Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Epres-túrós pite

2019.06.26. 07:00 Waka

Tavalyelőtt ültettünk hét sor epret Kistesó kertrészébe. Vett valami szövött ültetőfóliát, ragaszkodott hozzá, hogy abba ültessük. Éppen áprilisig bírta. Már az is megviselte, hogy ültetéskor ráléptünk, de aztán a tél, no meg nap és a szél megtette a magáét, apró cafatokra ment az egész, mint egy papír zsebkendő a vízben. A palántákat a szokásos módon szereztük be: kértünk minden ismerőstől párat, a másik kertből is szedtem fel, meg Kistesó hozott a lányától "folyton termőt". Ezekkel az a tapasztalatom, hogy olyan, mint a mindentudó ketyere, egyiket sem tudja igazán. A folyton termő dolgok a főidényben sem muzsikálnak igazán, utána meg csak a vesződség van vele, át kell böngészni a temérdek ágyást pár szem nyeszlett eperért. Na ez a fajta rácáfolt a teóriára, tavaly még november elején is lejött bő fél kiló hetente.

img_20190531_152246.jpg

Idén aztán bevágott az eper. Tavasszal megszórtam NPK műtrágyával és bekapáltam a sorok közé. Az áprilisi száraz időben hetente kétszer megöntöztem és tápoldatot is kapott. Kétnaponta szedtük, 5-6 kilót egy-egy alkalommal. Közben a málna alatt is elkezdett teremni az erdei fajta, ami az ördög tudja hány éve lappang a gerillakertben, és pár éve az onnan hozott málnatövekkel került át. Igen apró, ugyanakkor az íze magasan veri a legjobb kerti fajtákat is. Mostanra már a hagyományos fajták leértek, a folyton termő kezdett rá. A többivel ellentétben csak tökéletesen éretten puha és jóízű, sápadtan szívós és savanyú. Most ebből szedek kétnaponta egy jó dobozzal, felváltva a málnával, mivel közben az is elkezdett érni.

img_20190606_175839_1.jpgimg_20190602_131708_1.jpg

Főztük hát a szörpöt és a lekvárt nyakló nélkül, ettük frissen is, úgyhogy mostanára már középsúlyos kétoldali eperitiszem van. 7 liter szörp és bő tucatnyi üveg lekvár pihen a spájzban várva a sanyarúbb időket.
Az utolsó befőzésnél szokás szerint lecukroztam a felvágott epret és egy napig állni hagytam. Másnap leszűrtem a levét szörpnek. A szűréshez újabban egy zászlónak való műszálas textíliát használok. Vettünk a cégnek tavasszal egy tucatnyi egyedi zászlót, és azokat maradék anyagba csomagolták. Egyből lecsaptam pár négyzetméterre. Messze jobb, mint a pelenkaanyag, erős, jó apró szemű, ugyanakkor könnyen átmegy rajta a lé. Került belőle a tejtermékekhez is, és egy darabot a permetlé szűréshez fogtam be (természetesen alkoholos filccel feliratozva őket a rendeltetés szerint). Szóval leszűrtem a lét és ott álltam a maradék eperrel.

img_20190611_162359.jpgimg_20190611_164759.jpg

Egy valamit tudtam biztosan, lekvárt nem akarok többet főzni idén. És akkor szépen elkezdett valami motoszkálni a buksiban. Gyorsan bedobtam egy IPA-t, hogy kicsit serkentsem a motoszkálást. Meg is született az idea: epres-túrós pitét fogok sütni. Nem volt rossz ötlet.

img_20190616_114726.jpg

Hozzávalók a tésztához:
- 0,5 kg liszt
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg sertészsír
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tasak sütőpor
- 1 kávéskanál só
- 2 egész tojás
- 2 dl tejföl

A töltelékhez:
- 70 dkg félzsíros tehéntúró
- 2 egész tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- evőkanál cukrozott citromhéj
- 70 dkg cukrozott eper (akár a télire eltett eperdzsem is alkalmas)

A hozzávalókból lágy tésztát gyúrtam.

img_20190615_073430.jpg

A hetven deka túró úgy jött ki, hogy egy negyedkilóshoz adtam egy félkilóst, ami ugye 45 deka. Ahogy a félliteres zacskós tej is 4,5 deci. A túrót összetörtem villával és kikevertem a többi összetevővel, kivéve az epret.

img_20190615_074323.jpg

A tésztát két részre osztottam, a nagyobbikat kinyújtottam és a tepsibe egyengettem úgy, hogy egy kis pereme legyen.

img_20190615_080019.jpg

Erre került a túró, majd rá az eper.

img_20190615_080331.jpgimg_20190615_080602.jpg

A maradék tésztával befedtem a tölteléket és késsel megszurkáltam.

img_20190615_081052.jpg

Hármas fokozaton 75 percig sütöttem, aztán kettesen még negyedórát szikkasztottam.

img_20190615_093059.jpg

Hagytam kihűlni, aztán felkockáztam.

img_20190616_114656.jpg

Ismét igen jót sikerült főzni. A sima túrós pite félzsíros túróból gyakran száraz, csaknem "fojtós" lesz. Az epernek köszönhetően viszont príma szaftos lett - anélkül, hogy eláztatta volna a tésztát -, nem is beszélve az ízről. Ugyanakkor a viszonylag sok hozzáadott cukor ellenére nem lett émelyítően édes. Három adag epret eltettem a fagyasztóba, ezt az ételt meg kell ismételnem még párszor.

107 komment

Címkék: túró pite eper vanília kandírozott citromhéj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3814907378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.26. 08:23:54

Már pont ideje volt sütni valamit.:D

Dikusz 2019.06.26. 09:14:47

Ez finom lehetett.
Az erdei szamócát úgy kell betolni az arcunkba, ahogy megtermett! Annyira zamatos, hogy kár belőle bármit főzni (szerintem):)

2019.06.26. 09:18:56

Én pont ilyen pitét terveztem be a múlt hétre, két omlós réteg között epres-túrós töltelékkel, az eperdíleremnél még volt gyümölcs (bár már tényleg a nagyon érett utolja), vettem két kilót, beraktam a gyümölcsöt a nagyon hűvös hűtőszekrénybe, mondván hogy másnap kora reggel nekiállok sütni… másnap reggel egy szürke penészkupacot leltem a hűtőben. :-((( Jövőre én is palántálok epret, még megvannak a hajdani ágyás nyomai, elszántak vagyunk a helyreállításban, szintén kétoldali eperitiszig vagyok képes magamba tömni a gyümölcsöt.

kobold63 2019.06.26. 10:04:55

@Waka:

70 dkg turo = 25 dgk + 50 dkg = 45 dkg ??
csak szólok!

2019.06.26. 10:28:38

@kobold63: A "félkilós"-nak mondott túró nyom a valóságban 45 dekát... sajnos már itt is megjelent az a gyakorlat, hogy a termék súlyát, térfogatát csökkentik, az ára pedig marad ugyanaz. Rosszabb esetben a termék a valóságban kevesebb, mint amilyen súly vagy térfogat a csomagoláson fel van tüntetve.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.26. 10:32:30

@kobold63:

Szövegértés melegben nehéz?;D

"A hetven deka túró úgy jött ki, hogy egy negyedkilóshoz adtam egy félkilóst, ami ugye 45 deka."

Mármint a félkilós 45 deka, a félkilós régi árán. De a vevő csak a zacskót nagát nézi, és fel sem tűnik neki az öt deka csökkenés, mert az ár az változtlan. No ez a nem létező magyar áremelkedés, meg infláció.

Én a 25 dekás tésztán tanultam meg. Úgy jöttem rá, hogy a 25 deka régen két személynek két evésre elég volt, azán egy idő után már csak másfélre. Egyből kibújt a lógó lóláb.

kobold63 2019.06.26. 10:59:09

@látjátok feleim szümtükkel: @MadMary:

Itt nincs meleg,sajnos, csak már nem vagyok kódolva ilyesmire, azt hittem nyomdai hiba. A 25+50= 70 még bejött, de a vessző utáni 45-t matematikailag az eredménynek néztem.

Dikusz 2019.06.26. 11:06:35

@MadMary: Ráadásul van megengedett +/- hibahatár is, ami ha jól tévedek 10%.

Fenchurch68 2019.06.26. 11:45:19

Jaj, szegénykém, kicsit azért sajnállak az eperdömping miatt :D

Mi idén háromszor ettünk fél kilót, az árát nem is kérdeztem, lényeg, hogy legalább volt.
De a süti tetszik, ha jön a sárgabarack-díler, kimentek a lekvár elől egy sütire valót.

2019.06.26. 13:50:30

@Dikusz: A megengedett eltérés 9 és 1,5% között mozog attól függően, hogy mennyit nyom az áru... 500 grammig terjedő holmi esetén 3%.
net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0800013.NFG
Ha tanulmányozni akarnád... :-D

2019.06.26. 13:51:52

@látjátok feleim szümtükkel: @kobold63:
Nem is tudtam, a "kevesebbet kapok ugyanannyiért" jelenségnek már külön angol neve van, "shrinkflation".
en.wikipedia.org/wiki/Shrinkflation
What the heck. :-(

Topy 2019.06.26. 16:40:53

@Waka: "középsúlyos kétoldali eperitiszem van" most sajnáltatod magad vagy büszkélkedsz? :)

én általában gond nélkül messziről kerülöm a süteményeket (mondjuk a vékonytésztás túrós és almáspite régen igencsak kedvenc volt), de bevallom erre most rákívántam! :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.26. 16:47:43

@Dikusz:

Amire azt írják, hogy egy kiló ára x forint, ott nincs hibahatár, mert az már a vásárlók megkárosítása. Mert ugyé a sok kicsi sokra megy.

trux77 2019.06.26. 16:48:37

Jajj. Jajj. Jajj. Na az ilyet nem ehetem már sosemnem....de attól még gyönyörű és biztos finom....és jajj.jajjj.jajjj. :DDDDDDDD

nem mondom, hogy nem hiányzik így lassan másfél év után valami igazán cukros, lisztes boldogsághormon....ezért megyek is, és tolok egy koviubit. :DDDD

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.26. 16:51:07

@MadMary:

Hát ez nálunk egyszerűen csak a többet költöttek a ksikereskedelembe statisztikai mgnevezése. Mert ugyé ha nekem két evésre kell tészta, akkor a 20 dekás nem elég, muszáj venni 40 dekát, és az már a többet vásároltam kategória. Igaz, hogy több szénhidrákot is eszek, de annyi bajom legyen.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.26. 17:07:14

No, mivel itteen valaki a barack dílert emlegett, én elmesélem a legújabb lekvárfőzési módszeremet. Tanultam. Mert ugyé a jó pap is hóttig tanul, én pap se vagyok, miért is ne hótehetném meg.

A tűzhelyre felteszek egy akkora lábost, amibe 5-6 barack belefér, a lábosban felforralok egy adag vizet, majd kisebb lángon államdóan melegen tartom.Két tálat, és egy rozsdamentes lábost a kezem ügyébe teszek, és kezdődik a buli. A megmosott barackból 4-5-6 szemet beleteszek a forró vízbe, egy-két pillanatif-percig benne tarom ( addig, amig a héja le nem húzható, de barack még nem fő ), majd szűrőkanállal kiteszem egy hidegvizes tálba. Ott egy kissé kevergetem, majd átakom az üres tálba. Ekkor megint megy 4-5 barack a vízbe, és közben elkezdem a hült barackok héját lehúzni, magját, romlott részét kiszedni. A tiszta barackot egy másik rozsdamentes lábosba darbolom. Ezzel szépen, komótosam megtisztítók max 2 kiló barackor. Ekkor teszek rá kilónként 50 deka cukrot, citromsavat ( lhet citromlé is, és én tettem egy csipet tartósítót is, mert nagyon romlott volt már a fán a barack egy része ), és jól összekeverem. Ez a massza álljon lefedve 10-12 órát.Miután a barckom ngyon vizes volt ( esőben is szedtük ), a cukros léből elég jó adagat leszedtem, majd abból sziruppal szörpöt készítek, a barackot pedig nagy lángon max 20 percig rotyogtattam, ettől besűrűsödött, és a végén összeturmixoltam. Kislángon tartva üvegekbe töltöttem, amiket lezárás után fejre állítva száraz dusztba tettem. Én tavaly kaptam egy üveg ilyen módon eltett lekvárt, ami csuda szép színű volt, és nagyon finom, a hűtőben két hétig nem lett semmi baja. A színe nekem is olyan szép lett, az ízt majd később próbálgatom.

kobold63 2019.06.26. 18:08:19

@látjátok feleim szümtükkel: Milyen lesz, ha nem húzom le a héjat, ugyanis abban sok a pectin, az sürüsíti a lekvárt.

2019.06.26. 18:12:36

@kobold63: Ha nem húzod le a héját, akkor javaslom, hogy botmixerrel pépesítsd kicsit a gyümölcsöt, egyébként tapadós, bőrszerű nagy héjdarabok fognak úszni a lekvárban... de ha ez nem zavar titeket, maradhat a héj egyben is. Én, ha van időm-türelmem, hámozom a barackot, de a héjas-darálós módszerrel is remek lekvárt készítettem.

Dikusz 2019.06.26. 18:14:25

@látjátok feleim szümtükkel: akkor ez olyan volt (lábos-tál-lábos hármas), mint az itt a piros, hol a piros játék, csak sárgabarackkal. :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.26. 22:29:08

Köszönök szépen!
@MadMary: Éppen a régi ágyás helyére nem javaslom. Az epernél gyakori jelenség a "talajuntság", pár évente váltogatni kell a helyét, különben elsorvad.
@Topy: Természetesen dicsekszem. Sőt, folytatom, ha már így rákérdeztél. Ma hajnalban kimentem a Hegyre, leszedtem a borsót. Fél tízre haza is keveredtem - jó, ittam egy kávét az egységben hazafelé. Megettem a reggelire vitt szendvicset és nekiláttam kifejteni a borsót. Fél hatkor (17.30.) került a bezacskózott borsó a fagyasztóba. Egy darabig nem akarok látni hüvelyest, hacsak nem két lábon jön.
@Fenchurch68: Igazán köszönöm.
A magam tollaival ékeskedem. Az, hogy ilyen az eper, az a két kezem munkájának eredménye, és jól esik néha dicsekedni. :)
@látjátok feleim szümtükkel: A lecukrozás nem olyan rossz idea, biztos sűrűbb lesz az eredmény. A héját én sem bántom, botmixert neki.

Topy 2019.06.26. 22:31:40

@Waka: nem semmi, gratula! :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.26. 22:55:26

@MadMary:

Ez a forrázós módszer jobb, kesebb a hulladék, mint a héjazásnál, de nekem most muszáj is volt így csinálni, mert gyalázosan gyartra volt a barack mindősége, mármint küllemre. A ragyás, csúnya héjból nem lesz szép lekvár. Valamiért a barackok belsejében barnás részek voltak, azt ki kellett metélni. Egyébként a lekvár nagyon szép lett.

2019.06.27. 09:38:44

@Waka: Köszönöm, figyelni fogunk erre, ha végre eljutunk az eper palántázásáig!
@látjátok feleim szümtükkel: Én is próbálok minél gazdaságosabban bánni a nyersanyagokkal, de igazad van, a ragyás héjból nem lesz szép lekvár. A belső barnás részeket, ha nem "súlyos", én nem szoktam bántani, kicsit sötétebb színű lesz a lekvár legfeljebb. Ha kiterjedt a barnulás, neadjúristen meg is löttyedt a gyümölcshús a sötét részeken, akkor természetesen kivágom, és komposzt. A mag körüli barnaságot egyébként (nemrég tudtam meg) a gyümölcsérés alatt fellépő vízhiány okozza, ami ráadásul rostosabbá is teheti a barackot, mint az lekvárhoz kívánatos volna (egyszer főztem ilyet, olyan volt, mintha valaki pamutvattát hajigált volna a lekvárba...).

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.27. 14:25:38

@MadMary:

Vízhiányól szó sem lehet, hetek óta esett, esőben is szedtük. Én még ilyet nem láttam, belül kemény foltok, néhol barnás lyukak vannak a barackban, de ha kivágom, a többi rész használható.

Nem bele kotyogás, de az eper is szereti a komposztos friss földet. Érdemes bakhátat készteni, arra, fekete fóliát fektetni, és a friss palántát egy kereszt alakú vágásba ültetni. Így az eperszem nem ér le a talajra, a víz lefolyik alóla és nem rothad. Persze a bakhát alatt szoknak dréncsövet is lerakni, azon lehet öntözni. A fólia alatt így ermelik. Főlia helyett szalmával is szokják takarni a bakhátat, de tapasztalásom szerint azon hamarabb megjelenik a csiga.

Arra is jó figylmi, hogy a régi töről csak egy-két új hajtást szabad hagyni legyökeresedni, a többit le kell nyiszálni.

2019.06.27. 14:53:32

@látjátok feleim szümtükkel: A kemény, hegszerű barna foltosodást sajnos én is ismerem, ha jól tudom, valamiféle vírusfertőzés eredménye... a mag körüli barnaságot okozza a vízhiány. Az eprezésbe pedig nyugodtan kotyogj bele, örülök a tapasztalt epertermesztők jótanácsainak! Annak idején az anyukám telepítette, én pár éve hagytam elkanászodni, de nagyon szeretnék újra ültetvényt. A mulcsozást-takarást tervbe vettem, a bakhátra nem gondoltam, de valóban célszerű óvni a gyümölcsöt, pláne a mostani özönvízszerű esőzésekben... a dréncsőhöz szerintem mi kicsik vagyunk, de ha elsóhajtom ezt a vágyamat a házi holland ezermesteremnek, szerintem összehozza. :-D A régi növényekből, pontosabban azok ükunokáiból tán maradt 10, jó messze az eredeti teleptől, mindenképp friss növényeket kell majd vennem, ha eljutunk odáig, hogy már palántázhatok.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.27. 21:39:36

@látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: @MadMary: Ma megvolt a próbaszedés a sárgabarackból. Holnap komolyabban nekifekszünk. Nem tökéletesen érett, de már sok helyütt barnul, rothad. Péntek-szombat lejön az egész. Szombaton lekvárfőzés ezerrel. Azt hiszem, nem héjazok, turmix neki.

2019.06.27. 22:03:52

@Waka: Ilyen mennyiségben tényleg a botmixer segíthet. A nagymamák kidőlése óta pár éve én lettem a baracklekvárt főző nagynéniközpont, még - szó szerint - csak kóstolgatom a piaci kínálatot, láttam köszméte nagyságú bigyókat aranyárban, sárgabaracknak látszó dolgokat még aranyabb árban... határozatlan vagyok, a lekvár köllene, az alapanyag egyelőre siralmas.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.27. 23:26:25

@MadMary: Nálunk a baracklekvár a feleségem reszortja. Egyszer vágtam csak bele magam, amikor egy másik gasztroblogger (Fűszeres Eszter) szervezett gönci barackot. Meg is főztem, dunsztoltam. Egy év múlva nyitottuk ki az elsőt - mintha füstöltem volna a barackot!!! Gyakorlatilag ehetetlent csináltam. Valószínűleg lekozmáltam rendesen ...
Most várjuk a ribizlit a fiammal: nagy mennyiségben lesz ribizliszörp. De még savanyú a próbaszedés :)
Én itt reménykedem, hogy kapok meggyet elfogadható áron, mert az én fámon legfeljebb 5 kiló van, viszont meggyet szeretek befőzni sokféleképpen, és van rá közönségem is!
Egy-két olvasó már látta a pincében lévő kamránkat, amiben szerintem 3 évre elegendő eltett gyümölcs van, ha kitör a világháború ... Nem bírjuk otthagyni a szép gyümölcsöt! Szerencsére a gyerekek viszik rendesen az üvegeket, dehát azért annál sokkal több van a polcokon!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.27. 23:28:35

@Waka: Emlékszel, nekem is volt barackfám. Annyi barackot soha nem tudtunk megenni (lett is pálinka belőle). Aztán a fa tűzelhalásban egy év alatt kipusztult. Most annak a vastag ágaival füstölöm a mozdonyban a húsokat.

2019.06.28. 00:05:58

Biztos nagyon finom lehetett, vegyszerrel ("...megszórtam NPK műtrágyával és bekapáltam a sorok közé") és mikroműanyaggal ("A szűréshez újabban egy zászlónak való műszálas textíliát használok.") ízesítve.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.28. 09:16:02

@vanvelemenyem:

Gondolom, te a disznód trágyájával gazdagítod a talajt ( remélem nem a sajátoddal ), meg lenből házilag szőtt ruhán át szűröd az ételed. Hol élsz?

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.28. 09:21:54

@Waka:

Pedig a moniliás-ragyás héj nem tesz jót a baracknak. Ezzel az én forrázásommal elég gyorsan halad.

Régen öregek tanácsára úg csináltam, hogy egy vájlingban leforráztam,majd abból szedegettem ki, de az nem egy jó módszer, megfőtt mire a vége is sorra került. Most nagyon szépnek látszik a lekvár, de nagyon sok volt a cukrozott leve, ezért leszedtem belőle és azt kissé felhígítva, hogy ne legyen annyira édes, kidunsztoltam, majd elfogy üdtőként.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.28. 09:24:27

@MadMary:

Még csak a korai érik, később szerintem olcsóbb lesz, mert elég sok a termés. Lehet, hogy meg is tudjuk főzni az első barackpálinkánkat. Mert már a-tól z-ig mindenből főztünk ( csersznyét is ), csak a barack nem jött még össze.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.28. 09:39:45

@MadMary:

Hagyd mg a kaccsokat, és lesz elég ültetni valód, de már szeptember elején telepítsd, hogy jövőre legyen termésed is.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.28. 09:40:30

@vanvelemenyem:

Azért nem bánnám, ha többször beülnél kocsmázni.

kobold63 2019.06.28. 13:03:58

@Andrass9: Kevés élvezetesebb dolog van, mint a saját termést, gyümölcsöt fogyasztani. Az első fa, amit a kertbe ültettem, meggy volt. Nagyon finom, sok-sok évig szolgálta acsaládot. Én is ettem még belőle. Fekete ribizli fa alakúra növelve volt csak a kertészetben, hát azt ültettünk, kicsi fiam csak állt ott és szedegette, tömte magába. A szomszédban volt 2 kajszi fa, onnan csodálatos barackokat kaptunk, abból lett az igazi, illatos, sárga lekvár. Azóta sem ettem olyat. Eperrel próbálkoztam, de sosem volt elég. Fiatal koromban nem sok időm maradt befőzögetni, Édesanyám szeretetét és bőkezüségét élveztük a pompás befőttek, lekvárok, különleges savanyuságok formájában,

Szeretem az idény gyümölcsöket. Errefelé minden évszakban lehet majdnem mindenféle gyümölcsöt kapni, de minek. Terem itt is sok kiváló gyümölcs, csak késöbb, mint odahaza. Most van az eper szezon, kezdődik a cseresznye, ez veri az otthoni kínálatot. Nagy bánatom, hogy a kajszi elég gyeszura és meggy gyakorlatilag nem létezik.

Nem vagyunk lekvár fogyasztók, kivéve a baracklekvárt a palacsintába, buktába és a fánkhoz. Ezekhez kütelező. Ha kapok elfogadható alapanyagot.

Nem használok cukrot a háztartásban, kivéve az unoka csokitortájához. Nincs szörp, üditő, vizet iszunk. Többnyire. Maltalé, szölőlé időnként.

Az idény gyümölcsökből viszont közel egy mázsát lefagyasztunk. A málnát egyenesen plasztik edényekbe szedjük a farmon, úgy megy a fagyasztóba. A többi először tálcákon széttetítve gyorsfagyasztva, utána vácuum csomagolva adagonként. Ahogy végig gondolom, több mint egy mázsa, csak a a kék áfonya volt 5O kg tavaly.

Ubokát kovászolunk, az sikerül, még télre is külön készítek.
Lecsó!! Az nagyon kelendő, sok készül. Kevés édes, sok csípős és még több nagyon csípős. Kizárólag magyar paprikából.

Ilyen az én befőzésem.

2019.06.28. 15:14:10

@látjátok feleim szümtükkel: komposztálom a komposztálhatókat (és ezzel javítom a talajt), és nem használok műanyagokat a házban. A XXI. században élek, ahol az emberek egy része próbál egészségesebben élni, mint a XX. századbeli műanyag-vegyszer-mániások.
Lehet, hogy nem hiszed el, de cukrot sem, és édesitőszereket sem használok.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.28. 15:34:55

@vanvelemenyem:

Miért ne hinném el? Nem kell annyi cukrot enni, az ősember sem evett, és még sem halt ki az emberiség. Egyébként meg a gyümölcsökben van elég cukor.
A komposztálással meg az a gond, hogy a XXI. századi falusi csak füvet akar nyírni, de már azt sem gyűjti, és a fa levelet sem akarja seperni, ezért kivágnak minden fát, ami gondot okozhat.
Trágyarakás meg csak nálunk van, mert a baromfi trágyáját a zöldhulladékban nem viszik el. Mind a tíz tyúkét sem.

No ez a te egészséges XXI. századod.

2019.06.28. 16:43:53

@látjátok feleim szümtükkel: 1. lehet, hogy nem magyar falusi vagyok 2. Nem trágya rakást kell csinálni, hanem komposztálni. Két külön fogalom. 3. A tyúkok trágyája nem keverhető a zöldhulladékba, és nem is komposztálható. 4. úgy tűnik, a te XXI. századod magyar mentalitású, kb 50 évvel elmaradott. Ez szomorú. 5. A magyar falusi nyilván hozzád hasonlóan gondolkodik, ami szinten szomorú.
Nem élek Magyarországon.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.28. 17:02:56

@vanvelemenyem:

Azt észre is vettem. De hová tegyem a tyúkjaim trágyáját? Küldjem el postán neked?

Ja, értem, ti csak tyúkgyárból származó húst akartok enni. Annak meg mi lesz a trágyájával, titeket nem érdekel? Majd a fejletelen népek lenyelik?

Mellesleg a vizes tartású marha, és sertés trágyát is kell valahová tenni, vagy nálatok a kocsmában kimérik literre?

Dikusz 2019.06.28. 17:22:03

@kobold63: "Édesanyám szeretetét és bőkezüségét élveztük"
Ezt de szépen írtad!

Idénygyümölcsökről: epret idén nem nagyon láttam 1000 Ft/kg alatt, cseresznyét se, egrest egyáltalán nem lehet kapni, a málna is "luxusnak" számít. Ami igazán meglepett tavaly, az a piros ribizli ára volt, 1300 Ft-ba került kilója. Most se lesz nagyon olcsóbb.
Tavaly vettem feketeribizlit 30 kg-ot igen kedvező áron a helyi gazdakörösöktől, szörpnek. Azóta is görcsbe van a kezem, ezért idén kihagyom.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.28. 17:24:17

@látjátok feleim szümtükkel: Neki csak véleménye van, tapasztalata nulla - legalábbis ez derül ki a kommentjeiből. Ne aggódj miatta! A tyúkszart majd elhozom, mert ősszel beszántom a veteménybe - tavasszal meg minden nőni fog mint a dudva! :) (Amúgy remekül lehet a komposztba módjával adagolni - tapasztalat!) Van 5 darab 1 köbméteres komposztálóm, egy minden évben kimegy a veteménybe. Ja, és nem használok mikroműanyagot, csak makrót :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.28. 17:28:06

@Dikusz: Nálunk még túl savanyú a ribizli, várunk még egy hetet. Szörp lesz belőle, de nem leszemezbe, hanem gyümölcscentrifugálva (legalább lesz mit kritizálnia @vanvelemenyem: -nek, hamár neki nincs ribizlije). Meggyet még kajtatok, mert elfogyóban a meggyszörp. Sajna eper nem lesz idén. Málnával véd- és dacszövetséget kötöttünk, amikor a feleségemmel megismerkedtem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.28. 17:47:21

@kobold63: Nem tudom, hogy lehet a fokhagymát befőzni, de felszedtem a második ágyást is. Elvetettem kb 1,6 kg fokhagymát, lett 5,5 kg. Nem rossz arány. Ez nagyjából elfogy márciusra-áprilisra. Ráadásul a vételi ár olcsóbb volt kilójára, mint amennyi most egy kiló a boltban.
Persze már rendeltem 3 kiló francia vető"magot" őszre, amiből kettőt kiültetek, a maradékot megesszük.
Megpróbálom télire lerakni a hideg kamrába.

2019.06.28. 17:59:46

@Andrass9: ribizlim valóban nincs, csak málna (és még egy pár egyéb gyumolcs), és gyümölcs centrifuga is van. Használom is, ha nem is minden nap, csak akkor, ha lekvár-helyettesítőt akarok.
Lehet, hogy több tapasztalatom van, mint neked, nektek. Kb 18 éve vagyok önellátó zöldség- gyümölcs-tojás szinten, és még a szomszédoknak is jut egy-két dolog, csereberélünk is (mint említettem, nem Magyarországon élünk).
Köszönöm, hogy időt (és helyet) áldozol a komposztálásra. Megéri!

@látjátok feleim szümtükkel: A tyúk (és egyéb szárnyasok, tehén, disznó) trágya is hasznosítható, de nem túl jó belekeverni a talajba, főleg, ha friss, mert pl a szárnyasok trágyája túl savas, stb. Ki kell szárítani (érlelni) és remek (bio-)tüzelőanyag válik belőle. Tapasztalat, amit a 60-as évek végén tanultam egy kiskunsági tanyán élő bácsitól :)

Nem eszünk bolti ("húsgyári") húst, kizárólag saját nevelésű csirke és pulyka, valamint halak kerülnek a tányérjainkba (a halat vesszük a piacon).
További kellemes műtrágyázást (aki azt használ)! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.28. 18:10:21

@vanvelemenyem: Nekem úgy tűnik, hogy elég ifjú vagy, 18 év nem minősül "nagy" tapasztalatnak. Erre utal a magabiztosságod, és a "mindenki hülye, csak én vagyok helikopter" stílusod. Ezzel semmi baj nincs, ez a fiatalok előjoga. Életéveidet öttel szorozva talán eléred @látjátok feleim szümtükkel: és az én életkorom összegét. Ami a tapasztalatot illeti, arra nem tudok becslést adni - mi már vagy 60 éve (fejenként) gazdálkodunk.
A trágya hasznosításáról szóló elmélkedéseden még javítgassál kicsit. Remekül komposztálható, de őszi szántásba frissen is bekeverhető a gazdanövény kiégetése nélkül. Elégetni meg vétek!!!!
Érdemes itt a blogon néha kérdezni is, nem csak állítani dolgokat, hátha valaki már tudja rá neked a választ (tán egy másik "tanyán élő bácsi"? :)
Szívesen látunk, és nem fogunk cikizni, ha nem tudsz valamit...

2019.06.28. 18:31:18

@Andrass9: kedves András, 18 éve önellátó vagyok, zöldségből, gyümölcsből, tojásból, csirkéből és pulykából. 20 éve hagytam el Magyarországot, és azóta gazdálkodom (kellett két év, mire önellátó lett a család).
Négy unokám van, és az első dédunokámat augusztusra várjuk. Nyugdíjas vagyok.
Igen! Fiatal vagyok! Mert úszni járok, mert farmer vagyok, mert nem használok műanyagot és vegyszereket :) Az emberek errefelé 90 évesen is edzőterembe járnak, vagy uszodába, vagy csak bringáznak napi 50-60 km-t. Mert jó. És 65 evesen nem a halált várják a tv előtt ülve. És 65 évesen néznek ki úgy, mint Magyarországon egy 45 éves. Szóval, igen...fiatal vagyok. Köszönöm a bókot! :)
(Nyugodtan kérdezhetsz, hátha van jó megoldás egy-egy problémára, ha nem csak a magyaros "hogyan tegyük tönkre a Földet" -módszer vonz.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.28. 19:47:19

@vanvelemenyem: Gratulálok a nagy családodhoz! Én 31 éve hagytam el Mo-ot, de bármilyen jó volt, ez a hazám, ezért nemrég visszajöttem. Nem pocskondiázom a hazámat, még akkor sem, ha sok mindennel nem értek egyet - haza csak egy van!
Sajnos az a félelmem, hogy a te "vegyszerellenességed" egyben oltásellenességet is takarhat (a kettő általában együtt jár). Remélem nem így van!
Kérdezni még mindig szoktam, mert úgy tanul az ember. Kritizálni már sokkal ritkábban, mert hibázhatok vele, és az nem éri meg. Ha majd többet olvasod ezt a blogot és a kommenteket, rájössz, hogy itt nem szoktuk földbedöngölni azt, akinek esetleg más véleménye van, vagy más vegyszert használ. Megemlítjük, hogy máskép gondoljuk, de ennél messzebb ez a csapat nagyon ritkán megy.
Jelen pillanatban Trump az, aki azon dolgozik, hogy hogyan tegye tönkre a földet, de ez nem tartozik ide.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.28. 21:41:27

@Andrass9:

Ez az okos dédi igazán elárulhatná nekem, hogy mi a fészkesfenét csináljak a kabócákkal. Szívják a szőlőt, és sajnos ettől gombásodik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.28. 21:44:12

@látjátok feleim szümtükkel: Biztos van neki vegyszermentes megoldása - nekem nincs.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.28. 22:33:11

@MadMary: Idén lesz sárgabarack bőven, szerintem július közepe fele már emberi áron is lehet kapni.
@Andrass9: Ez a két fa talán még egy atomháborút is túlélne. Nem volt metszve tíz éve (bár éppen már ráférne), ha olyan a tavasz, rogyásig van. Korán érik, igaz, fekete pettyek gyakran vannak rajta és elég sok elkezd rothadni, ahogy érik. De jut is, marad is.
@vanvelemenyem: Meg kellene kóstolnod. A tyúkok trágyája miért nem keverhető a zöld hulladékba? ujszasz.hu/zoldsarok/378-a-szerves-anyagok-komposztalasa-es-a-komposztok-felhasznalasa
Én nem vagyok önellátó, legfeljebb néhány zöldségféle terén. Haszonbérben művelek n négyzetméter kertet egy panelrengeteg tövében. Komposztálok, zöld hulladékot, ami arról a területről lejön, és galambtrágyát egy ismerős jóvoltából. Persze tarthatnék tehenet, biztosan jól mutatna az erkélyen, az a trágya mindent visz. Ésszerű módon használok többféle műtrágyát (nem szórom nyakló nélkül, ugyanis nem én vagyok a Krőzus), mert az van, és gyorsan tudok megfelelő hatást elérni. Igazán kíváncsi lennék, te hogyan gazdálkodnál ilyen körülmények között?

2019.06.28. 22:43:26

@Andrass9: Kabócára nincs ötletem, viszont a korábban emlegetett liszteskék begyűjtésére kipróbáltam az úgynevezett "sárga lapot", és működik! Tényleg vonzza a kis rémlényeket! Nekem a csemegeszőlő friss hajtásait lepték el, mostantól szépen ritkulnak...
@Waka: Köszi az előrejelzést, holnap kimegyek a piacra szimatolni, aztán kivárom az elfogadható árú gyümölcsöt... bár egy barátnőm is ígért nyersanyagot egy falusi dílerétől. A családi-baráti kör rákapott a cukortakarékos lekvárjaimra, őriznem kell a reputációmat. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.28. 23:00:55

@MadMary: Hogy ez eddig nem jutott eszembe!!!! Pedig használok sárgalapot a cseresznyére és a meggyre rendszeresen. Most viszont emlékezni fogok rá, és ha megjelennek, kirakom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.28. 23:03:13

@Waka: @MadMary: Leszedtem az első hét uborkát. Még két nap, és elég lenne egy kisebb kovászosra, de a feleségem most tett ki egy normál üveggel bolti uborkából :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.28. 23:31:58

@Andrass9: Akkor nincs mese, be kell falni a reggeli mellé, míg friss.

2019.06.29. 00:36:08

@Andrass9: ugy remlik, mintha nem csak Trump utasitana el a klima-egyezmenyeket, Magyarország is visszautasította, nem?
Nem vagyok oltasellenes, sőt. Itt oltják a felnőtt és idős embereket is, és nem csak influenza ellen. És én oltva vagyok minden ellen. Nem azért ingyenes, mert 65-on felül vagyok, hanem azért, mert a megelőzés ingyenes. A gyerekeim csak 45 es 48 évesek, de a megelozes-oltasok nekik is ingyen vannak.
Én nem tervezem, hogy visszaköltözök. Egy barátunk két éve költözött vissza Magyarországra, volt egy szivritmus-szabalyozoja. Azt gondolta, hogy majd Pesten kicserélik neki, mert a régi már 8 éves volt, és az elem kezdett gyenge lenni. Itt mondták neki, hogy mielőtt elmegy, cseréltesse ki itt, de ő akkor már eladta a házat, és mehetnékje volt. Pesten meg röhögve közöltek vele, hogy egy 89 évesnek nem fogja finanszírozni a tb a cserét. Három hónap múlva meghalt. Itt úszni járt minden nap (onnan ismertem). Hát nem, nem tervezem a visszaköltözést. Haza csak egy van, és az én hazám a Föld.

@látjátok feleim szümtükkel: nahát, csak nem rólam van szó? Micsoda blog, az egyik kommentelő fiatalnak nevez, a másik meg okosnak (mi az, hogy dedi...? Csak leszek augusztusban, meg nem vagyok!)
Sajnos kabócák ellen nincs ötletem. Magyarországon Tápiószőlős mellett volt egy tanyánk, ott nem volt (80-as évek). Itt pedig nincs ez a fajta (De jó, van nekünk mas). Nekünk itt sokat segít egy macska-brigád, vadásznak nem csak az kisemlősökre (eger, pocok, patkany, mokus), de a tücskök és egyéb nagyobb testű bogarakra is. Madarakat is "tartok", megeszik a kukacokat és hernyókat. Ezek itt elegek.
@Waka: megkóstolnám, de mit is....? A szárnyasok trágyája túl savas, ezért nem keverjük bele a komposztba frissen. Külön tákolmányban szárítani, érlelni, és kb 1 év múlva bekeverheti a komposztba. De frissen nem szabad, nem jó.
Panelban nem terveznek önellátást semmilyen terményből. Pesterzsébeten az erkélyen próbálkoztam, de minden kisült a nyári forróságban. Utána vettük a tanyát, de ott sem tudtunk önellátóak lenni, mert akkor még dolgozni jártam, és mire hazaértem a munkából, valahogy mindig leszüretelődött a termés. Sőt, a két hektáros akácerdőnket is kivágták ... ehhhh... keserű emlekek. De kabócáink nem voltak.

kobold63 2019.06.29. 05:54:28

@vanvelemenyem:
Barátod ezek szerint szép kort ért meg, a 91 évesek elöbb-utóbb meghalnak.

Én sem költözök vissza, a gyerekek itt nőttek fel, itt a család, ez tart itt. Ez az otthonom, a hazám viszont Magyarország!

2019.06.29. 06:52:21

@kobold63: Siman elhetett volna meg 7-8 evet, ha itt marad meg egy honapig es itt kicserelik neki. Azert halt meg, mert a magyar tb nem finanszirozza a 80felettiek eletben tartasat. 94 eves szinten uszodas ismeros haromkereku bicajjal jon az uszodaba minden nap, 72 evesen mellrakbol gyogyult, megmondtak neki, hogy vagy elkezd sportolni, vagy meghal. Mire kijott a korhazbol, a fia megvette neki a szobabiciklit es a 3kerekut is, es a mutet utan 2 hettel mar tekert a szobabicajon. Egy honap mulva kezdett az utcan bringazni a haromkerekuvel. Fel ev mulva beiratkozott uszni tanulni (elotte nem tudott uszni), es azota is naponta lenyom fel ora gyorsuszast es husz perc szaunat. Es nem ugy nez ki, mint aki rovidesen meghal. Es a silver snake programban meg millio mas oregek (ugy ertem, 80-85-felettiek) napi szinten sportolnak, es nem jellemzo, hogy 91 evesen meg kell halniuk. A 91 ev az nem egy "szep kort megelt" itt, foleg nem, ha ertelmetlenul halt meg, mert az allam nem akarta eletben tartani.

Nekem a Fold a hazam, es ott eszem a kis epres-turos sutimet, ahol nem neznek ki az elok kozul csak azert, mert szerintuk oreg vagyok.

Posztolo, bocsanat, hogy elmaszott a tema miattam az epres-turos piterol.
Most muszaj aludnom, de igerem, holnap eloasom a mi turosunk receptjet (zablisztes-pelyhes...ajjjjaj... )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.29. 07:33:47

@Waka: Pontosan ez fog vele történni :)

kobold63 2019.06.29. 08:31:49

@vanvelemenyem: Ezen a blogon sok mindenről lehet beszélni, kultúrált módon. A gazda nem hozza a bicskát.

Hogy ki meddig élhet, azt nem tudjuk. A barátod nagyon sokat tett az élete meghosszabbitásáért, miért nem folytatta? Miért nem cserélte ki a pacemakert, amikor szüksége volt rá és ajánlották? Miért a magyar egészségügyet akarta vele terhelni? Minden orvosi beavatkozásnak vannak szövődményei, hibahatára. Mi lett volna, ha pont ő az a bizonyos százalék? Akkor a magyar állam ölte volna meg? Mindenki maga felelős a döntéseiért.

Édesanyámat 101 éves koráig gondozta a magyar tb, az otthonába küldött gondozókat, naponta többször, ételt készíteni, fürdetni, gyógyszert kiadagolni. Élete utolsó évében tudtunk csak 7/24 gondozót találni mellé.
Apai nagyapám 97 évesen halt meg, az iróasztalánál ülve. Soha nem sportolt, egyetemi professzor volt. Gyalog közlekedett egész életében.

Nagyon jók azok a programok, amiket írsz. Remélem, Magyarországon is sokan hozzájutnak hasonlóhoz. Nem véletlen a magyarok kiváló eredményei a vizisportokban, valahol elkezdték és talán folytatják is késöbb. Az egyre bővülő kerékpár utak, a gyalog túrák, nagyon sokan élvezik.

2019.06.29. 09:18:29

@Andrass9: Nálam még mindig csak virágzik az uborka, de bekovászoltam egy adag piaci zöldséget, ez is valami olyan, amit a barátnőim szerint "csak" én tudok olyan ízesre készíteni, ahogyan szeretik... még érnie kell, de már én is nyálcsorgatva nézegetem az ötliteres befőttesüveget. :-)
Ültettem viszont Hokkaido-sütőtököt, ami akkora, hogy lassan az űrből is látni, mint a kínai Nagy Falat. A virágai átmerője per sacc 15, de lehet hogy 20 centi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.29. 11:51:39

@MadMary: Mondtam már, hogy imádom a stílusodat? Remek gazdag magyar szókincs, és sok humor adódik hozzá. Nagyon örülök, hogy kommentelsz nálunk!

kobold63 2019.06.29. 12:01:57

@MadMary: Megcsináltam a kapros töltött karalábét. Mit mondjak, fincsi volt.

Dikusz 2019.06.29. 12:04:52

@kobold63: Nincs egy kis maradék?

kobold63 2019.06.29. 12:47:37

@Dikusz: Még vagy három étkezésre. Itt kimondottan hűvös van, úgy készülj.

Dikusz 2019.06.29. 12:50:17

@kobold63: Mire odaérek érte, biztos meleg lesz.:)))

2019.06.29. 14:04:45

@Andrass9: András, igazán kedves és nem várt ez a dicséret, köszönöm! A malackarajos idők óta követem a blogot, néha hosszabb időre csak „read only” üzemmódban működök, utána újból beleszólok a diskurzusba, néha felpaprikáz ez-az, de legtöbbször őszintén élvezem a virtuális beszélgetést. Nemrég valaki úgy minősítette az itteni társaságot, hogy lakásétteremhez kezd hasonlítani a blog – sejtésem szerint valamiféle szidalomnak szánhatta, számomra inkább jó dolog. Egy lakásétteremben szó szerint kicsi a vacsoravendégség, de akinek lehet, még a spájzban is felállítanak egy asztalt, a hangosan követelődzőket viszont szelíd határozottsággal a kijárat felé irányítják. Jó ez így, számomra legalábbis. :-)

2019.06.29. 14:05:06

@kobold63: Őszintén örülök ennek a hírnek! Te pedig nem fogod kitalálni, honnan jövök éppen… a kertben szedtem pár szál zsenge kaprot a most készülő petrezselymes-kapros rizshez. Nagy szellemek, ha találkoznak… :-D

Dikusz 2019.06.29. 15:13:18

@MadMary: Gyere gyakrabban, ne csak "read only"-üzemmódban működj! :)))

2019.06.29. 17:34:23

@Dikusz: Igyekszem itt lenni, amikor csak tudok... a nyári hónapok valamivel lazábbak, többet lebzselhetek a neten és a konyhában, jártatni fogom a számat (billentyűzetemet?), ígérem. :-D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.29. 22:26:31

@MadMary: Ez a kovászolt zöldség megérne egy misét. Nem volna kedved dokumentálni egy poszt erejéig? :)

kobold63 2019.06.30. 04:22:39

@MadMary: Jó, hogy eszemne juttatad a zöldségeket, itt még nincs uborka, igaz, meleg se, de ezt megcsinálom. Valószínüleg nem ugyan olyan, mint a tiéd, lehet variálni. Az uborka ki is maradhat, nem lényeges, a káposzta indítja be az egészet.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.30. 11:37:50

@Waka: A nagylányom folyamatosan gyártja a kimcsit..hát az fenomenális!

Fenchurch68 2019.06.30. 11:52:36

@kobold63: A tavalyi barackszezonban csináltam pár üveggel folyékony édesítőszerrel a pótapukámnak, és kifejezetten finom lett, nem volt mellékíze, csak az arányt kellett jól eltalálni. Mondjuk én a cukrosba is max 10-15 dkg cukrot teszek kilónként, jobban szeretjük, ha inkább a barackíz dominál :)
(Régen ugye az eltarthatóság miatt cukrozták agyon a lekvárokat, de a mai technikák - mikró, mosogatógép stb. - mellett fölösleges.)
Tegnap kinn volt a zöldségesnél egy tábla, hogy akciós barack 300 ft, hát még kutyát hajigálni se vettem volna meg :(

2019.06.30. 12:14:18

@Waka: Nagyon hízelgő a felkérés... de nézd, itt milyen szépen van dokumentálva az egész? :-)
azenkemencem.com/kovaszos-uborka-es-kovaszolt-zoldsegek/

2019.06.30. 12:19:16

@Fenchurch68: A Búza téren 500 forintért volt gyönyörű barack, a biztonság kedvéért vettem belőle pár kilóval, mert nem tudták megmondani, lesz-e még és mikor. Persze lehet, hogy egyszerű vevőfogó trükk, de évek óta veszek dolgokat náluk, a vezető eladó eléggé érdes modorú asszony, viszont van humora és eddig még nem csapott be. Láttam "lekvárnak való"-ként hirdetett izét is, szintén 300 forintért, aki így reklámozza, az vagy sose főzött lekvárt, vagy azokat nézi hülyének, akik viszont igen... :-/

kobold63 2019.06.30. 12:19:36

@Fenchurch68: Félek, hogy itt is hasonló lenne. Bár kinézetre rendesek szoktak lenni, ami található, de se íze-se bűze. Abban semilyen íz nem dominálna. Nem aggódok a cukor miatt, én sem tettem többet bele, de most kimondottan a gyerekek számára készíteném, ők nem szeretik az édesítő ízét. Holnap reggel megyünk a farmer marketra, érdeklődni. Itt valóban a termelők hozzák az árút. Drágább is, mint egyéb üzlet. Nagyon friss, szép árú ami van.

2019.06.30. 12:25:13

@kobold63: Tényleg mindenféle zöldséget lehet kovászolni, nagyon meglepődtem, mikor először olvastam róla. Anyukám rajongott a kovászos uborkáért, sokáig nálam is ez volt a horizont.
@Kumari aki Nilüfer: Hányszor elhatároztam már, hogy csinálok kimcsit! Aztán mindig csak az elszánásig jutottam...

kobold63 2019.06.30. 12:31:44

@MadMary: Látod, megint egy időben postoltunk. Megnéztem a kovászolt zöldséget, amennyiben kovászolt, az megegyezik az enyémmel, de az én keverékem fehér és piroskáposzta, répa, karfiol, uborka, szár zeller, sok kapor. Nem kell rá kenyér, a káposztában elég cukor van és szép rózsaszínű lesz tőle az egész.

2019.06.30. 13:10:00

@kobold63: Nagyon élvezem a beszámolóidat, és azt is, hogy majdnem a Föld két átellenes pontjáról sokszor ugyanarra gondolunk. :-D

Kumari aki Nilüfer 2019.06.30. 13:23:44

@MadMary: Pedig nem ördöngősség, viszont án is megrekedtem a kovászos uborkánál.De kapok kimcsit:)

Fenchurch68 2019.06.30. 20:18:35

@MadMary: Én most már kivárom a díleremet, aki 300-ért hozza, igaz, hogy 40 kilót szoktam rendelni :D (Ráadásul mivel édesem ügyfele, úgy kell könyörögni neki, hogy hadd fizessük ki.)

2019.06.30. 22:00:52

@Fenchurch68: Kalapot emelek előtted! 40 kiló barackot egyszerre feldolgozni óriási mutatvány, anyukám csinált ilyesmit, mikor még megvolt a hatalmas barackfánk... én egyelőre öt-hat kilókkal szórakozom, de ha a barátnőm ipari mennyiségű nyersanyagra tesz szert, itt is lesz nemulass - igaz, ketten fogjuk csinálni.

Fenchurch68 2019.07.01. 10:53:08

@MadMary: Volt egy év, mikor 10 kilónként kaptam, az sokkal macerásabb volt :) így reggeltől estig csak azt csinálom, de pl. míg az üres üvegek benn vannak a mosogatógépben fertőtlenedni, addig kimagozom és megrottyantom a barackot, aztán mikor visszamegy dunsztolódni az első adag, jöhet ugyanez még egyszer stb., és egy nap alatt le van tudva. Négy évvel ezelőtt főztem életem első lekvárját, addig mindig exanyós csinálta, de már elismeri a tehetségemet :D úgyhogy barterezünk baracklekvárt az általa készített meggylekvárra. Szegény néha mondja, hogy azért jobb volt, mikor még együtt laktunk, és segítettem a meggyet kimagozni <3
Tavaly már cifráztam is, csináltam mentás, citromfüves meg levendulás lekvárt is, édesem meg nem kóstolná, de karácsonyi és egyéb ajándéknak kiváló.

(Én egyébként szintén a megúszásra játszós típus vagyok, nem hámozom, ha nagyon sok levet ereszt, azt lekanalazom róla - szörpnek nem isszuk meg, de utána az lesz a következő gyümölcslevesek alapja -, beletúrok a botmixerrel, mindez kb. 20 perc. Biztos finomabb, meg gyümölcsösebb, ha órákon át főzve sűrítgetném, de falura kabát alá ez is jó, panasz még nem érkezett rá.

Fenchurch68 2019.07.01. 10:53:15

@MadMary: Volt egy év, mikor 10 kilónként kaptam, az sokkal macerásabb volt :) így reggeltől estig csak azt csinálom, de pl. míg az üres üvegek benn vannak a mosogatógépben fertőtlenedni, addig kimagozom és megrottyantom a barackot, aztán mikor visszamegy dunsztolódni az első adag, jöhet ugyanez még egyszer stb., és egy nap alatt le van tudva. Négy évvel ezelőtt főztem életem első lekvárját, addig mindig exanyós csinálta, de már elismeri a tehetségemet :D úgyhogy barterezünk baracklekvárt az általa készített meggylekvárra. Szegény néha mondja, hogy azért jobb volt, mikor még együtt laktunk, és segítettem a meggyet kimagozni <3
Tavaly már cifráztam is, csináltam mentás, citromfüves meg levendulás lekvárt is, édesem meg nem kóstolná, de karácsonyi és egyéb ajándéknak kiváló.

(Én egyébként szintén a megúszásra játszós típus vagyok, nem hámozom, ha nagyon sok levet ereszt, azt lekanalazom róla - szörpnek nem isszuk meg, de utána az lesz a következő gyümölcslevesek alapja -, beletúrok a botmixerrel, mindez kb. 20 perc. Biztos finomabb, meg gyümölcsösebb, ha órákon át főzve sűrítgetném, de falura kabát alá ez is jó, panasz még nem érkezett rá.

Fenchurch68 2019.07.01. 10:54:17

Elnézést a duplázásért, ha idetéved valaki erre jogosult, legyen szíves az egyiket kilőni :)

Dikusz 2019.07.01. 11:00:26

@Fenchurch68: A kettő közül melyiket?:)))

Megúszással csinálom én is, kimagozom félbevágom, és úgy főzöm meg.
Egyetértek a pároddal, én ugyan megkóstolnám, de megenni nem enném. Kaptam karácsonyra egy kis üveg levendulás mézet, az illata nagyon kellemes.:)

kobold63 2019.07.01. 11:18:14

Irigykedve olvasom a tevékenykedéseteket, barack sehol a látóhatáron, gyönyörű cseresznyét kaptunk a marketon. Sokféle gyümölcs terem itt azért, cseresznye, őszibarack, alma fantasztikus választék és finom. A kék áfonya kimondottan erre a savanyú talajra való. Málna nagyon menő, ribizli, egres alig-alig. A cranberry, az a vörösáfonya, itt terem a legtöbb.

Topy 2019.07.01. 14:50:33

@kobold63: kenyér helyett jó a krumpli is és azt kevésbé macerás kiszedni :)

2019.07.01. 14:58:54

@kobold63: Tegnap, miután befejeztem a barackkal való babrálást, kiültem a kertbe életem párja mellé hűtőzni - aki elkezdte mesélni, hogy gyerekkorában a nagypapa kertjében rengeteg kék áfonya volt, és szeretne nálunk is áfonyaültetvényt. :-) Mondtam, tessék-csak tessék, de az áfonya a savanyú talajt kedveli, ami nálunk van, az meszes, ezért van a rododendron is külön betonbölcsőben. Azt mondta, vállalja újabb betonbölcsők létesítését... :-D A piacon van kék áfonya, kilója jó 3 ezer forint, tavaly vettem 30 dekát és készítettem belőle gyümölcsöntetet, most ettük meg az utolsó pár kanálnyit fagylalttal. Azt hiszem, sejtem, honnan jött az áfonyaültetvény létesítésére irányuló vágy... :-D

2019.07.01. 15:00:05

@Topy: Én mindig megpirítom a kenyérdarabot, majd tiszta konyharuhába kötöm és így süllyesztem az üvegbe... de igazad van, krumpliszelettel is működik a varázslat. :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.01. 21:03:19

@Kumari aki Nilüfer: Egyszer nekifutottam, borzalmas lett. Pedig rengeteg módon felhasználható.
@MadMary: Szép. :)
@kobold63: Egy időben a "cultured vegetables" vonalon komolyan kutakodtam, de a kefirrel végzett néhány szánalmas próbálkozás elvette a kedvemet. Igaz, árulnak oltóanyagot, de az horror pénz (főleg szállítással együtt).
Ma a Százados Asszony leszedte a megmaradt barack javát, mostanra már csak 10-15 kiló maradt a két fán. Mindkettőn. Esetleg nincs kedve valakinek lelegelni a maradékot?

kobold63 2019.07.02. 00:10:19

@Waka: Én csak egyszerű kovászolt zöldséget készítettem, nem kacifántoztam a "cultured" elnevezéssel. Aki kovászos uborkát tud csinálni, az ezt is tudja.

Káposzta cikkelyekre vágva, répa hosszú darabokra, karfiol rózsákra, szár zeller közédugva, csokor kapor, sós víz. 5 literes üveg. Kenyér nem kell rá, van elég cukor a zöldségekben. Lassabban érik be, mint a koviubi.

Ha a kimchire utalsz, hogy borzalmas lett, van néhány elképzelésem, miért. Az autentikus kimchit is variálják, lehet benne fermentált garnéla, fish sauce, de ezek nélkül is nagyon penetráns az illata. Nem csak a fermentált káposzta, hanem a fokhagyma és a gyömbér is ad hozzá egy lapáttal. Készül retekkel is, na az az igazi bűzgenerátor.
Készítés után azonnal lehet fogyasztani, de az igazi íz 2-3 nap fermentálás után alakul ki. Azután már a hűtőben érdemes tartani, hogy ne fermentálódjon tovább.
Én a nappa vagy kinai káposztából csinálom. Kóreai barátnőmtől tanultam, ő uborkát is tett bele, darabokra vágva.

kobold63 2019.07.02. 00:20:45

@MadMary: Egyszerübb megvenni a piacon. Mi egyenesen a farmról kapjuk, a legszebbet, rokoni kapcsolat. Tavaly 5O kg-t, nagy része a fagyasztóba ment, alig van már belőle, de hamarosan kezdődik a szezonja. Időnként készítek pie-t, a kész, vékony tésztaalapra a fagyott áfonya, málna és szeder keveréket, csipetnyi guam port, megy a sütőbe. Fenséges.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.02. 10:05:02

@kobold63: Bűz, míg forr. Utána nagyon finom.A lányom vegán, kizárólag növény van benne

kobold63 2019.07.02. 10:16:09

@Kumari aki Nilüfer: Én sem teszek semmi állati eredetűt, de más okból. Az eredeti, boltban vettet kibontás után sem lehet a hűtőben tartani, ölyan illatot árszt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.03. 10:52:33

@MadMary: Én is pirítom a kenyeret, és egy nagyon aprólyukú hálózacskóban teszem az üvegbe (ez a zacskó eredetileg mogyoróhagymát tartalmazott, de pont eléggé kicsik rajta a likak, hogy ne árassza el az uborkalevet kenyérmorzsákkal :)

2019.07.03. 16:49:49

@kobold63: Csodásan hangzik ez a berry pie. :-) Az áfonyabokrokat meg, ha egyáltalán telepítjük, inkább nosztalgiából fogjuk ültetni... évekkel ezelőtt már volt egy pár bokor, babrálós-piszmogós volt a gyümölcs szedése, de ha az én drágámnak ez boldogságforrás, ám legyen.

2019.07.03. 16:52:57

@Andrass9: Vadászni fogom ezt a hálózacskót, a konyharuha is jó megoldás, de vannak hátulütői. A most kovászolt uborka egyébként remekül sikerült, megfeleztem a barátnőmmel, a magam fél adagját rakott krumpli mellé lényegében egyedül majdnem teljesen befaltam. Kapros-fokhagymás, roppan, mint az üveg... lehet, hogy holnap elindítok egy újabb adagot!

Fenchurch68 2019.07.03. 18:48:03

@MadMary: A közeli patikában vettem 50*80 cm-es mull-lapot, két csomag volt kicióccóöccá, az egyiket meghagytam egészben sajtkendőnek, a másikat feldaraboltam három felé, azt használom többek közt koviubihoz is.

2019.07.03. 21:12:42

@Fenchurch68: A mull-lapot/gézlapot még anyukám használta a ribizliszörp lecsöpögtetéséhez. Mikor elhatároztam, hogy nem akarok morzsára vadászni a koviubi levében, én is ezt vettem - csak az volt vele a bajom, hogy az első használat után nem tudtam úgy kimosni-megtisztítani, hogy másodszor is tudjam használni. Ez után jött a konyharuha, mint mérsékelten gusztustalan, de hatékony módszer, most pedig András hálós megoldása derengett fel, mint még progresszívebb megoldás. Te hogy mosod-tisztítod a gézlapot?

kobold63 2019.07.03. 21:48:56

@MadMary: Kis párnahuzatba téve a mosógépben.

2019.07.04. 15:19:32

@kobold63: Praktikus, a következő üveg uborkánál kipróbálom - köszönöm! :-)

Fenchurch68 2019.07.04. 17:46:19

@MadMary: Úgy, úgy :) Én leselejtezett nájlonfüggönyből varrtam mosózsákokat, és egy kisebbecskében mosódnak a gézlapok.

2019.07.05. 05:42:36

@Fenchurch68: Hát ha már ketten mondjátok ugyanazt... :-D Vannak mosózsákjaim is, kispárna-ciháim is, ezek után már csak sikerül kimosni azt az árva gézlapot... Neked is köszönöm az ötletet!
süti beállítások módosítása