Tinédzserkoromban rengeteg házibulit tartottam, mert a szüleim gyakran utaztak, én meg - nem szégyellem - imádtam a társaság központja lenni. Persze anyagilag nem voltam nagyon eleresztve, de azért valamit mindig kellett készíteni a bulikra, hogy ne csak igyanak a haverok, mert felmosni nem szerettem ...
Szerencsére anyám mindig segített, így tőle megtanultam egy receptféleséget, amit aztán rendszeresen használtam - már akkor is az éppen változó hangulatomhoz igazítva (akkor még nem volt ismert az "újragondolva" kifejezés).
Most viszont a fiam jelentkezett, hogy szeretné ő is megtanulni ennek a pástétomnak a receptjét (merthát ő most van abban a korban ...).
Itt most az alapkoncepciót írom le, amit azután ki-ki izlése és lehetőségei szerint úgy módosít, ahogy neki tetszik. Ez utóbbi hozzáállás nagyon fontos ennél az ételnél, mert mindig próbáljunk valami újat nyújtani a barátoknak.
Kezdjük hát a mindig szereplő alapanyagokkal, majd felsorolom az általam eddig elkészített egyes változatok hozzávalóit is. Ez a mennyiség kb. 10 embernek elég egy estére
- 1 kg párizsi (nem kell baromfipárizsi, de drága borjú sem. Síma sertés teljesen megfelelő)
- 10-12 keménytojás
- 3-4 lilahagyma vagy vereshagyma - amit találunk a kamrában
- 20 dkg vaj
- 3-5 ek mustár
- 2 ek majoranna - ha szereted
- 30 dkg Trappista vagy más, olvadós sajt
Zöldfűszerek: Ez már nehezebb dió, nincs mindenkinek fűszerkertje! Próbáljunk meg legalább
- snidlinget
- kakukkfüvet
- oreganot és
- petrezselymet begyűjteni. Persze az se baj, ha nem sikerül, de valami azért kell bele (akár szárított formában a kamrapolcról)
Azután persze kéne némi agresszívebb fűszer is:
- szerecsendió
- feketebors
- római kömény
Persze ezek már opcionális fűszerek - dolgozz azzal, amit találsz otthon!
A tojásokat egy akkora lábasban tedd fel főni, ahol elférnek egymás mellett. 12 perc elegendő a főzéshez, ha hideg vízzel indítod. Ez azért jó, mert ha megfőttek, ebben a lábosban hideg vízben rázogatva könnyen lehámozható lesz (többé-kevésbé).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A hagymát és a zöldfűszereket vágd apróra. (A hagymát akár darálhatod is a húsdarálóval, de a textúrának jól jön a pici roppanós hagymakocka.)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A hagyma szaga miatt ne aggódj, mindenki fog enni a pástétomból! Én néha a tojást is inkább késsel aprítom, de most ez elmaradt. A szerecsendiót reszeld le, a borsot őröld meg. Ha római köményt is teszel bele, azt pirítsd meg kicsit, majd mozsárban törd össze - ez remek mexikói hangulatot ad majd a pástétomodnak, de csak egy részébe tegyél, mert akadhat olyan, aki nem szereti!
![]() |
![]() |
Remélem szerencséd van, és találsz otthon elektromos húsdarálót, de én gyerekkoromban még hagyományossal daráltam össze a párizsit, amit nagyobb darabokra vágtam előtte. Pár darabot tegyél félre a párizsiból. A ledarált húsba szórd bele a fűszereket és daráld hozzá a tojásokat is. Hogy minden tojás kijöjjön a darálóból, dobálj bele a félretett párizsidarabokból is. Én ezután a vajat is ledarálom, mert soha nem puhul meg akkorra, amikor bele kellene keverni. Ezután is tehetsz pár párizsidarabot.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Add hozzá a mustárt és keverd össze kézzel a darálékot.
Ha találsz a hűtőben egy arasznyi puha kolbászt, a darálmány egy részébe daráld bele (a héja nélkül). Ha van valami májkrém vagy resztelt máj maradék, azt meg a keverék egy másik részébe daráld bele.
![]() |
![]() |
Ezzel sikerült többféle ízt is készíteni, amit már csak kenyérre kell kenni, és máris ehető. Ez itt egy kolbászos, és egy sima alap pástétomos kenyér.
Persze sajtot rászelve remek melegszendvics lesz belőle grill alatt, vagy a sütőben egy alufólián.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nem állítom, hogy egy fogyókúrás étel, de remek borkorcsolya és lehet villogni vele a barátok előtt.