illatozott. Különben nálam is a fagyóba ment volna.

kobold63 2020.02.09. 11:46:35

Beállok a sorba, én is kacsát készítettem elő a fagyasztóból. Piros káposzta, uborkasaláta, törtkrumpli(100 gr krumpli= 16 gr carb). Ketó kaja. Ezt azért biggyesztem mindig ide, hogy lássátok, mi minden finomat lehet enni ez alatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.09. 15:56:48

@kobold63: Nekem csak kacsanyak van a fagyasztóban, a zuzáját megettük a csirkepaprikásban. Ezért is kacérkodtam az aprólékkal, hogy majd milyen jól fog jönni sötét és hideg estéken.
Én keto lennék, de ennél több krumplira vagyok kalibrálva. Zsír (vaj) köztudottan a kedvencem, valamint fehérjével se tudsz megijeszteni fél kiló alatt egy ülésre :)

MadMary 2020.02.09. 16:49:02

Jaaaaj, én az egész tálnyi tekercset a hónom alá csaptam volna, és elrohantam volna nagyon-nagyon messzire... utána legfeljebb csak halk csámcsogás hangját fújta volna vissza hozzátok a szél. :-D
A szagló madarat meg ne is emlegessétek, Int... nagy bolt húspultjából egyik nap este vett csirkehús másnap reggel bűzlött, emiatt (is) szoktam vissza a kis hentesboltba. Kacsa vöröskáposztával nagy-nagy kedvenc, kacsanyapecsenye is, na tessék, megint csorog a nyálam. :-D :-D

Kumari aki Nilüfer 2020.02.09. 17:25:05

@MadMary: A kacsáról annyit: gyerekkoromban vol otthon kacsa, anyu lábasban sütötte a sparhelton(később gázon) Fogalmam sincs, hogyan, de azt az ízt soha nem tudtam produkálni, Pedig sokszor próbáltam, Nem cifrázta, só, bors, talán egy kevés majoranna..de azt inkább a rizsbe..és szilvakompót. Basszus, veszek egy kacsát..hátha most sikerülni fog:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.09. 17:38:17

Köszönök szépen! Ez egy igen remek étel! Valószínűleg az abbahagyhatatlan kategóriába tartozik.

MadMary 2020.02.09. 17:40:06

@Kumari aki Nilüfer: Sajnos nagyon nem mindegy, hogy a hápogók milyen koszton voltak... gondolom anyukád jól tartotta őket darával, zöldhulladékkal. A klasszikus fűszerezés pedig tényleg só-bors-majoranna, nálunk is így készült a jószág. Szorítok, hogy sikerüljön eltalálni a hajdani ízeket, én is tanúsíthatom, mekkora öröm, ha az a főzelék vagy bármi más pont olyan lesz, mint amire gyerekkorunkból emlékezünk. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.09. 17:41:20

@Kumari aki Nilüfer: Csakhogy a dimsum/momo/dumpling tésztát NEM nyújtjuk papírvékonyra! Igenis legyen teste annak a batyunak!!!

MadMary 2020.02.09. 17:41:32

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk a majoranna bőven ment a kacsa hasába, esetleg almát is dughatsz a hasüregbe... és kívülről is be lett dörzsölve a jószág majorannával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.09. 17:43:41

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem érdemes @látjátok feleim szümtükkel: -t megkérdezni! A legjobb kacsát nála ettem!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.09. 17:50:48

@MadMary: Én minden madár hasába vagy almát, vagy hagymát dugok. Inkább az előbbit. Legyen az kacsa, csirke vagy akár a liba :)

MadMary 2020.02.09. 18:41:43

@Andrass9: Minden madáron jelentősen javít az alma! Én mohón le szoktam csapni a fűszeres húslében párolódott gyümölcsre, az egyik legfinomabb szósz/köret a számomra. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.09. 18:48:06

@MadMary: Én rakok a madár alá hagymát a tepsibe, majd a végén botmixerrel az almával együtt összekeverem szósznak.

Kumari aki Nilüfer 2020.02.09. 19:08:30

@MadMary: Persze, otthon kukoricadara, kicsi korukban összevágott csalánnal, később is csak kukorica, egyéb gabonák, és rengeteg"gaz", jártunk a határba , onnan szedtük a tyúkhúrt, paréjt, labodát, és a muhart, kora tavasztól, ez a gyerekek dolga volt,a kertből meg a répalevelet,(cukorrépa, abból rendszeresen tépkedtünk, meg a cékla, az alső öreg leveleket) az egyelésből a kihúzogatott növényeket, a kukorica fiókolásból a kitépett fiókokat kapták,mindennek egész más íze volt.

Anyu nem süti egészben, és nem rak alá sem hagymát, sem almát. Higgyétek el, nagyon finom, én nem tudom, hogy csinálja...de újra megkérdezem, hálistennek, bár 83. éves,friss és egészséges, nagy konyhát visz, eteti a sógornömet meg a két gyereket, lévén együtt laknak, és anyu minden áldott nap főz( az öcsém másfél éve meghalt, sajnos)

Kumari aki Nilüfer 2020.02.09. 19:09:41

@Andrass9: Legyen:) Amit én csinálok, az vékony tésztás, egy gömbi egy falat..eddig elfogyott:)

jegeskaveee. 2020.02.09. 19:19:29

@Andrass9: Inkább a kacsa, mint a pénztáros...

jegeskaveee. 2020.02.09. 19:23:59

@MadMary: "utána legfeljebb csak halk csámcsogás hangját fújta volna vissza hozzátok a szél." :)))
Elképzeltem, amint egy távoli bokor takarásában csámcsogsz.:)))
Gondolom az én sárgaborsó főzelékemmel nem szaladtál volna el, pedig finom volt:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.09. 19:29:39

@Kumari aki Nilüfer: Mindenféleképpen lehet készíteni :) Én csak a tanáraink véleményét tolmácsoltam!

MadMary 2020.02.09. 20:25:27

@Kumari aki Nilüfer: Kérdezd meg, ha kérhetlek, az ilyen "apró" konyhai trükkök, fogások kincset érnek, engem is nagyon-nagyon kíváncsivá tettél!
@jegeskaveee.: Nevetni fogsz, de igencsak szeretem a sárgaborsó-főzeléket, életem hollandusának is kedvence, úgy hogy csámcsogó duettet hallhattál volna a bokrok mögül, amint épp "egy kanál nekem, egy kanál neked"-módszerrel osztozkodunk... némi pirított bacon vagy sült virsli esetén pedig még sóhajtoztunk is volna a boldog elégedettségtől. :-D :-D

szánmonoxid 2020.02.10. 01:57:17

Javasolnék egy közel-magyarországi helyesírási szótárat meg egy magyar nyelvtan tanfolyamot a szerzőnek.

Miért érzi úgy valaki, akinek ennyire szar a helyesírása és a nyelvtana, hogy írásban kellene bármit is tennie?

Kumari aki Nilüfer 2020.02.10. 05:58:25

@szánmonoxid: Miért érzi úgy bárki, hogy beront, és nekiesik bárkinek? Kötelező ide jönni? nem, Akkor???

Kumari aki Nilüfer 2020.02.10. 06:01:20

@jegeskaveee.: Én kifejezetten szeretem a sárgaborsófőzeléket...jöhet,Gyerekkoromban csak hétvégén ettünk húst, így a főzelékekre általában pirított hagyma került, vagy ha volt, sült kolbászkarikák, vagy sültszalonna.(utóbbi kettő sem gyakran)

jegeskaveee. 2020.02.10. 09:09:49

@Kumari aki Nilüfer: Én belefőzőm a füstölt kolbászt. Rá nem sütök semmit (sült hús, virsli, lecsókolbász), azt nem szeretem. Sült hús zsírját meg jószántamból még sosem locsoltam rá. A főzeléket amúgyis magában szeretem, ha van feltét rá, akkor azt külön eszem meg.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.10. 09:11:38

@Kumari aki Nilüfer: Fogalmam sincs, mi a baja (a minden blogon csak akadékoskodó) kommentelőnek. Szerintem a csodahüttőm verte ki nála a biztosítékot :))

Hupiagi 2020.02.10. 09:26:49

Index címlapos a poszt. Várhatók a bekukkantók, ha normálisat nem tudnak hozzászólni, akkor ilyen böfögésre telik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.10. 09:33:03

@Hupiagi: Sajnos ez elkerülhetetlen. Köszi a figyelmeztetést!

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.10. 10:23:50

@szánmonoxid: "Miért érzi úgy valaki, akinek ennyire szar a helyesírása és a nyelvtana, hogy írásban kellene bármit is tennie?"

Talán azért, mert a magyar nyelv az enyém, tied, övé, mienk, tiétek, övék, minden magyaré.

Még nincs törvénybe iktatva, hogy csak a hejeissírás szerint lehet írni, meg beszélni. Ez egy kocsma, nem általános oskola, és talán majd eccer a törvény előírja, hogy itt is csak előkelőszánmonoxid nyelven szabad beszélni. Addig kabbe. Mármint a tavaszi tekercset, ha ad a korcsmáros, ha nem, akkor rád van hízva...

Egyébként közöd?

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.10. 10:25:05

@Andrass9:

Nincs is biztosítéka, csak gépe, amin böffent.

kobold63 2020.02.10. 10:29:59

@MadMary:
@Kumari aki Nilüfer:
@jegeskaveee.:
Nekem is egyik kedvencem a sárgaborsófőzelék, elég a füstölthús lé, a husi nem is kell, de ha savanyúkáposzta akad mellé, az emeli az élvezetet.

jegeskaveee. 2020.02.10. 11:42:44

@látjátok feleim szümtükkel: Te csak ne ajánlgasd a tavaszi tekercseinket, mert akkor nekünk nem marad. :)))

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.10. 11:51:09

@jegeskaveee.:

Pedig azzal be lehetne fogni az ilyenek száját. Még repetát is kérnének.;D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.10. 16:58:46

Ne etessük a trollt.
A sárgaborsó most megfogott, pénteken suli előtt bemegyek a magboltba, veszek egy halommal. Szerintetek egy nagyétkű, szénhidrátfüggő mekkora adaggal kezdjen? Mennyire dagad meg?

jegeskaveee. 2020.02.10. 17:15:36

@Waka: Én 1/2 kg-nál alább nem adom, ez max négyszeri evésre elfogy nálam.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.10. 18:42:24

@Waka: @jegeskaveee.: Nálunk is 1/2 kiló de két személyre, szóval Wakának pont elég. Ha beleszólhatok, akkor próbálj feles ZÖLDBORSÓT venni vörösbor(de)minóségi cuppantott rá, és sokkal finomabb, mint a feles sárgaborsó. Amúgy ugyanaz az állatfajta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.10. 19:15:00

@Waka: Nekem mindig van itthon fél kiló - biztonságból, ha szénhidrát és fehérje hiányom volna...

MadMary 2020.02.10. 20:26:30

@Waka: Fél kiló. Csók a szénhidráknak. :-)

MadMary 2020.02.10. 22:37:41

@Waka: Hööööhöhöhö! Majd számolj be, hogy hány napig etted, jó? :-D

kobold63 2020.02.11. 01:08:40

@Waka: Errefelé olyat lehet kapni, hogy ha este beáztatom, akkor látszik, mennyire fog megdagadni és félóra alatt megfő.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.11. 09:11:27

Erre felé meg minket áztatnak be. Hol jégesővel, hol égzengéssel. Pilanatnyilag nem fú a szél.

MadMary 2020.02.11. 11:29:38

@látjátok feleim szümtükkel: Itt meg ragyogó kék az ég, meleg a levegő és úgy süvít a szél, hogy komolyan fontolgatom, jármű helyett csak kiterjesztem a kabátom szárnyait, oszt' elvisz a huzat a célomig... :-) A meleghullám után viszont estére állítólag jön a hideg is. :-(

jegeskaveee. 2020.02.11. 11:48:40

@MadMary: Akkor kifútt a szél a bokor alól? Bezzeg, ha ettél volna sárgaborsót, meg a szél segedelme se kellett volna... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.11. 13:49:16

@látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Itt bezzeg a tetőt is leszedné, akkor a szél:(
Jól időzítettem a füstölés végét, még a meleg szél előtt elkészült.

MadMary 2020.02.11. 14:12:46

@jegeskaveee.: Hiába kapaszkodtam... A szélfúvó meg az én drágaságom a családban, múlt héten fehérbab-főzeléket csináltam endíviával délolasz módra, és szintén kapaszkodhattam az orkánban... Bocs, TMI, de nem tudtam nem leütni a magas labdát. :-D :-D
Ráadásnak egy klasszikus...
www.youtube.com/watch?v=t3YSWbf8_74

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.02.11. 20:08:56

@MadMary: @kobold63: Általában három napra főzök, nem okoz gondot az egyhangú menü. Ha netán túlfőzök, ott a fagyasztó az ínséges időkre, mindig jól jön egy kis tartalék. Most éppen egy jó adag csirkeragu, meg két evésre való pacal - amit nemrég kaptam - vár a sorára.
Errefelé szerencsére nem volt túl nagy szél, - bár, belengették - de a kertben biztosan megint össze kell terelgetni a hordókat. A műanyag nem túl szélálló.

élhetetlen 2020.02.11. 23:52:42

@Kumari aki Nilüfer: Ha már a kommentsor így elment a sárgaboró főzelék felé, akkor elmesélem, hogy tizennégy éves koromig nem találkoztam vele. Anyu nem főzte. Aztán menza, középiskola, főiskola, és úgy megszerettem, hogy felnőtt fejjel is bejártam a lordok háza nevű hálózatba sárgaborsót enni (ezek a talponálló etetők voltak, volt a Deák téren is, a Móriczon is), de ezekből Mekik lettek. A nagyüzemi ízt nehéz otthon reprodukálni (talán kicsit le kéne kozmálni), próbálkoztam. Főzök bele valami füstöltet. A kolléganőm az egekig dicsért egy csepeli hentest, füstölt oldalas. Legyen. Ugyan éreztem, hogy ez nekem sok, de belefőztem, és életemben akkor az egyszer borítottam ki egy egész lábas kaját. Most még van két évre való egy napig füstölt bőrkém felgöngyölve, abból két centi az jó a sárgaborsó főzelékbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.12. 08:59:57

@élhetetlen: Én végszükségben egy kis szalonnabőrkével főzöm. Húsvétkor a sonka levét bepárolom tizedére-huszadára, és pici dobozkákban teszem a fagyasztóba (az enyém is véges kapacitású, a feleségemébe meg nem teszem, mert eltűnik :).

jegeskaveee. 2020.02.12. 09:24:51

@élhetetlen: Kolbászt szoktam belefőzni (lángolt/paraszt/gyulai/csabai), és van amikor füstölt szalonna zsírjával rántom be.
A Deák téri lordok-házára nem emlékszem, a körtéribe gyakran jártam. Volt egy a Lónyál utcában is, és a Nyugatinál is, de arra nem emlékeztem pontosan hol. Rossz helyre tippeltem, a Tejivóra gondoltam, hogy az volt, de aztán felhomályosítottak, hogy mégsem.:)

Kumari aki Nilüfer 2020.02.12. 10:24:53

@élhetetlen: Én a sárgaborsót nagyon primitíven főzöm, egy kis hagymát üvegesre(keveset, és fokhagymát is, erre megy apróra vágott krumpli(egy két darab, a sűrítés végett), aztán só, bors, egy babérlevél, és a beáztatott borsó, majd persze só is. Ezt széjjelfőzöm, és turmix..anyu krumplinyomóval törte át, utólag lehet még fokhagymázni, sózni-borsolni, Anyukám ezután még egy vékony rántással is megküldte, én nem.Ez azért jó, mert bármilyen cuccal ehető, mint írtam, változatosan turbóztuk, a sült hagyma-szalonna, és pörkölt, és hagymás máj..ami akadt, Kolbásszal volt a lgjobb, meg a sülthagymával.De a füstölt ízzel is szeretem, utólag gondolkodtam, anyu epéjével baj volt, mi nyilván ezért nem tettünk sok dologba( illetve ő, mert ő főzött) füstölt bármit, és így szerettem meg. Most meg én főzök:DDDD

ma tárkonyos gombaleves, zöldbabfőzelék fasirttal...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.12. 12:17:34

@Kumari aki Nilüfer: A krumplitörő a nyerő nálam, mert szeretem, ha picit darabos marad. Érdekes módon sürítenem soha nem kell, mert magától lesz beton ...

Kumari aki Nilüfer 2020.02.12. 14:04:14

@Andrass9: Ó, a rusztikust én is szeretem, darabosra hagyom, csak akkor egyedül én eszem..nem mintha máskor annyira elzabálná előlem bárki:DDDIgen, betinfőzeléknek is hívják, és a krumpli nálam is csak a hagyomány miatt kerül bele, Meglenne anélkül is, (legutóbb raktam bele egy kis tejfölt, a főzőlevével kikavarva, nem rontotta el)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.12. 14:10:53

@Kumari aki Nilüfer: A tejfel érdekes gondolat - lehet, hogy megpróbálom. A vejem úgyis mindig azzal piszkál, hogy mi magyarok mindenbe tejfelt teszünk :))) (Ők bezzeg meg citromot ...)
Ma ettem egy adag karácsonyi töltött paprikát a fagyasztóból (aka csodahüttő). Még mindig finom!

Kumari aki Nilüfer 2020.02.12. 14:18:14

@Andrass9: Ó, ezek a gondolatok onnan vannak, hogy maradt egy-két kanálnyi tejfel, de ki nem dobunk semmit, így -hátha nem árt alapon- beletettem a borsóba. Nem ártott:)Anyukám, aki egyébként főzőnő( nem röhög, így van a papirján, amit az iskola adott, ahova járt) volt egy oviban, azt mondja, ott a sárgaborsóba is tettek rántást, amit tejföllel kavartak ki...ha szaporítani kellett. Hát, azok a csodás hatvanas évek,ma ezt egy dietetikus szívroham kockázatával hallgatná.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.12. 15:00:17

@Kumari aki Nilüfer: Most, hogy mondod: szerintem a kedvenc kifőzdém is ilyen trükköt alkalmaz a sárgaborsó szaporításához :)))

Kumari aki Nilüfer 2020.02.12. 16:51:54

@Andrass9: Mondjuk, arra is jó, hogy ne váljék betonná:DD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.02.14. 19:59:01

@vörösbor(de)minőségi: Nem haragszol, ha butaságokat nem próbálok ki? Persze, ha ragaszkodsz hozzá, akkor megcsinálom, de ne morogj, ha csúnya szavakat használok ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.14. 20:24:49

@Andrass9:

Ez nem butság, valamikor árultak ilyen mártogatos palacsintasütőt.
Ha jól emlészem elektronyos volt. Lehetvékony palacsintát lehetet vele csinálni.

A sárgaborsót pedig anyám mindig berántotta enyhén paprikás rántással.

vörösbor(de)minőségi 2020.02.14. 22:42:26

@Andrass9: akkor gondoltam erre a módszerre amikor irtad,hogy nem sikerült a vastagsága a sütéskor,mert mert....no akkor íme esetleg igy.
a csúnya szavakat pedig csak akkor ha nem alkalmazol szóismétlést,és ne angolul mert az nem változatos de viszont unalmas.magyarul igen változatosan lehet :)

kobold63 2020.02.15. 01:09:05

@vörösbor(de)minőségi: A magyar nyelv a legtökéletesebb az érzelmek kifejezésére!:)))

jegeskaveee. 2020.02.15. 05:47:25

@Andrass9: Jól feltételezem, hogy akkor is mondtál pár keresetlen szót, miközben a posztbéli tekercseket sütögetted? :)))

jegeskaveee. 2020.02.15. 06:02:44

@vörösbor(de)minőségi: Több, mint húsz éve egy Zemplén hegységbeli túránk alkalmával állítólag nekem sikerült ismétlés nélkül sikerült. Sőt, amikor a túratársnőm rákérdezett, hogy ezt el tudnám-e ismételni, azt mondtam, még folytatni is tudom...
Az történt ugyanis, hogy a túravezető a túra végére úgy elkavart, hogy éjjel 11-re értünk be Mogyoróskára. Addigra ki is derült, hogy farkasvakságban szenved, tehát a sötétben alig lát, viszont a térképet ő lektorálta valamikor...
A falu szélén volt egy kereszt, Krisztussal. Én ott ledobtam a hátizsákot, és tisztességesen elbeszélgettem az Úrral, megemlítve őt magát is, nem haragudott meg érte... :)))

jegeskaveee. 2020.02.15. 06:03:32

@kobold63: Szoktad is használni? :)))

vörösbor(de)minőségi 2020.02.15. 21:52:41

@jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :)