Szokásos feledékenységem ismét jelentkezett!
A blogunk immár hét éves, iskolába is mehet már. 1382 poszt, 100.000+ komment, 195 követő és 2.690.000+ oldalletöltés az eddigi munkánk eredménye. Reméljük, hogy ez a trend nem törik meg, és továbbra is olvastok minket.
Kedvenc táncospárom utazik ezen távoli országokba, gondoltam, legalább egy ételt elkészítek neki ottani recept alapján. Persze ettem is már hasonlót a nagylyánnyal és családjával Manchester, NH-ben egy nepáli étteremben.
Volt ott még vaddisznóval, kecskével, báránnyal, garnélarákkal, csirkével és spenóttal/sajtal töltött is, amit szép kényelmesen végigkóstoltunk. Ekkora választékot nem főztem, reméltem, hogy boldogulok a vegetariánus változattal, úgyis reklamáltok, hogy böjt alatt húsos ételeket posztolok:)
Összeszedtem a hozzávalókat 16 gombóchoz:
- 125 g magas sikértartalmú liszt
- 1 dl víz
- 2 méretes sárgarépa
- 1 kaliforniai paprika
- 1 nagyobb karfiolrózsa (Topy elhagyhatja)
- 1 + 1/2 lilahagyma
- 1 szál szárzeller (halványító zeller)
- 1 Guajillo poblano csilipaprika (nem csíp)
- 2 ujjnyi gyömbér
- 2 girizd fokhagyma
- 1 ek kurkuma
- 1 ek Garam masala fűszerkeverék
- 1 tk frissen őrölt feketebors
- 1 + 1 tk himalája só (legalább valami legyen arról a tájékról benne)
- 1 ek szójaszósz
- 1 tányérkányi thai édes csiliszósz mártogatni
- 4 ek olivaolaj
Először a tölteléket állítottam össze. Elkezdtem lereszelni a gyömbért, majd a fokhagymákat és a lilahagymát. Persze ekkor kiderült, hogy nagyobb tál kell hozzá, amibe az egyik répát és egy nagy karfiolrózsát is belereszeltem a káposztareszelővel. Még a kaliforniai paprikát is hozzáreszeltem. Sajnos káposztám nem volt itthon, pedig az is kéne bele...
A poblano paprikát megpirítottam lángon, majd kimagoztam és felaprítva kevés vízzel serpenyőben megfőztem szósznak.
A reszelt zöldségekhez kanalaztam a kurkumát, Garam masalát, kis borsot és a szójaszószt. Öntöttem hozzá egy kanálnyi olivaolajat is, majd a puhára főzött csilipaprikát. Egy spatulával alaposan elkevertem.
A tészta a világ legyegyszerűbbike: a lisztet egy kanál sóval és egy deci vízzel alaposan összedolgoztam. Kicsit ragacsos lett, de azt majd a nyújtás közben elveszíti.
Két kanál olivát forrósítottam, amibe beletettem az apróra vágott fél lilahagymát, meg a felaprított szárzellert. Ezt puhára dinszteltem, majd hozzáadtam a fűszeres zöldségkeveréket. Kevésnek tűnt, ezért egy második sárgarépát is belereszeltem. Már csak addig pároltam, hogy a répa még ropogós legyen.
A negyedik kanál olivaolajat elosztottam a párolórács és a tészta között A tésztát 16 kis gombócra osztottam egy lisztezett szilikonlapon. egy-egy gombócot sodrófával 8-10 cm átmérőre nyújtottam. Erre egy bő evőkanálnyi tölteléket tettem, majd megpróbáltam szépen összecsomagolni (ez utóbbi nem sikerült, gyakorolnom kell még). Beletettem a gőzőlő rácsba annyit, hogy ne érjenek össze, és 15 percig fedő alatt gőzöltem.
A maradék ötöt is kigőzöltem. Ami legelöl van, az már majdnem szépre sikerült!
Tálaltam a mártogatós csiliszósszal.
A világ azon feliben kézzel esznek, ígyhát nincs is villakép, hacsak az én ötágúmat nem számítjuk.
Szósszal és szósz nélkül is csodás ízvilág!
Meg kell próbálnom a húsos változatot is, meg levesben kifőzni, nemcsak gőzölni!