Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Töltött kifli

2012.12.27. 07:00 Waka

Édesanyám régi receptje, minden Karácsony-Szilveszter környékén készítünk egy jókora adaggal. Számos variációban fellelhető az Interneten, de nekem valahogy ez jön be a legjobban. Egyszerű, bár kissé időigényes elkészíteni, ugyanakkor tökéletes vendégváró étel, kézből el lehet majszolni, laktató és remekül felissza az italt. Kisebb adagokban lefagyasztható, így a váratlanul betoppanó vendégek számára percek alatt el lehet készíteni.

Hozzávalók:

  • pörkölt kb. 1 kg húsból
  • 20 darab kifli
  • 5-10 dkg sertészsír, vagy 1 dl étolaj

A húsból (lapocka vagy comb, esetleg csont nélküli baromfi) ízlés szerint pörköltet készítünk. Egyetlen dologra kell ügyelni: hosszú, sűrű szaftja legyen.

A kiflik végét levágjuk, keresztben kettévágjuk, és a belsejüket kivájjuk. A sima kiflit elég görbének találtam – ami gondot okozhat a bél kivájásánál - ezért a Lipótinál vettem csavart kiflit.

1.jpg2.jpg

A kiflicsücsköt és -belet összekeverjük a pörkölttel, és ledaráljuk. Célszerű még legalább két karéj kenyeret összevágni, és belekeverni, hogy biztosan elég legyen.

3.jpg4.jpg5.jpg

Habzsák segítségével a kiflikbe töltjük a tölteléket. Ha nincs olyan, éppenséggel kiskanállal és kézzel is megtölthetjük, de úgy igen macerás. Én csőfóliából hegesztettem töltőt erre a célra. Ügyelni kell, hogy a töltelék ne nagyon hűljön ki, mert akkor nehéz betölteni.

6.jpg

A kifliket olvasztott zsírral, netán olajjal megkenjük, és sütőben ropogósra sütjük.

7.jpg8.jpg9.jpg

Ha a töltelék netán nem lenne elég, a maradék kifliket baconba és/vagy sajtba göngyölt virslivel is megtölthetjük. Töltelékként használhatunk darált párizsiból, kemény tojásból és kockázott sajtból készült keveréket is, vagy bármi mást, amihez kedvünk van.

36 komment

Címkék: kifli töltött Partymenü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr564978861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

youlopukku 2012.12.27. 07:22:59

ezt halkonzervből-sprotni- szoktam csinálni

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.27. 08:33:09

Jó reggelt! Pörköltet szándékosan maradék céllal főzni, nem semmi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.27. 09:12:48

@hajdulaszlo (volt hajdul): Jó reggelt!
Így lehet elérni a tökéletes maradékot - pont annyi és olyan, amilyet kivántunk :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.27. 09:13:04

@hajdulaszlo (volt hajdul): a hortobágyi húsos palacsinta nevű barokk-rokokó ételbe is ugyanúgy :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.27. 09:15:04

Szerintem ebből nem lehet eleget csinálni. Egy poharazgatáskor korcsolyaként ipari mennyiség is elmegy. (Utána meg lehet rémüldözni, hogy húB+ négyen megettünk 20 kiflit!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.27. 09:16:44

Ez nagyon jó party recept. Lehet még kis tejfellel megkenni és sajttal szórni. Olajos kenés helyett pedig sós vízzel megáztatni a héját kicsit.
Meg is csinálom szilveszterre!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.27. 09:17:22

@PO: Nálunk se maradt még egy sem, ha ez volt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.27. 11:09:51

@Waka: Literszám! Tiktakkol is a szívem tőle :)

medvedr 2012.12.27. 11:14:28

Jó ez bizonyosan, de nagyon kíván valamiszáraz vöröset, fehéret, rozét. Nohát.

süllőcske 2012.12.27. 11:43:03

Na, akkor ma borozunk? Emellett lehet.
Én tán tennék valamely izgis friss zöldfűszert a töltelékbe, egyátalán, az ilyet pikánsan fűszerelném, hogy kinyissa az érzékek kapuját.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.27. 13:59:08

@Andrass9: Közben már megvolt, csak megszokásból kérdeztem.
@medvedr: @süllőcske: Egy kis Otelló van még, tölthetek? Nagy mozgásteret hagy a variációknak. Nekem, így télire a pörköltes jön be. Tavasszal/nyáron jöhet a provence-i, a sajtos/ordás/túrós változat, friss zöldfűszerrel, halas, Urambocsá' halpaprikásos, vegyes zöldséges, ördög-öreganyjás. Majd' kifelejtettem a tököst. :D

süllőcske 2012.12.27. 14:45:20

@Waka: Meg a tökös-mákost. :D)
Otello rendben, igyunk.
A napokban nincs annyira kedvem kajákról beszélgetni, olyan nagy volt a halmozás az ünnepen.
Már könyörögtem Anahitának a hatodik féle sütijénél, csak ebből ne süssön három tepsziával!
Én megcsináltam a hallét, fish end chipset, elég az, ha még anyám is adja a szármát, meg a kocsonyát a hájassal, hókiflivel, bejglivel, nem is sorolom.
Én túlzásnak érzem ezt, de a nők nagyon beindulnak ilyenkor. Vigyáztam, hogy csak kicsikét egyek, mégis csömöröm van.
Úgyhogy, esetleg valami tudományos témát, el is kezdhetnénk.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.27. 14:55:35

@süllőcske: foci, formaegy részemről kizárva, Ami marad: a Nők, vagy az időjárás. Tán az előbbi ;)

süllőcske 2012.12.27. 14:57:06

@PO: Örökre felfedezetlen tudományos terület, ugye, Imre?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.27. 16:15:54

@süllőcske: akármilyen hosszú, vagy ősz a szakállunk, ne gondoljuk, hogy minden zugát feltártuk ;)
Ceterum censeo: bölcs öregember szeretnék lenni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.27. 16:30:48

@süllőcske: Igyekeztem mértékletes lenni. Kisebb húst vettem, édesből csak egy tepsivel, sósból is csak kettővel. Holnap azért még maradékot eszünk. Az is közrejátszott, hogy reggel hatkor kidugtam a buksim a paplan alól, rájöttem, hogy nem kell semmit csinálni, utána tízig szundítottam, kávé, reggelizni már nem érdemes. Egy tányér halászlé két karéj kenyérrel, a másodikhoz már nem is volt kedvem, vacsorára meg csak csínján, a kaja meg nem fogy.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.27. 16:33:12

@süllőcske: Téma: szerves foszforsav-észter inszekticidek felhasználása a szelektív planktonirtásban. Rotatoria, daphnia, cyclops.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.27. 16:34:10

Ezer sorry, közben ültettem 15 cserép posztot, amíg világos volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.27. 17:00:09

@látjátok feleim szümtükkel: Nem lövöm le a poént, de megenni nem célszerű.

süllőcske 2012.12.27. 17:19:31

Nézz oda, hát nem elaludtam Heston Blumenthal könyvén!
Ez a jóllakott terpeszkedés a fűtött lakásban nincs ínyemre, úgyhogy holnap valami frissítő dolog után nézek. Csinálok lábast, aztán csukázni megyek, este fúrok-faragok. Nekem ez elég volt, már lusta pókká válnék. Lányom is már Szexárdon issza a kadarkát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.27. 17:52:02

@süllőcske: Az ártérben a fülőkét nézd azért meg.
A halászok ilyenkor télen kötötték a hálót, fonták a kosarat, javították a bárkát, csónakot. Ha beállt a víz, vastagra hízott a jég, alatta halásztak, sokszor ott a jégen ki is mérték a fogást. A csíkász is letette a csíkvarsát, kast, jó pénzt kapott a halért, csíkos káposztát akart főzni mind az úri nép.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.27. 18:05:44

@süllőcske: alig csináltam kaját, és még mindig van. máskor meg a két napra főzött egy nap alatt elfogy...
ki érti ezt.

süllőcske 2012.12.27. 18:07:35

@Waka: Van fülőke, szedek is egy adagot, friss salátának.
Jég az gyöngécske, ezért az állóvizek kiesnek, a Tiszán fogok pergetni, hátha csuka, süllő jön. Menyhalat most 1-2 darabot lehet csak fogni, a meleget nem szereti, nem áll össze a hal.
Csíkot nem tudom, eszem-e még valaha?
Kicsi koromban mentünk kézzel, tapogatóval, mintha az lenne a leglegálisabb dolog a világon, büszkén cipeltük a hátunkon a saját készítésű borítót.
A kicsi kézi kocsiba öreg sajtárokat tettünk, visszafelé élve utaztak hazáig a halak, nagyanyó ügyes kezei alá.
Na, egészség!

süllőcske 2012.12.27. 18:10:18

@Babette_: Ugyanez van itt is, pont így!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.27. 18:35:41

@süllőcske: Kicsi korodban talán még nem volt védett, bár a rapsickodást akkoriban sem tolerálták. Csíkot legfeljebb füstöltet eszel, mákos tésztát. A nyolcvanas években Százhalombattán találkoztam 25-30 centis példányokkal is, a temperált vízben jól érezték magukat. Az élőhelyek azóta nagyon megritkultak, őrüljünk, hogy talán még nem pusztult ki teljesen.

süllőcske 2012.12.27. 20:15:13

@Waka: Való igaz, de az csak aprócska játék volt, rossz lelkiismeret és haszonszerzési kényszer nélkül. Mai szememmel nézve talán kellett is ahhoz, hogy igazi természetszerető és sporthorgász váljék belőlem.
35-40 éve még szépen volt erre csík, a kubikokban, fokokban. Nagy, harminc centisekkel is találkoztam.
Aztán egy különös kárászfélével, ami aprócska volt, bronzvörös, nyálkás, kisebb pikkelyű.Leírásával nem sikerült találkoznom. Nagyon régi könyvekben említik a karakutyát, mint kárászfélét, de rajzot nem találtam.
Mindenesetre ez a fura jószág 30 éve eltünt a vizeinkből.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.27. 20:18:45

@Waka: én borítékolnék egy tippet. 100:1-be fogadnám! ;)

@süllőcske: nem sok esélyt látok, hogy eszünk még csíkos káposztát. (esetleg Ukrajnában, ha még ott nem védett) Egyszer régebben megnéztem eklerj-ék honlapját, a csíkfélék felvirágoztatását végezte az alapítványuk. Talán Boar mutatta az oldalt, sajnos azóta elkallódott, nincs a könyvtáramban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.27. 20:32:46

@süllőcske: Boldog lehet, akinek megadatott egy ilyen gyermekkor. Azzal a hallal én is összefutottam a Nyírségben. Valamikor a nyolcvanas években hatalmas belvíz volt, a Nagy Kühidnál az ötszázas csőből ömlött a víz, csak alátartottuk a kosarat, jött a naphal dögivel, közte pár bugyli csuka és pár kárászforma hal. Necc zsákból fabrikáltunk merítőt, azzal is szűrtük a vizet a kifolyó alatt. Egy délután annyi halat fogtunk, hogy szekérrel vittük haza, igaz a nagy része naphal volt.

süllőcske 2012.12.27. 21:07:03

@PO: Milyen gyönyörű jószág! Erdélyben van erdélyi csík is, patakokban szoktam látni(meg egyes g(k)óbék kosarában is. És pataki rákot is.
@Waka: Az lehet a karakutya, vagy micsoda.

süllőcske 2012.12.27. 21:18:42

@Waka: Az ilyes halakra(dürgencs, vágódurbincs, napkárász), kitaláltunk két módit.
Hasi kinyitva, bél ki, ikra félre. Nyársra keresztbe jó pár, pirítás, ruha rá. 10 perc után a kabát egyben lejön, só, paprika, hamm.
A másik forró, esetleg fűszerszámozott vízbe vetéssel, ugyanaz. A tiszta halat aztán zsírral, vajjal meglocsolva, sózva, paprikázva fokhagymával sütőben megpirítva.
A kis tüskés, apró pikkelyű halak így viszonylag könnyen csemegévé válnak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.27. 22:00:36

@süllőcske: Nálunk a nyársas megoldás dívott, de belülről sóztuk.
süti beállítások módosítása