Tombol a zöldbabszezon! A kertben 4 ágyásban ontja a babot a növény, 15 méteres kerítésen meg fejtenivalót termeszt a feleségem.
Amit leszed, azt gyorsan meg is főzi, így már bő egy hete zöldbabot eszünk zöldbabbal. A kedvencünk a kevés vízben párolt szálak egy kis pirított prézlivel és tejfellel (én még vajat is teszek rá magamnak).
Nem hiszem, hogy ennél sokkal egyszerűbb ételt főzhetnénk:
- 1/2 kg frissen szedett zöldbab
- 1 merőkanálnyi házi prézli
- 2 ek olivaolaj
- 1 leveskocka a pároláshoz (alaplé a csodahüttőből)
- 1 tk biovegeta
- só
- tejfel
- vaj a tálaláshoz
Az oliván megpirítom a prézlit sötétebb zsemle színűre (ez igazi zsemlemorzsa, házi készítés).
A babok végeit levágom, és mivel ez szálkamentes bab, így azt nem kell lehúzni róla. Beáztatom, és alaposan megmosom - sok a csiga a kertben :( Az alaplevet kis biovegetával (szárított leveszöldség) felturbózom, 2 deci vízzel felforralom. Ebbe beleöntöm a lecsepegtetett babot és pont 10 percig gőzölöm. Kétszer át is keverem-rázom, hogy a bab kapjon egy kis levesízt is.
A teraszon gyorsan megterítünk, és már tálalom is.
Feleségem vaj nélkül szereti:
Én viszon vajjal:
Még egy kis vajjal :)
Nekem kell egy repeta is:
Tudom, a sok vaj egészségtelen, de az üde zöldbab komenzálja. A főzőléből pedig holnap friss zöldbableves lesz :)