Két olyan hozzávaló, amivel nehéz melléfogni. A csülök - légyen nyers vagy füstölt - kiváló alapanyag egy sor ételhez, babbal vagy káposztával, sütve vagy főzve, remek eredményt hoz. A tócsi is hasonló, főételként akár magában, netán kis tejföllel, valami finomsággal töltve, esetleg nyitrai szelet vagy mátrai borzaska bundájaként, de még cukkinivel megerőszakolva is finom étel.
Úgy okoskodtam, hogy két ilyen príma dolog társítása talán még magasabb szintre emelheti az élvezetet.
Emelte.
Hozzávalók:
- 2 db első csülök (kb. 1,2 kg)
- 2 db zöldpaprika
- 1 db kápia paprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fél organikus citrom
- 1 dl házi paradicsomlé
- 0,5 l világos sör
- 10-12 kapribogyó
- 1 teáskanál darált csili
- 1 evőkanál zsír
A tócsit a lehető legegyszerűbben készítettem, - a halászléhez hasonlóan - csak öt alapanyagot használtam hozzá:
- krumpli
- só
- liszt
- tojás
- még krumpli
A csülök még múltkorában jött velem szembe a hentesnél, a fagyasztóban várta mostanáig a feltámadást. Kiolvasztottam, alaposan megkapirgáltam, leperzseltem, ahol kellett és megmostam. A bőrét bevagdostam, sóztam-borsoztam és éjszakára a hűtőbe tettem, hogy átjárja a só.
Egy vastag aljú rozsdamentes lábas aljába zsírt tettem, ráhelyeztem a csülköket, majd köré raktam a laskára vágott zöldségeket és fűszereket. A citromból két karikát vágtam és - mivel kezelt volt - a héját levágtam. Helyette két teáskanál cukorban eltett citromhéjat tettem az ételbe. A kis édes íz nem rontotta el. Beleöntöttem a sör felét és a paradicsomlét, majd lefedve a sütőbe tettem.
Hármas fokozaton pároltam, majd egy óra múlva megnéztem. Megforgattam a húst, kicsit eligazgattam a zöldségeket és aláöntöttem a maradék sört.
Kicsit mérsékeltem a lángot és további három órán át pároltam. Közben óránként megfordítottam a csülköket.
Míg a hús csendesen rotyogott, összedobtam a tócsit. Nem csináltam különösebb faxnit a dologból. A V-Gyula legvékonyabb részén reszeltem le, így a merevebb krumpliszálak kicsit kiállnak majd a tésztából és megsülve ropogósabb lesz tőle az étel.
Kevés olajon jó falatnyi lepényeket sütöttem a tésztából. A kisült tócsiról papírtörlővel leitattam a felesleges zsiradékot.
Persze egy idő után elfogyott a türelmem, a maradék tésztát már nagyobb darabokban sütöttem meg.
Mikor a hús megpuhult, kiszedtem egy tányérra.
A lábast feltettem a gázra és kicsit beforraltam. Belecsavartam a maradék citrom levét, utánasóztam és borsoztam. Botmixerrel pürésítettem a mártást.
Szedtem a tócsiból, vágtam pár szeletet az időközben kicsit meghűlt csülökből és megöntöztem a szósszal.
Nem okozott csalódást. A csülök vajpuha volt, a tócsi prímán felitta a pikáns, kicsit kesernyés-citrusos, markánsan sörízű szószt. A csülök persze hamar elfogyott, de a tócsi a kencével magában is isteni volt.