Édesanyám régi receptje, minden Karácsony-Szilveszter környékén készítünk egy jókora adaggal. Számos variációban fellelhető az Interneten, de nekem valahogy ez jön be a legjobban. Egyszerű, bár kissé időigényes elkészíteni, ugyanakkor tökéletes vendégváró étel, kézből el lehet majszolni, laktató és remekül felissza az italt. Kisebb adagokban lefagyasztható, így a váratlanul betoppanó vendégek számára percek alatt el lehet készíteni.
Hozzávalók:
- pörkölt kb. 1 kg húsból
- 20 darab kifli
- 5-10 dkg sertészsír, vagy 1 dl étolaj
A húsból (lapocka vagy comb, esetleg csont nélküli baromfi) ízlés szerint pörköltet készítünk. Egyetlen dologra kell ügyelni: hosszú, sűrű szaftja legyen.
A kiflik végét levágjuk, keresztben kettévágjuk, és a belsejüket kivájjuk. A sima kiflit elég görbének találtam – ami gondot okozhat a bél kivájásánál - ezért a Lipótinál vettem csavart kiflit.
A kiflicsücsköt és -belet összekeverjük a pörkölttel, és ledaráljuk. Célszerű még legalább két karéj kenyeret összevágni, és belekeverni, hogy biztosan elég legyen.
Habzsák segítségével a kiflikbe töltjük a tölteléket. Ha nincs olyan, éppenséggel kiskanállal és kézzel is megtölthetjük, de úgy igen macerás. Én csőfóliából hegesztettem töltőt erre a célra. Ügyelni kell, hogy a töltelék ne nagyon hűljön ki, mert akkor nehéz betölteni.
A kifliket olvasztott zsírral, netán olajjal megkenjük, és sütőben ropogósra sütjük.
Ha a töltelék netán nem lenne elég, a maradék kifliket baconba és/vagy sajtba göngyölt virslivel is megtölthetjük. Töltelékként használhatunk darált párizsiból, kemény tojásból és kockázott sajtból készült keveréket is, vagy bármi mást, amihez kedvünk van.