Mifelénk így nevezik, mikor az ősszel a felszedésnél földben maradt krumpli tavasszal kihajt. Nem kell túl nagy trehányságra gondolni, a legnagyobb odafigyelés mellett is benn marad pár szem. Amikor megindulnak a tavaszi munkák, az ember kicsapja őket ha láb alatt vannak. Nálam is akadt, főleg a gerillakertben, de a másikban is kikandikált pár. Különösebben nem voltak útban, hagytam is őket a fenébe. Igaz, kicsit furán mutatott a két paradicsom között virító krumplibokor.
Múlt héten aztán úgy döntöttem, kibököm őket ásóval, lesz egy kis zsenge újkrumplim hétvégére ebéd gyanánt. Volt benne Impala és Rózsakrumpli is. Sok nem lett, ezért felhúztam pár céklát - bíborhenger fajtájút -, azzal már elegendőnek bizonyult. A bő három hónap alatt szépen megnőtt a cékla, ahhoz képest, hogy áprilisban a temérdek levéltetű majd elvitte a hátán, és öntözni is bőven kellett a szárazság miatt.
Pár csirkecombot beszereztem mellé, mégsem vagyok én kecske, hogy csupa zöldséget egyek.
Hozzávalók:
- 4 csirkecomb
- 1 kg újkrumpli
- 0,5 kg cékla a levelével együtt
- 2 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- étolaj
- só
- fűszerek
Tavaly nyáron Tita hozott egy sorozat fűszerkeveréket Görögországból szuvenír gyanánt, abból választottam kettő, egy krumplihoz valót meg egy BBQ keveréket. Ezeket használtam fel a főzéshez.
A cékla szebb leveleit a szárral együtt felaprítottam és a laskára vágott hagymával együtt az olajjal megkent tepsibe aljába terítettem. A csirkecombokat kettévágtam, a csont mellett kicsit megnyitottam, sóztam és befűszereztem. A húst a céklalevélre fektettem.
A céklát felkarikáztam, a nagyobb krumplikat kicsit megvágtam, összekevertem a vékonyra szelt fokhagymával. Megsóztam, fűszereztem és a húsok köré öntöttem.
Két csík hagyományos szélességű alufóliát összedolgoztam és lefedtem vele a tepsit.
Hármas fokozaton bő másfél órát sütöttem. A csirke nyilván nem igényelt ennyi sütést, de a céklának kellett.
A végeredmény szokás szerint príma lett. A hús puha, a zöldség kicsit roppanós volt, de éppen megfőtt. A fűszerek nem okoztak csalódást, bár a görög BBQ kultúra elég sajátos, már, ha tényleg ezzel főznek ők is. Szerencsére a temérdek paprikamag ellenére nem volt túl csípős.
A szénhidrák persze hamar elfogytak, de maradt még cékla otthon, abból pároltam még külön egy serpenyőben a maradék húshoz.