Vettem egy nagyobb adag gyönyörű Angus marha hátszín végeket. Vagy mi a szöszt - itt másként vágják az állatokat - sirloin vagy loin tips a neve. Az egyik kedvenc húsom - ha lehet, még finomabb, mint a bélszín, mert márványosabb és emiatt szaftosabb. Ezt a hús általában marinálom valamivel, és úgy sütöm meg. Mivel az unokák szeretik a teriyaki nyársakat (a vietnámi pho étteremben szoktak rá), ezért most úgy döntöttem, elkészítem a saját teriyaki mártásomat.
Már csak a webet kellett tanulmányozni, milyen fúziós (sic) teriyaki szószt csináljak. Volt a nyelvemen egy íz, amit elképzeltem, és ahhoz igazítottam a receptet.
Összeszedtem a hozzávalókat a marinádhoz:
- 1 pohár szójaszósz (kevesebb jobb lenne)
- 1/2 pohár sake (rizsbor)
- 1 ek szezámolaj
- 1 ek méz
- 2 ek barnacukor
- 1 tk juharcukor (maplesugar)
- 4 girizd fokhagyma
- 1 nagyujjnyi gyömbér
- 1/2 citrom leve
Egy szép magasfalú serpenyőt feltettem a gázra, majd beleöntöttem a szójaszószt. Utánaöntöttem a mézet, a szakét és a cukrokat.
Ezt felforraltam, miközben lereszeltem a gyömbért és a fokhagymát. A szezámolajjal együtt a reszelt fűszereket is belekevertem.
Szép lassan forraltam, míg egy kicsit besűrűsödött.
Ha nem marinádnak készül, adhatunk hozzá egy evőkanálnyi kukoricakeményítőt hideg vízzel elkeverve sürítésnek.
A felfőzött marinádba facsartam egy kis citromot, miután elzártam alatta a lángot.
Jöhetett a csodás hús.
Az egyes szeleteket a rostokra merőlegesen kb 5-7 mm vastag szeletekre vágtam.
Ahogy fogyott a hely a deszkán, elkezdtem pálcikákra felszúrni a szeleteket, amit egy jénai tepsibe fektettem. Rétegenként meglocsoltam a teriyakival, végül - amikor már elégnek itéltem a nyársakat) letakartam a tepsit folpackkal.
A maradék húst pedig nagyobb falatnyi kockákra vágtam, és egy üvegtálban bepácoltam a maradék teriyaki marináddal - jó lesz az még másnap valamire.
Mintegy 4 óra elteltével kezdenem kellett a sütést, hogy vacsorára kész legyen. Kivettem a tepsiből a pálcikákat, és kicsit leszárítottam róluk a felesleges marinádot papírtörölközővel.
Ezután begyújtottam a grillt, és a rácsra helyeztem a nyársakat. Elővettem egy zöldségsütő vastálcát is, mert azon kevésbé ég el a fapálcika.
Harminc perc sütés (és egyszeri forgatás) után késznek itéltem a nyársakat. Ezt persze a sütőben is meg lehet sütni, csak a vejem allergiás az ételszagra :(
Az unokák rizzsel mindent megesznek, főzött hát a vejem gyorsan egy kis (3 pohár) rizst, hogy abból holnapra is jut. Szépen átsült a hús, mégis szaftos maradt. Az unokákat se kellett félteni, hogy nem esznek belőle (nyitókép) ...
Másnapra nem maradt semmi, mert a maradékot elvitték a bölcsibe, meg a munkába. Mivel akkor is kell valami vacsora, gondoltam, hogy a tegnap beáztatott húskockákkal egy rablóhúst sütök.
- 70 dkg marinált marhahúskockák
- 1 kis fej brokkoli rózsákra bontva
- 15 szem magozott olajbogyó
- 2 szelet füstölt bacon nagyobb kockákra vágva
- 2 szál német sütőkolbász (Bratwurst)
- 1/2 kisebb kubai zöldpaprika
- 1/3 kisebb kaliforniai pirospaprika
- kis olivaolaj
- 10 sasliknyárs
A nyársakra felszurkáltam a fentiekből mindent szép vegyesen. Így legalább lesz zöldség is az ételben ... A nyársakat meglocsoltam kis olajjal, majd a 200C fokos grillre tettem.
Mivel itt a húsok vastagabbak voltak, közel 50 percig sütöttem, mire elkészült.
Milyen jó, hogy tegnap kis rizs készült :)
Ez a teriyaki szósz/marinád sokkal ízesebb és kevésbé édes, mint a boltban kapható változatok. Mivel eléggé sikeres lett, készült egy még jobb változat, amit majd máskor posztolok.