Nem lehet mindig recepteket posztolni, néha szükség van kiegészítő alapanyagok elkészítését is ismertetni.
Igazi zsemlemorzsát már rég nem látok a boltokban. Azok jó esetben maradék kiszáradt kenyerek, vagy pékáruk. Néha vajas kifli is kerül bele, akkor hamar meg is avasodik. Ráadásul nem is nagyon olcsó.
Viszont van egy-két multi, aki egészen finom vizes zsemlét süt. Azt szoktam kivárni, amikor akciósan 10 forintért lehet kapni (a mostani akciós héten 10 Ft darabja az Auchanban - ez itt nem a reklám helye ...). Valamelyiknél csak kapok, akkor meg bespájzolok egy bő kiló igazi prézlire.
Kell hozzá:
- 25 db vizes zsemle (akár saját sütésű is lehet, de az már túlzás lenne)
- robotgép káposztareszelő fejjel
A zsemléket kettévágva napos helyre teszem a lakásban. Az első pár órában csodás pékség illat van!
Időjárástól függően 2-3 napot tölt ott a zsemle, amig csontszárazzá válik. Ekkor előkészítem a robotgépet a káposztareszelő késsel, mert nekünk jobban izlik a durvára reszelt zsemle, mint a finom por.
A fél zsemléket félbetöröm, mert nem tudnám egyben lenyomni a robotgép torkán. Máris indulhat a ricsaj, és leshetem, ahogy telik a keverőtál. Lassan elfogy az egész (ami most alig 13 perc volt).
A keverőtál éppen tele lett ennyivel, jól látszik, hogy durvára van reszelve.
Már csak egy légmentesen záródó Tupperware tárolóba kell tölteni, és mehet a sötét kamrába.
Nálunk ez a mennyiség (1 kg) átlag egy évig elegendő.