Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tarkarépa

2013.09.29. 07:00 Waka

Tarkarépa

Tavaly kaptam egy zacskó tiritarka répamagot egy kedves ismerőstől. Mióta az eszem tudom, imádom a sárgarépát. Főve vagy nyersen, jöhet bármennyi. Engem aztán ijesztgethettek, hogy nem tanulok meg fütyülni, ha nem eszem meg, fütyültem rá.

Talán kevesen tudják, de narancssárga színűre holland kertészek nemesítették, állítólag az akkori, az Orániai-házból származó uralkodó tiszteletére.

circle of carrotslge.jpg

Kép innen

A répa színe ugyan okozott némi csalódást, a zacskón lévő képhez képest kevésbé volt harsány, ugyanakkor bőven termett, szebb lett, mint a sárga sárgarépa.

1.jpg

A répa jóval több, mint egyszerű levesbevaló, sokféleképpen használható. Még saját múzeuma is van, az oldalon a fajták bemutatásától a receptekig számos dolog megtalálható.

Egy egyszerű salátát készítettem belőle. Némi hezitálás után nem nyers, hanem sült répát használtam alapanyagként.

Hozzávalók:

0,5 kg répa

olívaolaj

Az öntethez:

6-8 apró mogyoróhagyma

1 kis gerezd fokhagyma

olívaolaj

1 evőkanál magvas mustár

1 evőkanál méz

1 evőkanál frissen facsart citromlé

frissen őrölt bors

A megtisztított répákat feleztem, majd hosszában négyfelé vágtam. Összeforgattam kevés olívaolajjal, majd egy tepsiben, 3-as fokozaton, nagyjából 40 perc alatt félpuhára sütöttem.

2.jpg3.jpg8.jpg

Az öntethez a mogyoróhagymát karikára vágtam, és olívaolajon megdinszteltem. Hozzáadtam a finomra reszelt fokhagymát és kicsit azt is megfuttattam.

4.jpg5.jpg

A tűzről félrehúzva beletettem a mustárt és a mézet, belefacsartam a citromlét, majd sóval és borssal ízesítettem.

6.jpg

Visszatéve a lángra alaposan kiforraltam, aztán összekevertem a répákkal. Fél napig a hűtőben érleltem.

7.jpg9.jpg

Sós kiflivel tálaltam, amit talán megpiríthattam volna kicsit, de a melóban erre nem volt lehetőség.

10.jpg

Az olajon pirított répa íze számomra egészen új volt, ahogy az öntet is szokatlannak bizonyult, de így együtt igen finom volt.

29 komment

Címkék: méz citrom sárgarépa magvas mustár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr565536793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.29. 07:44:51

Ez nagyon jó ötlet, bár apróbbra vágva talán még szebben mutatott volna a kész étel.

Sajnos nekem csak hagyományos sárga, apró golyó alakú, és bordó van, meg a piacon szoktam kapni citromsárgát. Fehérben még nem láttam. A citromságát lehet, hogy a holland kertészek nemesítetteték, de arra emlékszem, hogy ilyen színű már gyerekkoromban is elő-elő fordult az anyám veteményesében, de ő kidobta azzal, hogy az elfajzott és nem jó. Szerintem húslevesbe a citormsárga sokkal jobb a narancssárgánál.

Waka ajánlom figyelmedbe, hogy a répát menő séfek szokták hámozóval vékony lapokra szelni, és abból kevernek salit. Ezekből nagyon mutatós lenne egy tállal.

medvedr 2013.09.29. 10:42:42

Ezt feltétlenül kipróbálom. Bevallom még soha nem csináltam sült répãból salátát, de még csak nem is hallottam róla. Gomba, padlizsán, igen, de répa nem. Kösz az ötletet!

Vaczak2 2013.09.29. 13:39:48

rendszeresen sütünk római-tálban egybe marhát, kacsát, néha bárányt, kakast, ezekhez mindig dobunk egészben sárga és fehérrépát, zellerszárat, pórét, stb. ami aztán a hús kisülőm zsírjában és egyéb adalékanyagokban (sör, bor, méz) karamellásra sülnek, és igen fínom köretpótló köretet alkotnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.29. 16:08:36

@Vaczak2: Jó volna tudni, miért nem csináljuk automatikusan ma is.
Itthon például a asszony nem akar ilymódón párolt zöldséget, ugyanakkor zöldbabot, cukkínit, padlizsánt imádja, ha pároljuk.
Any idea?

Vaczak2 2013.09.29. 16:12:57

Lustaság? Rossz beidegződés? Tudja a fene. Pedig a barnacukros-balzsamecetes kacsazsírban spontán karamellizálódott sült répa egyszerűen fenomenális.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.29. 17:37:22

Szép estét!
@látjátok feleim szümtükkel: Gondoltam arra is, de a nyers répából készült saláta magában nem annyira finom, más összetevőkkel tudnám elképzelni, de most csak erre volt affinitásom.
@medvedr: Egészségedre!
@Vaczak2: Igen jó az. A többi zöldféle mellett gyümölccsel sütve, majd azokból mártást pürésítve sem utolsó.
Egy nagy vedér dióval, meg egy fél hátizsák mandulával tértem ma haza. Órákon keresztül ágaskodtam és hajlongtam, most hátradőlök.

turósmácsik 2013.09.29. 18:56:42

Ez nagyon finom!!! Az öntet különösen megdobja.

Én is rendszeresen szoktam pasztinákot, sárgarépát, zellert, hagymát húsok mellett vastag hasábokra vágva párolni-sütni.
Sokszor hamarabb fogy el a tányérokról, mint a sülthús. A párolt zöldséget néha meggrimaszolják, a sültet sose.
Ja, időnként gesztenyét is szórok közé.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.29. 19:07:04

@Vaczak2:
Paszternákot sütöttél már hús mellett? Nekem nagyon bejött, meg pürének is finom.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.29. 19:08:23

@Waka:

Azt értem, hogy hajlongtál, a diót és a mandulát általában úgy szedik. De miért ágaskodtál?

2013.09.29. 21:35:09

@turósmácsik: pontosan. Én is. A gesztenyéért külön piros pont. :) A legutóbbi csülök mellett, mindezeken túl, volt még nagy cikkekre vágott kelkáposzta is.

Vaczak2 2013.09.29. 22:34:42

@látjátok feleim szümtükkel: nem, de sort kerítek rá. Ja, nekem még a sült cékla volt reveláció.

Llychllyn 2013.09.30. 01:05:07

Gyakran készítünk tepsis zöldséget, legutóbb került bele cékla és röviddel a sütés előtt spenótlevél is. Az sem rontotta el, sőt.

Általában kakukkfűvel, fokhagymával, fehérrépával, gyökérrel, krumplival készül, de cukkini és padlizsán is mehet bele. Olivaolaj, bors, oregano, stb mehet hozzá, kiváló köret gyakorlatilag bármihez, no meg amolyan vega egytálétel is. Van, amikor egy kis balzsamecet is kerül hozzá.

@Vaczak2: Római tálban bőrös combhoz szoktam adni egy bő fél üveg barna sört (bock, bak), egy-két ág rozmaringot és egy fej fokhagymát gerezdekre szedve, aztán emellé mehet a répa (jó bőven, fehér és sárga is) meg egy-két fej hagyma felcikkezve. Nekem nagyon bevált, a sörrel kicsit vigyázni kell, nehogy sok legyen a leve. Ha a hús omlós, megpirítom a tetejét (ezért is jó, ha bőrös), lábasba öntöm a levet és a répát, kihalászom a rozmaring szárait (a levelek többsége ilyenkor már leázott róla),összeturmixolom, összeforralom, montírozom, és mártásként tálalom a hússzeletek mellé. Elég erőteljes íze van, de az édeskés sör mellé a karamellizálódott hagyma és főleg a rozmaring íze verhetetlen.

Sima cikkekre vágott krumpli jár hozzá sütőben kisütve (csak a rácson, olaj és minden egyéb nélkül), mellé esetleg valami savanyúság vagy ecetes saláta, és persze egy üveg a sörből, amiben főtt, jól behűtve...:)

Bocs, hosszú lett, egyre erősebb ingert érzek a főzésre:)

2013.09.30. 10:13:15

@Llychllyn: éhes ember ne kommenteljen! :) /ahogy vásárolni se menjen.../
Ez a leírásod már itt közösséggel szemben elkövetett izgatás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.30. 10:22:14

@Llychllyn: Ez a bőrös comb leírásod egy inzultus az üres gyomor felé!
A rácson sütött krumlit is meg kéne már sütni. Kisebb krumplikat megsikálom, felébe vágom és jól megsózva teszem a sütőbe. Szép hólyagosra kell kisütni.

2013.09.30. 10:35:59

Waka! Minden hülyeségről írok, közben elfelejtettem méltatni a posztban szereplő ételt.
Nagyon szépek a répák! Nem is értem a csalódásodat!
Köszönöm, hogy felvillantottad ezt a lehetőséget, meleg salátaöntet formájában.
Ugyanis eddig én hidegen csináltam, gyakorlatilag ugyanebben az összetételben, nyilvánvalóan akkor mogyoróhagyma nélkül, de a többi stimmel, most viszont azt érzem, hogy több éves dohos bezártság után kiléptem a friss levegőre.
Naná, hogy megcsinálom! Színes répákat ugyan nélkülözve, de talán répa mellett céklával, egyéb színekkel. Kár, hogy a céklából nem lehet többféle színűt kapni a piacon mifelénk, mint máshol a világban, sárgát, fehéret például.
www.bakker-holland.hu/termek/cekla-vegyesen-vetoszalag/

Fenchurch68 2013.09.30. 14:12:15

Csatlakozom az előttem szólóhoz, az összemelegített öntet olvastán homlokomhoz kaptam, mint az ismert viccben Piroska, mikor a farkas megkérdi tőle, hogy ha tényleg ő az, akkor hol a kosárkája :)
Nálunk nagyon megy, hogy mindenféle létező zöldség egy nagy tepsiben, rá egy kis mézes-balzsamecetes lötty, sok hagyma, sok egész fokhagymagerezd, és megsütöm. A cékla remek bele, a kelbimbó több, mint remek, viszont az abszolút édes-fűszeresre karamellizálódó favorit a karfiol vagy brokkoli szára, illetve a káposzta/kelkáposztatorzsa.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.30. 18:29:12

Szép estét!
@pizzaszeletvágó: @Kató néni: Örülök, hogy sikerült valami újat adnom. Az a cékla odab@x, olyan kell nekem is. Céklából is összedobok valami hamarosan, mihelyst kicsit lélegzethez jutok.

2013.09.30. 20:24:15

@Waka: nekem ez a vetőszalag is tetszik nagyon!

Llychllyn 2013.09.30. 21:33:03

@pizzaszeletvágó: Nagy igazságot mondtál, éhesen igazából semmihez nem éri meg hozzáfogni, csak az evéshez:) Írni végképp nem éri meg, akármiről is legyen szó, csak az evés lesz a vége (írtam anno egy egyetemi beadandót, amiben a visszatérő példa a sör volt - éhes disznó, ugye).

@Andrass9: Mi meg szoktuk pucolni a krumplit, és úgy megy a rácsra. Héjastul sem megvetendő, de így végig hólyagosra tud sülni. Héjjal együtt vajjal, fűszerekkel, fokhagymával steakburgonya lesz belőle, de az persze nem rácson:) Egyébként ez a natúr krumpli magában, egy kis sóval és libazsírral, esetleg pár szelet lilahagymával tökéletes vacsora, de gondolom, nem vak embernek magyarázom a pipacsot. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.30. 21:51:58

@Llychllyn: :)
Most éhez vagyok, így nem nyitok székfoglalót a krumpli elkészítésének létező és jövőbeli módszereiről

Pinka-Panka 2013.10.01. 19:31:47

nem is tudtam, hogy ennyi féle répa van. A saláta nagyon klassz Waka.
süti beállítások módosítása