Ennek is eljött az ideje. Hajdanában szinte hetente főztük, tejfölösen, kis csípőssel, egy-két karéj kenyérrel nem volt tőle jobb falat. Van, aki berzenkedik a baromfibelsőség fogyasztásától, én szerencsére nem tartozom közéjük. Jöhet szinte minden állat szerve, legyen az harcsamáj, sertésszív vagy éppen birkatüdő. Mivel ez utóbbiak éppen nem voltak a közeli hentesnél, maradt a zúza.
Persze ez az ipari termék nyomába sem léphet a saját kézzel levágott falusi csirke hasonló alkatrészének, azért nagyobb baj nem volt vele. Kicsit úgy nézett ki, mintha betépett páviánok nyiszálták volna ki szerencsétlen madarakból egy különösen jól sikerült estén, de megfelelő adjusztálással használható alapanyag vált belőle.
Hozzávalók:
- 70 dkg csirkezúza (Ha valaki hozzájut, vegyen pulyka- vagy libazúzát, az sokkal kiadósabb.)
- 2 db érett lecsópaprika
- 2 dl paradicsomlé
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kis csili
- pirospaprika
- őrölt fekete bors
- só
- sertészsír
A zúzákat megtisztítottam. A külsejükről levágtam a hájat, egy-kettőnek a belsejéből is ki kellett kaparni a hártyát. Volt pár azonosíthatatlan cafat, azokat irgalmatlanul kidobtam. Váltott vízben addig mostam, míg teljesen tiszta víz jött le róla. Nagyságtől függően kettőbe-háromba vágtam őket.
Innentől úgy jártam el, ahogy a pörköltfőzésnél általában szoktam. A zsíron megpirítottam a hagymát.
A lángról félrehúzva hozzáadtam a pirospaprikát, megkevertem és felöntöttem a paradicsomlével.
Beletettem az apróra vágott fokhagymát, a csilit és a lecsópaprikát. Kevés vizet aláöntve bő fél órát rotyogtattam.
Ekkor jött bele a zúza. Megsóztam, borsoztam.
Innentől nem volt más dolgom, mint néha megkeverni és felönteni vízzel. Mivelhogy igencsak nehezen adta meg magát. Majd' három óra csendes főzés kellett neki, hogy megpuhuljon. Ez idő alatt a zöldségek sima, krémes szafttá főttek.
Amíg a zúza főtt, készítettem köretet hozzá. A hét elején volt egy lyukas órácskám, összedobtam fél kiló lisztből és öt tojásból egy adag dörzsölt tarhonyát. Kiterítve megszárítottam, egy dobozban várta a sorát. Zsíron megpirítottam és felöntöttem forró húslével (kockából).
Lefedtem és betettem a sütőbe. Húsz perc múlva kivettem és átkevertem. Igen sok időbe telt, míg megpuhult.
Még pár keverés és további 25 perc kellett neki, hogy tökéletes legyen.
Aztán mertem egy adagot, kanalaztam rá egy kis pörköltet.
Legalább olyan jó volt, mint emlékeimben. Három napig jártam rá, az utolsó adag tarhonyát egy kis lecsóval pusztítottam el.