Találtam a csodahüttőben egy adag marhahátszínt, ami oly világos volt, mintha borjú lenne. Szelethúsnak nem akartam megsütni.
Végül egy alaposan megfűszerezett ragura esett a választásom, hisz most vannak a zöldfűszerek az aromájuk csúcsán.
Nem is gondolkodtam sokat, fogtam az ollót és kicsit megritkítottam a veteményest:
- 75 dkg marhahátszín
- 3 szelet bacon
- 5 vékony szelet füstölt karaj
- 2 lilahagyma
- 6 girizd fokhagyma
- 3 cm hegyes csípős paprika
- 3 cm zöldpaprika
- 1 tk köménymag
- 1 tk frissen darált bors
- 1 ek görög fűszerkeverék (felirat nélkül)
- a veteményesből gyűjtött fűszerek:
- oregano
- zsálya
- zeller
- petrezselyem
- lestyán
- kakukkfü
- 2 Ananász illatú zsályalevél
- 2 ek kacsazsír
- 4 dkg paradicsompüré
- 3 dkg Ancho chilipaszta
- 1 dl száraz fehérbor
Lereszeltem a fokhagymát, felaprítottam a zöldfűszereket és felkockáztam a bacon szeleteket. A serpenyőben felforrósítottam a zsírt, majd lesütöttem benne a bacon kockákat. A karajszeleteket hosszúkás csíkokra, majd másfél centis darabkákra vágtam, amit hozzáadtam a serpenyőhöz.
Amíg a karaj is átsült, felaprítottam kis kockákra a lilahagymákat. Ez is ment a zsírba dinsztelődni. Amíg a hagyma szaunázott, a húst felvágtam kb centis csíkokra. Amikor a hagyma elkészült, belekevertem a reszelt fokhagymát is. Szinte azonnal ment mellé a csíkozott hús, amit megszórtam kevés sóval és a száraz fűszerekkel. Alaposan lepirítottam és zsírjára sütöttem a húst.
Kis vízzel felöntve még vagy háromszor visszasütöttem zsírjára, majd a végén a deci borral öntöttem fel. Közben egy másik serpenyőben lepirítottam 15 dkg rizst, szórtam rá egy picit a görög fűszerből, meg meg is sóztam. 3 dl zubogó forró vízzel öntöttem fel és letakartam. 10 perc főzés után elzártam alatta a lángot és becsomagoltam konyharuhába a serpenyőt.
Gyorsan felvagdostam a kosszarv paprikát vékony karikákra, és a zsályalevelet is felvágtam a zöldfűszerekhez. Felkockáztam a zöldpaprikát is. A hús alól teljesen elforraltam a bort és beleszórtam a zöldpaprika kockákat. A rizsre vágtam petrezselyemlevelet apróra, és belekevertem - amúgy is fel kellett lazítani kicsit. A húsra reszeltem egy kevés citromhéjat, mivel találtam még biocitromot a hűtőben. Jól megkevertem, majd kanalaztam bele a csilipasztából és a paradicsompüréből is.
A zöldfűszerekkel megszórtam a húst és még egy kis paradicsompürét is kanalaztam hozzá. Végezetül felöntöttem egy bő decinyi vízzel és összeforraltam.
Kiültünk a teraszra ebédelni. A rizst csak úgy belekapargattam a tányérokba.
A ragus serpenyőből azért már szedőkanállal vettünk a rizs tetejére.
Én tettem egy kanálnyi tejfelt is a tányéromra valamint ecetes uborkát is adtam az ételhez (lásd nyitókép). Remek szaftos lett a ragu, a zöldfűszerek kavalkádja teljesen elkábított.
Kicsit savanyú volt az íze: nem kellett volna annyi paradicsompüré bele ...
Jutott másnapra is bőven!